MAJE
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » DREVNE CIVILIZACIJE
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 31 Avg, 2008 01:41 am    Naslov: MAJE
Odgovoriti sa citatom

.
KOSMIČKA MISIJA MAJA
Prema knjizi ,, Kosmička misija Maja'', od Semira Osmanagića, istinske Maje, kao BIĆA SVETLOSTI, imali su samo jednu misiju na planeti Zemlji, a to je : uskladjivanje zemaljske frekvencije sa vibracijama Sunca.
Tek posto Zemlja zavibrira zajedno sa Suncem, moglo se očekivati ,da ova konekcija, obezbijedi protok informacija u oba smjera. Sa Suncem i preko Sunca,planeta Zemlja se povezala sa sredistem galaksije.Tim vibracijama pristizala su znanja, informacije i sam zivot. Sunce je obozavano od svih naroda,jer je preko njega ,Zemlji stizao život i sve informacije.Vibracije su kodirani brojevi ili setovi brojeva. Za Maje brojevi su sustine sa
atribucijama.Mogli su se predstaviti kao zasebni kosmički entiteti,koji od sebe radijalno šire energetske zrake u svim pravcima.Galaksija se moze predstaviti kao nepregledna energetska struja,u kojoj setovi brojeva radijalno pulsiraju.Negdje ,naravno, mora biti izvor.Taj izvor je srediste glalaksije,kojeg su Maje nazivale Hunab Ku /bljestava svjetlost/.Iz ovog izvora sve se kretalo i sve se u njega vraćalo.Maje su strujannja predstavljali setom brojeva od l do l3 , te od l3 do 1 . Tako su brojevi postali magicni i zasebni entiteti , bića, putem kojih se mogu mijenjati dimenzije i putovati kosmosom.Avaki broj se krece ka 4 strane svijeta i to se ponavlja pet puta.Tu je simbolika l3 brojeva i dvadeset različitih pravaca_ l3 x 2o.
13 x 2o , je kosmička matrica ili Tzolkin. Za Maje je Tzolkin univerzalna tabela kosmičkih frekvencija.Brojevi idu naprijed-nazad,komuniciraju jedan sa drugim. Zemaljskim rijecima receno ,to je vrijeme.Maje su poznavale kompletnu kosmičku vremensku sliku /kretanje kroz vrijeme u oba smjera/Magijom brojeva,Maje su otkrile galaktičku konstantu.Galaktička konstanta je kalendar od 26o jedinica. Cikluci od 5 , lo, 20 godina odgovaraju frekvenciji galaktičkog energetskog snopa.Precnik galakt. Snopa je 5125 godina.Spiritualne Maje su znale cijeniti znanje i mudrost ,koje je stizalo sa Sunca.Te emisije informacija su dolazile u ciklusima,koje astronomija poznaje kao «sunceve pjege».Vise kosmičko znanje se krece hijerarhijski,od galaktičkog centra Hunab Ku,preko zvijezda/kod nas Sunce/,do planeta./ Nase Sunce ima ciklus od 23 god.(ll,3 x 2-udisaj i izdisaj)
Kako se planete uskladjuju sa vibracijama Sunca,a Sunce sa vibracijama galakt. centra, tako bi trebalo, da se sve, posebno covjek, uskladi sa kosmickim vibracijama.
Čovjek ima 3 lece preko kojih se uskladjuje. Prva odgovoara mozgu reptila, druga odgovara mozgu sisara,treca odgovara visem umu.Ljudska dimenzija se onda veze za planetarno tijelo/cetvrta leca/ Planetarna leca vibrira sa sviješcu Sunca/peta leća/.Od Sunca do galakt.centra imaju jos dvije kosmičke leće.Jedna sluzi za komunikaciju medju zvijezdama,a druga za informacije iz samog sredista galaksije.Sistem leca oscilira jedinstveno i harmonično.protok informacija trenutan.Harmonični jezik kosmosa predstavljen je kosmickom matricom Tzolkin.Tako, za kretanje informacija kosmosom,ne trebaju kosmički brodovi,vec samo znanje kosmičkih frekvencija. Spiritualne Maje su bili zvjezdani putnici,sposobni da se ,kao informacija, prebace u bilo koji dio galaksije,trenutno.
._________________


Poslednji izmenio Vesna dana 16 Dec, 2010 05:08 am, izmenjeno ukupno 1 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 31 Avg, 2008 01:45 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...MAJE - NESTALI U VREMENUJedna od rijetkih zbirki rukopisa koja je prezivjela zlohudu sudbinu Maja postala je dostupna francuskom citaocu zahvaljujuci poznatom piscu Le Kleziju (Le Clezio), koji se zainteresirao za drevne kulture Srednje Amerike.
“Svestenik Jaguar” ili “Cilam Balam” (Chilam Balam) je prema nekim tumacenjima "prorok koji otkriva tajne stvari", a pod tim nazivom je grupisano nekoliko zbornika PROROČANSTAVA, istorijskih hronika i obrednih uputstava, pisanih na Jukatanu jezikom Maja, ali latinskim pismom, u stoljecu neposredno poslije spanjolskog osvajanja. To su tanke svescice prepisivane u nedogled, koje predstavljaju uzbudljivo svjedocanstvo nastojanja malobrojne autohtone inteligencije da spase bar nesto od katastrofalnog brodoloma koji je zadesio Maje.
Taj brodolom, medutim, nije dosao iznenada, jer civilizacija Maja je cvjetala otprilike sest stoljeca izmedu 291. i 909. godine nase ere, da bi zatim dozivjela preporod invazijom Meksikanaca koji su dosli sa sjevera. To je drugih 250 godina kojima je uslijedio period tiranije Majapana i neumoljivih medusobnih borbi, tako da se smatra da je nezadrzivo opadanje mnogo vise nego spanjolska sila doprinijela tome da vec opustosena zemlja Maja postane lak plijen evropskih osvajaca.
l zato "Prorocanstva Cilam Balama", smatra jedan od najuglednijih strucnjaka za staroamericke kulture, Fransoa Bot (Francoi Boot), predstavljaju odraz upravo tog razdoblja istorije Maja. Ona odrazavaju jednu kulturu ozbiljno nacetu najezdom Tolteka, koji su - pocev od 11. stoljeca - nametnuli Jukatanu nova religijska shvatanja ...


MAJE - ROBOVI KULTA KRVI


Maje su bili robovi kulta krvi. Vadili su je u svim prilikama: na drzavnim ceremonijama, vjencanjima, religioznim i narodnim svecanostima... Bila je to civilizacija bez presedana!

Bio je to narod koji se dopadao Žan-Žak Rusou: anticki nevin i izvan istorije. Narod koji je gajio kukuruz i manioku da bi nahranio kastu vraceva uvijek odjevenih u sareno perje i odanih proucavanju zvijezda. Ali i narod, koji nije poznavao ni korist, ni trgovinu, ni novac; narod koji je sve vrednovao i poredio sa kakaom. Maje koji su od 2oo. godine prije nase ere naseljavali sadasnju teritoriju Gvatemale, jedan dio Hondurasa, Belize i Jukatan, ostavili su hramovi, palate i piramide. Kada se sve uzme u obzir ipak su Maji ostali jedna gotovo mitska rasa: bez forme civilizacije i drustva koji bi se mogli uporediti sa formama drustava naroda u Mediteranu i Aziji. Umjetnost je bila plemenskog tipa.


DEŠIFROVANO PISMO

Okruzeni legendama koje su izmislili engleski i americki pisci, kao sto su G. Morli, Erik Tompson i u proslom stoljecu Dzon Lojd Stivens, Maje su do izvjesne tacke cak i bez etnickih korijena. Cini se da poticu od Indijanaca koji su prosli Beringovim prolazom prije vise od 10.000 godina, od Asiro-Babilonaca i Egipcana koji su stigli u Ameriku prije Kolumba. Za pisce moderne naucne fantastike Maje i njihovi potomci, oko dva miliona Indiosa, su vec odavno - Vanzemaljci.


ZAŠTO SU NESTALI ?


Najnovija arheoloska istrazivanja na Yucatanu otkrila su mnogo toga, ali je jedno pitanje, cini se, ostalo nerjesivim: sta je prouzrokovalo iznenadni nestanak pripadnika civilizacije Maja?

Dnevnik Dieag de Lande, prvog biskupa na Jukatanu, u 16. stoljecu, pronaden u jednom madridskom arhivu, bio je polazna tacka za otkrice jezika i pisma Maja, koji su gotovo 90 odsto desifrovani zahvaljujuci americkom timu arheologa, epigrafista i lingvista na cijem su celu bile Linda sile, sa univerziteta Ostin u Teksasu, i Meri Miler, sa univerziteta Jel, autorica knjige "Krv kraljeva". Iz tog teksta, punog netacnosti, i iz tri "kodeksa Maja" koje su prikupili prvi evropski istrazivaci u novom svijetu, izasla su na svjetlo dana, izmedu ostalog, imena bozanstava, nebeskih tijela i jos dosta toga na 35 jezika naroda Maja.
"Alfabet" Diega da Lande svakako nije "kamen iz Rozete", zahvaljujuci kome je sampolion desifrovao egipatske hijeroglife, ali je ipak posluzio kao kljuc americkim istrazivacima pri desifrovanju 500 misterioznih znakova majanskog pisma.
Zahvaljuci tome, kulturu Maja obasjalo je novo svjetlo.

BROJNI BOGOVI

Sve donedavna su mnogi mislili da su Maje sasvim ovisile o primitivnoj zamljoradnji - permanentnom krcenju prasumskih prostora. No, nakon temeljitog proucavanja zracnih snimaka podrucja Dzibilchaltuna, na sjevernom Yucatanu, koji je bio naseljen od 500. godine pr. n. e. do spanjolskog osvajanja, dakle neprekidno 2000 godina, te danasnjih naselja tog podrucja, neki je znanstvenik zakljucio da je Dzibilchaltun u doba najveceg procvata imao oko 40.000 stanovnika. Dokazi visokorazvijene tehnike obradivanja polja s kojih su Maje hranile mnogobrojno stanovnistvo mogu se naci i na juznom dijelu Yucatana. Na tamosnjim obroncima nadeni su ostaci prostranih terasa na kojima su Maje mogli raditi kad bi nizine povremeno bile poplavljene.
Prije se cesto govorilo o Carstvu Maja. Danas samo manjina vjeruje da je ikad postojala takva jedinstvena drzavna tvorevina. Jezik Maja rano se razgranao u mnoge varijante. Umjetnost i arhitektura krenuli su razlicitim putevima. Bjesnjeli su ratovi, savezi su se mijenjali, dinastije su se uzdizale i propadale. No, svijet Maja uvijek je povezivao jedan cinilac - vjera. Pokazivali su veliko zanimanje za djelovanje bozanskih moci. Znameniti istrazivac Maja sir Eric Thompspn pisao je:
- Profinjene metode promatranja zvijezda bile su im pomocna sredstva za astrologiju, temeljni element njihovih religioznih uvjerenja. Njihovi hramovi, npr. Tical i Palenque, bili su velicanstveni dokazi vjere naroda koji nije posjedovao nikakvo metalno orude.
Nebo Maja obuhvacalo je mnoga bozanstva u razlicitim pojavnim oblicima. Itzamna je mozda bio najveci, gospodar neba; uglavnom se prikazuje kao vremesan mudrac. Kinich Ahau, bog sunca, gospodario je danom a Ah Puch vladao carstvom mrtvih. Chac, bog kise, bio je zivotno vazan; ako bi kisa dosla prekasno, ne bi bilo zetve, a glad bi zavladala zemljom.
Da bi umilostivili te bogove, morali su im permanentno prinositi ljudsku krv. Maje su se, dakle, starali da apetite bogova utaze ratni zarobljenici, a mozda i neki kandidati iz seljackog staleza ili cak pobozni dobrovoljci. Na vrhuncu jedne zamrsene ceremonije svecenik bi kremenim nozem otvorio zrtvin prsni kos i izvadio jos zivo srce, kako bi ga, jos dok pulsira darovao bogovima.

DUBOKI KULTURNI RASCEP

Kad su osvojili to podrucje, Španjolci su srusili slike bogova, spalili svete slike, sravnili mnoge piramide a kamenje upotrijebili za izgradnju crkava. Indijance su preobracali ognjem i macem. Unatoc tomu oko dva miliona Maja, prezivjelih u okolnim selima, ni nakon 400 godina nametnutog krscanstva, nije zaboravilo stara bozanstva. U proljece 1975. godine u uobicajeno doba nije bilo kise. Kukuruz se susio a seljaci bili zabrinuti. Napokon su se neki obratili Chacu, dugonosom bogu kise. Uskoro, nebo je otvorilo svoje brane i kisa je pala na sasusena, zedna polja.
U veliko doba kulture Maja seosko stanovnistvo hranilo je cijeli gornji sloj. Profesor Alfredo Barrera Vasquez s Instituta za antropologiju na Yucatanu kaze:
- Medu starim Majama postojao je dubok kulturni rascjep. Na jednoj strani bila je Elita, mala skupina svecenika i poglavica, koji su posjedovali znanje vazno za zivot. Poznavali su astronomiju, arhitekturu, umjetnost i tehniku. Samo oni su znali kako treba graditi velike spomenike. Znali su predviđati pomračenja Sunca i Mjeseca i sastavljati horoskope. Zbog toga su zivjeli lijepo i veselo. Samo njima bili su namijenjeni luksuzni predmeti kao sto su žad, živopisna pticija pera i krzna jaguara.
Ostalo je stanovnistvo moralo gospodi osigurati luksuz i zadovoljavati njihove svakidasnje potrebe. Obradivali su zemlju, sjekli stabla, lovili i donosili plodove svoga rada u hramove. Kad bi elita putovala, pučani bi ih morali nositi u nosiljkama na ramenima...
Tragovi sjaja te elite jos se mogu naci u impresivnim rusevinama njihova sredista Palenquea, u planinama meksicke savezne drzave Chiapas, u kojoj je nekoc bilo najzapadnije granicno podrucje Maja. Hramovi i piramide Palenquea protezu se 11 kilometara duz posumljenog podrucja. Ono malo sto je do danas iskopano od Palenquea iznijelo je na vidjelo umjetnine koje se u Srednjoj Americi nigdje ne mogu naci.

UGAŠENA CIVILIZACIJA

Mračan Pacalov grob izaziva stahopostovanje. Taj moćni vladar (umro 694. godine) sahranjen je u srcu jedne piramide takozvanog Hrama natpisa. To je najvredniji piramidski grob Novog svijeta. Upadljiva je slicnost s grobnicama egipatskih faraona koji su davno prije vladali u egipatskoj Dolini kraljeva. U oba slucaja piramide se uzdizu iznad groba, a graditelji su poduzeli mudre mjere da sakriju ulaz. Uz tijelo su stavljali darove za posmrtni zivot a poklopac sarkofaga nosio je sliku mrtvog kralja. No, svod Pacalova groba strozi je i barbarskiji. Pred vratima vladara zaklano je sestoro mladih zrtava da bi mu sluzili u carstvu mrtvih. Njegova je piramida svjedocanstvo divlje velicine.
Ipak, Palenque nije mogao spasiti citav njegov sjaj. Grad se ugasio iznenada u pocetku 9. stoljeca. Uskoro zatim u sredistu svijeta Maja ista je sudbina zadesila druge gradove-drzave. Propadanje je pocelo na granicama i nastavilo se prema unutrasnjosti. Klasicna kultura Maja nestala je za nekoliko narastaja. Seljaci su u napustenim hramovima postavili svoja ognjista: znamenita svetista lezala su prazna i opustosena.

SVE ZAUVEK NESTAJE

Gotovo svi istrazivaci Maja nude teorije o razlozima iznenadne propasti. Navode se slom trgovine, preveliki porezi na prihode seljaka, potresi, uragani, neprijateljski upadi i posasti. Sir Eric Thompson smatrao je da je u slomu znacajnu ulogu igrao seljacki ustanak. Isto misli i profesor Barrera.
- Razlika izmedu elite i seljaka bivala je s vremenom sve veca - kaze on. Napokon su sve veci i neprekidni zahtjevi plemstva postali nepodnosljivi. Narod se pobunio. Njegovo jedino oruzje bila je brojcana nadmoc. Vjerovatno su vecinu gospodara udavili golim rukama.
Danas nijemo pocivaju rusevine - besmrtnost kamena, tisine i samoce. Iznad toga nepromijenjenom putanjom jos prolaze zvijezde, s kojima su svecenici-astronomi Maja bili tako upoznati. Njihovu putanju slijede novi ljudi s novim instrumentima u novim zemljama. Svecenika-astronoma vise nema. Chichen Itza i Bonampak leze bez ljudi u mjesecini, urlik jaguara odjekuje napustenim hramovima Ticala i Yaxchilana; kameni demoni Copana svoje oslikane krikove usmjeruju povijesti, ali ona ih se odrekla. I to su znali proroci Maja. Prije mnogo vremena, jedan je od njih mudro napisao:
“Svi mjeseci, sve godine, svi dani i svi vjetrovi putuju svojim tokovima i nestaju...”


http://www.bosnic.com/index.asp?story=Nestali_u_vremenu&RID=3&TID=16&PID=18&SID=458897
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 31 Avg, 2008 01:46 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...


MAJE - DOŠLI SU SA ZVEZDA


Kada neki istrazivac, ubijeden da su ljudska bica u jednoj dalekoj epohi dosla iz drugih nebeskih svjetova, zeli da potkrijepi tu tezu, obicno kao dokaz nasem izvanzemaljskom porijeklu navodi - Covjeka iz Palenque!

Palenque je jedan od brojnih gradova Maja koji su stoljecima bili pokopani u meksickoj dzungli cija su cuda tek pocetkom 19. vijeka otkrili dvojica strastvenih istrazivaca, americki advokat Dzon Stivens i engleski dizajner Frederik Ketervud. Oni su iz zelenih prasumskih njedara iskopali veliki dio cudesnih spomenika i rusevina.
Tako je svijet dosao do izuzetnih saznanja o zivotu starih stanovnika Srednje Amerike, o fantasticnim vjerovanjima, graditeljskim domertima i umjetnosti Maja. Njihove piramide i velicanstveni hramovima, sjajne palate i misteriozne grobnice, zadivili su kulturni svijet. Nebrojeni ukrasi, kamene statue i brojni reljefi, otkrili su svijetu nevjerovatne prizore zahvaljujuci kojim su istrazivaci bar djelomicno bili u stanju da rekonstruiraju misterioznu proslost tog prastarog tajanstvenog naroda.

TAJNA HRAMA ZAPISA

Maje su se iznenada pojavile prije tri hiljade godina a nestale su na podjednako misteriozan nacin oko osmog-devetog vijeka nase ere.
Ipak, Stivensonu i Ketervudu je promaklo mozda najsenzacionalnije otkrice, koje je 1952. ucinio meksicki arheolog AIberto Ruz, kojem je poslo za rukom da po tragovima svojih predaka rekonstruira rusevine tog prastarog grada. Ruz se nalazio u Hramu zapisa, nazvan tako zato sto je bio ispunjen kamenim plocama ispisanim posebnim pismom koje se i dan-danas jedva moze desifrirati. Tu je bilo i mnostvo obojenih bareljefa koji zivo ilustriraju scene iz svakodnevnog zivota tih ljudi. Onda je primijetio da se jedna ploca, pokrivena brojnim napisima, moze podici. Podigao ju je i nasao se pred svojevrsnom misterijom. Kao u kakvom filmu o Indijana Dzonsu, Ruz je ugledao uske uske stepenice koje su vodile u unutrasnjost piramidolikog hrama.
Na 18 metara dubine Alberto Ruz je otkrio jos jednu kamenu plocu na kojoj su lezali skeleti sestorice Maja, vjerovatno cuvara ove vazne podzemne grobnice.
Kada je sa svojim pomocnicima uspio da pomakne i tu drugu plocu, pred njegovim ocima se ukazao nezamisliv prizor: nevelika kripta niz cije je zidove kapala voda jos iz davnih vremena, bila je prirodno dekorisana brojnim stalaktitima i stalagmitima koje su kapi vode stoljecima strpljivo gradile. U sredini mracne i memlive prostorije lezao je kameni sarkofag zatvoren plocom od jednog komada klesanog kamena, teskog vise od pet tona.

FANTASTIČNI PRIZOR

Kada je sljedecih dana, poslije mnogo poteskoca, ploca napokon podignuta, Ruz je konacno mogao da vidi licnost za koju je sagradena ova impozantna grobnica: skelet je bio ukrasen dragocijenim ogrlicama od žada i bisera.
Jedan natpis ga je identificirao - "Pravi covjek"!
Dakle, Pravi covjek!
Definicija je, nesumnjivo, bila zagonetna, ali je daleko zagonetniji bio prizor precizno uklesan u kamenu plohu ploce koja je zatvarala sarkofag. Na njemu je bio prikazan covjek u uistinu cudnom polozaju. Kao da su mu ruke pocivale na polugama i komandama nekog svemirskog broda. Dok sjedi u tipicnom polozaju astronauta, u nosu su mu cijevcice povezane sa nekim cudnim uredajima iznad glave!

Od tog trenutka pa sve do danas ovaj je prizor predmet fantasticnih pretpostavki i jedan od “dokaza” da su pretci Maja na nasu planetu stigli iz zvjezdanih prostranstava! No, bilo kako bilo, "Astronaut iz Palenquea", ostaje neobjasnjiva misterija i pored proucavanja mnogobrojnih gradova Maja koji su proteklih decenija iskopani iz zelenog prasumskog prekrivaca.
Kada su spanjolci dosli na obale Centralne Amerike i postepeno prodirali na teritorije antickog Meksika, visoka civilizacija Maja vec je bila dio slavne proslosti jednog od najzagonetnijih naroda u povijesti nase planete. Utonule pod zeleni baldahin stoljetnog prasumskog rastinja, rusevine mocnih gradova i piramidolikih hramova svjedocile su o fantasticnom graditeljskom znanju i rafiniranom ukusu njihovih graditelja.
Sve skupa, misterija je glavna karakteristika naroda Maja. Ali, i pored sve zamrsenosti, naucnicima i arheolozima poslo je za rukom da mnogo toga desifriraju i rekonstruiraju. Ipak, ostale su brojne enigme koje prekrivaju ovu velicanstvenu civilizaciju rodenu prije nepunih cetiri hiljade godina.

MAJE - GRCI AMERIKE

sta predstavljaju piramide i grandiozni sveti gradovi uronjeni u dzunglu?!
Bilo ih je na stotine, rasuti po cijeloj teritoriji. Odavno se mnogi pitaju kako su Maje mogli ici od jednog do drugog grada kada je poznato da izmedu gradova nisu postojali nikakvi putevi niti ceste. Cak ni sela nisu bila povezana sa gradovima, a zna se da su se u njima redovito odrzavale feste i razliciti obredi posveceni nepoznatim bogovima. Jos veca je misterija kako su Maje podizali svoje velicanstvene hramove ako se zna da nisu poznavali tocak niti su koristili zivotinje za vucu i nosenje tovara.
Konacno, otkrilo se da se saobracaj odvijao vodenim putevima, preko guste mreze kanala koji su povezivali gradove i sela i kojima su plovile barke za saobracaj i prenos tereta. Ovu mrezu kanala tek je nedavno otkrio radar napravljen za skiciranje povrsine zemlje.
Ovi kanali su imali dvostruki smisao: sluzili su kao putne komunikacije i za navodnjavanje polja. Maje su bili veoma vijesti poljoprivrednici. Uzgajali su uglavnom kukuruz, koji je bio temelj njihove ekonomije i ishrane. Zemlja je bila rastresita i plodna: bilo je dovoljno samo iskopati rupu i u nju staviti sjeme!
Osim kukuruza, uzgajali su i krompir, grah, kakao, lan i pamuk. Cokolada je bila "nacionalno" pice a med je sluzio za zasladivanje. Riba i divljac su upotpunjavali ishranu. Maje su, pored toga, uzgajali kokosi, curke, patke...
Najnovija istrazivanja pokazuju da je zivot jednog Maja bio velikim dijelom uskladen i prilagoden vlastitom horoskopu, koji je za svakog pojedinca pravljen jos prije njegovog rodenja.


Kada bi dijete dolazilo na svijet, svestenici su utvrdivali koji je najbolji dan da mu se da ime. Postoji jedna zanimljivost vezana za imena Maja. Svaki pojedinac imao je dva imena: jedno – LAŽNO - kortistilo mj je u svakodnevnom zivotu a ono, PRAVO, cuvalo se u strogoj tajnosti, znali su ga samo njegovi najintimniji - rodbina i bliski prijatelji. Pravo ime je, naime, imalo magicn i sveto znacenje, pa su Maje iskreno vjerovali da ono sudbinski utice na dogadaje u zivotu i stoga su ga ljubomorno skrvaili.

Poslije radanja, beba je stavljana u cudno opremljenu kolijevku. U njoj su postojale dvije osnovne stvari: ravna daska koja je bila postavljena pod takvim uglom da je bilo neminovno da se glava djeteta "spljosti", te niz kuglica objesenih iznad glave kako bi dijete neminovno dobilo strabizam! To i nije cudo jer su produzena, deformirana glava i strabizam za prastare Maje bili vazan znak identifikacije i plemenitosti.
U starijem dobu djetinjstva (dvanaest za djevojcice, cetrnaest za djecake) mladi su ucestvovali u tajanstvenim obredima inicijacije s kojom su ulazili u javni zivot. zenili su se veoma mladi i imali dosta djece. zene su bile graciozne, njezne i vrijedne. Tkale su zivopisne tkanine, uzgajale perad kako bi obezbjedile dovoljno perja za ukrase na odjeci. zivot su posvecivale odgoju djece, a u rijetkim prilikama uzivale su u medusobnom plesu. Imale su komplikovane frizure i nosile su "kub", jednu vrstu potkosuIja i uglavnom su hodale bose.

Maje nazivaju "Grcima Amerike", jer su imali jednu od najrazvijenijih civilizacija u zapadnoj hemisferi. Upotrebljavali su rafinirano pismo, neku vrstu hijeroglifa. Bili su izuzetni astronomi. Vrlo su precizno izracunavali okretanje planete Venere mada se jos uvijek ne zna zasto su im ti proracuni bili neophodni. Njihov kalendar (koji pocinje od 11. avgusta 3114. godine pr.n.e.), gotovo da je bio precizniji od naseg. Poznavali su "nulu" i imali su numeraciju sa dvodecimalnim sistemom.
Maje su voljeli sportska natjecanja i kolektivne sportove.
Jedna od najomiljenijih i najvise ilustrovanih na zidovima hramova bila je neka vrsta igre izmedu kosarke i odbojke. Zvali su je "pok-a-pok" a cilj je bio sto cesce loptu probaciti kroz kruzni procjep u kamenu koji je nacesce postavljan sa strane zidova nekog hrama. Lopte su bile gumene. Zapravo, pravljene su od posebne vrste drveta "sapotilla" od kojeg su Maje dobijali vrstu gume za zvakanje.


www.bosnic.com
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vakan Tanka
Hodočasnik


Pridružio: 21 Jan 2008
Poruke: 785
Lokacija: Kechua

 Poruka Poslao: 01 Sep, 2008 22:02 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Molitva sedam Galaktickih pravaca

Iz istocne kuce Svetla
Neka se mudrost spusti na sve nas
Tako da sve stvari vidimo jasno
Iz Severne kuce Noci
Neka mudrost sazri u nama
Tako da sve saznajemo iznutra
Iz Zapadne kuce transformacije
Nekla mudrost bude transformisana
u pravu akciju,
tako da mozemo uraditi ono
sto mora biti uradjeno.
Iz Juzne kuce Vecnog Sunca
Neka isparvna akcija proizzvede zetbu
tako da mozemo uzivati u plodovima
planetarnog bica.
Odozgo,iz kuce Nebesa gde se
Zvezdani ljudi i preci okupljaju
Neka njihovi blagoslovi sadadodju nama.
Odozdo,iz kuce Zemlje
Nek otkucaji srca,njenog kristalnog jezgra
Blagoslove nas sa harmonijama
kako bismo okoncali sve ratove.
Iz centra Galaktickog Izvora
koji je svuda istovremeno
Neka sve postane znano
kao svetlo zajednicke Ljubavi.

MEDITACIJA DUGINIH MOSTOVA

Cilj ove meditacije je generirati telepatski val ljubavi koji nas spaja sa centrom Zemlje, sa bipolarnim duginim alternatorima koji drže Zemljjino magnetstko polje na okupu, i sa svim drugim planetarnim kinovima koji rade istu meditaciju.


Uspostavljajući ovaj telepatski val Zemlje širom svijeta, stvaramo matrix komunikacije koji donosi noosferu- Zemljinu mentalnu kuvertu- sve bližu svjesnoj manifestaciji. Ova matrica također omogućava zaštitno polje vibracije izvorne pozitivne misli koja održava Zemljino rezonantno polje u stanju harmonije i mira.

Cilj ove godišnje meditacije je zapravo stvoriti Dugine mostove planete Zemlje. Mostovi su alternatori Zemljinog magnetskog polja- dana/noći, a po završetku ciklusa solsticij 2012., izmjena zime (sjevera)/ ljeta (juga). (pogledajete slikicu)

Dugin most je zapravo dugo propovijedani most mira koji će spojiti 3-dimenzionalnu Zemlju sa četvrtom i višim dimenzijama, osiguravajući mir i sklad koje se više neće moći narušiti. Kako bi sva bića mogla sudjelovati u ovoj meditaciji, neovisno od toga jesu li ikada čuli za sinkronicitet i sinkronički poredak, nudimo ovu univerzalnu verziju meditacije- Dan izvan vremena- Meditacija dugnih mostova (Day Out of Time Rainbow Bridge World Peace Meditation).

Možete ju raditi sami ili u grupi- rano ujutro je najbolje, ali kada god možete je u redu. Ako ste u grupi, skupite se u krug ukoliko je to moguće, sjednite na zemlju ili pod- ako je to moguće, sa prekriženim nogama. (pretpostavljam da misli na lotus poziciju,a ne bilo kako prekrižiti noge ) Par puta duboko udahnite, udišući ono negativno, transformirajući unutar sebe, a onda izdahnite pozitivno i pročišćavajuće. Potom sklopite oči.

Vizualizirajte da ste u središtu Zemlje.

Potom vizualizirajte u jezgri divovski kristalni oktaedar. Četiri lica kristala završavaju u točki koja leži na osi Sjevernog pola. Druga četri se spajaju na osi Južnog pola. Ovaj divovski kristal okružuje Zemljina unutrašnja membrana koja poput bubnjanja rezonantno prijanja uz vanjski dio Zemlje. Sjeverni dio kristala ima dva crvena i dva bijela lica, a južni dva plava i dva žuta lica.

Sada idete unutar kristala.

Iz točke središta ovog ogromnog kristala intenzivno isijava bijala svjetlost. Eterični stupac ili os svjetlosti prudužava se prema sjeveru i jugu iz svjestlosnog središta, preko vrhova oktaedra produžujući do Sjevernog i Južnog pola na Zemljinoj vanjskoj strani. Oko ovog eteričnog okomitog magnetskog snopa svjetlosti isprepleću se, poput dvije tube, strujajuće energije plazme. Isprepletene poput dvije pruge DNK, strujajuće tube su crvene i plave boje. One donose plazmu- elektički nabijene ione- u isijavajuće središte Zemlje.

Na vrhu sjevernog stupca svjetlosti obavijenog dvijema strujajućim tubama nalazi se crveni atom vremena. Oko južnog se nalazi plavi atom vremena. Crveni i plavi polarni atomi vremena se vrte u suprotnim smjerovima, crveni atom na sjeveru se vrti u smjeru kazaljke na satum, a plavi na jugu u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Atomi vremena se sastoje od sedam točaka: središnje točke, po dvije točke na suprotnim stranama vertikalne osi, i još dvije točke – sve zajedno četiri točke- jednako udaljene od centralne osi. Šest vanjskih točaka atoma vremena skoro tvore oblik šesterokuta.

Gravitacijska ravnina kristalnog oktaedra zrači horizontalno iz isijavajućeg centra kristala, šireći se prema četirima točkama koje označavaju krajeve kristala, gdje se četiri sjeverne i četiri južne stranice oktaedra spajaju.

Gravitacijska ravnina koja spaja ove četiri točke je poput baze dviju piramida- jedna se piramida uzdiže iz baze sa četiri vrha prema sjevernoj točki oktaedra, a druga četiri vrha se uzdižu prema južnom vrhu. Na ovoj gravitacijskoj ravnini točno nasuprot se nalaze još dva vremenska atoma, bijeli i žuti. Ta dva atoma su konstruirani poput crvenog i plavnog, osim što su njihove dvije točke na osima poravnane sa gravitacijskom ravninom, ležeći na njenim stranama, okomito na polarne atome vremena.

Bjeli i žuti atomi vremena se vrte poput vijaka ili propelera polaganom kružnom vrtnjom u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, s lijeva na desno oko centralne točke isijavajuće svjetlosti.

Kada ste vizualizirali kristalni oktaedar u Zemljinoj jezgri sa osam lica, četiri atoma vremena, eteričnim snopom svjetolosti i dvjema strujajućim tubama, vizualizirajte da iz središta kristala pršte veliki potoci raznobojne plazme u oba smjera prema Zemljinim polovima.

Sada ste došli iz centra Zemlje do točke u svemiru iz koje vidite cijelu Zemlju.

Dok još uvijek možete vidjeti kristalni oktaedar u središtu Zemlje, na Sjevernom i Južnom polu potoke svjetlosti koji izbijaju kako bi tvorili ogromni dvostruki most od duge- dnevni alternator i noćni alternator Zemljinog magnetskog polja.

Potoci duge se spajaju na Sjevernom i Južnom polu Zemlje, sa točno 180 stupnjeva razlike između. Kako se Zemlje polagano vrti oko svoje osi, ova duga ostaje mirna i nepomična.

Kada ste završili vizualizaciju, uzmite cijelu Zemlju koja se vrti oko svoje osi ispod duginih mostova i smjestite ju u svoje srce. Zamislite kako dva potoka svjetlosti probijaju kroz vašu središnju os iznad vaše glave i ispod vaših stopala. Sada načinite slične dugine mostove oko vašeg tijela kako osiguravaju vašu auru na jednom mjestu.

Sada ste vi i Zemlja jedno.

Dugini mostovi svjetskog mira su stvarni.

Iza svega ovog je znanost. Ono što najprije postoji u imaginaciji, vizualizirano od strane dovoljno ljudi, je telepatski val ljubavi koji će s vremenom postati stvarnost.

(prevedeno sa http://www.lawoftime.org/law/rainbow.html )
_________________
_________________
Gospodaru,ucini me orudjem svoga mira:
Gde je mrznja da donosim ljubav!
Gde je uvreda da donosim prastanje.
Gde je nesloga da donosim Jedinstvo!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
Vakan Tanka
Hodočasnik


Pridružio: 21 Jan 2008
Poruke: 785
Lokacija: Kechua

 Poruka Poslao: 22 Okt, 2008 13:38 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Civilizacija Maja
Iz projekta Википедија


Teritorija civilizacije MajaCivilizacija Maja je istorijska srednjeamerička civilizacija, poznata po monumentalnoj arhitekturi i usavršenoj matematici i astronomiji.

Mnoga od dostignuća nastala su tokom klasičnog perioda (oko 250. do 900). U svom zenitu bilo je to jedno od najgušće naseljenih i kulturno najdinamičnijih društava sveta. Područje civilizacije Maja protezalo se kroz severni deo Centalne Amerike i uključivalo je današnju Gvatemalu, Belize, zapadni Honduras, Salvador, južne meksičke države Čiapas, Tabasko i meksičke države na poluostrvu Jukatan.

Civilizacija Maja je bila u velikom preplitanju sa drugim srednjeameričkim civilizacijama, tako da sa njima deli mnoge odlike. Kalendar i pismo ne potiče od Maja, ali civilizacija Maja je najviše doprinela njihovom punom razvoju. Španski katolički sveštenici su spalili većinu knjiga na pismu Maja. Njihovo pismo je tek u novije vreme velikim delom dešifrovano. Uticaj Maja se oseća i više od 100 kilometara od područja gde su živeli.

Maje nikad nisu nestale, ni u doba opadanja posle klasičnog perioda, ni posle dolaska španskih konkvistadora. Maje su zadržale svoju tradiciju i verovanja u kombinaciji sa gotovo potpunim prihvatanjem katolicizma.

Pisanje i pismenost

Maja pismoSistem pisanja Maja naziva se često hijeroglifskim, jer liči na egipatske hijeroglife. Međutim, klasifikuje se kao logografski sistem. To je bilo pismo koje je predstavljalo kombinaciju fonetskih simbola i logograma, i jedino pismo pre 1500. u Americi, koje je potpuno predstavljalo govorni jezik zajednice. Imali su više od 1000 oznaka, od čega su neki varijacije istog znaka ili značenja. Neki simboli se jako retko koriste. Nikad se nije koristilo više od 500 znakova.

Najraniji zapisi pismom Maja su iz 300. pne. . Pre Maja, Zapoteci i Olmeci su koristili pismo. Maje su vremenom razvijali svoje pismo, tako da je postalo najkompletnije od pisama u Americi. Pismo Maja je bilo u velikoj upotrebi tokom klasičnog perioda. Posle toga centri Maja su bili u opadanju, ali delovi stanovništva su i dalje znali da pišu. Kad su došli Španci, oni su zabeležili da još uvek postoje pojedinci, koji znaju da čitaju i pišu pismom maja. Španci nisu pokazali nikakav interes za to pismo, pa je tokom nekoliko generacija bilo izgubljeno znanje toga pisma.

Dosad je sačuvano oko 10.000 tekstova na maja jeziku, uglavnom na trajnijim materijalima, kao što su kamen i keramika. Maje su međutim stvarale mnogobrojne tekstove na kori drveća, što je bio jedan oblik knjiga. Ubrzo posle osvajanja, katolički sveštenici su spalili i uništili mnogobrojne knjige na maja pismu. Očuvane su samo tri knjige, zvane kodeksi Maja. Poznati su danas kao madridski, drezdenski i pariski kodeks. Pojavljuju se ponekad i delovi drugih uništenih kodeksa.

Dešifrovanje sada izgubljenog jezika Maja postao je dug i mukotrpan posao. Neki elementi su dešifrovani krajem XIX i početkom XX veka. Najpre su se dešifrovali delovi sa brojevima, kalendarom Maja i astronomijom. Najveći prodor je učinjen od 1950-ih do 1970-ih, a proces je posle toga ubrzan. Do kraja XX veka većina Maja tekstova je velikim delom dešifrovana.


Piramida u Čičen Ici
Istorija
Preklasični period
Naseljena mesta se pojavljuju duž obale Pacifika od 1800. pne, što se podudara sa ranim preklasičnim periodom Maja. Maje počinju da grade ceremonijalnu arhitekturu oko 1000. pne., a do 600. pne. izgrađene su najranije složene građevine. Najraniji spomenici bile su nadgrobne humke, preteče spektakularnih stepenastih piramida iz pre-klasičnog i kasnijeg perioda. Ove piramide građene su od bogato klesanog kamenja da bi se stvorila slika stepeništa ka nebu. Mnoge od ovih građevina imale su na vrhu platformu na kojoj je bio sagrađena mala posvetna građevina povezana sa nekim od božanstava majanske mitologije. Nisu baš bile jasne granice Maja i drugih kultura, kao Olmeka i Zapoteka. Postoje dokazi da su kulture uticale jedna na drugu.


[uredi] Klasični period(oko 250.-900.)
Tokom klasičnog perioda (oko 250.-900.) šire se urbani centri. Razvila su se poljoprivredna carstva sa centrima u gradovima, a sastojala su se od mnoštva gradova-država. Najznačajnije građevine su bile piramide u verskim centrima i palače od vladara. Maje su sudelovale u trgovini na veoma velikim udaljenostima. Roba kojom se najviše trgovalo uključivala je kakao, sol i obsidijan.


[uredi] Kolaps postklasičnog perioda

Zidne slike u hramu Maja (Bonampak)Zbog još uvek nepotpuno utvrđenih razloga Maje su u VIII i IX veku napustile gradove središnjih visoravni, a kultura je počela da opada. Pretpostavke su raznolike, od suše, ratovanja do ekološke iscrpljenosti plodne zemlje.

Tokom postklasičnog perioda (od IX do XVI veka) održavao se razvoj u severnim centrima. Gradovi Maja u severnim nizijama Jukatana napredovali su još vekovima. Najznačajniji gradovi su bili: Čičen Ica, Usmal, Edzna i Koba. Nakon pada vladajućih dinastija Čičen Ice i Usmala, Majapan je vladao celim Jukatanom do pobune 1450. Područje se razvilo u gradove-države sve do španskog osvajanja Jukatana. Grupe na centralnom Petenu preživele su u malim brojevima kolaps klasičnog perioda i do 1250, pa su se pretvorili u suparničke gradove-države. Kraljevstvo Ica imalo je glavni grad u današnjoj Gvatemali. Vladali su područjem oko jezera Peten Ica. Maje su stalno naseljavale taj region sve do konačnog španskog osvajanja 1697.


[uredi] Kolonijalni period
Ubrzo posle prvih ekspedicija Španci su započeli niz napada sa ciljem da pokore Maje i da uspostave kolonijalnu prisutnost na Jukatanu. Trebalo je punih 170 godina da bi se zauzeo Jukatan. Španci su lako osvojili Astečko carstvo i carstvo Inka, onoga trenutka kad su savladali politički centar, tj. vladara. Za razliku od Asteka i Inka, Maje nisu imale jedan politički centar, pa da padom toga centra prestane otpor. Umesto toga konkvistadori su morali savladavati ogroman broj nezavisnih entiteta, gotovo jedan po jedan. Većina konkvistadora je bila privučena očekivanjem velikog blaga u vidu zlata ili srebra. Zemlje Maja nisu bile bogate zlatom, tako da konkvistadori nisu imali jak motiv.

Zadnja država Maja, na jezeru Peten Ica pokorena je tek 1697.


[uredi] Političke strukture
Tipični entitet Maja bilo je malo kraljevstvo, na čelu koga bi bio nasledni vladar. Takva kraljevstva su uglavnom obuhvatala glavni grad sa okolinom i nekoliko manjih naselja. Bilo je i većih kraljevstava, koja su kontrolisala veće teritorije i postajali patroni manjih entiteta. Iako su postaojali stalni ratovi i pomeranja regionalnih centara moći, većina kraljevstava nikad nije nestajala sve do kolapsa u IX veku.

Španski izvori opisuju naselja Maja na Jukatanu i Gvatemali kao raspršene skupove naselja, grupisane oko hramova i palata vladara. Nijedan grad Maja nije pokazivao znake ekonomske specijalizacije, kao što je to bilo npr. u Tenočtitlanu.


[uredi] Umetnost
Mnogi smatraju umetnost Maja u klasičnom periodu kao najsofisticiraniju i najlepšu umetnost Novog Sveta.


[uredi] Arhitektura, gradski dizajn

Ruševine grada Palenke
Hram u TikaluNajlakše se raspoznaje arhitektura Maja po njihovim stepenastim piramidama. Često bi se dograđivalo na starim strukturama.

Gradovi Maja nisu bili građeni planski. Arhitektura Maja je nastojala da integriše prirodne crte i iskoristi ih. U centru gradova Maja nalazio bi se veliki trg okružen važnim vladarskim i verskim zgradama. Tu bi se mnalazio kraljevski akropolis i velike piramide. Iako su gradovi građeni slučajno mnogo pažnje se polagalo orijentaciji hramova i opservatorija, u skladu sa interpretacijama kretanja zvezda.


[uredi] Tehnologija
Civilizacija Maja se smatra tehnološki najnaprednijom u Americi u periodu pre dolaska Španaca. Tek su počeli eksperimentirati sa metalima. Nisu imali domaćih životinja za vuču, kao što je konj, krava, vo, magarac, tako da im nije trebao točak, a ni dobri drumovi. Vulkansko staklo, obsidijan, je bio najvažniji materijal za sečenje i kao oružje. Obsidijan je oštriji od čelika, tako da se koristio za sva sečiva.

Gumu je bilo jako teško proizvoditi, ali Maje su je koristile. Nađene su gumene lopte još iz 1600. pne. Španci su bili iznenađeni kad su kod Asteka ugledali gumene lopte kako odskaču, da su pomislili da su gume lopte začarane zlim duhovima. Maje su takođe pomoću gume pravili i privremene gumene cipele umačući svoje noge u gumenu smesu.

[uredi] Matematika

Majanski brojevi
Baza računanja bila je broj 20; znak za nulu bila je slika školjke (poput zatvorenog oka), a cifre 1-19 su se gradile pomoću tačkica i horizontalnih paralelnih crtica; npr. tri horizontalne crte bio je broj 15, tri horizontalne crte sa tačkom iznad je broj 16, isto sa dve tačke iznad 17, sa tri tačke 18, sa četiri tačke 19. Maja su pisali u stupcima, odozdo prema gore, zdesna nalevo. Razvili su koncept nule mnogo pre Evropljana. Imali su izuzetno precizna astronomska osmatranja.

Njihove mape kretanja meseca i planeta bile su mnogo superiornije od drugih civilizacija, koje su se koristile golim okom za osmatranje. Maje su koristile jako preciznu meru solarne godine, mnogo precizniju od one, koja je bila baza gregorijanskog kalendara. U to doba u Evropi se koristio julijanski kalendar.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A6%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D1%98%D0%B0
_________________
Gospodaru,ucini me orudjem svoga mira:
Gde je mrznja da donosim ljubav!
Gde je uvreda da donosim prastanje.
Gde je nesloga da donosim Jedinstvo!
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
Mystic_Storm
Hodočasnik


Pridružio: 01 Jun 2009
Poruke: 800
Lokacija: Kragujevac

 Poruka Poslao: 26 Jun, 2011 11:01 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Uslikana unutrašnjost grobnice Maja

Meksički arheolozi uspeli su da prvi put snime unutrašnjost do sada neistražene grobnice Maja na jugu Meksika, koja je, kako se smatra, stara 1.500 godina.


Uz pomoć minijaturne kamere, koja je spuštena na pet metara u unutrašnjost grobne odaje u arheološkom nalazištu Palenku, gradu-državi Maja koji je cvetao u 7. veku, arheolozi su uspeli da snime zidove ove grobnice. Snimci su otkrili da se na zidovima skoro neoštećene odaje nalazi niz od devet naslikanih figura na jarko crvenoj pozadini, a stručnjaci smatraju da će ovi snimci pružiti nova saznanja o ranom razdoblju nekada slavnog grada-države, javio je AP.

Stručnjaci procenjuju da grobnica datira iz perioda od 431. do 550. godine i da bi u njoj mogli da se nalaze posmrtni ostaci prvog vladara Palenka Kuk Bahlama I.

Nacionalni institut za antropologiju i istoriju saopštio je da su arheolozi za ovu grobnicu znali još 1999. godine, ali da nisu u nju mogli da uđu jer je piramida koja se iznad nje nalazi nestabilna, pa se strahovalo da bi murali mogli da se oštete.
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=521316&fs=1
_________________
Nikada nisam bio siromašan ali sam bio bez novca. Biti bez novca je prolazno stanje, biti siromašan je stanje duha.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » DREVNE CIVILIZACIJE
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka VAŠE POHVALE 79 Mladen 60814 07 Jan, 2011 11:12 am
zvoncica Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka FONTANA MLADOSTI - Tibetanske vežbe za podmlađivanje 19 adminfob 39571 25 Maj, 2010 09:17 am
filip Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka TOČAK MEDICINE VEČNOGA BIĆA 3 adminfob 34009 18 Jan, 2010 10:15 am
Satćitananda Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zaboravljena Povest Zemlje 6 adminfob 39947 04 Jan, 2010 23:41 pm
majstor Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ISTINA - to je moj dar za Tebe 18 Vakan Tanka 24708 06 Okt, 2009 05:19 am
MarkoJakšić Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tvorac i zemlja 2 adminfob 46919 11 Maj, 2008 23:06 pm
Vesna Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ŽENA TELE BELOG BUFALA 1 adminfob 28401 13 Jan, 2008 00:10 am
adminfob Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom