JNANA YOGA - yoga znanja
Idi na stranu
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » MOJ DUHOVNI PUT
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 26 Jan, 2010 18:00 pm    Naslov: JNANA YOGA - yoga znanja
Odgovoriti sa citatom

Nekoga mozda i dotaknu dijalozi koji slede..................................

JA SAM TO

Razgovori sa

ŠRI NISARGADATA MAHARADŽOM
24. BOG JE SVEČINITELJ, GNANI - MUDRAC JE NEČINITELJ


Pitalac: Neke Mahatme (velike duše - prosvetljena bića) tvrde da svet nije ni slučajan niti Božja igra, već rezultat i izraz svemogućeg plana rada sa ciljem buđenja i razvijanja svesti kroz univerzum. Od beživotnosti (smrti) ka životu, od nesvesnosti ka svesnosti, od neznanja ka čistoj inteligenciji, od nerazumevanja ka jasnoći - to je pravac u kome se svet kreće neprekidno i neminovno.
Naravno, postoje periodi odmora i očiglednog mraka, kada univerzum izgleda zaspao, ali odmor se završava i rad na osvešćavanju ponovo se nastavlja.
Sa naše tačke gledišta, svet je dolina suza, mesto sa kojega treba pobeći, na svaki mogući način i to što pre.
Za prosvetljena bića svet je dobar i on služi za dobru svrhu. Oni ne poriču da je svet mentalna struktura, da je konačno sve jedno, ali oni vide i kažu da struktura ima smisao i služi savršenoj neophodnoj svrsi.
Ono što mi nazivamo Božjom Voljom nije kapriciozni ćef nestašnog Božanstva, već izraz jedne apsolutne potrebe da se raste u ljubavi, mudrosti i snazi, da se ostvare beskonačni potencijali života i svesti.
Kao što baštovan odgaja cveće iz malog semena do veličanstvenog savršenstva, tako čini Bog u svom sopstvenom vrtu, među drugim bićima, ljudima, ka nadljudima, onih koji znaju i vole i rade sa njim.
Kada se Bog odmara (pralaya) oni čije odgajanje (odrastanje duhovno) nije završeno, postaju nesvesni neko vreme, dok oni savršeni, koji su otišli iznad svih oblika i sadržaja svesti ostaju svesni univerzalne tišine (mira).
Kada vreme dođe za pojavljivanje (rađanje) novog univerzuma, spavači se bude i njihov rad počinje. Najnapredniji se bude prvi i pripremaju tlo za manje napredne koji tako nalaze oblike i obrasce ponašanja (prakse) pogodne za njihov dalji napredak.
Dakle, nastavimo priču. Razlika u vašem učenju je ova:

Vi tvrdite da svet nije dobar i treba da bude izbegavan. Oni kažu da je izbegavanje sveta prolazno stanje, neophodno i da se uskoro zamenjuje sa sveprisutnom ljubavlju, i čvrstom voljom da se radi sa Bogom.

Maharadž: Sve što kažete je u redu za spoljašnju (svetovnu) stazu (pravritti). Za unutarnju (duhovnu) stazu (nivritti), za stazu povratka, ništavnost sebe samoga je neophodna. Stav koji sam uzeo bio je da najviše (paramakash) - nedokučivo jeste. Reči tamo ne dopiru niti misli. Za um to je sve mrak i tišina. Zatim svest počinje da pokreće i budi um (chidakash), koji projektuje (smišlja) svet (mahadakash), gradi memoriju i imaginaciju.
Jednom kad svet dođe u postojanje, sve što možete reći može biti tako. U prirodi je uma da mašta o ciljevima, da stremi prema njima, da istražuje smisao i puteve, da širi viziju, energiju i hrabrost. Ovo su božanski (sveti) kvaliteti i ja ih ne poričem. Ali ja držim do stanovišta boravišta tamo gde ne postoje razlike, gde nema stvari, niti uma da ih stvara. Tamo sam ja kod kuće.
Štagod da se desi, ne utiče na mene - stvari deluju na stvari, to je sve. Slobodan od sećanja i očekivanja, ja sam svež, bezazlen i punog srca.
Um je veliki radnik (mahakarta) i on treba odmor. Nemajući potrebe ni za čim, ja sam neustrašiv. Od koga da budem uplašen? Ne postoji odvojenost, mi nismo odvojena sopstva. Postoji samo jedno Sopstvo, Svevišnja Istina (Realnost) u kojoj su personalno (lično) i impersonalno (bezlično - sveopšte) jedno.

P: Jedino što želim je da pomognem svetu.

M: Ko kaže da vi ne možete pomoći? Vi ste stvorili vaš um tako da niste sigurni šta znači pomoć i potreba, i doveli ste sebe samog u sukob između onoga što trebate i šta možete, između neophodnog i mogućeg.

P: Ali zašto mi tako radimo?

M: Vaš um projektuje (stvara) strukturu, a vi poistovećujete sebe sa tim. U prirodi je želje da podstiče um da stvara svet za svoje ispunjenje. Čak i mala želja može da započne dugi niz delovanja; a šta je tek sa nekom većom željom?! Želja može da proizvede univerzum; njene moći su čudesne. Čak i mala žeravica može da zapali veliku šumu, tako čini želja potpaljujući vatre manifestovanja (ostvarivanja).
Sama svrha stvaranja je ispunjenje želje. Želja može biti plemenita, ili grešna (demonska), prostor (akash) je neutralan - on se može ispuniti sa onim što se želi: morate biti vrlo pažljivi, što se tiče onoga što želite.
A kada želite da pomognete ljudima (narodu), oni su u njihovim posebnim (ličnim) svetovima zbog cilja (interesa) njihovih želja, tako da ne postoji drugi način da im se pomogne osim kroz njihove želje.
Vi ih jedino možete učiti da imaju ispravne želje, tako da oni mogu da se uzdignu iznad njih i da mogu da budu oslobođeni od žurbe da stvaraju i ponovo stvaraju svetove želja, prebivališta bola i zadovoljstva.
P: Ali mora doći dan kad će predstava da se završi, čovek mora umreti, a univerzum dolazi do svog kraja.

M: Upravo onako kao kad usnuli čovek zaboravi sve i probudi se za novi dan, ili on umire i rađa se u novom životu, tako čine i svetovi želja i straha. Rastapaju se i nestaju.
Ali univerzalni svedok, Svevišnje Sopstvo, nikad ne spava i nikad ne umire. Večno Veliko Srce kuca i svakim otkucajem novi univerzum dolazi u postojanje.

P: Da li je ono svesno?
M: Ono je iznad svega što um može da shvati. Ono je iznad postojanja i nepostojanja. Ono je da i ne za sve, iznad i unutra, stvaralac i uništitelj, nezamisliva stvarnost.
P: Bog i Mahatma (Velika Duša), da li su oni jedno ili dvoje.
M: Oni su jedno.
P: Mora postojati neka razlika.

M: Bog je Svečinitelj, Gnani je nečinitelj. Bog sam za sebe ne kaže: "Ja činim sve". Njemu se stvari dešavaju po njihovoj sopstvenoj prirodi. Za Gnanija sve je urađeno od Boga. On ne vidi razliku između Boga i prirode.
Oboje, i Bog i Gnani (prosvetljeni) se znaju međusobno da su nepokretni (nepromenljivi) centar pokretanja (promenljivog), večni svedok prolaznog.
Centar je tačka praznine (prostora), a svedok je tačka čiste svesti; oni se znaju međusobno da su kao ništa, te prema tome ništa im se ne može odupreti.

P: Kako se to vidi i oseća u Vašem ličnom iskustvu?

M: Budući da nisam ništa, ja sam sve! Sve je ja, sve je moje. Upravo kako se moje telo pokreće samo sa mojom pomišlju o kretanju, tako se i stvari dešavaju kako ja pomislim na njih. Shvatate li, ja ne radim ništa. Ja samo vidim da se stvari dešavaju.

P: Da li se stvari dešavaju zato što vi hoćete da se one dese, ili da li vi želite da se one dese, kako se dešavaju?

M: I jedno i drugo. Ja prihvatam i ja sam prihvaćen. Ja sam sve i sve sam ja. Budući da sam svet, ja se ne bojim sveta. Budući da sam sve, čega bi se plašio? Voda se ne plaši vode, niti vatra vatre. Takođe ni ja nisam uplašen, jer sam ja ništa da bih mogao iskusiti strah, ili da budem u opasnosti. Ja nemam oblik niti ime. Vezanost za ime i oblik je ono što rađa strah. Ja nisam vezan, ja sam ništa, a ništa se ne boji od ništa.
U suprotnom, sve se boji od ničega, jer kad stvari dodirnu ništa (prazninu), one postaju ništa. To je isto kao jama bez dna, što god padne u nju, nestaje.

P: Da li je Bog osoba (ličnost)?
M: Sve dotle dok vi mislite o sebi kao o osobi, on je takođe osoba (ličnost). Kad ste vi
sve, vi vidite i njega kao sve.

P: Mogu li ja promenom ponašanja (držanja) da promenim činjenice (dela, istinu)?
M: Ponašanje je delo (činjenica). Uzmite ljutnju. Ja mogu biti besan, šetajući se po sobi tamo-amo; ali u isto vreme ja znam da Ja jesam (ko sam), centar mudrosti i ljubavi, atom čistog postojanja. Sve se stišava i um se utapa u smirenje.

P: Ipak, možda ste ponekad ljuti?!
M: Prema kome da budem ljuti i zbog čega? Ljutnja je dolazila i rastapala se pri podsećanju na ono što jesam.
Sve je to igra guna (svojstava kosmičke materije). Kada poistovetim Sebe sa njima, ja sam njihov rob. Kada stojim nezavisno, ja sam njihov gospodar.

P: Možete li uticati na svet s vašim stavom (ponašanjem)? Odvajajući sebe od sveta, vi gubite svu mogućnost (nadu) da mu pomognete.
M: Kako to može biti? Sve sam Ja sâm - da li ja ne mogu da pomognem sebi? Ja se ne poistovećujem ni sa kim pojedinačno (posebno), jer ja sam sve - i posebno i univerzalno (sveopšte).

P: Možete li onda pomoći meni, pojedinačnoj osobi?
M: Ali ja vam pomažem uvek - iz unutrašnjosti (Duše). Moje Sopstvo i vaše Sopstvo su jedno. Ja to znam, ali vi ne. To je sva razlika i to ne može tako stalno trajati.

P: A kako vi pomažete celom svetu?
M: Gandhi je mrtav, ipak njegov um prožima zemlju.
Misao gnanija (mudraca) prožima čovečanstvo i deluje neprekidno za dobrobit. Budući bezimena, i dolazeći iznutra, ona je moćnija i kompletnija.
Na taj način se svet usavršava - unutarnje potpomaže i blagosilja spoljašnje.
Kada gnani (mudrac) umre, on nije prisutan, na isti način kao što reka nije više kad se ulije u more; ime i oblik ne postoje više, ali voda ostaje i postaje jedno sa okeanom.
Kad se gnani (mudrac) sjedini sa univerzalnim umom, sva njegova dobrota i mudrost postaju nasledstvo (baština) čovečanstva i unapređuju svako ljudsko biće.

P: Mi smo vezani za našu ličnost. Našu individualnost, našu različitost od drugih mi cenimo jako mnogo. Vi izgleda da kritikujete oboje kao beskorisne. Od kakve je praktične koristi za nas vaše manifestovanje?
M: Neispoljeno, ispoljeno, individualno, lično - (nirguna, saguna, avyakta, vyakti); sve su to samo reči, tačke posmatranja, mentalno delovanje. Nema realnosti u njima. Istina se doživljava u tišini.
Vi se vezujete za lično - ali vi ste samo svesni da ste ličnost kad ste u nevolji - kada niste u nevolji vi ne mislite o sebi.

P: Niste mi kazali o primeni nemanifestovanog.
M: Svakako, morate spavati da biste se probudili, morate umreti da biste živeli, morate se rastvoriti da biste ponovo dobili novi oblik. Morate porušiti da biste ponovo gradili, uništiti da biste ponovo stvarali.
Svevišnji je univerzalni rastvarač, koji nagriza svaku sadržinu (koja je u njemu), koji sagoreva (transformiše) svaku prepreku (smetnju).
Bez apsolutnog negiranja svega, tiranija stvari bila bi apsolutna.
Svevišnji je najveći usklađivač, garant sveopšte i savršene ravnoteže - života u slobodi. On vas rastapa i na taj način ponovo utvrđuje (uspostavlja) vaše istinsko biće.

P: To je sve lepo (dobro) na njegovom sopstvenom nivou. Ali kako se to odvija u svakodnevnom životu?
M: Svakodnevni život je život delovanja. Voleli vi to ili ne, vi morate delovati. Bilo šta da radite za svoju sopstvenu korist akumulira se i postaje eksplozivno (razarajuće); jednog dana se to oslobađa i stvara pustoš u vama i vašem svetu.
Kada vi obmanjujete sebe da radite za dobrobit svih, to čini stvar još gorom, jer vi ne treba da budete vođeni vašim sopstvenim idejama o tome šta je dobro za druge.
Čovek koji proklamuje da zna šta je dobro za druge, je opasan.

P: Kako onda da se osoba angažuje?
M: Niti za sebe, niti za druge, već za cilj samoga rada. Stvar koja je vredna da se uradi ima svoju sopstvenu svrhu i smisao. Ne činiti ništa ima smisao nečeg sasvim drugog. Ne vezuje. Bog nije stvorio stvar da služi drugoj. Svaka je stvorena za svoju sopstvenu korist. Pošto je ona stvorena za sebe samu, ona se ne sukobljava ni sa čim. Vi koristite stvari i ljude za svrhe koje su njima tuđe i vi stvarate haos sa svetom i samim sobom.

P: Vaše istinsko biće je stalno sa nama, vi to kažete. Kako to da ga mi ne primećujemo?
M: Da, vi ste uvek Svevišnji. Ali je vaša pažnja usredsređena na stvari, fizičke ili mentalne. Kada je vaša pažnja dalje od stvari i nije fiksirana na nešto drugo, u tom intervalu (razmaku) vi ste čisto biće.
Kada kroz praksu razlučivanja i nevezanosti (viveka - vairagya), vi izgubite osećaj čula i mentalnih stanja, čisto biće (Sopstvo) se pojavljuje kao prirodno stanje.

P: Kako da se učini kraj ovom osećaju odvojenosti?
M: Sa usredsređenjem uma na "Ja Jesam" na osećaj Sopstva (bića), misao "ja sam ovo ili ono" se rastapa (nestaje); "ja sam jedino svedok" ostaje i to se takođe utapa u "ja sam sve". Onda sve postaje Jedno i Jedan - svoj sopstveni, neodvojiv od mene (tj. od vas).
Napustite ideju odvojenosti, "Ja" ("mene") i pitanje "čije iskustvo?" se neće pojavljivati.

P: Vi govorite iz vašeg sopstvenog iskustva? Kako bih ja to mogao učiniti svojim?

M: Vi govorite o mom iskustvu kao da je različito od vašeg iskustva, jer vi verujete da smo mi odvojeni. Ali nismo. Na dubljem nivou moje iskustvo je i vaše iskustvo. Zaronite duboko unutar sebe samog i pronaći ćete to lako i jednostavno.
Idite u smeru "JA JESAM".
_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 28 Jan, 2010 13:52 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Svo znanje je neznanje


Poklonik: Smijemo li te pitati kako si postigao samoostvarenje?

Maharaj: Na neki način, u mom je slučaju to bilo veoma jednostavno i lako. Prije nego što je umro, moj mi je guru rekao: "Vjeruj mi, ti si Vrhovna Stvarnost. Ne sumnjaj ni u moje riječi ni u moje namjere. Govorim ti istinu. Djeluj u skladu s njom." Nisam to mogao zaboraviti i spoznao sam sebe.
P: Ali što si zapravo radio?
M: Ništa posebno. Živio sam svoj život, vodio trgovinu, brinuo se za svoju obitelj. U svakom svom slobodnom trenutku neprestano sam se prisjećao guruovih riječi. Ubrzo nakon našeg susreta moj je guru umro i ja sam se sad mogao osloniti samo na sjećanje. No, to mi je bilo dovoljno.
P: Tvoje je oslobođenje zasigurno bilo posljedica milosti i moći tvojeg gurua.
M: Njegove su riječi bile istinite i zato su se ostvarile. Istinite riječi uvijek se ostvaruju. Moj guru nije učinio ništa. Njegove su riječi djelovale samo zato što su bile istinite. Sve što sam činio dolazilo je iznutra, iako to nisam ni tražio ni očekivao.

P: Želiš li reći da je guru pokrenuo proces u kojem nije sudjelovao?
M: Možeš to izraziti kako god želiš. Stvari se događaju tako kako se događaju. Tko može reći zašto i kako? Ništa nisam učinio namjerno. Sve je došlo samo od sebe - želja da sve odbacim, da budem sam, da uđem u sebe.
P: Zar nisi ulagao nimalo napora?
M: Nimalo. Vjerovali ili ne, nisam čak ni gorljivo želio postići oslobođenje. Guru mi je samo rekao da sam ja Vrhovna Stvarnost i nakon toga je umro. Jednostavno nisam mogao ništa drugo nego da mu povjerujem. Ostalo se dogodilo samo od sebe. Shvatio sam da se mijenjam - to je bilo sve. U stvari, i sam sam bio zaprepašten. Ali pojavila se želja da provjerim istinitost njegovih riječi. Bio sam toliko siguran da mi moj guru ni u kojem slučaju nije mogao lagati da sam osjećao kako moram spoznati puno značenje njegovih riječi jer ću inače umrijeti. Bio sam posve odlučan, mada nisam znao što zapravo činim. Provodio sam sate razmišljajući o svojem guruu i njegovim riječima, ali nisam se u mislima prepirao s njim, već sam se samo prisjećao onoga što mi je rekao.

P: Što ti se nakon toga dogodilo? Kako si spoznao da si Vrhovna Stvarnost?
M: Nije došao nitko izvana da mi to kaže, niti mi je to rečeno iznutra. U stvari, kroz neka sam neobična iskustva prošao samo u početku svoje sadhane, kad sam ulagao napore. S vremena na vrijeme viđao sam svjetlost ili bih začuo glasove, susretao sam različite bogove i boginje i razgovarao s njima. No, otkada mi je moj guru rekao: "Ti si Vrhovna Stvarnost", vizije su i transevi prestali te sam postao veoma miran i jednostavan. Ustanovio sam da sve manje želim i znam, sve dok nisam s krajnjim zaprepaštenjem mogao reći: "Ništa ne želim, ništa ne znam."

P: Jesi li se istinski oslobodio svih želja i strahova ili si utjelovio mudraca prema predodžbi koju ti je dao tvoj guru?
M: Nisam ni od koga dobio nikakvu predodžbu o mudracu, niti sam je sam imao. Moj guru mi nikada nije rekao što mogu očekivati.
P: Moglo bi ti se dogoditi još dosta toga. Jesi li uistinu stigao na kraj puta?
M: Nije bilo nikakvog puta. Ja jesam, kao što sam oduvijek i bio.
P: Ali što je ta Vrhovna Stvarnost koju si morao postići?
M: Više nisam bio obmanut, to je sve. Ranije sam stvarao i naseljavao svijet. Sada to više ne činim.
P: A gdje onda živiš?
M: Živim u praznini koja se nalazi onkraj bitka i nebitka, iznad svjesnosti. Ta je praznina ujedno i
punina. Nemoj me žaliti. Osjećam se poput čovjeka koji kaže: "Obavio sam svoj posao, nema se više što činiti."

P: Postoji određeni dan koji smatraš datumom svojeg oslobođenja. Znači li to da ti se nešto dogodilo upravo toga dana? Što se tada dogodilo?
M: Um je prestao proizvoditi događaje. Traganje koje bez prestanka traje od pamtivijeka tog se dana završilo. Više ništa nisam ni želio, ni očekivao, ni prihvaćao kao svoje. Nije više bilo pojedinačnog "ja" koje bi nečemu težilo. Izblijedio je čak i puki osjećaj "ja jesam". Druga stvar koju sam primijetio bila je da sam izgubio sva svoja uobičajena uvjerenja. Ranije sam bio siguran u mnogo toga, a poslije toga dana ni u što. Ali nisam osjećao da sam išta izgubio time što ne znam, zato što je sve moje znanje bilo lažno. Moje sadašnje neznanje bilo je poznavanje činjenice da je sve znanje u stvari neznanje te da je tvrdnja "ja ne znam" jedina istinita tvrdnja koju um može izreći. Uzmi kao primjer ideju "ja sam rođen". Ti je možeš smatrati istinitom. Ali ona to nije. Nikada se nisi rodio i nikada nećeš umrijeti. Umrijet će ideja o rođenju i smrti, a ne ti. Poistovjećujući se s njom, postaješ smrtan. Kao što u kinu sve nastaje iz svjetlosti, tako i sav golemi svijet nastaje iz svjesnosti. Pogledaj pobliže i vidjet ćeš da sva imena i likovi nisu ništa drugo do prolazni valovi na oceanu svjesnosti, da jedino za svjesnost možemo reći da jest, a nikako za njezine preobrazbe.
U beskraju svjesnosti pojavljuje se svjetlost, sićušna točka koja se brzo pokreće iscrtavajući likove, misli, osjećaje, koncepte i ideje, kao olovka koja piše po papiru. A tinta koja ostavlja trag jest pamćenje. Ti si ta sićušna točka čijim se kretanjem svijet uvijek iznova stvara. Prestani se pokretati i više neće biti svijeta. Pogledaj u sebe i shvatit ćeš da je ta točka svjetlosti odraz beskrajne svjetlosti u tijelu i da se izražava u osjećaju "ja jesam". Postoji jedino svjetlost, sve se drugo samo pojavljuje.

P: Poznaješ li ti tu svjetlost? Jesi li je vidio?
M: Ona se umu pokazuje kao tama. Možeš je spoznati jedino kroz njezine odraze. Na dnevnoj svjetlosti možeš vidjeti sve osim same svjetlosti.
P: Trebam li odatle zaključiti da su naši umovi slični?
M: Kako bi to bilo moguće? Ti imaš svoj um, isprepleten nitima pamćenja koje na okupu drži želja i strah. Ja nemam vlastitog uma. Ono što trebam znati univerzum donosi pred mene kao da mi pribavlja hranu koju ću pojesti.
P: Znaš li sve što želiš znati?
M: Nema ničega što bih želio znati. Ali ono što trebam znati postaje mi dostupno.
P: Stiže li ti to znanje iznutra ili izvana?
M: Na mene se ne mogu primijeniti riječi "iznutra" ili "izvana". Moja je nutrina izvan mene, a moja vanjština u meni. Znanje koje mi je u određenom trenutku potrebno mogu dobiti i od tebe, ali ti nisi odvojen od mene.
P: Čuli smo da postoji četvrto stanje svijesti (turija). Što je to?
M: Biti točka svjetlosti koja iscrtava svijet znači nalaziti se u stanju poznatom kao turija, a biti sama svjetlost znači nadići to stanje (turijatita). Ali od kakve su nam koristi nazivi, kad nam je stvarnost toliko blizu?
P: Postoji li ikakav daljnji napredak u tvom stanju? Kad uspoređuješ sebe kakav si bio jučer s ovim kakav si danas, primjećuješ li da si se promijenio ili napredovao? Dobiva li tvoje viđenje stvarnosti na širini i dubini?
M: Stvarnost je nepokretna, a ipak se neprestano kreće. Ona je poput moćne rijeke - teče, a ipak

je vječna. Ono što teče nije rijeka sa svojim koritom i obalama, već voda u njoj. Isto tako i univerzalni sklad, svojstvo uravnoteženosti (sattvaguna), igra svoje igre protiv sile mraka (tamas) i beznađa (rađaš). U uravnoteženosti uvijek postoji promjena i napredak, u beznađu promjena i nazadovanje, a mrak predstavlja kaos. Ta se tri svojstva vječno nadigravaju. To je činjenica koju nikako ne možemo osporiti.
P: Moram li uvijek postajati tup zbog sila mraka ili očajavati zbog sila beznađa? Što se tada događa s uravnoteženosti?
M: Ona je zračenje tvoje prave prirode. Uvijek je možeš naći onkraj uma i njegovih mnogobrojnih svjetova. Ali želiš li biti u svijetu, moraš prihvatiti njegove tri osobine kao neodvojive: materija, energija i život isti su u svojoj srži, ali različiti kao pojave. Oni se miješaju i teku u svjesnosti. U vremenu i prostoru postoji vječni tijek: rođenje i smrt, napredak i nazadovanje - prividno bez početka i bez kraja. Blaženstvo je stvarnost, bezvremena i nepromjenjiva, svjesnost koja ne posjeduje ni tijelo ni um.

P: Razumijem da je, prema tebi, sve što postoji samo jedno od stanja svjesnosti. Svijet je prepun različitih stvari i pojava. Jedno zrnce pijeska stvar je koliko i čitav planet. U kakvom su odnosu sve te stvari sa svjesnošću?
M: Tamo gdje svjesnost ne može doprijeti počinje materija. Pojava je oblik bitka koji nismo razumjeli. Taj se bitak ne mijenja, on je uvijek isti. No, nama se čini da se pojavljuje negdje zasebno, kao nešto strano i tuđe. Naravno, pojava se uvijek odigrava u svjesnosti (ćit), ali pojavljuje se kao da se nalazi izvan nje zbog svoje prividne nepromjenjivosti. Temelj je svih stvari pamćenje jer bez njega ne bi bilo prepoznavanja. Stvaranje, odražavanje, odbacivanje - to su Brahma, Višnu i Šiva, odnosno proces koji vječno traje i upravlja svime.

P: Ne postoji li izlaz?
M: Ja i ne činim ništa drugo: samo ti pokazujem izlaz. Shvati da Jedno uključuje troje, da si ti to Jedno, i bit ćeš spašen od svjetovnih procesa.
P: Što će se u tom slučaju dogoditi s mojom svjesnošću? M: Nakon razdoblja stvaranja dolazi razdoblje ispitivanja i odražavanja, a onda konačno i razdoblje odustajanja i zaboravljanja. Svjesnost ostaje, ali u skrivenom, mirnom stanju.
P: Zadržava li se i dalje identitet?
M: Identitet je svojstven stvarnosti i nikada se ne gubi. Ali identitet nije ni prolazna osobnost (vjakti), ni karmom određena individualnost (vjakta). To je ono što ostaje kad se svako poistovjećivanje odbaci kao pogrešno - čista svijest, osjećaj bitka svega što jest i što može biti. Svijest je čista u početku i na kraju, ali u međuvremenu se zagađuje zamišljanjem koje se nalazi u korijenu stvaranja. Ona u svakom trenutku ostaje ista. Spoznati je takvu kakva jest predstavlja oslobođenje i bezvremeni mir.

P: Je li osjećaj "ja jesam" stvaran ili nestvaran?
M: I jedno i drugo. Nestvaran je kad kažemo "ja sam ovo, ja sam ono", a stvaran kad znamo "ja nisam ovo, ja nisam ono".
Spoznavatelj se javlja i nestaje zajedno s onim što je spoznao i prolazan je. Ali ono što zna da ne zna, ono što je oslobođeno svih sjećanja i predviđanja, bezvremeno je.
P: Je li osjećaj "ja jesam" isto što i svjedok ili je to dvoje odvojeno?
M: Da nema jednog, ne bi bilo ni drugog. Pa ipak, oni nisu jedno. To je poput cvijeta i njegove boje. Da nema cvijeta, ne bi bilo ni boje, a da nema boje cvijet se ne bi mogao vidjeti. Onkraj svega

nalazi se svjetlost koja u dodiru s cvijetom stvara boju. Spoznaj da je tvoja istinska priroda jedino čista svjetlost i da promatrač i promatrano dolaze i odlaze zajedno. Ono što oboje čini mogućim, a ipak nije nijedno od njih, jest tvoj stvarni bitak. On nije bitak "ovog" ili "onog", već čista svijest o bitku i nebitku. Kad se svijest usmjeri na sebe, javlja se osjećaj neznanja. Kad je okrenuta prema vanjskome, nastaje sve spoznatljivo. Zato je tvrdnja "ja poznajem sebe" proturječna jer ono što poznajem ne može biti "moje sebstvo".
P: Ako sebstvo zauvijek ostaje nepoznato, što se onda spoznaje prilikom samoostvarenja?
M: Dovoljno već oslobađa i spoznaja da ono što znamo ne može biti ni "ja" ni "moje". Sloboda od samopoistovjećivanja s nizom sjećanja i navika, začuđenost pred beskonačnim bogatstvom bitka, njegovom neiscrpnom kreativnošću i potpunom transcendentalnošću, apsolutna neustrašivost koju rađa spoznaja prividnosti i prolaznosti svakog oblika svjesnosti - istječu iz dubokog i neiscrpnog izvora. Postići samoostvarenje znači spoznati taj izvor kao izvor, pojave kao pojave, a sebe kao izvor.

P: Na kojoj je strani svjedok? Je li on stvaran ili nestvaran?
M: Nitko ne može reći: "Ja sam svjedok." Predmet svjedočenja uvijek je osjećaj "ja jesam". Stanje nevezane svijesti jest svjesnost, "zrcalni um". Ona se pojavljuje i nestaje zajedno sa svojim objektom i zato nije sasvim stvarna. No, o kakvom god se objektu radilo, ostaje nepromijenjena pa je zato i stvarna. Osjećaj "ja jesam" sudjeluje i u stvarnom i u nestvarnom pa predstavlja most između toga dvoga.

P: Ako se sve događa samo u odnosu na osjećaj "ja jesam", ako je on i predmet spoznavanja i spoznavatelj i proces spoznavanja, što čini svjedok? Od kakve je on koristi? M: Svjedok ne čini ništa i nije ni od kakve koristi. P: Ali zašto onda uopće govorimo o njemu? M: Zato što postoji. Most služi samo jednoj svrsi - da premošćuje. Na njemu ne možeš sagraditi kuću. Osjećaj "ja jesam" promatra stvari, a svjedok vidi kroz njih. On ih vidi takvima kakve jesu, kao nestvarne i prolazne. Njegova je zadaća govoriti: "Ovo nisam ja, ovo nije moje."
P: Je li pojavno (saguna) način na koji se očituje nepojavno (nirguna).
M: Nepojavno se ne može ni na koji način očitovati. Ništa od pojavnog ne može izraziti nepojavno.
P: Ali zašto onda govoriš o njemu? M: Zato što je to mjesto mog rođenja.
_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 28 Jan, 2010 23:03 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

       
Miodrag ::

M: Tamo gdje svjesnost ne može doprijeti, počinje materija. Pojava je oblik Bitka koji nismo razumjeli. Taj se Bitak ne mijenja, on je uvijek isti. No, nama se čini da se pojavljuje negdje zasebno, kao nešto strano i tuđe. Naravno, pojava se uvijek odigrava u svjesnosti (ćit), ali pojavljuje se kao da se nalazi izvan nje zbog svoje prividne nepromjenjivosti. Temelj je svih stvari pamćenje, jer bez njega ne bi bilo prepoznavanja.
Stvaranje, odražavanje, odbacivanje - to su Brahma, Višnu i Šiva, odnosno proces koji vječno traje i upravlja svime.
P: Ne postoji li izlaz?
M: Ja i ne činim ništa drugo: samo ti pokazujem izlaz.
Shvati da Jedno uključuje Troje, da si ti to Jedno, i bit ćeš spašen od svjetovnih procesa.

Nisargadata je zakon !
Hvala ti na podsećanju Miodraže.
Imaš na temi Buđenje i njegovih 60 detonatora za buđenje -
http://bravo.hostirex.com/~objave/phpBB2/viewtopic.php?p=1791#1791
Pozdrav za tebe brate !
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 29 Jan, 2010 10:50 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Draga Vesna .........
.....nama i ne treba nista vise ni manje od podsecanja,da Bog nije tamo negde daleko ili ne daj boze teorija i .........da mi nismo nikada bili odvojeni od njega bez obzira na naivno verovanje ega da jesmo ,na svom putu razvoja .
Jer, sta je osecaj nase prisutnosti......nego li Njegova prisutnost.

Sve ostalo je dar zivota .

A na to nas ,na jednostavan nacin podseca nas brat Nisargadatta .

Svako dobro Vesna.
_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 29 Jan, 2010 14:38 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom


Link


:)
_________________
~~ "Smatram svoje delovanje prema drugima kao moje delovanje prema Bogu; i delovanje svake osobe prema meni prihvatam kao delovanje Boga." ~~
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 29 Jan, 2010 22:17 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

GLAVNI UZROK SRAHA


Maharadza: Odakle ste došli?

Pitalac: Ja sam iza SDA, ali živim uglavnom u Evropi. U Indiju sam došao nedavno. Bio sam u Rišikeš, u dva Ašrama. Učio sam meditaciju i disanje.

M: Koliko dugo ste bili tamo?
Osam dana u jednom, šest u drugom. Nisam bio srećan tamo i otišao sam. Zatim sam proveo tri nedelje sa Tivetanskim Lamama. Ali su oni bili obuzeti sa ritualima i propisima.
M: I šta je bio čist rezultat svega toga?
P: Tačno je bio porast energje. Ali pre nego što sam krenuo za Rišikeš, imao sam period gladovanja i dijete u Sanatyorijumu Prirodnog Lečenja u Pudukkotaiju u Južnoj Indiji. To mi je učinilo ogromno dobro.

M: Možda je priliv energije bio zbog boljeg zdravlja.
P: Ne mogu da kažem. Ali kao rezultat svih tih pokušaja počela je naka vatra da gori u raznim mestima moga tela i čuo sam pesme crkvene i glasove gde ih nije bilo nikad.
M: I kako ste posle toga sada?
P: Dakle, šta smo mi posle toga? Izvesna istina, neka unutarnja sgurnost, neka stvarna sreća je u nama. U raznim školama samorealizacije ima mnogo govora o duhovnoj svesnosti, probuđenosti, da čovek dobije utisak na kraju da je probuđenost sama po sebi svevišnja realnost. Da li je to tako? Telo je pod kontolom, zaštitom mozga; mozak je obasjan mentalnom svesnošću; probuđenost, duhovna svesnost, nadgleda, kontroliše mentalnu svesnost; da li postoji nešto iznad probuđenosti?
M: Kako vi znate da ste svesni, probuđeni?

P: Ja osećam da jesam. ja to ne mogu drugačije izraziti.
M: Kad vi to pratite pažljivo od mozga kroz svesnost do probuđenosti, vi uviđate da osećaj dualnosti istrajava. Kada idete iznad probuđenosti, postoji stanje nedualnosti, u kome ne postoji prepoznavanje, samo čisto postojanje, koje može biti isto tako nazvano nepostojanje, ako pod postojanjem vi smatrate postojanje nečeg posebnog, osobitog.
P: Ono što vi nazivate čisto postojanje, da li je to univerzalno postojanje, postojanje svega?
M: Sve sadrži u sebi skup posebnog, pojedinačnog.
P: Postoji li neki odnos između čistog postojanja i pojedinačnog postojanja?

M: Kakav odnos može postojati između onoga što jeste i onoga što samo izgleda da postoji? Da li postoji neki odnos između okeana i njegovih talasa? Realno, omogućuje nerealnom da se pojavi i prouzrokuje da ono iščezne. Učestanost, neprekidnost, prolaznih trenutaka stvara iluziju vremena, ali bezvremena realnost čistog postojanja nije u trenutku, jer svo kretanje treba nepokretnu pozadinu, podlogu. Ona je sama sebi podloga. Jednom kada je vi nađete u sebi, vi znate da vi nikada i niste izgubili to nezavisno postojanje, nezavisno od svih podela i odvojenosti. Ali ne tražite to u mentalnoj svesnosti, vi je tamo nećete naći. Ne tražite realnost nigde, jer nju ništa ne sadrži. Suprotno, ona sadrži sve i manifestuje, opredmećuje, sve. To je kao dnevno svetlo što omogućuje da sve bude vidljivo, dok je samo po sebi nevidljivo.

P: Gospodine, od koje je to meni koristi kad mi Vi kažete da se realnost ne može naći u mentalnoj svesnosti? Gde drugo da je tražim? Kako vi to shvatate?
M: To je sasvim jednostavno. Ako vas ja upitam kakav je ukus vaših usta, sve šta vi možete da uradite jeste da kažete: on nije niti sladak, niti gorak, niti kiseo, niti opor; on je onakav kakav ostaje, kad svi ovi ukusi nisu prisutni. Slično tome, kada sve razlike i reakcije ne postoje više, ono što ostaje to je realnost, jednostavna i stabilna.
P: Sve što mogu da razumem, jeste da sam ja u zagrljaju bezpočetne, večne, iluzije, obmane. I ne vidim kako se to može okončati, doći do kraja. Ako može trebalo je - mnogo ranije. Ja sam morao imati mnogo prilika u prošlosti, a imaću ih takođe i u budućnosti. Što se ne može desiti, ne može se desiti. Ili ako može, to ne može potrajati. Samo naše žalosno stanje, posle svih ovih neopisivih miliona godina donosi, u najboljem slučaju obećanje konačne ugašenosti, ili što je još gore, pretnju beskrajnog i besmislenog ponavljanja.

M: Kakav dokaz vi imate da je vaše sadašnje stanje bez početka i bez kraja? Kakvi ste vi bili pre nego što ste se rodili? Kakavi ćete biti posle smrti? A o vašem sadašnjem stanju - koliko vi uopšte znate? Da li vi znate čak i to kakvo je bilo vaše stanje jutros, pre nego što ste se probudili? Vi samo malo znate o vašem sadašnjem stanju i iz toga vi izvlačite zaključke za sva vremena i mesta ?!?! Može biti da vi sad upravo sanjate i zamišljate da je vaš san večan.
P: Nazivanje toga snom - ne menja situaciju. Ja ponavljam moje pitanje: kakva je nada preostala kad se večnost pored mene ne može ispuniti. Zašto bi moja budućnost bila različita od moje prošlosti?

M: U vašem ustreptalo, grozničavom stanju, vi projektujete prošlost u budućnost i smatrate ih realnim. Ustvari, vi znate samo vaše sadašnje stanje, sadašnji momenat. Zašto ne istražujete ono što je sad umesto što ispitujete prošlost i budućnost? Vaše sadašnje stanje niti je bez početka, niti je bez kraja. Ono je svršeno u tren oka. Gledajte pažljivo odakle ono dolazi i gde odlazi. Vi ćete uskoro otkriti bezvremenu realnoat iza toga.
P: Zašto ja to nisam uradio ranije?
M: Kao što se svaki talas povlači u okean, tako se i svaki trenutak vraća svom izvoru. Realizacija se sastoji u otkrivanju izvora i boravljenju u njemu.
P: Ko otkriva?
M: Um otkriva.
P: Da li on nalazi odgovore?
M: On nalazi, spoznaje, da je ostao bez odgovora, da ni jedan odgvor nije potrebvan.
P: Da je čovek rođen, to je činjenica. Kako se oni pojavljuju svedoku?
M: Dete se rodilo, čovek mora umreti - samo događaji u trajanju vremena.
P: Postoji li neki napredak svedoka? Da li probuđenost, duhovna svesnost, evoluira, napreduje?

M: Ono što se vidi, percepira, može biti podvrgnuto mnogim promenama dok je svestlost probuđenosti usmrena, boravi u njemu, na njega, ali objekat je onaj koji se menja, a ne svetlost. Biljka raste na svetlu, ali Sunce ne raste. Sami po sebi, oboje: telo i svedok su nepokretni, ali kad su uvedeni zajedno u um, oba izgledaju da se kreću.
P: Da, ja mogu da vidim da ono što se kreće i menja jeste samo "ja sam". Da li je "ja sam" potrebno uopšte?
M: Ko to treba? On je tu sad. Ko je imao početak, on će imati i kraj.
P: Šta ostaje kad "ja sam" ode?
M: Ono što ne dolazi i ne odlazi - ostaje. Večno pohlepni um je taj koji stvara ideje o progresu i evoluciji prema savršenstvu. On uznemirava i postavlja pitanja, neprestano priča, uništava i traga za sigurnošću.
P: Postoji li napredak sudbine, karme?

M: Karma je samo skladište neutrošenih, zarobljenih energija, neispunjenih želja i neshvaćenih strahova. Skladište je neprestano popunjavano novim željama i strahovima. To ne može biti tako večno. Shvatite, koreni, osnovni uzrok vaših strahova - otuđenost od vas samih; i od želja - žudnja za sobom, i vaša karma će se rastopiti kao san. Između neva i zemlje život je večan. Ništa nije neprirodno, samo tela rastu i propadaju.
P: Između persone i svedoka, kakav je odnos?

M: Ne može biti odnos između njih, pošto su oni jedno. Nemojte odvajati i nemojte tragati za međusobnim odnosom.
P: Ako su posmatrač i posmatrano jedno, kako se pojavila odvojenost?
M: Fascinirani imenima i oblicima, koji su po samoj svojoj prirodi različiti i odvojeni, vi pravite razlike što je prirodno i odvajate ono što je jedno. Svet je bogat i različit, ali vaše osećanje otuđenosti, čudno osećanje, i uplašenost su opasnosti, a ne vi.
P: Ja mogu da vidim da osnovna biološka uznemirenost, zebnja, instinkt bežanja, spasonosni instinkt, uzima mnoge forme i iskrivljuje moje misli i osećanja. Ali kako se ova uznemirenost pojavila?

M: To se pojavilo zbog mentalnog stanja prouzrokovnog idejom "ja sam telo". To može biti uklonjeno sa protu-idejoM: "ja nisam telo". Obe ideje su lažne, ali jedna otklanja drugu. Shvatite da ni jedna ideja nije vaša sopstvena, sve one dolaze spolja. Morate misliti na to neprestano, iz petinih žila, zbog vas, postanite sami sebi predmet meditacije. Napor da razumete sebe je Joga. Budite Jogi, posvetite svoj život tome, promišljajte, čudite se, pitajte se, tragajte, sve dok ne dođete do korena greške, zablude, i do istine iznad zablude.
P: U meditaciji, ko meditira, persona ili svedok?

M: Meditacija je promišljen pokušaj da se prodre u viša stanja svesnosti i da se konačno ide iznad nje. Umetnost meditacije je umetnost premeštanja fokusa, centra pažnje, na uvek suptilne, finije, nivoe, bez gubljenja povezanosti sa nivoima ostavljenim iza. Na neki način to je kao imati kontrolu nad smrću. Čovek počinje sa najnižim nivoima; socijalnim okolnostima, prilikama, običajima i navikama; fizičkom okolinom, okruženjem, položajima tela i disanjem; čulima, njihovim senzacijama, osetima, i percepcijama, opažanjima; umom, njegovim mislima i osećanjima; dok ceo mehanizam personalnosti nije obuhvaćen i stavljen pod kontrolu, dok nije čvrsto držan. Konačni stadijum meditacije se dostiže kada osećaj identiteta, izvornosti ode iznad "ja sam ovo ili ono" iznad "to sam ja", iznad "ja sam samo svedok", iznad "postoji", iznad svih ideja u impersonalno personalnom čistom postojanju.
Ali vi morate biti energični kada se bavite meditacijom. To nije određeno kratkotrajno zanimanje. Ograničite vaše interesovanje i aktivnosti na one koje su potrebne za vas i vaše najneophodnije gole potrebe. Štedite sve vaše energije i vreme za slamanje, rušenje, zida koji je vaš um sagradio oko vas. Verujte Mi, nećete zažaliti.

P: Kako ste vi došli do saznanja da je moje iskustvo univerzalno?
M: Na kraju vaše meditacije sve se zna direktno, bez posredovanja uma, nikakvi, bilo koji dokazi, se ne zahtevaju, nisu potrebni. Kao što svaka kap okeana nosi ukus okeana, tako isto, svaki trenutak vremena, nosi ukus večnosti. Definicije i opisi imaju svoje mesto, svrhu, kao korisni podstrekači, inicijative, za dalje traganje, ali vi morate ići iznad njih u ono što je nedefinisano, neobjašnjivo i neopisivo, izuzev u negativnim pojmovima. Konačno, čak su i univezalnost i večnost samo koncenpti, pojmovi, suprotnosti postojanja ograničenja mesta i vremena. Realnost nije koncept, pojam, niti manifestacija koncepta. Ona nema ništa da radi sa konceptima. Bavite se sobom, istražujte svo um, otklonite njegove iskrivljenosti i nečistoće. Jednom kada vi osetite ukus vašeg sopstvenog Sopstva, vi ćete ga naći svuda i na svim mestima, i u svako vreme. Prema tome, to je tako važno da vi treba da dođete do toga. Jednom kada vi to saznate, vi ga nikada nećete izgubiti. Ali vi morate dati sebi priliku, šansu, kroz intenzivnu, čak i napornu meditaciju.

P: Šta precizno Vi želite da ja radim?
M: Dajte vaše srce i um na kontemplaciju na ideju "ja jesam", šta je ona, kakva je ona, šta je njen izvor, njen život, njen smisao. To je jako slično kopanju bunara. Vi izbacujete kopajući sve ono što nije voda, dok vi ne dospete do izvora koji život daje.
P: Kako ću znati da se krećem u pravom smeru?
M: Sa vašim napretkom u posvećenosti, odanosti, u jasnoći i devociji, predanosti, prema zadatku, cilju.

P: Mi, Evropljani, nalazimo, da nam je jako teško da budemo smireni, tihi. Mi smo suviše okrenuti svetovnom.

M: Oh, ne, vi ste takođe snevači, maštari. Mi se razlikujemo samo u sadržaju naših snova. Vi jurite za savršenstvom - u budućnosti. Mi nameravamo da ga nađemo - u sadašnjosti. Samo je ograničeno usavršivo, još nesavršeno. Neograničeno je već savršeno. Vi ste savršeni, samo što to vi ne znate. Naučite da spoznate sebe i vi ćete otkriti čuda. Sve što vam je potrebno je već u vama, samo vi morate prići vašem Sopstvu sa poštovanjem i ljubavlju. Samo-osuđivanje i samo-nepoverenje, nesigurnost, su ogromne greške.
Vaše stalno bežanje od bola i traganje za zadovoljstvom je znak ljubavi koje vi nosite za vaše Sopstvo; sve što vas ja molim je ovo: učinite ljubav od vašeg samo-savršenstva. Nemojte nikad negirati sebe - dajte vašem Sopstvu beskonačno i večno i otkrite da ih ne trebate, vi ste iznad.

_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 01 Feb, 2010 00:21 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Razgovori sa
Sri Ràmanom Mahârsijem13. novembar 1935.


Major A. V. Cedvik je potegao sledece pitanje:
G. Edvard Karpenter (Edward Carpenter), izvesni misticar, napisao je u jednoj knjizi da
je u nekim prilikama doziveo Samospoznaju, i da su njeni efekti ponekad trajali i naknadno,
da bi se, zatim, postepeno gubili. Medjutim, Sri Ramana Gita kaze ,kad se granthi (cvor,
ropstvo) jednom presece, presecen je zauvek. U slucaju ovog misticara, izgleda da je ropstvo
istrajalo cak i posle samospoznaje. Kako to moze biti?

Ucitelj je citirao Kaivalyu:
ıUcenik se, posto je spoznao sve-sjajno, jedinstveno, neprekinuto stanje Bica-Svesti-
Blazenstva, predao Ucitelju i ponizno je molio da mu kaze kako da se oduzi za Uciteljevu
milost.

Ucitelj je rekao:
'Moja nagrada se sastoji u tvom neprekidnom i nepodeljenom blazenstvu. Nemoj da
iskliznes iz njega'.

P: Kad se jednom iskusi Vrhunsko Blazenstvo, kako se moze od njega odlutati?
M: O, da! To se desava. Sklonost koja za njega prianja od drevnih vremena, povuci ce
ga van, i tako ce ga obuzeti neznanje.
P: Koje su prepreke da bi se ostalo postojano u neprekidnom i nepodeljenom
blazenstvu? Kako se one mogu prevazici?

M: Prepreke su:

(1) Neznanje, koje je zaborav svog Cistog Bica.
(2) Sumnja, koja se sastoji u tome sto se covek pita da li je u pitanju iskustvo
Stvarnog ili nestvarnog.
(3) Greska, koja se sastoji u ideji 'Ja-sam-telo', i misljenju da je svet stvaran. Ovo se
prevazilazi slusanjem Istine, razmisljanjem nad njom i koncentracijom.

Usitelj je nastavio:

Kaze se da je iskustvo prolazno ili trajno. Prvo iskustvo je prolazno, a koncentracijom
moze da postane trajno. U prvom slucaju, ropstvo nije potpuno unisteno; ostaje suptilno i
ponovo se uspostavlja za odredjeno vreme. No, u drugom slucaju, ono je unisteno u potpunosti,
da se nikad vise ne pojavi. Izraz yogabrastha (oni koji su pali iz joge) u Srimad Bhagavad Giti,
upucuje na ovu prvu grupu ljudi.
P: Da li je, onda, slusanje Istine namenjeno samo za retke pojedince?
M: Ovo se javlja u dva vida. Uobicajeni je da se ona cuje od ucitelja, koji je
proglasava i objasnjava. Medjutim, ono pravo je da se pitanje postavi samom sebi, da bi se
odgovor trazio i nasao u sebi kao neprekinuto 'ja-ja'.
Refleksija nad ovim iskustvom je drugi stupanj.
Ostati jednousmeren u njemu je treci stupanj.
P: Da li se prolazno iskustvo moze nazvati samadhijem?
M: Ne. Ono cini deo treceg stupnja.
P: Onda izgleda da je cak i slusanje Istine ograniceno na veoma retke.

M: Postoje dva tipa tragaca: kritopasaka i akritopasaka. Posto je ovaj prvi vec prevazisao
svoje sklonosti postojanom predanoscu i tako procistio svoj um, imao je neku vrstu iskustva, ali
ga nije dokucio; cim se on posavetuje sa kompetentnim uciteljem, dolazi do trajnog iskustva.
Drugom tipu tragaca potreban je veliki napor da dostigne ovakav zavrcetak. Kako ce mu
pomoci slusanje Istine, razmisljanje i koncentracija?

Oni ukljuce upasanu (najblizi pristup Istini) i okoncace u samospoznaji.
Cetvrti stupanj je konacni stupanj oslobodjenja. Cak je i ovde nacinjeno stepenovanje:
(1) Brahmavida (znalac brahmana)
(2) Brahmavid-vara
(3) Brahmavid-varya
(4) Brahmavid-varishta
Medjutim, svaki od njih je oslobodjen vec za zivota.

Major A. V. Cedvik: ıKakve je prirode spoznaja Zapadnjaka koji iznose da su imali
bljeskove kosmicke svesti?
M: Ona je dosla kao bljesak i tako je i otisla. Ono sto ima pocetak, mora, takodje,
imati i kraj. Ona ce biti trajna sam kada se spozna vecno prisutna svest. Svest je, uistinu,
uvek sa nama. Svako zna 'Ja jesam!' Niko ne moze poreci svoje sopstveno postojanje. Onaj ko
je u dubokom snu, nije svestan; kada je budan, izgleda svestan. No, to je ona ista osoba.
Nema nikakve promene u onome ko je spavao i ko je sada budan. U dubokom snu on nije
bio svestan svog tela; nije bilo telesne svesnosti. U budnom stanju, on je svestan svog tela;
postoji telesna svesnost. Stoga, razlika lezi u pojavljivanju telesne svesnosti, a ne u nekoj
promeni u Stvarnoj Svesti. Telo i telesna svesnost izranjaju i potapaju se zajedno. Sve to
odgovara kazivanju da ne postoje ogranicenja u dubokom snu, dok u budnom stanju postoje.
Ova ogranicenja su ropstvo; osecanje 'telo sam ja' je greska. Ovaj lazni osecaj se mora
odbaciti. Stvarno Ja vecno postoji. Ono je sada i ovde. Ono se nikada ne pojavljuje kao novo,
da bi ponovo nestalo. Ono sto jeste, mora biti vecno. Ono sto se pojavljuje kao novo, bice
izgubljeno. Uporedite dubok san i budnost. Telo se javlja u jednom stanju, ali ne i u drugom.
Stoga ce telo biti izgubljeno. Svest je postojala pre i nadzivece telo. U stvari, nema nikoga ko
ne kaze 'Ja jesam'. Pogresna spoznaja 'ja sam telo' uzrok je svih nevolja. Ovo pogresno znanje
mora se odbaciti. To je spoznaja. Spoznaja nije sticanje niceg novog, niti je ona nova
sposobnost. Ona je samo odstranjivanje svih kamuflaza.

Major Cedvik: Ja pokusavam da se otresem tela.
M: Covek se otrese svoje odece i ostaje sam i slobodan. Sopstvo je bezgranicno i nije
ograniceno na telo. Kako se mozemo otresti tela? Gde cemo ga ostaviti? Gde god da je, ono
je jos uvek njegovo.
Major Cedvik: (Smeh.)

M: Konacna Istina je tako jednostavna. Ona nije nista drugo do biti u iskonskom stanju.
Ovo je sve sto treba reci.
Ipak, cudo je da mora nastati toliko religija, verovanja, metoda i rasprava izmedju njih
itd., kako bi se poucavala ova jednostavna Istina. O, stete! O, stete!

Major Cedvik: Ali, ljudi se nece zadovoljiti jednostavnoscu; oni zele slozenost.
M:Upravo tako.Posto oni zele nesto slozeno,privlacno i zbunjujuce, doslo je do
postojanja toliko religija i svaka od njih je tako slozena, i svaka vera u svim religijama ima
svoje pristalice i protivnike.
Na primer, jedan obican hriscanin nece biti zadovoljan ukoliko mu se ne kaze kako je
Bog negde u dalekim Nebesima koje mi, bespomocni, ne mozemo dostici. Samo ga je Hrist
poznavao, i samo nas Hrist moze voditi. Bogosluzi Hrista, i bices spasen.
Ako mu se kaze
jednostavna Istina ıCarstvo Nebesko je u teb.
nije zadovoljan i naci ce slozena i nategnuta
znacenja u ovakvim iskazima. Samo zreo um moze dokuciti jednostavnu Istinu u svoj svojoj
ogoljenosti.

Major Cedvik je kasnije rekao da mu se javlja izvestan nehotican strah dok meditira.
On oseca da se duh odvojio od grubog tela i ovaj osecaj mu stvara strah.

M: Za koga postoji strah? To je sve posledica navike poistovecivanja tela sa Sopstvom.
Ponavljanje dozivljaja odvojenosti ucinice ga prisnim i strahce nestati.
_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 05 Feb, 2010 17:21 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

26. januar 1936.


U odgovoru gospodjici Leeni Sarabhai, obrazovanoj indijskoj dami visokog polozaja, Sri
Bhagavan je rekao: ıStanje smirenosti duse je stanje blazenstva. Iskaz u Vedama 'Ja sam ovo
ili ono', samo je sredstvo da se postigne smirenost uma.

P: Dakle, pogresno je zapoceti s ciljem; nije li tako?
M: Kada bi bilo cilja koji ce se postici, on ne bi bio trajan. Cilj mora da bude vec
prisutan
.
Mi nastojimo da postignemo cilj sa egom, ali cilj postoji pre ega. Ono sto je u cilju,
prethodi cak i nasem rodjenju, tj. rodjenju ega. Kako mi postojimo, izgleda da i ego postoji.
Ako na Sopstvo gledamo kao na ego, onda postajemo ego, ako gledamo kao na um,
postajemo um, a ako na njega gledamo kao na telo, postajemo telo. Misao je ta koja, na tako
mnogo nacina, izgradjuje omotace.
Nalazimo da se senka na reci leluja. Moze li iko zaustaviti
lelujanje senke? Ako bi prestala da leluja, ne bi primetili vodu, vec samo svetlost. Na slican
nacin, ne obracajmo paznju na ego i njegove aktivnosti, nego gledajmo samo svetlost koja je
iza njega. Ego je misao 'ja'. Istinsko Ja je Sopstvo.

P: To je jedan korak do spoznaje.
M: Spoznaja vec postoji. Stanje koje je slobodno od misli, jedino je stvarno stanje. Ne
postoji takav cin kao sto je spoznaja. Ima li ikoga ko ne spoznaje Sopstvo? Da li iko porice
svoje sopstveno postojanje? Govoriti o spoznaji podrazumeva dva Sopstva, jedno koje ce
spoznati i drugo koje ce biti spoznato. Trazi se spoznaja onoga sto jos nije spoznato.

Onda
kada prihvatimo svoje postojanje, zasto tada ne prepoznamo svoje Sopstvo?
P: Zbog misli - uma.
M: Upravo tako. Um je taj koji stoji izmedju i zaklanja nasu srecu. Kako znamo da
postojimo? Ako kazes da je to zbog sveta koji je oko nas, kako onda znas da si postojao u
dubokom snu?

P: Kako se osloboditi uma?
M: Da li je um taj koji zeli da bude slobodan od sebe samog? Um ne moze da se
oslobodi sebe samog. Tvoj posao je, dakle, da pronadjes pravu prirodu uma. Onda ces znati da
nema uma. Kada se trazi Sopstvo, uma nema nigde. Kada boravis u Sopstvu, ne moras da se
brines za um.

P: Kako se osloboditi straha?
M: Sta je strah? To je samo jedna misao? Ako postoji nesto pored Sopstva, onda ima
razloga za strah. Ko vidi drugo (bilo sta spoljasnje)? Prvo izranja ego i vidi objekte kao
spoljasnje. Ako ego ne izroni, samo Sopstvo postoji i nema niceg drugog (niceg spoljasnjeg).
Da bi za nas bilo nesto spoljasnje, podrazumeva se posmatrac u nama. Kada ga trazimo
nestace, i nece se javiti sumnje ni strah - ne samo strah, nego i sve druge misli okupljene
oko ega nestace zajedno s njim.

P: Ova metoda izgleda brza nego uobicajena metoda negovanja osobina za koje se tvrdi
da su neophodne za spasenje (sadhana chatustaya)?
M: Da. Sve lose osobine se okupljaju oko ega. Kada ego umre, spoznaja usledi sama
po sebi. U Sopstvu nema ni dobrih ni losih osobina. Sopstvo je slobodno od svih osobina.
Osobine pripadaju samo umu. Ono je izvan osobina. Ako postoji jedinstvo, bice i dvojnosti.
Broj jedan daje povod nastanku svih ostalih brojeva. Istina nije ni jedan ni dva. Ona je takva
kakva jeste.

P: Teskoca je u obitavanju u stanju slobodnom od misli.
M: Prepusti sebi stanje slobodno od misli. Nemoj o njemu da mislis kao da pripada
tebi. Isto kao kada hodas, a cinis korake nenamerno, tako radi i u tvojim delanjima; stanje
slobodno od misli nije dodirnuto tvojim delanjima.
P: Sta je ono sto razlikuje u delanju?
M: Razlikovanje ce biti automatsko, intuitivno.
P: Znaci, bitna je samo intuicija; intuicija se, takodje, razvija.

M: Oni koji su otkrili velike istine, ucinili su to u mirnim dubinama Sopstva.
Ego je kao necija senka bacena na zemlju. Ako pokusa da je sahrani, to ce biti ludo.
Sopstvo je samo jedno. Ako je ograniceno, ono je ego. Ako je neograniceno, ono je beskrajno
i to je Stvarnost.
Mehuri su medjusobno razliciti i brojni, ali je okean samo jedan. Slicno, ega su brojna,
dok je Sopstvo jedno i jedino.
Kada ti se kaze da nisi ego, spoznaj Stvarnost. Zasto se i dalje poistovecujes sa egom?

To je kao kada se kaze: 'Nemoj da mislis dok uzimas lek' - to nije moguce. Slicno se desava
s obisnim ljudima. Kad se pomene Stvarnost zasto nastavljas da meditiras Shivoham ili aham
brahmasmi? Mora se pronaci i razumeti znacenje. Nije dovoljno samo ponavljati gole reci ili
misliti o njima.
Stvarnost je, jednostavno, gubitak ega. Unisti ego tracenjem njegovog identiteta. Posto
ego nije entitet, on ce automatski nestati i Stvarnost ce sama po sebi zasvetleti. Ovo je
direktna metoda, dok se sve druge metode izvode sa zadrzavanjem ega. Na tim putevima
javljaju se mnoge sumnje, a vecno pitanje preostaje da se savlada na kraju. Ali, u ovoj
metodi, konacno pitanje je jedino i ono se postavlja od samog pocetka. Nikakve sadhane nisu
potrebne da bismo se posvetili ovom traganju.
Nema vece misterije od ove - naime, mi smo sami Stvarnost, a trazimo da postignemo
Stvarnost. Smatramo da postoji nesto sto skriva nasu Stvarnost i da se to mora unistiti pre
nego sto se postigne Stvarnost. To je smesno. Osvanuce dan kada cete se sami smejati svojim
proslim naporima. Ono sto ce postojati tog dana, kad se budete smejali, takodje je ovde i
sada.


P: Dakle, je li to velika igra pretvaranja?
M: Da.
U Joga Vasishti se kaze: 'Ono sto je Stvarno, skriveno je od nas, a ono sto je lazno,
otkriva se kao istina.' Mi, u stvari, dozivljavamo samo Stvarnost; a ipak, to ne znamo.
Nije li
to cudo nad cudima?
Ispitivanje 'Ko sam ja?' je sekira kojom se odseca ego.
. U odgovoru kanarskom sannyasiju, Sri Bhagavan je rekao: ıPostoje razliciti stupnjevi uma.
Spoznaja je stupanj savrsenstva. Ona se ne moze obuhvatiti umom. Sarvajnatva (sveznanje)
znaci biti sarvam (sve); 'sve' se ne odnosi samo na um. Poznato i nepoznato zajedno cine
'sve'. Nakon sto prevazidjes um obitavas kao Sopstvo.
Sada prisutno znanje je samo znanje
ogranicenja.
Istinsko Znanje je neograniceno. Buduci da je takvo, ne moze biti obuhvaceno
ovim znanjem. Prestani da budes onaj-ko-zna, onda ce postojati savrsenstvo.

_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 03 Mar, 2010 16:29 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

RAMANA MAHARSI

Link

Link

_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 06 Mar, 2010 19:20 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom


Link

Link

_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MarkoJakšićPridružio: 26 Dec 2008
Poruke: 1318
Lokacija: Pancevo

 Poruka Poslao: 08 Sep, 2010 21:33 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Evo malo znanja iz veda..


Link
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
MiodragPridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 1132
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 16 Feb, 2011 22:41 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Zlatno učenje Mahaprabujia:

VOLI BOGA ČISTIM SRCEM.

AKO ŽIVIŠ U SKLADU SA ETIČKIM NAČELIMA,
ISPUNIT ČEŠ SVOJU DHRAMU.

PRIHVATI NAČELA MORALA I PROVODI IH CIJELOGA ŽIVOTA.

ŠTO GOD ŽELIŠ UČINITI, UČINI TO SA ČVRSTOM ODLUČNOŠĆU I USPJEH TI JE SIGURAN.

UVIJEK SE DRŽI ISTINE.

NE MISLI NA NEGATIVNO I UVIJEK ČINI DOBRO.

NE ODUSTAJ OD ONOGA ŠTO SI VEĆ ZAPOČEO. NA PUTU ĆE UVIJEK BITI PREPREKA, KAO ŠTO I RUŽE UVIJEK IMAJU TRNJE.
UKLONITE TRNOVITE PREPREKE I NASTAVITE SVOJ PUT DO CILJA.

NEMOJ OVISITI O DRUGIMA. STOJ NA VLASTITIM NOGAMA.
VJERUJ U VLASTITIE SPOSOBNOSTI I BOG ĆE TI POMOĆI.

USPJEH TVOJIH POSTUPAKA LEŽI U SNAZI TVOJEG UNUTRAŠNJEG UVJERENJA.

NE SPUTAVAJ SE SUMNJAMA I NE GUBI HRABROST.

NIJE DOVOLJNA SAMO VANJSKA ČISTOĆA.

ČISTA SVIJEST DONOSI I UNUTARNJU I VANJSKU ČISTOĆU.

BUDI ISTINOLJUBIV.
NE BUDU DVOLIČAN.

BUDI DOBAR PREMA SVIM STVORENJIMA I UVIJEK IM POMAŽI.
TAKO ČEŠ POMOĆI I SEBI SAMOM.

OSTANI SKROMAN I ČUVAJ SE OHOLOSTI.
POŠTUJ SVE PODJEDANKO.

SVE ŠTO MISLIŠ DA POSJEDUJEŠ, PRIVREMENO JE.
NAPUSTI SVOJ LAŽNI PONOS.

NEMOJ BITI PONOSAN NA SVOJE IMANJE I NA SVOJE ZNANJE.
UVIJEK ĆE SE NAĆI NETKO TKO JE BOLJI OD TEBE.

BUDI UVIJEK ČESTIT I NIŠTA NEČEŠ IZGUBITI.
NEPOŠTENJE SE UVIJEK I BEZ IZNIMKE POKAŽE POGREŠNIM.

NE DOVODI SE U ISKUŠENJE DA SAM SEBE HVALIŠ.
DRUGI MOGU HVALITI TVOJE POSTUPKE.
ALI TVOJA VELIČINA LEŽI U TVOJEM ISPRAVNOM PONAŠANJU.

NEMOJ BITI POTIŠTEN ZBOG PROBLEMA.
SREĆA I NESREĆA SU DVA KOTAČA VOZILA ŽIVOTA.
ONAJ TKO IZGUBI HRABROST NE DOSTIŽE CILJ.
POSTUPAJ S UNUTRAŠNJOM SIGURNOŠĆU I SAMOPOUZDANJEM.

SVOJE ZADAĆE OBAVLJAJ ODMAH, NE ODLAŽI IH ZA SUTRA.
SVOJE DOBRE NAMJERE SPROVEDI ODMAH JER SVI TRENUCI NISU ISTI.

UVIJEK BUDU SVJESTAN DA SU SVI JEDNAKI. UVIJEK BUDI SPREMAN POMOĆI. BEZ POMAGANJA I ISPRAVNIH DJELA ŽIVOT GUBI SMISAO.

SVA SU ZADOVOLJSTVA PROLAZNA, NEMOJ PODLEĆI NJIHOVOM VANJSKOM IZGLEDU.

PRAVA RADOST, MUDROST I SMISAO ŽIVOTA NALAZE SE U SLUŽENJU SVIM BIĆIMA.

NE TROŠI ULUDO SVOJE VRIJEME.
SVAKI TRENUTAK TVOGA ŽIVOTA DRAGOCJEN JE I NEPONOVLJIV.
VRIJEME KOJE JE PROŠLO NIKADA SE NEĆE VRATITI – ONO NE ČEKA.
AKO SE NE USPINJEŠ, VRIJEME ĆE TE PREGAZITI.
ZATO GA DOBRO ISKORISTI.

SVATKO IMA I DOBRIH I LOŠIH NAVIKA. NE TRAŽI U DRUGIMA ONE LOŠE, BOLJI OTKRIJ NJIHOVE VRLINE I PRIMJENJUJ IH SAM.
UČI SE DOBRU OD SVAKOGA I OD SVEGA.

NE DOPUSTI DA STEKNEŠ LOŠE NAVIKE,
JER IH SE TEŠKO OSLOBODITI I MOGU TI UNIŠTITI ŽIVOT.

RAZVIJ DOBRE NAVIKE, JER ĆE TI ONE DOŽIVOTNO BITI OD KORISTI.
IZBJEGAVAJ OTROVNE TVARI POPUT DUHANA ALKOHOLA I DROGA.
JER ONE U TVOJ DOM POZIVAJU SAMO BOLEST I SMRT.

USTAJ PRIJE IZLASKA SUNCA I PROVODI SVOJE DUHOVNE VJEŽBE.
NJIHOVI PLODOVI USMJERENI KA SAVRŠENSTVU PRATIT ĆE TE CIJELI DAN.

BUDI SKROMAN U JELU JER JAKA ŽELJA ZA ZADOVOLJSTVOM
VODI U LIJENOST I BOLEST.

POŠTUJ SVOJE RODITELJE, SVOJE NASTAVNIKE I SVOG GURUA.
ŽIVI U LJUBAVI I U SKLADU SA SVOJOM OBITELJI, BRAĆOM I SESTRAMA.

UVIJEK SE DRŽI ISTIN I POŠTUJ DANU RIJEČ,
ČAK I AKO TE TO BUDE KOŠTALO ŽIVOTA.

TVOJE RIJEČI I DJELA MORAJU BITI USKLAĐENI.

PRENOSI DALJE SAMO ONO ŠTO JE BITNO.
PRAZNI RAZGOVORI I OGOVORANJA SAMO SU GUBLJENJE VREMENA.

OSTANI VJERAN SVOM PARTNERU I IZBJEGAVAJ SITUACIJE
KOJE TE MOGU NAVESTI NA NEVJERU.

NEKA SE TVOJE ODLUKE NIKADA NE TEMELJE NA PRVOM DOJMU.
NAJPRIJE STEKNI BOLJI UVID.
TAKO ČEŠ IZBJEĆI I NEPOTREBNA RAZOČARANJA.

DUGOVI MEĐU PRIJATELJIMA KOJI NISU VRAĆENI NA VRIJEME
MOGU UGROZITI PRIJATELJSTVO.

POZORNO ODMJERI ŠTO ČINIŠ, A KADA DAJEŠ – DAJ OTVORENA SRCA.


NEPOTREBNO NAGOMILANA SVJETOVNA DOBRA SAMO POSTAJU TERET
I DONOSE BRIGU. MATERIJALNO BOGATSTVO JE PROLAZNO.
LAKŠMI, BOGINJA BLAGOSTANJA, NE VOLI BITI ZAROBLJENA.
IMOVINA KOJU JE NAJBOLJE IMATI JEST DUHOVNA PREDANOST
POMAGANJE I DAVANJE DRUGIMA.


IZBJEGAVAJ RIJEČI POSLIJE KOJIH ČEŠ ZAŽALITI.
NE ČINI NIŠTA PROTIVNO SVOJIM NAČELIMA, JER ĆE TO UMANJITI
TVOJE SAMOPOŠTOVANJE I POSIJATI SJEME NESKLADA.

IZBJEGAVAJ NEPOTREBNE SVAĐE I LOŠE DRUŠTVO.
IZBJEGAVAJ KOCKANJE. DRUŽI SE S DOBRIM I MUDRIM LJUDIMA.

NIKADA NE GOVORI NIŠTA LOŠE O SVOJIM RODITELJIMA NITI O SVOM UČITELJU. NE SLUŠAJ ZLONAMJERNE RAZGOVORE O NJIMA.

NE STVARAJ SEBI NEPRIJATELJE NEPROMIŠLJENIM POSTUPCIMA.
NEMOJ SE STALNO ŽALITI NA SVOJE PROBLEME.,
VEĆ I SAM UČINI NEŠTO DA IH RIJEŠIŠ.

UČINI NAJBOLJE DA UNAPRIJEDIŠ OSTVARENJE ETIČKIH IDEALA.
TO PRIDONOSI SKLADNOME ŽIVOTU.


NAUČI KONTROLIRATI ŽELJE.
NE DOPUSTI SEBI DA OVISIŠ O SVOJIM OSJETILIMA.
LIJENOST JE JEDAN OD TVOJIH NAJVEĆIH NEPRIJATELJA.
BEZ TRUDA NEČEŠ DOSTIĆI SVOJ CILJ.
ZATO NAPUSTI SVOJU LIJENOST.

NE TRAĆI ŽIVOT NA UŽITKE. NASTOJ DA SE NE SPUSTAŠ STRASTIMA.
KAO ŠTO LOTOSOVO CVIJET U SUTON ZAROBI PČELU KOJA JE PILA NJEGOV NEKTAR, I KAO ŠTO SE VELIKI SLON UHVATI U MREŽU RADI PAPIRNATE SLONICE,TAKO PROLAZI I ŽIVOT ONOG KOJI SE POVODI ZA PROLAZNIM OSJETILNIM UŽICIMA.
NEMOJ ODUSTATI OD TRAGANJA ZA DUHOVNIM ZNANJEM TE RAZVIJAJ SVIJEST.

NE ZANEMARUJ ZAKONE PRIRODE
NITI UZNEMIRAVAJ PRIRODNU RAVNOTEŽU.
NIKADA NE IDI PROTIV PRIRODE, JER ĆE TI ONA NEMILOSRDNO VRATITI.

KADA SU VALOVI VISOKI, NE TREBA RONITI ZA BISERIMA.

NEKA TI PRIMJERI BUDU ŽIVOTI SVETACA I VELIKIH LIČNOSTI.
ŠTO GOD POSTUGNEŠ, OVISI O TVOJOJ KONCENTRACIJI I TVOJOJ UPORNOSTI.

TKO GOD GOVORI O NAJVIŠEM ZNANJU, A DA GA SAM NIJE DOSTIGAO I DALJE ŽIVI U VELIKOM NEZNANJU. ČAK I AKO JE VRLO OBRAZOVAN, NJEGOVIM DIJELIMA NEDOSTAJE POTPUNOST.

AKO NETKO SAMO ODJENE SAMO RUHO NEKOG DUHOVNOG REDA I NAPUSTI SVJETOVAN ŽIVOT, A DA PRITOM NIJE IZNUTRA PROČIŠĆEN, NITI SE DRŽI ISPRAVNOG POSTUPANJA, TADA JE NJEGOVO ODRICANJE BESMISLENO.

IZBJEGAVAJ MJESTA NA KOJA NISI DOBRODOŠAO.

BOGATSTVO STJEČI NA POŠTEN NAČIN I KORISTI GA ZA DOBRO.
ZARAĐUJ SVOJ NOVAC VLASTITIM NAPORIMA I RADOM.

NEMOJ SAMO UZIMATI, NAUČI I DAVATI.
STALNIM UZIMANJEM NAGOMILAT ČEŠ OZBILJAN TERET
KOJI MOŽEŠ OLAKŠATI SAMO DAVANJEM.

BUDI BLAG PREAM SVIM ŽIVIM BIĆIMA. TKO POVRJEĐUJE DRUGE, I SAM ĆE BITI POVRIJEĐEN,

POSTUPAJ S DRUGIMA ONAKO KAKO BI ŽELIO DA ONI POSTUPAJU S TOOBOM. VRATIT ĆE TI SE SVE ŠTO DAŠ.

VOLI SVA STVORENJA BAREM KOLIKO I SEBE SAMOGA.

BOŽANSKO SVJETLO JE U SVAKOM BIĆU.
VOLJETI IH I SLUŽITI IM, SLUŽENJE JE BOGU.

SVA STVORENJA ZNAJU SPAVATI, JESTI, PITI I RAZMNOŽAVATI SE.
RAZLIKA IZMEĐU ČOVJEKA I ŽIVOTINJE JE U TOME ŠTO JE LJUDSKI ŽIVOT PODAREN RADI POSTIZANJA ZNANJA O JASTVU - SAMOSPOZNAJE.

SAVRŠENO BUĐENJE SAMOSPOZNAJE ODVIJA SE KROZ LJUBAV.

ZNANJE NEMA GRANICA. ZARONI U NJEGA.
ŽIVOT JE KRATAK, VRIJEME LETI A NAŠA SU ISKUSTVA OGRANIČENA.
PUSTI PROŠLOST, ALI BUDI SVJESTAN DA I SADAŠNJOST U TRENUTKU POSTAJE PROŠLOST. U SADAŠNJOSTI GRADI SVOJU BUDUĆNOST.

ZATO BRAĆO I SESTRE, PROBUDUTE SE !!
SJETITE SE SVOJE DUŽNOST I ISPUNITE SVOJU DHARMU.
_________________
Iskrenost, direktan put do sebe.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
rale
Mistik


Pridružio: 09 Nov 2008
Poruke: 1283

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2011 19:51 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Баш златно учење!
_________________
једном се живи, али вечно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
rale
Mistik


Pridružio: 09 Nov 2008
Poruke: 1283

 Poruka Poslao: 19 Feb, 2011 23:46 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

читам овога Сатјананду и његову Кундалини Тантру и никако да схватим шта то Гибу и њему сличне привлачи једном таквом учењу?!?!?"!
12 год. је потребно само за припрему да би се кренуло у подизање кундалини.
Па ни чак после 12 год. нена гаранције да ће то да успе.
А хришћанство каже да целог живота човек да греши и да се пред саму смрт покаје биће му опроштено и наследиће царство небеско.
Дакле у једном тенутку човек може а добије све оно за шта неко ко је се определио за кундалини треба да потроши године и опет то не ваља.
Ваљда зато што је џабе?
Гибо, Раде и Миодраже, вас тројица да се саставите нема шансе да испуните оно што се тражи у Кундалини тантри!
Шта вас везује за једно такво учење?
Ено онај разбојник што је на крсту разапет поред Исуса Христа доби опроштај и наследи царство небеско у тренутку кад се покајао.
Мало ли је?
Шта оћете? преко хлеба погаче?
_________________
једном се живи, али вечно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Giba
Mesija


Pridružio: 20 Sep 2008
Poruke: 4650

 Poruka Poslao: 20 Feb, 2011 00:45 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Uputio sam te na tu knjigu jer je pokrenuta tema o kundalini.

A bolje a pročitaš ovu, ako hoćeš da shvatiš Tantru bolje.

http://search.4shared.com/q/1/ucenje%20swami%20satyananda

Knjiga je odlična.

Ti, Rale, ne shvataš još uvek... Pa ti si Jogi!

Hoću eurokrema preko leba!!
Može džaba, što da ne može... Smile
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » MOJ DUHOVNI PUT
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeci
Strana 1 od 9

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka VAŠE KRITIKE 42 adminfob 38458 01 Maj, 2011 08:43 am
Nosferatu Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka VAŠE SUGESTIJE 105 adminfob 101261 26 Mar, 2011 01:56 am
Jazz08 Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Suština vašeg sadašnjeg duhovnog stava, ubeđenja ? 22 plavizrak 33667 08 Nov, 2010 09:22 am
rale Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Interval ne-vremena 4 adminfob 44410 03 Jun, 2010 23:13 pm
zvoncica Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka TOČAK MEDICINE VEČNOGA BIĆA 3 adminfob 32111 18 Jan, 2010 10:15 am
Satćitananda Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tvorac i zemlja 2 adminfob 44586 11 Maj, 2008 23:06 pm
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ŽENA TELE BELOG BUFALA 1 adminfob 26960 13 Jan, 2008 00:10 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom