Visoka sveštenica
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » TAROT
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
talerman
Glavni urednik


Pridružio: 11 Jun 2008
Poruke: 4822
Lokacija: Kina

 Poruka Poslao: 04 Feb, 2011 14:24 pm    Naslov: Visoka sveštenica
Odgovoriti sa citatom

.

VISOKA SVEŠTENICA
Osnovna značenja

Mag ima snagu da ispolji nameru, dok Visoka sveštenica zna u kom pravcu ta namera može da se sprovede. Visoka sveštenica podrazumeva konstantnost, pouzdanost, odmor i stabilnost i vlada nad svim onim što se dovodi u vezu sa umetnošću, bogatstvom i masonskim ložama (A.E.Tieren). Najavljuje vreme iščekivanja događaja i ističe da se ne mora stalno raditi kako bi se ostvario cilj (Dž. Buning). Njena snaga ne dolazi iz njene ženstvenosti kao što je to slučaj kod Carice, već iz njenog znanja, introspekcije i strpljenja (M. Mekfarland). Ova karta sugeriše da već imamo dovoljno znanja da se izborima sa nekim problemom. To znanje je možda duboko u nama i teško ga je prizvati na površinu, ali se ono sve jedno prisutno (Vika). Vreme je za odmor, upuštanje u dubinske analize i suočavanje sa neočekivanim stvarima, posebno ako se one kriju u nama. Visoka sveštenica govori i o potrebi čuvanja tajni. Nije prikladno vreme za pojašnavanje motiva, a moguća je pomoć “iza scene” (D. Rotvel). Ukoliko označava osobu, Visoka sveštenica je obično duhovna žena sa brojnim uvidima i intuicijom, kaluđerica, astrolog, učiteljica ili samo rođaka koja je upućena u brojne porodične tajne (Aeclectic Tarot).

Izokrenuto značenje

Visoka sveštenica može da podrazueva lenjost, otpor, pasivnu opoziciju (A.E.Tieren), gubitak lične harmonije, suzbijanje ženske i intuitivne strane ličnosti (R. Adkinskon) ili izgubljenju tajnu ili znanje (Aeclectic Tarot).

Ezoterične karakteristike: Princeza Srebrne zvezde, Mesec, voda (hladna, vlažna), 28 dana, Gimel-Kamila-3, plava, ujedinjujuća inteligencija, Kruna suvereniteta i lepote, Put 13: Keter 1-Tifaret 6

Korespondencije
alhemija: srebro;
esencijalna ulja: limun, kamfor, jamin i aloja;
kamenje: beli opal, mesečev kamen, biseri i plavi agate;
biljke: badem, nar i lešnik (M. Tiera i K. Kantin)
boje: lavanda i plava

Astrološka korespodencija: Mesec

Visoka sveštenica se astrološki povezuje sa Mesecom, pri čemu se misli na najviši mogući aspekt Meseca. Visoka sveštenica se povezuje sa novim Mesecu koji se sa svoje strane dovodi u vezu sa devicom, simbolom nerealizovanog potencijala (J.S. Burke). Na kruni nosi mali polumesec što sugeriše na intuiciju i instinktivni kontakt sa višim bićima. Posao Visoke sveštenice je da osvetli tajnu poput Meseca koji osvetljava put u mraku. Ona sedi između stubova tame i svetla, postojanja i negacije, rasta i opadanja (Aeclectic Tarot). Visoka sveštenica se, poput Meseca, kreće od najveće svetlosti do najdubljeg mraka. Za razliku od organizovanih religija, misterije kojima presedava Visoka sveštenica, uče da Svetlost ne otkriva, već da svojim sjajem sakriva (R. Vang).


Visoka sveštenica i magija

Visoka sveštenica govori u celini i u detaljima o gnozi (Anonimous). Ukazuje na to da je pogodno vreme za pisanje, meditiranje i duhovne poduhvate bilo kakve vrste. Ona drži u rukama povelju u kojoj je napisano sve što postoji, što je postojalo i što će postojati. Pod njenim bismo se uticajem mogli zateći u starim bibliotekama kako izučavamo prašnjave novine ili kako izučavamo stare verske tekstove. Pored toga, ona nam pruža uvide kojima bi mogli steći kontrolu nad vizijama iz kristalne kugle, snova ili sposobnost da razgovoramo sa duhovima (Aeclectic Tarot). U izvesnom smislu Visoka sveštenica predstavlja najvišu i najsvetiju Veliku arkanu (A.E. Vejt). Visoka sveštenica je objedinjavajući duh, peti element ili duh koji se nalazi na najvišem kraku pentagrama, pri čemu su ostala četiri kraka Hierofant (zemlja), Ljubavnici (vazduh), Kočije (voda) i Car (vatra). Ona je, takođe, izbor četiri rajskih reka: Pison (Reka vatre), Gihon (Reka Vode), Hidikel (Reka vazduha) i Phrath (Reka zemlje) (R. Vang). Voda je glavni ključ ove velike arcane. Voda teče niz haljine Visoke sveštenice i sliva se niz ceo Tarot (J. C. Loterhand).

Božanske korespodencije

U srednjovekovnoj i renesansnoj talismanskoj magiji, slika boginje Junone je korištena kao nota za prizivanje snage memorije. U srednjovekovnim rukopisima, njen naziv je bila Juno Memoria. Naša memorija je deo kosmičke memorije i to je razlog zbog čega možemo da se sećamo (J. C. Loterhand). Naziv Visoka sveštenica je osamnaestovekovna inovacija koja se odnosi na njenu ulogu Hierofantise, sveštenice koja je u grčkim misteijama nosila ulgou boginje (P. Huson). Pojedini špilovi Visoka sveštenica se naziva Papesa ili Ženski papa, prema legendarnoj papesi Ivani. Visoka sveštenica na jedan način predstavlja samu Vrhunsku majku. Prema kabali postoji Šekina i gore i dole. U visokim sferama ona je Binah, dok je u nižim sferama Malkut. Mistično rečeno, Šekina je Duhovna supružnica ispravnog čoveka kome daje božansko značenje onome ko čita Zakon. (A.E. Vejt). Koren simbola Visoke sveštenice se nalazi u velikim ženskim božanstvima kao što su Izida i Ištar (G. Knajt) Ova velika arkna predstavlja Nebesku Izidu i simbol je potpune duhovne čistote i inicijacije u svojoj najtajnijoj i najintimnijoj formi (A. Krouli). Ona je Izida, boginja noći (S. G. Estes). U ovoj velikoj arkani, Visoka sveštenica je Izida pokrivena velom, dok u karti velike arkane Zvezda, ona postaje Izida koja je otkrila velo. Visoka sveštenica je kraljica muza i pruža svaku inspiraciju i vođstvo kojima bismo se mogli nadati i više od toga (J. C. Loterhand). Pojedini autori je povezuju sa boginjom Saravasti, čija svetlost predstavlja snažnu, čistu svetlost mudrosti koja uništava opasnost od neznanja (K. Valdher)

Put na Drvetu života

Put 13: Keter 1-Tifaret 6. Odgovara hebrejskom slovu Gimel koje se nalazi na stazi između Ketera i Tifareta. Visoka sveštenica je prva karta koja povezuje Vrhovnu trijadu sa Heksadom. Njen put direktno povezuje Oca u svom najvišem aspektu sa Sinom u njegovoj savršenoj manifestaciji (A.Krouli). Visoku sveštenicu sam posećivao unutar ili van staza Drveta života. Obe opcije su funkcionalne. Često me je nagovarala da probudim u sebi dete. Govorila mi je da je prava mudrost u Petici aseva. U meditacijama bih je najčešće viđao kratko kao na fotografiji. Bila mi je nesebičan duhovni vodič. U mom početnom periodu bavljenja tarotom, prevazišla je sva moja dotadašnja mistična iskustva. Ona mi je svoju mudrost prenela do kraja i bez ikakve zadrške.

Vantelesno putovanje kroz svaku pojedinačnu tarot kartu pripremam nedeljama unapred. Trudim se da iz svih raspoloživih izvora saznam što je moguće više o tarot karti koju konkretno želim da posetim. Slobodno vreme provodim meditirajući o značenju karte. Nastojim da proniknem u simboliku karte, ne ispuštajući detalje koji je u njoj prikazane. Pored toga, stalno sa sobom nosim kartu koju mi je proviđenje odredilo za taj dan. Time upijam njenu energiju i delujem pod njom. Ta energija se usađuje u moju podsvest. Pokušavam da učinim sve što je u mojoj moći da oplemenim Ludu, samog sebe, koja se osmelila da krene na put podizanja svesti. U početnoj fazi, najlepša i najdramatičnija iskustva, imao sam sa Visokom sveštenicom. Dok sam bio pod njenim uticajem, činilo mi se da mogu da postignem šta god poželim. Osećao sam se lagano, da je sve lako i kako mogu sve lako i to baš kroz igru, onako kako mi je govorio i Mag. Delovalo mi je kao da hodam po vazduhu. Osećao sam se u svakom momentu lepršavo. Za mene nije bilo prepreke. Meditacije nisu nikada bile lakše i jednostavnije. Opuštanje bi trajalo svega par minuta, nakon čega bi uspostavljao direktnu vezu sa Prvosveštenicom koja mi je slala nedvosmislene i veoma jasne poruke. Mom ushićenju nije bilo kraja. Preko Visoke sveštenice, upao sam, međutim, u prvu veliku zamku Tarota. Ta Luda – odnosno ja – pomislila je da bi bilo uputno kada bi se na tom mestu i zaustavila. Zašto bi morao da idem dalje? Visoka sveštenica se pokazala kao najbolji mogući duhovni vodič. Preda mnom su stajala brojna iskušenja. Hvatala me je, na primer, nelagodnost pred predstojećim susretima sa tarot kartama Smrti ili Đavola. Zašto bih išao dalje kada mi je sa Visokom sveštenicom tako lepo?

Kako sam pomišljao da odustanem, prvi put mi se učinilo da je Prvosveštenica počela da pokazuje i da mi prenosi promenjive aspekte svoje ćudi, koja jeste najviša, ali ipak ženska. Moja raspoloženja su brzo varirala od ushićenosti do potištenosti. Posramio sam se iskreno pred njom. Luda je morala da nastavi svoj dalji pohod po velikim i malim arkanama.
Moj susret sa Magom i Ludom bio je realan, kao da se dešavao u fizičkoj realnosti. Obojica su bili moderno obučeni. Obojicu sam sreo u ambijentu modernog grada.
Susret sa Visokom sveštenicom je bio potpuno drugačiji. Delovalo mi je kao da hodam po mesečevom odsjaju između neba i zemlje koji nadilazi pojam vremena i prostora. Tokom tog našeg prvog susreta, preda mnom su se pokazale konture dugačkog hodnika na čijem kraju sam zapazio prazan tron prema kome sam se kretao. Stigavši do kraja hodnika, zastao sam do trona. Tada sam čuo svog duhovnog vodiča kako mi govori: -Pričekaj da se pojavi svetlost i onda se spoj sa njom. I dok sam tako čekao, gledajući pred sobom praznu stolicu, u jednom trenutku, ugledao sam kako se ona popunjava srebrnkasto-belom svetlošću. Na to mi je duhovni vodič rekao: To je Visoka sveštenica, sada se spoji sa njom! Bez oklevanja uplovio sam u njenu svetlost i doživeo Božanski blesak. Povremeno mi i danas polazi za rukom da se vantelesno ponovo uzdignem do Visoke sveštenice koja mi pokazuje svoju sferu. Područje visoke sveštenice je nepojmljiv Raj zlatnih jezera i zamkova na plaštu srebrnkaste noćne tišine.
Bolje od toga ne umem da ga opišem.

Literatura:

A.E. Waite, The Pictorial Key to the Tarot, 1911
A.E. Thierens, General Book of the Tarot, 1930
Joan Bunning, Learning the tarot, an on-line Course
Matthew McFarland, Mage the Awekining
Wiccan - E-Book - 2 books on Tarot Cards (Witch Craft, Occult, Druid, Magick, Spells)
Dawn Rothwell, Insight Tarot, 2007
Robert Adkinson, Peoples, Religions, Mysteries, 2009
Robert Wang, Qabalistic Tarot
Anonymous, Meditation on the Tarot, A journey into Christian Hermeticism
Gareth Knight, Tarot and Magic
Aleister Crowley, The Book of Thoth (Egyptian Tarot)
Juliet Sharman-Burke, Beginner’s guide to Tarot, 2009
S. G. Estes, The Book of Tarot
Jason C. Lotterhand, Thursday Night Tarot
Michael Tierra and Candis Cantin, Herbal Tarot
Kris Waldherr, The Godess Tarot, 1999.
_________________
Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » TAROT
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka VAŠE SUGESTIJE 105 adminfob 96896 26 Mar, 2011 01:56 am
Jazz08 Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka MEDITACIJA- OSNOVNI POJMOVI 50 Vesna 44658 16 Nov, 2010 14:55 pm
Aleksandra-Caca Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Suština vašeg sadašnjeg duhovnog stava, ubeđenja ? 22 plavizrak 32269 08 Nov, 2010 09:22 am
rale Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka TOČAK MEDICINE VEČNOGA BIĆA 3 adminfob 31450 18 Jan, 2010 10:15 am
Satćitananda Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zaboravljena Povest Zemlje 6 adminfob 36706 04 Jan, 2010 23:41 pm
majstor Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tvorac i zemlja 2 adminfob 43966 11 Maj, 2008 23:06 pm
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ŽENA TELE BELOG BUFALA 1 adminfob 26486 13 Jan, 2008 00:10 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom