|
|
 |
 |
Pogledaj prethodnu temu :: G ::
Pogledaj sledeću temu |
Autor |
Poruka |
Vesna Glavni urednik

Pridružio: 08 Jan 2008 Poruke: 4177 Lokacija: Beograd
|
Poslao: 12 Dec, 2010 04:41 am Naslov: |
|
|
talerman :: |
Moguće je da Dijana, preko Velike arkane Meseca, svih ovih dana nastoji da stupi sa mnom u kontakt.
...
Kada dođe čas Meseca, kontempliraću o Dijani...
|
,,Na strunama duše, Dijana ratnica svjetlosti, Boginja drevna, Čuvarica Mjesečeva hrama, ide putevima njenog davno svjetlošću ucrtanog božanskoga lova, i istinske spoznaje. U oazi snova, na sunčanoj strani unutarnjeg svijeta, Dijana zvjezdanim notama stvara simfoniju svijetla i ubija tamu neznanja.'' (,,Umijeće vremena'' )
 _________________ Jednom se živi, ali večno... |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

Pridružio: 11 Jun 2008 Poruke: 4822 Lokacija: Kina
|
Poslao: 12 Dec, 2010 07:04 am Naslov: |
|
|
Hvala Vesna. Lepa pesma. I slika odgovara - da to je bas Dijana. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 12 Dec, 2010 08:37 am Naslov: |
|
|
Nedelja 12. decembar - Karte se ponavljaju
Protekle noći sam proveo u nastojanjima da se spojim sa Velikom arkanom Meseca. U više navrata sam ulazio i izlazio iz karte, a da nisam tamo nešto posebno ostvario ili otkrio. U jednom trenutku mi je prikazan veličanstven lunarni prizor srednjovekvnih zamkova, pasa i srebrnog Meseca. Pred zoru sam usnio veoma kratak san u kome me je boginja Dijana povela u susret Hermesu Trismegistosu. San se prekinuo pre nego što sam uopšte bio svestan šta se dogodilo.
Danas sam ponovo otvorio kartu Meseca, treći dan za redom i verovatno deseti put od kada sam počeo da vodim ovaj dnevnik. Ponovo sam otvorio i Dvojku štapova. Izvukao sam Viteza štapova što mi se isto tako dešava prilično često u poslednje vreme. Stare karte me ne puštaju novim, dok ne savladam određene lekcije temeljno. Moja žena se sa tim ne bi složila. U takvim slučajevima mi obično kaže: Ostavi mistiku na stranu, da li si dobro promešao karte?
Ponovo ću posvetiti veče boginji Dijani. Pokušaću pažljivije da oslušnem njenu poruku. Već sam imao prilike da meditiram na Dvojku štapova. U stvari, nastavio sam sa meditacijom na onom mestu gde sam je prekinuo pre neki dan. Dvojka štapova mi je ponovo za kratko otvorila prozor događaja koji će dogoditi u neposrednoj budućnosti. U jednom trenutku mi je delovalo kao da je njena energija ušla u mene. Kakve će to sve konsekvence imati, ostaje da se vidi. Ja ću se svakako držati našeg pređašnjeg dogovora. Ja je smatram sada svojim glavnim učiteljem vatre.
Posebno mi je interesantna bila meditacija na Viteza štapova.
Domaći autor Dejan Kladarin ga opisuje kao privlačnog, otvorenog, nadahnutog, zavodljivog, šarmantnog slatkorečivog, samopouzdanog, smionog i avanturistički nastrojenog. U njegove tamne strane je ubrojao: nestrpljivost, površnost, uobraženost, prekost, razdražljivost. Da li će se ostvariti svetla ili tamna strana ove karte, zavisiće od toga da li je karta jako ili slabo postavljena. Francuski astrolog Tieren je nabrojao i moguće profesije koje bi bile prikladne karakteru Viteza štapova: istraživač, okultista, mornar, prekomorski putnik, lutalica, vodič, boem, stranac, a ponekad neprjatelj. Savremeni tarotolozi ga opisuju kao harizmatičnog mladića, tinejdžera što voli velike i divlje žurke, popularnog vođu ludih ideja, narcisoidnog ali vatreno odanog prijatelja, fanatičnog zastupnika neke ideje i sl. . Iako označava mlađu osobu, može da predstavlja i starijeg čoveka mladalačkog duha. U neverici se odmahuje glavom na njegove lude postupke, ali se i dalje divi njegoj hrabrosti i strastvenosti. Poput ostalih dvorskih karata i Vitez štapova bi mogao u nekim slučajevima da najavi da ćemo imati posla sa nekom osobom koja bi odgovarala njegovom opisu ili karakteru. Druga mogućnost je da sami treba da izgradimo njegove kvalitete ukoliko bismo hteli sa uspehom da rešavamo predstojeće probleme. Treća mogućnost je najava avanture, istraživanja, selidbe ili putovanja. Četvrta mogućnost je da smo zahvaćeni njegovom energijom i da nam ne preostaje ništa drugo nego da se opustimo i da uživamo.
U hermetičkim krugovima, njegov naziv je Princ vatrenih kočija ili Princ salamandera i označava vazdušni deo vatre. Neki ga poistovećuju i sa Notusom, južnim vrućim vetrom. Tokom današnje meditacije, imao sam osećaj kao da sedim iza njega i jašem na njegovom vatrenom konju. Ponudio mi je pomoć u čitanju akaških zapisa, što sam sa zahvalnošću prihvatio. Pred mojim očima su se pojavile stranice starih tekstova. Počeo sam polako da ih čitam. Priupitao me je koji mi je glavni problem prilikom čitanja takvih tekstova. Odgovorio sam da je problem u mom pamćenju. U tom tekstu sam jasno pročitao reč MIZEL. U pretrazi preko interneta, naišao sam na Mizel Museum, u Koloradu, sa postavkama koje se tiču jevrejskih ceremonija i festivala. Pre dve godine sam otvorio fajlu enigmatičnih izraza koje sam dobio putem akaše. Većina je ostala enigma za mene. Nadam se da će se jednog dana razjasniti. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
sneguljica Hodočasnik

Pridružio: 25 Okt 2009 Poruke: 578
|
Poslao: 12 Dec, 2010 22:11 pm Naslov: |
|
|
To računam uz pomoć sledeće formule:
Ponedeljak Utorak Sreda Cetvrtak Petak Subota Nedelja Sifra po kojoj se racuna vreme
Mesec Mars Merkur Jupiter Venera Saturn Sunce 1, 8, 15, 22
Jupiter Sunce Mesec Mars Merkur Jupiter Venera 2, 9, 16, 23
Saturn Venera Jupiter Sunce Mesec Mars Merkur 3, 10, 17, 24
Mars Merkur Saturn Venera Saturn Sunce Mesec 4, 11, 18,
Sunce Mesec Mars Merkur Jupiter Venera Saturn 5, 12, 19
Venera Jupiter Sunce Mesec Mars Merkur Jupiter 6, 13, 20
Merkur Saturn Venera Saturn Sunce Mesec Mars 7, 14, 21
ne razumem... |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 13 Dec, 2010 01:25 am Naslov: |
|
|
sneguljica :: |
To računam uz pomoć sledeće formule:
Ponedeljak Utorak Sreda Cetvrtak Petak Subota Nedelja Sifra po kojoj se racuna vreme
Mesec Mars Merkur Jupiter Venera Saturn Sunce 1, 8, 15, 22
Jupiter Sunce Mesec Mars Merkur Jupiter Venera 2, 9, 16, 23
Saturn Venera Jupiter Sunce Mesec Mars Merkur 3, 10, 17, 24
Mars Merkur Saturn Venera Saturn Sunce Mesec 4, 11, 18,
Sunce Mesec Mars Merkur Jupiter Venera Saturn 5, 12, 19
Venera Jupiter Sunce Mesec Mars Merkur Jupiter 6, 13, 20
Merkur Saturn Venera Saturn Sunce Mesec Mars 7, 14, 21
ne razumem... |
Sneguljice,
Hajde, na primer, da hocu danas da radim sa Merkurom i Venerom. Danas je ponedeljak. Iz gornje tabele se vidi da je ponedeljak dan Meseca. Ako hocu da radim sa Merkurom, iz gornje tabele se vidi da to treba da izaberem 7., 14., i 21. cas.
Donja tabela su aktuelni sati kako padaju ove nedelje. Za Merkur to bi znacilo : 11:48-12:39; 18:01-19:10 ili od 02:04-03:13
Ako bih hteo da radim sa Venerom, biram 6., 13. ili 20 cas, sto bi znacilo 10:57-11:48; 16:52-18:01 ili 00:55-02:04
1. sat dana: 06:42-07:33
2. sat dana: 07:33-08:24
3. sat dana: 08:24-09:15
4. sat dana: 09:15-10:06
5. sat dana: 10:06-10:57
6. sat dana: 10:57-11:48
7. sat dana: 11:48-12:39
8. sat dana: 12:39-13:30
9. sat dana: 13:30-14:21
10. sat dana: 14:21-15:12
11. sat dana: 15:12-16:01
12. sat dana: 16:01-15:52
1. sat noći: 16:52-18:01
2. sat noći: 18:01-19:10
3. sat noći: 19:10-20:19
4. sat noći: 20:19-21:28
5. sat noći: 21:28-22:37
6. sat noći: 22:37-23:46
7. sat noći: 23:46-00:55
8. sat noći: 00:55-02:04
9. sat noći: 02:04-03:13
10. sat noći: 03:13-04:22
11. sat noći: 04:22-05:31
12. sat noći: 05:31-06:24 _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 13 Dec, 2010 07:31 am Naslov: |
|
|
Ponedeljak, 13. decembar 2010 - dan velikih arkana
Pojavili su mi se Mag, Visoka sveštenica i Suđenje.
Najkraće rečeno Mag ima snagu da ispolji nameru, Visoka sveštenica zna u kom pravcu ta namera može da se sprovede, a Suđenje označava konačan preporod.
Kako bi ovakvu sjajnu kombinaciju "zacementirao" i za naredni period, dok se ne realizuje u potpunosti, napravio sam ceremoniju na sledeći način:
Postavio sam na sto navedene tri karte. Iznad Maga sam zapalio žutu sveću i postavio topaz i gorski kamen. Iznad Visoke sveštenice sam zapalio plavu sveću i opal, a iznad Suđenja crvenu sveću i ametist. Po tri puta sam u sebi izgovorio naziv svake pojedinačne karte, dok sam zamišljao želju. Onda sam neko vreme uživao u prizoru.
Pored toga, obavio sam meditaciju na Maga i Visoku sveštenicu i dopunio neka ranija saznanja.
Ukoliko budem imao vremena napisaću još nešto. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 13 Dec, 2010 10:31 am Naslov: |
|
|
Ponedeljak, 13. decembar - Velika arkana Suđenja
Pre pet dana sam za cilj imao Suđenje. Tada sam izneo značenje te Velike arkane, tako da to ne bi ponavljao. I danas mi je cilj bilo Suđenje. Pre otprilike sat vremena sam ostvario kratkotrajnu vantelesnu projekciju kojom prilikom sam se obreo na više mesta ove velike arkane. Pobacao sam sa sebe svu nepotrebnu odeću. Bacio sam u đubre čizme. Kraj mene su raspravljali anđeli o mom slučaju. Čuo sam ih šta govore. Video sam jednog od njih. Očigledno ljudskog porekla, ovaj anđeo mi se učinio jako poznat. Njegovo lice je bilo prepametno. Delovao je kao da ima šezdesetak godina. Delovao je da je mnogo toga iskusio u životu i da mu ništa od ljudskog nije strano. Ima takvih ljudi i u našem svetu. To su mudri, dobri, ali ni malo naivni ljudi, koji mnogo toga znaju i koji u mnogo čemu mogu da pomognu, pri čemu su istinski lafovi (što je kategorija koja izumire) ali ne dao Bog nekakvoj propalici da mu se nađe na putu. Bilo mi je sasvim prikladno da pomislim da bi upravo ovaj mudrac, koji tako dobro poznaje ljudska bića, morao da bude jedan od sudija prilikom strašnog dana Suda. Ostale sudije sam zapazio samo u magnovenju. Znam da sam im se obratio sledećim rečima: "Ne očekujem pravdu, već se nadam milosti." Rekli su mi da stanem go pred njih. Posle toga sam se vratio natrag u ovu realnost. Presudiće mi kako zaslužujem. Sa svoje strane, ja znam da sam obavio šta sam mogao u ovom trenutku. Nisam mogao bolje. U tom smislu, osećam se dobro. Spreman sam da oprostim samom sebi na prošlosti, što je verovatno najteže.
Prepodnevna meditacija na Maga i Visoku sveštenicu mi je sigurno dodatno pomogla da ostvarim ovaj susret sa anđelima Suđenja. Tokom tih meditacija i Mag i Visoka Sveštenica su mi poručivali isto - da treba da odstranjujem sa sebe niže ljudske karakteristike. Mag me je naveo da isperem prljavštinu vodom. Visoka sveštenica me je nagovarala da probudim u sebi dete. U jednom trenutku sam je video na kratko kao na crno-beloj fotografij. Nastavljam u toku današnjeg dana sa Visokom sveštenicom. Ona je astrološki povezana sa Mesecom, pri čemu se misli na najviši mogući aspekt Meseca. A danas je ponedeljak, dan Meseca. U proteklih nekoliko dana sam u više uzastupnih navrata otvarao velike arkane Meseca. Mislim da još uvek nisam do kraja razumeo šta mi Mesec poručuje. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
Vesna Glavni urednik

Pridružio: 08 Jan 2008 Poruke: 4177 Lokacija: Beograd
|
Poslao: 14 Dec, 2010 03:40 am Naslov: |
|
|
Rekli su mi da stanem go pred njih. Posle toga sam se vratio natrag u ovu realnost. Presudiće mi kako zaslužujem. Sa svoje strane, ja znam da sam obavio šta sam mogao u ovom trenutku. Nisam mogao bolje. U tom smislu, osećam se dobro. Spreman sam da oprostim samom sebi na prošlosti, što je verovatno najteže.
|
Tale, a vidi kako te je Almi sanjao :
Almsivi
Poslao: 11 Dec, 2010 12:09 pm
Ja sam pre neko vreme (nedeja, ili dve) sanjao Taleta. Hteo sam napisati jos pre ovo ovde, al nije mi bilo lako naci ovu temu.
Sanjao sam da se Tale slikao gol, sa fotoaparatom. Slikao je samog sebe, nesto kao u kupatilu ispred ogledala.
Mozda to znaci da je Tale sasvim iskren ovde na forumu, i odaje sebe onakvog kakav jeste.
Evo, ovde mu je taj post :
http://www.objave.com/phpBB2/viewtopic.php?p=95809#95809
. _________________ Jednom se živi, ali večno... |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 15 Dec, 2010 07:01 am Naslov: |
|
|
Vesna, pročitao sam. Mislim da se sve češće događa da sanjamo jedni druge. Sumnjičavi Almsivi je sada konačno prihvatio da se ne šalim niti da imam bilo kakve krive ili prikrivene namere. Pozdravljam tebe i Almsivija. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
Poslednji izmenio talerman dana 15 Dec, 2010 08:32 am, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 15 Dec, 2010 08:30 am Naslov: |
|
|
Sreda, 15. decembar 2010 - nastavak meditacija na tarot- Osmica mačeva
Ovih dana meditiram na tarot karte pre podne. Za to je idealna prilika, jer nikog nema kod kuće, a bilo bi još bolje da kojim slučajem komšija sa gornjeg sprata ne renovira stan.
Ponovo sam imao Dvojku pehara. U kratkoj šetnji kroz meditaciju, Ina, koja mi se od ranije predstavila kao duhovni vodič te karte, povela me je na svom biciklu na zabavu koju u jednoj kući priređuju undine zajedno sa njihovim Kraljem pehara. Kada sam je upitao da li će biti ljudskih bića na zabavi, rekla mi je da sam ja jedini pozvan. Umesto da odem sa Inom na zabavu, meditacija je prekinuta, pa sam se vratio u ovostranu realnost.
Posebno zanimljiv mi je bio susret sa Osmicom mačeva. Pošto je prvi put spominjem u dnevniku, red je da je predstavim. Predstavlja devojku sa povezom oko očiju, vezanih ruku, kako stoji ispred zamka koji je na brdu, sa osam mačeva zabodenik oko nje tako da joj ne daju prolaz. Znači, u pitanju je klopka. Njoj noge nisu vezane, tako da još uvek postoji način da se spasi, ali za tako nešto je potrebna snaga, volja i umeće. Divinacijska značenja se odnose na ograničenje, osujećenost, nedomicu u kom pravcu poći i nerazumevanje sopstvene situacije. Različiti autori su na to dodavali: lošu vest i konflikt (A.E. Waite), previše priče i uloženog napora ni oko čega ( P.F. Case), sramotu (Mathers), opasnost i ozbiljni seksualni problem (A.E. Thierens).
Astrološki se ova karta povezuje sa Jupiterom u Blizancima. Zašto bi povezivanje Jupitera, kao planete koja donosi optimizam i genijalnost, sa Blizancima, vazdušnim i intelektualnim znakom, imalo za posledicu Osmicu mačeva? Različiti autori daju sledeća objašnjenja. Po Krouliju, ovakav spoj utiče na blagost naravi kod čoveka, s tim što je greška biti blage naravi kada biti blage naravi donosi čoveku propast. Pored toga, po Krouliju, ovakav spoj može da izazove nesreću, a trivialni incidenti su kadšto izazivali propast čitavih carstava. Po mišljenju Roberta Vanga, uticaj Jupitera na znak blizanaca utiče na ovaj znak tako da se se pojačava njegova prirodna tedencija ka dualnosti, tako da vezana devojka ima želju da najpre krene na jednu, pa na drugu stranu. Mary C. Gerr, u Kompletnoj knjizi izokrenutih tarot karata, kaže da jedino magija može pomoći u ovakvoj situaciji. Ona navodi da ova karta predstavlja glavnu šamansku inicijaciju po kojoj kandidatu ne može da pomogne ni jedna njegova veština, već samo vera, dok u retkim situacijama ona ukazuje na mogućnost abdukcije NLO. Sa druge strane, Eileen Connolly, smatra da Osmica mačeva ukazuje na momenat kada se mora pozvati u pomoć.
Tarorolozi Cicero i Robert Wang smatraju da Osmica mačeva predstavlja uticaj sefire Hod na astralnu ravan. Kao i u slučaju Jupiterovog uticaja na znak Blizanca, ovakva kombinacija bi moglo da deluje obećavajuće, da ne postoje spoljne okolnosti koje neprestano sputavaju srećan ishod.
Zaključujem da je devojka na karti Osmice mačeva izuzetna devojka. Uticaj Hoda ukazuje da je pametna, obrazovana, da voli da putuje i da je avanturistički nastrojena. Uticaj znaka Blizanaca samo dodatno pojačavaju ove njene karakteristike. Pored toga, na nju vrši uticaj i planeta Jupiter, što kod nje unosi i jednu crtu genijalnosti. Na kraju krajeva, ona se povezuje sa sedam mačeva, što je simbol intelekta. Pored svega toga, navedeni astrološki i kabalistički atributi, ukazuju da je u pitanju osoba dobroćudne naravi. Na žalost, našla se u nebranom grožđu i to u takvoj klopci, da bi joj možda bilo od pomoći samo ukoliko bi se poslužila visokom magijom ili ukoliko bi dobila pomoć sa strane.
Prilkom današnje meditacije, iznenada sam se zatekao pred njom. Ona je duh srodan silfidama. Krenuo sam da joj pomognem, ali oni mačevi koji su stajali zabodeni oko nje, kao da su oživeli, te su počeli da se u svojim vrhovima savijaju prema meni. Stupio sam u mentalnu komunikaciju sa njom. Rekla mi je da će mi pomoći ukoliko se nađem u sličnoj klopci, ali da bi volela kada bih i ja njoj sada pomogao. Razmišljajući o načinima na koji bi mogao da joj pomognem, shvatio sam da je ona, u stvari, u veoma sličnoj situaciji kao i ja. Dok budem njoj pomagao, u procesu ću pomagati i sebi. Dok sam stajao kraj nje, otvorila se iza nje zemlja. Čuo sam glas: - Sledeći put ćeš je potražiti kod Đavola!- To me nije uplašilo, već sam odlučno rekao: - Potražiću je tamo gde treba, makar i kod crnog đavola, ali ovu devojku ja moram spasiti. Potom mi je rečena neka posebna formula koju ne bih smeo da iznesem javno, a za koju sada trenutno ne znam šta bi mogla da označava. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 17 Dec, 2010 12:02 pm Naslov: |
|
|
Petak, 17. decembar 2010, anđeo decembra
Ovih dana sam bio zauzet čitanjem tarota svojim prijateljima.
Danas sam se konačno prisetio arhanđela Haniela, anđela decembra.
Haniel se ponekad pojavljuje sa smešnom kapom na glavi zato što on važi za vođu svih vila i vilenjaka. I deda mrazovi u koje ne veruju samo neposvećenici među roditeljima, priznaju Haniela za svog kralja. Haniel (još poznat i kao Anael, Hanael ili Aniel) je arhanđeo koji presedava sefirom Netzachom. Njegovo ime znači "Slava Boga", a verovatno potiče od hebrejskog hana'ah, "radost", "uživanje" (što su kvaliteti koji se dovode u vezu sa Venerom) i sufiksa -el, "Bog". Dovodi se u vezu sa ružom i smaragdom.
Dan u nedelji kada je najlakše prizvati Haniela je petak. S obzirom da je petak i uz to decembar, iskoristio sam ovaj dan da se posvetim arhanđelu Hanielu.
Haniel spada u red elohima. Haniel je simbol lepote, zadovoljstva i prijateljstva. Treba ga pozovati ako se osećamo nesigurno u sebe. Haniel pomaže da cenimo sebe i da u sebi otkrivamo skrivene talente. Njegova snaga je u tome što može da unese živost i preokrene tugu u sreću.To ne važi samo za pojedince, već i za grupu ljudi, organizacije, institucije, države i nacije. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 17 Dec, 2010 13:15 pm Naslov: |
|
|
Petak, 17. decembar 2010 - Ostali anđeli decembra
Znanje o anđelima različitih meseci u godini je danas izgubljeno. Pored arhanđela Haniela, u anđela decembra se ubraja i Nadiel. Sad problem je u tome što se anđeo Nadiel spominje samo u jednom delu pod nazivom "Vocabulaire de l'Ange‚ lologie". Igrom slučaja, sačuvano je ime još jednog anđela decembra, zvao se Dai - stari Persijanci su njega uvažavali za anđela decembra. I šta sad?
Ništa.
Znamo da su anđeli decembra Haniel, Nadiel i Dai.
O Hanielu se još i mogu pronaći neki pisani tragovi, dok se o Nadielu i Daiu ne može pronaći ništa.
Više od njihovih imena ne znamo.
A znamo da se žalimo na zimu, košavu, mećavu, dugu hladnu zimu.
A znamo da smo zaboravili da se radujemo zimi. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
Alphilda Napredni tragalac
Pridružio: 08 Avg 2010 Poruke: 316 Lokacija: Srbija
|
Poslao: 17 Dec, 2010 23:19 pm Naslov: |
|
|
Sreda, 15. decembar 2010 - nastavak meditacija na tarot- Osmica mačeva
Posebno zanimljiv mi je bio susret sa Osmicom mačeva. Pošto je prvi put spominjem u dnevniku, red je da je predstavim. Predstavlja devojku sa povezom oko očiju, vezanih ruku, kako stoji ispred zamka koji je na brdu, sa osam mačeva zabodenik oko nje tako da joj ne daju prolaz. Znači, u pitanju je klopka. Njoj noge nisu vezane, tako da još uvek postoji način da se spasi, ali za tako nešto je potrebna snaga, volja i umeće. Divinacijska značenja se odnose na ograničenje, osujećenost, nedomicu u kom pravcu poći i nerazumevanje sopstvene situacije. Različiti autori su na to dodavali: lošu vest i konflikt (A.E. Waite), previše priče i uloženog napora ni oko čega ( P.F. Case), sramotu (Mathers), opasnost i ozbiljni seksualni problem (A.E. Thierens).
Astrološki se ova karta povezuje sa Jupiterom u Blizancima. Zašto bi povezivanje Jupitera, kao planete koja donosi optimizam i genijalnost, sa Blizancima, vazdušnim i intelektualnim znakom, imalo za posledicu Osmicu mačeva? Različiti autori daju sledeća objašnjenja. Po Krouliju, ovakav spoj utiče na blagost naravi kod čoveka, s tim što je greška biti blage naravi kada biti blage naravi donosi čoveku propast. Pored toga, po Krouliju, ovakav spoj može da izazove nesreću, a trivialni incidenti su kadšto izazivali propast čitavih carstava. Po mišljenju Roberta Vanga, uticaj Jupitera na znak blizanaca utiče na ovaj znak tako da se se pojačava njegova prirodna tedencija ka dualnosti, tako da vezana devojka ima želju da najpre krene na jednu, pa na drugu stranu. Mary C. Gerr, u Kompletnoj knjizi izokrenutih tarot karata, kaže da jedino magija može pomoći u ovakvoj situaciji. Ona navodi da ova karta predstavlja glavnu šamansku inicijaciju po kojoj kandidatu ne može da pomogne ni jedna njegova veština, već samo vera, dok u retkim situacijama ona ukazuje na mogućnost abdukcije NLO. Sa druge strane, Eileen Connolly, smatra da Osmica mačeva ukazuje na momenat kada se mora pozvati u pomoć.
Tarorolozi Cicero i Robert Wang smatraju da Osmica mačeva predstavlja uticaj sefire Hod na astralnu ravan. Kao i u slučaju Jupiterovog uticaja na znak Blizanca, ovakva kombinacija bi moglo da deluje obećavajuće, da ne postoje spoljne okolnosti koje neprestano sputavaju srećan ishod.
Zaključujem da je devojka na karti Osmice mačeva izuzetna devojka. Uticaj Hoda ukazuje da je pametna, obrazovana, da voli da putuje i da je avanturistički nastrojena. Uticaj znaka Blizanaca samo dodatno pojačavaju ove njene karakteristike. Pored toga, na nju vrši uticaj i planeta Jupiter, što kod nje unosi i jednu crtu genijalnosti. Na kraju krajeva, ona se povezuje sa sedam mačeva, što je simbol intelekta. Pored svega toga, navedeni astrološki i kabalistički atributi, ukazuju da je u pitanju osoba dobroćudne naravi. Na žalost, našla se u nebranom grožđu i to u takvoj klopci, da bi joj možda bilo od pomoći samo ukoliko bi se poslužila visokom magijom ili ukoliko bi dobila pomoć sa strane.
Prilkom današnje meditacije, iznenada sam se zatekao pred njom. Ona je duh srodan silfidama. Krenuo sam da joj pomognem, ali oni mačevi koji su stajali zabodeni oko nje, kao da su oživeli, te su počeli da se u svojim vrhovima savijaju prema meni. Stupio sam u mentalnu komunikaciju sa njom. Rekla mi je da će mi pomoći ukoliko se nađem u sličnoj klopci, ali da bi volela kada bih i ja njoj sada pomogao. Razmišljajući o načinima na koji bi mogao da joj pomognem, shvatio sam da je ona, u stvari, u veoma sličnoj situaciji kao i ja. Dok budem njoj pomagao, u procesu ću pomagati i sebi. Dok sam stajao kraj nje, otvorila se iza nje zemlja. Čuo sam glas: - Sledeći put ćeš je potražiti kod Đavola!- To me nije uplašilo, već sam odlučno rekao: - Potražiću je tamo gde treba, makar i kod crnog đavola, ali ovu devojku ja moram spasiti. Potom mi je rečena neka posebna formula koju ne bih smeo da iznesem javno, a za koju sada trenutno ne znam šta bi mogla da označava. |
Danas sam se malo bavila osmicom maceva.
I malo simbolikom jupitera u blizancima.
Pa da podelim sa tobom...
Jupiter u blizancima je najopstije, planeta koja se nalazi u znaku nasuprot svome. Ona je u izgonu.
Strelac kojim vlada jupiter je veliko, blizanac mnostvo malog. Jupiter trazi sustinu, merkur, koji vlada blizancima trazi razlicitost. Jupiter tezi slobodi i rastu "na gore", merkur rastu u sirinu. Jupiter je osecaj smisla, merkur je intelekt, informisanost.
Mozda njihove suprotnosti nisu toliko ocite na prvi pogled, ali ako razumemo da osoba sa ove planete ne moze 'sve odjednom' u svom razvoju, razumecemo i zasto su u astrologiji (ovozemaljskoj) oni u opoziciji.
Ako neko hoce da se razvija, moze prikupljati informacije i naveliko citati (merkur). Ali u tom trenutku, nema rada na sebi, i konkretnog duhovnog uzdizanja (jupiter). Tek kada se popne jednim stepenikom ucenja, i razume to (blizanac), moci ce da dodje do sustine (jupiter), i donese svoj sud o tome - opet jupiter). Ako se odluci da prihvata sve bez razumevanja sustine (blizanac), onda nije u mogucnosti da donese svoj sud (jupiter) pa makar on bio i pogresan (uvek moze posle da ga koriguje, ali ako nema nikakav sud, ne moze cak ni to).
Jos malo sa primerima: dokle god osoba u komunikaciji, intelektualizaciji ili racionlizaciji trazi odgovore na pitanja (blizanci), nece doci do osecanja smisla (jupiter). Sa druge strane, ako ima svoj sud dovoljno cvrsto igradjen (jupiter), nece moci da ga prikupljanjem novih informacija, znanja, komunikacijom sa okruzenjem ili svojim razmisljanjem (blizanac) dopuni. Citace, slusace, ali nece pamtiti (blizanac, merkur).
U psihi i razvoju coveka, ove stvari su suprotstavljene.
A kada coveka (ili bilo koji entitet) nesto vuce u razlicitim stvarima, jednakim pravom i snagom, on zapravo ostaje u mestu.
I dokle god ne nauci da ide putem koji je odredjen podjednakom udaljenoscu od oba izvora sile, nece moci da se pokrene. Ili bolje, dokle god ne nauci da hoda sa ravnotezom tih sila u sebi nece moci da se pokrene. |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
Alphilda Napredni tragalac
Pridružio: 08 Avg 2010 Poruke: 316 Lokacija: Srbija
|
Poslao: 17 Dec, 2010 23:58 pm Naslov: |
|
|
Kada se jedna planeta nadje u znaku opozitnom njenom, ona tada najbolje razume tu opoziciju. Ali ta planeta iz tog opozitnog znaka tesko sta moze da uradi izuzev da razume. Jer ona nije na svojoj osnovi. Tek ako znak u kome se planeta nadje 'pocne da saradjuje' (u natalnim kartama gledamo vladara znaka - u ovom slucaju merkura), mozemo reci da do razvoja gotovo sigurno dolazi. U ovom slucaju, da bi do razvoja doslo potrebno je doci do toga da svi putevi (blizanci) vode istom i da sve reci (blizanci) govore o sustini (jupiter). Da je smisao (jupiter) svuda oko nas (blizanci). I onda prihvatiti i svoj sud i verovanje (jupiter), i preispitavati ga (mekrur), i donositi novi (jupiter), i zeleti, stremiti, truditi se, pa i ocekivati (jupiter, strelac), ali i biti otvoren za nove ideje, informacije, preispitavanje, komunikaciju (blizanci). I, mozda najteze od svega, naci zadovoljenje (jupiter) u malim stvarima (blizanci)
Gledajuci ovu devojku, ja vidim sledce:
Ona je sputana.
To i prilici jupiteru (sloboda, stremljenje) u blizancima (od svega pomalo).
Oko nje su macevi, koji su vazdusni. Blizanac je vazdusni znak. Ali, to nije bilo koji vazduh, to je bas taj koji je nasuprot jupiterovom prirodnom znaku, bas onaj koji deluje najopasnije. Od vazduha, jupiter ne moze da se pokrene.
Njene noge su na tlu od peska i svetle, plitke vode. Pesak se predstavlja simbolikom jupitera u devici - sto je drugi znak jupiterovog izgona, takodje pod vladavinom merkura. Voda odgovara raku - koji je znak egzaltacije jupitera, ili ribama, koje su tradicionalni znak jupitera, njegovo tradicionalno sediste. I rak i ribe su vodeni znaci, i odgovaraju emotivnom telu. ili emocijama.
Dakle, jedna njena noga je u vodi, druga u pesku. Jedna se seca okruzenja u kome jupiter vlada, a druga oseca kako je kada on gubi smisao.
To ne bi bilo toliko interesantno mozda da noge nisu upravo simbolika merkura. Hod, setanja, kretanje zemljom, pokret - to su noge, i to je merkur. One su odvezane, jer je ona u blizancima. Takodje, slobodna su joj i usta i usi. To je takodje merkur - komunikacija.
U daljini je dvorac. Stene u njegovom podnozju mogu nas ascirati na starog, kamenog jarca....ali vrhovi koji se dizu u svojoj crvenoj boji u nebesa ipak odrazavaju pravu prirodu jupitera.
I na jednoj karti imamo sve elemente: vodu, u kojoj jupiter uziva, tek u tragovima, pod njenim nogama, zemlju koja se sa time mesa, vazduh, koji ispunjuje veci deo karte, ali najstrasniji je taj oko nje, u vidu maceva, i strelca u simbolici vatre, koji se uzdize daleko i naizgled nedohvatljivo. Interesantno je i da su krovovi dvorca u pozadini najcrvenije, navatrenije boje na karti. Haljina devojke je izgleda, nekada bila iste boje. Negde jos ima tragova te boje. Poput barica koje je podsecaju na jupiterovu snagu, i ta boja, mozda nosi istu simboliku?
Ali, da se vratimo na pitanje. Koje je resenje za ovu devojku?
Izgleda da su blizanci vezali sve sto ne razumeju u njoj. Ostavili su joj samo odvezane noge, usta i usi. I kosu. Ono sto razumeju. I zadrzala je jos trag osecanja (voda) da postoji mesto gde ona (jupiter) se oseca kao kod kuce. Osecanja, koje je i spolja vidljivo, jer njena boja haljine, i pored toga sto je prihvatila malo merkurovse zute boje, i dalje ima tragove vatrene crvene.
Cini mi se da je resenje u tome, da prihvatajuci ono malo sto joj je dato, omoguceno, nadje nacin da ide dalje - gore, ili napred - tamo gde nema tih strasnih maceva. I da se ne plasi da svoju nogu odvoji od malog secanja na vladavinu jupitera (vodu u kojoj se nalazi), jer nece izgubiti svoju sustinu radeci to. |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 19 Dec, 2010 02:59 am Naslov: |
|
|
Alphilda, ovako kako smo nas dvoje izanalizirali Osmicu maceva, predstavlja, po meni, sarmantan spoj tarota i astrologije. Iako Osmica maceva nikada nece reci do kraja svoju tajnu, mislim da se nama malo odala  _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
|
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
 |
|
|
 |
|