POSLANIKOVA MEDICINA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » ISCJELJITELJI I ISCJELJENJA
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 09 Jul, 2010 02:04 am    Naslov: POSLANIKOVA MEDICINA
Odgovoriti sa citatom

.
POSLANIKOVA MEDICINA

http://www.scribd.com/doc/31951877/Poslanikova-Medicina-Ibn-Kajjim_________________
Jednom se živi, ali večno...


Poslednji izmenio Vesna dana 10 Jul, 2010 01:10 am, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 09 Jul, 2010 03:11 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
POSLANIKOVA MEDICINA

Pisac: IBN-KAJJIM EL-DZEVZI

Prevod sa engleskog: MUHIDIN HADJIAHMETOVIC


Knjiga ,,Poslanikova medicina'' (ET-TIBBUN-NEBEVI) Ibn Kajjima el-Dzevzija predstavlja kapitalno djelo klasicne islamske kulture.

Ibn Kajjim Allahovog Poslanika a.s. dozivljava kao prenositelja Objave koja je lijek za ljude. Poslanikov Sunnet najbolja je prakticna primjerna tog lijeka. Zato on pise knjigu Poslanikova medicina. Vaznost ,,Poslanikova medicina'' Ibn-Kajjima el-Djevzija je visestruka.

Tako da Objavljivanje ovog djela na nasem jeziku predstavlja znacajan doprinos proucavanju i upoznavanju Poslanikovog zivota, njegove poslanicke misije i njegovog Sunneta. Ovo nas djelo u prvom redu upoznaje sa jednim znacajnim aspektom Poslanikova zivota koje je u nasoj hadiskoj literaturi do sada bio nedovoljno poznat. ,,Poslanikova medicina'' predstavlja znacajan prakticni prirucnik za svakog muslimana.

U njemu se moze naci mnogo uputa prakticne naravi u pogledu slijedjenja Poslanika u stvarima vjere, morala, drustvenog i tjelesnog zdravlja, lijecenja Kur'anom i ibadetom, tradicionalnog lijecenja prirodnim lijekovima, travama, hranom i td.

Poslanikova medicina, koja je u ovoj knjizi predstavljena odnosi se kako na dusevne tako i na fizicke aspekte zdravlja. Poslanikova medicina se samo moze shvatiti u svijetu Kur'ana i sunneta i nikako drukcije. Ovo djelo takodjer baca svijetlo na razlicite skole i misljenja.

Opstanak ovakvog uspjesnog metoda lijecenja bolesti koji traje preko hiljadi i cetiri stotine godina dokazuje da u njemu postoje mnogi ispravni nacin medicinskog tretmana koji su danas primjenljivi u teoriji i praksi.

-UPOZNAVANJE SA ISLAMSKOM MEDICINOM-
Znanje o medicini rasirilo se islamskim halifatom izmedju pada Rimske imperije u 5-om vijeku i evropske renesanse, takodjer u 15-om vijeku. Ipak, bujanje islamskih medicinskih institucija je pocelo za vrijeme 9-og vijeka i podudara se sa zlatnim dobom Abasidskog halifata na istoku (749-1258. g.)

Ovo je more znanja koje je teklo gotovo cetiri vijeka kasnije zaustavljeno od Mongolske invazije na istocni halifat i propadanje zapadnog hilafeta u Spaniji. Muslimani su zaduzeni za ocuvanje mnogih djela Galena i Hipokrata, iznedju ostalih i Evropa se po prvi put upoznala sa Grckom medicinom preko arapskih prijevoda.

U slijedecoj fazi brzog stjecanja grckih i perzijskih nauka, nova generacija muslimanskih naucnika izasla je sa njihovim autenticnim konceptima i doprinosima u medicini, a djela ovakvih skolasticara kao sto su Ibn-Sina el-Razi, (Avicena) i ostali dominirala su evropskim medicinskim skolama nekoliko vijekova. Islamski su naucnici takodjer poboljsali i usavrsili farmakologiju i hemiju. Oni su opisali mnoge lijekove kao sto su: sena, kamfor, muskatov orah i td.

Koristili su aldehide, alkohole i ostala otapala podjednako kao sto su usavrsili metode testiranja cistoce metala i kemikalija. Njihovo istrajavanje u trazenju metoda pretvaranja metala u zlato rezultiralo je otkricem nekoliko hemikalija kao sto su: kiseli metali, antimon bizmut, amonijak i jedinjenja zive. Temeljni hemijski procesi, ukljucujuci destilaciju, kristalizaciju i sublimaciju su isto tako otkriveni.

Tako se u ovoj knjizi spominju dvije vrste bolesti koje su objasnjene u Kur'anu:
1.) bolest srca i
2.) bolest tijela.

Sto se tice oboljenja srca ima ih dvije vrste. Prva je bolest sumnje i dvoumljenja, a druga je bolest zudnje, privlacnosti i td. Obje su navedene u Kur'anu. U tom pogledu Uzviseni Allah dz.s. kaze: ,,Njihova su srca bolesna , a Allah njihovu bolest jos povecava'' ( 2:10 ) . Allah dz.s. kaze:,, Kada budu pozvani Allahu i Poslaniku Njegovu da im On presudi, neki od njih odmah ledja okrenu, samo ako znaju da je pravda na njihovoj strani, dolaze im poslusno. Da li su im srca bolesna ili sumnjaju, ili strahuju da ce Allah i Poslanik Njegov prema njima nepravedno postupiti?
Nijedno, nego zele da drugima nepravdu cine.'' ( 24:48-50 ). Ovo je bolest sumnje i dvoumljenja.
Sto se tice bolesti zudnje, privlacnosti i lakoumnosti, Allah Velicanstveni, opominjuci vjernike porucuje zenama Poslanika Njegovog i govori: O zene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge zene! Ako se Allaha bojite , na sebe paznju govorom ne skrecite, pa da u napast dodje onaj cije je srce bolesno i neusiljeno govorite! ( 33:32 ).
U ovom djelu je sve ovo gore navedeno opisano i jasno obrazlozeno kroz Kur'an i sunnet.
Takodjer pored ovoga tu mozete procitati i nesto o slijedecim naslovima:

- Upotreba prirodnih lijekova
- Nacin lijecenja
- Razumjevanje zdrave dijete i praktična pravila jedenja i pijenja.Pitanje strukture ljudskog tijela i da li je vatra jedan od elemenata?
- Prirodna i duhovna (Božanska) medicina.

Izvor: http://bosnjacki.forumpro.eu/ljepota-i-zdravlje-f8/poslanikova-medicina-t339.htm
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 09 Jul, 2010 03:16 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

PRVI DIO


Prvi dio ove knjige nam kazuje nesto vise o bolestima tijela i o tome kako ih lijeciti tako da autor obicnom citaocu zeli pribliziti i pojasniti kako moze pomoci sam sebi a i drugima bar u nekim najcescim situacijama i bolestima. Uz sve ovo nam Ibn-Kajjim prilaze brojne hadise i Kur'anske ajete koji nam objasnavaju ove bolesti, kao i neke predaje o nasim casnim ashabima koji su se nalazili u slicnim situacijama i kako su uz pomoc Boziju i kroz upute Bozijeg Poslanika rijesavali svoje probleme i lijecili razlicite bolesti. Neke od tih bolesti koje su navedene u ovoj knjizi ja cu vam ovdje izdvojiti.

U prvom poglavlju autor nam govori o vrstama prirodnog lijecenja:
Lijecenje vrucice vodom
Pozitivne strane vrucice
Lijecenje vrucice vodom

U ovom dijelu prije svega objasnjen je hadis u kome se kaze: ;Jacina je vrucice ta koja przi silno kao da je pustena iz kljucale dzehenemske vatre, pa je stoga ohladite sa vodom. (BUHARIJA, MUSLIM) Takodjer je ovdje opisano sve o ulozi vode i njenom znacaju za covjekovo zdravlje u ovakvim i slicnim situacijama.

Pozitivne strane vrućice (povišene temperature):

Vrucica nam pomaze u lijecenju paralize kao i stvaranju potrebnih bakterija i enzima, korisna je za mutne tijelesne izlucevine. Pored ovoga autor nam navodi hadis gdje Poslanik , nakon sto je neki covjek kleo vrucicu, kaze: �Ne kuni je, jer ona cisti tijelo od grijeha na isti nacin na koji vatra skida prljavstinu sa zeljeza.�
Regulisanje peristatika (rada crijeva)

Prednosti meda

U knjizi ,,Poslanikova medicina'' mozete procitati i slijedećce:

Lijecenje kuge
Lijecenje edema (vodene bolesti)
Lijecenje rana
Lijecenjem pijenjem meda, kanterizacija i pustanje krvi zarezivanjem koze
Lijecenje epilepsije
Lijecenje pokvarenih tijelesnih izlucevina
Lijecenja isijasa
Lijecenje glavobolje i migrene
Uravnotezivanje ishrane kao primarno preventivno lijecenje
Tretman za bubuljice i cireve
Kao i mnoge druge interesantne stvari.

.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 09 Jul, 2010 03:28 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

DRUGI DIO


U drugom dijelu su obradjene neke najcesce duhovne bolesti.
Koje nam autor zeli pokazati kroz Kur'an i sunnet i pomoci da sami pokusamo sebe zastititi da nedodje do njih, kao i nacin na koji ce mo se ponasati kada se nadjemo u takvoj i slicnoj situaciji. Obradjene su mnoge teme kao na pr.: Kako se lijeciti od pakosnog urokljivog oka. Nabrojane su i neke Poslanikove dove koje je on ucio i preporucavao drugima da uce u ovakvim situacijama.

Evo nekih od tih dova:
Trazim zastitu s Allahovim savrsenim rijecima protiv bilo kog sejtana, uznemirenosti ili briga i protiv bilo kog prijekornog oka.
Gospodaru, trazim utociste u tvom velicanstvenom licu iTvojim savrsenim rijecima od zla stvorenja cije krajnje granice samo Ti kontrolises.
Gospodaru, Ti sam imas moc da oslobodis nedace i promijenis nepravednost.
Gospodaru, Tvoji vojnici su nepogrijesivi i Tvoje obecanje ne propada. Slavljen neka si Ti i Tebi se sve dove upucuju.
Korist od abdesta u lijecenju ljubomorne osobe.
Poslanikova uputa u pogledu opcih zastitnih dova (ar. Rukja)
Bit sure El-Fatiha, kao i jos nekih drugih Kur'anskih sura.
Lijecenje zalosti, briga, boli i obeshrabljenosti Koristi od namaza.
U ovom dijelu mozemo pronaci i opste Poslanikove upute u preventivnoj medicini kao sto su:
Ravnoteza vlage i vrucine. Nacin Poslanikovog ponasanja prilikom jela, pijenja , sjedenju, nacinu spavanja i ustajanja, o njegovoj odjeci i mjestu za spavanje. Spolno ponasanje. Šejtan i nedopusten spolni odnos. Vrste ljubavi. Ljecenje ljubavi brakom. Sustezanje kao lijek. Vino duse.TREĆI DIO


Sto se tice treceg dijela ove knjige u njemu je sadrzan kraci prirucnik i tumac vrijednosti pojedinih ljekovitih biljaka, te oderdjenih zivotinja i stvari u svruhu lijecenja.
Na primjer: Aloja vera (ar. ulva; sabiri)

Ummu Seleme prenjela je da ju je Allahov Poslanik, s.a.v.s. posjetio nakon sto je Ebu Seleme umro,
a taj dan ona je nanijela svijez alojin sok na lice.
Allahov Poslanik, s.a.v.s. upitao ju je:,,Sta ti se desilo, o Umu Seleme?
Ona je odgovorila:,, To je samo alojin sok kojeg sam stavila na lice zbog ovlazivanja, o Allahov Poslanice, a on nema nikakva mirisa.''
On je odgovorio:On kontrahira tkivo i moze ostetiti tvoju kozu. Nanesi ga ako hoces nocu, a ne tokom dana.


Zec (ar. erneb)

Zečije meso je umjereno vruće i suho, i najbolji njegov dio su ledja i straznje noge ili bedro. Meso zeca najbolje je jesti peceno.
Ono uravnotezava stomak, pomaze izlucivanje urina, razgradjuje kamenac.
Jedenje zecije glave opusta misicnu napetost i koristi u lijecenju dystaxia
( blazi oblik nemogucnosti uskladjivanja rada misica u voljnim pokretima) i groznicne drhtavice.

Te znacenje jos nekih stvari kao sto su:

- blato, bundeva, guster
- hljeb, hurme
- jaja, jecam
- kajsija, kacuna
- Kur'ana
- meso razlicitih zivotinja
- mlijeko razlicitih zivot

i jos mnogo drugih značajnih stvari mozete procitati i okoristiti se čitanjem djela ,, Poslanikova medicina'' od Ibn Kajjim el-Dzevzija.

.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 09 Jul, 2010 03:42 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
KRUNA NA GLAVAMA ZDRAVIH


U vezi jedne od najvecih blagodati koje nam je podario Allah dz.s.,
Njegov Poslanik s.a.v.s. nam kao lijekove preporucuje Kur'an i med.

Nema sumnje da je slijedjenje Poslanika s.a.v.s. i izucavanje svega onoga sto je preneseno od njega, jedno od djela koja najvise priblizuju covjeka Uzvisenom Allahu. Od Allahove dz.s. milosti prema ljudima jeste sto je, preko ashaba i tabiina, prenesen sunnet Allahovog Poslanika s.a.v.s. U to dragocjeno blago i nasljedstvo spadaju i predaje o Poslanikovoj medicini, koja obuhvata njegovu uputu, kako sacuvati i zastititi jednu od najvecih Allahovih blagodati prema covjeku, zdravlje. Prenosi se od Ebul-Fadila el-Abbasa ibn Abdulmutaliba r.a. da je rekao: "Allahov Poslanice, pouci me necemu sto cu traziti od Uzvisenog Allaha." Poslanik s.a.v.s. mu rece: "Trazi od Allaha zdravlje." Proslo je nekoliko dana i ja sam opet dosao i rekao: "Allahov Poslanice, pouci me necemu sto cu traziti od Allaha dz.s." On mi rece: "O, Abbasu, o amidza Allahovog Poslanika, trazite od Allaha zdravlje i spas i na dunjaluku i na ahiretu."

Zdravlje je, nakon Islama, najveca Allahova blagodat prema covjeku, jer covjek bez zdravlja ne moze u potpunosti i lijepo obaviti sve obaveze prema svome Gospodaru, pa zbog toga treba da bude zahvalan Allahu na toj blagodati. Kaze Poslanik s.a.v.s.: "Dvije blagodati vecina ljudi zapostavlja, zdravlje i slobodno vrijeme." (Buharija)

Jedna narodna poslovica glasi: "Zdravlje je kruna na glavama zdravih, vide je samo oni koji su bolesni." Kaze Ebu Derda r.a.: "Allahov Poslanice, draze mi je da budem zdrav, pa da na tom zahvaljujem, nego da budem iskusan bolescu, pa da saburam." Poslanik s.a.v.s. mu rece: "Allah ti zeli zdravlje".


VRSTE LIJEKOVA KOD POSLANIKA S.A.V.S.

Poslanik s.a.v.s. je lijecio sa tri vrste lijecenja: prirodni lijekovi, bozanski lijekovi, kombinovani lijekovi (prirodni i vjestacki).

Prvo cemo govoriti o prirodnim lijekovima koje je Poslanik s.a.v.s. opisao i onima koje je koristio.

LIJEČENJE MEDOM


Biljeze Buharija i Muslim od Ebu Seida El-Hudrija r.a. da je jedan covjek dosao Poslaniku s.a.v.s. i rekao: "Brat mi se zali na stomak", a u drugoj predaji stoji: "obolio od dizenterije". Poslanik s.a.v.s. mu rece: "Napoji ga medom." Covjek ode, ali se ubrzo vrati i rece: "Napojio sam ga, ali mu nista nije pomoglo." U drugoj predaji stoji: "samo mu se bolest pogorsala." Dolazio je tako dva ili tri puta i svaki put mu je Poslanik rekao: "Napoji ga medom", a treci ili cetvrti put mu je rekao: "Allah je istinu rekao, a slagao je stomak tvog brata."

Med u sebi sadrzi velike koristi, cisti stetne tvari u venama, crijevima i drugim organima.

Uzviseni Allah u Kur'anu spominje med kao lijek: "Iz utroba njihovih izlazi pice razlicitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmisljaju." (Prijevod znacenja - En-Nahl, 69.)

Covjek koji se spominje u hadisu obolio je od proljeva zbog slabe probave, pa mu je Poslanik s.a.v.s. naredio da popije meda, jer on otklanja stetne ostatke hrane koji se nataloze u zelucu i crijevima. Kaze Kadi Ijad: "U vezi sa rijecima Poslanika s.a.v.s. "Allah je istinu rekao, a stomak tvog brata je slagao", time je mislio na rijeci Uzvisenog: "U njemu je lijek za ljude." Ovakvo misljenje zastupa i Ibn Mesud, Ibn Abbas i Hasan El-Basri.

Biljezi Ibn Madze od Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Ko bude jeo med tri puta u svakom mjesecu, nece oboliti od velike bolesti." (Hadis daif)

U drugom hadisu se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Oporucujem vam dva lijeka: med i Kur'an." (Hadis biljeze Ibn Madze i Hakim, hadis je sahih)

Kaze Dzabir r.a.: "Cuo sam Poslanika s.a.v.s. kako kaze: "Ako i u cemu od vasih lijekova ima hajra, onda je to u hidzami (pustanju stetne krvi iz ljudskog tijela) i medu." (Buharija i Muslim)

Kaze Aisa r.a.: "Med je bio najdraze pice Allahovom Poslaniku s.a.v.s." Takodjer se prenosi od Aise r.a. da je Poslanik s.a.v.s. volio halvu i med. (Hadis biljezi Buharija)

Poslanikova s.a.v.s. medicina proistice iz objave od Allaha dz.s. To je bozanski lijek, koji uz Allahovu dozvolu, lijeci ljude od raznih bolesti, dok je ljudska medicina, uglavnom, utemeljena na pretpostavkama i praksi. Najkvalitetniji med je proljecni med, zatim ljetni, pa onda zimski. Svi lijecnici su saglasni da je med najkorisniji lijek za covjeka zbog toga sto u sebi sadrzi tvari za dezinfekciju, jaca tijelo i zeludac i poboljsava apetit. Najvise je od koristi za stare osobe i osobe sa povecanjem sluzi. Prenosi se da je Poslanik s.a.v.s. svaki dan na cesrce pio casu meda pomijesanog s vodom.

Kazu neki islamski ucenjaci: "Allah dz.s. je ucinio u medu lijek za bolesti kao sto je Kur'an ucinio lijekom za dusu od sumnji i nejasnih stvari."

Na kraju molim Allaha dz.s. da nas izlijeci i sacuva od svih bolesti, tjelesnih i duhovnih.

Abdulvaris Ribo

Izvor: http://bosnjacki.forumpro.eu/ljepota-i-zdravlje-f8/poslanikova-medicina-t339.htm
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
5.elementPridružio: 06 Feb 2009
Poruke: 1613
Lokacija: Zagreb

 Poruka Poslao: 09 Jul, 2010 22:03 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Hvala Vesna stvarno si brza i temeljita. Very Happy
_________________
..LJudsko srce nikad zadovoljno nije
( Stara narodna )
..I bolje da nije...
( 5.element )
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » ISCJELJITELJI I ISCJELJENJA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka Alternativna ili klasična medicina 37 Zockey 19261 19 Jan, 2010 11:48 am
nensi Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka SVETA ZNANJA - LJUDSKA AURA - dr sci. Ljubiša Stojanović 27 drugar 21902 06 Jan, 2010 13:14 pm
drugar Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka EDM - ENERGETSKA DUHOVNA MEDICINA 1 drugar 3304 11 Sep, 2009 20:07 pm
drugar Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ČITAOCIMA KOJE TO ZANIMA - 2009. 2462 Aleksandra-Caca 1662389 27 Mar, 2009 11:34 am
Vera Bojičić Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka INTEGRATIVNA MEDICINA 4 ENEMOON 4971 24 Feb, 2009 11:56 am
nensi Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kineska tradicionalna i kineska herbalna medicina 19 lazicmaja 25255 14 Jan, 2009 19:05 pm
lazicmaja Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ANTROPOZOFSKA MEDICINA 0 segrt 6833 07 Sep, 2008 19:08 pm
segrt Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom