IZBRISANA ISTORIJA SLOVENA I SRBA
Idi na stranu
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeci
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati
www.OBJAVE.com forum » SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA
Pogledaj prethodnu temu :: G :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
lazicmaja
Gost

 Poruka Poslao: 17 Jan, 2009 21:38 pm    Naslov: IZBRISANA ISTORIJA SLOVENA I SRBA
Odgovoriti sa citatom

.

SLOVENI - INDIJANCI EVROPE

Jesu li Sloveni "neistorijski" narod kao što je tvrdio Hegel? Kakve dokaze o poreklu Slovena nude savremena naučna otkrića? Kakvim falsifikatima se služila opšte-prihvaćena nordijska istoriografska škola? Gde su nam koreni? Koji su nam izvori? Da li je sadašnjost određena prošlošću? Da li nam je potrebno znanje o našoj kolektivnoj istoriji ? Šta ćemo s njim? Neka ovo budu neka od pitanja na koja se na ovom podforumu mogu tražiti odgovori ili pak postaviti pitanja, u oba slučaja nek ova tema bude za one koji u njima vide onu "tajnu vezu" sa svojom dušom.Словени – индијанци Европе

Пише: Весна Пешић за часопис »Српско Огледало« бр. 85


Нико и никакав “изам” нема права да пренебрегава читав један историјски период и да најбројнији, словенски народ Европе смешта на маргине историје, идући чак толико далеко као што је то учинио Хегел, прогласивши Словене за “неисторијски народ”! Можда су уверења попут оваквог представљала препреку за озбиљније изучавање, јер сложићемо се да је заиста смешно бавити се нечим што заправо не постоји. Али, како ствари заправо изгледају? Пре свега, треба разјаснити важну чињеницу – ако се у прошлости са оваквим ставовима по питању Словена и могло мирити, данас, на почетку трећег миленијума, недопустиво је да из незнања и даље живимо у мраку сопствених заблуда.

Словени нису однекуд дошли

Из “Велесове књиге”, древог документа о Словенима, сазнајемо да је “оргоман простор у Европи који су заузимали Словени у тренутку њиховог појављивања на страницама писане историје, непобитан доказ њихове старости”. Како се могло десити да се тај многомилионски народ појавио на арени историје тек почетком VI века, ако је веровати званичној науци? Из тога што су се тако касно појавили, званичници потпуно погрешно закључују да су Словени, у то време, однекуд дошли. Када је племе “Склавина” 517. године прешло Дунав са севера, то не значи да тог племена до тада није било на северној обали Дунава, већ значи да је римски или византијски историчар први пут те године име њиховог племена записао у историји. И деци је познато да је Колумбо открио Америку 1492, али то не значи да су тамошњи домороци тек тада почели да постоје!

Била је учињена још једна, много грубља грешка: појединачно, засебно име једног словенског племена, примљено је за целокупно словенство. Историчар VI века, Јордан, писао је да постоје три велике групе словенских племена: Венети, Склавини и Анти, док је самих племена веома много. Наравно да се у имену Склавина јасно распознају Словени, али је човеку разум дат да помисли: а како су се звала друга словенска племена, где су живела и шта се о њима зна? Како иначе повезати навод Прокопија Кесаријског да су Словени 517. године први пут прешли Дунав са севера, са наводом Мојсија Хоренског који је умро 477. године, да је јужно од Дунава већ живело седам словенских племена?

Историјом Словена нико се није озбиљно бавио

Сличних питања о Словенима може се поставити на десетине и ниједно неће добити јасан одговор. Зашто? Зато што се историјом Словена нико није озбиљно бавио. После XVII и XVIII века, док је историја Европе била још у пеленама, објављено је неколико историја Словена, али се касније нико није озбиљно бавио радом посвећеним специјално Словенима. Разлози за то су разумљиви: западни историчари суочили су се са великом препреком непознавања словенских језика, без чега се, макар приближно, тачна историја не може написати. У XIX и XX веку словенска историографија је била под снажним утицајем нордијске историјске школе, па тако и у идеолошком и политичком смислу оптерећена у истраживању и препознавању чињеница које су могле бити прилог расветљавању словенске цивилизације. У резултату свега тога настала је сасвим невероватна ситуација: када би се повела реч о месту настанка највећег европског народа и земаља у којима су они могли настати – у Европи за њих није било места! У једном од најкапиталнијих дела овог века, у Кембриxској Историји није се као прадомовина Словена нашло ништа боље него Полес, област уопште мало погодна за живот људи, која је до данас остала једна од најслабије насељених области Европе. Тешко је разумети логику историчара, који су дуго времена озбиљно прихватали такву трагикомичну тврдњу.

Случајне или намерне грешке

Процес расељавања и измена места у Европи одвијао се вековима и у разним правцима. Имена народа су се мењала, или су један народ суседи различито називали. На пример: ми Германе називамо Немцима, за Французе су Алемани, за Италијане Тедеско, за Енглезе Xерман, итд... А они сами себе називају Дојче. У прошлости постоји безброј таквих примера – уско племенска имена мешала су се са националним и обрнуто. Етничка имена су замењена политичким, која су се опет мењала зависно од вођа у датом тренутку итд. Различити су народи због одређених политичких околности носили исто име, јер су припадали истој држави. Један исти народ имао је различита имена када је припадао различитим државама итд. Нас превасходно занимају Словени и да би ово замршено клупко имена некако разјаснили, потребно је да имамо руководећу нит. Она ће се свакако појавити ако не испустимо два основна момента загонетке:

1) Како се могло десити да су се германска племена у IV веку, наводно простирала од Темзе до Дона, уз читаву Европу, а у VII и VIII веку имамо податак како се тек боре за проширење на исток од Рајне и Елбе? Шта их је то могло уклонити током три века са простора од Елбе до Дона?

2) Како се могло десити да Словени, чија је прадомовина наводно у Полесју, која захвата пространство тек половине једне Енглеске, током VI и VII века запоседну Балканско полуострво све до Пелопонеза, целу централну Европу и појаве се чак западно од Елбе?

У жељи да расветлимо било који детаљ, крупне грешке ћемо избећи једино ако имамо у виду да се германска племена никада нису простирала у широком фронту на исток од Дона, а да су словенска племена увек заузимала не само Полесје, него и огромна пространства јужно и западно од њега.

Историчари махом виде у Келтима тај основни супстрат из кога су се појавили народи централне Европе. Келтима се приписује распрострањеност од Ирске па све до ушћа Дунава, не губећи из вида њихове походе у Малу Азију итд. Приписује им се, дакле, ратоборност, висока култура (ниво бронзе) а истовремено се описује пропадање овог народа. По томе закључујемо да су Келти пропадали зато што су били многобројни, борбени и културни, а Словени, који су заузимали просторе као пола Енглеске, постају најмногобројнији европски народ зато што су малобројни, неборбени и некултурни. Ову бесмисленост, због нечега, ниједан историчар није приметио.

Како су ишчезли језици великих народа?

Тумачење значења, или тачније речено, етничку припадност појединих племена треба учинити јаснијом. Антички историчар Јордан у свом делу “Романа” говори о честим нападима на Римску империју у ВИ веку, у којима су учествовали Бугари, Анти и Склавини (Словени). Други аутори у вези са тим нападима наводе Хуне, Анте и Склавине. Произилази да су Хуне називали Бугарима и обратно. То не значи да су Бугари увек били Хуни, или да су сви Хуни Бугари. Приближно решење видећемо већ утолико, што је јасно да ни Хуни ни Бугари нису Германи. Користећи сведочанства разних аутора о истој ствари, може се установити садржај разних имена, која сваки од тих аутора користи. Али како ствар стоји са племенима на Балканском полуострву, које је данас, као што је познато, претежно насељено Словенима?

Званична историја каже да су овде живели Трачани, Илири итд, али нам није позната ниједна фраза трачанског или илирског језика. Речи које историчари сматрају трачанским крајње су спорне и нису доказане. Ако је веровати историчарима, процес словенизације Балкана није тако дуго трајао. Почео је наводно у VI веку и практично је завршен у VII веку. Не треба заборавити да је процес словенизације неутрализован процесима хеленизације, латинизације и, најзад, туркизације. Зар су тек тако, без трага, могли ишчезнути језик или језици великих народа? Наравно, не одричемо постојање древних народа несловенског порекла на Балкану, али се не можемо сложити с тим да су се Словени сразмерно касно овде појавили и потпуно затрпали аутохтоно становништво Балкана. Не можемо се сложити из разлога што истражујући све периоде словенске инвазије на Балкан, нигде не налазимо потврду да су се Словени насељавали на Балкан. Сви упади са севера су се завршавали на исти начин: или су нападачи бивали одбијени, или су се, награбивши колико су могли, враћали назад преко Дунава.

Status quo ante bellum

Основни фактор “словенизације” Балкана био је очито присуство древног словенског становништва, чему у прилог говоре пре свега географски називи, од којих је већина словенска. До тога је могло доћи на два начина: или су Словени заузимали ненасељене просторе, па су морали рекама, речицама, потоцима, шумама, да дају своје називе, или су ти називи постојали од давнина. Ако бисмо прихватили важећу теорију о продору Словена на Балкан у VI веку, суочили бисмо се са чињеницом да они нису стигли на насељени простор. Значи, постојало је локално становништво, па самим тим и локални географски називи. Никада и нико се током историје није бавио мењањем ситнијих географских назива. Победници и освајачи мењали су имена најзначајнијих пунктова, којих је могло бити на десетине. Стотине и хиљаде ситнијих назива су настављали да постоје. То исто видимо и у Средњој Европи, где словенским називима обилује читава Немачка, при чему нам је овде процес германизације Словена потпуно познат. Контра-аргумент присуству Словена на Балкану, као аутохтоног елемента, било би изражено присуство и утицај трачанског језика на локалне словенске називе, али тога нема.

Сва словенска племена, као и племена другог порекла на Балкану, била су столећима потчињена Грчкој, Риму, Византији, носећи притом имена: Илири, Македоинци, Трачани... Та племена су се постепено развијала и уздизала у државном смислу, као одраз катастрофалног опадања политичког значаја Рима и Византије. На крају су и балкански Словени изградили сопствену државност, али не одједном, него постепено и кроз борбе с променљивим успехом. Тај многовековни процес се завршио повратком на “статус љуо анте беллум, с тим што је јарам Грка и Римљана био збачен.”

- nastavak sledi-
.

Ovaj post je izmenjen!
Možete pogledati prethodne verzije...
 Nazad na vrh »
lazicmaja
Gost

 Poruka Poslao: 17 Jan, 2009 21:44 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Прећутана документа словенске писмености

Истовремено са свим овим чињеницама и историја развоја писмености Словена стоји у блиској вези са њиховом општом историјом. Међутим, већ по правилу, бројна документа словенске писмености историчари или датирају у каснију епоху, или прећуткују, или једноставно проглашавају фалсификатом, чиме историја остаје сиромашнија него што јесте, а њен развој се успорава. Као корпусу доказа словенске писмености пре појаве Ћирила и Методија, опет се обраћамо “Велесовој књизи”, где налазимо податак да је бугарски калуђер Храбар своје дело “О писменима” написао не касније од X века, јер је у њему навео да су још живи неки који су познавали Ћирила и Методија. Штавише, калуђер Храбар је разликовао два степена словенске писмености: 1) до прихватања хришћанства и 2) после примања хришћанства, када су Словени почели да пишу латинским и грчким словима. Ишчитавајући даље “Велесову књигу”, а идући све даље у прошлост наилазимо на “Храбануса Мавруса (776-856), који је био архиеписком у Мајнцу и у свом делу о језицима саопштава да је нашао слова филозофа Етика, по народности Скита. О Етику је познато да је био Словен, да се родио у Истрији и да је у првој половини ИВ века начинио слова за словенско писмо, али да та слова нису слична глагољичким. Етик је био угледан научник и познато је да је блажени Јероним преводио његову књигу о космографији.

Дакле, још у IV веку, учени људи као што су Етик, Улфила и Јероним, писали су за Словене различитим, словенским писмима. Било је сигурно и других, али у званичним научним историјама о томе нема ни речи.

Да су Словени имали своју азбуку, можемо сазнати и из Житија светог Јована Златоустог 389. године, где каже: “Скити (које судећи по многим доказима можемо сматрати словенским племеном), Трачани, Сармати, Индијци и сви они који живе на крају света, преводе реч Божју на своје језике”.

Основано сматрамо да је код Словена (и то не само код једног словенског племена) постојала сопствена писменост, која није била примитивна, јер је превођење богослужбених књига подразумевало високи ниво културе и писмености. Разумљиво је, такође, да словенска писменост није била истоветна. На разним местима и у различито време тај проблем је решаван различито, па је о томе остајало мало трагова. За жаљење је што се то наслеђе не проучава како би се добила јаснија слика развоја словенске писмености у прошлости. Савремену филологију одликује необична супротстављеност мишљења и ускост основе научног материјала. Као да се покушава створити представа како је све већ познато и проучено, а заправо није тако. Недопустиво да се наука и даље врти око питања као што је: колико хиљада цртица може да стане на врх игле.”

Заиста, као да се све уротило против Словена, њихове прошлости и културног нивоа за који је писмо, барем по данашњем мишљењу, високи фактор степена развијености једног народа. Историја Словена и даље чека да буде откривена, а дотле ће Словени – како је то добро приметио Бранко Вукушић – и даље остати “Индијанци Европе”.

Vesna Pešić
 Nazad na vrh »
lazicmaja
Gost

 Poruka Poslao: 18 Jan, 2009 21:12 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Evo nekih citata, a istovremeno i pisanih dokumenata o poreklu Srba :

"Срби, овај народ је један од најстријих и највећих на свету"
Chalkondyles I p. 34,9-36,13

"Погледајте, ја доводим из даљине један народ изнад вас, кућо Израел, један издржљив и жилав народ је то, један прастар народ".
Јеремија V. 15-17 ,Срби у Библији

"То значи да су се првобитни народ страре Грчке са досељеницима, који су са временом са севера упадали на полуострво, претопили"
R.Rogora "Историја Грка"

"Култура око 3500-2500. пре Христа у Македонији, је била само један део оне у Тесалији, Тракији, Трансилванији и Скитији. Ова култура је била део прастарог народа који је дошао са севера"
P.Kloche, J.Деретић

"Већ око 3500. пре Христа, култура из Подунавља и Јужне Русије, шире се у Тракију, Македонију, Тесалију и даље лагано до Леукада, Фокије, боетије, и до Коринтског залива."
G.Gloc, Ј.Деретић

"У Грчкој, на копненом делу (Пелопонез и Егеј), се шире пре доласка Грка (почетком 2000 год. пре Христа) и његовог каснијег ширења, чак и за време микенског доба, говорио други пра историјски језик."
Лексикон Античких народа

"Овај рани хеленски свет, три хиљадитих година пре Христа, који је захваљујући археолошким и филолошким закључцима, до одређене мере нама осветљен, морао је бити под извесним утицајем севера."
H.Brave "Рано време Грка", 1963

"Појавом бандкерамичких елемената, око 2200 година пре Христа, који под утицајем насељеника са севера насташе, означава почетак једне нове епохе. Она се протеже до 1700. пре Христа, и доводи до првог златног времена критске културе."
Проф.др Р.Пешић"Оптужујем ћутање",2003

"Сви бели народи између Архипелага и Инда су дошли побетнички из Европе, и овај покрет "Белих" je највећа светска тема антедилуванске историје, чији почетак "Genesis" прво у Јерменији препознаше, и источно према Индији, и јужно према Бабелу спроведоше."
Dr Otto Hennen "Општа историја од правремена до данашњих дана" 1847.

"О овом народу каменог доба, старе Грчке, само се мало зна, осим да су њихове мртве, сахрањивали испод пода своје куће. Филолошка истраживања доводе до сумње да они нису говорили Грчки. Они оставише каснијим становницима имена места и остатке од појмова негрчког порекла, међу њима и имена (значења), за смокву, пасуљ, чемпрес и море, Чак имена винове лозе и маслине, које су од дивљих биљака произведене, потичу од њих."
"Митологије човечанства"

"До прастарог доба грчког народа не достиже ни једно сазнање, ни једна јуначка песма. Шта више, и свест да се њихова отаџбина мора тражити изван Хелас-а, се Грцима у историјско време изгубила. Они су себе многоструко сматрали аутохтонима, што је у противречности, јер су знали да су Пелазги и Кари Старији народи те земље. Што модерне науке о хеленском времену верују да знају, базира се на резултатима прастарих филолошких и топографско насељеничких истраживања: она су у појединостима различитих значења и ослонца. Досељавање праочева у земљу којој они дадоше име, стоји без сумње у вези са пореклом народа у ареалу између северног Подунавља и Карпата."
H.Bengstor "Грчка историја",1960

"Археолошка истраживања В.В. Хвојке у области Дњепра и Дњестра открила су богат културни садржај неолита, познат у археологији као "Трипољска култура". На основу свестране анализе садржаја ове културе које су извршили Хвојка, а касније Руденко, Т.С. Песак, Н.Н. Герасимов, Ф.К. Черниш, Б.В. Горниг, дошли су до закључка да је носилац те културе био седелачки земљорадничи народ, и да се у њему могу видети само наши преци Праловени (Протословени), који су предходили и преживели на нашем терену све до сада, позната померања и најезде других туђих племена, а чији су потомци одржали у својој власти крајеве својих предака до данашњег времена. У својим даљим закључцима угледни археолог Хвојка, између осталог, истиче да се почетак "Трипољске културе" може датирати на 3500 г. пре Христа. Општим типом својих стварних споменика, и основама социјалног уређења, који се по њима могу установити, на најтачнији начин повезују ову културу са културама у доњем Подунављу, на целој територији балканског полуострава, са тесалијом, и најстаријим културним центрима Средоземног мора - с микенском и критском, а на истоку с Малом ААзијом. Ово је дало основу многим археолозима да означе "Трипољску културу" као пред микенску."
Проф. др. Р.Пешић "Трагом аутохтоности Словена на Балкану", 2003
 Nazad na vrh »
lazicmaja
Gost

 Poruka Poslao: 29 Jan, 2009 22:17 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Центар за Палеословенска Истраживања

Центар за палеословенска истраживања континуитет је идеје Института за истраживање словенске цивилизације, насталог у Новом Саду 1990. у иницијативи српског палеолингвисте професора др. Радивоја Пешића. После скоро десетогодишње паузе, по смрти професора Пешића, у Издавачкој кући »Пешић и Синови«, рад и идеје овог Института обновљени су на методама мултидисциплинарних научних истраживања, на основу анализа утемељених још од стране професора Пешића, а које подразумевају:

1.
Да је словенска историографија у прошлом и овом столећу, а нарочито последњих педесет година била под снажним утицајем нордијске историјске школе и програмским притиском или самооптерећењем идеолошким и политичким захтевима тренутка у истраживању и презентовању историјских чињеница које су могле бити прилог свестранијем и научно заснованом расветљавању словенске цивилизације.
2.
Да су многе институције, махом просветног и научног карактера, онемогућавале или одрицале целисходност другачијег приступа, али и усамљених истраживачких напора који су излазили из оквира догматских схватања науке и дневно-политичких интереса арбитара и јединих тумача историјских истина, а све у служби владајуће идеологије и дневних политичких интереса на штету неприкосновених историјских истина.
3.
Смишљеним занемаривањем важности извесног дела историјског извора и грађе, индолентним односом према истраживању нових извора и грађе, који би суштински изменили иначе артифицијелну слику историје, сталним одлагањем реализације једног озбиљнијег истраживачког програма, настао је један морални однос извесних надлежних научних институција, који је ослободио простор за појаву анемичних исконструисаних и јалових теорија с једне стране, и појаву псеудонаучних, дилетантских хипотеза с друге стране, што је паралисало стваралачко истраживање, умртвило прави научни рад и нанело ненадокнадиве штете на подручју образовања и ширег јавног информисања.
4.
Овакво стање довело је до драматичних последица и у науци и у општим друштвеним и историјским токовима што је било експлоатисано у интересу нових политичких и политиканских пројекција, да би поново паралисало слободан научно-истраживачки рад грубим фалсификовањем историјских истина и провидним обећањима о поступању реализације новог истраживачког програма, већ познатих шаблонизованих модела и овом приликом искључиво право на време, начин и научно-истраживачке снаге са већ познатим научно-моралним квалитетима.

Имајући то у виду, у новим условима и променама, Центар за палеословенска истраживања је усмерио свој програм у следећа два основна правца:

1. Извршити темељну анализу конструисаних теорија са свим последицама које су оне произвеле. Учинити продор до нових извора и откривање правих, научно утврђених али одбачених, прикривених или фалсификованих истина које би могле дати вернију слику развоја словенске цивилизације.
2. Слободно истраживање и приказивање нових историјских извора и грађа осмишљено трансисторијском оријентацијом и мултидисциплинарним приступом уз дужно уважавање досадашњих резултата ван догматских и дневно-политичких оквира, и вредновање нових напора свих категорија заснованих на строго научној законитости у циљу откривања нових светлости словенске цивилизације и правог значаја њеног доприноса у развоју универзалне цивилизације.

Богата историја словенске цивилизације, која траје преко пет хиљада година данас се веома сложеним искушењима и изазовима. Деценијама подвргавана псеудонаучним реконструкцијама словенска цивилизација данас је историјски присутна осакаћена својим суштинским вредностима у времену и простору. Многе епохе словенске цивилизације још су непознате, о многима се зна тек по нешто, а многе се интерпретирају на основу искривљених и фалсификованих чињеница. Такво стање у науци о словенском свету доводило је до катастрофалних последица у развоју универзилане цивилизације. Најновија разарања која доживљава словенска цивилизација данас и овом приликом очигледна су потврда злоупотребе науке. Из ових сазнања настала је потреба за интердисциплинарним истраживањем словенске цивилизације, заснованом на универзалистичким начелима науке ослобођене догматских приступа и умишљених циљева. Слободно коришћење свих постојећих извора и методолошко-истраживачких инструмената је важан услов чије је испуњење неопходно. На тим принципима је утемељен и рад Центра за палеословенска истраживања у Београду, који је основан као невладина институција за истраживање и заштиту словенске цивилизације.

Делатност Центра одвија се и организовањем научних скупова, школа из појединих дисциплина, као и археолошких истраживања, а Центар окупља све појединце и организације заинтересоване за учешће у некој од тачака изложених у свом програму.
 Nazad na vrh »
TATA SINANA
Duhovni učitelj


Pridružio: 24 Jun 2008
Poruke: 2805
Lokacija: Negde oko duge

 Poruka Poslao: 01 Feb, 2009 22:38 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Evo jednog linka koji je na "Bogumilima "postavio Jazz08.
Pogledajte ga dobro ima na njemu skeniran Milojeviceve Obredne pesme Srba...
To bi ja stavio na glavnu stranu sajta Objave kao knjigu ...
Da se obratim admin info-sta mislis lazicmajo?

http://www.prosvetljenje.net/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=27
_________________
Dela i jedino dela su ona koja dele bica ...
Na ona koja imaju znanje i ona koja ga jos uvek nemaju...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
lazicmaja
Gost

 Poruka Poslao: 02 Feb, 2009 11:42 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Znam za tu knjigu i ako adminofob (skraćenica za fobiju od administracije Very Happy ) misli da može da se postavi kao knjiga, ja sam apsolutno za to, mislim da bi sajtu to samo koristilo. E sad koliko će biti čitana, to je drugo pitanje, ovde je opšte - prisutno oduševljenje populističkom new- age literaturom, a obredne kalendarske narodne pesme sa ostacima stare religije Srba, koliko vidim, nisu neka popularna literatura. Ne znam šta administratoru odgovara? pozdrav.
 Nazad na vrh »
IIpotoMajctop
Urednik


Pridružio: 30 Avg 2008
Poruke: 1296
Lokacija: Podunavlje

 Poruka Poslao: 02 Feb, 2009 11:52 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Чекајте бре људи!

Oвај сајт, а и pdf су од нашег форумаша Gwydion-а којег су многи овде испрозивали - ред је њега прво да питамо.

Ипак хвала Дајбог на линку, а хвала и Gwydion-у што је ископао и скенирао ову вредну књигу.

Bravo!
_________________
Моје племе сном мртвијем спава...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
Aleksandra-Caca
Mesija


Pridružio: 23 Sep 2008
Poruke: 4803
Lokacija: U srcu svetlosti

 Poruka Poslao: 02 Feb, 2009 11:58 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Protomajstor ::
Чекајте бре људи!

Oвај сајт, а и pdf су од нашег форумаша Gwydion-а којег су многи овде испрозивали - ред је њега прво да питамо.

Ипак хвала Дајбог на линку, а хвала и Gwydion-у што је ископао и скенирао ову вредну књигу.
Bravo!
Twisted Evil
Razz Razz Razz
Razz Razz Razz
Razz Razz Razz
prekini da me zasmejavaš , nestaško jedan Laughing Laughing Laughing
_________________
"APO DIPO BHAVA" - BUDI SAM SEBI SVETLOST
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
lazicmaja
Gost

 Poruka Poslao: 02 Feb, 2009 12:07 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Meni se sviđa koncept sajta Prosvetljenje i mislim da su teme pametno sistematizovane i grupisane, ali Gwydion je svoje mišljenje o ovom sajtu jasno rekao i ne očekujem od njega nikakvu saradnju po tom pitanju, a i knjiga je dostupna na internetu, a možda je i ovaj link dovoljan, ne vidim da su teme nešto posećene. Meni su obredne lirske pesme Srba veoma interesantne, naročito kraljičke i koledarske. E sad čemu raprava na tu temu. Možda bi o dodolskim mogla Caca nešto da kaže, pošto ima uticaj na vremenske prilike Wink
A Gwy nije "iskopao" ovu knjigu, duže vreme je ona predmet proučavanja u određenim krugovima. Možda je skenirao, ne znam.
 Nazad na vrh »
talerman
Glavni urednik


Pridružio: 11 Jun 2008
Poruke: 4822
Lokacija: Kina

 Poruka Poslao: 02 Feb, 2009 12:13 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Ja sam se ukljucio na sajt Prosvetljenje kada sam dosao i na Objave. Na Prosvetljenju ima dosta umnih ljudi. Medjutim, tamo je nametnut previse ozbiljan ton. Kao da svako tamo sprema u najmanju ruku doktorsku disertaciju. Meni je zao zbog cega je Gwydion postupio kako je postupio kada je ovde uleteo kao izrailjski bombas samoubica. Cak sam i pesmicu posvetio njemu. Ali, posle tog njegovog izgreda, meni je jako tesko da ponovo odem na forum Prosvetljenje. Bice mi za to potrebno malo vise vremena. Bice mi potrebno da sastavim doktorsku disertaciju pre toga.
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
IIpotoMajctop
Urednik


Pridružio: 30 Avg 2008
Poruke: 1296
Lokacija: Podunavlje

 Poruka Poslao: 02 Feb, 2009 12:23 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

Прегледао сам pdf и на крају пише url његовог сајта, тако сам схватио да га је он тај начин заштитио и скенирао - хоћу рећи, стало му је.

Довољан је овај Дајбогов линк...

Ја нисам раније наишао на ту књигу, а и знам да није репринтована преко 100 година.
Већ сам раније рекао како сам купио књигу са том темом - пре пар месеци је изашла.
У уводу те књиге пише да су аутори међу којима је и један монах пронашли ову неувезану (и ваљда необјављену) књигу фебруара 2004. у библиотеци манастира Бођани.
_________________
Моје племе сном мртвијем спава...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
Aleksandra-Caca
Mesija


Pridružio: 23 Sep 2008
Poruke: 4803
Lokacija: U srcu svetlosti

 Poruka Poslao: 02 Feb, 2009 12:28 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

lazicmaja ::
Možda bi o dodolskim mogla Caca nešto da kaže, pošto ima uticaj na vremenske prilike Wink


Sa tog "poroka" sam se skinula Laughing
Ali , imam drugaricu koja vodi hor duhovnih , izvorskih pesama ( stare Srpske , Bugarske , Rumunske , čak i Vizantijske pesme pevaju ) , oduševili bi se kada bi ih čuli uživo kako pevaju !
Pričala mi je da je sa još dve drugarica pokušala da dodolskom pesmom prizove kišu - i uspelo im je iz par pokušaja , čim su ukapirale da glas trebaju da stacioniraju prilikom pevanja u zadnjem delu glave ... inače , npr . za pevanje Bugarskih pesama im je glas u nosu , pa kod nekih drugih pesama - u stomaku , ili grlu ... ne umem lepo da objasnim , ali se nadam da ste uspeli da me razumete šta sam htela da kažem Very Happy

Pozdrav ! Pozdrav Srce si!
_________________
"APO DIPO BHAVA" - BUDI SAM SEBI SVETLOST
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
TATA SINANA
Duhovni učitelj


Pridružio: 24 Jun 2008
Poruke: 2805
Lokacija: Negde oko duge

 Poruka Poslao: 02 Feb, 2009 17:45 pm    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

E, Caco mi prizivali kisu sa nekim drugim pesmama-nisu dodolske nego onako iz srca i uvek nam je uspevalo...
Mozda je stvarno fora u tome da smo i mi to radili iz zadnjih reznjeva????
MAda slucajno naravno?
_________________
Dela i jedino dela su ona koja dele bica ...
Na ona koja imaju znanje i ona koja ga jos uvek nemaju...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 18 Maj, 2009 00:07 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

NAJSTARIJI POMENI SRBA NA ANTIČKIM KARTAMAMalo koja tema iz istorijske nauke je tako drastično podelila naučne krugove kao što je to slučaj sa najstarijom istorijom Srba. Dok su jedni istrajavali u odbrani svojih zvanja braneći zvanični stav SANU da su Srbi ogranak južnoslovenske skupine koja je u periodu između 6.- 7. stoleća došla na Balkan iz područja Kavkaza, drugi su iznosili nova saznanja uglavnom dokazujući da su Srbi mnogo stariji od navedenog perioda što je znalo da poprimi oblike parodije. Usled nedovoljne ili slabe argumentacije svojih stavova , pa i preslobodnih izjava , nastala je šala Amebe pa Srbi. Naravno, ni ova tvrdnja nije tačna; ona je najubojitije oružje protivnika priče o najstarijoj istoriji Srba.
Šta su činjenice, na kojima se bazira svako naučno istraživanje ? Činjenice, u vidu istorijskih izvora, potvrđuju da su Anti, Veneti, Sklavini, Tribali, Dalmati , Dačani, Skiti ...i mnogi drugi bili različiti nazivi za Srbe. Svim ovim imenima još vizantijski pisci nazivaju vladare iz doba dinastije Nemanjića pa tu nema nikakvih nejasnoća. Postavlja se opravdano pitanje – jesu li oni pogrešili ili su, na osnovu starijih dokumenata, ispravno činili nazivajući Srbe različitim imenima ?KADA MAPE PROGOVORE

Ukoliko uzmemo u obzir da su najprecizniji pokazatelji boravka nekog naroda na određenom prostoru toponimi karakteristični za jezik dotične jezičke grupacije, u tom smislu mape možemo shvatiti kao svojevrstan popis naroda u tada poznatom svetu. Mogućnost greške je , u ovim slučajevima, svedena na veoma mali procenat. Ista mapa nam može potvrditi prisustvo Srba i potpuno odsustvo Albanaca ili Hrvata na određenom prostoru. Mape nam jednostavno pružaju najbolji uvid u etnički sastav određenih područja i zbog toga im se i najviše veruje.
Navešćemo samo neke od potnatijih kartografa iz perioda 1.- 4. vek koji su u svojim radovima ostavili podatke o rasprostiranju Srba širom tada poznatog naseljenog sveta.POJTINGEROVA MAPA( primerak iz Narodne biblioteke Srbije )

Ova mapa sveta je kopija jednog rimskog itinerara iz 3. veka posle Hrista. Nama je poznata preko kopije iz 13. veka, pronadjene u benediktanskom manastiru Tegernze u Bavarskoj a ime je dobila po nemačkom humanisti Konradu Pojtingeru koji se spremao da je objavi i prvi je izneo u naučnu javnost. Ova mapa je dužine 7 metara i donosi nam podatak da se oko današnjeg Skadra (Albanija) nalazilo naselje Pons Servili . Dugo je pokušavano da se ovo ime objasni grubom etimologijom da je to bio put kojim je išlo roblje ( lat. Servus, i – rob) kao da drugim drumovima sveta nije vodjeno roblje pa ipak nisu dobili ovakav naziv.
Na Pojtingerovoj mapi još je vidljivo naselje Vendenis na današnjem Kosovu i Metohiji koji , zajedno sa Pons Servili, danas svedoči o ranom postojanju Srba tamo gde ih danas ima sve manje.KLAUDIJE PTOLOMEJ

Aleksandrijski geograf Klaudije Ptolomej donosi prve kartografske prikaze srpskih naseobina . Stvarajući svoju kartu sveta sredinom 2. stoleća posle Hrista, Ptolomej se u velikoj meri oslanjao na kartografske podatke Marina iz Tira (100. godine posle Hrista) . Ptolomej na svojoj mapi, na teritoriji Balkanskog poluostrva, navodi toponime nesumnjivo srpskog porekla. Tako se nedaleko od današnjeg Siska nalazi Serbinum , na kartama Rimskog carstva nazvan i Servitium. Na ovoj karti Srbi su zabeleženi kao Veneti. Tako se nedaleko od Kupe nalazi naselje Vendum a oko današnjeg Lipljana Vendenis . Šire gledano, Ptolomej imenom nalazi Srbe ( Serboi) u oblasti Kavkaza, a taj podatak potvrđuju i drugi kartografi pre njega (Pomponije Mela i Plinije Stariji ).
Južno od prostora današnje Srbije i Balkanskog polutotoka , Ptolomej beleži u Mauretaniji blizu maolazijskog grada Cezareje srpski grad Serbetos - Serbetis . O ovom mestu pisali su Miliš Milojević, Sima Lukin – Lazić i Olga Pjanović koji su došli do zaključka da su Srbi sa ovih prostora severne Afrike prešli na Ibersko, Apeninsko i Balkansko poluostrvo.
Nedaleko od ovog grada nalazi se poznato Serbonijsko jezero o kome nam podatke ostavljaju Herodot i Diodor Sicilijski . Opisi ove dvojice pisaca su istovetni – jezero je duguljastog oblika s time što Diodor naglašava da je dubina jezera ''čudnovata''. O njemu Diodor još piše: '' Tako se površina jezera stapa u jedno s terenom koji ga okružuje i kako više pogledom oka ne može da se razlikuje, cele vojske, čije vodje ovo mesto nisu poznavale, nestale su udaljivši se sa pravog puta''. Za ovo jezero Ptolomej kao da nije znao. Ali , da se vratimo na prostore balkana.
Ptolomej beleži na svojoj karti na obalama jugoistočnog Crnog mora grad Srbicu ( Serrbanissa) s tim što je , u nemogućnosti da napiše glas – c , kojeg u grčkom nema, upotrebio kao ekvivalent dva – ss.
Da ne postoji ni jedna druga sačuvana mapa osim Ptolomejeve opet bi se otvorila brojna pitanja u vezi sa navedenim toponimima. Jer topnimi koji upućuju na Vende nalaze se širom danas poznatog sveta i uvek su direktno povezani sa Srbima. Klaudije Ptolomej je pod Vendima podrazumevao Slovene koje beleži uz zapadne obale Baltičkog mora dok je za Germane uobičajeno da Srbe nazivaju Vendima, Vindima baš kao što će Germani , samo za Srbe, postati Nemci – oni koje Srbi ne mogu razumeti. Te iste Vende Polibije smešta u prioblani pojas Jadranskog mora , zapisujući sledeće:
'' Oblast uz Adriju naselilo je drugo, veoma staro pleme, zovu se Veneti i po običajima i odeći se malo razlikuju od Kelta ali govore , drugim jezikom.''POMPONIJE MELA


Čitavo stoleće pre Ptolomeja dragocene podatke o geografskom položaju Srba u prikavkaskom basenu ostavio je Pomponije Mela , rimski geograf, koji je 43. godine posle Hrista napisao delo u tri knjige pod nazivom Opis zemlje. Ovo delo nam donosi saznanja daleko starija od samog Mele i u njemu se, pored ostalog, na istočnom crnomorskom primorju navode , pored ostalih i plemena pleme Serri . Ovim imenom se na mnogo mesta označavaju upravo Srbi. Na ovom prostoru još je Herodot određenu planinu nazvao Monte Serrorum (ili, u slobodnom prevodu, Srpska planina) a ona bi se mogla locirati kao današnja planina Balkan. Nešto južnije Herodot navodi još jedan toponim (Tribalska ravnica ) koji upućuje na Srbe koji su dugo vremena u različitim izvorima nazivani Tribalima. Mnogi proučavaoci Herodotovog dela jednoglasni su u zaključku da pojam Tribalska ravnica podrazumeva Podunavlje i Srem .
Zanimljivo je da pleme Serra, Serba mnogi istraživači smeštaju između severozapadnog Kavkaza i istočne obale Azovskog mora što u potpunosti odgovara Plinijevom geografskom smeštanju Srba koje navodi kao Serbi, Serrei . Dakle, podaci koje su naveli Pomponije Mela u Opisu zemlje i Plinije Stariji u delu Istorja prirode , a oba autora su živela i stvarala u 1. stoleću posle Hrista, dovode nas do saznanja da su Srbi bili na prostorima Balkanskog poluostrva i šire još pre Hrista !PLINIJE STARIJI


Plinije Stariji (1.stoleće posle Hrista ) sačuvao je mnoge toponime vezane za Srbe i njihova naselja. Tako on na Balkanskom poluostrvu pronalazi mesto Serbinum u Panoniji , Vendum na gornjoj Dravi kao i Serretes i Oserriates na Savi. Tomo Maretić povodom Plinijevih Veneta oko Visle kaže da dda je '' sasvim sigurno da Plinijevi Venedi znače samo jedan ogranak slavenskog naroda'' . Pored lokalizacije Veneta oko Loare u Galiji, jasno je da o Venetima u Gornjem Jadranu – uključujući provinciju Venetia sa glavnim gradom Venecijom predstavlja srpsku naseobinu. Sa svoje strane, Tacit beleži u delu '' Germanija'': '' Ne znam pouzdano da li da Peukine, Venede, i Fine ubrojim u Germane ili Sarmate '' Pa ipak, Plinije je , pored mesta Serbinos u Panoniji dokumentovao slične toponime u Zakavkazju (Servii) kao i Mesopotamiji. Plinije nam je ostavio i saznanje o postojanju srpskog grada na Krimu (Sarbacon) kao i o naselju Serberion – u koje se nalazilo na ušću Dona u Azovsko more. Saznanja Plinija i Ptolomeja korišćena su pri izradi Ortelijusove karte Panonije i Ilirika iz 1590. godine.


PROČIŠĆENjE


Svakako da je svaki iole ozbiljniji istoričar bio upoznat sa ovim podacima jer za njih svako zna. Treba naglasiti da se , zapravo , ovde ne radi o nepoznavanju podataka koje smo izneli u vrlo oskudnom obimu, već o ignorantskom stavu pripadnika jedne istorijske škole koji su sva, pa i najviša zvanja – akademika, dobili na pretpostavci da je južna skupina Slovena naselila Balkan u 6. i 7. veku. Iako je novih dokaza o još starijoj istoriji Srba, svedoci smo, iz godine u godinu sve više, još uvek se u udžbenicima deca podučavaju netačnosti o seobi naroda.
Istorijska nauka na svetskom nivou vapi za ponovnim iščitavanjem i tumačenjem istorijskih izvora i u većini slučajeva to je problem koji se rešava u hodu. Naša nacionalna istorija ima potrebu za najhitnijim mogućim rezovima jer su Srbi, po ko zna koji put , u jednoj parodičnoj situaciji: dok se skoro svi narodi Evrope i sveta trude da na svaki način sebi obezbede što dublje istorijske korene pa makar ih i nemali, Srbi se, sa druge strane , odriču dobrih 1500 – 2000 godina sopstvene istorije.( Sa ovim podatkom se neće složiti mnogi, mišljenja sam da je srpska prošlost još dublja)
Na taj način, srpski narod je sebi obezbedio ulogu mladog naroda koji kuca na vrata velikih naroda očekujući da bude , kao takav, od takvih, primljen u Evropsku zajednicu što je samo po sebi PARADOKS.
Srpskoj istoriji i , posebno, srpskim istoričarima, predstoji jedno veliko pročišćenje kako bi napokon isplivala prava istorija Srba na videlo, i bila stavljena pod okrilje institucija. Kao što smo u ovom radu videli, za tako nešto definitivno ima materijala i potrebe.http://www.nebojsa.ozimic.9f.com/rich_text_5.html
_________________
Jednom se živi, ali večno...


Poslednji put izmenio Vesna dana 13 Sep, 2009 22:21 pm, izmenio ukupno 5 puta
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vesna
Glavni urednik


Pridružio: 08 Jan 2008
Poruke: 4177
Lokacija: Beograd

 Poruka Poslao: 20 Maj, 2009 02:44 am    Naslov:
Odgovoriti sa citatom

...

PREUZETO SA : http://www.dejanlucic.net


ZABRANJENA ISTORIJA SRBA -Dr Jovan Deretić

Vatikan i sve ono što se krije o Srbima, kao sjajnom narodu

Pogledajte ove video snimke od Jovana Deretića. Izuzetan video.
Ovo su šokantne iznesene stvari. Veoma interesantno.

Ne traje dugo, snimci su po 10 min.


Prvi deo:

http://au.youtube.com/watch?v=KfyElc9KpXI
http://au.youtube.com/watch?v=8zd9omxb5 ...
http://au.youtube.com/watch?v=OsDcRzLoB ...

Drugi deo:

http://au.youtube.com/watch?v=3pIIbO5K_Xs
http://au.youtube.com/watch?v=1bCShS5kb ...
http://au.youtube.com/watch?v=JxWQPT9Lb ...

Treći deo:

http://au.youtube.com/watch?v=bZzZ1BYpx ...
http://au.youtube.com/watch?v=_NWmgi6Re ...
http://au.youtube.com/watch?v=REyoRQpBaHo
http://au.youtube.com/watch?v=wK1ooyb9n ...


http://www.dejanlucic.net/Lat/Vatikan___CLIP_latinica.html
.
_________________
Jednom se živi, ali večno...
 Nazad na vrh »
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
www.OBJAVE.com forum » SLOVENI - RELIGIJA, ISTORIJA
Ovaj forum je zaključan i ne možete pisati, odgovoriti ili menjati teme   Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeci
Strana 1 od 8

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Neke srodne teme
 Teme   Odgovori   Autor   Pogledano   Poslednja poruka 
Nema novih poruka JAHAČI APOKALIPSE 583 ENEMOON 379636 23 Avg, 2011 19:53 pm
ENEMOON Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka DUHOVNOST za početnike..a i one koji misle da to nisu 111 5.element 83110 16 Dec, 2010 06:55 am
Sara Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Deset Božijih Zapovesti- DRUGA ZAPOVEST 139 Vera Bojičić 89808 17 Apr, 2010 23:33 pm
woman Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka SVETA ZNANJA - MESTA MOĆI - dr sci. Ljubiša Stojanović 64 drugar 64256 17 Apr, 2010 13:58 pm
drugar Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka KYMATICA - KIMATIKA - film koji treba obavezno pogledati!!! 3 ENEMOON 24047 21 Sep, 2009 18:50 pm
Giba Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka IZVODI IZ OBJAVA 73 plavizrak 62089 25 Apr, 2009 23:40 pm
plavizrak Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zimski začini koji griju tijelo i duh 0 Vakan Tanka 20475 22 Jan, 2008 10:08 am
Vakan Tanka Pogledaj zadnje poruke
 
 
Home | Add to Favorites | Mapa sajta
 
 
Solaris 1.11 phpBB theme/template © 2003 - 2005 Jakob Persson (readme)(forumthemes/bbstyles)

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prevod by CyberCom