TAJNE BILJAKA
Idi na stranu
1, 2, 3, 4  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » LJEKOVITO BILJE, KRISTALI, ULJA...
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 02 Apr, 2008 01:36 am    Naslov: TAJNE BILJAKA
Odgovoriti sa citatom

...

NEVEN
Terapijska primjena nevena (Calendula officinalis) potječe iz starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Neven je bio poznat u svim antičkim kulturama kao ljekovita biljka za liječenje bolesti KOŽE, probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti, kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, ali i kao začin i čarobna biljka.

Neven je, s pravom se može reći, “BILJKA KOŽE”, jer nema kožne bolesti u kojoj neven ne može pomoći, rabili ga za vanjsku ili unutarnju primjenu i to u liječenju akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, psorijaze i seboreje, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, mastitisa, opeklina, osipa, raznih infekcija kože, urtikarije, rana (gnojnih rana), rana koje teško zarastaju, ugriza i uboda insekata itd.
Macerat nevena (dobiven maceriranjem u nekom biljnom ulju, hladno prešanom nerafiniranom, poput sezama, maslinovog ili makadamijinog ulja) je apsolutno prirodan kozmetik koji štiti i njeguje, kako mladu tako i zrelu kožu. Kožu omekšava, tonizira i vlaži, zbog čega je važan sastojak preparata za njegu kože tijela i ruku.
Neven dakle pomaže kod doslovno svih bolesti, nečistoća, rana i nezdravih stanja kože kao i kod bolesti limfe.
Neven u liječenju vanjskih i unutarnjih oboljenja djeluje tako da:
- pospješuje znojenje,
- pojačava izlučivanje mokraće,
- umiruje grčeve (crijeva, želuca i glatkih mišića),
- uravnotežuje mjesečni ciklus,
- liječi bolesti živaca,
- liječi bolesti unutarnjih organa želuca, jetre i žuči (žučne tegobe!),
- koristi se za razna ispiranja izvana i iznutra, kod povreda, upala i infekcija, dekubitusa i modrica,
- vrlo ljekovito djeluje u liječenju bolesti vena,
- djeluje antikancerozno i to kod rana kože, maternice, želuca i grla..
.
Za vanjsku uporabu neven koristimo u obliku uljnog macerata (alkoholni macerat se još naziva i tinktura) kod liječenja rana, opeklina i upalnih bolesti kože, ekcema i psorijaze, dekubitusa, modrica, sprečava nastanak ožiljaka itd. Uljni macerat nanosi se na kožu lokalno, najmanje dva puta na dan.
Znanstveno je dokazano da terpenski alkoholi i flavonoidi sadržani u nevenu uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice, a osim toga sprječavaju upale.

Kod unutarnje primjene neven uzimamo kao infuz (čaj) ili kao tinkturu kod žučnih tegoba, bolnih grčeva, menstrualnih grčeva, čira na želucu ili dvanaesniku, te s ciljem diaforetičnog i diuretičkog djelovanja.

http://dalajdama.blog.hr/2007/10/index.html


Poslednji put izmenio Vesna dana 05 Jan, 2010 19:32 pm, izmenio ukupno 4 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 02 Apr, 2008 19:23 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

EUKALIPTUS
Evo biljke koju često koristima upravo u ovo vrijeme, a o kojoj jako malo znamo. Nova tema našeg druženja je eucalyptus. Uspješan iscjeljitelj bronhijalnih, respiratornih problema i vješt poticatelj naše unutarnje (duhovne) snage.

Eucalyptus raspršuje nečiste vode štetnih, izopačenih osječaja, da bi očistio te predjele i vratio ih u vrt prepun cvijeća i plodova.
Njegova budistička percepcija ljubavi može se shvatiti jedino unutar jedinstva duha i uvida u svom konačnom povezivanju s vječnošću..

Razgaljen i uznesen otvorenom, okrepljujućom svježinom mirisa, onaj koji udiše miris vječnosti u Eucalyptusu pozvan je na najčudesnije putovanje – ono koje ga vodi njemu samome.
Odvojen od žaljenja, ne poznajući strah, zaboravljajući ratove, zamjerke i egzistencionalne podjele, on se pronalazi prenesen, svjetao i slobodan na krilima duha, isprepleten s neizrecivom veličajnošću Atmana.
„Oslobođena, duša ulazi do vrhovnog svjetla koje je Brahman i identificira se s njim“.
U ljudskom kontekstu eucalyptus nam donosi mjeru širenja i velikog mira. On se može samo iznimno pojaviti u svom arhetipskom obliku kojeg moramo biti sposobni susresti i prepoznati, no on inspirira one koji su vođeni spokojem – ne kroz mlitavu odvojenost od okolnosti materijalnih prilika, nego u smirenosti „autentičnog disanja“ koje nas potiče da razmišljamo o oceanu u njegvooj neizmjernosti, planinama u njihovoj nedostižnosti i Nebu i Zemlji u njihovoj ujedinjenosti.
Vraća nas dubokim vrijednostima i u tom pogledu njegov miris može uznemiriti one koji od sebe stvaraju karakter pun jedva oprostivih društvenih pothvata.
Vrlo je koristan za decentriranu i raspršenu osobu, žrtvu neusklađenosti s okolinom.
Eucalyptus nam pomaže otkriti ono najbolje od nas samih.

http://dalajdama.blog.hr/


Poslednji izmenio Vesna dana 14 Avg, 2009 22:05 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 02 Apr, 2008 19:43 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

MENTA (Minthe)
(NANA)Mentino putovanje datira još od početka svijeta.
Grčka mitologija (da proširim priču iz ranijeg posta) uči nas da je nimfa Minthe nekada bila Hadova ljubavnica navikla živjeti u njegovom podzemnom kraljevstvu.
Kada je bog podzemlja ugrabio Koru i učinio ju svojom ženom Minthe je pala u takav gnjev da je Perzefona (Kora) stala na nju svojom petom i tako ju pretvorila u Mentu (pa onda iz tog razloga Strabo kaže o njoj;
- „Kad se gurne nogom menta luči tako blag miris“).
Had je kao kompenzaciju dopustio Minthi da bude ponovno rođena u obliku mirisnog cvijeta ; Minthe, Mint ili Hedousmos – „slatka mirisa“.

Postoji još par tragova koji zanimljivo povezuju Mintu s tim božanstvima pa tako na Elidi, na Peloponezu, stoji planina Minth u čijem se podnožju nalazi jedan od rijetkih hramova posvećenih Hadu, na rubu svete šume posvećene Demetri.

Činjenica je da je menta korištena u pogrebnim ritualima (uz mirtu i ružmarin) da prikrije miris leša.
Od tuda i dolazi jedan od čestih naziva za mentu „biljka smrti“ ili „samrtna biljka“ jer su u francuskim selima u prošlosti ljudi običavali paliti mentu u sobama u kojima je bio izložen mrtvac.
Čak sicilijanska izreka upozorava ženu koja ima mjesečnicu da se ne približava menti zbog opasnosti od smrti.

Erotizam povezan s mentom vidi se i u njezinoj afrodizijačkoj s pravom nastaloj poznatoj reputaciji jer menta označava i „egzaltiranu ljubav“ koju ona koristi i nastavlja uživati.
U jeziku cvijeća ona kaže „Ja gorim“, a drevna francuska uzrečica kaže „djevojka koja pije mentu se zaljubljuje“ dok „bikovi koji jedu mentu postaju bijesni“.
Na temelju ambivalentnosti povezane s ulogom mente zbog dualnosti njezinog djelovanja menta simbolizira i seksualnu sublimaciju po Boginji koja ju svojim inicijatima postavlja za uzor.
Taj drugi sastojak mita povezanog s mentom oslanja se na evoluciju duše dok je prvi podsjećanje na ljudsku inkarnaciju kroz mjeru seksualne snage koja opada i smrti koja ju slijedi.
S druge strane, na taj način čovječanstvo je dobilo um koji prosuđuje, jamstvo njegove slobode izbora, čiji rezultat je podizanje svjesnosti o ljudskom individualnom jastvu.
Menta je očito afrodizijak i kontraceptiv, čak i abortificijent što su svojstva osvijetljena u mitovima.
Menta , to sada možemo zaključiti, nudi i najbolje i najgore od sebe.
Ona je vatra koja žari, vulkan koji preplavljuje energijom i potiče njezinu fizičku i mentalnu snagu iz utrobe zemlje, no njezin duhovni izvor ostaje neiskazan, sunčano svjetlo Tiferet, visoko mjesto posjećeno od uzvišenih duša Malkuta, koji je mogao piti iz pehara Jeshoda, uzdignut čistoćom svojih namjera i snagom svoje posvećenosti.

http://dalajdama.blog.hr/


Poslednji put izmenio Vesna dana 14 Avg, 2009 22:15 pm, izmenio ukupno 2 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 02 Apr, 2008 19:49 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

LAVANDA
(lavandula vera var.fragrans)

Lavanda, lavandula dolazi od latinskog lavare što znači – prati.
Drevni narodi običavali su koristiti cvjetove i lišće za parfimiranje svojih kupki.
I pralje su ju koristile u svojim praonicama i stavljale ju u svoje rublje da bi njegov miris održale svježim.
Lavanda je izvrstan antiseptik i opći harmonizator.
Priprema za san pa djeluje protiv nesanice, nemirnih noći i mrzovoljnih buđenja, a blag melem od nekoliko kapi na solarnom plexusu i na tabanima je spasonosan.
Sva veličajnost Lavandule vere dolazi iznutra, a njena ljepota je jednostavna, izvorna, skromna i suptilna.

Kad gledamo tu malu biljku koja stvara svoj cvjetni vrh bez razmetanja ili hvalisanja, podnosi najjače sunce i veže se za najsušnije tlo, podnosi najgrublje oluje nikada ne odbijajući niti prestajući parfimirati zrak svojim blažećim mirisom, možemo pomisliti o društvenoj egzistenciji kao ispraznoj i strašno pretencioznoj.

A nije li istina da ta mala hrpica plavih cvjetnih klasova, koja je zadovoljna svime, bez ceremonija zahvaljuje na onome što joj život pošalje na put, bilo to iskušenje ili užitak?
Ona dodiruje dušu onih koji joj priđu, ali tako diskretno da se ponekad zastidimo što toga nismo bili svjesni.
Od svog života ona stvara trajnu molitvu, a s obzirom na pojam „vera“ što na slavenskim jezicima zvači „vjera“ primječujemo lako da joj i ta interpretacija bezrezervno pristaje.

http://dalajdama.blog.hr/


Poslednji izmenio Vesna dana 14 Avg, 2009 22:20 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 02 Apr, 2008 19:55 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.
LOVOR
(Lauris nobilis)
Lovor je dugo povezivan s proricanjem, a njegova svojstva revitaliziranja mentalne i psihičke razine zaista mogu dovesti do zaključka da ima okultno-medijsko svojstvo.
U svakom slučaju, pucketanje lovorovih listova u plamenu je odavno smatrano sretnim znakom, ponekad čak i znakom dobre žetve, a preporučivalo bi se i spavanje s lovorovim listovima ispod jastuka da bi se prorekla budućnost kroz snove.

U indiji su slava, moć i žrtvovanje lovora simbolizirani u kultu Shive; što smatramo muževnom i nebeskom moći, znakom pravde i više ljubavi u pobjedu rame i Krishne.

Lovor može smiriti osječaje nekih ljudi i pomoći im da nadiđu svoje strahove i potisnutost. On potiče ambicije i samopouzdanje i čini osobu svjesnom svoje vrijednosti dajući joj volju i želju da djeluje.

Prožet misticizmom i proročkom slavom, lovor i njegove legende ostaju vječne. Kao neizreciva nazočnost koja osvjetljava ljudsko postojanje lovor nadilazi obično i uzdiže našu svijest moćnom aurom, snaži slabe i iscjeljuje stare. Može osobu ohrabriti da otkrije svoju moć, preuzme odgovornost za sebe i mentalnu i fizičku i objektivno pomoći pojedincu da se oslobodi emocionalne zbrke i mentalne obamrlosti. Lovor podržava život uklanjajući sve trulo, septično i degenerirano.

Pozivajući na misterije i traganje za gralom, lovor djeluje i ne ostavlja ravnodušnim, čak i ako njegov dubok, hermetički simbolizam (u kojem leži dužnost) obvezuje lažljivca da ostane izvan hrama sve dok njegova duša očišćena od prošlosti ne uzmogne bez stida „jesti vatru i piti svjetlo“.

http://dalajdama.blog.hr/


Poslednji izmenio Vesna dana 14 Avg, 2009 22:24 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 02 Apr, 2008 19:59 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

ČEMPRES
(cupressus sempervirnes)

Veličajnost čempresa, stasitog, izduženog drveta, koje se poput plamena uzdiže prema zvjezdanom, beskrajnom nebu, predstavlja zapravo sveti „plamen“ života, ne promijenjene, vječne biti i snažno podsjeća na duhovni arhetip: visokog, elegantnog starca s mudrošću prikupljenom tijekom tisuća godina, intenzivnog, discipliniranog života.

Čempres je zimzeleno drvo legendarne dugovječnosti, povezano s idejom o besmrtnosti duše i dragovoljan je pratioc ožalošćenih zbog nečije smrti.

To je drvo sublimacije seksualne snage, znak neuništivosti i čistoće duše, drvo pomoći onima koji preobražavaju sirovu snagu svojih korijena, odnosno instinktivnu seksualnu energiju u rafiniranu krepkost i duhovnu energiju kao njezinu polazišnu točku i stabilnu bazu.
Pomaže u potrazi za doživljajem „vječnog života“.

Simbolizam čempresa možemo pronaći svugdje gdje ovo drvo može rasti i razvijati se.
U drevnom šintoizmu shaku – svečenićki skriptar izrađivan je od čempresa, ali i štapovi nekih magova.

Zbog svoje ozdravljujuće prirode i duhovne moći čempres uravnotežuje ljudske strasti, ovladava reakcijama ega i smiruje emocionalne i seksualne krajnosti.
Čineći čovjeka filozofom i mudrim bićem, podupire njegovu volju i pomaže mu da se oporavi od romantičnih neuspjeha.
Zbog toga su se bizantinci držali priče koja kaže da uz vrata „vrta simbola“ rastu tri drveta; čempres, cedar i bor koji nas uče umjerenosti.

http://dalajdama.blog.hr/


Poslednji izmenio Vesna dana 14 Avg, 2009 22:31 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 02 Apr, 2008 20:30 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

RUŽARuža je cvijet Venere, kojoj su bili posvećeni prvi proljetni pupoljci dok su čiste, mlade vestalske djevice kao Myrto (buduća kraljica Perzije uz Kira , lječila je svojom vrlinom i nepokolebljivom vjerom) posvečivale ružine latice na nepretenciozan način, na boginjin praznik kad je započinjao Venerin znak Bika (bik je simbol seksualne aktivnosti i plodnosti), to je bila izlika za najrazličitije pijanke.
Rimske kurtizane ovjenčavale su se ružama i mirtom, dvjema biljkama posvećenima ovom božanstvu, ali je u tom slučaju jedino značenje ruža bila tjelesna ljubav i senzualni užitak.

I strast je dio misterija ruže, a erotiku inspiriranu dvostrukim licem Venere ( s njezinim pozivom da se skinu latice svetog cvijeta; ako želite otkriti žensku golotinju) nalazimo u mnogim kulturama.
U hinduzimu vidimo tako Kamu, boga ljubavi i Kupidonova dvojnika, kako baca pet svjetova (među njima i ružu) na one u kojima želi probuditi želju.
No pet je broj obnavljanja i preporoda (ponovnog rođenja), koji se postiže napuštanjem četiri elementa materije. Tako je astralna ruža zemaljske ljubavi odraz kozmičke ruže, Triparasundari, simbol Božanske Majke, sveopće Duše i slika njezina utjelovljenja iz prvotnih voda iz kojih se uzdiže da bi procvala u svoj svojoj veličajnosti iznad njih, poput Lakshmi - usavršene ljepote stvaranja koja sjedi na lotosu u moru mlijeka.
U mjesecu ruža - maju (svibnju) slavili su Veneru u Grčkoj i Latinskoj antici i uvijek je bila posvećena Boginji Majci.
S kršćanstvom je naravno postao to mjesec Marije, a bijela ruža postala je simbol djevice; niska zrnca (krunica) isprva sačinjena od ružinih šipaka posvećena njoj zove se - rozarij.

Ruža simbolizira i sveti gral koji sakuplja krv, simbol Mjeseca, receptivne, nježne duše koja prima solarni život, a personificiran je Djevicom koja pozdravlja dolazak Svetog Duha u njene grudi.
Čak i prije Sv. Tereza krščanstvo je shvatilo dubinu ruže i povezalo ju sa svojim mističnim traganjem, kako svjedoče Rosnkreuzeri, čiji peti cvijet smješten u sredinu ( u srce Kristovo) između ostalog simbolizira i kvintesenciju - božanski život razapet u misterij s ciljem da ju transcendetira.
Iza svoje duhovne čistoće, izvora inspiracije i posvećenosti ruža nas vodi prema misterijima stvaranja i ostaje (poput lotosa na Istoku) simbol kozmičkog kotača koji okreće svijet u spirali remena i prostora.
Tako u njezinoj kozmičkoj dimenziji, ona simbolizira život, smrt i uskrsnuće.
Toliko lijepa da ju je nemoguće opisati, ruža ispunjava zrak svojim dubokim mirisima i doprinosi AURI onih koji tragaju za duhom.

http://dalajdama.blog.hr/


Poslednji put izmenio Vesna dana 14 Avg, 2009 22:39 pm, izmenio ukupno 2 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 25 Jun, 2008 23:37 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...
POPIS I SVOJSTVA MAGIČNOG BILJA
CIMET

Eng. cinnamon
Lat. (Cinnamomum zeylanicum)
Planet kojim dominira: Sunce
Element: vatra
Spol: muški

Magična svojstva: spaljuje se kao incens, u štapićima – kori, te kao mljeveni u obliku praha. Koristi se kod čarolija ozdravljenja, privlačenja novca, psihičkih moći i zaštite. Djeluje na spiritualnost, uspjeh, ozdravljenje, psihičke moći, požudu, zaštitu, ljubav. Poznat je kao muški afrodizijak.

Koristi se kao incens, ili aromatično ulje za premaz svijeća. Ulje se može kupiti gotovo ili načiniti tako da prah pomiješamo sa ekstra-djevičanskim uljem.

Pomiješan sa tamjanom, mirtom i sandalovinom u obliku incensa daje snažnu zaštitu.

Ljekovita svojstva: Nedavna istraživanja otkrila su da svakodnevna konzumacija cimeta u malim količinama (pola male žličice), smanjuje šećer u krvi, kolesterol. Preporuča se uzimanje dijabetičarima, kod problema sa cirkulacijom.

Izgled biljke: Cimet je tropsko zimzeleno drvo. Izraste do 7m visine, tamnozelene boje, lišće i kora su aromatični. U našim krajevima može se jedino kupiti u obliku začina (kore ili praha).MAHOVINA

Eng. Moss
Planet kojim dominira: Jupiter
Element: zemlja
Spol: muški

Magična svojstva: Koristi kao biljka koja donosi sreću, posebno u ritualima sa novcem. Bilo koju vrstu mahovine skinutu sa nadgrobnog spomenika nosite uz sebe. Koristi se u čarolijama vezanim uz novac i blagostanje, u magiji vezanu uz Gnome i Majku Zemlju. Koristi se i kod pripremanja vještičje boce za kuću ili radno mjesto. Stavlja se u odjeću za privlačenje seksualne pažnje.

Nalazišta: U magiji koriste se sve vrste mahovina. Pronalaze se u prirodi na vlažnim mjestima u hladu, gdje ima malo sunca i puno vlage, na kori drveća sa sjeverne strane.


DAMIANA

Eng. damiana
Drugi nazivi: Herba de la pastora
Planet kojim vlada: mars
Elemanat: vatra
Spol: muški

Magična svojstva: Damiana se najčešće koristi u seksualnoj magiji za prizivanje požude i ljubavi, te kod ljubavnih kupki. Također koristi se kod prizivanja vizija tako da se spaljuje u obliku incensa, kada izaziva laganu euforiju. Može se pripremati u obliku čaja i djeluje kao blagi afrodizijak. Odlična za čaranje i privlačenje muškog ljubavnika. Također pokazuje se odlična kod čarolija prekida i raskida veza. Ovu biljku koristite krajnje oprezno.

Ljekovita svojstva: Koristi se kao blagi afrodizijak, kod depresije i glavobolje, mokrenja u krevet.BOSILJAK

Eng. Basil
Planet kojim vlada: mars
Element: vatra
Spol: muški

Magična svojstva: Koristi se u čarolijama ljubavi i novca. Nosi se u džepu ili novčaniku za privlačenje bogatstva, u ritualnim kupkama za privlačenje nove ljubavne veze ili raskida stare, te za pročišćenje tijela od negativnih energija. Prosipa se po podu kao zaštita od neželjenih sila i duhova ili se spaljuje u obliku incensa kao jaki i djelotvorni element egzorcizma.

Nalazišta: Može se pronaći u našim krajevima na otvorenom kao samonikla biljka ili u trgovinama kao začinska. Oprez! Često se zamjenjuje sa mentom.KLINČIĆ

Eng. Cloves
Planet kojim vlada: Jupiter
Element: vatra
Spol: muški

Magična svojstva: Koristi se u svrhu zaštite, egzorcizma, ljubavi, novca i sreće. Kao incens za privlačenje novca, poništavanje negativnosti, čišćenja, privlačenja sreće ili u ritualima za prestanak ogovaranja. Nosi se za privlačenje suprotnog spola, za zaštitu ili pobijanje negativne energije oko sebe. Također vješa se iznad krevetića za zaštitu beba i djece.


CEDAR

Eng. cedar
Planet kojim vlada: sunce
Element: vatra
Spol: muški

Magična svojstva: Koristi se kod pročišćenja, ozdravljenja, rituala novca, zaštite i ljubavi. Dim cedra djeluje pročišćavajuće i može poslužiti kod problema sa nesanicom i noćnim morama. Nosi se u torbi ili novčaniku za privlačenje novca, te se koristi kao incens za privlačenje novca. Koristi se također kod ljubavne magije, a njegov dim potiče psihičke moći. Koristi se za prizivanje energije elementa zemlje, te kod uzemljenja (grounding).

Izgled i specifičnosti drva: Cedar se ubraja u zimzelena drveta iz porodice borova s tvrdim i bodljikavim, četverobridnim iglicama, koje su na kratkim ograncima stabla skupljene u čuperke, a na dugima stoje pojedinačno. Cedrovi su od velikog značenja u šumarstvu i arborikulturi Sredozemlja. U toplijim krajevima našeg primorja uzgajaju se u šumskim kulturama, parkovima i drvoredima.KUMIN

Eng. cumin
Planet kojim vlada: Mars
Element: vatra
Spol: muški
Drugi nazivi: čurukot, crni kumin - kim, nigella-sativa

Magična svojstva: Pomiješan s tamjanom spaljuje se kao jaki incens zaštite. Pomiješan sa soli udaljavat će zle duhove i zlu sreću izvan kuće. Također koristi se u ljubavnim čarolijama i ritualima. Stavlja se u vino da bi probudio ljubav i strast. Kupuje se u obliku začina.

Hrvatski crni kumin: raste u primorju, poznat kao biljka sa nezamjenjivim ljekovitim svojstvima.


ĆURUKOT

„Ćurukot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.“
( Hadis Poslanika Muhameda s.a.w.s. – prenosi Imam Buchari)

“Ćurukot u svojoj čahuri, koja izgledom podsjeća na čahuru maka, sadrži tamna zrnca, koja se nakon žetve suše. Iz ovog sjemena se hladnim cijeđenjem dobiva ulje koje je bogato nezasićenim punomasnim kiselinama. Te kiseline su esencijalne (od životne važnosti), pa ih je uz hranu potrebno unositi u organizam. Nabrojmo samo neka od velikog broja oboljenja protiv kojih se koristi ovaj čudotvorni lijek: od akni, alergija i astme, preko nadimanja, celulita, prehlade, bolova u zglobovima, nedostatka koncentracije, kamena u bubregu, djelomične impotentnosti, te težih oblika neplodnosti, do upale desni… sve to je moguće - kažu - liječiti uljem od ćurukota. Danas se ćurukot uzgaja pretežno u Siriji, Iraku, Egiptu, Americi, Indiji, Pakistanu, Iranu, Grčkoj i na Kipru, obzirom da najbolje uspijeva u sunčanim predjelima. “


BILJE U MAGIJI

ŠPAROGA vlada muškom, seksualnom snagom i slavi misteriju Demetre/Ceres.

ARTIČOKA sprječava erotske snove, tjera Lilit.
Ovim povrćem vlada Venera.

AVOKADO se koristi za ljubavne i seksualne čarolije i čarolije ljepote.

www.knjigasjenki.com


Poslednji izmenio Vesna dana 05 Jan, 2010 19:26 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 05 Jul, 2008 11:28 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...
ZA SAKUPLJAČE BILJAKA
Pre svega, kako se sakuplja i čuva bilje?


1. Sakupljanje bilja..! List i cvet ( herba )

Sakupljaju se za vreme lepih, toplih i sunčanih dana. Ne smeju se skupljati po kiši, ili odmah posle kiše ili za vreme rose jer će prilikom sušenja potamneti i istruliti.. Isto tako lekovito bilje ne skuplja se pored prometnih puteva ili želežnice a ni pored naseljenih mesta, jer takva mesta obiluju nečistoćom i prašinom. Poželjno je da se u toku jedne ture sakupljanja bere samo jedna vrsta bilja, ili ako ih već berete više, da ih rasporedite u više košarica . I NIKAKO ne mešajte otrovne i halucinogene biljke sa lekovitim i neotrovnim. Ukoliko berete otrovno bilje bilo bi poželjno da se posle berbe okupate i operete odeću. Trule i nepotrebne delove biljke odmah na mestu odbacujte.


2. Sušenje bilja

. Biljke se suše u hladovini, na promaji, a ne na jakom suncu jer će tako samo uvenuti. Na suncu možete sušiti samo neke biljke kao što je čičak. Sušite ga pojedinačno, a ne na gomili. Poslažite daske i pokrijte ih čistom belom hartijom pa na nju slažite bilje u tankim slojevima, sa par cm razmaka između. Promaja je važna jer poboljšava isparavanje i odstranjivenje pare te se i bilje brže suši. Za vreme sušenja bilje treba barem dva puta dnevno okretati, što pažljivije, da se ne bi ubuđalo, oštetilo ili izgubilo boju. Idealno mesto za sušenje bi bio tavan sa limenim krovom jer se brže zagreva. Temperatura za sušenje mora biti između 30 – 40 stepeni celzijusa, za poneko bilje i do 50!!! ( o tom bilju na nekim drugim temama ). Da je biljka suva znaćete po tome što se lako lomi pod prstima.

3. Koren ( radix ) i Rizom ( rhizoma ) jednogodišnjih lekovitih biljaka

Vade se u proleće dok su biljke još u cvetu, jer ih je tada lakše raspoznati. Kod višegodišnjih biljaka pak krupno i razvijeno korenje i rizomi sakupljaju se u jesen. Kao i kod lista i cveta, odstranjuju se truli, buđavi i suvi delovi te se odmah na početku dobro očiste od zemlje i ostalih nečistoća, operu se hladnom vodom, iseku, nanižu na kanap i suše na temperaturi od 60 – 70 stepeni celzijusa ili pak na jakom suncu, pećnici ili zagrejanoj sušnici. Važne napomene kod branja korenja i rizoma su : Nikada iz zemlje ne vadite sve korenje jedne iste vrste, ne vadite mlado korenje i rizome jer oni nemaju NIKAKVU lekovitu vrednost.

4. Kora ( cortex)

Skida se sa drveta, odnosno grana približne debljine kao ljudska ruka. Kora ne sme biti ispucana ili izbočena. Obično se guli u proleće a ređe u jesen. Koristi se samo mlada, zdrava , glatka kora. Nakon što ste je ogulili, dobro je operite, isušite krpom, isecite veoma sitno i sušite na promaji u ladovini.

5. Lukovice ( bulbus ), semenje ( semen ) i plodovi ( fructus )

Beru se samo kad su posve ZRELI. Ali ima izuzetaka : crveni šipak, drenjine, trnjine i šljive se beru pre sazrevanja dok su još tvrdi. Tvrdi plodovi naime, čisto da napomenem, sadrže više vitamina i lakše se suše jer ne podležu kvarenju, buđanju pa im je i lekovita vrednost veća . I lukovice i semenje i plodovi suše se na razastrtoj prozračnoj tkanini na promaji u hladovini. Po sušenju spremaju se u papirne rupičaste kese.

6. Pupoljci se beru dok se još nisu potpuno razvili.

Ubrane biljke, svoja lekovita svojstva zadržavaju 12 – 18 meseci. Nakon toga valja ih zameniti svežim. Takođe bilje koje za vreme sušenja izgubi boju ili miris bacite – neće vam biti od koristi.

Izvori teksta : 1. Životić , Dragoslav, Dragana, Svetlana – Priručnik za sakupljače bilja
2. Gelenčir N. – Prirodno lečenje biljem


Poslednji izmenio Vesna dana 05 Jan, 2010 19:30 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 11 Jul, 2008 03:48 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...
MAGIJA BILJA
Biljke za zastitu : luk, cesnjak, akacija, bosiljak, cicak, breza, hrast, borovnica, imela, lovor, mandragora, kopriva, ruzmarin

Biljke za isceljivanje : kopriva, cesnjak, bor, lipa, kamilica

Biljke za ljubav i povecanje polne moci : crvena ruza, cvet bagrema, aloja, gardenija, jasmin, lavanda, mirta, ljubicica, jabuka

Biljke za povecanje intuicije i duhovni razvoj: ginseng, lavanda, maslacak, hmelj, lipa, timijan, kadulja, ruzmarin, safran, pelin, kamilica


Angelika
Angelica archangelica

Upotrebljava se za zastitu od bolesti, pa se verovalo da tera zle duhove i produzava zivot. Kada se doda u vodu za kupanje, odstranjuje uroke, a njen koren se moze nositi i kao zastitna amajlija, oko vrata ili pricvrscen na stomaku, u podrucju solarnog pleksusa. U medicini se koristi u obliku caja, koji ublazava tegobe lose probave, zgaravicu, hepatitis, bolesti crijeva, itd. Smatra se da poboljsava cirkulaciju i povecava protok energije u tijelu.

Valerijana (Baldrijan)
Valeriana officinalis

U ljubavnoj i seksualnoj magiji koristi se za ponovno povezivanje rastavljenih ljubavnika, polozena ispod jastuka leci nesanicu, a dodana u vodu za kupanje, pomaze da se telo procisti od razlicitih otrova i negativnih energija. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo za smirenje i lek protiv nesanice. Olaksava zivcanu napetost i fizicke bolove, snizava krvni pritisak, blazi menstrualne tegobe, itd. Oprez - ne preporucuje se ljudima sa losom cirkulacijom i niskim pritiskom !

Bor
Pinus spp.

Bor je za samane i vestice simbolizovao drvo besmrtnosti,pa se smatralo da svi njegovi delovi, kada se stave u talisman, sluze kao zastita od zla. Posvecen je boginji plodnosti Kibeli. U narodnoj medicini se koristi za lecenje akni, bronhitisa, reume, te je o caj i sirup od borovih iglica dobro sredstvo za ciscenje pluca kod pusaca i plucnih bolesnika

Breza
Betula alba

Koristi se za ljubavnu magiju, ostvaruje ljubavne zelje. Komadi brezine kore sluze za izradu ljubavnih talismana, kao i u svim vrstama Venerinih rituala. Sluzi i za zastitu od zla, te simboluje cistocu ljudske duse i njezinu besmrtnost. U medicini se koristi kao diuretik, te pomaze kod reume.

Beli luk
Allium sativum

Takodje sluzi za zastitu od zla i energetskih vampira. Stavlja se iznad vrata u kuci, ali i ispod kreveta, da otera nocne demone koji dolaze u san. Smatra se da je to jedna od najjacih biljaka za zastitu od svih vrsta negativnih, astralnih upliva. U narodnoj medicini se koristi i kao prirodni antibiotik, izvrsno sredstvo protiv prehlade i svih vrsta infekcija, jer jaca imunitet. Takodje je u novije vrijeme ustanovljeno da ima i snazno, antikancerogeno djelovanje. Preporucuje se koristenje belog luka u prehrani, u sto vecoj mjeri, tokom citave godine, kao zastita od razlicitih bolesti.

Jabuka
Malus spp.

Cvetovi jabuke se koriste u ljubavnoj magiji. Simbolizuju besmrtnost, , mladost i vecnu svezinu, a njeno drvo sluzi za izradu carobnih palica i razlicitih amajlija. U narodnoj medicini se koristi za lecenje zatvora, poboljsava probavu, cisti kozu, snizava holesterol i ima antikancerogeno djelovanje, pa se preporucuje njeno sto cesce konzumiranje tokom citave godine.

Kamilica
Matricaria chamomilla, Anthemus nobilis

U magiji se koristi kao sredstvo za privlacenje novca, te smiruje razdrazljivost i povecava sposobnost meditiranja i unutrasnjeg vidjenja. Takodje sluzi i kao sredstvo zastite od uroka. U narodnoj medicini se koristi za lecenje prehlade, raznih upala grla, nosa i ociju, ublazava dusevni nemir, nesanicu i predmenstrualne tegobe.


1. Bršljan
Hedera spp.

- Koristi se u ljubavnoj magiji, za povećanje i očuvanje polne želje kod bračnih partnera i izradu ljubavnih talismana. U kultu Dionisa bio je važna biljka sa kojom se Dionis ukrašavao, stavljajući bršljan na golo telo, sto je ženske posvećenice njegovog kulta dovodilo do mističnog zanosa ! U narodnoj medicini se koristi izvana, kao oblog za lečenje rana i gljivičnih obolenja kože.

2. Crveni luk
Allium cepa

- Štiti od zlih duhova. Kada se stavi u uglove kuće, apsorbira negativne energije, zlo i bolesti. Stavljen ispod jastuka, donosi proročanske snove. Sa njim se čisti i magijsko oruđe, mačevi i noževi. U medicini se koristi za smanjivanje krvnog pritiska, holesterola i sećera u krvi.

3. Glog
Crataegus oxycantha

- U narodnoj magiji se koristi u ritualima za povećanje plodnosti. Navodno štiti od munja i gromova, kao i od prirodnih katastrofa. Od njegovog drveta se izrađuju čarobni štapovi i stapići. U medicini se koristi za jačanje srca, sprečava arterosklerozu i snižava krvni pritisak.

4. Hmelj
Humulus lupulus

- Stavljen ispod jastuka, leči nesanicu. U medicini služi kao prirodno sredstvo za smirenje, no pomaže i kod upale mehura i različitih uroloških infekcija.

5. Hrast
Quercus spp.

- Spaljeni listovi hrasta čiste prostor i teraju bolesti. Takođe se njegovi plodovi koriste u svim ritualima za povećanje plodnosti i polne moći. Povećava seksualnu privlačnost. Od njegovog drveta se izrađuju i talismani za zaštitu. Kod Druida je hrast bio sveto drvo, te je simbolizovao dugovečnost, moć - fizičku, ali i duhovnu, te sposobnost unutrašnjeg viđenja. U medicini se listovi hrasta stavljaju kao oblog, koji pomaže zaceljivanje rana.

6. Jasmin
Jasminum officinale

- Koristi se u ljubavnoj magiji, za privlačenje ljubavi, njegovo eterično ulje povećava polnu moć i želju, a smatra se i da je izvrstan lek protiv frigidnosti. Donosi i proročanske snove. U medicini se koristi u aromaterapiji, kao sredstvo za lečenje depresije i živčanog nemira.


Jorgovan

Njegov naziv
Syringa vulgaris L.,Porijeklom je sa Balkana i zemalja srednjeg Istoka
Njegovo arapsko-persijsko ime je likâk.

Berba
U prolece je najsvezije cvece,cvetovi i kora su mladi kao i grane.


Jezik cveca

Jorgovan :prijateljstvo,cistoca.
Beli jorgovan :cistoca,nevinost,devicanstvo, « zaljubljen sam u tebe »
Svetlo ljubicasti jorgovan : « moje srce je tvoje »
Purpurni jorgovan : uzbudjenost.

Medicinska svojstva
Gorak je pa ga zivotinje ne jedu.
Smanjuje temperaturu i tonik je pretezno dobar za probavu.

Caj za varenje:
pola sake suvog cveca u 1 l. vode,2-3 soljice dnevno.

Caj protiv groznice:
Pola sake suvog lisca(ili kore u slucaju da je jaka groznica)
Staviti u 1 l.vode,2-3 soljice dnevno.

Ulje od jorgovana za probavu ili protiv akutnog zglobnog reumatizma:
Potopiti prstohvat osusenog cveta u 1 l.maslinovog ulja i ostaviti 15 dana na suncu,filtrirati i masirati s time stomak ( za probavu) ili u slucaju reumatizma, bolna mesta.


Simbolika
Pokloniti zeni beli jorgovan znaci priznati ljubav sa postovanjem
U Engleskoj,on je simbol smrti,dakle ne daje se kada je neko bolestan ;
-Pokloniti ljubicasti jorgovan,znak je prosidbe.On donosi srecu paru.

Magijska upotreba
-Jorgovan udaljava lose uticaje.
-Egzorcizam.
-Ljubicasti jorgovan cisti kuce koje su cesto posecene.

-Staviti kristal u torbicu,udisati miris jorgovana,meditirati pomocu svece,ugasiti je pre spavanja.

http://paganizam.6.forumer.com/viewtopic.php?t=40


Poslednji izmenio Vesna dana 05 Jan, 2010 19:43 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
nensi
Na duhovnom putu


Pridružio: 02 Nov 2008
Poruke: 31
Lokacija: beograd

 Poruka Poslao: 06 Dec, 2008 16:02 pm    Naslov: Tajne biljaka
Odgovoriti sa citatom

.

LEKOVITA BILJKA MANGOSTIN
Na vašem sajtu još niko nije pisao o daru prirode - biljke MANGOSTIN. Stanovnici podneblja u kojem raste nazivaju je, božjom hranom. Raste u dzunglama Azije, napajana energijama sunca i smatraju je svetim voćem, ali gotovo je nepoznata u severnoj Americi i Evropi. Ovo voće je biljka jedinstvenog sastava čiji je glavni aktivni pristup KSANTON. Postoje 200 različitih ksantona od kojih 40 se nalazi u mongostinu. Ksantoni imaju jak antioxidacioni efekat.,ali ovo voće ima i druga antioxsidativna jedinjenja.
MANGOSTIN je i centar naučnog istraživanja zbog njegovog blagotvornog uticaja na zdravlje. Mangostin sadrži velike kolićine kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, kao vitamina b1, b2, b6 i to sve služi oćuvanju zdravlja i očuvanju normalnog metabolizma čelija.Od skoro na našem podneblju nalazimo ga pod imenom ZENTONIK kojem su dodata i voća sa našeg podneblja: jagoda, brusnica,malina,trešnja,jabuka,kruška,borovnica i grožđe. Kompletna lista dugačka je zvanično 138stavki a nezvanično mnogo više. Možemo da spomenemo samo neke. INDIKACIJE I SVOJSTVA: tumor, rak,simtomi starenja,hronični umor,antioxidant,povišen krvni pritisak,hipoglikemik,imunostimulans,reguliše nivo masnoče u krvi,gojaznost arterio skleroza,kardioprotektor,antivirusno,antibiotik,antimikotik, Ajchamerova bolest, artritis osteoporoza,Parkinsonova bolest,neuralgije glaukom,depresije i još dosta toga. Zapisi starih civilizacija govore da nam je sva inteligencija u prirodi, a verujemo da će i skora budućnost biti okrenuta tim izvorištima. Sastavni smo deo prirode, satkani od istog biološkog materijala i tu nam je zdravlje, hrana i lek .Na pragu smo nove INTEGRATIVNE MEDICINE koja će pre svega
dati mnogo više znaja na polju preventive, kako sačuvati zdravlje’?
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email ICQ broj
matricaria
Tragalac


Pridružio: 13 Sep 2008
Poruke: 280
Lokacija: Nis

 Poruka Poslao: 06 Dec, 2008 23:57 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/mangosteen.html#Description
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku AIM Adresa Yahoo Messenger MSN Messenger
anđela
Iskušenik


Pridružio: 06 Dec 2008
Poruke: 87

 Poruka Poslao: 12 Dec, 2008 00:51 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

SIRUP OD KOPRIVEOvo je recept za sirup od koprive, kojim je dr.Todor Jovanović
lečio decu u bolnicama, koja su stradala u Černobilju:

Kopriva se bere sveža, kada se bere u proleće može da se koristi cela.
Opere se, isecka i stavi u mikser.
Na šolju ili teglu se stavi cediljka i dvostruka gaza, a zatim se iz miksera vadi kopriva i cedi kroz tu gazu.
Treba da se pije 3-4 puta dnevno po 1dl. PRE PODNE.
Ovaj sirup se koristio kao dodatak u lečenju, jer ima snažno isceljujuće dejstvo,
odlično za čišćenje krvi, podizanje imuniteta i veoma je efikasno protiv alergija.
.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Jazz08
Iskušenik


Pridružio: 19 Avg 2008
Poruke: 60
Lokacija: komshilook

 Poruka Poslao: 17 Feb, 2009 19:53 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Ovde se nalazi gomila knjiga o biljkama, abecednim redom...

http://www.4shared.com/dir/12219018/c1237f64/LJEKOVITO_BILJE.html
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
mokosh
Na duhovnom putu


Pridružio: 13 Feb 2009
Poruke: 25

 Poruka Poslao: 19 Feb, 2009 02:06 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.

Pokušajte da nađete knjigu Marije Treben - ,,Zdravlje iz Božije apoteke'' Smile
ime sve govori.
imam fotokopiju, ne znam da li je ima na netu ali pokušajte.
Poz Smile
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » LJEKOVITO BILJE, KRISTALI, ULJA...
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu
1, 2, 3, 4  Sledeci
Strana 1 od 4

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka NAJDELOTVORNIJE TEHNIKE KOJE KORISTITE... 188 Aleksandra-Caca 215965 18 Jul, 2011 22:36 pm
Aleksandra-Caca Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka NOVO NA SAJTU 69 adminfob 125037 27 Mar, 2011 09:52 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka PUT SRCA... 89 Vakan Tanka 157879 23 Dec, 2010 05:49 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ZORAN IZ ZEMUNA - Čitaocima koje to zanima (2008.) 2294 Vesna 1817911 08 Nov, 2010 01:48 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka OSHO - citati 40 Akasha 103833 16 Nov, 2009 16:00 pm
Akasha Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ČITAOCIMA KOJE TO ZANIMA - Sezona proleće/leto 2009. 2184 Starcy 1522667 08 Okt, 2009 02:46 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati ČITAOCIMA KOJE TO ZANIMA - 2009. 2462 Aleksandra-Caca 1754307 27 Mar, 2009 11:34 am
Vera Bojičić Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom