ISUS HRIST
Idi na stranu
1, 2, 3, 4  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » ČUDESNA BIĆA I SVETOVI
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
talerman
Glavni urednik


Pridružio: 11 Jun 2008
Poruke: 4822
Lokacija: Kina

 Poruka Poslao: 13 Dec, 2009 11:00 am    Naslov: ISUS HRIST
Odgovoriti sa citatom

.
Ko je Isus Hrist ?

Započeo bih ovu temu ovim baš nezapaženim stihom iz Otkrivanja po Jovanu:

" njihova telesa ležaće na ulici velikog grada, koji se u duhovnom smislu zove Sodom i Egipat, gde je i njihov Gospod bio raspet."

Ovo je srpski prevod. Ali, postoje i dve verzije engleskog prevoda.

Po jednoj: Their dead bodies will be in the street of the great city, which spiritually is called Sodom and Egypt, where also their Lord was crucified.


Pod drugoj:
And their dead bodies shall lie in the street of the great city, which spiritually is called Sodom and Egypt, where also our Lord was crucified.

Znači po drugoj varijanti, glasilo bi: " njihova telesa ležaće na ulici velikog grada, koji se u duhovnom smislu zove Sodom i Egipat, gde je i naš Gospod bio raspet."

Ja se sada pitam:

U koju varijantu prevoda treba verovati?
Kako je Biblija to prevodjena i na osnovu kakvih uzoraka?
Koji je to veliki grad u kome je gospod raspet?
Koji je to gospod raspet, naš ili njihov???
Bilo da je naš ili da je njihov, kako se zvao taj grad?
Ukoliko se misli na njihovog gospoda, kako se on zvao?
Da li je u pitanju Rim, Vavilon, Aleksandrija?
Da li bi to onda značilo da Isus nije raspet na Golgoti?
Ili bi to značilo da je Isus dva puta raspet?
Ili su baš ova nezgodna pitanja razlog zbog čega se negde pojavljuje da je to njihov, a na drugim mestima da je naš gospod?
I na kraju, ako to nije Isus Hrist, to bi onda valjda moralo značilti da Isus Hrist nije prvi bogočovek koji je raspet?

.
_________________
Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
sneguljica
Hodočasnik


Pridružio: 25 Okt 2009
Poruke: 578

 Poruka Poslao: 13 Dec, 2009 16:38 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Veoma lepa, interesantna ali i diskutabilna tema.
Cinjenice o Njemu i Njegovom zivotu su se prenosile od coveka do coveka, apostola - jevandjelja, koja su prepisivana i prepisivana... koliko li je samo gresaka bilo kod pisanja i prevodjenja i ko li je sve to radio da bi mogao da razume sustinu.
Mozda ponekad i nije bilo samo slucajnih gresaka ... ko zna.
Da li je bio prvi ili ne, ali mislim da nije bio jedini bogocovek u to vreme koji je bio raspet na krstu. Verujem da Ga mnogi u to vreme i nisu poznavali, ali su znali za Njega i sigurno da je postojala mogucnost da je neko sledio Njegov Put ili svoj put, a drugi verovali da je to On.

Pozz
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
MEDUZA
Tragalac


Pridružio: 27 Maj 2009
Poruke: 213

 Poruka Poslao: 26 Dec, 2009 11:57 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Plejadanci u knjizi Barbare Marciniek kazu da se identitet u vidu ISUSA HRISTA pojavio kao deo porodice svetlosti da bi u to vreme preneo poruku bica svetlosti.Javio se u to vreme na mesta gde je ljudski duh najnize pao.I licno moje misljenje je da je moguce da se pojavio na vise mesta.
Pojavio se u zemlji jevreja zato sto je tamo bilo izvrseno genetsko ukrstenje ljudske rase i reptoida i tamo je verovatno bilo preko potrebna urgencija bica svetlosi.Navukao je na sebe bes rimjana zato sto su oni tada bili dominantni osvajaci i jako skrenuti od BOZANSKOG puta i time je javno pokazao njihovu nisku svest.Pojavio se i u Indiji i citala sam tekstove gde pise da se njegov grob negde u Indiji cuva kao visoka svetost.
Po nekim tekstovilma se kaze da je ISUS posle uskrsnjuca otisao u Francuskoj gde je sa svojom zenom Marijom Magdalenom ostavio genetskog naslednika(Dete) i svoje sledbenike koji su dalje prenosili duhovna znanja
I sve ovo nije ni malo kontradiktorno ISUS HRIS je izvrsavo svoju misiju zbog koje je dosao na zemlji - SIRENJE SVETLOSI i kao bice svetlosti sigurno je posedovao moc transmisije i moc pojavljivanja na vise mesta istovremeno
_________________
Od svega sto moze da se desi najgore je da se nista ne desi
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku ICQ broj
zvoncica
Mesija


Pridružio: 09 Jan 2009
Poruke: 4073

 Poruka Poslao: 27 Dec, 2009 16:45 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Ja bih pratila prijevod broj 2. Autentičniji mi je jezik kojim je pisan, ili kako se kaže " u duhu je jezika".
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 28 Dec, 2009 17:31 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
NEPOZNATO O ISUSU


Priča koju većina ljudi zna o Isusu je ispričana u Novom zavetu.
Novi zavet, kao i dosta Starog zaveta, je u mnogome izmenjena verzija originala na kojem se zasniva. Dodatno, verovatno manje od 5% onoga što su Isus I njegovi sledbenici učili se nalazi u Bibliji. Mnoge promene Novog zaveta su učinjene od strane specijalnih crkvenih sabora. Ti procesi su počeli 325. god. nove ere, tokom prvog sabora u Nikeji, i nastavili se do 12-og veka. Na primer, drugi Sinod (crkveni sabor) u Konstantinopolju 553 god. izbrisao je iz Biblije Isusove reference o “reinkarnaciji” – važan koncept o Isusu i njegovim ranim sledbenicima.
Kasnije, sabori 12-og veka su dodali verovanje Bibliji koje Isus nikad nije propovedao: koncept “Svetog Trojstva”. Hrišćanska crkva se nije ograničila samo na menjanje nekoliko ideja, takođe je odbijala cele knjige. Crkva je uništila mnoga dokumenta i podatke koji su protivurečili radikalnim promenama koje su ovi sabori naneli hrišćanskoj doktrini. Na svu sreću, originalni zapisi koji su preživeli procese promena još nude vredne tragove i uvide u Isusov život.

Mnogi zapisi koje su crkveni sabori odbili našli su se u knjizi poznatoj kao “Apokrifi”( “skriveni zapisi”).1 Apokrifi se sastoje od spisa koji su zvanično ocenjeni od crkve da su sumnjivog porekla i kvaliteta. Jedan deo materijala je sa pravom odbačen. Druga apokrifna dela su, međutim, odstranjena prosto jer su protivrečila zvaničnoj crkvenoj verziji Isusovog života u nekim krucijalnim detaljima. Ovi detalji bi, ako se pomno prouče, ponudili drugačiji pregled Isusovog života od onog predstavljenog u zvaničnoj Bibliji.

Prema Apokrifima, priča o Isusu počinje sa njegovim majčinim roditeljima, Joakimom i Anom. Za Joakima je rečeno da je bio sveštenik u jevrejskom hramu. Joakim i Ana su bili sretni u braku osim jednog problema: nisu mogli da imaju dece. Ovo je bio izvor značajnog poniženja za njih. Rađanje dece, pogotovu sinova, je bilo vrlo važno u tom periodu.

Jednog dana Joakim je stajao sam u polju kada mu se ukazao Anđeo. Anđeo je opisan kako odaje jarku svetlost i uteruje strah u Joakima svojom pojavom. Anđeo je rekao Joakimu da se više ne srami jer će on učiniti da Ana zatrudni. Jedini uslov je bio da moraju predati dete na staranje sveštenicima i anđelima u hram u Jerusalimu.

Sve je teklo po planu. Sa tri godine, Joakimova i Anina, ćerka Marija je odvedena u hram i ostavljena tamo. Marija je bila krasno dete koje je ostalo posvećeno sveštenicima i anđelima, otprilike, sledećih 11 godina. Kada su Marija i njeni vršnjaci u hramu napunili 12 ili 14 godina (dva različita izvora daju dve različite dobi) bilo je vreme da se vrate u svet i udaju.
Ipak, Marija nije mogla sama da izabere svog supruga. Njeni mentori su izabrali za nju. Muškarac izabran za Mariju je bio stariji čovek po imenu Josif. Josif se u početku nije slagao sa brakom jer je bio prilično star a već je imao svoje dece. Pošto su učinjeni napori da se predomisli, Josif je pristao i otišao u svoj dom u Vitlajemu da pripremi kuću za svoju novu ženu. Marija je otišla u dom svojih roditelja u Galileju da se pripremi.

Dok je Marija bila u Galileji, Anđeo zvani Gavrilo se pojavio pred njom govoreći joj da će roditi novog Mesiju. Marija je bila zbunjena:

Ona reče, kako to može biti? Jer, prema mom zavetu (nevinosti) ja nikad nisam imala seksualni kontakt sa muškarcem, kako mogu roditi dete bez dodatka muškog semena?
Na ovo Anđeo odgovori. Misliti nemoj, Marija, da ćeš začeti na običan način.
Bez spavanja sa čovekom, dok si devica, ti ćeš začeti I dok si devica imati mleko u svojim grudima.
Jer Sveti Duh će te pohoditi, I moć Najuzvišenijeg će te prekriti, bez ikakve požude.
Tako će onaj kojeg rodiš biti jedini sveti, jer samo on je začet bez greha, ikad se rodi biće zvan Sinom Božijim.
Zatim Marija, pružajući ruke I dižući pogled ka nebu reče, Zapazite rukotvorinu Gospodnju! Neka mi bude urađeno što si rekao.

MARIJA VII: 16-21

Nekoliko istraživača veruje da su priče o “devičanskom rađanju” možda zasnovane na verovanjima o veštačkoj oplodnji. Devičansko rađanje samo znači da ženu nije oplodio muškarac, već je zatrudnela akcijom “Anđela”. Ako smatramo da su mnogi novozavetni “Anđeli” Skrbnici, veštačka oplodnja postaje jasna mogućnost.

Iznad navedeni razgovor između Marije i njenog “Anđela” izražava jaka moralna i duhovna uverenja vezana za čin začeća. Začeti od strane “anđela” se smatralo svetim i poželjnim ali začeti ljudskim sredstvima se smatralo grešnim. Za nekoga ko se upušta u veštačku oplodnju postojao bi praktični razlog za stvaranje takve razlike. Veštačka oplodnja garantuje kontrolu nad fizičkim karakteristikama buduće bebe, što se ne može obezbediti nasumičnim ljudskim razmnožavanjem.

Veštačkim oplođavanjem dve ili više generacija za redom čistota krajnjeg proizvoda je dosta uvećana. Ovo danas praktikuju uzgajivači životinja koji pažljivo kontrolišu oplodnju i uzgoj iz generacije u generaciju da bi dobili veće, bolje i čistije životinje. Na ovaj način, bitno je da su ljudski potomci navodnih devičanskih rađanja često opisani fizički bezgrešni i neobične lepote. Dok je deo ovog laskanja bez sumnje želja sledbenika da svoje religijske vođe vide u najboljem mogućem svetlu, priče o Anđelom izazvanim trudnoćama tokom naslednih generacija, kao što je priča koja okružuje Isusa, bi ukazivale na pokušaj uzgajanja. Ova rasprava nije namenjena kako bi umanjila poštovanje ličnosti Isusa nagoveštavanjem da je njegovo telo uzgajano kao krava ali to je slika koja se dobija.

Nepoštovanje izraženo prema sveštenicima od strane biblijskih “anđela” za ljudski metod začeća je sigurno zasnovan na čisti praktičnim brigama da se obezbedi dobro uzgajanje, ali su rani sveštenici to primili k srcu i pretvorili ga u bitan element mnogih monoteističkih religija. U bilijskim danima ljudska bića su zatrpavana propagandom kako su grešna da bi se opravdao varvarski tretman od strane njihovog Skrbničkog “Boga” i “anđela”. Proširavanjem ovog koncepta grešnosti na ljudski metod razmnožavanja, svaka osoba začeta ljudskim seksualnim odnosom smatralo se da je rođena u grehu i stoga duhovno osuđena. Kakvu zastrašujuću dilemu je ovo stvorilo! Svaki put kada bi muškarac i žena začeli i rodili dete, oni bi osudili duhovno biće; a ljudski nagoni za razmnožavanjem su jaki. Religiozna učenja o automatskom duhovnom osuđivanju zbog ljudskog razmnožavanja su razvila snažan sukob između nagona za duhovnom slobodom i fizičkim nagonom za razmnožavanjem. Rezultat je bio anksioznost po pitanju seksa i povećanje seksualnih aktivnosti kao što su homoseksualnost, autoerotizam, oblici odnosa koji ne vode ka začeću, p..........., voajerizam i abortus. Ironija u ovome je jasna. One religije koje su najstrože osudile “nasledni greh” u svim ljudskim bićima su bile iste koje su se najglasnije protivile seksu koji ne vodi ka začeću.

Ova učenja su imala još jedan bitan učinak. Pomogla su da se smanji ljudski otpor ka stupanju u ratovanje. Lakše je za religioznu osobu da ubije nekoga ako veruje da je žrtva nasledno grešna.

Na sreću, većina ljudi danas ne veruje da je ljudsko začeće urođeno grešno, uključujući i veliki deo sveštenstva. Ako ništa, rađanje deteta je viđeno kao radostan događaj a tako bi i trebalo da bude. Uprkos tome još uvek nalazimo da se neke stare ideje zadržavaju. Mali broj filozofa, psihijatara, verskih vođa i sociologa nastavlja da tvrdi da su ljudska bića urođeno “loša” ili “zla”, na verskim ili “naučnim” osnovama. Ovo malo doprinosi našoj kulturi osim što održava seksualnu anksioznost i sukobljavanje živim.

Posle Marijinog iskustva sa anđelom, Josif je krenuo po nju u Galileju. Na svoje rezočarenje, Josif je otkrio da je njegova mlada već nekoliko meseci trudna. Misleći da je Marija postala kurva on je sve pripremio da je ostavi. Anđeo se umešao i ubedio Josifa da je Marija još uvek devica. Josif je ostao kraj Marije do njenog devetog meseca trudnoće. Kada je bila u devetom mesecu Marija i Josif su krenuli ka njegovom domu u Vitlejemu da se ona tamo porodi. Prema apokrifima par nije stigao do Josifovog doma na vreme. Marijini trudovi su počeli u okolini Vitlejema i sklonište je moralo da bude nađeno smesta. Našli su pećinu. U toj pećini Isus je rođen:

I kada bejahu blizu pećine, Marija ispovedi Josifu da je vreme da se porodi i da ne može da nastavi ka gradu, i reče, Hajde da uđemo u ovu pećinu. U to vreme sunce samo što nije zašlo. A Josif pohita ne bi li joj našao babicu; i kada je video stariju ženu koja beše iz Jerusalima, reče joj, Molim te priđi, dobra ženo, i uđi u tu pećinu, videćeš ženu spremnu da se porodi. Beše posle zalaska sunca kada starica i Josif stigoše do pećine, i oboje uđoše u nju.

I gle, beše ispunjena svetlošću, svetlošću jačom od svetla lampi i sveća,

Čak jačom od svetla sunca.

Novorođenče bi zatim povijeno i sisaše dojku svoje majke Svete Marije.


Neobična svetla u pećini ukazuju nekim ljudima na postojanje neke vrste visoke tehnologije osvetljenja. Ovo možda ne iznenađuje kada otkrijemo da su drugi očiti visoko tehnološki fenomeni okruživali Isusovo rođenje, kao što je takozvana “Zvezda Vitlejema”.

Skoro svi u hrišćanskom svetu zna priču o tri mudraca koja su pratila sjajnu zvezdu do bebe Isusa u Vitlejemu. Većina hrišćana veruje da je ova neobična zvezda, poznata kao “Zvezda Vitlejema”, bila nadprirodnog porekla – Božija kreacija. Neki naučnici, ako nisu odbacili priču kao religijski mit, veruju da je Zvezda bila Helijeva kometa koja je proletela blizu zemlje, ili retko poravnanje Venere i sjajne zvezde. Nekolicina NLO pisaca, sa druge strane, tvrdi da je Zvezda Vitlejema bila letelica koja je vodila tri mudraca od njhovih domova u Persiji do Vitlejema na isti način na koji su Mojsije i jevreji bili vođeni od strane “Jehove” ranije u storiji.
Posle dovođenja tri mudraca do mesta Isusovog rođenja ova neverovatno intaligentna “zvezda” otpratila ih je ponovo do kuće:

Ako je istina da je Isus rođen u pećini zašto bi pisac jevanđelja po Luki i drugi rani crkveni oci tvrdili da su Isusov prvi krevet bile jasle?

Namera onih koji su podržavali Isusa bila je da ga proglase za jevrejskog Mesiju. Da bi tu tvrdnju učinili istinom morali su da dokažu da je Isus direktan potomak jevrejskog kralja Davida. Taka rodoslov su zahtevala jevrejska proročanstva. Jedan broj istoričara religije je, međutim, zaključio da je Isus pripadao jevrejskoj sekti poznatoj kao “Eseni”. Joakim, Ana i Marija mogli su svi biti članovi esenskog hrama. Rođenje u pećini navodi na taj zaključak jer su Eseni bili dobro poznati po korištenju pećina za skrovišta i bolnice. Ako je Isus bio Esen onda nije mogao biti potomak kralja Davida. Evo zašto:

Eseni su bili poput Jevreja ali su takođe izučavali i Zend Avestu zoroastrijanske religije i navodno praktikovali Arijanizam. Ovo bi pomoglo objasniti dolazak tri persijska mudraca bebi Isusu u Vitlejem. Da bi se postalo Esen bilo je potrebno da se bude Arijevac. Isus je bio bele puti i crvenokos. Zbog rasnih predispozicija da postane Esen, nijedan pravi Esen nije mogao biti direktan potomak kralja Davida jer su jevrejska plemena imala drugačije rodoslove.

Većinu onoga što danas znamo o Esenima dolazi iz poznatog arheolškog otkrića koje se dogodilo sredinom 20-og veka: svici sa obale Mrtvog mora. Svici su biblioteka vrlo starih dokumenata koji potiču iz prvog veka nove ere. Napisali su ih članovi esenske zajednice i sakrili ih u pećinama blizu Mrtvog mora. Svici su otkriveni 1947. (ili verovatnije 1945.) od strane mladog Beduina.

Prema istoričaru John Allegro-u, koji analizira svitke u svojoj knjizi Narodi iz svitaka sa Mrtvog mora, Eseni su imali mnoge karakteristike tajnog društva. Na primer, osoba je mogla da uđe u red Esena tek posle nekoliko godina testiranja. Eseni su upražnjavali inicijacijske rituale u kojima su se zaklinjali da nikad ne otkriju svoja tajna učenja. Takođe su tajili imena „anđela“ za koje se govorilo da žive u esenskim zajednicama. Esenski sveštenici su često sebe nazivali „Sinovi Zodaka“, po vrhovnom svešteniku Zodaku koji je služio u Solomonovom hramu.

U svetlu ovih otkrića, nije čudno što je nekoliko odseka Bratstva tvrdilo mnogo pre otkrića svitaka sa Mrtvog mora da je esenska organizacija bila odsek Bratstva u Palestini, možda najvažnija filijala Bratstva u toj oblasti. Istorija masonstva od Albert MacKey-a, izdata 1898, potvrđuje ovo navodeći da su Eseni imali sistem stepenovanja i da su koristili simboličnu kecelju.

Postoje mnogi dokazi da je Isus ostao Esen čitavog svog života. Istoričar Will Durant, pišući u svom delu, Cezar i Hristos (Priča o civilizaciji, III deo) ističe da su Eseni bili jedina sekta sa jevrejskom tradicijom koji se nisu protivili Isusovim ranim pokušajima u verskoj inovaciji. Od tri najveće jevrejske sekte koje su postojale u to vreme u Palestini, Isus je osudio samo Fariseje i Sadukeje zbog njihovih poroka i dvoličnosti.

Eseni i hrišćani su imali puno toga zajedničkog: imali su slična ubeđenja o životu u „Poslednjim danima“, slična jela, posedovali zajedničku imovinu, obavljali ritualna kupanja i krštenja i imali zajedničke organizacione tačke. Neverovatna sličnost između nekoliko doktrina iz svitaka sa Mrtvog mora i zapisa iz Novog zaveta je takođe primećena. Istoričari ukazuju na Isusovo blisko prijateljstvo sa Jovanom Krstiteljem. Jovan je praktikovao esenski način krštavanja i asketizma (samo-odricanje). Dok se Jovan razlikovao u nekim standardnim esenskim praksama, sličnosti su dovoljno velike da predlože da je i sam Jovan bio Esen. Naposletku, imamo aktivnu prisutnost „anđela“ koji navodno vode esenski i Isusov verski rad.

Uprkos snažnim dokazima, neki teolozi još uvek opovrgavaju da je Isus bio Esen. Njihove zamerke se zasnivaju primarno na činjenici da su mnoga Isusova učenja suprotna esenskim. Postojao je dobar razlog za tu suprotnost. Isus, iako Esen, je stupio u kontakt sa indiskim maverik pokretom, i kao rezultat toga, i sam postao buntovni maverik.

Većina novozavetnih informacija o Isusovom životu pokriva samo tri godine neposredno pred njegovo raspeće. To su bile godine Isusovog javnog verskog rada. Tokom tog vremena, Isus nije živeo u esenskim zajednicama iz prostog razloga što je bio upušten u putujuće propovedanje i to ga je zaokupiralo sve dok nije bio razapet. Svakom Esenu je dat, ili ga je sam sebi zadao, „poziv“ ili životni cilj koji treba da traži. Isus je svoj tražio kao putujući učitelj.

I u Novom zavetu i u apokrifima Isusov život je opisan prilično dobro sve do 5 ili 6 godine. Zatim, iznenada, nastaje potpuna praznina u informacijama o tome gde je Isus išao i šta je radio. U Novom zavetu naći ćemo jednu epizodu gde se Isus pojavljuje pred jevrejski učenim ljudima sa 12 godina praćenu 18-ogodišnjom tišinom u kojoj se ne zna ništa o Isusovim aktivnostima. Iznenada, u svojoj 30-oj godini života, Isus se pojavljuje i započinje svoju uzbudljivu versku karijeru. Gde je Isus išao i šta je radio tokom ovih nepoznatih godina?

Većina hrišćana veruje da je Isus svoje tinejdžerske i mladalačke godine proveo radeći za oca kao stolar. Isus je bez sumnje povremeno posećivao svog oca i učio za stolara tokom tih poseta. Mnogi istoričari, međutim, veruju da se mnogo više toga dešavalo u Isusovom životu i probali su da otkriju šta je još mogao raditi tokom tih kritičnih godina kada su se njegove misli, karakter i motivi razvijali. Kako se ispostavlja, Isus je intenzivno pripreman za svoju buduću versku ulogu.

Bilo je uobičajeno da esenski dečaci pristupe esenskom hramu sa 5 godina radi njihovog obrazovanja. Ovo bi objasnilo Isusov iznenadni nestanak sa istoriske scene u tim godinama. Neki istraživači veruju da je Isus podignut i obrazovan u esenskoj zajednici iznad Haifa pored Mediteranskog mora. Sa 12 godina otputovao je za Jerusalim zbog priprema za svoj „barmicvah“ sledeće godine. Tokom tog putovanja je Isus vodio debatu sa jevrejskim učenjacima. Zatim je opet nestao iz istorije. Gde je sada otišao?

Pre par godina video sam intrigantan film dokumentarac od Richard Bock-a naslovljen, Izgubljene godine. Ovaj film se redovno prikazuje na lokalnim američkim tv stanicama oko Božića i Uskrsa. Film je vredan gledanja. Film nagoveštava da je Isus otputovao u Aziju gde je proveo svoje tinejdžerske godine izučavajući tamošnje religijske običaje. Jedan izvor iz kojeg je snimatelj izvukao ovaj neverovatan zaključak je „Legenda o Isi“, veoma star budistički dokument otkriven u Himi manastiru u Indiji od strane ruskog putnika Nicolas Notovitch-a 1887. godine. Notovitch je objavio svoje prevode budističke legende 1890. godine u svojoj knjizi, Nepoznati život Isusov.

Prema budističkoj legendi koju je otkrio Notovitch, mladi čovek zvani „Isa“ je otputovao za Aziju sa 13 godina. Isa je učen od strane nekoliko verskih učitelja Istoka, malo je sam propovedao i vratio se u Palestinu 16 godina kasnije sa 29 godina starosti. Važne paralele između života „Ise“ i Isusa su vodile do zaključka da je Isa, ustvari, bio Isus. Ako je to istina, takvo putovanje bi sigurno bilo odstranjeno iz Biblije jer protivreči ideji da je Isus dostigao duhovno prosvetljenje sam božanskom inspiracijom.

Ako je Isus bio Esen i putovao u Aziju sponzorisan od Esena, i ako su Eseni zaista pratili arijevsku tradiciju, očekivali bi smo da je Isus poslat da uči pod arijevskim bramanima indiskog poluostrva. Prema legendi o Isi to je baš ono što se desilo:

U svojoj četrnaestoj godini, mladi Isa, Blagoslovljeni,

Dođe na ovu stranu Sindh-a (provincija u zapadnom Pakistanu)

I namesti se među arijevcima...

Po Isusovom dolasku, „beli sveštenici Brame poželeše mu dobrodošlicu“ i učiše ga, među ostalim stvarima, da čita i razume Vede i da poučava i objašnjava svete Hindu spise. Radostan doček ubrzo postade žalostan, jer je Isus insistirao na druženju sa nižim kastama. To je dovelo do sukoba između mladog, tvrdoglavog Isusa i njegovih domaćina. Legenda dalje kaže:

Ali Bramani i Kshatriyas (članovi vojne kaste) rekoše mu da je njima zabranio veliki Para-Brama (Hindu bog) da priđu blizu onima koji su stvoreni od njegovog stomaka i stopala (mitsko poreklo nižih kasti);

„Da Vaisyas“ (članovi trgovačke i poljoprivredne kaste) smeju samo da čuju recitovanje Veda, i to samo na dane festivala, i da Sudras (jedna od nižih kasti) ne samo da ne smeju da prisustvuju čitanju Veda, već ne smeju ni da ih gledaju; jer su osuđeni na stalno služenje, kao robovi Bramana, Kshatriyas i čak Vaisyas. Ali Isa, zanemarujući njihove reči, ostade sa Sudrama propovedajući protiv Bramana i Kshatriyas.

On je protestvovao protiv ljudi koji su sebi dali autoritet da liše svoje sunarodnike njihovih ljudskih i duhovnih prava. „Zaista,“ reče, „Bog nije stvorio razlike među svojom decom, koja su mu sva podjednako draga.“

Isa je porekao božansku inspiraciju Veda i Purana (klasa svetih spisa)...

Beli sveštenici i ratnici su bili toliko besni da su poslali sluge da ubiju Isusa. Upozoren na opasnost, Isus je po noći pobegao iz svetog grada Djagguernat-a u zemlju budista.Tamo je naučio Pali jezik i izučavao budističke svete spise („Sutras“). Posle šest godina Isus je „mogao savršeno da tumači svete svitke“.

Legenda o Isi ima neke neverovatne implikacije. Ona portretira Isusa kao iskrenog verskog reformatora koji se okrenuo protiv Skrbničkih/arijevskih tradicija u kojima je odgojen. Njegove simpatije okrenule su se ka maverik budistima. Budistički uticaji na Isusova učenja su vidljivi u Bibliji, Isusova „propoved na gori“ sadrži neke filozofije ogromne sličnosti sa budizmom njegovog doba.

Posle 15 godina provedenih po Aziji, Isus se uputio u Palestinu preko Persije, Grčke i Egipta. Prema jednoj tradiciji, Isus je iniciran u više činove Bratstva u egipatskom gradu Heliopolisu. Posle završetka te inicijacije Isus se vratio u Palestinu kao čovek od 29 ili 30 godina.

Odmah nako svog povratka Isus je započeo svoj javni verski rad. Jaz izmedju Isusa i njegovih arijevskih domacina u Indiji nije imao uticaja na Isusov odnos sa esenskim redom. Međutim nije trebalo puno vremena da iskrsnu problemi. Isus nije delio isto mišljenje o asketizmu svoje esenske braće i umanjivao je važnost rituala za postizanje duhovnog spasenja. Isus je bio okružen esenskim sponzorima koji su bili ubeđeni u dolazak Mesije i bili su rešeni da svoju nvestciju, Isusa, proglase novim Mesijom.

Isus im je to zabranijo. Prema istoričaru Wiil Durant-u Isus je „Opovrgao sve tvrdnje o svom davidskom poreklu“ i dugo vremena „Zabranjivao učenicima da ga zovu Mesija...“. Većina istoričara pripisuje ove akcije političkoj klini tog vremena. Palestina je bila pod rimskom okupacijom i Rimljani su imali nejasan uvid u jevrejska proročanstva zbog njihovih skrivenih politickih namera. Isus nije želeo da uvredi Rimljane, ili se tako misli.

Ipak, postoji bolji razlog zašto Isus nije hteo da bude proglašen za jevrejskog Mesiju. Znao je da je proglašenje neistinito i bio je iskren u vezi toga. Isus je želeo da u Palestinu donese originalnu duhovnu nauku sličnu onoj koju su maverici upražnjavali u Indiji. Tako je Isus postao buntovnik unutar same organizacije Bratstva koje ga je podržavalo. Isusova najveća greška je bila verovanje da može da iskoristi kanale iskvarenog Bradstva da raširi maverik religiju, i ako je imao mnogo bliskih i odanih prijatelja u redu Esena.

Isus nikad nije uspeo da uspostavi Maverik religiski sistem zato što su ga neki njegovi esenski tutori i čak neki Skrbički „Andjeli“, prema Bibliji, brzo uvalili u probleme proglašavajući ga Mesijom. Rimljanima i nekim Jevrejskim vođma nije trebalo mnogo da ga uhapse i izvedu na sud. Jevreji su zamerali njegovim neortodoksnim religiskim idejama a Rimljani njegovim navodnim političkim idejama. Posle svega tri godine od početka njegovog propovedanja Isus je razapet na krst. I ako postoje propovedanja da Isus nije umro na krstu nego je preživeo i nastavijo život u skrivanju raspeće je okončalo njegov javni verski rad i popločalo put da se njegovo ime koristi kako bi se usadile filozofije Sudnjeg dana kojima se on protivio.2

Medjutim, za Isusove probleme nemogu se okriviti samo njegovi tutori. Zasigurno su i same njegove greške doprinele njegovom padu. Uprkos svojim maverik težnjama Isus nije mogao da u potpunosti zaboravi indoktrinacije. Postoji dobar Bibliski apokrifni dokaz da je Isus pokušao da izmeša Skrbničku dogmu sa maverik principima. Ovo bi dovelo do toga da svaki dobronamerni pokušaj duhovne reforme propadne. Biblija takođe ukazuje da je Isus propovedao neke od svojih ideja kroz sistem misterija. Isusova jedina želja je bila da raskrsti sa Esenskim redom i njegovim metodama ali lako je shvatiti zašto to nije uradio. Njegov život, porodica i prijatelji su bili veliki deo te organizacije. Iako ja Isus imao veliki broj sledbenika da privuče pažnju, on nije propovedao dovoljno dugo da bi ušao u istoriske knjige svoga vremena. Njegova slava je rasla posle raspeća kada su njegovi učenici putovali širom sveta da bi uspostavili njihovu novu apokaliptičku sektu. Uz pomoć svojih skrbničkih „Andjela“ hrišćanski misionari su odomaćili Isusovo ime i stvorili močnu novu frakciju koja će dublje podeliti ljudska bića u ratoborne grupe.

Uspešan pokušaj da se Isusa predstavi kao vođa nove religije Sudnjeg dana dovela je do najpoznatijeg apokaliptičkog zapisa u zapadnom svetu: Otkrovenja Sv. Jovana. Ovo delo, takođe poznato kao Knjiga Otkrovenja ili Apokalipsa, je poslednja knjiga Novog zaveta. Ona ostavlja hrišćane sa istim tipom okrutnog proročanstva kakvo je Jevrejima ostavljeno na kraju Starog zaveta: Dolazak velike globalne katastrofe koju će pratiti Sudnji dan.

www.joschua.biz

.
_________________
Jednom se živi, ali večno...


Poslednji izmenio Vesna dana 29 Apr, 2010 00:40 am, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
alex radovic
Mistik


Pridružio: 12 Okt 2009
Poruke: 1814
Lokacija: Smederevo

 Poruka Poslao: 28 Dec, 2009 19:56 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

mali doprinos polemikama oko istine... o Isusovom ili Isinom - zivotu...
Srimad Bhagavatam, poznati Vedski spis, koji opisuje istoriju ovog univerzuma... izmedju ostalog, opisuje i POJAVE svetih dusa, kao i SMISAO njihovih pojava... u odredjenom VREMENU...
tako se opisuje i pojava gospodina Bude... kao i razlozi... u 2. pevanju S.B. koje je prevedeno i na srpski jezik...
pojava gospodina Ise... se opisuje u 11. pevanju Srimad Bhagavatama...
koji NIJE PREVEDEN na srpski jezik... iako je prvih 10 pevanja ( od ukupno 12 )
ODAVNO PREVEDENO...
pitao sam se, godinama - ZASTO NIJE PREVEDENO...
ali... za istrazivace... postoji engleska verzija, t.j. prevod... pa ako neko uspe da pronadje knjigu, i mene bi interesovalo - STA TAMO PISE...
s tim da je moguce, ipak, mozda... da Isa i Isus nisu ista osoba...
iako, u navedenim spisima, po MISIJI, t.j. njenom obimu i uticaju, posebno na Zapadni svet... bi mogli da budu...

pozdrav
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
slobadidi
Napredni tragalac


Pridružio: 01 Okt 2009
Poruke: 314
Lokacija: pored Isusa

 Poruka Poslao: 10 Jan, 2010 22:55 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Isus Hrist sin Josifa i Marije.
Josif je zakonski kralj Jerusalima jer vodi poreklo iz Davidove loze,rođen je 4.aprila 33.godine pre nove ere,zajedno sa mlađim bratom(Toma je mlađi nekoliko minuta) Tomom
Blizancem(odatle i naziv Blizanac).

"Vaskrsao" 4.aprila,na svoj 33.rođendan,0. godine.
Pošto je bio proganjan od esenske svešteničke zajednice i od garde,koju je predvodio Savle,kasnije Pavle,otišao je sa Judom,Majkom i Tomom za Indiju.
Tamo su se odvojili,ON i Juda su otišli u severnu Indiju,a Majka i Toma u južnu.
Od 12.godine,njega su zajedno sa Jovanom Krstiteljem pripremali u manstiru u Kumranima,da bi se ispunilo proročanstvo.
On je trebao da bude kralj Izrailja a Jovan duhovni vođa.
Kada je Jovan pogubljen,Isus je preuzeo i svetovno i duhovno vođstvo na sebe.
Bio je oženjen Marijom iz Magdale i imao je troje dece sa njom:sinove Josipa(inkarnacija Muhameda osnovao Islam) i Justusa i kćer Tamar.
Vazneo se u svojoj 51.godini života i tada postao Gospod Bog za našu treću dimenziju,za biološki život.
_________________
mogu i mene da ubiju kao Isusa,ali slobodnu misao nikada.
ČIKA PERA SA TERASE GLEDA!
JA SAM ONAJ KOJI JE SPOZNAO SEBE!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 26 Jan, 2010 14:00 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

       
alex radovic ::
mali doprinos polemikama oko istine... o Isusovom ili Isinom - zivotu...
Srimad Bhagavatam, poznati Vedski spis, koji opisuje istoriju ovog univerzuma... izmedju ostalog, opisuje i POJAVE svetih dusa, kao i SMISAO njihovih pojava... u odredjenom VREMENU...
tako se opisuje i pojava gospodina Bude... kao i razlozi... u 2. pevanju S.B. koje je prevedeno i na srpski jezik...
pojava gospodina Ise... se opisuje u 11. pevanju Srimad Bhagavatama...
koji NIJE PREVEDEN na srpski jezik... iako je prvih 10 pevanja ( od ukupno 12 )
ODAVNO PREVEDENO...
pitao sam se, godinama - ZASTO NIJE PREVEDENO...
ali... za istrazivace... postoji engleska verzija, t.j. prevod... pa ako neko uspe da pronadje knjigu, i mene bi interesovalo - STA TAMO PISE...
s tim da je moguce, ipak, mozda... da Isa i Isus nisu ista osoba...
iako, u navedenim spisima, po MISIJI, t.j. njenom obimu i uticaju, posebno na Zapadni svet... bi mogli da budu...

pozdrav


Tako je.. drugo pevanje je jako dobro ma sva su dobra :)
Sto se tice istorije i opisivanja sadasnjeg vremena, mene interesuje 12to pevanje jer se u njemu opisuje sadasnje vreme kali yuge kao i buducnost.. Dolazak Kalki avatara, unistenje demona i otpocinjanje nove Satya yuge odnosno zlatnog doba.. Kaze se da na kraju ove kali yuge od prevelike demonske energije insekti ce biti uvelicani, kao sto su gmizavci bili uvecani na kraju prosle kali yuge (dinosaurusi). Mogu vec da zamislim dzinovske bubasvabe oh :)

Sto se tice Isusa ovde ima interesantnih informacija iz veda..
Postavio sam ovaj link ovde negde na forumu ali i ovde mu je mesto svakako


Link


E sada da prevedem sve na Srpski sa Engleskog trenutno nemam bas entuzijazma, mozda kasnije..

Prophecy which, describes the future appearance of Isha putra, the son (putra) of God (Isha)(Jesus Christ), born of an unmarried woman named Kumari (Mary) Garbha Sambhava.

He would visit India at the age of thirteen and go to the Himalayan Mountains and do tapas or penance to acquire spiritual maturity under the guidance of rishis and siddha-yogis before going back to Palestine to preach to his people, explaining why he was able to perform various miracles (siddhas).

It also explains why there are so many philosophical similarities between early Christianity and Hinduism. Jesus was an initiate of the Vedic wisdom of India. Thus, he naturally based much of his own teachings on Vedic knowledge, much of which has been lost from the Christian fold through the ages. (Such as in Constantinople in 441.e, when the Romans decided to get rid of Jesus' teachings on reincarnation, karma and vegetarianism and fashion them to suit themselves).

Ali eto oni koji znaju engleski razumece, pa za sada neka ostane ovako.

.
_________________
~~ "Smatram svoje delovanje prema drugima kao moje delovanje prema Bogu; i delovanje svake osobe prema meni prihvatam kao delovanje Boga." ~~
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 26 Jan, 2010 21:28 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

       
Alaemyrus ::
  
(In Constantinople in 441.e, the Romans decided to get rid of Jesus' teachings on reincarnation, karma and vegetarianism ...)

Važan detalj, evo na na srpskom :
(U Carigradu 441.g, Rimljani su odlučili da se otarase Isusovih učenja o reinkarnaciji, karmi i vegetarijanstvu ...)
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
slobadidi
Napredni tragalac


Pridružio: 01 Okt 2009
Poruke: 314
Lokacija: pored Isusa

 Poruka Poslao: 27 Jan, 2010 00:57 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Car Justinijan je carskim Božijim ukazom zabranio reinkarnaciju,jer se carica Teodora plašila šta će biti u narednom životu.
Od tada hrišćanstvo ne priznaje reinkarnaciju i u velikoj je zavludi zbog toga.
_________________
mogu i mene da ubiju kao Isusa,ali slobodnu misao nikada.
ČIKA PERA SA TERASE GLEDA!
JA SAM ONAJ KOJI JE SPOZNAO SEBE!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 27 Jan, 2010 09:50 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Uredu evo da nesto prevedem:

Prophecy which, describes the future appearance of Isha putra, the son (putra) of God (Isha)(Jesus Christ), born of an unmarried woman named Kumari (Mary) Garbha Sambhava.

He would visit India at the age of thirteen and go to the Himalayan Mountains and do tapas or penance to acquire spiritual maturity under the guidance of rishis and siddha-yogis before going back to Palestine to preach to his people, explaining why he was able to perform various miracles (siddhas).

It also explains why there are so many philosophical similarities between early Christianity and Hinduism. Jesus was an initiate of the Vedic wisdom of India. Thus, he naturally based much of his own teachings on Vedic knowledge, much of which has been lost from the Christian fold through the ages. (Such as in Constantinople in 441.e, when the Romans decided to get rid of Jesus' teachings on reincarnation, karma and vegetarianism and fashion them to suit themselves).

Prorocanstvo koje opisuje buducu pojavu Isha Putre, sina (putra) Bozijeg (Isha) (Isus Hrist), rodjen od ne udate zene pod imenom Kumary (Mary) Garbha Sambhava.

On bi posetio Indiju sa 13godina i otisao na Himalajske planine i radio tapas odnosno strogosti da bi postigao duhovnu zrelost pod nadzorom rishija i siddha-yogina pre nego sto bi otisao nazad u Palestin da propoveda svom narodu, objasnjavajuci zasto je bio sposoban da izvede mnoga cuda (siddhije)

To objasnjava zasto postoji tako mnogo filozofskih slicnosti izmedju ranog Hriscanstva i Hinduizma. Isus je bio iniciran u Vedsko znanje Indije. Stoga, prirodno je osnovao mnogo svojih sopstvenih ucenja po Vedskom znanju, od cega je mnogo izgubljeno zbog Hriscanskog stiska tokom godina. (Kao sto je u Carigradu 441.g, Rimljani su odlučili da se otarase Isusovih učenja o reinkarnaciji, karmi i vegetarijanstvu i obradise ih da njima odgovaraju).
_________________
~~ "Smatram svoje delovanje prema drugima kao moje delovanje prema Bogu; i delovanje svake osobe prema meni prihvatam kao delovanje Boga." ~~
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
talerman
Glavni urednik


Pridružio: 11 Jun 2008
Poruke: 4822
Lokacija: Kina

 Poruka Poslao: 28 Apr, 2010 10:46 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Prošao je Uskrs već odavno,
i ja još ne stigoh da ispišem šta spoznah na dan Uskrsa ove godine u pogledu raspeća i uskrsa Isusa Hrista.
Ali, ta spoznaja je bila toliko snažna, da je meni bar postalo odjednom nekako sve jasnije, učvrstivši me u nameri da istrajem na duhovnom putu što sam ga sam izabrao!

Hrišćanskim gnosticima nije toliko bila bitna priča o istorijskom Isusu. Gde je rođen, kako je živeo, šta je radio, koga je podučavao, sve je to lepo i poučno, ali gnostici su fokus pažnje stavljali na nešto sasvim drugo, njih je prevashodno zanimao mistični doživljaj i mistično viđenje Isusa Hrista. Ostavljajući priču o ovozemaljskom Isusu iz prošlosti drugima koje bi ta tema više zanimala, oni su se usredsredili na spoznaju duhovnog Isusa. Tamo gde četiri priznata Jevandjelja zavšavaju priču, a završavaju je sa Isusovim vaskrsenjem, veći broj gnostičkih Jevandjelja odatle svoju priču tek započinje.

U jednom od tih gnostičkih jevandjelja, Marija Magdalena, kao predstavnik gnostika, je ispričala ostalim apostolima o svom duhovnom vidjenju Isusa. Apostol Petar, kao predstavnik Saborne crkve, ju je optužio da laže.

I ta priča se ponavlja i dan danas.

Brojne gnostičke škole su podučavale posvećenike kako da dostignu vidjenje duhovnog Isusa. Ovo je zaista posebna tema o kojoj bi moglo biti mnogo mnogo mnogo reči, ukoliko bude zainteresovanih, naravno.
_________________
Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
sneguljica
Hodočasnik


Pridružio: 25 Okt 2009
Poruke: 578

 Poruka Poslao: 28 Apr, 2010 11:02 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Talerman
U jednom od tih gnostičkih jevandjelja, Marija Magdalena, kao predstavnik gnostika, je ispričala ostalim apostolima o svom duhovnom vidjenju Isusa. Apostol Petar, kao predstavnik Saborne crkve, ju je optužio da laže.

I ta priča se ponavlja i dan danas.

Brojne gnostičke škole su podučavale posvećenike kako da dostignu vidjenje duhovnog Isusa. Ovo je zaista posebna tema o kojoj bi moglo biti mnogo mnogo mnogo reči, ukoliko bude zainteresovanih, naravno.


Da, hvala Tale za knjigu. Odlicna je.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Almsivi
Majstor


Pridružio: 30 Jan 2008
Poruke: 1135
Lokacija: Fizicki svet

 Poruka Poslao: 28 Apr, 2010 13:39 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Citat:
Talerman:
U koju varijantu prevoda treba verovati?


Treba stalno sumnjati i preispitivati. Ok je tema. Smile
_________________
.. Bitno joj je da sada, u ovom trenutku, ume da prepozna sebe na mapi svemira. ..
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Yahoo Messenger MSN Messenger
talerman
Glavni urednik


Pridružio: 11 Jun 2008
Poruke: 4822
Lokacija: Kina

 Poruka Poslao: 28 Apr, 2010 14:02 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

       
sneguljica ::
[color=violet]

Da, hvala Tale za knjigu. Odlicna je.


Drago mi je da ti se dopala. Od kada sam se vratio iz Kine nakupovao sam valjda nekih stotinu knjiga, ali me je samo ta knjiga istinski pomerila,poremetila, razdrmala i jednim delom promenila.
_________________
Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » ČUDESNA BIĆA I SVETOVI
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu
1, 2, 3, 4  Sledeci
Strana 1 od 4

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka JAHAČI APOKALIPSE 583 ENEMOON 275318 23 Avg, 2011 19:53 pm
ENEMOON Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Inuraki Reptil Koji Zivi U Meni 0 Branovic 14531 24 Jul, 2011 17:53 pm
Branovic Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka RECEPTI KOJI ŽIVOT ZNAČE 13 Vera Bojičić 30409 12 Jun, 2011 16:58 pm
Bojan71 Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka DUHOVNOST za početnike..a i one koji misle da to nisu 111 5.element 64100 16 Dec, 2010 06:55 am
Sara Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Seminari i kurseviPozdrav. Da li neko zna koji sajtovi prat 1 krang 14742 18 Jan, 2010 01:39 am
uspensky Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka KYMATICA - KIMATIKA - film koji treba obavezno pogledati!!! 3 ENEMOON 20769 21 Sep, 2009 18:50 pm
Giba Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zimski začini koji griju tijelo i duh 0 Vakan Tanka 17535 22 Jan, 2008 10:08 am
Vakan Tanka Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom