BUĐENJE
Idi na stranu Prethodni  
1, 2, 3, 4  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » MOJ DUHOVNI PUT
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 24 Okt, 2008 15:34 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
BUĐENJE IZ RELATIVNE U APSOLUTNU STVARNOST


Iako se u današnje vrijeme mnogo piše o znacima vremena, i s time u vezi o potrebi Buđenja Duše iz dugotrajnog, vjekovnog sna. U kojem blaženo spava i sanja najčešće nepoželjne snove i noćne more, malo tko se na te i takve glasove „iz pustinje“ ozbiljno osvrće, "dapače" potpuno se oglušujući sa omalovažavajućim smiješkom na usnama. Probuđenje, buđenje, prosvjetljenje, samadhi, duhovno uskrsnuće, metanoja, sjedinjenje (ženidba) duše s Bogom, nirvana, božje kraljevstvo, nanovo rođenje iz Duha, oslobođenje, spasenje, mokša, mukti, satori, kenšo......sve su to simbolični izražaji jedne te iste ideje, koja je duboko u pozadini istinskog značenja svih tih izričaja.

Ideja koja je u pozadini, u samom temelju istinskog značenja svih tih izričaja, je vječita čežnja duše za Apsolutnom srećom, kao svojim krajnjim ciljem i konačnom svrhom života. Iako na svjesnoj razini duša možda i ne prepoznaje tu očiglednu činjenicu, na intuitivnoj razini, koliko god da je ta razina nerazvijena u dotičnoj duši, ona ipak ćuti da želi biti ispunjena, smirena, sretna, radosna, a suprotno tome ne želi, odnosno stalno se trudi da izbjegne suprotne osjećaje neispunjenosti, bez smisla, žalosti, brige, nesreće, nemira, anksioznosti.

I to je potpuno prirodna i normalna čežnja svake „zdrave“, misleće duše. Sve aktivnosti koje duša poduzima u ovome svijetu imaju samo jedan krajnji cilj, a to je postignuće sreće, što god pod srećom podrazumijevali.

Da li je duša sretna kada ostvari neku želju koju je imala i radila na tome da je ispuni? Odgovor je afirmativan, ali što se događa nakon ispunjenja te želje.....sreća polako blijedi, kako postepeno dolazi do zasićenja ili zadovoljenja dotične želje. Tada se javlja nova potreba za srećom (ispunjenjem), s time u vezi nova želja i novi napori da se želja ostvari. Da li će se želja ostvariti ili ne, u mnogo slučajeva ne ovisi čak niti o najvećim mogućim zalaganjima i naporima duše u tom cilju, te se često umjesto ispunjenja i sreće, kao posljedice ispunjenja želje, javlja potpuno suprotan osjećaj, pretpostavljam dobro poznat većini čitatelja ovog napisa, frustracija.

Dakle neispunjena želja rađa frustraciju. Hajde da malo dublje uđemo u samu bit problema oko sreće kao posljedice ispunjenja želje i frustracije kao posljedice neispunjenja želje.

Pretpostavimo da je naša želja realno ostvariva uz ulaganje određenog napora i zalaganja s naše strane. Tako dugo dok na tome radimo, u našem umu će biti prisutan određeni nemir koji ne mora nužno izazivati nelagodan osjećaj, ako se u tom iščekivanju povoljnog ishoda po nas, znamo radovati u dobroj vjeri da ćemo doći do ispunjenja naše želje. Ako sve okolnosti budu na našoj strani, vjerojatno će nam se želja ispuniti i adekvatno tome doživjet ćemo osjećaj ispunjenja ili sreće. U slučaju da nam se nešto prepriječi na putu ostvarenja želje i ona se, na našu žalost ne ostvari, doživjet ćemo osjećaj frustracije. O tome, vjerujem, nema potrebe polemizirati, jer je to, pretpostavljam, iskustvo svih nas.

Što je u stvari ta „sreća“ i „frustracija“ koja se nužno javlja kao posljedica ispunjenja ili neispunjenja naše želje. U svakom slučaju to je osjećaj koji doživljavamo u duši, jedan je poželjan a drugi nepoželjan. Dakle govorimo jezikom dualizma, parova suprotnosti, odnosno jezikom koji opisuje relativnu stvarnost.

U ovom našem relativnom i uvjetovanom životu, sreća i frustracija su samo jedan od bezbrojnih parova suprotnosti koji se neprekidno mijenjaju i zamjenjuju mjesta u našem doživljavanju.

Ako sreća nije u objektu koji smo ostvarili onda njen izvor moramo potražiti negdje drugdje. Idemo sada korak dalje da vidimo što je to u stvari dovelo do osjećaja te relativne sreće ili pak frustracije u našoj duši. Ako bi to bio objekt kojeg smo željeli onda bi sreća trebala trajati tako dugo dok smo u posjedu tog objekta, ali da li je tome zaista tako.
Nije, jer znamo i sami da se vrlo brzo zasitimo i moramo tražiti nove poželjne objekte da bi nadoknadili gubitak sreće ostvarene ispunjenjem prošle želje. Tako ta igra uma ide u nedogled i ne nazire se neki konačni kraj ispunjavanja ili neispunjavanja novih i novih želja.

Pažljivom analizom uvidjet ćemo da dok nešto želimo um je nemiran sve dok ne ostvari želju, kako smo već prije vidjeli. Kada želja bude ostvarena, um se privremeno smiruje uživajući u objektu, a sreća koju doživljava ima izvor u smirenom umu koji je dobio što je želio. Dakle nije izvor sreće u objektu želje već u smirenom umu.

Ako je tome zaista tako, onda nam se nameće zaključak sam po sebi da ako je um stalno smiren, nepomućen željama, osjećat ćemo stalno sreću koja neće jenjavati sve dok je um spokojan. Da li je moguće um držati u spokojstvu čitavo vrijeme, a da ne poželimo nešto izvana. Moguće je i nadasve jako poželjno ako želimo, umjesto relativne sreće, ostvariti apsolutnu sreću.
Dakle, umjesto svih mogućih želja koje nam, ukoliko ih uspijemo ispuniti, u najboljem slučaju mogu donijeti samo relativnu sreću i to za neko kraće vrijeme, hajde da poželimo biti apsolutno sretni sve vrijeme bez prekida i bez straha da će nam sreća "odlepršati".

Svaka relativna sreća koju doživimo ispunjenjem neke želje, u sebi nosi i klicu nemira, a koji rađa blagom ali prisutnom frustracijom, jer se javlja nova želja da ta sreća potraje što duže, i ta nova želja opet pomalo uznemiruje um, koji zbog toga ne može uživati stopostotnom srećom bez straha da će sreća "odlepršati".

Suprotno tome, svaka frustracija koja je posljedica neispunjene želje, u sebi nosi klicu pozitivne nade da ipak nije sve gotovo i da će se ipak možda želja ostvariti u neko dogledno vrijeme.
Dakle, vidimo da je zakonitost sa ovim parom suprotnosti (sreća-frustracija), kao i sa bezbroj drugih, u našem relativnom, dualnom svijetu, istovjetna zakonitosti koju je davno uočio kineski mudrac Lao Ce, izrazivši je kao zakonitost Tao-a. Tao je Apsolutna Stvarnost koja ima lice i naličje, jin i jang. U svakom jangu ima i malo jina, kao što i u svakom jinu ima i malo janga. Naši stari, koji su bili itekako mudri, su tu zakonitost izrazili riječima, da je svako zlo, za neko dobro.


Dualistička zakonitost

Ima jedna lijepa poučna priča koja vrlo ilustrativno opisuje gore izrečenu dualističku zakonitost.
Imao mudri seljak konja za kojega se brinuo njegov sin, a kako su živjeli u malom "seocetu" gdje se svi međusobno dobro znaju i kako to biva u takvim malim sredinama, svatko o svakome sve zna, i ništa ne može proći nezapaženo, tako su sumještani primijetili kako je jednog ranog jutra konj pobjegao. Sjatili se oni kod mudrog seljaka da mu izraze „saučešće“ govoreći, susjede joj koja nesreća. Mudri čovjek je samo odvratio, možda je, a možda i nije.
Nakon par dana vratio se konj sa još tri divlja konja sa sobom u društvu. Sin ih je odmah počeo pripitomljavati, a susjedi vidjevši obrat počeli mudrom seljaku odmah izražavati svoje oduševljenje, govoreći, susjede koja sreća....našto je mudri seljak ponovio iste riječi kao i prije, a koje i opravdavaju njegovu nedualističku mudrost, možda je, a možda i nije.
Pripitomljavajući najdivljijeg konja, sin je pao i slomio nogu te morao ležati dok mu noga ne zacijeli. Suseljani se opet sjatili te izrazili svoje „saučešće“ mudrom seljaku za nemio događaj koje zadesio njegovog sina, govoreći, susjede joj koja nesreća, na što je odgovor mudraca bio, već znate, možda je, a možda i nije.
Nakon par dana u selo je došao vojni referent tražeći mlade, zdrave i jake ljude za mobilizaciju u ratni postroj. Mudračev sin je bio pošteđen odlaska u ratnu zonu radi slomljene noge.

Suseljani vidjevši to, sjatili se ponovo da prokomentiraju mudrom seljaku kako je imao sreće sa sinom glede mobilizacije, a mudrac je opet izjavio, možda je sreća, a možda i nije....


Apsolutna istina

Priča bi tako mogla ići dalje u istom stilu ali poanta je očigledna, u ovom životu sve je relativno, i sreća i nesreća, i istina i laž, i svjetlost i tama, i dobro i zlo, i znanje i neznanje, itd., ali ipak ima nešto što ne spada u relativne kategorije, a to je Apsolutna istina.
Apsolutna istina je samo jedna, iako ima svoje „lice i naličje“, svoju nemanifestiranu i manifestiranu prirodu. Kako je Apsolutna Istina i izvor apsolutne sreće, tako će želja da pijemo iz tog izvora, postepeno brisati sve druge inferiornije želje i željice, te ćemo početi doživljavati sve dublju sreću i ispunjenje koje će trajati sve duže i duže, kako budemo napredovali na putu spoznaje apsolutne istine.
Apsolutna istina je naše vlastito Istinsko Biće kada eliminiramo sve one atribute koji čine našu „personalnu osobnost“. Kada prepoznamo sve one osobine koje izgrađuju našu personalnu osobnost, i kada ih eliminiramo kao nešto što je promjenjivo, a time i samo relativno istinito, tada ono što ostaje je naša „Transpersonalna Osobnost“ koja nije podložna nikakvim promjenama u vremenu i prostoru, pa je time i Apsolutna istina.
Apsolutna istina je dakle naša prava, istinska priroda, te je tako izvor apsolutne sreće u nama samima, u samoj suštini ili temelju našeg Bića. Ako to shvatimo intuitivnim razumijevanjem, uvidjet ćemo da je put do apsolutne sreće, u stvari put do središta našeg istinskog Bića, a to središte je svijest o postojanju koja se zove „Ja Jesam“ svjesnost. Kada realiziramo Sebe kao svoj istinski identitet, odnosno kao Svijest samu po Sebi ili tzv. „Ja Jesam“ svjesnost, tada smo stigli na izvor apsolutne sreće koji se nikada ne suši. Ostvarili smo najvišu svrhu života, apsolutnu sreću ili blaženo ispunjenje svih čežnji u svom vlastitom Biću.

Izvornik : http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=327
_________________
Jednom se živi, ali večno...


Poslednji put izmenio Vesna dana 17 Nov, 2010 20:15 pm, izmenio ukupno 2 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 01 Mar, 2009 03:18 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...
BUĐENJE
I
STRAH OD SLOBODE ( BUĐENJA )

- preuzeto sa www.tantra.bloger.hr

Pre mozda dve godine, sjedeci u jednom od Banjaluckih klubova sa tadasnjim drustvom, negdje u prikrajku gdje nas ne vidi bas svako oko, desavala se jedna od situacija, koja i nije svakodnevna i cesto je san vecine ljudi na spiritualnom putu.
Elem, kolega je imao BUĐENJE.
Trenutni uvid u svoju prirodu i prirodu Realnosti, prirodu Zivota.
Situacija ko situacija. Susretao sam se sa njom par puta. Ali uvijek je nova i osvezavajuca. Nakon pocetnog šoka suocavanja sa sobom i vidjenja onog sto Jeste, nastupilo je neko lagano euforicno stanje. (nema bolje reci, trenutno za to stanje.. u sto vrijeme kao da se sjetio Sebe, a opet iznova vidio. Posljedice tog suocavanja su ponekad blage, ponekad eksplozivne. I znaju u toj eksploziji izazvati burne emocije).

Dobro. Ta situacija prije nego sto se krenula stabilizovati, tj. spustati na svakodnevno, trajala je intezivno mozda oko pola sata do sat. Necu vam sada objasnjavati koje su to posljedice, kako to izgleda.. i slicno.
Ono sto je bilo zanimljivo, pomalo iznenadjujuce za mene par dana posle tog "iskustva" jeste ono sto mi je rekao u tom naknadnom razgovoru.
Trazio sam od njega da mi opise sto je prolazio u tom trenutku i sto se zbiva tada par dana posle "iskustva".
Ispricao mi je pricu koju sam cuo par puta. I koja je za sada nebitna. Ono sto mi je rekao bio je sok u jednu ruku, a u drugu za nepoverovati.
Kada mi je pricao o kontovima koje je prolazio par dana od tada rekao mi je da se boji. Malo sam se iznenadio, jer obicno posle toga iskustva nema straha. Pa sam ga zamolio da mi isprica o cemu se radi.
Rekao je da ne osjeca strah od bilo cega, vec da se boji onog sto to "iskustvo" i zivljenje tog iskustva ima za posljedicu.

Rekao mi je da se boji Slobode koju je osjetio.
Pravio sam se da ne znam sto se dogadja i trazio detaljnije.
Otprilike njegova prica je tekla ovako:

"Bojim se onog sto sam osjetio. Osjetio sam da sam BEZGRANIČAN, da ne postoji nista sto nisam JA. Da svaka odluka koju donesem je ispravna. da svaka situacija bez obzira kako odgovorio je ispravna. Da nema greske, greha, lazi, istine.. da je sve istina u svakom trenutku, da proslost i buducnost ne postoj, i da se sve zbiva SADA. Cak i jucerasnji dan je sada.. i sutra je sada. Osjetio sam da sam slobodan da uradim sto god hocu. I da nista nije pogresno.
Osjecaj SLOBODE je bio intezivan, i jos je, iako slabiji po intenzitetu. Ali jos postoji. Ono sto me na neki nacin prepalo, jeste ta sloboda. Ja imam obaveze, zivot koji vodim. Imam djevojku, posao, racune.. sta ce biti s tim? Sta ce biti kada ta sloboda preuzme moj celi zivot? Ko ce zaraditi novac, placati racune, brinuti se o zivotu...??? "
Nakon nekoliko godina tacnije pre par meseci sjedimo u istom tom klubu i pitam ga slicno pitanje.
Odgovorio mi je slicno ovom s malim dodatkom:
"Moram zaraditi novce i zbrinuti zenu i djete. A to sa onim osjecajem slobode ne bih mogao. Moram se provo pobrinuti za materiju, pa tek onda duhovnost..."
Naravno, nasmijao sam se na ovo. Zato sto znam da bi sa tim osjecajem i produbljenjem mogao mnogo vise uraditi. Mnogo lakse, bez "problema" koje inace ljudi imaju.
Nisam mu rekao. Pustio sam ga u ubjedjenju.
Sjetio sam se reci koje mi je uputio Majstor jednom:
"BUĐENJE i nije neki velik spiritualni zgoditak. Jeste da to vecina duhovnjaka zeli a veoma retki ga dozive. No, vecina se nakon budjenja vrati mnogo dublje u "mrak" materije nego prije. "Zaborave" ga do nekog odredjenog trenutka. Kada se sjete i krenu "ispocetka". Ako se ne odlucis sto ti je bitno i sto si spreman "dati" za to, vracas se NAZAD. Ono sto te "vrati" jeste strah od Slobode, od onog Sto Jesi. I ako nisi jasan.. "
Mislim da se puno na ovom blogu pisalo o motivima i cistom cilju rada na sebi.
Ne samo ljude koji su imalu Budjenje, vec skoro sve ljude, sputava strah od slobode. Ljudi NE ŽELE da bude slobodni. Ne onako slobodni kako se osjeti u tim trenutcima Budjenja. Vec slobodni u svom tumacenju te reci. Kao sto bi rekao jedan poznanik: "Bitno je biti slobodan OD, ali i slobodan ZA." Svestan sam straha koji je u pozadini.. stoga znam s cim se ljudi suocavaju.. Sloboda je ogromna odgovornost. A odgovornost i cena slobode je - SMJETI prepustiti se. Plutati sa njom. Dopustiti svima da budu sto zele, ali pre svega dopustiti sebi da BUDES to sto jesi. Sve je divno dok zamisljate Brahmana, Univerzum, dok se poistovjecujete sa njim, sa Shivom.. Shakti.. sta kada se to stvarno dogodi?
Um je sablon, Sloboda je zivot izvan sablona. Zivot kakav poznajemo je sablon, Sloboda je zivjeti izvan njega. Telo, um imaju svoje sablone, sloboda ih razara.
Niko i nikad nije u toj Slobodi bio masovni ubica, silovatelj, manijak.. dapace.. imali su slobodu da budu sto zele, ali cudno kako niko nije to bio. Pitate se zasto?
Ne moze.
Ono Sto Jeste ne poznaje nista sto nije Život.
Sve ostalo je samo laz na nama. Ono sto je Istinsko i ujedno i Slobodno nema suprotnost u "losem". Ali nije nikako ograniceno time da ne moze biti lose, ako tako zatreba. Ali to lose nije lose po nasim terminima. To "lose" je situacija koja zahtjeva takav odgovor. U tim trenutcima Slobodan Covjek ispoljava akciju za kakvu osjeca da treba da ispolji. Ne kakvu mora ili kakvom je neko ocekuje. Vec shodno toj situaciji.
"Zivot, Zivot ne moze povrediti!!!"
Ali ono lazno u nama ispred Zivota je u opasnosti. Laz ce umreti pri susretu sa Zivotom. I te lazi se boje "Adamovi" potomci. Svi nasi strahovi se tope ispred Zivota i Slobode. I sto je zanimljivo, nikada to ne ide preko nasih mogucnosti, tj. preko mogucnosti koje smo sami sebi postavili. No, ono sto nas moze "zeznuti" jeste nas strah od Slobode. Nas strah od Zivota.
Smjelo se suociti sa tim strahom je izazov. Istinski izazov. I ne truditi se da ga pobedimo, vec dopustiti mu postojanje, ali mu ne dopustiti da i dalje budemo njegovi robovi. A za ostalo, pobrinuce se Zivot. I njegova djelatna sila, Shakti.
Imajte poverenja u ono sto Jeste, ako ste osjetili. Prepustite se tome. To je jedini nacin, najbrzi nacin. Ako niste osetili, opet se prepustite visem Ja, Postojanju da vas vodi kroz Zivot i sve ce doci na svoje mesto.
Ne molite se nikom. Nikakvom bogu, djavolu, andjelima..
Tantrici ne veruju u molitve, jer znaju da su molitve laz. Molitve su prepreka ka PROBUĐENJU. Ali prepustanje nije. Molitva u tantri ne postoji.
Kome da se molite? Zasto da se molite?
Naravno ima kome s jedne strane, ali to KOME zna jako dobro sto vama treba. Jer to KOME ste VI. Imate mozda i ZASTO, ali to ZASTO zna nacin kako da ispuni svoje molitve. Zna ZASTO da vam to ispuni ili ne.
Prepustite se toj Sili, Energiji i tom vecnom prvobitnom Svedoku.. i sve vase "molitve" bice ispunjene.
Imajte poverenja u Život, i strah ce sam od sebe nestati.

JivanMukta
.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 27 Avg, 2009 16:13 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...
BUĐENJE - KAKO BITI SVOJ


Vrijeme je da izvadite glavu iz pjeska, vrijeme je da se PROBUDITE...
Vrijeme je da preuzmete svoj život u vlastite ruke – ne budite gluvi i slijepi,
ako već imate i uši i oči.

To bi trebalo biti najjednostavnija stvar na svijetu, ali nije tako.
Da bi bio svoj, pojedinac ne treba ništa da uradi; on je već to. Kako može biti drugačije? Kako možeš biti neko drugi? Ali ja shvatam vaš problem. Taj problem se javlja jer društvo kvari svakoga. Društvo je sve do sada bilo samo jedan veliki izrabljivač. Ono ti izrabljuje i kvari um, biće. Ono postavlja stvari onako kako ono želi i tako ti gubiš kontakt sa samim sobom.

Ono pokušava da od tebe napravi nešto drugo no što si ti. Ono te izbacuje iz tvog središta. Udaljava te od tvoje biti. Oni te uče da budeš kao Hrist, ili da budeš nalik Budi, ili nekom sasvim drugom; nikada ti ne govore da budeš ono što jesi, da budeš samo svoj. Nikada ti ne dopuštaju slobodu da budeš u njoj. Oni ti nameću neke strane zamisli. Tako se problem stvara.

U najboljem slučaju ti se možeš pretvarati da si sretan, a kada se pretvaraš nikada ne možeš biti zadovoljan. Uvijek želiš da budeš svoj - to je prirodno - a društvo ti to ne dopušta. Oni žele da ti budeš neko drugi, žele da budeš izvještačen, lažan. Oni uopšte ne žele da budeš stvaran jer znaju da su takvi ljudi opasni za njihove interese; stvarni ljudi su buntovni. Takvi ljudi ne mogu lako biti kontrolisani, stvarni ljudi ne mogu biti ustrojeni. Pravi ljudi će živjeti svoju stvarnost na svoj način - oni će raditi ono što žele; oni se neće brinuti o drugim stvarima. Takve ljude ne možete žrtvovati u ime religije, u ime države, nacije ili rase, vi njih ne možete žrtvovati. Nemoguće je da njih iskoristite kao žrtve.

Pravi ljudi su uvijek samo za svoju sreću. Njihova sreća je nešto vrhovno: oni nisu spremni da to žrtvuju za bilo što. U tome je problem.
Tako društvo diktira život svakom djetetu: uče djecu da budu neko drugi. Tako malo po malo djeca nauče da se pretvaraju i da lažu, nauče se licemjerju. Tako jednoga dana, a to je ironija, društvo počinje da ti govori sledeće: "Šta je sa tobom? Zašto nijesi sretan? Zašto izgledaš tako jadno? Zašto si tužan?"

Tada dođu i sveštenici. Prvo ti oni nametnu takav život da te odvoje od sebe, od tvog puta sreće - jer postoji samo jedan način sreće, a to je da si svoj - a onda ti dođu sa pitanjem: "Što si nesretan? Što si ojađen?" Onda ti, naravno, ponude način kako da budeš sretan. Prvo te načine bolesnim, a onda ti prodaju ljekove. To je jedna velika zavjera.

Tako stoje stvari. Ti me pitaš kako da budeš svoj? Samo odbaci pretvaranja, odbaci namjeru da budeš neko drugi, odbaci želju da izgledaš kao Hrist, Buda, Mahavir ili Krišna, da izgledaš kao tvoj susjed. Odbaci rivalisanje i upoređenja, i odmah ćeš biti svoj. Upoređivanje je otrov. Ti si uvijek mislio na način kako to drugi rade. Oni imaju veliku kuću i dobro auto, a ti si siromašan. Ti si siromah, a on ima prelijepu ženu. On se penje ljestvicama moći i politike, a ti si siromašan.

Uporedi se, i počećeš oponašati druge. Ako budeš uporedjivao sebe sa bogatim ljudima, ti ćeš početi juriti u istom pravcu. Ako upoređuješ sebe sa učenim ljudima, ti ćeš početi juriti u istom pravcu. Ako upoređuješ sebe sa učenim ljudima, ti ćeš tada početi sakupljati znanje. Ako upoređuješ sebe sa takozvanim svetim ljudima, počećeš da gajiš vrline - a tako ćeš samo imitirati druge. Biti imitator je isto što i gubiti svaku mogućnost da budeš svoj.
Oslobodi se upoređivanja. Ti si jedinstven. Niko nije sličan tebi, niko neće biti sličan tebi, i niko drugi neće nikada nastojati da bude nalik tebi. Ti si jednostavno jedinstven - a kada to kažem, ja ne mislim da si nešto bolji od drugih, zapamti to. Ja samo kažem da su i oni isto tako jedinstveni. Biti jedinstven je uobičajen kvalitet svakog bića. Biti jedinstven nije za upoređivanje, biti jedinstven je prirodno kao i disanje. Svako diše i svako je jedinstven na svoj način. Samo dok si živ, ti si osoben. Samo su mrtva tjela beživotna, neprijemčiva; životne osobe su osobene. One nikada nisu slične - one ne mogu biti slični. Život se nikada ne ponavlja. Bog se nikada ne ponavlja: on neprestano pjeva, uvijek pjeva novu pjesmu svaki dan, on svakodnevno stvara nešto novo.

Poštuj svoju osobenost, i odbaci upoređivanje. Imitacija je zločin. Kada se jednom uporediš sa nekim, tada si stalno osuđen da praviš istu grešku. Nemoj se upoređivati ni sa kim - on nije ti, ti nisi on. Ti treba da budeš svoj, a on treba da bude svoj: dopusti mu da bude takav, a ti se opusti u svome biću. Počni da uživaš u onome što si ti. Uživaj u trenutku koji je samo tebi dostupan. Upoređenja donose budućnost, donose ambicije, a donose i nasilje, agresivnost. Ti se počinješ boriti, buniti, postaješ neprijateljski raspoložen. Život nije nešto nalik robi, sreća nije artikal da to drugi mogu imati a ti ne.

"Kako to da imam, drugi su sretni sa time?" - Sreća nije artikal. Ti to možeš imati onoliko koliko želiš - sve ovisi o tebi. Niko se neće takmičiti sa tobom, niko ti nije rival u tome. Upravo kao što je vrt lijep - ti ga možeš gledati i uživati, i drugi može to gledati i uživati. Ako neko priđe i kaže da je taj vrt lijep, ti ništa sa time nećeš izgubiti; on te ne može iskoristiti. Taj vrt ne može biti manji ako ga on pogleda; taj vrt ne može biti manji ako on zadrhti pred tom ljepotom. Zapravo, vrt će biti još veći - pošto je on uživao u njemu, dao mu je još jednu dimenziju više.

Ljudi koji su sretni samo doprinose svojom srećom čitavoj agzistenciji, daju joj novi kvalitet – sa time što su sretni oni stvaraju poriv sreće svuda oko sebe. Ti samo možeš doprinijeti ovom svijetu ako ljudi budu sretniji. Nemoj razmišljati u smislu rivalisanja. Ne znači da ćeš biti nesretan ako su oni sretni. Ti ne moraš skakati na njih u namjeri da im oduzmeš njihovu sreću, ti se ne moraš takmičiti sa njima. Zapamti, ako su ljudi oko tebe nesretni veoma će biti teško da ti budeš sretan. Sreća je svima dostupna - bilo što da otvori njihova srca, sreća je uvijek dostupna. Tu sreću ja zovem Bog. To ne znači da je već to neko postigao i prisvojio; to nije nalik političkom uspjehu - samo jedna osoba će postati predsjednik zemlje, ne mogu svi sada biti predsjednici zemlje, to je istina. Ako jedna osoba može postati prosvijetljena: to ne spriječava druge da i oni postanu prosvijetljeni - zapravo, to samo može pomoći drugima.

Ako je Buda postao prosvjetljen to je već bolja mogućnost za tebe da i ti postaneš takav. Pošto je Hrist postao prosvijetljen, sada je lakše da i ti postaneš prosvijetljen. Neko je prošao tom stazom: tragovi su ostali, on je ostavio znake pored puta za tebe; tebi je sada mnogo lakše da prođeš tuda u dubokom povjerenju, sa znatno manje oklijevanja. Čitava zemlja može postati prosvijetljena, i svaki pojedinac može postati prosvijetljen. Ali svi ne mogu biti predsjednici. Ova zemlja ima šesto miliona ljudi - samo jedna osoba može biti predsjednik. Naravno, to je stvar konkurencije. Ali svih šest stotina miliona ljudi može biti prosvijetljeno - za to nema nikakvog problema. Sve što je božansko ne podliježe konkurenciji - a tvoje biće je božansko.

Zato ti samo to ispolji. Društvo ti je zamutilo um; učilo te na konkurentan način i stav prema životu. Pozitivne misli nemaju konkurentan način života. Društvo je ambiciozno, pozitivne misli nisu ambiciozne. Kada si neambiciozan, samo tada možeš biti svoj. To je jasno i jednostavno.


http://www.joschua.rs.ba/content/view/385/12/
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
aha
Tragalac


Pridružio: 11 Maj 2009
Poruke: 130
Lokacija: ....

 Poruka Poslao: 27 Avg, 2009 18:27 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Vesna ::
...
BUĐENJE - KAKO BITI SVOJ


Vrijeme je da izvadite glavu iz pjeska, vrijeme je da se PROBUDITE...
Vrijeme je da preuzmete svoj život u vlastite ruke – ne budite gluvi i slijepi,
ako već imate i uši i oči.
Ono pokušava da od tebe napravi nešto drugo no što si ti. Ono te izbacuje iz tvog središta. Udaljava te od tvoje biti. Oni te uče da budeš kao Hrist, ili da budeš nalik Budi, ili nekom sasvim drugom; nikada ti ne govore da budeš ono što jesi, da budeš samo svoj. Nikada ti ne dopuštaju slobodu da budeš u njoj. Oni ti nameću neke strane zamisli. Tako se problem stvara.

U najboljem slučaju ti se možeš pretvarati da si sretan, a kada se pretvaraš nikada ne možeš biti zadovoljan. Uvijek želiš da budeš svoj - to je prirodno - a društvo ti to ne dopušta. Oni žele da ti budeš neko drugi, žele da budeš izvještačen, lažan. Oni uopšte ne žele da budeš stvaran jer znaju da su takvi ljudi opasni za njihove interese; stvarni ljudi su buntovni. Takvi ljudi ne mogu lako biti kontrolisani, stvarni ljudi ne mogu biti ustrojeni. Pravi ljudi će živjeti svoju stvarnost na svoj način - oni će raditi ono što žele; oni se neće brinuti o drugim stvarima. Takve ljude ne možete žrtvovati u ime religije, u ime države, nacije ili rase, vi njih ne možete žrtvovati. Nemoguće je da njih iskoristite kao žrtve.

Pravi ljudi su uvijek samo za svoju sreću. Njihova sreća je nešto vrhovno: oni nisu spremni da to žrtvuju za bilo što. U tome je problem.
Tako društvo diktira život svakom djetetu: uče djecu da budu neko drugi. Tako malo po malo djeca nauče da se pretvaraju i da lažu, nauče se licemjerju. Tako jednoga dana, a to je ironija, društvo počinje da ti govori sledeće: "Šta je sa tobom? Zašto nijesi sretan? Zašto izgledaš tako jadno? Zašto si tužan?"

Tada dođu i sveštenici. Prvo ti oni nametnu takav život da te odvoje od sebe, od tvog puta sreće - jer postoji samo jedan način sreće, a to je da si svoj - a onda ti dođu sa pitanjem: "Što si nesretan? Što si ojađen?" Onda ti, naravno, ponude način kako da budeš sretan. Prvo te načine bolesnim, a onda ti prodaju ljekove. To je jedna velika zavjera.

Tako stoje stvari. Ti me pitaš kako da budeš svoj? Samo odbaci pretvaranja, odbaci namjeru da budeš neko drugi, odbaci želju da izgledaš kao Hrist, Buda, Mahavir ili Krišna, da izgledaš kao tvoj susjed. Odbaci rivalisanje i upoređenja, i odmah ćeš biti svoj. Upoređivanje je otrov. Ti si uvijek mislio na način kako to drugi rade. Oni imaju veliku kuću i dobro auto, a ti si siromašan. Ti si siromah, a on ima prelijepu ženu. On se penje ljestvicama moći i politike, a ti si siromašan.

Uporedi se, i počećeš oponašati druge. Ako budeš uporedjivao sebe sa bogatim ljudima, ti ćeš početi juriti u istom pravcu. Ako upoređuješ sebe sa učenim ljudima, ti ćeš početi juriti u istom pravcu. Ako upoređuješ sebe sa učenim ljudima, ti ćeš tada početi sakupljati znanje. Ako upoređuješ sebe sa takozvanim svetim ljudima, počećeš da gajiš vrline - a tako ćeš samo imitirati druge. Biti imitator je isto što i gubiti svaku mogućnost da budeš svoj.
Oslobodi se upoređivanja. Ti si jedinstven. Niko nije sličan tebi, niko neće biti sličan tebi, i niko drugi neće nikada nastojati da bude nalik tebi. Ti si jednostavno jedinstven - a kada to kažem, ja ne mislim da si nešto bolji od drugih, zapamti to. Ja samo kažem da su i oni isto tako jedinstveni. Biti jedinstven je uobičajen kvalitet svakog bića. Biti jedinstven nije za upoređivanje, biti jedinstven je prirodno kao i disanje. Svako diše i svako je jedinstven na svoj način./


Ovo je istina oduvjek sam to znala...a od svoje 18 intezivno živim svoju slobodu i ima teških momenata najpre odbacivanja od ljudi iz okoline koji ne mogu da podnesu tu zaraznu količinu radosti,iskrenosti i ljubavi što ispoljavam ...smeta im pa su me par puta proglasili ekstatičnom,ekscentričnom i previše slobodnom ...zašto..samo zato što sam bila to što jesam ,što sam živjela ono što osjećam u svakom moementu i što se više oslanjam na osjećaje nego na razum. Al zato mi život daje ono što tražim,a tražila sam radost,izobilje,ljubav,zdravlje,dobre zarade i dobru dobru zabavu...nekad mi ne stiže na vrijeme kad sam zamislila al opet dodje al sa malim zakašnjenjem naravno valja ponekad i malo zapeti al to je više onako sa osmijehom te taj rad ispadne više zabava nego klasičan rad.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Satćitananda
Tragalac


Pridružio: 26 Jun 2009
Poruke: 168
Lokacija: U Sebi

 Poruka Poslao: 28 Avg, 2009 11:48 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Mnogo puta je napomenuto da je ono što treba da postignemo već tu, u nama. Ali tu dolazi do paradoksa. Kako mi to već jesmo, kako je to već u nama, a tako teško je to istinski spoznati i tako je malo onih koji su probuđeni (budni, Bude)? Pokušaću radi intelektualnog razumevanja to objasniti preko par primera.
Zamislite da gledate u sunce a stavili ste naočare sa crnim staklom. Šta ćete videti. Veoma slabu svetlost, oko vas je mrak i to što dolazi od sunca je blagi dotur svetlosti. Tako je sa onima koji su se dosta udaljili od Izvora. E sad, neki krenu da skidaju boju sa stakla i vide sve više i više svetlosti (čišćenje). Iz sivila sve više pomalja svetlost. Neki dodaju različite druge boje pa im je svet žut, ružičast ili kakav god ga sami stvore. Prosvetljeni imaju apsolutno providna stakla (ego i individualnost u najčistijem obliku), a neki skinu čak i providne naočari (ego je mrtav).
Evo sada nečega što sami možete proveriti ili ste već to doživeli. Živite verovatno u gradu (možda neko ima PC i na selu Smile ). U gradu je konstantna buka. Postoji šum koji i ne primećujete, ali bučan je i umara vas. Recimo neko radi u fabrici sa konstantnih 70-80 decibela buke. Posle nekog vremena on se navikne i prosto i ne čuje buku, ali to ne znači da je nema. Kada izađe iz fabrike oseti da buke više nema i primeti tišinu. Otidite negde u planinu daleko od civilizacije i tada ćete čuti (naročito u sumrak i noću neopisivu tišinu) Prosto čujete tišinu. Ali znajte ta tišina je uvek bila tu. Uvek. Buka je samo dodatak na tišinu. Tišina može da se “čuje” i kada je buka. Tako je i sa Sopstvom. Ono je oduvek tu, večno, nerođeno, neuslovljeno prostorom i vremenom, samo u sebi i sve je u njemu. Ali mi smo mu pridodali ideje, misli, emocije, osećaje, oblik, telo… i poistovetili se sa tim svim stvarima. Ali kao i tišina ono je uvek tu ali ne primećujemo ga. Sva joga - duhovni razvoj - je čišćenje i odbacivanje onoga što nismo, da bi na kraju ostalo ono što Jeste. Kada govorimo o duhovnom razvoju i buđenju paralela sa odlaskom iz fabrike na manje bučno mesto ili odlazak u planinu je meditacija koja nas podseća na naš unutrašnji mir i tišinu. To je ono čuveno stanje bez misli. Ali kažem vam da čak i ako ima misli ako ste u stanju meditacije one vam neće praviti problem jer ste vi u miru duše vaše duše, a misli su kao slučajni prolaznici koji nemaju veze sa vama i vi im ne pridajete ni najmanji značaj i pažnju. Kao kada sedate u sobi i pričate sa prijateljem. Skoncentrisani ste na razgovor, a sve stvari koje se nalaze u sobi vam ne smetaju i ne obraćate pažnju na njih. Kada vas neko posle pita da li je u sobi bio sto, stolice, tepih… vi ćete reći: “Da bilo je toga”, ali vam to dok ste razgovarali nije odvraćalo pažnju. Tako je i sa meditacijom. Prava kontrola uma se postiže kada se ne prizna njegovo postojanje. Svest izvan uma. Ukoliko probate da se borite sa umom to je već umna aktivnost i iz jedne zamke upadate u drugu. Napor je, naravno, potreban u početku (recimo da se održi ispravan položaj tela, sama primena tehnike itd.) ali prava koncentracija tj. meditacija kasnije dolazi i bez neke tehnike i ona je suštinski nenaporna. Prirodno stanje koje koje konačno dovodi do samoblistajuće svesti (Satćitananda svarupa).
_________________
Od dva zla odaberi manje. Uvek imaš izbor...


Poslednji izmenio Satćitananda dana 28 Avg, 2009 12:58 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
aha
Tragalac


Pridružio: 11 Maj 2009
Poruke: 130
Lokacija: ....

 Poruka Poslao: 28 Avg, 2009 12:51 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Satćitananda ::
Mnogo puta je napomenuto da je ono što treba da postignemo već tu, u nama. Ali tu dolazi do paradoksa. Kako mi to već jesmo, kako je to već u nama, a tako teško je to istinski spoznati i tako je malo onih koji su probuđeni (budni, Bude)? Pokušaću radi intelektualnog razumevanja to objasniti preko par primera.
Zamislite da gledate u sunce a stavili ste naočare sa crnim staklom. Šta ćete videti. Veoma slabu svetlost, oko vas je mrak i to što dolazi od sunca je blagi dotur svetlosti. Tako je sa onima koji su se dosta udaljili od Izvora. E sad, neki krenu da skidaju boju sa stakla i vide sve više i više svetlosti (čišćenje). Iz sivila sve više pomalja svetlost. Neki dodaju različite druge boje pa im je svet žut, ružičast ili kakav god ga sami stvore. Prosvetljeni imaju apsolutno providna stakla (ego i individualnost u najčistijem obliku), a neki skinu čak i providne naočari (ego je mrtav).
Evo sada nečega što sami možete proveriti ili ste već to doživeli. Živite verovatno u gradu (možda neko ima PC i na selu Smile ). U gradu je konstantna buka. Postoji šum koji i ne primećujete, ali bučan je i umara vas. Recimo neko radi u fabrici sa konstantnih 70-80 decibela buke. Posle nekog vremena on se navikne i prosto i ne čuje buku, ali to ne znači da je nema. Kada izađe iz fabrike oseti da buke više nema i primeti tišinu. Odite negde u planinu daleko od civilizacije i tada ćete čuti (naročito u sumrak i noću neopisivu tišinu) Prosto čujete tišinu. Ali znajte ta tišina je uvek bila tu. Uvek. Buka je samo dodatak na tišinu. Tišina može da se “čuje” i kada je buka. Tako je i sa Sopstvom. Ono je oduvek tu, večno, nerođeno, neuslovljeno prostorom i vremenom, samo u sebi i sve je u njemu. Ali mi smo mu pridodali ideje, misli, emocije, osećaje, oblik, telo… i poistovetili se sa tim svim stvarima. Ali kao i tišina ono je uvek tu ali ne primećujemo ga. Sva joga - duhovni razvoj - je čišćenje i odbacivanje onoga što nismo, da bi na kraju ostalo ono što Jeste. Kada govorimo o duhovnom razvoju i buđenju paralela sa odlaskom iz fabrike na manje bučno mesto ili odlazak u planinu je meditacija koja nas podseća na naš unutrašnji mir i tišinu. To je ono čuveno stanje bez misli. Ali kažem vam da čak i ako ima misli ako ste u stanju meditacije one vam neće praviti problem jer ste vi u miru duše vaše duše, a misli su kao slučajni prolaznici koji nemaju veze sa vama i vi im ne pridajete ni najmanji značaj i pažnju. Kao kada sedate u sobi i pričate sa prijateljem. Skoncentrisani ste na razgovor, a sve stvari koje se nalaze u sobi vam ne smetaju i ne obraćate pažnju na njih. Kada vas neko posle pita da li je u sobi bio sto, stolice, tepih… vi ćete reći: “Da bilo je toga”, ali vam to dok ste razgovarali nije odvraćalo pažnju. Tako je i sa meditacijom. Prava kontrola uma se postiže kada se ne prizna njegovo postojanje. Svest izvan uma. Ukoliko probate da se borite sa umom to je već umna aktivnost i iz jedne zamke upadate u drugu. Napor je, naravno, potreban u početku (recimo da se održi ispravan položaj tela, sama primena tehnike itd.) ali prava koncentracija tj. meditacija kasnije dolazi i bez neke tehnike i ona je suštinski nenaporna. Prirodno stanje koje koje konačno dovodi do samoblistajuće svesti (Satćitananda svarupa).


Satićananda svaka tvoja riječ je zlata vrijedna od tebe se može dosta naučiti...al vidim da si daleko odmakao na duhovnom putu za sad mogu samo da te pratim misaono,... iskustveno još ne ipak iza tebe su vjerovatno godine i godine duhovne posvjećenosti.Ja tek treba da naučim to što si ti već prošao odavno ili mi se samo pričinjava...no u svakom slučaju želim ti predivan i radostan dan i od mene pusa Srce si! cvet cvet cvet Angel7 herc Poljubac...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 28 Avg, 2009 13:15 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Satcitananda...samo nastavi tako zbog svih nas...pozdrav.
_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Satćitananda
Tragalac


Pridružio: 26 Jun 2009
Poruke: 168
Lokacija: U Sebi

 Poruka Poslao: 28 Avg, 2009 14:30 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Hvala vam,
želim i vama da živite i budete radost - ljubav.

Ono što sam napisao o tišini, umu i meditaciji zaista jeste plod mog iskustva pa sam probao da vam to prenesem. Srećan sam da je to izazvalo lep odjek u vama. love3
E sada, vidite kako nešto tako može da deluje na daljinu. Čak i moja malenkost negde u virtuelnom svetu.
Sada zamislite da ste u prisustvu prosvetljenog učitelja. Kakve bi to tek talase izazvalo u vašim energetskim telima. Rezonancija je moćan katalizator duhovnog razvoja. Šaktipat. S kim ste - takvi ste. Zato priče da nam gurui nisu potrebni, da smo samodovoljni, piju vodu kad smo stvarno samodovoljni. Zapitajte se da li jeste samodovoljni i onda ćete videti da li vam je guru potreban ili nije. Dotad, i samo sedenje pored uzvišenog bića je pravi blagoslov. Sopstvo jeste vrhovni i suštinski učitelj ali to je isto Sopstvo i gurua koji je prosvetljen i koji nam isijava to Sopstvo. Jednom napisah da nije čovek taj koji postaje Bog prosvetljenjem već je Bog taj koji prosvetljenjem čoveka prepoznaje sebe u tvorevini.
Na stranu lažni gurui i prevaranti - o njima ne govorim. Ali ako ste sreli i deset lažnih to ne znači da su svi takvi. Blagosloveni su oni koji upoznaju pravog.
Sa željom da upoznate takvog
Pozdrav

P.S. Čitav ovaj univerzum nam je učitelj. Od svega može da se nešto nauči. Od nekih možemo da vidimo šta je dobro i šta bismo mogli da radimo, a od nekih šta je loše i šta ne treba da radimo. Učenje može da bude i na svojim i na tuđim greškama. Ja sam dosta učio na svojim Smile pa vam prenosim neke stvari da vi možete da idete dalje i ne gubite vreme ili zdravlje sa nečim što se već videlo da ne valja. Ipak, nekada i nekome je potrebno da se lično uveri Cool Pitali jednom jednog velikog fizičara kako je uspeo da postigne to što je postigao. On je odgovorio: "Pa stajao sam na leđima divova" Bananallamaq (prethodnih velikih naučnika koji su mu omogućili dobru startnu osnovu)
I još nešto - pravog gurua ne morate ni videti u blizini. On je uvek sa vama ukoliko ste njegov voljeni učenik. Postoje zaštitnici, velike sile koje osećam, a da ih i ne vidim, ali tu su. Moj intelekt često zanemi pred veličinom duha koji kroji zbivanja na nedokučive načine. Možda je to guru, možda je to moje višnje biće. Ko god da je, hvala mu neizmerno.
_________________
Od dva zla odaberi manje. Uvek imaš izbor...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 28 Avg, 2009 14:48 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Vidi se tvoj posvecen pristup Sebi sa svom problematikom koju nosi......U vezi Gurua.....onaj koji otklanja mrak neznanja......potpuno se slazem da su nam oni ili preciznije SOPSTVO,neophodni bili mi toga svesni ili ne....Nije bitno da li su fizicki ili ne.....bitna su Uputstva.....cije dubine prepoznajemo u skladu sa nasom zreloscu.Cak i oni koji ih u svom neznanju negiraju,negiraju SEBE....a to je ego u neznanju....pozzzz
_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Satćitananda
Tragalac


Pridružio: 26 Jun 2009
Poruke: 168
Lokacija: U Sebi

 Poruka Poslao: 28 Avg, 2009 14:52 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Siguran sam da ovo pisanije u mom prethodnom postu Miodrag sasvim dobro razume iznutra što je već dokazao u nekim njegovim prethodnim pisanijima Smile (a sada vidim i u ovom najnovijem, odličan komentar) i da je i on isto tako nešto mogao da napiše, ali je ono napisano baš kao što on reče: "Zbog svih nas", zbog "slučajnih" prolaznika na ovom divnom forumu.
A za Aha uzvraćam pusu i srca Poljubac... Srce si!
Cveće ću kada se vidimo uživo Smile
Naravno, da joj pokažem na livadi, jer greota je lepotu otkinuti.
Pozz
_________________
Od dva zla odaberi manje. Uvek imaš izbor...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 28 Avg, 2009 15:04 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Ah...., te mikrokosmčke livadske i nadasve mirišljave orbite.
Sve u svemu je, da je sve u svemu.
_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 07 Sep, 2009 02:58 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
Evo još jednog odličnog teksta našeg člana Bhairava Deve (JivanMukta)

Iskustvo Gnoze i Probuđenje

Tekst preuzet sa njegovog sajta www.budnost.com

Osjećaj Prisustva koji imate sa osjećajem JA je Univerzalan i svi ga imaju. Niko ne može da postoji, NIKO i NIŠTA bez tog osjećaja. Sve ovisi o toj Univerzalnoj Prisutnosti. I sve je to s jedne strane ogromna obmana i sveopštoj igri Apsluta.
Sa stanovišta Apsoluta mora postojati Svjedok koji svjedoći sveopštem svijetu, ali vaša Priroda ili Priroda Apsoluta time nije ograničena, čak nije ni dodirnuta.

Prvo, ponovo da ponovim, nešto takvo kao što je Probuđenje ne postoji. To je najobičnija izmišljotina. Ali, ta riječ označava Stanje Bitisanja i možemo je uzeti samo kao SIMBOLIČKI prikaz kroz riječi za to Stanje. Problem je u tome što su tragaoci a i njihovi gurui (tj. svi oni koji ih uče) tom simbolu dali stvarnost. I sada imamo milione tragalaca koji žude za ciljem koji ne postoji. I samim tim mi imamo pogrešan motiv i pogrešnu kristalizaciju.
No, ono što Majstori stalno napominju jeste da ne smijete biti fokusirani na cilj, trebate ga znati ali on mora biti nešto što poznajete što možete ostvariti, već trebate obratiti pažnju na Put i Sebe na tom putu. Ono što još govore jeste da trebate BITI Ovdje i Sada. I tu smo također omanuli.
Ali...
Čak i oni Majstori koji Znaju ne trude se da to isprave, sem kod svojih najužih učenika. A to ima svoje razloge. O tim razlozima sam pisao u tekstu Istina u obliku/odori Laži. Da to sada ne ponavljam samo ću spomenuti da se tu radi u nemogućnosti da prihvatimo istinu ovakvi kakvi smo sada, i da je laž potrebna sve dok se tragaoc ne približi samom Oslobođenju. Tada sam počinje da shvata da tu nešto ne štima i ili sam to shvati ili mu se kaže.

Sada, u prethodnom tekstu: "Tehnika" JA, opisao sam nekoliko načina prilaska stanju Probuđenja (molim vas da ovu riječ samo gledate simbolički radi lakšeg sporazumijevanja), i između ostalog neke sisteme sam na neki način kritikovao, iako sam rekao da su oni dobri i da kao takvi mogu da pomognu tragaocu da dođe do Probuđenja, ali sam rekao da ono što oni proglašavaju Probuđenjem NIJE Probuđenje, već nešto što bih nazvao "nižim" od toga "iskustva" probuđenja. Napisao sam da ni "tehnika" JA nije ono što vam daje probuđenje, već da ona radi baš to što i ti sistemi rade. Dovode vas pred vrata Probuđenja, ali samo "iskustvo" nije ovisno o nikakvoj tehnici ili intezivima ili bilo kakvim umnim radom. Ali zvog toga što je Um duboko poistovjećen "tehnika" JA i slični sistemi vam pomažu da se odvojite od sadržaja Uma direktno vas uvodeći u trenutak u kojem nastaje Iskustvo Svijeta (vanjskog i unutrašnjeg), ali one ne mogu da vas prevedu preko.
Mogli bismo "iskustvo" JA koje se javlja sa tim direktnim tehnikama nazvati Buđenjem, tj. Spoznajom Ograničenog JA, ali ne i Probuđenjem.

Svi načini, između ostalog i ovaj sa "tehnikom" JA, kao i Intezivi Gnoze i Prosvjetljenja, od Bernera, Živorada i njima sličnih NISU nikakvo iskustvo Probuđenja, ali jesu iskustvo povišene svijesti i iskustva Buđenja. S tim da to mogu nazvati tako samo ako sam blag u kritici.
Kada je riječ o takvim Stanjima onda si dozvoljavam maksimalnu kritiku, jer znam koliko ta laž može da vas košta. Kada bih gledao sa stanovišta svakodnevnog čovjeka mogu vam preporučiti sve te načine, jer će vas dovesti do mogućnosti da nešto napravite. Stoga u tome pravim razliku i molim vas da je i vi imate u vidu kada čitate moje tekstove.
Nije mi cilj nipodaštavanje ljudi od kojih sam i sam imao koristi kao što je Inteziv od Živorada i Bernera ili neki njima slični koje sada ne želim da imenujem, ali mi je cilj da se jasno i glasno kaže o čemu se radi i što to ti načini rade i kakve su njihove mogućnosti.
Inteziv Prosvjetljenja i Gnoze (razlika je jako mala, više je sujeta tih osnivača u pitanju) vas dovode to trenutka u kojem se osjeća JA Svijest, ili Ograničeno Sopstvo, koje nije vaše stvarno Biće ili preciznije rečeno nije vaša Priroda. Čak i ono što je poslje nastalo od istih tih ljudi, što kopiranjem jedni od drugih, što krađom iz ostalih sistema, što njihovom zaslugom je služilo da "produbi" to iskustvo koje ste imali ako ste bili na tim seminarima ili ako ste radili neku od tih tehnika samorazvoja. Tako da razna iskustva Praznine, Ništavila, ili ko zna čega je samo produžetak prvobitnog iskustva JA.
Radom na tim seminarima vi intezivnim načinom ispitivanja Ko sam, šta sam, šta je drugo ljudsko biće i šta je život kroz nekoliko sati ili dana, potpomognuti radom cijele grupe, znači kolektivne energije, kao i specifičnim dodatkom Živorada DA SE OSJETI to stanje koje Berner nema, ulazite u svojevrsnu Esktazu i proces u kojem otkrivate da ste VI sam taj koji traži sebe, koji sam sebe ispituje ili ti JA ili ti sam proces, ili ti spoj procesa, cilja i subjekta. Vi spoznajete, najčešće blago a nekada i eksplozivno (iako je sam trenutak shvatanja da ste VI "JA" uvijek prodoran, bez obzira što se u iskustvo ušli postepeno i blago) JA koje MORA da postoji jer bez njega ne bi mogli da percepirate svijet, tj. sam svijet za vas NE BI POSTOJAO.
Drugim riječima bez Ja Svijesti ili Ja Jesam Svijesti vi ne bi mogli biti ovo što ste sada, čovjek, niti bi mogli da percepirate svijet, jer on sam ne bi ni p ostojao za vas. Ali Ja Svijest nije Probuđenje. Mogu reći da bih to mogao staviti pod Samospoznaju, ako uzmemo još dva stanja iznad toga koja bi označavala vaš daljnji Rad na Sebi, a to su Realizacija i Oslobođenje. Tek stanje Oslobođenja jeste stanje koje bi mogli nazvati Probuđenjem.
U tantri postoji nešto što učenika jako brzo spusti na zemlju kada dođe sa ubjeđenjem da je on svijstan ili budan ili šta već. Tu je Majstor nezaobilazan, jer da ga nema njegov razvoj bi bio zaustavljen i samim tim završen.
Majstor vam veoma brzo dokaže kako nište ništa napravili. Čak i ako ste imali bljesak "iskustva" Probuđenja. Recimo, dođete sa idejom da ste Budni i kažete mu to (vjerujte svaki učenik to napravi). On vas pita nešto tipa: Jesi li budan stalno?
I onda recimo malo "gluplji" učenik kaže da jeste. Tada sljedi provjera koja nije ni malo ugodna a ima za cilj da vam pokaže kako niste budni. I tada i vi sami shvatite da niste budni i da ste samo imali film o budnosti koji je nastao tako što ste imali nekoliko sekundi ili nekoliko minuta povišeno stanje Svijesti a vaš um je to naravno zloupotrebio. Onda obično sljedi završni udarac koji vas dotuče tipa: "Malo prije si mi rekao da si budan, a sam mi kažeš da nisi. Jesi li ili nisi?"
Obično odgovor bude: Nisam. Tada vam Majstor kaže: "Nema sredine. Ili si Budan, ili nisi Budan."
No, Majstori su smislili sve te igrice o stanjima između radi vašeg motivisanja. Ne radi vašeg ufuravanja u budnosti ili probuđenja.

Ono što sam svih ovih godina imao prilike vidjeti kod svih tih "učenika" koji su "doživjeli" Probuđenje na tim Intezivima ili tome slično jeste strahovita glupost. Recimo doživio sam da se svađaju koji je imao više probuđenja, pa recimo da obično emotivivno nabrijavanje sa fazonom ljubavi i radosti pokušavaju da vam prodaju kao njihovo stanje Probuđenosti, tj. znanja Sebe ili ti JA. Pa preko dokazivanja kako je Probuđenje toliko jednostavno (a jeste) i da ste samo idealizirali to stanje.. elem, i još niz načina s kojima su pokušali da pokažu svoju Probuđenost.
A onda u nekim tako banalnim situacijama odjednom uvidite da je sve to što su vam govorili najobičnija laž. No ne mogu tu kriviti te ljude, jer oni rade ono što su im ti tzv. Majstori rekli. Već mogu samo upreti prstom u te Majstore. Jer nisu mogli, smjeli i htjeli da pojasne o čemu se radi tako da je njihova orgovornost daleko veća, jer su s tim uništili mogućnost ti ljudi da nešto naprave. Naravno sada se možemo igrati metafizičkim prepucavanjem i reći da su to ti ljudi i trebali sve u cilju da sami sebe opravdamo. Koristiti riječi tipa Karme u pokušaju da sebe zaštitimo. I naravno opet to može proči samo kod nekoga ko sam ne zna što je Karma niti ima RAZUMIJEVANJE te riječi.
Kada bi shvatili koliko je kriva upotreba riječi sa pogrešnim razumijevanjem i koliko je bilo koja ideja koja je došla do nas iz Ezoteričnih Centara izvrnuta uhvatila bi vas panika. Ništa od tih riječi više nije ispravno. Svemu je dato pogrešno značenje, što također spada pod zakone koji vladaju ovim Univerzumom a o njima ćemo pisati na ovom sajtu. A većina tzv. Majstora svjesno i nesvjesno zloupotrebljavaju te riječi i ideje kako bi manipulisala javnošću i tragaocim.
Vjerujte NIKO ne želi da vas Probudi. Jako je malo pojedinaca koji žele da sa vama rade i da vas probude, a njih obično znamo kao Vrhunske Majstore. Ovi ostali žele od vas nešto. Te želje mogu ići od najnižih do najviših a najgori su oni koji na vama žele da zaradne i ugodno žive. No, da se razumijemo nisam protiv nalaćivanja, dapače. Da se mene pita sve bi platili. Jer cijenite novac više od sebe samih. No zloupotreba izraza koje je Živorad recimo napravio u nekim segmentima ako ne i u svim je čista zlupotreba. Tipa recimo na svojoj knjizi je napisao da je kopiranje, umnožavanje, nezakonito distrubuiranje KARMIČKO OPTEREČENJE. To samo može napisati neko ko želi da na vama zaradi. Neko ko sam sebi skače u usta, neko ko ni sam ne zna što znači to Karma i pod koje to zakone spada. Ne kažem da on ne zna, već da namjerno zloupotrebljava te izraze u svoju korist. A ljudi ko ljudi, tj. ljudi ko ovce ne vide dalje od onoga što im je nametnuto kao "sveto spiritualno znanje" od lažnjaka i manipulatora.
Takvo što na ovim prostorima prosto raste ko gljive poslje kiše. Tipa: Makaja se potpisuje kao Najveći živući majstor tantre na planeti. A u stvari je najveći živući ufur tantre na planeti. Od njegovih ZNAČAJNIH pogleda probuđenja do odlaska do Krišnamurtija kako bi ovaj ga prepoznao kao probuđenog majstora pa do prodavanja muda pod bubrege i mješanja žaba i baba pod nazivom Tantra.
Vjerujte, kada upoznate par njih koji vrte spiritualnu scenu bivše Juge, ne trebate upoznavati ostale, jasno vam je s kim imate posla.

Elem, da ne bude samo kritika, ipak svi oni kada bi malo napustili svoje sujete i ono što oni nazivaju (manipulatorski) ega imali bi šta ponuditi u rangu do kojeg su sposobni, ali ne preko toga.

No, vratimo se na temu, izvan Živorada, Makaja, Bernera, Sahova, Muktanandi, Rožmana, Turina i sličnih koji krase ovo podneblje svojom spiritualnošću (čitaj: glupošću).

Čovjekov Um se gradi od niza slojeva i skidanjem "ljuski" tih slojeva mi se oslobađamo uticaja mehanike ili ti uticaja ličnosti na nas same. Um je skupni naziv sa sve to što uz njemu se nalazi, počev od instikata do motorike, emocija i intelekta. Sve to su slojevi koji vas sputavaju da vidite svoju Prirodu.
Uviđanjem tih slojeva vi se njih djelomično oslobađate, ali da bi ste ih se u potpunosti oslobodili (u mjeri u kojoj je to moguće) morate također da upotrebite i voljni napor, ali najčistije oslobođenje dolazi "iskustvom" Probuđenja, tj. "iskustvom" svoje Istinske Prirode. No samo iskustvo Istinske Prirode je s jedne strane opasno ako se ne oslobodite i pripremite za to "iskustvo". Opasno je po vaš Um koji može da doživi potpuno raspadanje ako to "vidi" sada kakav jeste. Zato postoji Rad na sebi, Spiritualnost i Religija koje imaju za cilj da vaš um pripreme za to iskustvo. Otuda i more tehnika koje odgovaraju svakom Umu. Tj. one su napravljene s ciljem da svaki Um (kvalitet Uma) može da se pronađe i da ih koristi. U stvarnosti potrebna vam je samo jedna tehnika, i samo jedna će da upali u konačnom, ali dok god se ona ne pronađe vi idete od tehnike do tehnike, od učitelja do učitelja, od Majstora do Majstora.

Naše iskustvo nas jeste kombinacija Intelekta, Emocije, Motorike i Instikta sa svim vrstama i pod vrstama. Svaki Rad ima za cilj da vas provede kroz te opne dok se uticaj njih nad vama ne oslabi, tj. dok vi ne shvatite da je su to samo funkcije, opne koje s kojima ste se poistovjetili. I da one niste vi.
Tada dolazite do saznanja da ste vi Posmatrač, ali još uvijek ne znate to, samo to primječujete u nekim trenutcima. Tada kreće rad na Posmatraču, tj. rad koji ima za cilj da vas što češće uvodi u posmatranje i svjesnost. I tu više ne pomažu klasične spiritualne tehnike već tehnike koje su direktne i ne zaobilaze Posmatrača. Tada Intezivi, Seminari, razni kursevi koji imaju za cilj da vas učvrste u tom iskustvu imaju učinka. I vi krećete da radite na taj način. Jedan od tih načina je i "tehnika" JA, kao i Intezivi Prosvjetljenja i Gnoze. Oni vas dovode do upoznavanja sa Vama. Ali Vama koji ste najniži dio vaše Prirode, tj. Ograničeno Sopstvo, Individualno Biće i slično.
No, još uvijek postoji JA koje sve to percepira i večina će vam reči da je to JA vaša Priroda. Ali to nije tačno. Vaša priroda je ono na čemu se oslanja to JA, tj. Svijest koja je poistovjećena sa JA, najosnovnijim JA ili Ja Jesam. Jer vi takvi kakvi jeste ne bi mogli postojati da nema te Svijesti koja je poistovjećena sa JA Jesam. Ne bi imali percepciju niti bi svijet postojao, niti bi imali misli, emocije, tijelo. I tu je obično kraj svim tim naporima koje VI MOŽETE UČINITI. Ali se Rad tu ne završava, samo se završavaju vaši napori, što ne znači da vi sada kada ste spoznali tu Svijest Ja Jesam ne radite dalje. Radite i imate tek tada na čemu da radite. To je početak Istinskog Rada na Sebi. Sve dotle je samo priprema za taj Rad.

Osjećaj Prisustva koji imate sa osjećajem JA je Univerzalan i svi ga imaju. Niko ne može da postoji, NIKO i NIŠTA bez tog osjećaja. Sve ovisi o toj Univerzalnoj Prisutnosti.
I sve je to s jedne strane ogromna obmana i sveopštoj igri Apsluta.
Sa stanovišta Apsoluta mora postojati Svjedok koji svjedoći sveopštem svijetu, ali vaša Priroda ili Priroda Apsoluta time nije ograničena, čak nije ni dodirnuta.

Bez obzira šta opažate, čemu svjedočite, mora postojati JA koje svjedoči. Bez njega ne postoji svjedočenje. I to je između ostalog cilj "tehnike" JA. Da vas dovede to samog Svjedoka i da vas suoči sa njim. Tada sve ovo sami shvatete i znate, i više ne morate nikom da vjerujete jer se Zakoni Univerzuma i Apsoluta sami pred vama razotkrivaju kao knjiga. Sve iza toga više ne možete postojići sa tehnikom. Sve iza toga je Intuitivna Spoznaja svoje Prirode. I sve dok postojite ovdje u ovom Univerzumu kao Svjedok vi ćete poštovati te zakone i imaćete Um i dijelove Uma. Ali oni na vas više neće imati uticaj. Neće nestati vaš ego, jer bez njega bi bili ludaci (čak i ludaci imaju ego), već ćete biti OSLOBOĐENI uticaja bilo čega.

Napustite sve ideje koje imate o sebi, koje se javljaju kao posljediva JA svijesti, čak napustite i sam iskustvo JA Svijesti i tada ćete biti BUKVALNO preneseni na drugu stranu. Shvatićete vašu Prirodu. A ono što ćete shvatiti da u njoj nema svjedočenja. U njoj nema nikakvog JA koje svjedoči tom "iskustvu". JA nestaje, rastapa se u Okeanu Svijesti bez znanja o Individualnosti koje imate sada, ili sa iskustvom JA Svijesti.
U tom "iskustu" svatićete sve ono što spiritualna znanja prepričavaju kao svoju Stvarnost, naravno za to ćete morati da se vratite nazad u ovo iskustvo JA Svijesti da biste uopšte mogli i znati da ste bili IZVAN ovog iskustva. Jer kao što sam rekao, nema nikog ko zna da je on Apsolut. Sem svjedoka koji se javlja kada se vratite u ovu razinu. U tom iskustvo sve što možete reči kada se vratite jeste JA JESAM. Ali preciznije ni to nije iskazivanje tog iskustva. Postoji samo nešto što bi mogli nazvati BITI, JESAM, SAM.. kao radanja koja nema ni početka ni kraja i nema nikakvog JA da tome svjedoču u tom trenutku.

Kao što kaže Nisargadatta: "Nevolja je u tome sto svi zele da steknu znanje o Jastvu bez napustanja identifikacije sa telom, a to je konradiktorno. Napusti ovu identifikaciju i sve ce biti jednostavno."
Iskoristite sve što možete da stignete do "vrata" tog "iskustva", sve tehnike, sve intezive, seminare, ali znajte da je jedino odustajanje od identifikacije ono što vas vodi u Oslobođenje ili Istinsko Probuđenje, ili Znanje o Sebi.
Tada ćete znati imate li Biće, Sopstvo, Jastvo ili šta već. Što je to. Od čega je i čemu služi. Što je bog, što je Univerzum, što je Apslut.. itd.. itd.
Morate imati malo smjelosti, ali i dosta razočarenja u sve što vam se nudi pod Spiritualnošću.
Niko vam to ne može razotkriti do vas samih. A tada ćete znati sve ovo što sam i sam napisao, jer će to BITI VAŠE iskustvo, ne prepričana priča.

Recimo, čisto radi vaše orijentacije.
Kao što u dubokom snu VI PROSTO JESTE bez znanja, Ja Svijesti i slično, tako će vam slično izgledati "iskustvo" Probuđenja. Ali tada to nećete nazvati Probuđenjem ili ko zna kojim imenom, već ćete prosto znati svoju Istinsku Prirodu. I nećete moći biti ni duhovnjak, ni ovo ni ono, već samo ono što jeste u toj svojoj Prirodi i što upravo i sada Jeste.

(Bhairava Deva - JivanMukta)
www.budnost.com
.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 07 Sep, 2009 10:09 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Dobro je ovo obradio Bhairava Deva.....pogotovo sam kraj teksta, gde je ukazao na suštinu....
Kao neočekivani i sveprisutni rasplet.
_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Satćitananda
Tragalac


Pridružio: 26 Jun 2009
Poruke: 168
Lokacija: U Sebi

 Poruka Poslao: 07 Sep, 2009 14:38 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Pozdrav svima vama koji spavate, koji ste sanjivi, koji se budite, koji ste budni i koji ste probuđeni...
U vezi sa ovom temom preporučujem knjigu Samadi od Muni Sadua gde je na preko 200 strana objašnjeno Probuđenje i faze do njega. http://www.objave.com/avelickovic/index.php
Inače, u Patanjđalijevim Joga sutrama piše da je poslednji stepen Savikalpa samadija, kada se završe meditacije na sve grube i fine elemente (tatve), upravo meditacija na čistu samosvest (čisti ego). Ta čista samosvest, osećaj individualnog postojanja u najčistijem obliku, je, mislim, jedina veza koju imamo sa Svevišnjim. Posle toga dolazi do asampragjata samadija kada se gubi i taj osećaj Ja jesam. Nema ničega, uma ega, sveta. Prelazak u nivirkalpa samadi (istinsko Probuđenje) iz ovog stanja, reče Satjananda, je uz pomoć Gurua. (Sad pravim alegoriju sa jezerom). Jer on je taj koji je prošao put i koji te može prebaciti na drugu obalu. Sve do ulaska u jezero asampragjate možeš sam da uradiš ali on je taj koji ti pruža ruku da izađeš jer on se već nalazi na drugoj obali. (Bolje reći da je jezero asampragjate beskonačni okean ali ako je beskonačan gde je onda obala Razz ) Bilo je u istoriji i slučajeva da su to uradili ljudi naizgled bez gurua. MOgu samo da dodam da je njima guru bio sam Svevišnji koji je ispoljio milost. Milost Svevišnjeg je uvek preduslov za prelazak na drugu stranu (Probuđenje) bilo da je kroz nekog posebnog gurua ili… Ko zna puteve Božje?
Svevišnja Milosna Svetlost … Svevišnja Milosna Svetlost … Svevišnja Milosna Svetlost
Divnih li reči za To…
Probuđen je onaj ko je 24 sata dnevno “budan”.
Onaj ko misli da je probuđen neka vidi da li je u skladu sa prethodnom rečenicom. Onaj ko je Probuđen on sebi i ne postavlja pitanje da li je probuđen. I običan čovek kada ne spava (koliko je tada budan to je druga stvar) ne postavlja sebi pitanje da li je budan (osim kad se desi neki šok pa tera nekog da ga uštine, interesantna je ona skrivena kamera sa letećim tanjirom koji se kao srušio).
Evo sada one druge stvari. Zapitajte se koliko ste zaista u toku dana samosvesni, kolko ste zaista budni.
Treća stvar. Neki moji uvidi. Kada zažmurite šta vidite? To može da pokaže gde ste. Da li je to mrak, možda svetlost, prozirnost… Jeste li tu u mraku sa svojstvenim nivoom svesti ili negde dublje?
Tamas, rađas,satva...
Može i ovako:
duboki san, sanjanje, budno stanje, turija (četvrto stanje postojanja, transcendentalno stanje, izvan budnog stanja, sanjanja i dubokog sna bez snova) ili turjatita Blazenstvo
Od pre par dana intenzivna budnost se javlja meni. Dugotrajne astralne projekcije, lucidnost, energija na high itd. Da li je to samo meni ili je to nešto globalno? Javite se pa da potvrdimo šira dešavanja, Smile ili da ne potvrdimo. Sad
POzdrav
_________________
Od dva zla odaberi manje. Uvek imaš izbor...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
talerman
Glavni urednik


Pridružio: 11 Jun 2008
Poruke: 4822
Lokacija: Kina

 Poruka Poslao: 17 Nov, 2010 05:36 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Bilo bi lepo kada bismo nastavili da govorimo o stanju samadi - Satcinanda, gde si?
_________________
Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » MOJ DUHOVNI PUT
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  
1, 2, 3, 4  Sledeci
Strana 2 od 4

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka VAŠE SUGESTIJE 105 adminfob 100972 26 Mar, 2011 01:56 am
Jazz08 Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Suština vašeg sadašnjeg duhovnog stava, ubeđenja ? 22 plavizrak 33599 08 Nov, 2010 09:22 am
rale Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Interval ne-vremena 4 adminfob 44381 03 Jun, 2010 23:13 pm
zvoncica Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka FONTANA MLADOSTI - Tibetanske vežbe za podmlađivanje 19 adminfob 37311 25 Maj, 2010 09:17 am
filip Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka TRAGANJE ZA ISTINOM 32 plavizrak 33719 07 Sep, 2009 04:30 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tvorac i zemlja 2 adminfob 44573 11 Maj, 2008 23:06 pm
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ŽENA TELE BELOG BUFALA 1 adminfob 26947 13 Jan, 2008 00:10 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom