SVET SNOVA
Idi na stranu
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 23, 24, 25  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » MOLITVE, MEDITACIJE, MANTRE I SNOVI
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 15 Feb, 2008 02:23 am    Naslov: SVET SNOVA
Odgovoriti sa citatom

.
SVET SNOVA


ŠTA JE SAN?


Šri Činmoj: Današnji san je sutrašnja stvarnost. Zašto?
Zato što, san dolazi iz sveta koji je živ i opipljiv. Svojom ograničenom svešću mi možda to ne znamo, ali kada meditiramo, mi svesno ulazimo u puno VIŠIH SVETOVA. Stvarnost ovih svetova ulazi u nas u našim snovima.
Ono što zovemo snom ovde na Zemlji, u nekom drugom svetu je STVARNOST. To je prava stvarnost ali, kada dođe do nas, mi smo joj nepoznati i ona je nama strana. Kada sanjamo, to je kao kada se dva neznanca sretnu po prvi put. Pošto ne poznaju jedan drugog, oni mogu biti vrlo zbunjeni ili zaprepašćeni jedan drugim. Me|utim, jednom kada počnu da žive zajedno ono neće ostati neznanci. U početku, kada stvarnost prvi put do|e i dotakne nivo Zemlje gde mi živimo, mi osećamo da je to san. Ali, ako odemo do njegovog izvora, videćemo da je tamo to već
stvarnost. A kada san ostane sa nama jedno vreme, onda on i ovde takođe postane stvarnost.
Običan čovek vidi san kao nešto sasvim odovojeno od ostalog svog života. On oseća da živi u stvarnosti gde san nema veze sa stvarnošću. To je nešto milo, nešto dragoceno, nešto ohrabrujuće, nešto inspirativno i tako dalje, ali čovek ne oseća da je san nešto više od toga. Me|utim, kada duhovni čovek nešto sanja, on odmah može da oseti da je njegov san prethodnica stvarnosti. On oseća da je svaki san stepenik više ka njegovom božanskom Cilju.


MOŽEMO LI NEŠTO DA SAZNAMO IZ SVOJIH SNOVA ?

Šri Činmoj: Možemo mnogo toga da saznamo iz svojih snova, ali treba da znamo iz kog nivoa svesti san dolazi. Ako dolazi iz nižeg vitalnog nivoa, onda treba da ga odbacimo. Ako sanjamo da nas neko ubija ili da mi ubijamo nekoga, apsurdno je na to obraćati pažnju. Snovi sa nižeg vitalnog nivoa su nevažni i beskorisni. Iz njih nemamo šta da saznamo.
Me|utim, ako san dolazi sa intuitivnog nivoa, sa psihičkog nivoa, iz višeg uma, iz nad-uma, iz prosvetljenog uma, onda mu treba pridati značaj. Ako vidimo da imamo sposobnost ili potrebu da nekome pomognemo u meditiranju ili da podignemo nečiju svest, onda toj vrsti sna treba da posvetimo odgovarajuću pažnju.
Snove koji nam dolaze sa viših nivoa, dobre snove, božanske snove, treba da čuvamo. Kada imamo tu vrstu snova, možemo da pokušamo da ubrzamo njihovo pretvaranje u stvarnosti. Kao duhovne osobe, kao tragaoci, želimo da stvorimo MIR. To bi trebalo da bude naš najviši san. Prizvaćemo mir odozgo, a zatim ga ponuditi čovečanstvu. Tako su naši snovi, božanski snovi, uvek dobrodošli, ali destruktivne snove, niže vitalne snove, treba odbaciti.

www.meditacija.org


Poslednji put izmenio Vesna dana 11 Jun, 2009 15:08 pm, izmenio ukupno 9 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 15 Feb, 2008 02:54 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Kako možemo da se setimo svojih snova kad se probudimo?

Šri Činmoj: Ako osećate da ste nešto sanjali ali se toga ne možete setiti, onda pokušajte da se koncentrišete na pozadinu svoje glave, na samom vrhu vrata. Kada imate snove, ili će se oni manifestovati kroz vaš fizički um, ili će jedno izvesno vreme, nekoliko sati ili čak dan-dva biti registrovani u toj tački na zadnjoj strani glave. Tako, ako želite da se prisetite nekog sna, pokušajte da se koncentrišete na taj deo i osećajte da kucate na vrata. Kada se vrata otvore, moći ćete da se sasvim setite svojih snova.

www.meditacija.org


Poslednji izmenio Vesna dana 28 Feb, 2008 21:09 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
jagodaPridružio: 07 Jan 2008
Poruke: 17
Lokacija: Ljubljana - Slovenija

 Poruka Poslao: 15 Feb, 2008 14:54 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Pozdravljena Vesna
Da, to je živa istina, tako se možeš najlakše sjetiti svojih snova.
Nisam ti ja baš puno za neko filozofiranje ali se čvrsto držim načela, da što god pročitam to onda i na sebi isprobam. To mi je jako bitno za sve ove probleme, koje doživljavamo dnevno i da se nekim takvim iskustvima možemo probijati kroz život. Lako je nešto pročitati i onda držati "predavanja" drugima a sami nismo niti probali, dali je određena stvar efikasna i djelotvorna.
Vesna molim te ako pronađeš koju dobru stranicu na temu ANĐELI, objelodani je, jer je to isto jako dobra i koristna tema. Vjerujem, da bi mnoge posjetitelje zanimalo.
pozdrav Jagoda Laughing
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku AIM Adresa MSN Messenger
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 16 Feb, 2008 19:47 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

Pozdrav Jagoda,

O Anđelima u rubrici UNUTRAŠNJA STRANA VETRA -

http://www.objave.com/phpBB2/viewtopic.php?t=381.


Poslednji put izmenio Vesna dana 10 Okt, 2008 03:18 am, izmenio ukupno 3 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 28 Feb, 2008 21:04 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Odakle dolaze snovi?

Šri Činmoj: Postoji puno svetova koji nisu vidljivi našim ljudskim očima, i snovi dolaze iz tih svetova. neki snovi se dešavaju na vitalnom planu. Ti snovi su vrlo često konfuzni jer u vitalu, koji je svet uživanja, nema mnogo svetlosti. U snovima iz vitalnog sveta ima punosenzacija i velikog uzbu|enja. Snovi koji dolaze iz viših svetova su jasni, ali u njima nema uzbu|enja. Kada imamo san iz vitalnog sveta, videćemo stalno kretanje. To je kao bojno polje na kome je sve polomljeno i uništeno, a ljude ubijaju. Kada imamo snove koji dolaze iz nižih svetova, podsvesti, ili možete reći nesvesnih svetova, treba da osećamo da ti snovi nemaju nikakvu vrednost. Oni ne mogu da izmene našu prirodu. Oni ne mogu da nas inspirišu. Oni ne mogu da nam daju nadu za naše buduće ostvarenje. najbolje što možemo da uradimo je da ih zaboravimo.
Ako san dolazi sa mentalnog nivoa, biće nešto postojanosti - ne potpune, ali malo ravnoteže, malo mira i tišine. Ako dolazi sa psihičkog nivoa, osećaćemo ljubav, milinu, sažaljenje i brigu za stvari ili ljude koje vidimo. A ako dolazi iz ravni duše biće sama svetlost, blaženstvo i mir.
Kada imamo san iz nižih svetova, možda nećemo želeti da se poistovetimo sa njim jer možemo biti strašno uplašeni njime. Taj san nam dolazi kao pretnja. Ali san koji nam dolazi iz viših svetova, dolazi kao poziv. Takvi snovi su vesnici stvarnosti. Dobijamo unutrašnju radost i unutrašnje zadovoljstvo i tu odmah osećamo svoju istovetnost. Onda treba da u|emo u tu stvarnost i da u nju rastemo.
Ako meditiramo, možemo svesno da u|emo u svetove snova. Sada, za nas su svetovi snova nešto maglovito, nesigurno i u izvesnoj meri zamračeno. Ali ako ih proučavamo, možemo saznati puno stvari o njima.

Da li naša najviša svest nastavlja da funkcioniše dok spavamo?

Šri Činmoj: Dok mi spavamo, ponekad naša najviša svest nastavlja da funkcioniše, a ponekad ne. To zavisi od toga da li Bog želi da najviša svest funkcioniše ili Bog želi da najviša svest spava dok se fizičko odmara. To sasvim zavisi od Božje Volje.
Ima mnogo tragalaca koji iskreno meditiraju svakoga dana. Samo zato što su meditirali u toku dana, Bog je njima zadovoljan i Bog im kaže: “Deco moja, naporno ste radili. U toku dana vi ste se molili i meditirali. Sada ja imam druga sredstva koja vam mogu najviše pomo}i. Sada su tu druge sile koje }e raditi za vas.”
Tada, On moli više ja ili viša bi}a da deluju i pomognu tragaocima koji su se molili i meditiraju u toku dana. Ali, ako se ne molimo i ne meditiramo u toku dana, Bog nikada ne}e da zamoli više sile da rade za nas. samo kada je Unutrašnji Vodič zadovoljan tragaocem, on će zamoliti više sile da pomognu kada čovek spava.

Kada sanjamo, da li naše duše poseđuju više različitih nivoa svesti, ili obično poseđuju iste nivoe?

Šri Činmoj: Kada sanjamo, naše duše poseđuju puno različitih nivoa svesti. Naša duša je kao ptica. Sada ona sedi na jednoj grani, kasnije može da sedi na nekoj drugoj, a u sledeđem trenutku može da sedi na tređoj grani. Svaki put kada sanjamo, postoji moguđnost da naša duša u|e u različite nivoe svesti. Ako duša želi, ona može da u|e u jedan odre|eni nivo puno puta. Ali, kao i mi, duša uživa u raznovrsnosti. Ona voli da poseđuje različite nivoe svesti. Novina nas raduje. Tako je i kod duše. Poseđujuđi nove nivoe svesti, ona stiče više svetlosti i, u isto vreme, nudi sopstvenu svetlost. Postoji uzajamno davanje i uzimanje.

Koliko su značajni snovi?

Šri Činmoj: To potpuno zavisi od naše potrebe. Ako nam je san potreban da bi nas inspirisao da idemo duboko unutra ili da idemo daleko van okvira uma, onda su snovi od ogromnog značaja. Božanski snovi, duhovni snovi mogu da igraju znatnu ulogu u našem duhovnom životu. Tako|e, treba da znamo da je sve san pre nego što se ispolji u svetu stvarnosti. Ako cenimo stvarnost, onda treba tako|e da cenimo snove. Ali, to ne znači da treba da imamo milione snova da bismo postigli ostvarenje Boga. Ne! Ako imamo samo nekoliko značajnih snova, ili čak i ako nemamo iakakvih snova, to ne}e stajati na putu našeg duhovnog napretka.

ww.meditacija.org
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 28 Feb, 2008 21:44 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Kako se snovi materijalizuju?
Da li je moguće sprečiti ih u tome?

Šri Činmoj: Ne postoji čvrsto pravilo. Treba da znate kakva je to vrsta snova. Ponekad su to sve zamišljeni snovi koji dolaze sa podsvesnog nivoa. Recimo da želite da jedete piletinu, ali je nemate. U toku noći ta želja može biti transformisana u san i u snu ćete jesti piletinu. Takva vrsta snova nije pravi san. To je samo nezadovoljena želja koja dolazi sa podsvesnog nivoa.
Kada se san odigrava u mentalnom svetu, on treba da do|e do vitalnog sveta da se ispolji pre nego što do|e do fizičkog sveta. Fizički svet je poslednji svet u kome ga vidimo.
Ali, često se dešava da se neki doga|aj odigra u mentalnom svetu a da se nikada ne dogodi u fizičkom svetu. Ako se vitalni svet nečemu opire, on može da spreči da se to dogodi u fizičkom svetu. Vital je kao stražar ili vojnik. Ako vital dozvoli, onda će se odre|eni doga|aj odigrati konačno u fizičkom svetu. Ali puno puta su snovi uništeni u vitalnom svetu pre nego što stignu do fizičkog nivoa.
Snovima je potreban prolaz da bi ušli u vital, a odatle, ako dobiju drugi prolaz, ulaze u fizičko. Kada vital otvoriu svoja vrata, doga|aj iz sna dolazi do fizičkog i materijalizuje se. Isto je i sa bolestima. Prvo se bolest odigra u dubljim ili višim oblastima, a onda, kada vital to dozvoli, dešava se u fizčkom telu. Ako bolest u|e u um, može se sprečiti da u|e u fizičko.
San koji dolazi iz podsvesnog sveta, u kome se sva|amo, bijemo i radimo mnoge druge nebožanske stvari, ne mora da se materijalizuje. Ali, san koji dolazi iz viših svetova je kao seme koje će vremenom proklijati.
Snovi koje dobijamo u ranim jutarnjim satima, izme|u 3:00 i 4:00, u Brahma Muhurta ili Božjem Času, verovatno će se ostvariti, ali ove snove treba prikladno čuvati od nečistih misli. Tako|e, ako sanjate u toku pomračenja meseca ili pomračenja sunca, ti snovi se obično ostvare.
Vrlo često sanjamo snove kojih se ne sećamo ujutru, ali je doga|aj koji se desio najautentičniji i on će se konačno materijalizovati. Opet, ima puno stvari koje i ne dobiju oblik najpre u mentalnom ili psihičkom svetu. Mnogi doga|aji mogu da nastanu direktno od Univerzalne Svesti. Kada fizičko može da proširi svoju svest kao krila ptica, mnoge stvari se dešavaju. Ono može da izvlači iskustva direktno iz Univerzalne Svesti, bez prolaženja kroz um ili vital. Tako|e, ako želite da bilo šta negirate u mentalnom svetu, treba da možete da u|ete u Univerzalnu Svest da crpete energiju odatle. Jednom kada imate slobodan pristup Univerzalnoj Svesti, možete da idete da se borite na mentalnom planu i da budete uspešni.

Da li duša ima ikakve veze sa manifestacijama naših snova?

Šri Činmoj: Ako su to snovi iz nižih svetova, duša }e ili pokušati da ih prosvetli i uzdigne, ili }e pokušati da ih uništi. Neprosvetljeni snovi mogu da nam stvaraju strašne probleme. Ako su to nebožanski snovi, svetlost duše bori se sa njima i ne želi da se oni manifestuju.
Ako su to uzdižu}i snovi, snovi iz viših svetova, onda svetlost duše ubrzava njihov put ka zemlji. Kada stvarnosti viših svetova žele da si|u dole, svetlost duše im pomaže. U stvari, ona ih vuče kao magnet i pokušava da ih manifestuje. Ako se nisu manifestovali, to znači da još nije došlo vreme, ili možda Božansko u nama ose}a da je neophodno da se manifestuju, ili Božansko u nama mo6e da promeni igru i odluči da ne treba da se manifestuju.

Da li nam poznavanje naših snova pomaže da znamo Boga?

Šri Činmoj: Da, ako su to dobri snovi, ako su inspirativni, sigurno da pomaže. Ali, ako su to nebožanski snovi, neće pomoći. Ako neko bode, ako si na bojnom polju ili se dešava neka katastrofa, treba da znaš da te vrste snova dolaze iz vitalnog sveta i da ti uopšte neće pomoći. Ali, ako sanjaš san u kome se pred tobom pojavljuje an|eo, ili ako te duhovni Učitelj blagoslovi u snu, ili ako vidiš more mira pred sobom, onda će pamćenje tog sna prirodno ubrzati tvoj duhovni napredak. Znači, to zavisi od toga koju vrstu sna imaš. Snovi koji dolaze iz destruktivnog vitalnog sveta ne mogu ti pomoći da napreduješ. Ali sigurno možeš da napreduješ kada vidiš bo6anske stvari ili osetiš u samom snu mir, svetlost i blaženstvo u beskrajnoj količini.

www.meditacija.org
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 28 Feb, 2008 22:32 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Zašto ja ne mogu da zapamtim svoje snove više od delića sekunde kad se probudim, čak i ako pokušavam?

Šri Činmoj: Dva su glavna razloga zašto ne možeš da zapamtiš svoje snove. Jedan je što im možda ne pridaješ odgovarajući značaj. Izgubio si nešto i želiš da to dobiješ nazad, ali ne daješ sve od sebe. Ne ulažeš svoj najviši iskreni napor da prona|eš stvar koju si izgubio. U tvom traženju nema žara.
Kada sanjaš neki san, možeš da osetiš da je to samo tvoja mentalna halucinacija i ništa drugo. Tako|e, možeš da osetiš da ta iskustva nisu ništa neobično, drugi ih tako|e imaju. Da li drugi sanjaju ili ne, to nije tvoja stvar. Tvoja stvar je samo da sanjaš i da, uz pomoć tih snova, dobiješ novi život i trčiš prema svom odre|enom Cilju.
Ako ne ceniš dovoljno svoje snove, snovi će smatrati da nisu potrebni, pa neće dolaziti i kucati na tvoja vrata. Ako nekoga ili nešto cenimo kako dolikuje, ta osoba ili stvar ostaje sa nama, u nama i za nas. Pamtićeš svoje snove samo ako osećaš da su ti snovi od ogromne važnosti. Ako imaš tu vrstu osećanja, onda ćeš kada zaboraviš svoje snove, imati osećaj ogromnog gubitka, nepopravljivog gubitka. Onda, sledeći put kada sanjaš, nećeš zaboraviti svoja iskustva.
Drugi razlog je taj što možda nije Božja Volja da ti zapamtiš svoje snove. Možda si imao loš san, san bez težnje, zastrašujući san. Svevišnji oseća da pamteći taj nebožanski, zastrašujući san nećeš dobiti ništa, apsolutno ništa. Naprotiv, ako upamtiš loć san i misliš na njega nekoliko sati, on će stvoriti u tebi strah i uništiće tvoju unutrašnju težnju.
Opet, ako dobiješ vrlo visok, uzvišen san, i ako Svevišnji vidi da nisi u stanju da ga usvojiš, On ti neće dozvoliti da ga zapamtiš. Ako vidi da ćeš se naduti od svesnog ili nesvesnog ponosa i reći: “O, ja sam imao tako uzvišen san, ja sam tako značajan!”, onda će ga On uzeti iz tvog svesnog uma. On želi da to zadržiš u samim dubinama svog srca i postepeno, malo po malo On će dozvoliti da seme raste u tebi. Tokom vremena, ono će proklijati i izrasti u veliko drvo. Kada je to sićušna biljka, onda postoji rizik da bude uništena od strane drugih ili od tebe samog. Ali kada postane potpuno izraslo drvo, ono ne može biti uništeno. Tada u tebi neće biti ponosa. Kada postaneš zrelo drvo puno ukusnih plodova, ponizno ćeš se saviti i ponuditi te plodove drugima.

Koliko je za nas važno da zapamtimo svoje snove?

Šri Činmoj: Ako imate loše snove, ne pokušavajte da ih upamtite. Naprotiv, odmah ih zaboravite! što pre zaboravite, to bolje za vas na svakom nivou svesti. Ako je san loš, shvatite ga kao mentalnu halucinaciju i odbacite ga. Ako je san dobar, zapamtite ga, ali nemojte da pridajete previše značaja snu. To jest, nemojte da sve vreme mislite na san i da zaboravite život-stvarnost koji sahteva vašu svesnu i stalnu pažnju. Ako možete da pamtite san unutar svoga srca, on }e vam dati radost, inspiraciju i težnju, tako, da u svom životu-stvarnosti mo6ete biti posve}eniji, duhovniji, božanskiji i savršeniji.

“Na krilima srebrnih snova“ - Šri Činmoj
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 08 Mar, 2008 23:52 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

ODLIČNA TEHNIKA ZA PAMĆENJE SNOVA

1. Posle buđenja ostanite ležati nepomično koncentrisani zatvorenih očiju
2. Mentalno izgovorajte mantru RAOM GAOM (utiče na čakre srca i solar pleksusa)
3. Koncentrišite se na mantru sve dok ne počnete svedočiti slike iz sna kojeg ste inače zaboravili
4. Zapišite san sa svim detaljima u vaš dnevnik snova.

Sama sam probala ovu mantru, i već nakon nekoliko puta sam počela puno bolje pamtiti snove. Mantra se može vokalizirati glasno ili mentalno i tokom dana.

Pamćenje snova može biti od ključne važnosti u lucidnom sanjanju, a i samoj projekciji, jer ako smo svijesni u snu, možemo svojevoljno napustiti tijelo vizualizacijom lebdenja ili namjernog prisjećanja osjećaja padanja ili adrenalina pri padu. Naravno, ne radi uvek, ali bitan je kontinuitet kao i sa svim ostalim spiritualnim praksama.
_________________
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 10 Apr, 2008 19:00 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

PLANETARNI SAN

(Preuzeto sa sajta www.joschua.rs.ba )


Ono što ovog trenutka vidite I čujete nije ništa drugo nego SAN.
Vi sanjate upravo sada, ovog trenutka. Sanjate iako je vaš mozak u budnom stanju. San je glavna funkcija uma, i um sanja dvadeset i četiri sata na dan. Sanja kada je mozak u budnom stanju, a isto tako i kada je mozak u stanju sna. Razlika je u tome što, onda kada je mozak u budnom stanju, postoji materijalni okvir koji čini da stvari opažamo linearno. Kada utonemo u san, taj okvir nestaje, i san ima težnju da se neprestano menja.
Ljudi neprestano sanjaju. Pre nego što smo rođeni, ljudi su već stvorili jedan veliki spoljašnji san, koji ćemo nazvati društvenim snom ili planetarnim snom. Planetarni san je kolektivni san sačinjen od milijardi manjih, ličnih snova, koji zajedno sačinjavaju porodični san, san zajednice, sad grada, san države, i kome su satkana sva društvena pravila, verovanja, zakone, religije, različite kulture i načine života, sve vlade, škole, društvene događaje i praznike.
Naše urođene sposobnosti omogućavaju nam da naučimo da sanjamo, a oni koji su počeli da žive pre nas uče nas kako da sanjamo društveni san. Pravila spoljašnjeg sna su tako brojna da, čim se jedno novo ljudsko biće rodi, mi skrećemo pažnju tog deteta i uvodimo ta pravila u njegov ili njen um. Spoljašnji san koristi roditelje, školu i religiju da nas nauči kako da sanjarno.
Pažnja je naša sposobnost da razlikujemo stvari i usredsredimo se samo na one koje želimo da opažamo. Možemo da opažamo milione stvari istovremeno, ali uz pomoć pažnje, možemo da održimo ono što želimo da opažamo, šta god to bilo, u prvom planu svojih misli. Odrasli su privukli našu pažnju i neprestanim ponavljanjem ubacili informacije u naš um. Sve što znamo naučili smo na taj način.
Koristeći svoju pažnju naučili smo čitavu stvarnost, čitav san.
Naučili smo kako da se ponašamo u društvu: u šta treba da verujemo i u šta ne treba da verujemo; šta je prihvatljivo a šta nije; šta je dobro a šta loše; šta je lepo a šta ružno; šta je ispravno i šta je pogrešno. Sve je to bilo unapred pripremljeno - sva ta znanja, sva pravila i koncepti o tome kako treba da se ponašamo u svetu.
Dok ste išli u školu, sedeli ste u klupi usmeravajući svoju pažnju na ono što učitelj govori. Kada ste išli u crkvu, usmeravali ste pažnju na ono što je govorio sveštenik ili pop. Isti sistem postoji sa majkom i ocem, braćom i sestrama: svi su oni pokušavali da privuku vašu pažnju. Takode smo naučili i to kako da mi privučemo pažnju drugih ljudi, pa smo tako razvili potrebu za pažnjom koja može da dovede do velikog rivalstva. Deca se takmiče u tome da privuku pažnju svojih roditelja, svojih nastavnika, svojih prijatelja. ,,Pogledaj me! Pogledaj šta radim! Hej, ovde sam!" Potreba za pažnjom postaje veoma izražena i nastavlja se i kada odrastemo.
Spoljašnji san privlači našu pažnju i uči nas u šta treba da verujemo, počevši od jezika kojim govorimo. Jezik je šifra međusobnog razumevanja i komunikacije medu ljudima. Svako slovo, svaka reč bilo kog jezika predstavlja jedan sporazum. Ovo nazivamo stranicom knjige; reč stranica je sporazum koji razumemo. Kada jednom shvatimo šifru, naša pažnja je privučena i energija se prenosi sa jedne osobe na drugu.
Niste vi izabrali kojim ćete jezikom govoriti. Vi niste birali svoju veru ili moralne vrednosti, one su već postojale pre nego što ste se vi rodili. Mi nemamo mogućnost da biramo u šta ćemo verovati ili u šta nećemo verovati. Mi ne možemo da biramo čak ni najjednostavniji od tih sporazuma. Mi čak nismo mogli da biramo ni sopstveno ime.
Kao deca, nismo imali priliku da izaberemo svoja verovanja, ali smo se složili sa informacijama koje su nam preko drugih ljudi prenesene iz planetarnog sna. Jedini način da sačuvamo informacije jeste sporazum. Spoljašnji san nam može privući pažnju, ali ukoliko se mi s tim ne složimo, mi ne prihvatamo informaciju. Čim se složimo, mi počnemo da verujemo, i to se naziva poverenje. Imati poverenja, znači bezrezervno verovati.
Eto kako učimo kao deca. Deca veruju u sve što im odrasli kažu. Mi se slažemo sa njima i naše poverenje je tako snažno da naš sistem verovanja kontroliše čitav naš životni san. Mi nismo birali ta verovanja, i možda smo se i bunili protiv njih, ali nismo bili dovoljno snažni da u svojoj pobuni pobedimo. Posledica toga je da smo se prepustili tim verovanjima i sklopili sopstveni sporazum.
Ja ovaj proces nazivam pripitomljavanjem ljudi. Prilikom tog pripitomljavanja mi učimo kako da živimo i kako da sanjamo. U pripitomljavanju ljudi, informacije iz spoljašnjeg sna prenose se u unutrašnji san, oblikujući čitav sistem naših verovanja. Dete najpre uči nazive stvari: mama, tata, mleko, flaši ča. Dan za danom, kod kuće, u školi, u crkvi, i na televiziji, govore nam kako treba da živimo, kakvo ponašanje je prihvatljivo. Spoljašnji san nas uči kakvi kao ljudi treba da budemo. Mi imamo čitav koncept o tome šta znači biti "žena" i šta znači biti "muškarac". A takode učimo i da procenjujemo: procenjujemo sebe, procenjujemo druge, procenjujemo svoje bližnje.
Deca se pripitomljavaju na isti način kao što se pripitomljava i pas, mačka, ili bilo koja druga životinja. Da bismo obučili psa, mi ga kažnjavamo i dajemo mu nagrade. I svoju decu, koju toliko volimo, obučavamo na isti način kao i bilo koju pripitomljenu životinju: koristeći sistem kazni i nagrada. Stalno nam govore: "Ti si dobar dečko", ili "Ti si dobra devojčica", kada radimo ono što roditelji žele da radimo. Kada to ne činimo, mi smo "nevaljali dečak" ili "nevaljala devojčica".
Kada smo se ponašali protivno pravilima, bili smo kažnjeni; kada smo se ponašali u skladu sa pravilima, dobijalismo nagradu. Bili smo kažnjavani više puta svakoga dana, atakode i nagrađivani više puta na dan. Uskoro smo počeli da se plašimo kazne, a isto tako smo se plašili i toga da nećemo dobiti nagradu. Nagrada je pažnja koju dobijamo od roditelja ili drugih ljudi, kao što su braća i sestre, nastavnici i prijatelji. Uskoro smo stekli potrebu da privlačimo pažnju drugih da bismo dobili nagradu.
Kada dobijamo nagradu osećamo se dobro i mi nastavljamo da činimo ono što drugi žele da bismo je ponovo dobili. Zbog straha od kazne, kao i straha da nećemo dobiti nagradu, počinjemo da se pretvaramo da smo drugačiji nego što zaista jesmo, samo da bismo zadovoljili druge, samo da bismo bili dovoljno dobri za druge. Trudimo se da zadovoljimo roditelje, trudimo se da zadovoljimo nastavnike u školi, trudimo se da zadovoljimo crkvu, i tako počinjemo da glumimo. Pretvaramo se da smo ono što nismo jer se plašimo da ćemo biti odbačeni. Strah od odbacivanja pretvara se u strah da nećemo biti dovoljno dobri. Na kraju postajemo nešto što nismo. Postajemo kopija verovanja svoje majke, očevih verovanja, društvenih verovanja i religioznih verovanja.
Sve naše prirodne težnje gube se u procesu pripitom1javanja.
A kada dovoljno odrastemo da možemo da shvatamo, mi nau- cimo reč ne. Odrasli kažu: "Nemoj da radiš ovo ili ono." Mi se bunimo i kažemo: "Ne!" Bunimo se zbog toga što branimo svoju slobodu. Želimo da budemo ono što jesmo, ali mi smo veoma mali, a odrasli su veliki i jaki. Posle određenog vremena počinjemo da se pIa šimo jer znamo da ćemo svaki put kada uradimo nešto loše biti kažnjeni.
U izvesnom periodu našeg života pripitomljavanje postaje tako snažno da nam više nije potreban niko drugi da nas pripitomljava. Nisu nam potrebni majka ili otac, škola ili crkva da bi nas pripitomljavali. Toliko smo dobro obučeni da počinjemo da pripitomljavamo sami sebe. Postali smo životinje koje se same pripitomljuju. Sada možemo da pripitomljujemo sebe u skladu sa istim onim sistemom verovanja koja smo prihvatili, i uz upotrebu istog sistema nagrada i kazni. Mi kažnjavamo sebe onda kada se ne ponašamo u skladu sa svojim sistemom verovanja; nagrađujemo sebe onda kada smo "dobri dečaci" ili "dobre devojčice".
Taj sistem verovanja je poput KNJUGE ZAKONA koja vlada našim umom. Bez pogovora, šta god da se nalazi u toj knjizi zakona, za nas predstavlja istinu. Mi zasnivamo sva svoja verovanja u skladu sa Knjigom zakona, čak i onda kada su ta verovanja u suprotnosti s našom unutrašnjom prirodom. Čak i moralni zakoni poput Deset božijih zapovesti isprogramirani su u našem umu tokom procesa pripitomljavanja. Jedan po jedan, svi naši sporazumi ulaze u Knjigu zakona, i ti sporazumi određuju naš san. U našem umu postoji i nešto što nas navodi da procenjujemo sve i svakoga, uključujući i vreme, psa, mačku - sve. Koristeći Knjigu zakona, naš unutrašnji Sudija sudi o svemu što činimo ili ne činimo, svemu što mislimo i ne mislimo, svemu što osećamo i ne osećamo. Sve živo nalazi se pod tiranskom vlašću ovoga sudije. Svaki put kada učinimo nešto što se kosi sa Knjigom zakona, Sudija kaže da smo krivi da moramo biti kažnjeni, i da treba da se stidimo. To se dešava mnogo puta svakoga dana, iz dana u dan, tokom svih godina našeg života.
Postoji i drugi deo nas koji prima ove presude, i taj deo se naziva Žrtvom. Žrtva u sebi nosi krivicu, sramotu i stid. To je onaj deo nas koji kaže: "Jadan ja, nisam dovoljno dobar, nisam dovoljno pametan, nisam dovoljno lep, nisam vredan ljubavi, jadan ja." Veliki sudija se slaže govoreći: "Da, ti nisi dovoljno dobar." Sve se ovo zasniva na jednom sistemu verovanja koji nismo odabrali svojom voljom. Ta verovanja su toliko snažna, da čak i mnogo godina nakon što se okrenemo novim shvatanjima i pokušamo da sami donosimo odluke, otkrivamo da ta verovanja i dalje upravljaju našim životom.
Sve što nije u skladu sa Knjigom zakona kod vas će izazvati neprijatan osećaj u solar pleksusu, a to se zove strah. Kršenje pravila iz Knjige zakona otvara vaše emocionalne rane i vi reagujete tako što stvarate emocionalni otrov. Pošto sve što se nalazi u Knjizi zakona mora biti istina, sve što se kosi s vašim verovanjima učiniće da se osećate nesigurno. Čak i ako je Knjiga zakona pogrešna, ona čini da se vi osećate sigurno. Eto zbog čega nam je potrebno mnogo hrabrosti da izmenimo svoja verovanja. Zbog toga što je, iako znamo da mi nismo birali ta verovanja, istina i to da smo se složili s njima. To slaganje je toliko snažno da čak i kada shvatimo da ona nisu istinita, osećamo krivicu, stid i sramotu, koji se pojavljuju onda kada se suprotstavimo tim verovanjima.
Baš kao što vlada ima knjige zakona koje upravljaju društvenim snom, naš sistem verovanja predstavlja Knjigu zakona koja upravlja našim ličnim snom Svi ti zakoni postoje u našoj svesti, mi verujemo u njih, a Sudija u nama sudi isključivo na osnovu tih verovanja. Sudija donosi presudu, a Žrtva trpi sramotu i kaznu. Ali ko kaže da u ovom snu ima pravde? Istinska pravda znači platiti samo jednom za svaku grešku. Istinska nepravda je kada plaćamo više puta za svaku grešku.
Koliko puta plaćamo jednu grešku? Odgovor je, hiljadama puta. Čovek je jedina životinja na Zemlji koja hiljadu puta plaća istu grešku. Ostale životinje plaćaju jednom za svaku grešku koju učine. Ali ne i mi. Mi imamo snažnu memoriju. Mi učinimo grešku, sudimo sami sebi, proglašavamo sebe krivim, i kažnjavamo sebe. Kada bi bilo pravde, to bi bilo dovoljno; ne bi trebalo da to činimo ponovo. Ali svaki put kada se setimo toga, mi sebi ponovo sudimo, ponovo sebe proglašavamo krivim, i ponovo kažnjavamo sebe, iznova, iznova i iznova. Ako imamo muža ili ženu, on ili ona nas takode podsećaju na tu grešku, tako da mi sebe ponovo osuđujemo, ponovo kažnjavamo i ponovo smatramo krivim.
Da li je to fer?
Koliko puta smo naterali svog muža ili ženu, svoju decu ili roditelje da ponovo plaćaju za istu grešku? Svaki put kada se setimo te greške, opet ih iznova krivimo i šaljemo im sav emocionalni otrov koji osećamo zbog te nepravde, a zatim ih teramo da opet iznova plaćaju zbog iste greške. Je li to pravedno? Naš unutrašnji Sudija greši zbog toga što je sistem verovanja, kao i Knjiga zakona, pogrešan. Čitav san je zasnovan na pogrešnom zakonu. Devedeset i pet procenata tih verovanja koje smo smestili u svoj um nisu ništa drugo nego laži, i mi patimo zbog toga što verujemo u sve te laži.
U planetamom snu normalno je da ljudi pate, da žive u strahu i da doživljavaju emocionalne drame. Spoljašnji san nije prijatan san; to je san pun nasilja, san pun straha, ratova, nepravdi. Pojedinačni ljudski snovi se razlikuju, ali uglavnom su to košmari. Ako pogledamo čitavo ljudsko društvo, vide ćemo da je to mesto gde je teško živeti jer u njemu vlada strah. Širom sveta vidimo ljudske patnje, bes, osvetu, bolesti zavisnosti, nasilje na ulicama i ogromnu nepravdu. Oni mogu postojati na različitim nivoima u različitim zemljama širom sveta, ali ono što dominira u spoljašnjem snu je strah.
Ako uporedimo san ljudskog društva sa opisom pakla kakav postoji u svim religijama širom sveta, otkrićemo da su oni potpuno isti. Religije kažu da je pakao mesto na kojem nas stiže kazna, mesto straha, bola i patnje, mesto na kome gorite u vatri. Vatru stvaraju emocije koje potiču od straha. Kada god osetimo bes, ljubomoru, zavist ili mržnju, osećamo da u nama gori vatra. Mi živimo u paklenom snu.
Ako pakao smatramo stanjem uma, onda je pakao svuda oko nas. Drugi nas ponekad upozoravaju da ćemo, ukoliko ne činimo ono što nam oni kažu da treba da činimo, otići u pakao. Loše vesti! Mi smo već u paklu, uključujući i one koji nam to govore. Nijedan čovek ne može drugoga osuditi na pakao jer smo mi već u njemu. Istina je da drugi mogu učiniti da utonemo još dublje u pakao. Ali samo ako mi dozvolimo da se to desio
Svako ljudsko biće ima svoj lični san, i baš kao i u društvenom snu, u njemu često vlada strah. Mi učimo da sanjamo pakao u svom sopstvenom životu, u svom ličnom snu. Taj isti strah se, naravno, manifestuje na različite načine kod svakog čoveka, ali svi mi doživljavamo bes, ljubomoru, mržnju, zavist i druga negativna osećanja. Naš lični san takode može postati večita noćna mora u kojoj patimo i živimo u strahu. Ali mi ne moramo sanjati košmarni san. Možemo da uživamo u prijatnom snu.
Čitavo čovečanstvo traga za istinom, pravdom i lepotom. Mi smo u večitoj potrazi za istinom jer verujemo jedino u laži koje smo nagomilali u svom umu. Mi tražimo pravdu jer u našem sistemu verovanja pravde nema. Tražimo lepotu jer bez obzira na to koliko jedna osoba bila lepa, mi ne verujemo da je ona zaista lepa. Mi i dalje tražimo i tražimo, iako se sve to već nalazi u nama. Nije potrebno da pronalazimo istinu. Svuda oko sebe, mi vidimo istinu, ali zbog sporazuma i verovanja koje nosimo u svojoj svesti, mi ne možemo da sagledamo tu istinu.
Mi ne vidimo istinu jer smo slepi. Ono što nas čini slepima, to su ta lažna verovanja koja se nalaze u našoj svesti. Mi imamo potrebu da uvek budemo u pravu i da ubedimo druge da greše. Oslanjamo se na svoja uverenja, a naša uverenja nam prouzrokuju patnju. Čini se kao da živimo okruženi gustom maglom od koje ne možemo da vidimo dalje od svog nosa. Ta magla u kojoj živimo nije stvarna. Ta magla je san, vaš lični san o životu - ono u šta verujete, sve predstave koje imate o sebi, svi sporazumi koje ste sklopili sa drugima, sa sobom, pa čak i sa Bogom.
Čitav vaš um je magla koju su TOLTECI nazvali mitota (izgovara se MIH-TOE'-TAY). Vaš um predstavlja san u kome hiljadu ljudi govori istovremeno i niko nikoga ne razume. To je stanje ljudskoga uma - jedna velika mitota, i zbog te velike mitote vi ne možete da vidite kakvi ste zaista. U Indiji mitotu nazivaju maja, što znači iluzija. To je lična predstava našega "Ja sam." Sve što mislite o sebi i o čitavom svetu, sve je to mitota. Mi ne možemo da vidimo šta zaista jesmo; nismo u stanju da vidimo da u stvari nismo slobodni.
Eto zbog čega se ljudi opiru životu. Sam život predstavlja najveći ljudski strah. Smrt nije naš najveći strah; naš najveći strah je rizik koji moramo da preuzmemo da bismo živeli - rizik da živimo i izrazimo svoje pravo ja. Ljudi se najviše plaše da budu ono što jesu. Naučili smo da živimo pokušavajući da zadovoljimo potrebe drugih. Naučili smo da živimo prema merilima drugih ljudi zbog straha da nas oni neće prihvatiti i da nas neće smatrati dovoljno dobrim.
Tokom procesa pripitomljavanja, pokušavajući da budemo dovoljno dobri, mi u sebi stvaramo sliku savršenstva. Mi zamiš ljamo kakvi bi trebalo da budemo da bi nas svi prihvatili. Naročito se trudimo da zadovoljimo one koji nas vole, kao što su majka i otac, starija braća i sestre, sveštenici i učitelji. Trudeći se da budemo dovoljno dobri u njihovim očima, mi stvaramo sliku savršenstva, ali mi ne odgovaramo toj slici. Mi stvaramo tu sliku, ali ta slika nije stvarna. Na taj način nikada nećemo postati savršeni. Nikada!
Pošto nismo savršeni, mi odbacujemo sebe. A taj stepen samoodbacivanja zavisi od toga koliko su odrasli bili uspešni u slamanju našeg integriteta. Nakon pripitomljavanja više se ne radi o tome da treba da budemo dovoljno dobri za nekog drugog. Mi nismo dovoljno dobri sami sebi, jer ne odgovaramo sopstvenoj predstavi o savršenstvu. Mi ne možemo da oprostimo sebi što nismo onakvi kakvi želimo da budemo, ili bolje rečeno, onakvi kakvi verujemo da treba da budemo. Mi ne možemo da oprostimo sebi to što nismo savršeni.
Mi osećamo da nismo onakvi kakvi verujemo da treba da budemo i zbog toga se osećamo lažno, frustrirano i nepošteno. Pokušavamo da sakrijemo sebe i pretvaramo se da smo onakvi kakvi nismo. Posledica toga je da se osećamo neiskreno i nosimo društvene maske da bismo sprečili da drugi to primete. Plašimo se da će neko drugi primetiti da nismo onakvi kakvi se pretvaramo da jesmo. Mi takode procenjujemo i druge na osnovu svoje predstave o savršenstvu, i normalno je da oni ne mogu da ispune naša očekivanja.
Mi ponižavamo sebe samo da bismo udovoljili drugima. U stanju smo čak i da sebe fIzički povredujemo samo da bi nas drugi prihvatili. Znamo da tinejdžeri uzimaju droge samo da ih drugi tinejdžeri ne bi odbacili. Oni nisu svesni da je problem u tome što oni ne prihvataju sebe. Oni odbacuju sebe zbog toga što nisu onakvi kakvim se predstavljaju. Oni žele da budu onakvi kakvi su zamislili da treba da budu, ali nisu, i zbog toga osećaju krivicu i stid. Ljudi beskonačno kažnjavaju sebe zato što nisu onakvi kakvi misle da treba da budu. Oni zlostavljaju sebe, atakode koriste i druge da bi zlostavljali sebe.
Ali niko nas toliko ne zlostavlja koliko mi zlostavljamo sebe, a to činimo preko Sudije, Žrtve i svog sistema verovanja. Istina je da ima onih koji kažu da ih njihov muž ili žena, majka ili otac zlostavljaju, ali mi znamo da mi sebe zlostavljamo još mnogo više od toga. Mi sebi sudimo gore od bilo koga drugog. Ako pred drugima nešto pogrešimo, poričemo svoju grešku i pokušavamo da je zataškamo. Ali čim ostanemo sami, Sudija postaje toliko strog, a osećanje krivice toliko snažno, da se osećamo glupi, ili zli, ili nedostojni.
A granica ovog samozlostavljanja upravo je ista ona granica koju smo spremni da trpimo od nekoga drugog. Ako vas neko maltretira malo više nego što vi maltretirate sami sebe, verovatno ćete napustiti tu osobu. Ali ako vas neko maltretira malo manje nego što vi maltretirate sebe, vi ćete verovatno ostati u vezi s tom osobom i beskonačno dugo je trpeti. Ukoliko veoma loše postupate sa sobom, možete čak trpeti i to da vas neko tuče, ponižava, i tretira vas kao krpu. Zbog čega? Zbog toga što u svom sistemu verovanja, vi kažete: "Ja to zaslužujem. Ova osoba mi čini uslugu jer živi sa mnom. Ja nisam vredan ljubavi i poštovanja. Ja nisam dovoljno dobar."
Mi imamo potrebu da nas drugi vole i prihvataju, ali mi ne možemo da prihvatimo i da volimo sebe. Sto više volimo sebe, manje ćemo zlostavljati sebe. Samozlostavljanje je posledica samoodbacivanja, a samoodbacivanje potiče od toga što imamo predstavu o savršenstvu i što nikada ne možemo dostići taj ideal. Naša predstava o savršenstvu je razlog zbog kojeg odbacujemo sebe; to je razlog što ne možemo da prihvatimo sebe onakve kakvi jesmo, i što ne možemo da prihvatimo druge onakve kakvi jesu.
Postoje hiljade sporazuma koje ste sklopili sami sa sobom, sa drugim ljudima, sa svojim snom o životu, sa Bogom, sa društvom, sa svojim roditeljima, sa svojim mužem ili ženom, sa svojom decom.

Ali najvažniji su 4 SPORAZUMA koje ste sklopili SAMI SA SOBOM. U tim sporazumima rekli ste sebi kakvi ste, šta osećate, u šta verujete i kako treba da se ponašate. Rezultat toga je ono što nazivate svojom ličnošću. U tim sporazumima kažete:
"Ovo sam ja. Ovo su stvari u koje verujem. Neke stvari mogu da uradim, a neke ne mogu. Ovo je stvarnost, a ono fantazija; ovo je moguće, ono nemoguće."
Jedan jedini sporazum ne predstavlja veliki problem, ali mi imamo mnoge sporazume zbog kojih patimo, zbog kojih nemamo uspeha u životu. Ako želite da živite srećno i zadovoljno, morate imati dovoljno hrabrosti da raskinete te sporazume koji su zasnovani na strahu i oduzimaju vam snagu. Takvi sporazumi koji potiču iz straha teraju nas da rasipamo ogromnu energiju, ali sporazumi koji potiču iz ljubavi pomažu nam da sačuvamo energiju, pa čak i da je uvećamo.
Svako od nas rada se sa izvesnom ličnom snagom koju svakodnevno obnavljamo odmarajući se. Nažalost, mi trošimo svu svoju snagu najpre na stvaranje svih tih sporazuma, a zatim na to da ih održavamo. Mi traćimo svoju snagu na sve te sporazume koje smo stvorili, a posledica toga je da se osećamo nemoćni. Mi jedva da imamo dovoljno snage da preživimo svaki dan, jer veći deo njen koristimo za održavanje sporazuma koji nas drže zarobljenim u planetarnom snu. Kako da promenimo čitav san svoga života ako nemamo snage da promenimo ni jedan jedini sporazum?
Ukoliko uviđamo da su naši sporazumi ono što određuje naš život, a nismo zadovoljni svojim životnim snom, moramo promeniti te sporazume. Kada konačno budemo spremni da promenimo svoje sporazume, sklopićemo četiri veoma moćna sporazuma koji će nam pomoći da raskinemo one sporazume koji potiču iz straha i oduzimaju nam snagu.
Svaki put kada poništite jedan sporazum, sva snaga koju ste upotrebili da ga stvorite vraća se vama. Ako usvojite ova četiri nova sporazuma, oni će vam dati dovoljno lične snage da možete da promenite čitav sistem svojih starih sporazuma.
Potrebna vam je jaka volja da biste prihvatili ova četiri sporazuma - ali ako možete da počnete da živite sa ovim sporazumima, vaš život će se čudesno izmeniti. Videćete svojim očima kako ponor pakla nestaje. Umesto da živite u paklenom snu, stvorićete nov san - svoj sopstveni rajski san.

Don Miguel Ruis
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 18 Jun, 2008 02:59 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

......

ZAŠTO U PUTOVANJIMA KROZ NEPOZNATE PREDELE U SNOVIMA
ČESTO VIĐAMO NEKE OSOBE IZ OVOG SVETA ?Djelomično kao odgovor na ovo, prenijet ću ovdje kako je R.Monroe kategorizirao svoja putovanja. Na tim putovanjima Monroe je proizvoljno ustanovio i razgraničio TRI različita područja - prije svega grupirajući sva iskustva u tri kategorije.

Monroe astralno tijelo naziva jednostavno - drugo tijelo:

"POPRIŠTE 1

Čine ljudi i mjesta koja zaista postoje u ovom našem dobro-poznatom svijetu u samom trenutku eksperimenta. To je svijet predstavljen nam našim fizičkim osjetilima i većina nas je poprilično sigurna u njegovu stvarnost i postojanje. Posjete Poprištu I u drugom tijelu ne sadrže neobična bića, događaje ili mjesta. Možda sve djeluje malo novo i neuobičajeno, ali nikako nije čudno ili nepoznato."

Prema Monroeu, Poprište I je naš uobičajeni svijet. Astralno tijelo ostavlja iza sebe fizičko tijelo i lebdi po svijetu, uočavajući neobične predmete, posjećujući domove naših prijatelja i voljenih... Poprište I je eksperimentalno provjerljivo i nije previše "daleko".

- tu bi negdje bio odgovor na gornje pitanje


"POPRIŠTE 2

Je nematerijalno okruženje sa zakonima kretanja i materijom koji tek izdaleka nalikuju na fizički svijet. Ono je ogromno, nesagledivo i njegove granice su nepoznate, njegova dubina i dimenzija su neshvatljivi konačnom, svjesnom umu. U ovom prostranstvu nalaze se svi aspekti koje pripisujemo raju i paklu... i oni su tek dio Poprišta II. Ono je nastanjeno, ako je to prava riječ, entitetima različitih stupnjeva inteligencije s kojima je moguća komunikacija."

U Poprištu 2, stvari počinju biti pomalo zastrašujuće. Ovo je područje DEMONA. Kad bi Monroe napustio svoje tijelo, gnjavila bi ga bića iz noćnih mora grabeći njegovo astralno ja, priječeći njegov napredak i općenito čineći stvari poprilično neprijatnima. Unatoč tome, ustvrdio je da je Poprište 2 'prirodno okruženje 'drugog tijela', u kojemu misli bivaju direktno prevedene u 'tjelesno' kretanje.

- ovo bi bila 'klasična' astralna putovanja u kojima se susreću arhetipska bića, vanzemaljci i dr.


"POPRIŠTE 3

Se pokazalo kao svijet fizičke materije gotovo identičan NAŠEM vlastitom svijetu. Prirodni okoliš je jednak. Postoje drveća, kuće, gradovi, ljudi, predmeti i cijeli aparatus razumnog i civiliziranog društva. Tamo su domovi, obitelji, poslovi, i ljudi zarađuju za život. Tamo su ceste po kojima se voze vozila. Tamo su željezničke pruge i vlakovi... Međutim, pažljivije proučavanje pokazalo je da to ne može biti naš fizičko-tvarni svijet, ni u sadašnjosti niti u prošlosti."

Poprište 3 je možda najčudnije, Monroe ga opisuje kao neku vrstu pseudo-Zemlje. Ali stvari su tamo samo trunčicu drukčije: 'nema apsolutno nikakvih električnih uređaja'.
Nakon nekoliko posjeta Poprištu 3, Monroe otrkiva jednog žitelja koji je njegov vlastiti doppelganger - DVOJNIK. Monroe nehotice preuzme tijelo ovog svog dvojnika, iz čega proizađe prava smutnja i zbrka u životu tog dvojnika.

- To su neki paralelni svjetovi nas samih ...


........
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 18 Jun, 2008 14:02 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.........


KASTANEDA O SNOVIMAKastaneda kaže da su SAN i SMRT skoro isto.
Fizičko telo je umrtvljeno i neaktivno, a naša suština, ENERGETSKO TELO putuje po drugim svetovima.
Jedina razlika je u tome što kad umremo, mi sanjamo san smrti gde doživljavamo svoje paklove ili nebesa, zavisno od onoga u šta smo za života verovali. Jedina razlika između sna smrti i običnog sna je što se iz sna smrti više nikada nećemo probuditi, jer je fizičko telo kolabiralo ili je uništeno.

Šta je tačno KONTROLA SNOVA ili "sanjanje" kako to kaže Kastaneda?

To je stanje kada smo u snu potpuno svesni i imamo istu kontrolu kao i u "budnom" stanju, a čak se sećamo i da smo legli u krevet i zaspali...a sada se nalazimo u nekom svetu i potpuno isto se osećamo kao da smo budni.

Ako želite da SVESNO sanjate, veoma efikasan način je da si svakog dana dok ste budni često postavljate pitanje gledajući oko sebe:
"DA LI JE OVO SAN ?" ili, “DA LI JA SADA SANJAM ?”
Ali pitajte iskreno, kao da se trudite da utvrdite da li sada sanjate. Evo baš sada, ovog trenutka dok čitate ovaj tekst, da li je sve ovo san?
Pa, šta mislite?
Često postavljanje tog pitanja, dovodi do toga da se noću dok sanjamo takođe upitamo isto to pitanje. To su MAGIJSKA PITANJA, jer imaju moć da nas OSVESTE u snu! Samo ih treba uporno ponavljati na javi. Kad se to desi u, mi shvatimo da sanjamo i postajemo potpuno svesni! Prebacili smo samopamćenje iz "budnog stanja" u svet snova.
To je prvi i najvažniji korak.
Posle njega sledi sticanje kontrole i učenje snalaženja u svetovima u koje smo stigli putem snova. O tome Kastaneda detaljno piše u knjizi "Umetnost Sanjanja".


ENERGETSKO ( ETERSKO ) TELO


Etarsko telo je energetsko polje koje u svakodnevnom svetu prožima, prolazi kroz naše fizičko telo i održava ga u životu tako da ono nije samo mrtvi komad mesa i kostiju. To što zapadna ezoterijska tradicija naziva etarsko telo je samo jedan mali deo našeg celokupnog energetskog tela -DVOJNIKA, mali deo koji je aktivan u svetu našeg svakodnevnog života. Ostatak je uspavan i neaktivan. Kad počnemo sa duhovnim razvojem mi prvo postajemo svesni tog dela energetskog tela koji je povezan sa fizičkim telom, a kako napredujemo počinjemo da opažamo i ostale segmente energetskog tela dok na kraju ne dođemo do njegove celovitosti.
Tih segmenata ima 7, ali treba naglasiti da su to samo slojevi jednog te istog, energetskog tela. Zato vidovnjaci iz indijanske tradicije kažu da mi imamo samo dva tela: FIZIČKO i ENERGETSKO. Kada probudimo i razvijemo energetsko telo do kraja, svih 7 slojeva, mi postajemo ponovo ono što jesmo i ono što smo nekada bili, BESMRTNA i BOŽANSKA BIĆA.


BUĐENJE U SNU


Da bi neki san bio tzv. LUCIDNI ili BUDAN SAN- neophodno je probuditi se unutar sna dok ga se sanja.
Nakon što se tako probudilo unutar sna, čovjek odjednom shavaća da je postao 'svjestan' (i nastavlja svjesno djelovati unutar tog sna, mijenjati ga...), međutim, ne dođe mu u glavu uvijek da je to što mu se događa njegov VLASTITI SAN. Ono što je neophodno je da, mora shvatiti da se probudio, ali da se nije probudio u fizičkom tijelu, već da se probudio u svom nekom drugom tijelu - ENERGETSKOM. Tek tada cijeli doživljaj može postati jedinstveno iskustvo astralnog putovanja ili vantjelesnog iskustva.
Uz malo više svjesnog rada i vježbanja onog trik pitanja tijekom dana - Sanjam li? Jesam li budan sada?.. . a konačno i brojni ljudi navode da im je pomoglo ako bi svaku večer prije spavanja čitali o astralnoj projekciji i vantjelesnom iskustvu, pomoglo SJETITI SE pritisnuti okidač buđenja i u pravom trenutku dobiti odgovor na pitanje Sanjam li - sanjaš, ali si posve budan.
Ali u početku, se često zna dogoditi da se upravo nakon ovoga čovjek zaista jednostavno probudi u fizičkom tijelu.


TRIK SA OGLEDALOM U SNU


U knjizi - Susreti s nagualom, Kastaneda kaže Toresu da se pogleda u OGLEDALO u snu i da će se iznenaditi...

Kada u SVESNOM SANJANJU pronađemo ogledalo i pogledamo se u njega, mi se automatski "budimo" u potpuno drugom snu!
To je efekat ogledala u snu.
Mi i u svakodnevnom budnom stanju možemo iskoristiti obično ogledalo da uđemo u drugi svet, i ta tehnika je poznata i Šamanskoj i zapadnoj ezoteričkoj tradiciji. Ali, ne preporučije se početnicima da je koriste jer je veoma opasna!
Tada je fizičko telo budno i vučemo ga sa sobom, i sve loše stvari koje nam se dogode u tom drugom svetu će se direktno odraziti na fizičko telo. Na pr. ako nas je neko u tom svetu dobro isprebijao, kad se vratimo u ovaj svet, primetićemo da nam je i fizičko telo izlomljeno! Zato je taj direktni pristup toliko opasan i nije za početnike.

Ali u snovima, mi smo bezbedni i možemo kroz OGLEDALO skliznutu u naredni svet. To "buđenje iz jednog sna u drugom" Kastaneda naziva "druga kapija sanjanja".
Ima 7 kapija sanjanja, šta mislite zašto?
To je prolaženje kroz 7 slojeva energetskog tela, kroz 7 svetova.


NEORGANSKA BIĆA U SNU ...


Kada običan čovek sanja, on prirodno i spontano ulazi u drugi, astralni ili paralelni svet.
U tom svetu postoji mnoštvo raznih vrsta svesnih i inteligentnih bića koja se sastoje od čiste energije i ne poseduju materijalno telo.
Kastaneda ih naziva NEORGANSKA BIĆA- bića koja imaju svest ali nemaju organizam.
Neka od tih bića upadaju u snove običnih ljudi i OTIMAJU im energiju.
Da bi ostvarili kontakt sa našim energetskim/astralnim telom koje je u snovima aktivno, ona uzimaju lik POZNATIH OSOBA, a često biraju i lik POKOJNIKA koje smo nekad poznavali. To je zato da bi osigurali visok stepen PAŽNJE koju obraćamo na njih i emotivnu reakciju, jer su većina ljudi osetljivi na prijatelje rođake i na pitanja zagrobnog života. Tada se oni tom pažnjom i emocijama hrane.
A, DAVANJE PAŽNJE je isto što i davanje ENERGIJE i oni to znaju.

Eto, neka neorganska bića nam upadaju u san i uzimaju nam energiju.
A odbrana od toga je da im USKRATIŠ svu svoju pažnju (energiju), kako u budnom stanju kad se sećaš sna, tako i dok sanjaš.
Ali da bi to uradili u snovima, potrebno je da steknemo kontrolu nad njima, tj. da svesno sanjamo.

Ipak, ako ignorišeš te snove kad ih se sećaš u budnom stanju, to može dovesti do PRESTANKA mešanja tih neorganskih bića. Ako nema pažnje (usmeravanja energije) u budnom stanju, neće je biti ni u snovima.

...


Poslednji put izmenio Vesna dana 16 Maj, 2009 18:16 pm, izmenio ukupno 2 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 18 Jun, 2008 15:10 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

.....

VAŽNOST REKAPITULACIJE ZA SVESNO SANJANJEMože se sanjati i bez rekapitulacije.
Drevni vidovnjaci o kojima govori Kastaneda su to radili, ali su grdno nastradali jer su postali zarobljenici neorganskih bića u svetovima do kojih su došli sanjanjem.
Nastradali su jer nisu radili na sebi u svakodnevnom životu, što znači da nisu očistili svoj um i emocije od paklenih programa koje su ubacili letači (reptili ) putem socijalizacije. Oni su u svoje snove vukli sa sobom vlastiti izvitopereni i iskvareni ego koji ih je na kraju uništio.
...Zato je REKAPITULACIJA bitna podrška sanjanju, jer ona oslobađa naš um od tih maračnih programa i uvodi ga u jedinstveno i prirodno stanje koje don Huan naziva "TREZVENOST".

.. .
Osim rekapitulacije, isti efekat se postiže i ako žestoko usmerimo pažnju na elemente sna i na naše aktivnosti u njemu. Zato je Don Huan rekao Kastanedi da gleda u SVOJE RUKE čim oseti da se vizija sna raspada. Dakle je trik je u tome da pojačamo intenzitet PAŽNJE u snu i na taj način se svet sna kristališe i postaje "realniji" blizak ovom svetu.
To je jedan od glavnih ciljeva sanjanja, da naučimo da sa velikom snagom usmerimo pažnju.
A pažnja je temelj svesnosti! Kod običnog čoveka, pažnja je slaba i raspršena i zato mu je svesnost slaba i podložna silama destrukcije i svakojakim ljudskim i neljudskim grabljivcima.

Namjera voljnog ulazenja u snove, je moguca kad se percepcija oslobodi krutih okvira koji su nametnuti socijalizacijom i uopste zivotom u okruzenju koje postavlja granice opazanja.
Kastaneda kaze da iskusni Sanjači mogu trenutno da se prebace u snove , ali oni ne prave razliku izmedju tzv. jave i sna.

...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 22 Avg, 2008 15:29 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

SNOVI

( Izvodi iz knjige - SET GOVORI )Set: „Čovječanstvo sanja isti san, u isto vrijeme, i tako postoji vas masovni svijet. Cijela konstrukcija je kao predstava edukativnog karaktera, u kojoj ste vi sami i reziseri i glumci. To je predstava u predstavi unutar predstave. Ne postoji kraj kruznog toka stvari. Sanjar sanja, i sanjar u snovima sanja. Ali snovi nisu beznacajni, i radnje koje se odvijaju u njima su bitne.Cjelovito bice je i posmatrac i ucesnik u snovima.

Kada vi sanjate o drugima, oni to znaju. Kada oni sanjaju o vama, vi to znate.“

Set: „Vi ste u snovima tako „glupi“ da vjerujete da postoji komunikacijska veza izmedju zivih i mrtvih. Vi ste tako „iracionalni“ da umisljate da ponekad razgovarate sa mrtvim roditeljima. Vi ste tako „nerealni“ da vam izgleda kao da posjecujete stare kuce, koje su davno srusene, ili da putujete u strane egzoticne gradove, koje u stvari nikada niste vi posjetili.“
„U snovima vi ste toliko „ludi“ da se ne osjecate zatoceni u vremenu i prostoru, nego kao da je cijela beskonacnost cekala samo vas dolazak.“
„Da ste tako puni znanja i vjestine kada ste budni, onda bi svaka vjera i nauka ostale bez posla, jer bi vi tada razumjeli uzvisenu realnost vase psihe. Znali biste gdje je „akcija“.

„Vasi mrtvi rođaci ozive. Cesto ih vidite u svojim snovima. Vi obicno njihove posjete protumacite rijecima koje odgovaraju vasoj stvarnosti. Vidite ih onakve kakvi su bili dok ste imali kontakt s njima, i vi cesto ne opazate niti pamtite druge aspekte njihovog postojanja koji za vasa uvjerenja nemaju nikakvog smisla.“
„Tokom godina, neki su prihvatili cinjenicu da postoji samosvjesnost i svrha u snovima, i ocuvali su, cak i u budnom stanju, osjecaj kontinuiteta svog unutrasnjeg bica. Takvim ljudima je sada nemoguce da se poistovjete sa svijescu svog ega. Oni su sada previse svjesni svog uzvisenog bica. Kada dobiju takvo ZNANJE, njihov ego to moze prihvatiti, jer na njegovo iznenađenje, on shvata da njegova svijest nije manja, nego veca, i da za njega ne postoje granice.

„Covjekove misli i snovi dosezu daleko dalje nego sto on zna. Oni postoje u VIŠE DIMENZIJA; oni posjecuju svjetove kojih covjek nije svjestan. Oni su toliko postojani, kao bilo kakva građevina... Svijet snova je konstruisan u oblasti koju vi ne mozete fizicki vidjeti, ali on ima „veci kontinuitet nego svijet koji vi poznajete“.

„Kada upravljate fizickom stvarnoscu, vi imate prilicno jednostavna pravila koja koristite. U svijetu snova ima vise slobode....

Svaki san pocinje psihickom energijom koju pojedinac pretvara u stvarnost, koja je isto toliko funkcionalna i realna, kao i fizicka stvarnost“.

„Kroz snove, mi MENJAMO fizicku stvarnost, a nasa svakodnevna iskustva mijenjaju nase snove. To je konstantna interakcija. Nasa svijest je jednostavno usmjerena prema drugacijoj vrsti stvarnosti kada sanjamo, a ta stvarnost je zivopisna koliko i stvarnost u budnom stanju“.

„Na određenom nivou, licnost pokusava da rijesi probleme kroz konstrukcije iz snova...
Radnja u snovima se moze okrenuti prema ispunjenju konstruktivnih ocekivanja, koja ce uticati na promjenu na bolje“.

„Snove mozete kreativno iskoristiti da bi POPRAVILI ZDRAVLJE, dobili inspiraciju, povratili vitalnost, rijesili probleme i obogatili porodicne veze. Mozete sanjati prijatan i radostan san, koji ce iz temelja obnoviti vas duh i vitalnost“.

„ U snovima, mi takođe POSEĆUJEMO I DRUGE DIMENZIJE egzistencije i dobijamo potrebne vjestine“.

„Ego nije prisutan u svijetu snova. Budna svijest nije ego. Ego je samo onaj dio budne svijesti koji se bavi fizickom manipulacijom. Budna svijest se moze uvesti u svijet snova, ali ego ne moze, jer bi prouzrokovao nered tamo. Kada uvedete svoju svijest u svijet snova, susrescete se sa raznim situacijama; nekima cete moci upravljati, a nekima necete. Neke lokacije u snovima cete sami stvoriti, a neke ce vam biti nepoznate, jer pripadaju drugim dimenzijama stvarnosti“.
„Kako se licnost mijenja kroz razna iskustva, mijenja se i kroz snove.

Mi mozemo zaboraviti nase snove, ali oni su uvijek dio nas.

Iskustvo iz snova se direktno prenosi do unutrasnjeg bica.

Snovi imaju svoju stvarnost, ne samo da postoje, nezavisno od onog ko sanja, nego takođe imaju i opipljivu formu, iako to nije forma kakvu vi poznajete. Snovi su vjecno sadrzani kao elektronski kodirani podaci unutar celija fizickog organizma.“

„Svijet snova posjeduje koncepte koji ce jednog dana potpuno PROMENITI FIZIČKI SVET, ali poricanje tog koncepta kao moguceg, odlaže njegovo djelovanje“.

„Postoje takođe i zajednicki, odnosno MASOVNI SNOVI.
U ovim snovima, covjecanstvo se bavi politickim i drustvenim problemima. U ovakvim snovima, ljudi sanjaju pojedinacno i kolektivno o nacinima promjene. Ovakvi snovi ustvari doprinose ostvarenju te promjene. Sama energija i pravac ovih snova pomažu da se situacija promijeni. Rješenja do kojih se dolazi, nisu uvijek onakva kakva se prihvataju u fizickom svijetu.“
„Energija iza „losih snova“, je energija skrivenih strahova, koju bilo ko moze stvoriti, jer strahovi postoje u svakome...Strah usmjerava vasu svjesnu energiju u pravcu stvarnosti tog straha, i vi se na tom nivou morate suociti s tim strahom.

Riječi -
Neka mir bude s vama -
će vam pomoci u bilo kojoj dimenziji stvarnosti.“

„U snu, kao sto sam rekao, mozete prozivjeti vise dana, dok u stvarnosti, ne prođe toliko vremena. Izgleda kao da ste putovali jako daleko, dok ustvari samo trepnete. Dakle, dato vrijeme je vrijeme koje entitet osjeti kada bilo koja od njegovih datih licnosti postoji na planu fizicke materijalizacije. Da bi ušli dublje unutar ovoga, mnogi kazu da je zivot san. Oni su donekle u pravu, ali ipak su daleko od glavnog problema“.
„Zivot bilo kojeg datog pojedinca se moze legitimno upoređivati sa snom određenog entiteta. Dok pojedinac prolazi i uživa u datim godinama zivota, ove godine predstavljaju samo bljesak u zivotu entiteta. Entitet se time bavi na isti nacin kao sto se vi bavite svojim snovima. Kao sto vi dajete unutrasnju svrhu i organizaciju svojim snovima, i kao sto iz njih dobijate prosvjetljenje i satisfakciju, iako je samo dio vasih zivota ukljucen u snove, tako i entitet do određene mjere upravlja, daje svrhu i organizaciju svojim licnostima. Tako i entitet dobija prosvjetljenje i satisfakciju iz svojih postojecih licnosti, iako nijedna od njih ne dobija njegovu punu paznju“.

„I kao sto vasi snovi poticu od vas, uzdizu se iz vas, naizgled sticu nezavisnost i zavrsavaju se u vama, tako se i licnosti određenog entiteta uzdizu iz njega, dobijaju razne stepene nezavisnosti, i vracaju se u njega ne napustajuci ga“uistinu“ ni na sekund“.
„Vama su kroz citanje poznate price o sekundarnim licnostima. Dakle, ova ideja je blisko povezana sa entitetom i njegovim licnostima. Oni su nezavisni do raznih stepena, i imaju domete u raznim dimenzijama egzistencije zbog sveopšteg ispunjenja i razvoja“.
„U manjoj mjeri, vi funkcionisete u okviru ovih linija igrajuci razlicite uloge kada simultano postojite kao clan porodice, zajednice, nacije i kao umjetnik ili pisac. Kada vi pokusavate da koristite svoje sposobnosti, tada i entitet koristi svoje vjestine, i organizuje svoje raznovrsne licnosti i donekle, usmjerava njihove aktivnosti, jos uvijek im dopustajuci slobodnu volju...“

„Vasi snovi su fragmenti, kao sto ste i vi fragmenti vasih entiteta. Neprepoznatljivo jedinstvo i organizovanost lezi u svim vasim snovima, ispod njihove raznovrsnosti.

I vasi snovi, iako su dio vas, takođe postoje i samostalno“.
„Svijet snova ima sopstvenu stvarnost, sopstveno vrijeme i sopstvenu unutrasnju organizaciju. Kako je entitet samo djelimicno okupiran svojim licnostima nakon sto ih pokrene, tako ste i vi okupirani ovim svijetom snova, nakon sto ga pokrenete. Ali on postoji“.

„U razlicitim mjerama, on je ispunjen svjesnim polu-licnostima. One nisu toliko razvijene kao vi, kao sto ni vi niste toliko razvijeni kao sto je vas entitet. Taj svijet snova iskusava sopstveni kontinuitet. On nije svjestan nikakve pauze, na primjer, kad se vi budite. On ne zna da li vi spavate ili ste budni. On postoji u jedva vidljivom omjeru, dok vi spavate, ili sanjate i on spava, ali ne umire kada se vi probudite....“

„Entitet licno nema potrebu da konstantno prati svoje licnosti, jer svaka od njih posjeduje unutrasnji samosvjesni dio koji zna odakle poticu. Ovaj dio, zasada, nazvacu samosvjesni dio izvan podsvijesti....Spomenuo sam da vas određeni dio tacno zna koliko kiseonika pluća udisu, i ovaj dio je dio o kome govorim. On takođe dobija i sve unutrasnje podatke“.
„Ovaj dio licnosti prevodi unutrasnje podatke i prosijava ih kroz podsvijest, koja predstavlja i prepreku i vrata do prisutne licnosti. Takođe sam vam rekao da najvisi slojevi podsvijesti sadrze licna sjecanja i ispod toga, sjecanje cijele rase. Licnost, naravno nema omotac, ali nastavljajuci neophodnu analogiju ispod rasnih sjecanja, vi gledate u drugu dimenziju stvarnosti, koja je okrenuta prema ovom drugom samo- svjesnom dijelu vaseg bica“.

„Ovaj dio je okrenut prema entitetu. Kada se koriste, sposobnosti kao sto je telepatija, tu funkciju kontinuirano obavlja taj drugi samo-svjesni dio vas. Ali kao neka vrsta pravila, vi funkcionisete po takvim podacima, bez znanja o obicnom svjesnom bicu“.
„Takođe postoji odgovarajuca ali manja samo-svijest, koja povezuje vase sadasnje licnosti sa svijetom snova, koji je svjestan svog porijekla i prenosi podatak od vas do svijeta snova....“


http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/set.htm

...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 20 Sep, 2008 04:20 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

KAKO PLANIRATI SNOVE
Naučite da kontrolišete svoje snove


Patriša Garfild
prevod Goran Bojić


U tiho, hladno jutro mladić se prevrće i bacaka po krevetu. Još uvek spavajući, gura prekrivač. Čaršav je zgužvan. Vlažna kosa mu pada na čelo. I mada mu je telo opušteno, njegovo lice i prsti se grče. Puls mu se ubrzava, obrazi su mu vreli, teško diše. Pod kapcima oči mu lete na sve strane. Počinje lagano, a zatim sve glasnije da jeca. Uz žestok trzaj najzad se budi. Oznojen i u drhtavici seda na krevet, nesigurno pokušavajući da upali svetlo. Nije potrebno da ga upitamo u čemu je problem, ne treba nam velika pamet da zaključimo kako je posredi noćna mora. Ista se stvar milionima puta svake noći dešava milionima ljudi. Loši snovi su naše zajedničko iskustvo.

Mladić iz naše priče čini ono što radi većina nas. Uverava sebe: "To je samo san". Oseća olakšanje što je pobegao iz užasa. Pokušava da neprijatna osećanja ukloni umivanjem i pićem koje bi trebalo da spere loš ukus u ustima. Zna ponešto iz psihologije, pa zabrinuto razmišlja o simbolizmu slika iz snova.

Šta je moglo da bude najstrašnije u njegovom snu? Bilo šta. Slike iz naših zastrašujućih snova imaju različite oblike. Na primer, goni nas svirepi tigar, pojavljuje se groteskno čudovište, strogi otac, juri nas ubica, napada nasilnik. Ili, ne možemo da pomerimo noge, imamo lupanje srca i vlažne ruke. Ogromni talas nas potapa, ruše se zgrade, sa neba padaju gromade. Svako od nas može ovom spisku da pridoda scene iz svojih sopstvenih snova. Varijacije na temu noćne more su bezbrojne, ali se ona uvek odvija po istom scenariju: postajemo svesni jezivih slika i odgovaramo strahom. Idu ka nama - mi uzmičemo. Gone nas - mi bežimo. U klopci smo - bežimo u svet jave. Kakva šteta! Većina i ne zna kakvu smo šansu propustili.

Ako bežimo, dopuštamo da nas strašni prizori gone i naredne noći. Ali, ako se suprostavimo, možemo izaći kao pobednici. Svojim problemima se možemo baviti na mestu njihovog porekla, u sopstvenim umovima. Možemo učiti o sebi i rasti. Možemo ujediniti svoju ličnost. Neprijatelje iz snova je moguće pretvoriti u prijatelje. To je istina. U svetu snova možemo da izgradimo naklonjenu okolinu koja će nam pomagati ne samo kada sanjamo, već i u budnom stanju. Ovi prijatelji iz snova u stanju su da nam ponude rešenja nekih problema i veličanstvene, kreativne ideje. Oni mogu da nam pokažu rešenje složenih tekućih problema, snabdeju temom za reklamnu kampanju, stvore orginalni dizajn haljine, sastave pesmu ili komponuju novu melodiju. Ma kakav problem da imamo, snovi nam mogu obezbediti nove ideje i vredne predloge.

Nije neophodno da imamo noćne more da bismo se upustili u avanturu menjanja života snova. Snovi su sve što je potrebno. Mi sanjamo svake noći - po četiri, pet puta. Istraživanja su pokazala da svako od nas ima po četiri ili pet snova u toku jedne noći. Oko dvadeset procenata ukupnog vremena spavanja provedemo sanjajući. Za većinu nas ovo znači da sanjamo sat i po svake noći, odnosno, tokom života u proseku provedemo četiri godine u stanju sanjanja. Oni koji kažu da ne sanjaju, ti se jednostavno ne sećaju svojih snova, osim ako nisu uzimali velike količine lekova ili narkotika koji guše snove. Dakle, pomenute četiri godine možete provesti kreativno se razvijajući, i to potpuno svesno. Ukoliko imate teškoća da se prisetite snova, pomoći će vam uputstvo iz osmog poglavlja, "Kako voditi dnevnik snova". Možda ćete poželeti da ga pročitate pre nego što nastavite sa knjigom. Pamćenje snova je, u velikoj meri, stečena navika i može se savladati.

Oni koji su već u stanju da se sete većeg dela snova svoju sposobnost mogu povećati gotovo do maksimuma. Obučila sam sebe da se setim skoro svakog sna odmah nakon što se odigra. Isto to je uspela i nekolicina mojih studenata sa seminara. Nešto kasnije ću vam do detalja prikazati te tehnike.

Pretpostavimo da se relativno dobro sećate svojih snova ili da koristite sugestije da biste u tome uspeli. Sada možete početi da ih oblikujete. Kao vajar glinu, možete ih uobličiti u formu koja će vam aktivno služiti, umesto da vas plaši i zbunjuje. Možete proizvesti lepu i korisnu stvar koja će podržati i obogatiti vaš život.

Ne verujete? U početku većina ne veruje. Kada ljudima govorim o kontroli snova, uglavnom misle da je to nemoguće. Često citiraju autoritete koji tvrde da je to neostvarivo. Kada mi se usprotive poričući mogućnost kontrole snova, predočavam im da u izvesnim kulturama ona svakako postoji. Pričam im o svojoj poseti plemenu Senoja u Maleziji, o tome kako oni svoju decu, čim ova progovore, podučavaju posebnom načinu sanjanja. Svaki pripadnik ovog plemena uči kako da otkloni noćne more i ostvari nešto kreativno na bazi snova. Sada će skeptici priznati da možda tako nešto postoji, ali samo u primitivnim sredinama.

Nakon toga mnogi skeptici počinju i sami da primećuju neke promene u svom sanjanju. Začuđeni su i kažu: "Dobro-de, snovi se mogu kontrolisati, ali da li je to i potrebno?"

Jeste, potrebno je..... ako vi to želite. Ukoliko niste spremni za dublji kontakt sa svetom snova, vaš um će odbiti ovaj predlog. Ipak, ne može vam škoditi da probate. Ako ga prihvatite, otvorićete put u jedan sasvim novi svet unutar sebe. Otkrićete da vam u snovima postaje dostupno bogatstvo o kakvom niste ni sanjali. Naši snovi su već uobličeni i to bez učešća svesti. Teško je shvatiti šta snovi predstavljaju u svom čistom, neiskvarenom stanju. Sve što smo čuli o snovima, sve što smo čitali, sva mišljenja značajnih ljudi koja smo prihvatili, sva naša verovanja i očekivanja oblikuju snove. Naši snovi su onakvi kakvim ih upravo sada činimo. Oni, dakle, već poseduju naš lični pečat. Predlažem da ih namerno oblikujemo na način koji je blagotvoran za nas.

Neki ljudi iz našeg okruženja su već primetili da postoji mogućnost "oblikovanja" snova. Pacijenti koji se konsultuju sa frojdovskim analitičarem imaju snove frojdovskog tipa - snove u kojima dominiraju simboli koji predstavljaju seksualnost ili agresiju. Isti pacijenti, kada pređu kod jungovskog terapeuta, imaju snove jungovskog tipa, sa mandalama i arhetipovima. Ova promena nije samo pomeranje naglaska u tumačenju sna, već stvarna izmena sadržaja snova. Pacijent oblikuje snove prema željama i očekiva-njima terapeuta.

Terapeuti - nekolicina naučnika - primetili su da se snovi mogu svesno oblikovati, i svoj tretman bazirali na promišljenom delovanju na sopstvene snove. Uzmimo kao primer slučaj jedanaestogodišnjeg Džonija. Jedna od njegovih boljki bila je strašna noćna mora u kome ga je neko čudovište progonilo, sustizalo i povređivalo. Više od osamnaest meseci se Džoni dva-tri puta nedeljno noću panično budio i vrišteći trčao u spavaću sobu svojih roditelja. Nije mogao da zaspi bez upaljenog svetla.

Džonijev terapeut, dr Leonard Hendler, uzeo je dečaka u krilo i rekao da će mu pomoći da se otarasi čudovišta. U toploj kancelariji punoj knjiga, u društvu čoveka koji je dečaku ulivao poverenje, Džoni je zatvorenih očiju pokušao da zamisli čudovište. Dr Hendler je uverio Džonija da će ga zaštititi i osloboditi ga napasti. Kada je Džoni, čvrsto zatvorenih očiju, klimnuo glavom dajući do znanja da vidi monstruma, dr Hendler ga je jednom rukom čvrsto zagrlio a drugom je, jako udarajući o sto, povikao: "Beži odavde, ti podlo čudovište, ostavi mog prijatelja Džonija na miru!" Ovo je više puta ponovio čvrsto ga držeći. Dodao je: "Odlazi i ne vraćaj se inače ću ja da te sredim! Ostavi mog prijatelja Džonija na miru!"

Uskoro mu se Džoni pridružio ushićeno udarajući i vičući: "Odlazi i ostavi me na miru!" Zatim je dr Hendler ugasio svetlo. Džoni je par trenutaka zastao pokoleban, ali je ubrzo ponovo povikao na čudovište bez straha. Nastavili su s ovim sledećih petnaest minuta. Pre no što je Džoni napustio dr Hendlera tog dana, obećao je da će, kad god bude video napasnika, vikati i raditi isto što i danas. Kada se dr Hendler sreo sledeće nedelje sa Džonijem i upitao ga za monstruma, dečak je rekao da je čudovište video jedanput i da je ono nestalo pošto je povikao na njega. Dr Hendler i Džoni su vežbali teranje čudovišta još izvesno vreme. U narednih šest meseci Džoni je imao samo dve noćne more, a pri tom nijedna nije sadržala pomenuto čudovište. Ranije je u istom vremenskom rasponu obično imao između četrdeset osam i sedamdeset dve noćne more. Ovo je bio pravi uspeh u otklanjanju nemani iz snova. Srećom, većina nas nema problema sa noćnim morama kao Džoni, no i mi možemo naučiti slične, ali i složenije tehnike da bismo uklonili naše noćne more. Iskoristite svoj svesni um da se suprotstavite i pobedite neprijatelje iz sna kao što je to uradio Džoni.

Možda ste već naslutili kakve mogućnosti postoje. Mnogi obični ljudi su već iskusili najrudimentarniji oblik kontrole snova. Ako ste ikada imali zastrašujuće snove zbog kojih ste sami sebi govorili: "Ne treba da se plašim, ovo je samo san. Ako hoću, mogu da se probudim", doživeli ste par sekundi kontrole snova. Neki ovu svesnost koriste da bi iz sna pobegli u budno stanje. Drugi, pak, menjaju temu sna da se više ne bi plašili ili postaju pre zainteresovani nego zaplašeni. Tigar koji vas surovo proganja pretvara se u nestašno mače. Pojavljuje se helikopter i spašava sanjača iz hladne vode koja guta brod, itd.

Mnogi doživljavaju trenutke prolazne svesnosti. Oni obično ne znaju da se ova svesnost u snovima može proširiti sa jedne niti misli na celo tkanje snova. Onaj ko postane potpuno svestan u stanju snevanja može kroz snove da ispuni svoje najdublje želje. Svesno može izabrati da vodi ljubav sa partnerom po svom izboru, putuje po udaljenim zemljama, razgovara sa bilo kojim likom, stvarnim ili izmišljenim, mrtvim ili živim. Može pronalaziti rešenja za probleme svakodnevnog života i osmišljavati umetničke tvorevine. Onaj ko postane svestan u snovima omogućio je sebi uzbudljivu avanturu. Veštinom postizanja svesnosti u snovima u velikom stepenu su ovladali jogini i snevači lucidnih snova. Videćete na koji način je moguće primeniti njihove tehnike na vaš svet snova da biste otvorili vrata ovog očaravajućeg iskustva.

Ali, to radi se o stvari koja nije samo puka avantura. Najveća kreativna prednost koju ima uvežbani snevač nad običnim je prilika da ujedini svoju ličnost. Neustrašivost u snovima, koja se može naučiti u sistemima Senoja, jogina i lucidnih sanjača, jača tu sposobnost i u svakodnevnom životu, udarajući tako temelj za samouvereno delovanje. Primenjujući principe kontrole snova bićete u stanju da oblikujete snove kao podršku i pomoć svesnosti. Primenjujući kreativno rešavanje problema iz snova, obogatićete svoju svakodnevicu. Kako se ova pozitivna tendencija bude nastavljala, funkcionisaćete sve više kao celovita osoba, kao delić čovečanstva koji delimično radi na javi, a delimično u snu, kroz svetove koji se međusobno prožimaju, podržavaju i unapređuju.

Kreativni snevač kroz kontrolu snova razvija visok nivo pažnje i sposobnost koncentracije. Kreativni snevač uči da na dug vremenski period zadržava slike iz snova. Kako budete sticali ovu sposobnost otkrićete da i više pamtite snove koji su sve življi i upečatljiviji. Bićete u stanju da usmerite pažnju na određeni aspekt snova i zadržite njegovu jasnu sliku. Sposobnost držanja pažnje, dobra koncentracija i pamćenje razviće se i u budnom stanju.

Kreativno sanjanje izuzetno uvećava sposobnost rešavanja problema i kreativnost, jer se takav sanjač bolje seća onoga što je nekada naučio i veština koje je savladao nego običan sanjač. U sebi imamo zabeležena (naučnicima nije na koji način) sva životna iskustva. Sve što je viđeno, odslušano, dodirnuto, probano, omirisano ili okušeno preko bilo kog receptora tela, nakon što je prošlo nervnim sistemom, ostaje zapisano u mozgu. Istraživači veruju da ovakvo "skladište" postoji, jer se ljudi pod određenim uslovima mogu setiti svih tih ranijih opažaja, što se može i objektivno potvrditi.

Ljudi su pod hipnozom bili u stanju da se sete zaboravljenih detalja iz najranijeg detinjstva. Ljudi su pod hipnozom mogli da prepričaju konverzaciju koja se odvijala između doktora i medicinskih sestara za vreme trajanja njihove operacije, dok su oni ležali na operacionom stolu. Ljudi koji su godinama pre nego što su hipnotisani obavljali složen posao zidanja cigli, pod hipnozom su uspevali da se neverovatno precizno sete specifičnosti pojedinačnih cigli, što je naknadno proverom potvrđeno. Sve što smo pomenuli je i zvanično zabeležno.

Naš mozak neprestano i precizno arhivira svaki aspekt našeg iskustva. Međutim, detalji se ne smatraju posebno korisnim, pa se umovi usredsređuju samo na ono što je neophodno za svakodnevne radnje. Mi se, na primer, u novinama usredsređujemo na kursnu listu i ne smetaju nam drugi spiskovi i liste.

Pa ipak, ti minimalni fragmenti naših sećanja gomilajući se formiraju ogromno, bogato skladište kreativne hrane koju možemo iskoristiti. Možemo tražiti da raspolažemo sa netaknutim sećanjima, ili da ona uđu u kombinaciju sa drugim sećanjima i tako poprime novu formu.

Mnogi detalji iz naših sećanja dolaze nam nepozvani u snove kao slike. Drugi, pak, dolaze samo kad ih pozovemo. Možete svesno koristiti snove da komunicirate sa raskošnim skladištem bezgraničnih sećanja koja se mogu kombinovati originalno i jedinstveno. Principi kontrole snova iz ove knjige biće vam kao mapa na koju ćete ucrtati početak vašeg istraživanja.

Reč upozorenja: kao i svako avanturističko putovanje, i istraživanje Zemlje snova nosi sa sobom izvesne rizike, mada su oni u ovom slučaju minimalni. Osoba koja ne prihvata kreativno sanjanje kao dobar način stupanja u kontakt sa snovima neće ni pokušati da ga primenjuje. Kao što sam pomenula ranije, onaj ko nije spreman za kreativno sanjanje neće ni dobiti željene odgovore. Ali mu neće ni škoditi ako to pokuša. Osoba sa velikim problemima može, a i ne mora, da zaključi da joj kontrola snova pomaže. U svakom slučaju, svako koga stalno uznemiravaju noćne more ili smatra da uopšte ne sanja trebao bi da potraži profesionalnu pomoć. Uvek se nađe lice koje može da pruži odgovarajući savet. Svi povremeno doživljavamo noćne more ili imamo periode bez snova, ali ako oni istrajavaju, onda bi na njih trebalo obratiti pažnju kao na upozoravajuće signale.

Kreativno sanjanje nam može obezbediti sigurniju stazu na unutrašnjem putovanju širenja svesti, nego što je pruža surovi put droge kojim idu mnogi savremeni ljudi. Kreativni snevač može bez rizika da u toku noći nekoliko puta doživi proširenje svesti i oseti bezgraničnu snagu za kojom tragaju uživaoci droge.

Onaj ko je spreman da nauči principe kontrole snova i počne da upražnjava kreativno sanjanje, može otkriti da napreduje džinovskim koracima. Određeni koncepti se lako uče i usvajaju. Drugi, koji su mesecima izgledali neprihvatljivi, neočekivano nam postaju jasni do detalja. Važna je istrajnost.

Naš mozak je sposoban za mnogo više od pukog skladištenja ogromne količine podataka. Mnogi ljudi su u prošlosti o tome svedočili, a istraživači tek sada otkrivaju sposobnost mozga da prima i šalje čulne informacije bez posredstva znanih fizičkih čula. Mi trenutno nemamo predstavu o tome koliko je obimna ta sposobnost i šta stoji iza nje.

Kako budete napredovali u kreativnom sanjanju, tako ćete biti sve bliži važnoj životnoj pobedi. Povećaćete sposobnost koncentracije i pamćenja. Izgradićete sposobnost hvatanja u koštac sa zastrašujućim situacijama u snovima koja će se potom odslikati i u realnom životu. U snovima ćete doživljavati prijatne avanture. Bolje ćete razumeti sebe. Snovi će vam pomoći da definišete i integrišete svoju jedinstvenu ličnost. Dobićete ćete podršku i pomoć u rešavanju svakodnevnih problema. Bićete sposobni da stvarate korisne i lepe stvari koje ne samo da će izražavati vas, već i obogaćivati svet. A sve to može da bude samo početak...


http://www.duhovnirazvoj.com/Tekstovi/KakoPlaniratiSnove.htm
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 07 Okt, 2008 21:44 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

GOSPODARENJE SNOMŠiva reče:
Sa nedodirljivim dahom u središtu čela, kao kada dospijeva do srca u trenutku usnuća, postižeš upravljanje nad SNOVIMA i nad samom SMRĆU.


Ovu tehniku koristite u tri dijela.
Prvi, morate biti sposobni da osjetite PRANU u dahu, njen nedodirljivi dio, nevidljivi dio, nematerijalni dio. To osjećanje će doći ukoliko obratite pažnju na mjesto IZMEĐU DVE OBRVE. Tada će to ići lakše. Ako obratiš pažnju na prazninu, i tada će do toga doći, ali nešto teže. Ako ste svjesni središta vašeg pupka, gdje dah dospije, dotakne to i počne da izlazi, i tada je to moguće, ali i tada će biti nešto teže. Najpogodnije mjesto gdje se može spoznati taj nevidljivi dio daha je smješteno u TREĆEM OKU. Ali bilo gdje da ste usredsređeni, ono će doći. Počnite da osjećate kako prana teče kroz vas. Udisaj i izdisaj su isti kao sredstvo, ali udisaj je ispunjen pranom a izdisaj je prazan. Vi treba da isisate pranu tako da dah ostaje prazan.

Ova sutra je veoma značajna: Sa nevidljivim dahom u središtu čela, kao kada dospijeva do srca u trenutku usnuća, postižeš upravljanje nad snovima i nad samom smrću."

Dok padaš u san, treba upražnjavati ovu tehniku - samo tada, nikako drugačije. Samo onda kada padaš u san. To je pravi trenutak za korišćenje ove tehnike. Vi počinjete da padate u san; san vas malo po malo hvata. Još samo jedan tren, i vaša svijest će iščeznuti; više nećete biti budni. Prije no što taj trenutak dođe, budi svjestan - budi svjestan daha i onog njegovog neuočljivog dijela, prane, i osjeti kako to nadire ka tvom srcu.

Ako se to dogodi - da osjetite kako neuočljivi dah ulazi u vaše SRCE dok vas san hvata - vi ćete biti BUDNI tokom snivanja. Vi ćete tada znati da sanjate. Obićno vi i ne znate da ste u snovima. Dok sanjate mislite da je to stvarnost. To se događa upravo zbog trećeg oka. Da li ste gledali nekoga dok spava? Njegove oči se pokreću nagore i bivaju usmjerene ka trećem oku. Zbog tog fokusiranje ka trećem oku, vi prihvatate snove kao stvarnost; ne možete osjetiti da su to samo snovi. Oni su stvarni. Vi ćete to znati tek ujutro kada se probudite, tada ćete znati: "Ja sam sanjao". Ali tada je kasno, to je naknadno poimanje. Tokom snivanja ne možete prepoznati da sanjate. Ako to prepoznate, onda postoje dva sloja: san je tu ali si ti svjestan toga, budan si. Za onoga ko postane svjestan dok sanja, ova sutra je nešto predivno. Ona kaže: "Postižeš upravljanje nad snovima i nad samom smrću."

Ako možete biti svjesni snova, vi možete i STVARATI SNOVE.
Obično nijeste u mogućnosti da izmišljate snove. Koliko je samo nemoćan čovjek! Vi čak ne možete ni snove da stvarate. Vi i ne možete stvarati snove! Ako želite da sanjate određenu stvar, vi to ne možete postići; to nije u vašim rukama. Kako je čovjek nemoćan! Ni sam ne može sanjati. Vi ste upravo žrtve vaših snova, a ne stvaraoci. Vama se san događa; vi tu ne možete ništa. Ne možete ni zaustaviti ni stvoriti vaše snove.

Ali ako zaspite sa sjećanjem da vam se srce ispunjava PRANOM, da prana neprestano dotiće u vaše biće sa svakim udisajem, vi ćete postati gospodar svojih snova - a to je rijetko gospodarenje. Tada ćete moći sanjati što god poželite.

Samo zabilježite dok budete tonuli u san da: "Ja želim da sanjam ovaj san", i taj san će vam se ostvariti. Prije no što zaspiš samo reci: "Ja neću da sanjam ovaj san", taj san neće ući u tvoj um.

Ali što je svrha toga?
Zar to nije nekorisno? Ne, to nije beskorisno.

Kada jednom postanete gospodar svojih snova, vi više nećete sanjati. To je apsurd. Kada zagospodarite snovima, snovi prestaju; više nema potrebe za njima. A kada snivanje prestane, tada vaše spavanje ima sasvim drugi kvalitet; taj kvalitet je isti kao i smrt.

OSHO

.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » MOLITVE, MEDITACIJE, MANTRE I SNOVI
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 23, 24, 25  Sledeci
Strana 1 od 25

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka Izaslanici iz jednog drugog vremena 4 adminfob 13880 15 Jul, 2011 09:39 am
Nosferatu Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka MEDITACIJA- OSNOVNI POJMOVI 50 Vesna 46840 16 Nov, 2010 14:55 pm
Aleksandra-Caca Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Interval ne-vremena 4 adminfob 44391 03 Jun, 2010 23:13 pm
zvoncica Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka TOČAK MEDICINE VEČNOGA BIĆA 3 adminfob 32096 18 Jan, 2010 10:15 am
Satćitananda Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zaboravljena Povest Zemlje 6 adminfob 37468 04 Jan, 2010 23:41 pm
majstor Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka TRAGANJE ZA ISTINOM 32 plavizrak 33759 07 Sep, 2009 04:30 am
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Virdžinijin Pogovor 1 adminfob 10779 22 Jan, 2008 22:49 pm
plavizrak Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom