RAZNE METODE LEČENJA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » NAUČNA ISTRAŽIVANJA I SLUŽBENA MEDICINA
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 08 Nov, 2010 21:08 pm    Naslov: RAZNE METODE LEČENJA
Odgovoriti sa citatom

Pročišćena krv spasava život

NA Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, prvi put kod nas, ali i u svetu, uspešno su lečeni bolesnici sa pojedinim malignim i autoimunim poremećajima. Za njih je bila spasonosna takozvana multi-modalna terapijska afereza. To je kompleksna procedura menjanja sastava i funkcija krvi. Ovu metodu razvio je profesor dr Bela Balint, načelnika Odeljenja za hemoterapiju i aferezno lečenje VMA sa svojim saradnicima.

Do sada je za lečenje bolesti izazvanih poremećajima sastava i/ili funkcija krvi, na raspolaganju bila samo konvencionalna, ili klasična terapijska afereza. Tom procedurom, donekle sličnom hemodijalizi, otklanja se neki patogeni uzročnik iz cirkulacije, odnosno neki izmenjeni krvni sastojak (plazma ili ćelije), uz odgovarajuću zamenu izdvojenog dela krvi.

Timovi za transplantaciju matičnih ćelija i za regenerativnu medicinu VMA već godinama postižu uspehe na polju istraživanja i terapijske primene matičnih ćelija. Stručnjaci Odeljenja za aferezno lečenje, sa profesorom Balintom na čelu, lideri su i u svetskim razmerama i kada je u pitanju uvođenje novih procedura lečenja.

- Uopšteno posmatrano, u zavisnosti od vrste otklonjenog krvnog elementa, afereze delimo na terapijsku izmenu plazme i posebne citafereze - objašnjava profesor Balint u razgovoru za „Novosti“. - Cilj je smanjenje sadržaja „patogena“ u cirkulaciji do nivoa koji neće nepovoljno uticati na tok bolesti. Infuzijom „zdrave“ alogene krvne plazme moguće je nadoknaditi nedostajući sastojak bolesnikove krvi. Do sada smo izveli oko 15.000 procedura terapijske afereze.

Profesor Balint, osnivač i predsednik Nacionalne grupe za aferezno lečenje Srbije, interdisciplinarnog udruženja transfuziologa, hematologa i nefrologa, uveo je i, objavljivanjem u vodećim stručnim časopisima, međunarodno verifikovao nove aferezne procedure, kao što su selektivna izmena plazme sa vantelesnom imunoadsorpcijom i multi-modalna afereza. Primenom tih postupaka, stvoreni su uslovi za uspešnu transplantaciju bubrega od nepodudarnog davaoca u krvno-grupnom sistemu ABO, ali i za brži oporavak bolesnika sa poremećajima krvi opasnim po život.

Revolucionarni postupak selektivne izmene plazme spas je za onu trećinu bolesnika, za koju je transplantacija bubrega jedini način izlečenja, a nisu mogli da dobiju bubreg od svojih srodnika, zbog „nepoklapanja“ u krvno-grupnom sistemu ABO.

- Do sada kod nas nije bilo nemoguće presađivanje bubrega u slučaju tzv. major nepodudarnosti davaoca i primaoca u krvno-grupnom sistemu ABO - objašnjava profesor Balint. - Dolazilo bi do veoma burnog imunskog sukoba sa odbacivanjem presađenog bubrega. Naša metoda uklanja antitela i omogućava uspešno prihvatanje organa od ABO inkompatibilnog davaoca. Istina, u svetu su na raspolaganju komercionalni sistemi za otklanjanje antitela ABO komercijalnim kolonama, ali primenom naše originalne metode imunoadsorpcije, uz istu terapijsku efikasnost, moguća je ušteda od 25.000 evra po transplantaciji.

Samo tri godine posle međunarodne verifikacije selektivne izmene plazme, svetskoj medicinskoj javnosti upravo je predstavljena multi-modalna terapijska afereza u zvaničnom časopisu Svetskog udruženja za aferezu i Evropske asocijacije za hemaferezu „Transfusion Apheresis Science“.

Ukoliko dolazi do komplikacija kod transplantacije ABO inkompatibilnog bubrega, postoji potreba za izvođenje i multi-modalne afereze, uz prethodnu „pripremu“ primaoca selektivnom izmenom plazme. Ova kombinovana, i do sada najsloženija aferezna procedura, koju su počeli da primenjuju stručnjaci VMA i, zahvaljujući kojoj je, kod dvadesetak bolesnika, uspešno obavljena transplantacija ABO nepodudarnog bubrega teče ovako: pre hirurške intervencije, odnosno transplantacije, antitela anti-A i/ili anti-B, uklanjaju se selektivom aferezom i imunoadsorpcijom iz cirkulacije bolesnika. Imunoadsorpcija se izvodi izvan tela bolesnika, u zatvorenom sistemu u sterilnim uslovima. Bolesniku se prečišćena plazma vraća, uz očuvanje bitnih sastojaka, kao što su činioci koagulacije, hormoni, citokini. Ukoliko dolazi do velikog gubitka krvnih ćelija, neophodnih kako za održavanje života bolesnika, tako i za prihvatanje transplantata, pristupa se multi-modalnoj aferezi. Izvođenjem ove afereze za manje od dva sata moguće je, na primer, povećati broj eritrocita i koncentraciju hemoglobina za dva do četiri puta, bez promene zapremine krvi i opterećenja kardiovaskulnog sistema (srca).

VIŠE KISEONIKA

LEČENjE bolesnika novom terapijskom multi-modalnom aferezom postiže se značajno poboljšanje snabdevanja tkiva kiseonikom kod bolesnika sa anemijom, koja im ugrožava život. Pored toga, optimizira se zapremina krvi (i)li ukupne tečnosti u organizmu i smanjuje hiperviskozitet (prevelika gustina) krvi sa posledičnim smanjenjm rizika od tromboza. Otklanjaju se neželjeni agensi, ili sastojci krvi, kao što su imunski kompleksi, specifični citokini i drugi imunski i zapaljenjski faktori, odgovorni za nastanak i razvoj bolesti.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 08 Nov, 2010 21:08 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

TERAPIJA JONIZOVANOM VODOM

Jonizovana voda se za sada najviše koristi u Aziji. Jonizovana voda praktično postaje naelektrisana, što joj omogućava da provodi električnu struju. Na taj način ona učestvuje u biohemijskim reakcijama u ćeliji. Pomoću elektriciteta u ćeliju se mogu uvesti razni molekuli iz solucije u ćeliju, i na isti način se izbaciti iz nje.

Pristalice terapije vodom tako razlikuju "živu vodu" , izvorsku koja provodi električnu energiju i "mrtvu" koju pijemo iz flaša i vodovoda. Šta se događa u organizmu koji se konstantno napaja "mrtvom" vodom? Da li se on uopšte energetski napaja? Da li je sam život nastao u slanoj električnoj vodi koju je dotakla jaka kosmička munja? Ili u mrtvoj kakvu danas koristimo? O tome kako muzika (posebno rock 'n' roll) "oživljava" ovu vodu u našem telu videćemo u posebnom tekstu
Ali, alopatska medicina se ne bavi poreklom života, zar ne? Važno je umiriti trenutne simptome. Makar prividno. I to naplatiti.

Jonizovana voda je veoma alkalna ima visok potencijal u redukciji oksidacije, što znači da deluje negativno. Molekuli vode u telu ne plivaju slobodno, već su koncentrisani u grupe (klastere). Ovi klasteri kod obične vode sastoje se u proseku od oko 12 molekula. Pošto je ova veza prevelika , voda ne dopire do svih delova u organizmu. Pravljenjem ovih veza sa duplo manje molekula, omogućava im se da oni prodru i tamo gde obična voda ne bi uspela.


Jonizovana voda ima u proseku duplo manji grupu molekula, pa se njeno pravljenje naziva "vlaženjem vode". Jonizovana voda deluje na rak na tri načina: kao antioksidant neutrališe slobodne radikale (reaktivne vrste kiseonika) i tako ih čini slobodnim molekulima kiseonika koji su onda na raspolaganju ćelijama kancera. Kancerozne ćelije ne podnose kiseonik i kad se njegov molekul (sa hidroksil jonima) nađe u njima on im isporučuje elektron više i čini ih alkalnim.
Za razliku od hidrogen peroksida koji dodaje telu molekul kisonika više (koji ne postoje u organizmu) jonizovana voda oslobađa molekule koji su već u telu.
Pijenje vode koja ima visok alkalni pH, zbog njenog svojstva da "raskiseli" sredinu može biti pomoć u prevenciji kancera. U Aziji se alkalna voda redovno daje pacijentima i smatra se regularnim delom mnogih terapija u lečenju kancera.


Jonizovana voda sa manjim grupama molekula pomoću električne energije tako uklanja mnoštvo toksičnih otpadnih produkata iz tela odnosno ćelija.

Mnoge su prednosti pijenja jonizovane vode i mnogo toga nema veze sa rakom. Ovo je čak postala i moda. Jonizovana voda sprečava širenje kancera i ubija kancerozne ćelije direktno ili indirektno.


Drugi antioksidanti koji se kombinuju sa jonizovanom vodom su vitamini C i E, minerali cink i selenijum i prirodne supstance likopen (lycopene) kuenzim Q10, N- Acetil Cistim, i minerali, mangan, bakar i cink (bakar cink u odnosu 1: 15).
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 29 Nov, 2010 23:32 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

EHO -ZAPPER-ELEKTRONSKI ANTIBIOTIK

„EHO-Zapper“ je digitalni mikroprocesorski aparat, koji pri radu proizvodi visokofrekventne jednosmerno - pulsirajuće signale (struje) niskog naponskog inteziteta. Konstruisan je po principima Dr Clark i omogućava uništavanje parazita, gljivica, bakterija i virusa u ljudskom organizmu, ne oštećujući na bilo koji način ljudske ćelije.

Kada su ovi patogeni organizmi eliminisani, moć ozdravljenja tela se u potpunosti oslobađa, vraćajući zdravlje u veoma kratkom vremenskom periodu. Zapper-om pročišćavate krv i limfne tečnosti, kanale glavnih organa, zidove creva i stomaka i centralni nervni sistem od patogena, što će značajno, tj. skoro odmah podići Vaš imuni sistem.

Ovaj aparat je proizveden i dugo godina se koristi u svetu da vam omogući da isprobate nove tehnologije sa minimalnim neugodnostima i maksimalnim dobrobitima za vaše zdravlje. Aparat nije namenjen da zameni ili nadoknadi druge oblike konvencionalnih medicinskih lečenja.

* Kako radi?
Svi organizmi emituju svoj karakteristični opseg frekvencija. Što su organizmi primitivniji, to je niži njihov frekventni opseg. Viši organizmi imaju više frekvencije, a opseg im je širi. Primena jednosmerno pulsirajuće struje unutar opsega nekog organizma ga uništava. Mali (niži) organizmi sa uskim frekventnim opsegom, nakon tretiranja ovim signalom, nestaju prilično lako. Pozitivna naponska ofsetna frekvencija može da ubije čitav spektar malih (nižih) organizama (parazita, bakterija, virusa, gljivica i ...) za samo sedam minuta.

* Zašto pozitivan napon?
Pozitivan napon, uspostavljen bilo gde u telu, privlači negativno naelektrisane organizme, kao što su bakterije. Pozitivan napon koji se formira na bakarnim elektrodama i koji se prenosi u organizam ih privlači, izbacujući ih sa vrata ćelija gde su se ušančile („vrata ćelije“ zovu se provodni kanali). Vrata ćelija su najčešće negativno naelektrisana, pa ih pozitivan napon stimuliše, tako da izbace sve bakterije koje su zaglavljene u njima.

* Zašto 7 minuta zapperisanja?
Zbog sigurnosti je odabran period izloženosti struji koji je neophodan da se unište svi paraziti, bakterije, virusi i gljivice u telu. Virusi i bakterije nestaju za 3 minute; pantljičare, metilji i obli crvi za 5 minuta; grinje za 7 minuta. Ne treba prekoračiti ovo vreme, mada nisu primećeni nikakvi loši efekti pri bilo kojoj dužini tretmana.

* Zašto 3 tretmana po 7 minuta i pauze, između tretmana, od 20 minuta?
U prvih 7 minuta Zapper eliminiše sve parazite, viruse i bakterije. Nakon toga treba napraviti pauzu od 20 minuta. Tokom tog vremena (u pauzi), bakterije i virusi se oslobađaju iz umirućih parazita i umesto njih počinju da napadaju vas. Drugi tretman Zapper-om eliminiše osobođene viruse i bakterije, ali se ubrzo ponovo pojavljuje nekoliko virusa, koji su inficirali neke od poslednjih bakterija. Ako propustite tretman, mogli biste dobiti prehladu, gušobolju ili nešto drugo. I opet, virusi se oslobađaju sa umirućih bakterija. Treći tretman eliminiše i poslednje oslobođene viruse.

* Zašto virusi unutar parazita nisu uginuli prilikom prvog tretmana?
Zato što elektricitet putuje po spoljašnosti predmeta (efekat „Faradejevog kaveza“). Telo patogenog organizma štitilo je njihovu unutrašnjost.

* Postoje li nedostupna mesta u telu za Zapper?
Zapper ne ubija zaštićene organizme, kao što su oni koji bi mogli biti unutar vašeg želudca ili creva. Elektricitet putuje duž zida želudca ili creva, ne kroz njihov sadržaj. Struja iz Zapper-a ne zalazi duboko u očne jabučice ili testise ili crevni sadržaj. Ona ne zalazi u vaše žučne kamenove ili u žive ćelije u kojima latentno boravi virus herpesa ili u kojima gljivica kandida pruža svoje pipke. Ali, ako koristite Zapper tri puta dnevno tokom nedelju dana ili duže, u najvećem broju slučajeva možete eliminisati i te „stanovnike“.

* Šta sa preživelim parazitima?
Unutrašnjost žučnih kamenčnića može sadržati parazite koji su nedostupni tretmanu Zapper-om. Eliminišite taj izvor ponovne infekcije tako što ćete izbaciti te kamenčiće čišćenjem jetre.
I ako na središte crvenog sadržaja često ne deluje električna struja, što ostavlja crevne bakterije kao što su šigela, ešerihija koli i paraziti u određenoj fazi razvoja, ponekad Zapper steriliše gotovo sve. Eliminišite preostale parazite i bakterije jednom dozom (2 kafene kašičice) ekstra jake tinkture ljuske oraha.

* Šta sa „dobrim“ bakterijama, jesu li one uništene?
Ne postoji način da se razlikuju „dobre“ i „loše“ bakterije. Međutim, čak i „dobre“ bakterije su loše ukoliko prođu kroz zid creva, pa zato Zapper pogađa uglavnom „loše“ bakterije. Dobra vest je da se normalna stolica obično uspostavlja za dan-dva. Očigledno, dobrim bakterijama koristi kad se unište loše. Domaći jogurt i kiselo mleko su posebno dobri da se ponovo uspostavi crevna flora.

* Ima li nuspojava?
Dosta ljudi je prvi dan osetilo lagane trnce u različitim delovima tela za vreme zapperisanja. Obično je to u delu tela gde osećaju bol ili gde im je rečeno, od strane stručnog medicinskog osoblja, da imaju problem.
Takođe, prvi dan možete primetiti da ste pospani i mrzovoljni, i morate se dobro naspavati. To je zbog velikog broja mrtvih parazita, bakterija i virusa u vašem krvotoku. Organizam će se pobrinuti sam za te ostatke dok budete spavali. Pokušajte da posle početne upotrebe Zapper-a smanjite svoj svakodnevni stres.

* Sugestije za brzo uklanjanje ostataka patogena iz krvotoka:
Uvek pijte dosta tečnosti pre, za vreme i posle tretmana. Pijte 10 do 16 čaša (od 2 dl) vode dnevno, između obroka. Možete uzeti neki mineralni preparat ili kalcijum. Poželjno je čišćenje creva jednom dnevno (može i korišćenjem gorke soli).

* Da li to štetno deluje na Vas?
Ne! Ovi tretmani ne izazivaju bilo kakve promene u krvnom pritisku, mentalnoj budnosti ili telesnoj temperaturi. Oni nikad nisu proizveli bol, mada relativno brzo mogu prekinuti bol.
Ne koristite Zapper ako ste trudni ili imate pejsmejker! Te okolnosti još nisu ispitane. Ne eksperimentišite!
Zapper je isproban čak i na deci mlađoj od 8 meseci bez ikakvih primetnih posledica.

* Koliko često treba koristiti Zapper?
Učestalost i količina tretmana Zapper-om zavisi od osobe, njenog stanja, kao i od vrste i stepena bolesti koja se tretira. Jednom kada je količina patogena smanjena ili kada su oni eliminisani, potreba za korišćenjem Zapper-a se smanjuje. Kod akutnih problema koristite Zapper 3 puta dnevno, 7 dana. Zatim nastavite jednom dnevno, do poboljšanja. Kod hroničnih problema koristite Zapper jednom dnevno, 3 meseca. Zatim jednom dnevno 5 dana u nedelji, sa 2 dana pauze. Naredna 3 meseca: svaki drugi dan. Za održavanje zdravlja koristite Zapper jednom nedeljno.

* Zašto koristiti platnene krpe nakvašene u rastvoru soli?
Slani rastvor smanjuje otpornost površine kože i obezbeđuje konstantnu provodljivost, tj. struja će nesmetano da teče.
Platno zadržava hidrantnost vaše kože. Tokom tretmana proverite vlažnost platna.

* Zašto prati elektrode pre svakog tretmana?
Da bi se obezbedila adekvatna provodnost. Elektrode ne treba tretirati nikakvim premazima ili zaštitama jer gube svojstvo provodnosti.

* Zašto je Eho-Zapper najbolji?
Zato što jedini konstantno meri jačinu i nesmetan protok struje. U svakom impulsu meri struju. U svakoj periodi od 33 mikro sekunde meri struju.
Ako nešto nije u redu, tj. ako je došlo do kratkog spoja, do slabe provodnosti ili do bilo kakvog prekida tretmana (prljave elektrode, prekid kabla, oslabljena baterija, nedovoljna vlažnost kože, kratak spoj elektroda, nepravilno držanje elektroda,..), detektuje bilo koju nepravilnost svetlosnim i zvučnim signalom. To je jedini siguran način da se terapija sprovodi i da je njen efekat maksimalan. Bilo koji uzrok neodgovarajućeg tretmana Eho-Zapper detektuje i ne dozvoljava da se tretman nastavi. Za najbolji efekat je najbitnija regularnost tretmana.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
rale
Mistik


Pridružio: 09 Nov 2008
Poruke: 1283

 Poruka Poslao: 27 Feb, 2011 18:21 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom


Link

_________________
једном се живи, али вечно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 27 Apr, 2011 23:12 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Novi metod oporavka srčanog mišića


Grupa francuskih naučnika iz Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) razvila je novi terapijski metod koji omogućava regeneraciju srčanog mišića, kao i srčanog tkiva, nakon infarkta, objavili su francuski mediji.
Radi se o ubrizgavanju ćelija sopstvene koštane srži pacijenta koji je doživeo infarkt, kako bi se regenerisao srčani mišić.

Naučnici su došli do tih rezultata tako što su sproveli istraživanje "Bonami" od 2005. do 2009. godine na 101 pacijentu mlađem od 75 godina na bolničkom lečenju zbog prvog doživljenog infarkta miokarda, ocenjenog kao "težak" i "skorašnji".

Istraživanje je sprovedeno tako što je prvo na svim pacijentima urađen hiruški metod - angioplastija, kojim se proširuju određeni delovi arterije.

Potom su pacijenti podeljeni u dve grupe - jednu kontrolnu i drugu u kojoj su pacijentima ubrizgavane ćelije iz sopstvene koštane srži, takozvane "autologne" ćelije, kako bi se regenerisao srčani mišić oštećen tokom infarkta.

Rezultati su pokazali da srčana ćelijska terapija ima pozitivan uticaj na srčani mišić, pre svega, u periodu od tri meseca nakon infarkta.

Ta terapija ima velike prednosti za pacijenta, jer ne zahteva nikakvu hiruršku intervenciju.

Ukoliko rezultati francuskog istraživanja budu potvrđeni, otkriveni metod bi mogao da, kako su istakli autori istraživanja, predstavlja novu terapeutsku perspektivu za više hiljada osoba u svetu godišnje, koji dožive teži oblik infarkta miokarda.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 30 Maj, 2011 10:55 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Novi lek protiv alkoholizma

Novi medikament na bazi supstance akamprosat pomaže da se alkohol ostavi bez apstinencijalnih tegoba, a smanjuje želju kod onih koji i dalje piju


LEČENJE alkoholizma bez apstinencijalnih muka - bolova, mučnina, nesanica, depresija, delirijuma - odnedavno je omogućeno korišćenjem novog leka na bazi supstance akamprosat.

Novom terapijom alkoholizma u Srbiji, prema rečima docenta dr Mirjane Jovanović, psihijatra iz Kliničkog centra u Kragujevcu, udvostručena je mogućnost da pacijenti postanu i ostanu apstinenti.

Novi vid lečenja pomaže i onim pacijentima koji ne istraju u apstinenciji, da im se smanji želja za alkoholom, kao i količina i učestalost unošenja alkohola. Lek se kombinuje sa nizom savetodavno psihijatrijskih pristupa. Za razliku od dosadašnjih tretmana, nova terapija ne izaziva odbojnost prema alkoholu i zato nije praćena efektima poput mučnine.


RUSI REKORDERI
OKO pet odsto muškaraca i jedan procenat žena, odnosno oko 23 miliona Evropljana, zavisnici su od alkohola. Petnaest odsto odraslih Evropljana (55 miliona) alkohol pije svakodnevno. Od njih, dvadeset miliona pije više od „jedne čašice“. U Srbiji se godišnje po čoveku popije od 12 do 15 litara alkohola. Time se svrstavamo u sam vrh po količini ispijenog alkohola. Najveće „pijanice“ su, prema istraživanjima - Rusi. U, proseku, svaki godišnje popije od 15 do 25 litara alkohola.

Prema rečima dr Bobana Milojkovića, predstavnika kompanije „Merk Srbija“, akamprosat se ne metaboliše u jetri, pa mogu da ga koriste i pacijenti koji imaju poremećaj funkcije jetre, što je čest slučaj kod ove grupe pacijenata. Osim toga, čak i ako se desi povremena epizoda opijanja, terapija akamprosatom može da se nastavi, jer lek ne reaguje sa alkoholom.

Zbog lakšeg dijagnostifikovanja i preciznije terapije, u sedam centara u Srbiji je pre godinu dana uveden softver LAT.

- Ovaj program preciznije određuje tipove pacijenata zavisnih od alkohola prema nivou njihove zavisnosti. Korišćenjem softvera uskoro će moći da se utvrdi kako izgleda tipičan pacijent, koliko ima godina, kom tipu alkoholičara pripada, i koja terapija je odgovarajuća za svakog od njih - kaže Oto Mihael Leš, profesor sa Psihijatrijske univerzitetske klinike u Beču i tvorac LAT softvera.

- Zloupotreba alkohola koja obično vodi u bolest često se zanemaruje. Kada se pojavi utiče na ceo organizam, najčešće na sistem za varenje, posebno jetru, zatim kardiovaskularni sistem, povećava se rizik od moždanog udara, demencije, nekih vrsta karcinoma, a redovno je praćena psihološkim problemima - upozorili su stručnjaci na nedavno održanom skupu „Alkoholizam, zanemarena bolest i kako joj pristupiti“.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Vera Bojičić
Mesija


Pridružio: 27 Okt 2008
Poruke: 4003
Lokacija: Atlantida

 Poruka Poslao: 11 Jul, 2011 21:55 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Kuba izvozi lek protiv raka na bazi otrova škorpiona


HAVANA - Kuba je počela s izvozom "vidatoksa", leka namenjenog terapiji raka na bazi otrova tzv. "crvenog škorpiona", (Rhopalurus junceus), iz familije Buthiade, koji obitava u istočnim oblastima te karibske zemlje.
"Vidatoks" proizvodi Farmaceutska i biološka laboratorija (Labiofam) iz Havane, izvestila je kubansaka novinska agencija ACN, a prenela informativna mreža Karikom (CARICOM), država iz područja Kariba.
"Vidatoks“ je proizveden od pet proteina izdvojenih iz otrova "crvenog škorpiona", koji spada među endemske vrste na Kubi.

Lek je nastao posle 15 godina istraživanja.

Reč je o homepoatskom preparatu na bazi proteinskih peptida male molekularne težine, ekstrahovanih iz škorpionskog otrova, koji su pokazali analgetsko, antiinflamatorno i antitumorsko dejstvo kod preko 15 tipova kancera, istakla je Isabel Gonsales, direktor za istraživanje i razvoj "Labiofama".

"Vidatoks" je testiran na preko 10.000 pacijenata, od kojih su oko 3.500 bili stranci, i pokazao povoljan rezultat koji je varirao od "poboljšanog kvaliteta života" do "usporavanja rasta tumora", naveo je ACN.

Istraživanja na ljudima pokazala su i smanjivanje ili nestanak bolova, odlaganje loše prognoze bolesti i čak potpuni nestanak oboljenja kod jedne grupe pacijenata.

U "Labiofamu" će raditi i na izradi sintetsčke i biotehnološke verzije ovog medikamenta, za čiju primenu ne postoje kontraindikacije i koji je kompatibilan sa svakim onkološkim tretmanom, istakla je Gonsalesova.

Osim na Kubi, "Labiofam" ima jedan proizvodni pogon u Narodnoj Republici Kini i dva u Socijalističkoj Republici Vijetnamu.

Kuba je poznata po upotrebi škorpiona u terapeutske svrhe još s početka 20. veka, kada je nastalo tzv. „Ulje škorpiona“ koje se smatra korisnim protiv retencije, kako je izloženo u Farmakološkom muzeju u Matansasu, gradu na severu ostrva, 90 kilometara od Havane.

Alkoholnom ekstraktu škorpiona pripisuju se i druga dejstva, poput analgetskih, olakšavanja reumatskih bolova i bolova u mišićima.

Ipak, tek 1980-ih grupa istraživača na Medicinskom fakultetu Gvantanamo počela je da se bavi otrovom škorpiona Rhopalurus junceus, kako bi pokazala antitumorno dejstva spomenutog otrova koji je lokalno stanovništvo već uveliko koristilo za tretiranje tumora na manjim životinjama.

Januara 1994, javnost je upoznata sa preliminarnim studijama i eksperimentima rađenim na miševima, psima i ljudima.

Pokazano je da se posle unošenja toksina škorpiona u njihove organizme, tumor smanjivao ili potpuno gubio, bilo prirodnog porekla u čoveku ili transplantovan u pse i albino miševe (Erlihov tumor, adenokarcinom i maligna neuroplazma na različitim mestima).

To bi moglo značiti da otrov škorpiona R. Junceus posee, osim antiflamatornih i analgetskih dejstava, stimuliše imunitet organizma i deluje protiv širokog spektra tumora.

Škorpioni pripadaju porodici zglavkara, jednim od najstarijih stanovnika planete Zemlje.

Danas postoji oko 1.500 poznatih vrsta škorpiona, od kojih se na Kubi mogu naći 32 vrste i podvrste, preneli su tamošnji mediji.

Izvor: Tanjug
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » NAUČNA ISTRAŽIVANJA I SLUŽBENA MEDICINA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka MEDITACIJA- OSNOVNI POJMOVI 50 Vesna 44717 16 Nov, 2010 14:55 pm
Aleksandra-Caca Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka SAMOSPOZNAJA 16 Vakan Tanka 18487 13 Jan, 2010 12:55 pm
Giba Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zaboravljena Povest Zemlje 6 adminfob 36730 04 Jan, 2010 23:41 pm
majstor Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ISTINA - to je moj dar za Tebe 18 Vakan Tanka 21666 06 Okt, 2009 05:19 am
MarkoJakšić Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Galaktički Plimni Val Svjetlosti 2 adminfob 16548 28 Jan, 2008 02:24 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Virdžinijin Pogovor 1 adminfob 10444 22 Jan, 2008 22:49 pm
plavizrak Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ŽENA TELE BELOG BUFALA 1 adminfob 26503 13 Jan, 2008 00:10 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom