SRBI, PRVOBITNO IME SLOVENA
Idi na stranu Prethodni  
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 08 Jan, 2011 05:30 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
Ovde je i dokaz da Nemci Srbe zovu Wenden (Vendi):


_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
rale
Mistik


Pridružio: 09 Nov 2008
Poruke: 1283

 Poruka Poslao: 22 Jan, 2011 23:26 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Да се не заборави, у ова времена када нам децу уче да је сила исто што и правда, а моћ исто што и истина:

Буди тако хуман као што је била хумана Србија 1885.

За време рата против Бугарске у жестоким окршајима 1884./85. године свакодневно је страдало све више војника. Али, за разлику од Србије, која своје рањенике збрињава, Бугарска нема организован војни санитет, а њихови рањеници, препуштени самима себи, остајали су на месту рањавања. Због тога Европа прикупља помоћ и конвоји са санитетским материјалом спремни су да крену за Бугарску. Између европских конвоја и Бугарске испречио се фронт са српском војском.

Тада се догађа нешто што се у историји ратовања не бележи ни до тада, а ни касније: на захтев лекара аустријског Црвеног крста, Влада Србије је одобрила војној команди да за један дан прекине рат, отвори линију фронта и пропусти санитетски транспорт који је из Беча упућен у Софију. И не само то - Србија се придружује апелу из Европе, отвара своје војне магацине, додаје лекове, ћебад, кревете и све оно што је неопходно за отварање једне болнице у Бугарској. Тако Србија прилаже своју помоћ и залихе непријатељској земљи са којом је у ратном стању.


За овај преседан у светској историји ратовања, Међународни Црвени крст у Женеви доделио је специјално признање Црвеном крсту Србије, а у холу зграде Међународног Црвеног крста у Женеви стоји табла на којој пише „... Буди тако хуман као што је била хумана Србија 1885. године...“.
_________________
једном се живи, али вечно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kosmička_beba
Mistik


Pridružio: 11 Okt 2010
Poruke: 1386

 Poruka Poslao: 14 Feb, 2011 11:42 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Dok god se nad nečim vodi rasprava, znači da i te kako ima nad čim.

Neko ipak nije se usudio pročitati svetski best seler-HAZARSKI REČNIK.

Tu se krije jedna mala tajnica, pa zato molim one koji su pronašli nešto čudnovato u toj knjizi da mi se jave na p.p. , radi upoređivanja utisaka.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Danko
Iskušenik


Pridružio: 16 Dec 2010
Poruke: 71

 Poruka Poslao: 26 Avg, 2011 13:40 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Lepa zaboravljena reč Ravi

Baveći se izučavanjem starih arijevskih reči, ne smemo a da ne pomenemo reč Ravi, jer je ona posebno važna za nas Srbe. Surija i Ravi su dve vedske reči koje znače Sunce.
Surija se recimo zadržala kod nas kroz ime Surog Orla, ptice koja se najviše uzdiže ka Suncu. Zato se on još zove i Zlatni Orao, jer Sunce isijava zlatne zrake.
Ali vratimo se reči Ravi. Isusa je narod svuda gde se pojavljivao zvao Ravi, što svakako ne možemo uzeti u smislu Sunca, već u smislu: Svetli ili Prosvetljeni. On je bio Božja svetlost. To u ostalom potvrđuje i Jevanđelist Jovan, poistovećujući Isusa sa svetlošću.
Sada nam se ponovo javlja problem sa slovom V, koje lako prelazi u B, te tako dolazimo do jevrejske reči Rabi, koju oni čitaju kao Rebaj. Tumači se kao učitelj (u veri), ali i učitelj u veri ne može biti učitelj ako nije prosvetljen od Boga za taj poziv. Dakle, možemo slobodno Ravi (Rabi) poistovetiti sa pojmom svetli ili prosvetljeni. Onda sledeće reči kroz srpski jezik imaju jasnija značenja:

1. Izrail = Iz-Ra-Il = Iz Rabi Ilijine = Iz Svetlosti Ilijine. Dakle svi smo mi iz svetlosti Ilijine nastali i svako ko to prihvata i po Njegovim principima živi - Izrail je.
"A Isus vidje Natanaila gdje dolazi k Njemu i reče za njega: Evo pravog Izrailjca u kome nema lukavstva.“ (Jn. 1:47)
Dakle, Natanilo je pravi Izrail jer u njemu nema lukavstva – greha. Jer je sav iz svetlosti Ilijine sazdan.

2. U našem crkvenom jeziku se često upotrebljava izraz: Rab Božji i tumači se kao Sluga Božji. (Verovatno zbog toga što se reč rob pogrešno uzela kao koren reči rab. Možda je u pitanju i 500 godišnji uticaj življenja pod muslimanima, jer upravo oni potenciraju služenje Bogu.) Sa stanovišta značenja reči Rabi, skraćeno Rab, bliže je istini reći da je Rab Božji u stvari Svetlost Božja ili Bogom Prosvetljeni. Dakle, iz svakog čoveka zrači svetlost Božja iz koje je nastao i u kojoj obitava. Kao što reče Ava Justin Popović: „Pošto je Bog Logos – večna božanska Svetlost, to živeti u stvari nije ništa drugo do svetleti. I još: živeti znači biti u svetlosti.“

 3. Na kraju analizirajmo i reč Sorabi = So-Rabi : više Raba (Svetlosti) Božjih zajedno čine So-Rabe Božje = Su-Svetlosti Božje. Reč koja izražava jedinstvo i srodnost svakog čoveka sa svakim koji je u Bogu, jer smo svi mi sabraća u Jednome od koga nastasmo. Poznata kovanica: „Isto nas Sunce greje.“ je oličenje istog ovog principa.

Iz gornje analize se može izvesti sledeći zaključak: Uvreženo srpsko verovanje da su Srbi "Božji Narod" nije ništa drugo nego verovanje da su Sorabi, odnosno Izrail. Jer smisao i jedne i druge reči je isti. Princip Soraba, Izraila je najviši princip koga čovek može da dostigne. Jer ako dva čoveka veruju da od Jednog Boga nastaše i da u Njegovoj svetlosti žive, da ih isto sunce greje, onda je nebitno kojim imenom Ga zovu i kojom službom Mu služe. Onda uviđaju da su sve razlike između njih oni sami stvorili. A razlika, koja god i kakva god, bez spoznaje da smo Izrail – Sorabi vodi ka mržnji, nerazumevanju i sukobu. Sorab je moćna reč – ona donosi mir Božji među ljude! Trenutak kada dva čoveka shvate da su Sorabi, oni osećaju sponu koja ih veže u najvišem mogućem jedinstvu; u Jedinome, u Savaotu, u Iliji, u Perunu, u Elohimu, u Alahu.

Uzvišenost reči Sorab vidimo i u njenom zaostalom odjeku u Pakistanu. Sohrab i danas tamo znači: Najveći, najjači, najhrabriji, najbolji. Danas se ona u Pakistanu često koristi da označi najviši kvalitet; najbolje od najboljeg. Ponovimo da umetnuto H verovatno naglašava uzvišeno značenje ove reči, jer je u Pakistanu izgovaraju: sorab. Da li čovek uopšte može biti na uzvišenijem mestu nego kada je u Svetlosti Božjoj i kada prihvata svako drugo ljudsko biće kao sebi ravnom? Smatrati sebe Svetlošću Božjom je i obaveza koja zahtevala moralnost, poštenje, širokogrudost i visoki osećaj Božje Pravde. Srbi i danas, kao i onda, nikada nisu primoravali drugog da veruje u Boga, oni su samo svojim ličnim primerom pokazivali drugima put ka Njemu, Jedinome. U izvorima na Internetu se navodi da je Sohrab stara Persijska reč koja znači heroj. Biti Sorab je svakako nametalo obavezu i herojskog držanja u bitci. Jer Sorabi su znali da su u Bogu i da svojim oružjem donose Pravdu Ilijinu - Perunovu. I gde god su bili Ilija i Perun, bili su i Sorabi: Od Indije do Persije, pa sve na gore kroz Balkan, do Lužice i još dalje na sever - slavilo se ime Srpsko.

Iz teksta: Sećanje na zaboravljenog Boga Prvog i Jedinog
_________________
"Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se." (Luk 11:9)
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
Strana 20 od 20

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka JAHAČI APOKALIPSE 583 ENEMOON 283085 23 Avg, 2011 19:53 pm
ENEMOON Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tetoviranje maštom... Stihovi članova Foruma 228 Vakan Tanka 101884 01 Maj, 2011 00:16 am
woman Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka DUHOVITI STATUT 105 IIpotoMajctop 47912 22 Feb, 2011 21:58 pm
Sagitarius Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Za dobro i sretno jutro Nove nam 2010. 2 biblijski-hriscanin 6358 22 Jan, 2010 13:56 pm
biblijski-hriscanin Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka SVETA ZNANJA - LJUDSKA AURA - dr sci. Ljubiša Stojanović 27 drugar 24054 06 Jan, 2010 13:14 pm
drugar Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Docek Gregorijanske Nove godine na Rtnju 0 Vakan Tanka 5518 01 Okt, 2009 22:41 pm
Vakan Tanka Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nove Kirlijanove fotografije 17 plavizrak 16008 27 Sep, 2009 15:56 pm
plavizrak Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom