Duhovni podsetnik
Idi na stranu Prethodni  
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » TALERMAN
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
talerman
Glavni urednik

Pridružio: 11 Jun 2008

Poruka Poslao: 27 Feb, 2011 15:58 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Onda je 4x10=40.

Na kraju krajeva, moglo bi se reci i da je 10x10=100,
to jest da svaka sefira posebno ima svojih 10 sefirota.

Ima i takvih teorija.

Ali ja mislim da je na ovom stupnju naseg znanja i razumevanja stvari, najbolje da ostanemo na 10 sefirota.

Postoji jos jedan sakriveni, jedanaesti, Daath
Dreammer
Gost

Poruka Poslao: 28 Feb, 2011 00:20 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

kako za koga - meni se svidja iztraživati više nezane stvari, manje znane.
40 je svih sefirota po tom sistemu; ali ja sam prićao da ih je 30 gore iznad tjela, 10 je obićnih u nivoima tjela pošto keter je najviši u glavi tjela. Da, Daath istotako postoji. Tih 30 je autor u onoj knjigi nazvao kao Jakobova lestev; pošto [b][u]tek od keteradalje prića se o božanskoj sferi.; pa zato onih prvih 10 nisam pridavao pored onih iznad tjela.
 Nazad na vrh »
talerman
Glavni urednik

Poruka Poslao: 24 Mar, 2011 07:40 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Tokom jucerasnje meditacije, ugledao sam najpre mentalnu sliku Kralja mačeva kako, poput Odiseja kada se borio protiv prosaca svoje žene Penelope, sa jednom strelom prostreljava ušice dvanaest sekira. Time ne samo da mi je pokazao da je njegova korespodencija sa Odisejem smislena, već mi je obzanio i to da je on vrhunski majstor ne samo u mačevanju, već i u streljaštvu i svim ostalim disciplinama koje se tiču hladnog oružja.

Ubrzo posle ove meditacije, doživeo sam astralnu projekciju u kojoj sam se ponovo dao u potragu za Kraljem mača. Ambijent po kome sam počeo da se krećem mi je isprva delovao jezovito, što je trajalo dok se nisam privikao na atmosferu koja je obilovala vazduhom u mnogo većoj meri nego na šta sam inače navikao. Ugledao sam u jednoj prostoriji grupu vazdušnih duhova koji su delovali kao ljudska bića. Doveli su me do Kralja mačeva kada sam ih za to zamolio. Kralj mačeva me je dočekao u sedećem položaju. Imao je bradu, uzano lice, bledi ten i bio je tanak. Bio je sivkastom odelu. I ostali muški duhovi vazduha, delovali su mi poput njega. Potvrdio mi je da je Kralj mačeva kada sam ga to upitao. U šali sam mu predložio da se mačujemo, na šta me je on začuđeno pogledao. Odmah sam se pokajao zbog ove šale, jer sam se uplašio da me je Kralj mačeva ozbiljno shvatio. Naravno, ideja da bi se ja mogao mačevati sa Kraljem mačeva bi se mogla protumačiti samo kao da je izneta od strane ludaka ili kao da je u pitanju šala.

Pošto je to bio kraj astralne projekcije, a ja ostao u nedoimici, postigao sam, novim naporom, još jedno vantelesno iskustvo tokom koga sam se ponovo odmah zaputio kod Kralja mačeva. Pronašao sam ga ponovo u istoj prostoriji. Baš kada sam hteo da mu kažem da je ona moja izjava možda dovela do nesporazuma, on mi je poručio da nema potrebe da mu se opravdavam, pa mi je predložio da upoznam, ako želim, Paža mačeva. Svakako sam radosno pristao na ovaj predlog. Kraljevi saradnici su me poveli na niži sprat i rekli mi da sačekam Paža mačeva isrped vrata za kupatilo jer se tušira. Stao sam kraj vrata nestrpljivo iščekujući Paža mačeva, ali i zabrinut da mi se pre toga ne prekine astralna projekcija. Kada su se konačno otvorila vrata, ja sam ugledao Paža mačeva, u obliku prekrasne vazdušne lepotice. Pošto mi se predstavila: - Da, ja sam Paž mačeva- Odmah me je poljubila, a ja sam u trenutku osetio kako me je od glave do pete prožela njena energija. Delovalo mi je kao da smo tim poljubcem razmenili jedan drugom sve što jesmo.
alex radovic
Mistik

Pridružio: 12 Okt 2009

Poruka Poslao: 24 Mar, 2011 18:13 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Jako lepa realizacija, Tale.
i korisna.
lici mi na seansu regresoterapije, ako se ne ljutis sto uporedjujem.
bas zato sto ima mnogo veze, iako je i poucno, kao iskustvo za tebe, ali i sve nas koji mozemo barem malo da razumemo, ili osetimo, dozivimo, makar i iz druge ruke, preko tebe.
Ono sto bih naglasio, malo analize, da mozda, jos pomogne, Plavom i jos nekom, kao mocno iskustvo i kao duhovno iskustvo:
1. realizacija Taleta i svih nas u susretu sa Kraljem maca, kao i PRIRODNO MESTO u odnosu na Kralja!
2. odnos prema Pazu maca, koji simbolizuje, koliko ja znam - MOGUCNOSTI! ISKUSTVA.
3. To je UTICAJ SPOLJA, od te osobe, u vidu zenskog dela, sto samo govori i pomirenju muskog i zenskog dela Taleta, iako sa dominantnom energijom - maca.
4. obicno to znaci i SVEZI VETAR, PROVETRAVANJE, spoznaje i kompliovanih situacija u dvostranosti i celini. Dakle, nesto sto je bio konflikt, sukob, pogotovo sa energijama maca, u ovom slucaju ta zenska strana, sa poljupcem i stapanjem, doprinosi izmirenju i novom pogledu na neke stvari.
Moguce, barem kod mojih seansi, da se ovo spusti, uskoro, i u svakodnevni zivot, na grublje nivoe, pa ce Tale i da OVERI
uticaje ovih osoba i poljupca, kao i sjedinjavanje.
bas lepo, Tale, zavideo bih ti, ali pokusacu da se poistovetim, pa da imam vecu dobrobit i korist.
drago mi je da se ovakva iskustva pisu.
Naravno, posebno kad su poljupci u pitanju. Wink

pozz

e, sada, ako neko nije razumeo kakve su, ovde, korisiti - duhovne, onda neka proba sam to da dozivi.
pa da nam kaze.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
valen
Majstor

Pridružio: 11 Nov 2009

Poruka Poslao: 25 Mar, 2011 18:48 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Bas lepo Tale.Uvek mi je drago kad vidim sa kakvim zarom ides dalje i vise.
Za to treba jaka i velika srcana cakra. Smile

Citajuci juce tvoj post,pokusala sam,potpuno spontano, da se stavim u tvoju poziciju i razumem kako se oseca neko ko nikako ne dovodi u pitanje odredjena ucenja (Tarot recimo),ne odustaje ni po koju cenu od istih i ko je toliko hrabar da zeli samo i samo najvise od sebe i puta u koji apsolutno ne sumnja ( a uz to cak i ozbiljne stavke iz svog privatnog zivota podredjuje svojim duhovnim disciplinama!! Smile ).Pitam se kako je moguce da nikada nisi posumnjao Shocked Ali na stranu to pitanje,stvarno,kontemlirajuci o ovom tvom postu a i sve ukupno o nacinu na koji pises i prenosis znanje i iskustva,razumela sam u cemu je caka:

Osetila sam ljubav prema svakom coveku,svemu i Bogu u predelu srcane cakre,u srcu.
Pa ja to do sada tako intenzivno nisam osetila.
Nisam cak ni obracala paznju na predeo srcane cakre a ovog puta sam je intenzivno osecala.
He,he eto tako sam ja prosla pokusavajuci da razumem Talermana i da budem on koji minut.

Pozzz Tale i drago mi je da si nasao i upoznao koga si i trazio.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Yahoo Messenger
talerman
Glavni urednik

Poruka Poslao: 26 Mar, 2011 13:11 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

alex radovic ::

lici mi na seansu regresoterapije, ako se ne ljutis sto uporedjujem.

Gde da se ljutim, Alex?
Uvek je lepo ukoliko nam krene da pretrisamo istu stvar iz vise uglova.
Bas smo pre neki dan pisali o smrti, povodom smrti tvog prijatelja.
Eto, kad god da sam krenuo u astralnu projekciju ja do sada nikada jos nisam imao prilike da vidim smrt, vec samo zivot. Hocu da kazem, nisam se kretao po mrtvim scenama, vec po veoma zivim, zivopisnim. Verujem da je to tako i sa tobom slucaj kada je rec o regresiji.
talerman
Glavni urednik

Poruka Poslao: 26 Mar, 2011 15:05 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

valen ::
Bas lepo Tale.Uvek mi je drago kad vidim sa kakvim zarom ides dalje i vise.
Za to treba jaka i velika srcana cakra. Smile

Citajuci juce tvoj post,pokusala sam,potpuno spontano, da se stavim u tvoju poziciju i razumem kako se oseca neko ko nikako ne dovodi u pitanje odredjena ucenja (Tarot recimo),ne odustaje ni po koju cenu od istih i ko je toliko hrabar da zeli samo i samo najvise od sebe i puta u koji apsolutno ne sumnja ( a uz to cak i ozbiljne stavke iz svog privatnog zivota podredjuje svojim duhovnim disciplinama!! Smile ).Pitam se kako je moguce da nikada nisi posumnjao Shocked Ali na stranu to pitanje,stvarno,kontemlirajuci o ovom tvom postu a i sve ukupno o nacinu na koji pises i prenosis znanje i iskustva,razumela sam u cemu je caka:

Osetila sam ljubav prema svakom coveku,svemu i Bogu u predelu srcane cakre,u srcu.
Pa ja to do sada tako intenzivno nisam osetila.
Nisam cak ni obracala paznju na predeo srcane cakre a ovog puta sam je intenzivno osecala.
He,he eto tako sam ja prosla pokusavajuci da razumem Talermana i da budem on koji minut.

Pozzz Tale i drago mi je da si nasao i upoznao koga si i trazio.

Draga Valen,
Valjda sam puno radoznao. I ta radoznalost mi nikada nije dopuštala da se pomirim sa nečim što bi čuo da je nemoguće. Ja jesam sumnjičav, ali sumnjičav u tom smislu što sumnjam u nemoguće, sumnjam u dogmu, sumnjam u nesavršenost, sumnjam u okove...Ja volim slobodu i osećam se još uvek sputano. Dakle, nisam postigao još uvek to što tražim...
A ova draga Princeza mačeva...drago mi je što sam je upoznao...ali iz iskustva znam da će proći puno vremena do našeg sledećeg susreta...
Postoji tu još princeza sa kojima bih voleo da budem...a one valjda znaju da ne mogu da im budem veran...ima tu još toliko puno lepih vila i poluboginja
Moj cilj nije "nebeska ljubavna avantura", ali sam odavno primetio da one iskrsnu s vremena na vreme. Valjda je i njima zanimljivo da budu sa duhom smrtnika... a voljne su da pomažu...sjajne učiteljice...
alex radovic
Mistik

Pridružio: 12 Okt 2009

Poruka Poslao: 27 Mar, 2011 01:09 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Talerman:
Citat:

Uvek je lepo ukoliko nam krene da pretrisamo istu stvar iz vise uglova.

da, i lepo i korisno, i za nas i za druge.
pogotovo kada se shvati jedan osnovni princip - SARADNJE.
A saradnja moze da bude i sa neslaganjima, razlicitim misljenjima, ali TEK IZ DRUGE - PODELE!
Ili neke od sledecih.
Ovo je jako bitno da se razume, za neke:
Postoji primarna podela na dve ili vise strana.
Dobro - zlo, Raj - Pakao, belo - crno...
kod SARADNJE dolazi do primarnog - SPAJANJA, sto znaci da mi mozemo da uradimo, UVEK i -- sledece:
svesni da postoji, na pr. nesto kao zlo, ili lose, mi ne moramo to da razradjujemo i budemo u toj prvoj PODELI - RAZDVAJANJU,
vec MOZEMO, DA URADIMO RAZDVAJANJE I NESLAGANJE ( A KASNIJE I PSAJANJE RAZNIH METODA, POGLEDA - U JEDNO,
I sa RAZDVAJANJEM U DRUGOJ RUCI.
sTA TO ZNACI:
To je otvaranje DVA PROZORA, DVA POGLEDA, DVA WINDOWS - A, koja su oba, iako razlicita, na jednoj strani prve dvostranosti.
Na primer - razdvajanje u dobrom i lepom, ili u dve razlicte - lepote, ili dve razlicite - koristi.
To i jeste - saradnja.
i - POVEZIVANJE. U JEDNO.
Zasto je to jako bitno?
pa zato jer onda mozemo da budemo u EMPATIJI PO PRVOJ PODELI, A NA DRUGOJ PODELI - LEPO I DRUGACIJE LEPO, DA SE RAZDVOJIMO, PA ONDA NAM ONO PRVO SPAJANJE I EMPATIJA - DAJE
MOGUCNOST,
POISTOVECIVANJA, SA ISKUSTVIMA DRUGOG, SA EMOCIJAMA, ZNANJEM, ITD...
I ONDA TO MOZEMO DA - USVOJIMO, KAO DEO SEBE!
Kao - prosirenje sebe tudjim ISKUSTVOM.
Mozda ne bas dozivljajem 100% intenziteta, ali svakako bilo koliko.
To nam, opet, daje neke nove dimenzije i mogucnosti, spajanja i razdvajanja i prosirenja, sa nekim povezivanjem svojih prethodnih iskustava, sa mnogim, mnogim varijantama.
nadam se da ce ovo neko da razume i uvidi poentu i korist, za sebe, u svakom novom pogledu - MOGUCNOSTI!

Citat:

Bas smo pre neki dan pisali o smrti, povodom smrti tvog prijatelja.
Eto, kad god da sam krenuo u astralnu projekciju ja do sada nikada jos nisam imao prilike da vidim smrt, vec samo zivot.

pITANJE smrti JE JEDNO OD IZUZETNO MOCNIH I BITNIH PITANJA, i ne znam da li postoji poseban forum za SMRT, ali ako ne, trebalo bi da postoji.
Jer po tom pitanju ima zaista mnogo MOGUCNOSTI - SPOZNAJA I REALIZACIJA.
Nabacicu samo neke:
1. SMRT - NE POSTOJI
2. SMRT JE - kraj, NECEGA, NEKOG ciklusa, kruga, KOJI JE, ujedno, I novi pocetak.
3. KARTA TAROTA SMRT JE SA BROJEM - 13!
4. sta je sve simbolika broja 13, i broja 12+1?
5. Osim Tanatosa, u Grckoj mitologiji se za smrt povezuje i HIPNOSIS, njegov brat i sin cerke Noci!
6. Spavanje, takodje, kao i dominantna vera o putovanju duse posle smrti.
7.... itd
pitanje za citaoce:
STA JE - SUPROTNOST - SMRTI???

Citat:

Hocu da kazem, nisam se kretao po mrtvim scenama, vec po veoma zivim, zivopisnim.
Verujem da je to tako i sa tobom slucaj kada je rec o regresiji.

Pa interesantno je ovo pitanje.
U skladu sa cestim regresijama, nekada i u prosle zivote, dolazio sam, naravno, do situacija koje nazivamo - smrt.
Ali je pitanje naseg dozivljaja - kako to i ko dozivljava.
Ako pricamo o fizickoj smrti, t.j. napustanju istrosenog tela, ili u slucaju incidenta.
Postoje razlike u - pripremljenosti, kao i dozivljajima posle smrti.
ali to je vec mnogo sira tema.
No, pitanje smrti je i simbolicko pitanje, koje se odnosi na svakodnevne trenutke.
Svako vece je jedna smrt, necega, svaki sekund je neka smrt, necega.
I to daje tu sirinu i lepezu MOGUCNOSTI - UCENJA i povezivanja, spajanja i razdvajanja.
te scene umiranja i smrti cesto nisu ni malo - mrtve, nego jako zivopisne. I emotivne.
problem je nametanje OKOVA I STRAHOVA po pitanu smrti, sto nas dovodi do toga da STALNO, SVIM SILAMA ZADRZAVAMO IDEJU SVAKOJAKE
NAVIKE.
Umesto da istrazujemo i menjamo.
A znamo da navika, svaka, moze da postane i velika ZAVISNOST, a tada i daje mogucnosti za manipulacije i ucene.
Sinoc sam bas imao pricu o Zombijima, mada simbolicno, na seansi, pa cu deo seanse da prenesem, kad je sredim, na temu - regresoterapije.
Inace, poznato je da mnoge civilizacije spaljuju tela preminulih, dodajuci element vatre za dalji duhovni i brzi oporafvak, umesto zakopavanja i obozavanja tela u zemlji.
Takodje neki radosno prihvataju odlazak iz 3d, jer smatraju da je to korisna energija i za tu dusu, ali i uopste, jer je dovrsila neki svoj tezak posao, ali neki ostaju u boli i patnji.
Naravno, tu su nova pitanja - za cim zalimo: da li za time sto tu osobu necemo moci neko vreme da vidimo i ponovo se druzimo, na nase licno uzivanje, ili positovecujemo njegovu smrt, podsvesno sa svojom smrti, ili smrti nekim delom sebe...
da li se bojimo da ce on, a kasnije i mi - samo da bude komiran, ili spavanje bez zivota, totalni Zombi, sve dok, MOZDA, ne dodje spasitelj i on ode u Raj...?
u regresoterapiji se ovo pitanje RADI zbog repova - strahova, pre svega, svesnih i nesvesnih, vezanih za - STA DALJE, STA SE DALJE DESAVA,
jer je to i nametnuti strah iz NEZNANJA, ali jos vise i iz NE- ISTRAZIVANJA, TE PROBLEMATIKE.
Cak i nametanjem da ne treba, imati nista sa duhovima umrlih... dakle, sve su to pitanja ISTRAZIVANJA
I ISCELJIVANJA.
u regresoterapiji.
kao i spoznaja.
Naravno, to je uvek na pocetnim seansama. Kasnije ti prosli zivoti nisu toliko najbitniji, niti smrti, ako se srede emocije,
pa se rade drugacija istrazivanja, oslobodjeni strahova.
Poistovecivanje i dozivljaj same duse, biti, jastva, kao vecno postojeceg!
sa - bezbrojnim mogucnostima ZIVLJENJA.

pozz
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
talerman
Glavni urednik

Poruka Poslao: 27 Mar, 2011 15:30 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Aleks,
evo,posto si pomenuo tarot i broj 13. na ovom mestu cu napisati nesto o velikoj arkani Smrti.

Osnovna značenja: Ova velika arkana, po Vejtovom mišljenju, označava ponovno rađanje i obnavljanje. Karta smrti se može pojaviti kada se suočavamo sa značajnim prekretnim događajima u životu kao što su: razvod, neminovan kraj, iznenadna promena, smrt starog ja, napuštanje kuće, selidba ili stvarna smrt. U pitanju su često promene tog tipa kojim pokušavamo da se odupremo. Prošlost se mora ostaviti iza sebe, kako bi se ostvarila neophodna promena u životu. Ovo može da bude kraj jednog ciklusa, gubitak, zaključak, tranzicija prema novom stanju, eliminacija starih obrazaca, zatvaranje jednih vrata da bi se otvorila druga vrata, seoba iz poznatog u nepoznato, presicanje onoga što nije neophodno i prihvatanje neminovnog. Ova velika arkana može u ispravnim okolnostima, kao kada je slučaj sa veoma bolesnim ili starim rođakom, da označi stvarnu smrt, ali je daleko sigurnije, da ona podrazumeva transformaciju i promenu.

Izokrenuta značenja: Nešto nije došlo do kraja, nije umrlo, ali to ne treba da bude tako dobro kao što zvuči. Može da označi otpor prema neophodnim promenama. Biti zarobljen u nečemu što je prošlo i što treba da se završi. Strah od promena. Stalno vraćanje u prošlost i stagnacija. Inercija, letargija i neispunjene nade.

Istorijska konotacija:

Smrt se počela prikazivati u obliku skeleta u XIV veku pod uticajem kuge. U Sermones de Ludo Cum Aliis, najranije poznatoj listi aduta, naziv ove karte je La Morte (Smrt). Smrt se pojavljuje i u Petrarkinoj poemi Trijumfi, a po mišljenju pojedinih stručnjaka, poput Getrufe Moakley, ova poema je imala snažan uticaj na stvaranje tarota Visconti-Sforza. U tarotu Visconti-Sforza, karta predstavlja skelet sa jezivim osmehom i nekom vrstom poveza oko lobanje. Nosi veliku kosu u levoj ruci i tanku strelu u desnoj. Smrt nije sačuvana na Keri listu, ali jeste u Rosenvudskom listu gde je prikazana u obliku užasnog skeleta u odeždi sa kosom u ruci i na konju koji gazi dva beživotna tela. U Marsejskom tarotu, Smrt je jedini adut bez naziva, pa se često pominje kao Arkana XIII ili L’Arcane Sans Nom (Arkana bez imena). U Jean Noblet Tarotu, koji je odštampan oko 1650. godine, Smrt se naziva Lamort (Smrt), a prikazan je skelet iz profila sa kosom u ruci u radnji kao da mete pod. U nekim devetnaestovekovnim italijanskim špilovima, karta se naziva Il Tredici (Trinaest). Svi mogući delovi tela su razbacani po podu, a najuočljiviji su glava žene i krunisanog čoveka, što pokazuje, da smrt može da udari u bilo koje vreme i na bilo koga. Karta Smrti se u italijanskim taroči kartama iz sredine XVIII veka tumačila upravo kao “smrt” (F. Pratesi).

Astrologija: Škorpija

Eteila (Etteilla) je 1791. godine velikim arkanama pripisao odgovarajuće planete ili zodijačke znakove, ali je veliku arkanu Smrt isključio iz svih astroloških korespodencija. Pod uticajem okultne organizacije Zlatne zore, Smrt se počela prevashodno dovoditi u vezu sa Škorpijom. Kao argumenti se navode to što Škorpija upravlja reproduktivnim organima (rađanje i umiranje je u bliskoj vezi) i što se povezuje sa osmom kućom zodijaka koja predstavlja kuću smrti. Za Škorpije se obično kaže da mogu da budu, u kritičnim situacijama, kao kamikaze: pre su spremni da se žrtvuju nego da se predaju. Ukoliko bi o nekome ili nečemu promenili mišljenje i rekli mu „zbogom“, to bi poglavlje bilo završeno u njihovom životu, s tim što to ne bi uradili na prečac i bez razmišljanja. Ponekad se osećaju poraženo, iako imaju pobedničku kartu u rukama, a događa im se da moraju da prođu kroz pakao kako bi došli do nečega boljeg u budućnosti. Astrološki aspekt Škorpije podstiče veliku arkanu Smrti na što efikasniju transformaciju i uspešnom zatvaranju jednog životnog ciklusa koji nije išao dobro. Škorpija, takođe, ukazuje na vodeni karaket velike arkane smrti.

Mitologija i božanstva: Tanatos

Tanatos je grčki bog smrti, sin boginje noći Nikte i Tartara, boga večne tame. Imao je gvozdeno srce i crna ledena krila. Izvršavao je naredbe koje su se donesile negde drugde, jer je dan smrti određen sudbinom. Kad bi smrtni čas svanuo, Tanatos bi doleteo i uzeo bi ljudsku dušu. Samo dva puta pošlo je za rukom izigrati Tanatosa. Kada je Tanatos došao da uzme dušu Alkestide, Herakle se bacio na njega i nakon žestoke borbe ga sputao u toj nameri. Pustio ga je tek kada je od njega dobio obećanje da će Alekstidu vratiti u život. Kada je jednom prilikom Tanatos došao po Sizifa, spretno mu se izmakao, vezao ga i zatvorio u gvozdenu bačvu iz koje ga je oslobodio bog rata Ares. Antički umetnici su Tantosa prikazivali kao mladog čoveka s crnim krilima i sa ugašenom ili napola ugašenom bakljom, najčešće u društvu s Hipnosom, bogom sna.

Kabala: (Put 24: Tifaret 6 – Nečah 7)

Imaginativna inteligencija Smrti povezuje Tifaret i Nečah. Naziv ove staze je Lepota pobede. Ova staza se nalazi na izuzetno važnoj poziciji na Putu ognjenog mača koji predstavlja direktnu protočnu energiju od Ketera do Malkuta preko svih sefirota. Staza smrti je put emanacije energije Sina Božjeg u pravcu materije. Transformacija u obrnutom smeru podrazumeva napuštanje požudne prirode Nečaha i njeno apsorbovanje u Tifaretu. Preko staze Smrti se dobro uočava privremena i iluzorna priroda ličnosti jer ličnost na njoj prolazi kroz dobrovoljnu smrt, napuštajući sve ono što misli da jeste. Zbog toga se za ovu stazu i kaže da sadrži imaginativnu inteligenciju. Najteži deo je u tome što ovo potpuno napuštanje života, prethodi iskustvu kosmičke svesti. Potrebno je, dakle, napustiti totalitet sopstvenog bića, sve u veri da će uslediti uskrsnuće u svetlosti.
Na ovom putu više ja usmerava svoju energiju naniže prema reinkarnaciji. Iskustvo višeg ja se može doživeti u velikim arkanama Smrti, Umerenesti i Đavolu, jer se u njima nalaze aspekti višeg ja (R. Vang).
Smrt korespondira sa hebrejskim slovom Nun koje označava ribu. Riba je tradicionalni simbol onoga što alhemičari nazivaju Prva materija, koja predstavlja idejnu sadržinu svega što postoji. Nun ne predstavlja same Velike transformatore, već je on njihovo dete. Nun nije Smrt, već je čuvar njihovih kapija, zbog čega ima naziv Gospodar kapija smrti (R. Vang). Pored toga, Riba ukazuje na vodeni karakter ove staze.

Smrt i magija

Smrt upućuje u veliku tajnu inicijacije znanja kako umreti. Smrt, u magijskom pogledu, upoznaje nas sa misterijama besmrtnika kao što su: golemi, zombiji i vampiri.
Smrt je, po Tierenovom mišljenju, alegorijska predstava Oca Hronosa, Vremena, koji upozorava na smrt, podseća da smo smrtni i koji dok stvara, proždire sopstvenu decu. Ali, sa druge strane, Vreme označava istovremeno i početak, a rođenje nije ništa manje pod njegovom upravom, nego što je to smrt.
Uspenski je napisao da je prilikom posete karti Smrti shvatio da “život, kada se rađa, umire, a da se, kada umire, rađa.” I mnogi drugi mislioci bi se složili da smrt ne postoji bez života i da život ne postoji bez smrti. Na sanskritu se smrt kaže "mrtyu" (to je i koren sprske reči smrt). U uprošćenijoj formi sanskrita smrt se naziva "ma", a kao što je poznato, "ma" se skoro na svim jezicima povezuje sa majkom. Dolazi se do toga da su majka i smrt blisko povezani. Od pramajke Binaha mi smo rodjeni, u pramajku Binah jednom ćemo se vratiti i kada to ostvarimo, tada ćemo postati besmrtni.
Naše ćelije umiru i rađaju se ogromnom broju svakog trenutka. Svakim svojim pokretom, razaramo ćelije, a organizam poseduje čitave mehanizme za eliminaciju mrtvih materija koje se akumiliraju tokom dana. Mi se konstantno raspadamo i istovremeno obnaljamo. Postoje dve strane u životnom procesu, jedna strana je konstruktivna, dok je druga destruktivna. Da nema ovakvog životnog obrasca, ne bismo bili u stanju da se menjamo. Razaranje je osnova mogućnosti da se pomeramo i stvaramo.
Kosač je anđeo smrti. On sa svojom kosom preseca vrpcu koja spaja našu svest sa fizičkim telom. Kada se to dogodi, naša svest postaje oslobođena od tela. To je ono što zovemo smrt. Svest posle toga ide tačno u onu sferu koja odgovara njenoj postignutoj frekvenciji.
Smrt jeste zastrašujući trenutak u kojem se zauvek oslobađamo našeg aktuelnog vozila. Smrt je naša poslednja molitva i meditacija. To je naš poslednji najuzvišeniji poduhvat. Smrt predstavlja zbir svih naših duhovnih rezultata koje smo postigli u ovom životu. Kako se budemo ispoljili tokom umiranja, tako ćemo sebi i našim vodičima pokazati šta smo naučili.
Smrt je takođe i u zaboravu. Kada ne bismo zaboravljali, bili bismo besmrtni. Kada bismo u sećanju držali sve naše prošle živote, imali bi smo jasnog uvida u kontinuitet svog postojanja, pa bi i znali da smrt predstavlja samo jednu od brojnih stanica. Ko pamti, taj živi večno. Zbog toga moramo da se trudimo da budemo lucidni i stalno budni. Kada umremo lucidni, budni i svesni, mi ne možemo zaboraviti, jer tada uz punu memoriju prelazimo iz jedne sfere postojanja u drugu, sa potpunom svešću da je smrt fizičkog tela samo usputna stanica u našem ukupnom postojanju. Moramo zbog toga naučiti da lucidno živimo i u javi i u snovima.
Anđeli smrti imaju brojna zaduženja, a među njima i tad a duše umrlih odvedu u odgovarajuću sferu. Prema ranom hrišćanskom misliocu Origenu, anđeo smrti je “nebeski pratilac” koji prihvata dušu u trenutku kada ona napušta telo. Rabinska dela u anđele smrti ubrajaju: Azraela, Abadona (Apolion, Apollyon), Hemaha, Kafziela, Kezefa, Leviatana, Malach ha-Maveta, Mashita, Jehudiaha (Yehudiah) i Yetzer-hara (Yetzer-hara). U zorostrianizmu se, među glavne anđele smrti ubraja Mairja (Mairya).
Obično se smatra da ne postoji način da se izbegne Anđelu smrti. Jednog jutra je, kralj Solomon, po cvrkutanju ptica, doznao da će anđeo smrti planira da mu uzme dva njegova najbliža saradnika. Solomon im je to otkrio, a oni su ga zamolili da izbegnu takav usud. On ih je nagovorio da pobegnu u magičan grad Luz , gde je anđelu smrti zabranjeno da uđe. Lud, prema Talmudu, predstavalja tajanstveni grad gde svi ostaju besmrtni dokle god se nalaze unutar gradskih zidina. Poslusavši Solomona, dvojica njegovih saradnika su se uputili prema gradu čiju lokaciju je Solomon odlično poznavao usled svojih magičnih sposobnosti. Kada su njegovi saradnici došli pred gradske kapije, zatekli su anđela kako već čeka na njih ispred zidina, sprečavajući im prolaz. Ova priča, poput brojnih drugih, ukazuje da se smrti ne može pobeći i da Smrt na kraju uvek ima poslednju reč.
Postoje, međutim, u izuzetnim situacijama, i oni malobrojni kojima je pošlo za rukom da nadmudre smrt. Rabin Jošua ben Levi je nagovorio anđela smrti da pridrži njegov mač. Odbivši dam u je vrati, otrčao je pravo u Eden još kao živ.
Beit ha-Midraš pominje priču o Mojsiju kako piše trinaestu toru na dan kada je saznao da će umreti kako bi sprečio anđela smrti da ga povede sa sobom, s obzirom na tradicionalno verovanje da se ne može umreti u toku proučavanja Tore.

Neka lična iskustva:
Želeo sam kartu Smrti da ostavim za sam kraj svoje prve etape putovanja po području velikih arkana jer sam pomalo zazirao od njene energije i predstojećih iskustava i lekcija. Iako sam mislio da sam svojim čestim astralnim izletima, konačno i prebrodio strah od smrti, pokazalo se da sam se ipak plašio nastupajućih lekcija iz ove karte. Zbog toga sam je mesecima odlagao, nastojeći umesto nje da proniknem u tajne nekih drugih karata. Ispostavilo se da nije imalo čega da se plašim. Hrabrilo me je to što sam osećao stalnu zaštitu svog mentora arhanđela Sandalfona. I na kraju, pruženo mi je izazovno i veoma dragoceno mistično iskustvo, jer mi je dat uvid u područja u kojima je smrt samo potencijal, pa onda u druga područja gde se smrt prvi put javlja u svojoj prvoj manifestaciji, pa sam isto tako hodao energetskim putem smrti koji povezuje ta dva područja. Hodao sam tako putem izmedju onostranog Sunca (Tifareta) i onostrane Venere (Netzacha) i tamo se neko vreme družio sa gigantima, uzašlim majstorima među ljudima i vilenjacima. Iskusio sam kako je put smrti istovremeno i put života.
Pored toga, ponovo sam se prisetio kako izgleda smrt, što sam i pre ovog rađanja znao ali zaboravio. Tokom prvog susreta sa Smrću, nisam je video, ali sam je čuo kako mi govori da moram da se oslobodim nekih starih navika, kako bi tako dopustio novim stvarima da se pojave u mom životu, naglasivši na kraju: "Pomisli na svoje najdraže"! I u tom trenutku, moj krevet se pretvorio u mrtvački sanduk. Zahvaćen jezom, počeo sam da vrištim, dok se zid moje sobe pretvorio u krematorijum. I onda sam uguran u zid. Rečeno mi je da pritisnem jedno od dvanaest dugmića. Svako dugme je predstavljalo ulaz u posebnu odaju u kojoj je bila za mene spremna neka posebna lekcija koju je trebalo da naučim. Ispod svakog dugmeta, bila su ispisana uputstva. Ne gledajući, mahinalno sam pritisnuo najbliže dugme, nakon čega sam zabačen još dublje u zid gde su me zasukali plamenovi. Ubrzo sam doša k ovozemaljskoj svesti, pročišćen i srećan što sam uspeo da prođem kroz kartu smrti. Verovatno su moji duhovni vodiči ocenili da sam tokom ovog iskustva ispoljio hrabrost, pa su me darivali nekim astralnim poklonima.
Godinu dana kasnije, uspeo sam da ostvarim lični susret sa Smrću. Pokazao mi je knjige u kojima nije stajalo ništa zapisano o mojoj sudbini. Ovaj susret se odigrao u vreme velike tranzicije u mom životu, kada sam promenio državu i posao, a kada promene nisu ni izbliza tekle glatko. Gospodin Smrt, kako sam ga nazvao tom prilikom, pokazao je izuzetan smisao za humor, kao i svi njegovi saradnici. Kada sam ih priupitao gde mogu da pronađem Smrt, rekli su mi da je to “treća kancelarija levo”, pa su dodali odmahujući glavom: “Znači dotle je došlo. Hajde idi tamo kad baš moraš”.
Alphilda
Napredni tragalac

Pridružio: 08 Avg 2010

Poruka Poslao: 04 Apr, 2011 20:48 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Dragi Talermane, pročitah sve ovo o smrti.

Ima li još nešto o toj temi što bi mogao da podeliš sa nama?
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
talerman
Glavni urednik

Poruka Poslao: 05 Apr, 2011 14:20 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Draga Alphilda,

na primer, meni je fascinantna prica koju je ispricao Samuel Aun Weor o pokojnicima koji primecuju, bas posto umru, casovnik sa 13 skazaljka na satu. Onda, postoje 13 znakova zodijaka, a ne 12. Ukoliko ukljucimo i Isusa Hrista, na tajnoj veceri je bilo prisutno 13 osoba...Eto, mogli bi da pricamo o broju 13.. iskoraku u pravcu smrti. Pozdrav.
Alphilda
Napredni tragalac

Pridružio: 08 Avg 2010

Poruka Poslao: 06 Maj, 2011 22:12 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Ne mogu da doprinesem mnogo toj prici, ali voljna sam da slusam,
Ako si ti raspolozen da pricas Smile
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
valen
Majstor

Pridružio: 11 Nov 2009

Poruka Poslao: 28 Maj, 2011 21:40 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Htela sam da vam se pridruzim posto me naravno interesuje tema ali nisam nasla tu pricu o 13 znakova ni u Knjizi mrtvih ni u Zodijackom kursu (gde se ipak govori o 12 znakova)...
talerman
Glavni urednik

Poruka Poslao: 30 Maj, 2011 03:31 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Pozdrav svima,
mislim da bi Starcy tu mogla da pripomogne.
Trinaesti zodijak je Zmijonosa.
Taj zodijak je jednostavno iskljucen iz nekih razloga (ne verujem da je u pitanju samo sujeverje), ali mali broj astrologa ga ukljucuje u svoje kalkulacije.
Ukljucivanjem Zmijonose, raspored i ostalih znakova zodijaka se menja.
Sunce zaista prolazi preko 13, a ne 12 polja zodijaka.
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » TALERMAN
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Strana 13 od 13

Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka NAJDELOTVORNIJE TEHNIKE KOJE KORISTITE... 188 Aleksandra-Caca 261356 18 Jul, 2011 22:36 pm
Aleksandra-Caca Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka PUT SRCA... 89 Vakan Tanka 183668 23 Dec, 2010 05:49 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ZORAN IZ ZEMUNA - Čitaocima koje to zanima (2008.) 2294 Vesna 2157161 08 Nov, 2010 01:48 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Deset Božijih Zapovesti- DRUGA ZAPOVEST 139 Vera Bojičić 98904 17 Apr, 2010 23:33 pm
woman Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka SVETA ZNANJA - MESTA MOĆI - dr sci. Ljubiša Stojanović 64 drugar 69550 17 Apr, 2010 13:58 pm
drugar Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka IZVODI IZ OBJAVA 73 plavizrak 67557 25 Apr, 2009 23:40 pm
plavizrak Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ČITAOCIMA KOJE TO ZANIMA - 2009. 2462 Aleksandra-Caca 2075526 27 Mar, 2009 11:34 am
Vera Bojičić Pogledaj zadnje poruke

Home | Add to Favorites | Mapa sajta

Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)