VASTU I UREĐENJE PROSTORA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » ASTROLOGIJA
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 07 Nov, 2009 02:28 am    Naslov: VASTU I UREĐENJE PROSTORA
Odgovoriti sa citatom

...
VASTU - PRETEČA FENG SHUI-ja
Vastu je poprilicno kompleksna materija obradjena u Stapatya Vedama, zadire u nas odnos prema makrokosmosu, kao i prema mikrokosmosu koji predstavlja nas same i nase okruzenje gdje smo po obicaju malo nemarni. Na zapadu gdje zivimo malo je zamro pravilan odnos prema prirodi i svemu sto nas okruzuje.
Ukoliko ima problema u kući sa nepravilno izbalansiranim energijama, to moze uticati na nase zdravlje, ekonomski napredak – finansije – bogatstvo, na nasu karijeru, na ljubav i opcenito odnose, na duhovnost, te na prakticki sve aspekte zivljenja.
To se da srediti vedskim mjerama za poboljsanje, no najbolje je napraviti nov objekat po Vastu sastrama i pravilima ako je moguce.
Interesantno je da je i jedan od najpoznatijih u to doba, rimski arhitekta, vojni inzinjer i strucni pisac Vitruvije Polion (Vitruvius Pollio) poznavao Vastu sastre drevne Indije. Dokazi za to su u njegovom legendarnom djelu De Re Arhitectura u 10 knjiga, jedinom sacuvanom prirucniku te vrste, gdje se pojedina poglavlja tog djela poklapaju sa poglavljima Manasare, drevnog Vastu klasika. Radovi Vitruviusa, koji je zivio prije 2.000 godina su inspirisali i Andrea Paladia koji je takodjer ugradio Vastu principe u cuvenu renesansnu arhitekturu 16. vijeka, tako da su ovi Vastu principi gradnje znatno uticali na renesansne teorije u arhitekturi, posebno podacima o proporcijama. Tek su nedavno otkriveni elementi tajnog znanja, koji leze u ovom djelu.

Za početak, evo jedna vrlo praktična slika iz Vastu sastra, koju mozemo svi veoma korisno upotrebiti.
To je Vastu Purusha.
Da bi se neutralizirale neke nepovoljne energije, te pokrenule neke pozitivne energije u stanu i kuci gdje zivimo, treba ga instalirati na mjestu gdje ima problema ili u sredini stana i radnog prostora – offisa. Za pocetak, dok ne naucite rukovati sa ovim novim suptilnim energijama, okrenite glavu Vastu Purushe da gleda u pravcu istoka.Izucavanje i upoznavanje sa Vastu principima moze jako koristiti studentima arhitekture, ali i svima drugima koji su na bilo koji nacin povezani sa nekom izgradnjom objekata za ljude – stanovanje, radne i prostore za druge namjene. Jednostavno, ko zeli da unaprijedi svoju kulturu stanovanja te da mozda unaprijedi kulturu i svih drugih prostora gdje se obicno krece u drustvu drugih ljudi.
Nadam se da ce i kod nekolicine vas ovi razgovori o kulturi izgradnje i stanovanja, te kulturi radnih i svih drugih prostora za ljudske aktivnosti, naici na dobronamjeran prijem, te da ce mozda inspirisati neke mladje generacije da ovu materiju mozda dublje studiraju u zivotu.

Mnogo je dodirnih tacaka izmedju vedske astrologije Jyotisha, te Vastua – nase duhovne stvarnosti, kao i Ayurvede – zivljenja u skladu sa prirodom, kao i jos mnogih vedskih disciplina. Naprimjer, Shabda – ili vedska nauka o zvuku uci nas da je zvuk sveprozimajuci oblik Svevisnjeg Gospodina, to prakticki znaci da i zvuk treba uzeti u obzir kod svakog moguceg razmatranja, itd.

Prostor – Eter, je najsuptilniji od pet grubih elemenata [vatra, zemlja, vazduh, voda i eter] od kojih je sve u ovom univerzumu sacinjeno, gledano sa vidljive razine – te nosi sa sobom odredjene energije, za svaki dio prostora drugacije.. Primjera radi, prostor spavace sobe posjeduje drugaciju energiju od prostora kuhinje ili dnevne sobe, i ta je energija identicna sa prostorom koji ispunjava. U Indiji je takvo razmisljanje prirodnije, jer je namjestaj jednostavan do krajnosti, cesto se zivi bez glomaznih plakara, mnogih lezajeva za spavanje i odmaranje, stolova i stolica jer se neke aktivnosti rade prirodnije na cistoj prostirci na podu. Primjer, sve vrste meditacija se uglavnom rade u lotos polozaju [sjedne se na cistu prostirku na podu, prekrizenih nogu i stopala, uspravljenih ledja i vrata, gledajuci da se ravnomjerno udise i izdise].

Prema filozofiji Vastua, postoji uska povezanost izmedju prostora i svijesti. Tako prostor ustvari odrazava svijest osobe, dakle svakog od nas, te je u isto vrijeme i preslika kosmickih energija. U prostoru dolazi do spajanja duha i kosmosa. Specijalno to vrijedi za prostore, koje mi sami arhitektonski oblikujemo. U kreativno i funkcionalno oblikovanom prostoru po Vastu principima, mi potvrdjujemo svoju individualnost – svoju personalnost, pred prirodom, a da se pri tome ne odvajamo od nje.....
http://vastu.blogger.ba/arhiva/?start=10
_________________
Jednom se živi, ali večno...


Poslednji put izmenio Vesna dana 04 Feb, 2010 01:22 am, izmenio ukupno 3 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 07 Nov, 2009 02:48 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...
KAKO RAZVITI OSJECAJ ZA PROSTOR I NJEGOVE ENERGIJE
Dobro bi bilo, da prvo shvatimo da postoji potreba da izmjenimo svoj nacin promatranja.
Kao zapadnjaci, mi smo navikli prvo usmjeriti svoj pogled i pozornost na predmete, dok drevne vedske nauke savjetuju da prvo pogledamo PROSTOR.

Izvorno, prostor ne posjeduje nikakav oblik, pa kada i poprimi neki od oblika, iz njega ce da emanira materija u obliku elementarnih cestica, atoma, gradjevina, planeta itd.

Mogli smo vidjeti na slici u naslovu, Vastu Purusha Mandala je ispartana na male kvadrate. Zašto...?
Prema Vastu prvi oblik koji prostor poprima je KVADRAT, i taj sicusni kvadrat se naziva BINDU. Izdaleka posmatran izgleda poput tacke, mozemo ga dijelom shvatati kao 'dvodimenzionalnu tacku', iz koje pocinje ciklus stvaranja. Neki ga na zapadu koji proucavaju ove stvari imenuju sa METRON – prastanicom prostora.

Ako se taj kvadrat postavi usporedo sa stranama svijeta, u njemu nastaje energetsko polje koje su u Vastuu predstavlja u obliku mandale.

To se polje naziva VASTU PURUSHA MANDALA i čini osnovnu matricu, svakog zemljista, kuće ili velike zgrade.

U njemu su najvazniji uglovi u kojima se dvije strane svijeta spajaju u pravi ugao. Ti uglovi predstavljaju mjesta koncentriranih energija, koja su puna napetosti i dinamike, te svaki od njih razvija energiju jednog od cetiri [ima ih ukupno pet sa eterom, koji je nesto suptilniji od predhodna cetiri gruba elementa] glavnih elemenata – vatre, zemlje, zraka i vode.

NULTA TACKA PROSTORA JE NA SJEVERO-ISTOKU..

SJEVEROISTOK – treba da je otvoren, cist, jednostavan – predstavlja lakocu, slobodu, cistocu, otvorenost i duhovnu percepciju. Ako je taj pravac zatrpan teskim stvarima, otpadom, otpadnim vodama, dolazi do Vastu poremecaja u stanu ili kuci, radnom prostoru. Ovaj pravac je idealan za vodu opcenito, izvore, jezera, vodu za pice i tu dolazi do uske povezanosti elemenata vode i etera.

JUGOZAPAD – protuteza pravcu sjeveroistok je jugozapad, i njega treba drzati zatvorenim i teskim, te se tamo mogu smjestiti prostorije za odlaganje trenutno nepotrebnih stvari i otpad. Ako je ovaj pravac stana ili kuce otvoren sa velikim otvorima i balkonima, to je nepovoljno – otuda mogu ulaziti u stan nepovoljne energije -- stan je 'napadnut' i dolazi do Vastu poremecaja, specijalno kada poremecaj postoji i u drugim dijelovima prostora.
DIAJGONALA SJEVEROISTOK – JUGOZAPAD U VASTU JE VEOMA VAZNA!.


Jedna od osnovnih tehnika regulisanja poremecaja u prostoru je,
recitovanje drevne vedske mantre:

OM MAHABHAGAVATAYA VASTUPURUSHAYA SVAHA

Sa gore navedenom mantrom ustvari možete instalirati i pokrenuti Vastu Purusha Mandalu.
Stanete ispred nje, odate joj postovanje i recitujete mantru, tada je učinak veći.

Mandalu postavite u Centar prostora gdje zelite da otklonite Vastu poremecaje i negativne energije,
tako da je glava Vastu Purushe okrenuta u smjeru Sjevero-Istoka.
Vastu ima za cilj uravnoteziti PRANU ili zivotnu energiju u prostoru u kome boravimo, radimo, spavamo i obavljamo druge aktivnosti.

U danasnje vrijeme u kome zivimo, neka ekonomska i egzistencijalna pitanja nose prevagu nad duhovnim usmjerenjima, iako se zadnjih decenija situacija nesto mjenja, zahvaljujuci rastucem ekoloskom pokretu u svijetu. Ljudi ponovo prepoznaju ono sto se radilo u drevna doba – zivjeti u skladu sa prirodom. Postalo je ocigledno da je čovječanstvo tokom posljednjeg vijeka drastično narusilo ravnotezu u Prirodi i njene suptilne zakone, cije se nepostivanje ostro kaznjava. Tako je i doslo do globalnog zagrijavanja, otopljavanja leda na polovima, epidemija raznih bolesti, prirodnih katastrofa i dr.

Razotkriveni vedski spisi nas informisu da drevni narodi nisu patili od velikog broja nekih opakih bolesti i problema koje danas imamo, misli se na period od prije vise od 5.000 godina, dakle prije početka Kali-yuge.
Tako da uporedo sa prezentiranjem nekih osnovnih stvari iz filozofije Vastua, mozete odmah poduzimati i neke prakticne korake na otklanjanju Vastu poremecaja u vasem stanu, kuci, radnom prostoru itd.

Jos da napomenem, neko je vec mozda ranije dosao u doticaj sa kineskim Feng Shui, koji je nastao ustvari iz Vastua. Tamo se operise sa nekim drugim terminima, kao recimo 'chi' energija umjesto 'prane', te su i pet elemenata prirode nesto drugaciji: zemlja, voda, vatra, metal i drvo, dok se u Vastuu govori o: vatri, zemlji, vazduhu, vodi i eteru.
U prevodu Feng Shui znači – Vjetar i Voda.

Takodjer, Vastu detaljnije govori o raznim vrstama uticaja kako prirodnih tako i metafizickih, te pruza mnogo vise informacija nego sto su razine energija unutar ili izvan naseg doma. Golema nauka Vastua obuhvaca cetiri razine: fizicku, energetsku, karmicku i duhovnu i objedinjuje sve pozitivne i negativne uticaje Prirode.

Na dijagonali sjevero-istok – jugozapad nalaze se i glavne chakre Vastu Purushe. U sredistu mandale, koja odgovara pupku Vastu Purushe, moze se identificirati na razlicite nacine (viskom, ekstra-senzornim sposobnostima...) snazan vrtlog kroz koji ulazi kosmicka energija u kvadrat mandale. Ona otuda tece prema sjvero-istoku – prema glavi Vastupurushe, kako bi se tamo opet uzdigla, te prema jugo-zapadu – nogama Vastupurushe, gdje se potiskuje nadolje.

Ukupno gledajuci, mandala stvara snazan energetski vrtlog, ciji se glavni polaritet nalazi na dijagonali sjeveroistok – jugozapad, a posjeduje i drugi polaritet na dijagonali jugoistok – sjeverozapad.

Recimo, pravac jugoistoka – koji prestavlja elemenat vatru i dinamicnu energiju, najprikladniji je za smjestaj kuhinje,
dok je na sjeverozapadu preporuceno urediti ostavu, itd. Biće jos govora o ovome detaljnije.

- nastavak sledi -
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 07 Nov, 2009 03:33 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...
USKLAĐIVANJE VASTUA

Vi možete odmah sa malim trudom, sami uciniti da otklonite eventualne Vastu poremecaje u svome domu, prostoru gdje radite ili ucite, ili se rekreirate, ili gdje radite mantre i molitve, ili neke vrste meditacija.

Znaci, nekad nam moze biti skoro sve potaman, ali ipak nam nesto kao nedostaje i konstanntno nas uznemirava...
To nesto, sto nas dodatno uznemirava, vrlo cesto moze biti, na primjer dok nastojimo zaspati, ili smo se prejeli pred spavanje, ili mozda imamo duha – suptilno bice u auri ili su u pitanju Vastu poremecaji, ili sto cesto radimo -- planiramo sutrasnji dan i analiziramo predhodni, te se nepotrebno zamaramo mnogobrojnim brigama za svoje bliznje, ili imamo izvor geopatogenog zracenja, kao naprimjer Hartmanov Čvor – ispod svog kreveta, itd... Kod ovog zadnjeg ili ako smo blizu nekih drugih negativnih zracenja i uticaja kao dalekovoda, velike buke, blizine smetljista itd. treba obavezno promijeniti mjesto spavanja i premjestiti krevet. To mozete i sami ustanoviti pomocu viska, ako se barem malo predhodno obucite u rukovanju, najbolje da vam pokaze neko ko radi sa viskom ili rasljama duzi niz godina.

Za početak, pored vec navedene instalacije i mantre za VASTU PURUSHA MANDALU, koji su objavljeni na predhodnim postovima, takodje mozete na SEVER svoga stana ili kuce instalirati SRI YANTRU, a na JUŽNI zid nasuprot instalirati SRI NRSIMHA RASKANA YANTRU, koja ce vam podariti veliku zastitu i ujedno harmonizaciju cjelokupnog prostora.
Kod instalacije Sri Yantre samo pazite da je pravilno postavite na sjeverni zid tako da najmanji centralni trougao bude vrhom okrenut nadole, a ravna strana gore i da desni krak ravne strane vodi na istok vaseg stana. Sri Yantra ce vam postepeno donijeti u kucu srecu, zdravlje i blagostanje.

Obje yantre mozete jednostavno zalijepiti uz pomoc selotejpa na zid – recimo formata A4 ili pola od toga bice sasvim ok, a ako imate mogucnosti za platiti neki lijepi okvir tada je to jos bolje.
U toku narednih sest mjeseci od vremena instaliranja yantri, ako ne i prije, sasvim sigurno da cete postepeno osjetiti dobrobiti koje one donose. Te dobrobit ne moraju obavezno biti odmah i vidljive, ali ce te ih zasigurno prepoznati u nekom, moguce, kasnijem razmatranju.

Ove pomenute yantre specijalno vaze i u slucaju kada je napadnut – kako se kaze u zargonu, JUG I JUGO-ZAPAD KUCE ILI STANA sirokim – velikim otvorima, balkonima i tako to ili drugim vrstama negativnih zracenja iz tog pravca.

Takodje treba imati uvijek u vidu, bogatstvo nam dolazi sa SJEVERA, a duhovno bogatstvo i prana negdje sa SJEVERO-ISTOKA i ISTOKA, pa ako su ovi pravci blokirani -- zagradjeni visokim brdima, zgradama ili drugim vrstama prepreka, tada ce doci do poremecaja. Specijalno bi trebali gledati po mogucnosti kod planirane nove izgradnje ili kupovine i useljenja u vec gotove stanove, da nam pravci SJEVERO-ISTOK pa i ISTOK ne budu zagradjeni, vec naprotiv da su siroko otvoreni barem par kilometara. Takodjer, u tom smjeru u samom stanu ne bi trebali biti nikakvi ometajuci činioci, kao toalet, otpadne vode, spremisata nekih starih stvari ili otpadnih stvari, neki izvori negativnih zracenja, kao termo–peći [staklena vuna], generatori, vibratori itd.
Ako vam je recimo u privatnoj radnji ili kompaniji zatvoren SJEVER, tesko da cete ikada imati velike dobiti.
A ako je to neizbjezno, tada se rade korektivne mjere YANTRAMA ili vedske YAJNE [citati JAGJE].

Kada postavimo YANTRE na pripadajuci zid, obicno malo vise od visine vase glave, fino im odamo postovanje, i izmantramo pred njima naglas mantre koje im pripadaju:

SRI YANTRA:
OM SHRIM KLIM LAKSHMI – NARAYANABHYAM NAMAHA

SRI NRISIMHA RASKANA YANTRA:
OM HRIM KSHRAUM UGRAM VIRAM MAHA-VISHNUM JVALANTAM SARVATO-MUKHAM NRSIMHAM BHISANAM BHADRAM MRITYOR MRITYUM NAMAMI AHAM


.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 07 Nov, 2009 03:48 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...
KAKO MOŽEMO PREPOZNATI VASATI PROBLEM
Postoji zanimljiva priča o tome kako je jedan poznati astrolog u Indiji iz Jayipura počeo studirati nauku Vasati.
Do trenutka kada je njegov brat izgubio život u saobraćajnoj nesreci, smatrao je da su svi vazniji dogadjaji u zivotu covjeka vidljivi u horoskopu. Medjutim nije mogao iscitati preuranjenu smrt svog brata iz njegovog horoskopa.
Tek mu je jedan Ucitelj Vasatiya, kojeg je poznavao, skrenuo paznju na to da je u kuci njegovog brata postojao tezak vasati nedostatak koji je ukazivao na nesrecu.

Ovo nas mozda moze ponukati da zapocnemo sa ozbiljnijim studijem Vasatija, barem sto se tice prostora u kome stanujemo, te da postepenemo spoznamo da i prostor u kome zivimo skoro jednako utice na sudbinu kao i zvijezde [medjutim i to gdje cemo stanovati, raditi, i tako to, ustvari je vec odredjeno nasom karmom iz proslih zivota vidljivoj iz horoskopa – samo nas povecani trud, te na visim razinama svjesnosti -- molitve i Bozji blagoslovi i milost, mogu zastiti od nekih karmickih uslovljenosti i u znatnoj mjeri korigovati nasu karmu na bolje ili je skroz spaliti].

Iskustvo pokazuje da se velik dio problema sa kojima su ljudi suoceni, vrlo brzo rijesava kada se pronadje i ukloni njihov uzrok u stambenom prostoru . Mislim da je dobro spojiti znanje iz Vastua te Vasatiya uz znanje iz Jyotisha kao i sa jos nekim komplementarnim disciplinama – i da tek tada to daje dobre rezultate. Ovome svakako treba nadodati i svakodnevno praktikovanje duhovnog procesa u vjerodostojnom ucenickom naslijedju i pod vodstvom vjerodostojnog ucitelja]. Cak i problemi koji su dugi niz godina bili nerijesivi, na taj nacin mogu biti rijeseni [to treba provjeriti u praksi i svako individualno – mozda kod nekoga to bas nece da funkcionira iz odredjenih karmickih razloga i/ili zbog nekih visih aranzmana, koji nam cesto nisu trenutno vidljivi – prepoznatljivi].

Slijedeci popis simptoma ukazuje na to kakav uticaj moze imati, krsenje nacela vasatiya na stanare neke kuće:

* ceste svadje u kuci
* upadljivo mnogo bolesti u kuci
* stanari nisu sretni iako se izvanjske okolnosti cine dobrima
* uprkos teskom radu i velikom trudu stanari kuce nemaju dovoljno novca
* nemir i brige
* roditelji imaju problema sa djecom
* svadje i problemi u braku i u drugim vezama
* problemi sa administracijom
* problemi sa susjedima
* poslovne poteskoce
* preuranjeni smrtni slucajevi i nesrece

http://vastu.blogger.ba/arhiva/?start=10
_________________
Jednom se živi, ali večno...


Poslednji izmenio Vesna dana 09 Nov, 2009 02:56 am, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 07 Nov, 2009 03:59 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
VASATI ZA POSLOVNE SVRHE


Može biti zanimljivo, načela Vasatiya se najočitije potvrđuju u poslovnom sektoru. Iskustvo stručnjaka sa ovog područja pokazuje da je uspješnost kompanija kao i malih preduzeća, također vrlo osjetljiva na osobine poslovnih, odnosno proizvodnih i tvorničkih prostora. Stručnjaci za Vastu, koji su u Indiji savjetovali na hiljade kompanija u privrednim poteškoćanma, svojim su korektivnim mjerama , 90 % njih uspjele pretvoriti u profitabilne komapanije.

Evo nekih važnijih savjeta u tom pogledu:

* Ulice na istoku, sjeveru ili sjeveroistoku s vratima na dvije strane su povoljne.
* Preporučuju se vrata na sjeveru, istoku ili sjeveroistoku.
* Vratar je najbolje smješten na sjeverozapadnoj strani sjevernih vrata ili na jugoistočnoj strani istočnih vrata.
* Na jugu i zapadu zemljišta trebalo bi biti što je moguće manje slobodnog prostora, te je tamo povoljno posaditi visoko drveće.
* Naprotiv, na sjeveru, istoku i sjveroistoku preporučljivo je ostaviti mnogo slobodnog prostora, dok visoko drveće tamo ima loš uticaj.
* Povoljno je da se tlo postepeno spušta prema sjeveroistoku.
* Na jugozapadu se preporučuje smjestiti skladišne prostore koji bi uvijek trebali biti puni.
* Gotovi proizvodi i roba koja se treba brzo prodati spadaju na sjverozapad.
* Transformatori, generatori, električni strojevi, peći itd., koliko je to moguće postaviti na jugoistoku.
* Voda bi na zemljištu trebala oticati uglavnom prema sjeveru, istoku ili sjeveroistoku. Prljava voda na sjeveroistoku treba se izbjegavati dok je spremnik sa čistom vodom tamo dobro smješten.
* Strop u prizemlju treba biti viši nego na gornjim katovima.
* Povoljno je što više prostorija na sjeveru i istoku maksimalno iskoristiti za važne i vrijedne djelatnosti, dok su jug i zapad prikladni za skladišne prostore i slične svrhe.
* Važnost djelatnosti i ciljeva bi u pojedinim prostorijama trebala rasti od jugozapada prema sjevero istoku.
* Na istoku i sjeveru ne bi se trebala nalaziti konstrukcija, koja nadmašuje ostale dijelove zgrade. Najbolje je da se najviša tačka zgrade nalazi na jugozapadu. Ukoliko to nije moguće, može se nalaziti na zapadu ili jugu.


Jedan od ciljeva Vasatiya je da probudi i trenira osjetljivost čovjeka na energije prostora. Na taj se način uključuje u aktivan dijalog s prostorom u kojem živi i radi. Taj dijalog može nam pomoći da bolje razumijemo i koristimo svoje vlastite energije – da ih ne razbacujemo nepotrebno na nedodirljive i nepovoljne stvari, te da se u isto vrijeme adekvatno štitimo od energetskih opasnosti. U krajnjoj liniji, radi se prvenstveno o tome da se oslobodi prostor za duhovni rast., što je moguće jedino u skladu sa prirodnim energijama i zakonima.

Imajmo uvijek na umu, da je jako bitan stav sa kojim nešto radimo, te da ne obavljamo djelatnosti koje su imalo štetne po druga živa bića, na bilo koji način. Suprotno tome, nastojmo da radimo neki posao za dobrobit zajednice u kojoj živimo i u kojoj se krećemo, te za dobrobit svih živih bića.
Ako nam je zatvoren pravac sjevera visokim zgradama ili brdima tu nema bogatstva, a sa sjeveroistoka i istoka dolazi duhovno bogatstvo, te i taj pravac treba da bude otvoren i čist.

U bilo kojoj prostoriji ili kući i radnom prostoru Sri Yantre velikih dimenzija privlače bogatstvo.

Sri yantra


.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 07 Nov, 2009 04:19 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
BOJE ZIDOVA U STANU, KUĆI I RADNOM PROSTORUUSKLAĐIVANJE VASTUA

Vi možete odmah sa malim trudom, sami uciniti da otklonite eventualne Vastu poremecaje u svome domu, prostoru gdje radite ili ucite, ili se rekreirate, ili gdje radite mantre i molitve, ili neke vrste meditacija.

Znaci, nekad nam moze biti skoro sve potaman, ali ipak nam nesto kao nedostaje i konstanntno nas uznemirava...
To nesto, sto nas dodatno uznemirava, vrlo cesto moze biti, na primjer dok nastojimo zaspati, ili smo se prejeli pred spavanje, ili mozda imamo duha – suptilno bice u auri ili su u pitanju Vastu poremecaji, ili sto cesto radimo -- planiramo sutrasnji dan i analiziramo predhodni, te se nepotrebno zamaramo mnogobrojnim brigama za svoje bliznje, ili imamo izvor geopatogenog zracenja, kao naprimjer Hartmanov Čvor – ispod svog kreveta, itd... Kod ovog zadnjeg ili ako smo blizu nekih drugih negativnih zracenja i uticaja kao dalekovoda, velike buke, blizine smetljista itd. treba obavezno promijeniti mjesto spavanja i premjestiti krevet. To mozete i sami ustanoviti pomocu viska, ako se barem malo predhodno obucite u rukovanju, najbolje da vam pokaze neko ko radi sa viskom ili rasljama duzi niz godina.

Za početak, pored vec navedene instalacije i mantre za VASTU PURUSHA MANDALU, koji su objavljeni na predhodnim postovima, takodje mozete na SEVER svoga stana ili kuce instalirati SRI YANTRU, a na JUŽNI zid nasuprot instalirati SRI NRSIMHA RASKANA YANTRU, koja ce vam podariti veliku zastitu i ujedno harmonizaciju cjelokupnog prostora.
Kod instalacije Sri Yantre samo pazite da je pravilno postavite na sjeverni zid tako da najmanji centralni trougao bude vrhom okrenut nadole, a ravna strana gore i da desni krak ravne strane vodi na istok vaseg stana. Sri Yantra ce vam postepeno donijeti u kucu srecu, zdravlje i blagostanje.

Obje yantre mozete jednostavno zalijepiti uz pomoc selotejpa na zid – recimo formata A4 ili pola od toga bice sasvim ok, a ako imate mogucnosti za platiti neki lijepi okvir tada je to jos bolje.
U toku narednih sest mjeseci od vremena instaliranja yantri, ako ne i prije, sasvim sigurno da cete postepeno osjetiti dobrobiti koje one donose. Te dobrobit ne moraju obavezno biti odmah i vidljive, ali ce te ih zasigurno prepoznati u nekom, moguce, kasnijem razmatranju.

Ove pomenute yantre specijalno vaze i u slucaju kada je napadnut – kako se kaze u zargonu, JUG I JUGO-ZAPAD KUCE ILI STANA sirokim – velikim otvorima, balkonima i tako to ili drugim vrstama negativnih zracenja iz tog pravca.

Takodje treba imati uvijek u vidu, bogatstvo nam dolazi sa SJEVERA, a duhovno bogatstvo i prana negdje sa SJEVERO-ISTOKA i ISTOKA, pa ako su ovi pravci blokirani -- zagradjeni visokim brdima, zgradama ili drugim vrstama prepreka, tada ce doci do poremecaja. Specijalno bi trebali gledati po mogucnosti kod planirane nove izgradnje ili kupovine i useljenja u vec gotove stanove, da nam pravci SJEVERO-ISTOK pa i ISTOK ne budu zagradjeni, vec naprotiv da su siroko otvoreni barem par kilometara. Takodjer, u tom smjeru u samom stanu ne bi trebali biti nikakvi ometajuci činioci, kao toalet, otpadne vode, spremisata nekih starih stvari ili otpadnih stvari, neki izvori negativnih zracenja, kao termo–peći [staklena vuna], generatori, vibratori itd.
Ako vam je recimo u privatnoj radnji ili kompaniji zatvoren SJEVER, tesko da cete ikada imati velike dobiti.
A ako je to neizbjezno, tada se rade korektivne mjere YANTRAMA ili vedske YAJNE [citati JAGJE].

Kada postavimo YANTRE na pripadajuci zid, obicno malo vise od visine vase glave, fino im odamo postovanje, i izmantramo pred njima naglas mantre koje im pripadaju:

SRI YANTRA:
OM SHRIM KLIM LAKSHMI – NARAYANABHYAM NAMAHA


SRI NRISIMHA RASKANA YANTRA:
OM HRIM KSHRAUM UGRAM VIRAM MAHA-VISHNUM JVALANTAM SARVATO-MUKHAM NRSIMHAM BHISANAM BHADRAM MRITYOR MRITYUM NAMAMI AHAM


.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » ASTROLOGIJA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka VAŠE SUGESTIJE 105 adminfob 97144 26 Mar, 2011 01:56 am
Jazz08 Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka MEDITACIJA- OSNOVNI POJMOVI 50 Vesna 44813 16 Nov, 2010 14:55 pm
Aleksandra-Caca Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Interval ne-vremena 4 adminfob 43712 03 Jun, 2010 23:13 pm
zvoncica Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka FONTANA MLADOSTI - Tibetanske vežbe za podmlađivanje 19 adminfob 36352 25 Maj, 2010 09:17 am
filip Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tvorac i zemlja 2 adminfob 43991 11 Maj, 2008 23:06 pm
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka METAFIZIKA ASTROLOGIJE 5 Vesna 4546 08 Feb, 2008 13:22 pm
Dušan Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ŽENA TELE BELOG BUFALA 1 adminfob 26514 13 Jan, 2008 00:10 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom