|
|
 |
 |
Duhovni podsetnik
Idi na stranu Prethodni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 Sledeci |
Pogledaj prethodnu temu :: G ::
Pogledaj sledeću temu |
Autor |
Poruka |
talerman Glavni urednik

Pridružio: 11 Jun 2008 Poruke: 4822 Lokacija: Kina
|
Poslao: 25 Feb, 2011 04:56 am Naslov: |
|
|
to se mi svidja ali napiši - odkud ideja da se ih priziva tim psalmima? može i na drugi naćin, koji?[/quote]
U to su pronikli kabalisti i magovi jos u srednjem veku.
Moze i na druge nacine, ali je najbolje kroz Psalm. To bi billa osnova. Na toj osnovi, onda ide sve ostalo.
Naravno, potrebno je covek da tacno oseti u kakvoj se situaciji zadesio da bi mogao da pozove u pomoc odgovarajuceg andjela schemhamphorae.
A najbolji nacin da to covek shvati je kroz tarot ili ji djing.
Moze i na druge nacine...naravno...
Dakle, potrebno je prepoznati situaciju...
Onda pozvati odgovarajuceg andjela schemhamphorae...da bi se ta situacija ispoljila do kraja...ili da bi se sprecio uticaj nekog od 72 demona koji bi da pokvare ili zakocile situaciju...to je u grubim crtama receno...nijanse su u pitanju...
Ima i situacija kada se ne moze nista postici, ali te situacije su retke...u pitanju su zaista veoma krupni karmicki problemi...
Inace, u svakodnevnim stvarima, na nivou obicnih dogadjaja, rad sa andjelima schemhamphorae, pa i sa njihovim demonskim parnjacima, mogu mnogo da nam olaksaju zivot. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 25 Feb, 2011 05:08 am Naslov: |
|
|
sneguljica :: |
Talerman
Ovo sto cu sada poceti da pisem na ovom mestu, moglo bi se razvije u interesantnu diskusiju sa uvidima ...to mi je lepse nego kabinetska prepiska u smislu ko je u pravu ili nije u pravu.
Elem, u pitanju su 72 andjela schemhamphorae koji otkrivaju Bozje ime i 72 njihovih mracnih parnjaka, najmocnijih medju demonima...
Ovo je veoma interesnata tema i za mene veoma vazna, ali ja o njoj vrlo malo znam.
Prvo, ne znam koje je pravo znacenje schemhamphorae.
Cuveni kralj Solomon je desifrovao njihova imena. Legenda kaže da je Solomon potčinio duhove (navedene u Goetii) te uz pomoč njih sagradio poznati Solomonov Hram. |
Sneguljice, idemo polako, korak po korak...
Andjeli schemhamphorae se mogu povezati sa nekim stvarima koje vec poznajes...
Franc Bardon ih je povezao sa mocnim genijima Merkura...ali u tome je bio jedinstven...
U sustini, oni vaze za najvise andjele, dakle, njihovo srediste bi moglo da bude u Keteru...
Njihove energije dolaze kod nas posredno preko Sunca i Merkura...moguce je da je u tom smislu Bardon povezao ove andjele sa Merkurom.
Kako god bilo, svaki od ovih andjela obznanjuje po jedno Bozje ime, a tih imena ima 72...Dakle, kada kazes Nelekael, sto je 21 andjeo schemhamphorae, time si odmah i rekla jedno od tih 72 Bozjih imena...a iza imena Bozjih se krije mnogo toga naravno...
Ono sto bi ti preporucio, to je povezivanje andjela schemhamphorae sa MALIM ARKANAMA...
Mislim da ce ti se preko malih arkana i andjela schemhamphorae otvoriti jedan potpuno novi svet...
Pozdrav  _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
Dreammer Gost
|
Poslao: 25 Feb, 2011 08:52 am Naslov: |
|
|
Meni je bila blizu paralela sa malom arkanom zbog brojke - Cowleyev tarot sam kupio u Berlinu još u vremenu, kad se kod nama nije mogao kupiti, ji djing još daleko prije, kad sam imao 15 g. - on "je odloćio" (pokazao) na koji fax ću ići itd....
vidim, da si napisao da su ti endjeli u vezi sa keterom; ok to znaći sa vratima u ovom svjetu. U tome smislu ima znaćajno mjesto keter i glava odn. mozak i svjest itd.... - a to je onaj fokus kojeg sam ja izdvojio kod pitanja o demonima daleko gore iznad; i oni obićo su lokalizirani na odredjeno mesto u tjelu ako se spajaju na nas.
A koji su andjeli, koji se vežeju na više mentalne sefirote iznad ketera? |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
Dreammer Gost
|
|
Nazad na vrh » |
|
 |
Dreammer Gost
|
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 25 Feb, 2011 13:52 pm Naslov: |
|
|
Dreammer, Keter ti je najvisa sefira, iznad nje nemas nista - to ti je Ain ili Ain Soph ili Ain Soph Aur...Dakle, necega i ima, ali to nista nije bas nista, ali jeste nista za nas koji jesmo nesto...
Malkut je najniza sefira...To je tamo gde smo sada + etericna i astralna ravan Zemlje.
Pozdrav  _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
Dreammer Gost
|
Poslao: 26 Feb, 2011 02:28 am Naslov: |
|
|
talerman :: |
Dreammer, Keter ti je najvisa sefira, iznad nje nemas nista - to ti je Ain ili Ain Soph ili Ain Soph Aur...Dakle, necega i ima, ali to nista nije bas nista, ali jeste nista za nas koji jesmo nesto...
Malkut je najniza sefira...To je tamo gde smo sada + etericna i astralna ravan Zemlje.
Pozdrav  |
ići ću danas u bibl. pošto prije 8 ili 9 g. sam ćitao knjigu dje je bilo iznadketera još 30 sefirota - kao slika našeg velikog Ja ili naše božanstvene prirode. Kako sam danas surfao netom - ovo obićno drvo života se naziva kao Jakob's ledder - Jakobova lestev/lojtra ali to je pogrešno. Ovo obićno drvo života nije transcedentalno, osim možda ketera koji je vrata u viši Ja ili vrata u božanske sefirote - oni su one božanske stepenice i Jacob's ledder a ne ovi obićni sefiroti - ti su vezani na teljesne organe i energetske kvalitete; ali oni iznad ketera su vezani na naš viši Ja i na naše transcedentalne sfere. |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
sneguljica Hodočasnik

Pridružio: 25 Okt 2009 Poruke: 578
|
Poslao: 26 Feb, 2011 10:31 am Naslov: |
|
|
Dreammer
ćitao knjigu dje je bilo iznadketera još 30 sefirota - kao slika našeg velikog Ja ili naše božanstvene prirode. Kako sam danas surfao netom - ovo obićno drvo života se naziva kao Jakob's ledder - Jakobova lestev/lojtra ali to je pogrešno. Ovo obićno drvo života nije transcedentalno, osim možda ketera koji je vrata u viši Ja ili vrata u božanske sefirote - oni su one božanske stepenice i Jacob's ledder a ne ovi obićni sefiroti - ti su vezani na teljesne organe i energetske kvalitete; ali oni iznad ketera su vezani na naš viši Ja i na naše transcedentalne sfere.
Dreammer,
Po sistemu drveta zivota postoje 10 Sefira.
Iznad Ketera je Ain Soph, sto znaci nista, beskonacno, nepojmljivo, neispoljeno, tj. nemanifesovano za nas koji smo manifestovani.
Jakobs ledder,Sveti Jovan Lestvicnik je u snu video 30 lestvi - etapa u razvoju koju covek treba da predje dok je ziv. Po enohijanskom sistemu, takodje postoje 30 etira do Boga, i to je sistem lestvi ili etira.
Pozz |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
Dreammer Gost
|
Poslao: 26 Feb, 2011 11:49 am Naslov: |
|
|
U onoj knjigi je bila slika od drveta života iznad glave "Jakobove" sa 30 sefirotima i objašnjenje u posebnom poglavju o njima. Možda je bilo u smislu, da se je on penjao kroz tih 30 etera, ali nacrtani su bili kao drvo života od sefirota. Već kad sam ćitao onaj tekst rjeći su bile jako duhovne sa vrlo visokom frekvencijom, moćna stvar. |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
sneguljica Hodočasnik

Pridružio: 25 Okt 2009 Poruke: 578
|
Poslao: 26 Feb, 2011 12:44 pm Naslov: |
|
|
I jedan i drugi sistem imaju isti cilj, duhovno budjenje, prosvetlenje, samospoznaju sjedinjenje sa svojom monadom... i jedan i drugi sistem je put ka Bogu.
U stvari to su jedni od puteva covekove evolucije.
Kroz sistem drveta zivota covek je usmeren na jacanju svojih pozitivne osobina.
Kroz sitem etira, covek se vlada i smanjuje svoje negativne osobine, vlada svojim demonima. Ne kazem da se to ne postize i kroz sitem drvate zivota , ali je sistem etira tezi jer idemo sami.
I u jednom i u drugom slucaju, mozemo obici razlicite paralelne svetove koji se krecu u etericnoj, astralnoj, mentalnoj i duhovnoj ravni i te ravni su donekle iste. |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 27 Feb, 2011 03:06 am Naslov: |
|
|
Verujem da je Dreammer nasao nesto interesantno po pitanju tih 30 sefirota...ali svakako ih nije dobro razumeo (ovo nije kritika, ko to uopste moze razumeti?)
U svakom slucaju, Sneguljica je lepo navela neke od razlika izmedju etira i sefirota...
Mislim da je jedna od glavnih razlika i u tome sto se prvih sedam sefirota vezuju za planete naseg Suncanog sistema, dok je kod etira slucaj drugaciji...
Češki hermetista Franc Bardon je u Praksi magijske evokacije napisao da je prošao kroz tridesetak različitih sfera, naznačivši da one predstavljaju deo drugačijeg sistema u odnosu na planetarni sistem kabale o kome je mahom bilo reči u toj njegovoj knjizi. Bardon nije naveo detalje o kakvih se to tridesetak sfera radi, ali je obeshrabrio čitaoce da se upuste u istraživanja tih područja. Izneo je sledeće razloge: ”Tokom putovanja u mentalnom telu, prolazio sam kroz razne druge sfere...njih oko trideset po broju. Međutim te sfere, u njihovom sadašnjem stupnju evolucije, nemaju nikakvog značaja za nas ljudska bića, niti za zonu koja opasuje Zemlju; jer one ne spadaju u domen moći naše hijerarhije. Obim ove knjige ne dozvoljava bilo kakav opis tih sfera. Magičar će shvatiti da iza našeg svemira, našeg makrokosmosa, našeg planetarnog sistema, iza hijerarhija sfera koje su opisane u ovoj knjizi, postoje i mnogi drugi, mnogo veći univerzumi, koji podležu sasvim drugačijim silama, zakonima i analogijama od našeg makrokosmosa. Naravno, nije moguće dati neki detaljan opis svega toga.” Franc Bardon nije, na žalost, napisao ništa drugo o tim sferama, ali je on iskrenom i ozbiljnom posvećeniku, i danas voljan da u svojstvu nefizičkog duhovnog vodiča ili na druge načine, prenese to što je prilikom pisanja knjige Praksa magijske evokacije izostavio da napiše.
Broj 30 se često pominje u svojstvu lestvica koje vode prema Nebu. Čak se i budistička kosmologija zasniva na postojanju 31. plana postojanja. U Starom Zavetu piše da je Jakov, kada je zaspao na kamenu, video otvoreno nebo i lestve po kojima anđeli Božji silaze s neba i penju se na nebo. Ova čuvena priča iz Starog Zaveta ima višeslojno mistično značenje. Naime, svaki stepenik na lestvici predstavlja etapu u duhovnom razvoju koja može da se pređe još dok smo živi. Osvajanje svakog stepenika na lestvi, podrazumeva i etapno podizanje svesti. Anđeli, koje je Jakov video na lestvi, jesu duhovni vodiči koji nam pomožu na putu duhovnog razvoja. Lestve nisu ništo apstraktno što na nas čeka tek posle smrti, jer su one već sada tu spremne da ih upotrebimo, ako za to osetimo potrebu i dovoljno snage.
Lestve su prepoznali i gnostički učitelj Valentin (oko 100-oko 160) i pravoslavni svetac Jovan Lestvičnik (oko 525-oko 608). Valentinova kosmogonija se zasnivala na postojanju 30 eona, od najvišeg Bythos-a do najniže Sofije. Sveti Jovan Lestvičnik je kroz svoja monaška mistička iskustva hodao lestvicama, vodio je o tome zapise i ostavio u amanet tačno 30 pouka, tako da svaka pouka predstavlja po jedan pređeni stepenik na lestvicama. Na brojnim slikovnim prikazima lestvica koje je usnio Jakov, pojavljuje se tako 30 stepenika ili oko tog broja. Lestve, eoni i etiri predstavljaju srodne duhovne škole i srodni su sistemi, samo što lestvama hodaju hrišćanski monasi, eonima stari gnostički mistici, a etirima hermetisti. Često pohađaju iste lekcije. Svaki stepenik na toj lestvi ili svaki etir ili svaki eon ima svoje posebno ime (i pored toga što se ono razlikuje u zavisnosti od toga da li ga koristi hrišćanski monah, stari gnostik ili moderni hermetista).
Gnostički sistem po Valentinu vekovima nije korišćen te je do sada skoro potpuno pao u zaborav, što ne znači da neće biti ponovno objavljen. Nadam se da će se u skorijoj budućnosti, pojaviti posvećenici sa iskrenom namerom da ponovo prouče Valentinov sistem. Razlika izmedju New Age i starih znanja je, između ostalog, upravo u tome što nju ejdžeri često nastoje da otkriju nešto novo, dok sledbenici hermetizma, znaju da ne otkrivaju ništa novo, već da raspoznaju, produbljuju, dopunjuju i dekodiraju znanja koja su sadžana u drevnim učenjima. Ostaje tako nada će s
e neko od hermetičkih sledbenica naći pozvanim da ponovo istraži Valentinov kosmički sistem od 30 eona, hermetički sistem dekade, Plotinov sistem od 10 inteligencija, nordijsko, asirsko ili slovensko Drvo života.
Načini koje koriste hrišćanski monasi za uspon na lestvama, pružaju inspiraciju i izazivaju divljenje, ali su prilagođeni monaškom životu i nemaju, na žalost, veći praktični značaj za duhovnog tragaoca koji se nije opredelio za monaštvo. Hermetizam je prikladniji za posvećenike urbanog porekla i porodične ljude. Savremeni hermetisti mogu odabrati za rad sistem etira čija je prednost u tome što oni predstavljaju prilično pouzdan merač nivoa postignute svesti. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
Dreammer Gost
|
Poslao: 27 Feb, 2011 03:28 am Naslov: |
|
|
Da o toj Jakobovoj lestvi prićam; bila je uporedjena odn. nacrtana i obrazložena kao 30 sefirota i kao drvo života - naravno, u božanski sferi i zato sam rekao, da ima još sfere iznad ketera - pošto keter je najviša kruna našeg tjela, i univerzuma iz kojeg/od kojeg izvira naša duša. Mislim da se navezivaju na realiziranje božanske prirode.
Na žalost ništa drugo se ne sjećam pošto knjigu sam ćitao tek nekoliko minuta u nekvoj knjižari a od toga je najmanje 8 g, možda 10 a nazivala se je kratko Kabala. |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
Dreammer Gost
|
|
Nazad na vrh » |
|
 |
talerman Glavni urednik

|
Poslao: 27 Feb, 2011 11:02 am Naslov: |
|
|
A sta ja znam zasto je onaj covek Drvetu dodao bas 30 sefirota? Mogao je da mu doda i 3000. Ja sam mogao da napisem da ih ima 13.000, a da ce se 2012. godine pojaviti jos jedan....i da se napravim vazan...
Nisam ja enciklopedija iz edicije Decje sveznanje pa da znam odgovor na svako pitanje.
Ja mislim da je 10 sefirota vise nego dovoljno, pogotovo sto svaki od sadrzi cetiri osnovna dela (Azilut, Asiah, Jecira i Briah), pa onda i mnoga druga podrucja, a osim toga, postoje i klipoti, sto je dovoljno materijala za 1000 zivota. _________________ Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
Dreammer Gost
|
Poslao: 27 Feb, 2011 14:59 pm Naslov: |
|
|
talerman :: |
A sta ja znam zasto je onaj covek Drvetu dodao bas 30 sefirota? Mogao je da mu doda i 3000. Ja sam mogao da napisem da ih ima 13.000, a da ce se 2012. godine pojaviti jos jedan....i da se napravim vazan...
Nisam ja enciklopedija iz edicije Decje sveznanje pa da znam odgovor na svako pitanje.
Ja mislim da je 10 sefirota vise nego dovoljno, pogotovo sto svaki od sadrzi cetiri osnovna dela (Azilut, Asiah, Jecira i Briah), pa onda i mnoga druga podrucja, a osim toga, postoje i klipoti, sto je dovoljno materijala za 1000 zivota. |
Citat iz linka:
http://www.yashanet.com/studies/revstudy/rev6.htm
"The four worlds are:
Azilut (Emanation) - the eternal unchanging Divine world
Beriah (Creation) - considered "Heaven" proper, it is the first separation from the Divine, and "location" of the Throne of God and archangels
Yezirah (Formation) - the abode of the "lower angels," men's souls and the Garden of Eden
Asiyyah (Action) - the material universe in which we live "
oni dodaju svakome od tih ćetiri svjeta 10 sefirota - svoju shemu od 10 sefirota
a to nije jedini usamljeni, kao sam već rekao, ima i knjige sa istim shemama. |
|
Nazad na vrh » |
|
 |
|
|
www.OBJAVE.com forum » TALERMAN |
 |
Sva vremena su GMT + 1 sat Idi na stranu Prethodni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 Sledeci |
Strana 12 od 13 |
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
 |
|
|
 |
|