Mala arkana
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » TAROT
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
talerman
Glavni urednik


Pridružio: 11 Jun 2008
Poruke: 4822
Lokacija: Kina

 Poruka Poslao: 01 Sep, 2010 02:33 am    Naslov: Mala arkana
Odgovoriti sa citatom

Mala arkanaMala Arkana se deli u 4 grupe (boje):

1 - Stapovi (Wands). Element im je Vatra.
2 - Pehari (Cups). Element im je Voda.
3 – Macevi (Swords). Element im je Vazduh.
4 – Diskovi (Pentacles). Element im je Zemlja..
_________________
Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
talerman
Glavni urednik


Pridružio: 11 Jun 2008
Poruke: 4822
Lokacija: Kina

 Poruka Poslao: 11 Apr, 2011 03:44 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

As štapovaOsnovna značenja

As štapova predstavlja rođenje i početak (Mathers). Najavljuje početak nekog novog preduzetništva (Papus), a u ređim slučajevima pare, bogatstvo I nasleđe (A. E. Vejt). Govori o rođenju, počecima I izvorištu (S.L. Maters). Pokazuje efekat brzih, iznenadnih, slučajnih dešavanja I iznenadnih manifestacija poput rođenja deteta (A. E. Tieren). As štapova, poput ostalih asova, sugeriše početak nekog novog I svežeg preduzetništva. S obzirom da nosi vatru, govori o inspirativnim mislima I akciji da se ona sprovedu u delu (S. Bartlet). Govori o novim naporima I idejama (Tom de Liso). Između štapa I zamka nalazi se prostor koji simboliše raskorak između ideje I njene realizacije (J.S. Burke). Reč je o varnici energije koja najavljuje nove strasti (Aeclectic Tarot). Poručuje nam da se prihvatimo inicijative I akcije kako bi došli do više pozicije (J. Buning).

Izokrenuta značenja: “Palac dole”, ali privremeno, promena će se desiti, ali ne odmah. Progoni, nasilje i tiranija (Mathers). Nova perspektiva ne donosi oduševljenje, već se prema njoj oseća ravnodušnost. Haos i razaranje usled pogrešnog usmeravanja kreativnosti vatrene energije (R. Adkinskon). Nedostatak energije I entuzijazma (Favaloro, Nacson).

Istorijska konotacija: As štapova šestnaestovekovnog špila tarota Sola Busca prikazuje dva dečja anđela kako drže svaki sa svoje strane veliki štap. As štapova se u italijanskim taroči kartama iz sredine XVIII veka tumačio kao “muka” (F. Pratesi).


Božanstva: Prometej, Simurgh

Kabala: Keter u Azilutu

As štapova je primarna izlivajuća energija univerzuma koja predstavlja Keter u Azilutu, uticaj Ketera na nivo čistog duha. U pojedinim kartama (n. pr. Golden Dawn iz 1890), na slici su prikazana I 22 joda kako kaplju sa neba, što simboliše 22 staze na Drvetu života.

As štapova i magija:

As štapova predstavlja snagu volje i sposobnost fokusiranja energije na ostvarenje konkretnog cilja. Govori o prirodnoj snazi koja je u suprotnosti od invocirane snage koja je sadržana u Asu mačeva (Book T). As štapova je bit esencije elementa vatre u svom početku (A. Krouli).

Najuže je povezan sa magičnim štapom, najvažnijim sredstvom u ritualnoj magiji. Štap je volja, mudrost i simboliše magovu apsolutnu moć.

Poklonici egipatske magije smatraju da bi mag, kada ukrašava svoj štap, trebalo da se uživi kako preuzima autoritet i mudrost Tahutija ispred saveta bogova. Abramelin preporučuje dugačak štap, dok Eliphas Levi napominje da ne bi trebalo da bude duži od ruke. Levi preporučuje da bi štap trebalo da se napravi od bademovog ili lešnikovog drveta, tako što bi se duž cele njegove sredine provukla čelična žica. Pošto je štap simbol kreativnosti, potrebno mu se pedantno posvetiti prilikom izrade, ukloniti grančice i koru i fino podrezati njegove krajeve. Mag koji, po rečima Izraela Regardija, zbog štapa ustaje dva do tri puta noći, odriče se se sna i odmora i dolazi do rezultata kroz poricanje sopstvenih potreba. Iznevši detaljna uputstva o izradi štapova, Franc Bardon u Praksi magijske evokacije, objašnjava da je “magijski štap simbol volje, moći i snage pomoću kojih mag održava svoj uticaj na sferu za koju ga je napravio i napunio”.

Prema Bardonovim rečima, štap pomaže magu da projektuje svoju volju u neku sferu ili plan, pri čemu je poželjno da ima nekoliko štapova u zavisnosti od toga šta želi da uradi i postigne njime. U tom smislu, Bardon je podelio štapove na tri osnovne vrste: za uticaj na sva živa bića, ljudska ili životinjska; lečenje bolesnih ljudi i otklanjanje loših, nepoželjnih uticaja; prizivanje visoko inteligentnih bića i zazivanje demona i (nižih) duhova. Sečenje magijskog štapa se često ograničava na određene astrološke periode. Mag koji poznaje astrologiju može, po Bardonovom mišljenju, slobodno da primeni to svoje znanje prilikom pravljenja štapa, što “ni u kom slučaju nije neophodan, pošto mag dobro zna da zvezde mogu da imaju izvestan uticaj, ali da ga one ne mogu prisiliti da nešto uradi, pošto, ustvari, on vlada njima”.

Na štapu se mogu ucrtavati odgovarajući simboli. Tritemius napominje da je na štap potrebno izrezbariti pojedina hebrejska slova zlatnom bojom. Među egipatskim favoritima je Ibisova glava koja se odnosi na Tahutija, gospodara mudrosti i patrona magije. Jedan drugi simbol koji se koristi je trozubac ili predstava hebrejskog slova Shin. Lotus je još jedan simbol koji se stavlja na štap jer ukazuje na regeneraciju i preporod koji Mag teži da dostigne. Sličan je i simbol feniksa jer on označava regeneraciju putem vatre.

Abremalin Mag i Israel Regardi preporučuju štap od badema. Grimorium Verum ističe da su štapovi od lešnika i zove pogodni za pripremu pergamenta. Solomonov ključ preporučuje štap od zove prilikom izrade pentakla i magičnih prstenova. Štap napravljen od jasenovog drveta se može koristiti kao magijski štap za sve magijske operacije, ali Bardon preporučuje da se puni samo za lečenje ljudi. Po rečima Bardona, hrast i akacija su odlični materijali za pravljenje magijskih štapova, dok su za čarobne štapiće najbolji lešnik ili vrba koja “zbog njenog visokog sadržaja vode i sposobnosti upijanja, privlači gromove.” Štap od lešnika preporučuju i Solomonov ključ, Vejer (Weyer), Goetia, Grand Grimoar i E. Levi. Štap od lovara se naziva u nekim magijskim priručnicima “Apolonova sveta biljka predskazanja” i “Foibosova ljubavnica,” a preporučuje se da se drži u desnoj ruci radi zaštite. Lovor je, prema Profiriju, prepun vatre zbog čega ga mrze demoni. Nar i tamarisk se spominju kao pogodni u magičnim obredima u zoroastrizmu. Pelen se koristio u grčko-rimskim obredima. Sloveni smatraju tisu za sveto drvo od kojeg se prave krstići-privesci. Druidski čarobnjak Mananan Mak Lir (Mannanàn Mac Lir) je koristio štap od jabukovog drveta. Druidi su smatrali zeleniku, najbelju od svih drveća, svetim drvetom. Zelenika i ostale trnovite biljke su igrale važnu ulogu u magiji Grka, Rimljana i ostalih ranih Evropljana, pošto se smatralo da štite od zlih duhova. Nekoliko srednjovekovnih grimoara preporučuje čempresovo drvo. Štap od slonovače se naziva “Hermesovim drvetom” u jednoj od najstarije sačuvanih grčkih čarolija, a preporučuje ga i Tritemius (Trithemius) za prizivanje anđela kako bi se pojavili u kristalu. Magični tekst La Vera Clavicola del Re Salomone preporučuje štap od dunje, a Solomonov ključ štap od oraha. Napomenimo i to, više kao kuorizetet, da je Kazanova, navodno, koristio magičan štap od masline.

Posebni štapovi su analogni odgovarajućim planetama i zodijačkim simbolima. Kesten se povezuje sa zodijačkim znakom Lava, brest sa Ribama, lešnik sa Rakom, lovor sa Blizancima, mirta sa Bikom, maslina sa Ovnom, kruška sa Devicom, bor sa Jarcem, pelen sa Škorpijom, a palma sa Strelcem. Merkuru je svet lešnik koji ima posebne kvalitete za prizivanje merkurijanskih duhova. Za rad sa Venerom, Solomonov ključ preporučuje kleku, mirtu i bor, dok se prema Abognazaru, prilikom operacija sa ovom planetom, koristi samo posebna vrsta štapa od zove. Solomonov ključ preporučuje trsku i kedar za operacije sa duhovima planete Mars. Agripa povezuje Jupiter sa bademom, breskvom, hrastom, lešnikom, smokvom, šljivom, topolom i jasenom. Bardon navodi da je zovino drvo analogno Saturnu, te da je zato efikasno za prizivanje i teranje elementarnih duhova i demona. Prema Solomonovom ključu, lovor je pogodan za duhove Sunca, dok bi se većina magova složila u tome da je za rad sa Mesecom najbolje koristiti vrbin štap.
_________________
Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
talerman
Glavni urednik


Pridružio: 11 Jun 2008
Poruke: 4822
Lokacija: Kina

 Poruka Poslao: 13 Apr, 2011 14:52 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Pa zar je moguce da ovde niko nema carobni stapic?
_________________
Great men decline, mighty men may fall, but an honest Philosopher keeps his station for ever
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » TAROT
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka SOLARNA YOGA 288 TATA SINANA 132639 28 Avg, 2011 21:48 pm
rale Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ko je pravi Bog? 22 WEISHAUPT 15774 13 Maj, 2010 22:54 pm
Mystic_Storm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Deset Božijih Zapovesti- DRUGA ZAPOVEST 139 Vera Bojičić 68754 17 Apr, 2010 23:33 pm
woman Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Secanje da je -- 1 biblijski-hriscanin 4349 28 Dec, 2009 22:47 pm
reborn Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Da li je neko čuo za fakultet homeopatije u NS 11 zvezdica 11530 26 Nov, 2009 23:59 pm
uspensky Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ISTINA - to je moj dar za Tebe 18 Vakan Tanka 21736 06 Okt, 2009 05:19 am
MarkoJakšić Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka KO JE TRENUTNO NA FORUMU 23 Dušan 20675 24 Maj, 2009 02:16 am
Giba Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom