" Spoznaj samog sebe", Slavica Stevanovic
Idi na stranu
1, 2, 3  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » KNJIGE NA SAJTU I VAŠI KOMENTARI
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
sofija
Na duhovnom putu

Pridružio: 08 Jun 2008

Poruka Poslao: 20 Jun, 2008 08:43 am    Naslov: " Spoznaj samog sebe", Slavica Stevanovic
Odgovoriti sa citatom

Pozdrav svim ucesnicima foruma!

Zaista me raduje da nasi ljudi osnivaju ovakve sajtove gde se svi inteligentni i produhovljeni ljudi mogu sastati i razmeniti misljenje. Mislim da ovaj sajt zasluzuje sve pohvale i podrsku ne samo zbog kvaliteta, vec i zbog samog motiva osnivanja.
Meni ce pricinjavati zadovoljstvo da se pridruzim grupi tako nadarenih ljudi i da se aktivnije ukljucim u rad ovog foruma.
Ja sam pisala ovu kjnigu za sve one ljude koji su pronikli dublje u sopstveno bice te tragaju za dubljim smislom i sustinom postojanja. Zato ce me radovati i da razmenim misljenje s njima. Svaki vas komentar ili pitanje je dobrodoslo.
Zelim vam sve najbolje.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
talerman
Glavni urednik

Pridružio: 11 Jun 2008

Poruka Poslao: 20 Jun, 2008 08:50 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Zdravo Sofija,
sa velikim zadovoljstvom cu procitati tvoju knjigu.
Ja sam isto svez na ovom forumu i potpuno delim tvoje misljenje.
Ovaj forum je zaista poseban.
Pozdrav i svako dobro.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
sofija
Na duhovnom putu

Poruka Poslao: 20 Jun, 2008 08:54 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Talerman,
Hvala na javljanju.
Pozdrav.
 Nazad na vrh »
Vesna
Glavni urednik

Pridružio: 08 Jan 2008

Poruka Poslao: 20 Jun, 2008 15:22 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

....

Pozdrav Sofija,
i dobrodošla na forum !
Čućemo se kad pročitam tvoju knjigu .

Poslednji izmenio Vesna dana 20 Jun, 2008 15:23 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
easy
Majstor

Pridružio: 27 Jan 2008

Poruka Poslao: 20 Jun, 2008 15:23 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

Poslednji izmenio easy dana 19 Jul, 2009 22:35 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
sofija
Na duhovnom putu

Poruka Poslao: 21 Jun, 2008 02:51 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Hvala Vesna. Hvala easy, my friend. Smile
Verovatno ste primetili da knjiga ima dosta citata. Zelela sam da na jedno mesto okupim sto veci broj razmisljanja veoma mudrih i nadarenih ljudi i time jos vise ukazem na povrsnost, besmislenost i ogranicenost "naucnog" , pesimistikog stava da je postojanje puka slucajnost.
Mnogi ljudi zdravog duha i sirokih vidika su prozreli takav stav i uputili se ka visem obzorju spoznaje, vodjeni svetloscu vlastite duse.
Dugo vremena pesimisticki naucni stav je smatran racionalnim ili logicnim, dok se intuitivni ili duhovni uvidjaj omalovazavao. Koliko logike ima u tome da se kaze da je kompjuter nastao slucajem? Sta bi ste mislili da vam neko kaze da je kompjuter nastao sam od sebe, igrom slucaja, a ne planom i aktivnoscu ljudske svesti?
Medjutim, koliko danas ljudi veruje da je ljudski organizam i mozak koji je nemoguce uporediti ni s jednim najsavrsenijim kompjuterom nastao sasvim slucajno bez ikakvog smisla i plana?
Mi cesto spominjemo mracni srednji vek i njegovu ogranicenost, ali i ovaj vek ima svojih mracnih sila i ogranicenja. Pesimisticki pogled na postojanje skoro da je postao sinonim za naucno objasnjenje nastanka fizickog postojanja.
Sto god neki stav ima visu dozu pesimizma on se vise uvazava i smatra kao racionalan i logican. Cak se otislo toliko daleko da pojedini naucnici koji uvide smisao u postojanju ne zele da se izjasne jer bi time njihova sposobnost dosla u veliku sumnju. Koliko sve to sputava istinski potencilaj i sposobnost ljudskog duha, nije tesko zamisliti?
 Nazad na vrh »
talerman
Glavni urednik

Poruka Poslao: 21 Jun, 2008 04:50 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Dosao sam do X poglavlja,

Tacno,
primetio sam da ima dosta citata, na pravom su mestu, ulivaju se prirodno u kompozciju, daju potporu cvrstini iznetih stavova, a moze se iz njih dosta i nauciti,
poput prvog iznetog u knjizi: Koracaj mirno po uzanom putu i budi skroman - istina je tu (V. Ilic).

Moj dosadasnji utisak o knjizi je da je snazno napisana, potkrepljena jakim argumentima, svaka misao je dobro potkovana, sastavaljena je tako da se njome moze lako potuci onaj ko bi krenuo sa omalovazavanjem autorke i njenih stavova, i takav pristup autorke je odlican, jer smatram da mudri ljudi nemaju vise pravo na cutanje i na povlacenje. Ima, poleta, predivnih ideja, snaznih konstatacija i sinteza (jedan od primera je i onaj deo kada se govori o materiji, energiji i svesti). Postoji mozda samo jedan element koji mi se cini da zasluzuje blagu primedbu - to je samo moj utisak -u nekim svojim delovima, knjiga je oprezna. Ali, bolje i tako nego iskorak u pravcu nepoznatog samo na osnovu intuicija a bez podrske argumenata, jer tada postajemo laksi plen onih koji bi to jedva docekali da nas intelektualno rastrgnu (a bogami taj njihov poriv za rastrgavanjem se ne zavrsava samo na intelektu) .

Bravo za knjigu, nastavljam da je citam sa uzivanjem.
Nastavicu sa komentarima kako je budem dalje citao.
 Nazad na vrh »
Almsivi
Majstor

Pridružio: 30 Jan 2008

Poruka Poslao: 21 Jun, 2008 17:50 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

U ovom svetu, medju ljudima svakim danom teku razlicite komunikacije. Ljudi se sporazumevaju govorom, recima
i slikama. Covek ima zelju da komunicira, i da prica sa nekim.

Komunikacija je neizbezna. Stoga, ako se vec o necemu prica, vrlo je lepo pricati o duhovnom, u vezi unapredjenja
svesti, ravijanje umnih sposobnosti, takodje i komunikacija lepote i ljubavi.

Drag mi je osecaj - kada se zeli deliti, i deli duhovno znanje sa nekim. To nije nametanje svojih gledista i znanja,
to je uzvisena potreba, podeliti nekom i snekim duhovna iskustva i znanje. To je dobrovoljna duznost. Smile

Hvala za knjizicu, i zelju da je podelite sa drugima. Smile

I hvala i za sve textove koji su dostupni na ovom sajtu. Smile
sofija
Na duhovnom putu

Poruka Poslao: 22 Jun, 2008 01:33 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Talerman,
Hvala za utiske. Mislim da imas sposobnost ostroumnog zapazanja, tako da sam sa zadovojstvom i paznjom citala tvoj komentar. Kao sto ces i sam videti drugi deo knjige je mnogo slobodniji. Zakoracuje u sfere intuitivnog i spekulativnog razmisljanja.
Medjutim, znacajno je napomenuti da postoje razlitite vrste spekulacije. Ona koja gotovo egzistira sama po sebi te veoma mnogo odudara (u nekim slucajevima cak i protivreci) onom pojavnom ili onom sto se moze uociti.
Kao sto postoji spekulacija koja ima cvrste temelje u onom poznatom i uocljivom, te ne samo sto mu ne protivreci nego ga na izvestan nacin i bolje i jasnije objasnjava. Ja sam nastojala da ostanemu u toj vrsti spekulacije. Da ujedinom ono duhovno, sustinsko i intuitivno u mom bicu s onim pojavnim i uocljivim.
 Nazad na vrh »
sofija
Na duhovnom putu

Poruka Poslao: 22 Jun, 2008 01:37 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Almsivi,
hvala i tebi na tako lepom tekstu. Ja znam kakav je osecaj koji prati duhovnu razbudjenost. Onog momenta kada postanemo svesni vlastite duse fizicka egzistencija se pocinje sagledavati na drugaciji nacin.
Onaj ko sagleda sustinu ne zadovoljava se vise pojavom. Otuda i ogromna zedj za dubljom spoznajom ili mudroscu koja izvire iz tog savrsenstva ljubavi, srece i mira.
Ono sto dajemo to i primamo. Ja s ogromnom radoscu delim svoju duhovnu spoznaju sa svim onim ljudima koji su u stanju da je prihvate, a znam da cu takodje kroz tu interakciju isto tako biti obogacena njihovim iskustvom i mudroscu.
Jer, svaki covek poseduje u sebi vlastitu jedinstvenu iskru mudrosti koja nas takodje osposobljava da jasnije sagledavamo ne samo sustinu svega izvan nas, vec takodje i nas samih.
 Nazad na vrh »
Vesna
Glavni urednik

Poruka Poslao: 22 Jun, 2008 15:53 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

Pozdrav Sofija,
Sviđa mi se tvoja knjiga, uglavnom se poklapa sa većinom mojih razmišljanja .
Naročito ono poglavlje o savesti.
Biću toliko slobodna da ovaj deo koji ću ispod navesti, iskopiram i na
toj temi na našem forumu, jer je naš drug Easy upravo otvorio diskusiju
na temu Savesti u rubrici - Unutrašnja strana vetra.

Dakle, evo tog odlomka, koji je sjajan.

Savest predstavlja vrata između raja i pakla. Ukoliko ljudi odaberu da slede svoju savest, oni otvaraju vrata raja. Ukoliko se ogluše o nju, oni su odabrali pakao koji se nalazi upravo ovde u ovoj egzistenciji.

Iako to na prvi pogled ne izgleda tako, pošto vrata koja vode u raj izgledaju neugledna i teška; njihovo otvaranje daje privid samoodricanja bez izgleda na zadovoljstvo i sreću.

S druge strane, staza izvan tih vrata izgleda velika, svetla i primamljiva pošto se na njoj može naći trenutno zadovoljenje i sreća. Ljude zaseni sjaj i lažni blesak tako da se većina odluči da pođe blistavom stazom.

Međutim, dužim hodom, ta staza postaje sve mračnija, te čovek izgubivši orijentaciju ne vidi kuda ide i uzaludno tragajući za izlazom, sve više se gubi i iscrpljuje.

Ljudima koji prođu kroz neugledna vrata savesti, put kao i vidik postaje sve svetliji i jasniji, samim tim i smisaoniji, te njihov hod, ne samo što ih ne zamara već im omogućava i ogromno zadovoljstvo i uliva jos veću snagu i svežinu.

( Ovome komentar nije potreban, savršeno je jasno )

Pozz, Vesna
 Nazad na vrh »
talerman
Glavni urednik

Poruka Poslao: 23 Jun, 2008 04:39 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Sofija, postavio bih ti nekoliko pitanja, ali tek kada procitam do kraja tvoju knjigu.

Znas sta se meni desilo?

Posto sam zavoleo jedan grad gde trenutno zivim, resio sam da ga upoznam tako sto sam poceo da citam o njemu sve sto je bilo objavljeno, onda sam otisao u biblioteku i arhiv da citam to sto o njemu nije objavljeno i na kraju se to sve zavrsilo knjigom koju sam napisao i za koju se nadam da ce biti objavljena.

Tvoja tema je drugacija, ti pises o sustini, dakle nase dve teme su neuporedive,ja do sada nisam pisao o duhovnosti,

ali nekako mi se cini da je i tvoj pristup isti mom, da se to desilo i sa tobom,
da si htela samu sebe da spoznas, i da si iz te tvoje teznje, napisala celu knjigu.

Kada bi se usudio da jos nesto napisem,
to bi moralo biti istrazeno do krajnjih granica. A cini mi se da ne mozes nista da istrazis do krajnjh granica, dok ne sednes pa sam to ne stavis na papir.

Kada kazem "krajnjih granica", ne mislim na konacnu i krajnju istinu naravno, vec na krajnje granice nasih trenutnih mogucnosti.

Po pitanju ove moje knjige o gradu,
ja sam iscrpeo do krajnjih granica moje vreme i trenutne intelektualne mogucnosti,
ali kada se setam po njegovim ulicama,
shvatam nekako da ga jesam upoznao, ali da je to moje poznavanje malo,
da sam mozda pronikao samo 1 promil u njegovu sustinu.

Ali, bolje i jedan promil nego nista.

Sto se nas "duhovnih tragalaca" tice, smatram isto tako da je bolje da spoznamo 1 promil istine, nego nista.

Vecnost je pred nama,
i tek kada budemo 100 posto saznali istinu,
onda cemo i sami postati sastavni deo centralne Bozje energije.

Do tada, lepo je sto tragamo,
i lepo je sto nismo sami u tom traganju.

I zato ti hvala na knjizi.
 Nazad na vrh »
sofija
Na duhovnom putu

Poruka Poslao: 23 Jun, 2008 11:03 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Hvala Vesna.
Drago mi je da razumes to sto je napisano o savesti. To dovoljno govori i o tvom vlastitom duhovnom razvoju.
Ponekad imam dosta obaveza tako da nisam u mogucnosti da odmah odgovorim ili da dam duzi komentar.
Medjutim, zelim da znate svi vi da cenim to sto se javljate i da cu uvek odgovoriti kad pre, kad kasnije.
Vesna, zelim ti sve najbolje i radovace me da nastavis da se javljas.
 Nazad na vrh »
sofija
Na duhovnom putu

Poruka Poslao: 23 Jun, 2008 11:05 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Talerman,
Izuzetno je dobro da se pise. Tada se takodje nalazimo u kontaktu sa kreativnom sustinom u nama. Sretni i blagosloveni su oni ljudi koji su se odlucili na to traganje posto to i jeste svrha postojanja u fizickoj egizstenciji.
Nadam se da cu iduci put imati vise vremena za duzi post.
Pozdrav.
 Nazad na vrh »
Vesna
Glavni urednik

Poruka Poslao: 23 Jun, 2008 23:03 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

Hvala Sofija,
i ja tebi želim isto.
 Nazad na vrh »
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » KNJIGE NA SAJTU I VAŠI KOMENTARI
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu
1, 2, 3  Sledeci
Strana 1 od 3

Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka JAHAČI APOKALIPSE 583 ENEMOON 407340 23 Avg, 2011 19:53 pm
ENEMOON Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Inuraki Reptil Koji Zivi U Meni 0 Branovic 17807 24 Jul, 2011 17:53 pm
Branovic Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka RECEPTI KOJI ŽIVOT ZNAČE 13 Vera Bojičić 36899 12 Jun, 2011 16:58 pm
Bojan71 Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka DUHOVNOST za početnike..a i one koji misle da to nisu 111 5.element 88268 16 Dec, 2010 06:55 am
Sara Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Seminari i kurseviPozdrav. Da li neko zna koji sajtovi prat 1 krang 18167 18 Jan, 2010 01:39 am
uspensky Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka KYMATICA - KIMATIKA - film koji treba obavezno pogledati!!! 3 ENEMOON 24599 21 Sep, 2009 18:50 pm
Giba Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zimski začini koji griju tijelo i duh 0 Vakan Tanka 20883 22 Jan, 2008 10:08 am
Vakan Tanka Pogledaj zadnje poruke

Home | Add to Favorites | Mapa sajta

Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)