Moderatori: Svi aktivni urednici, Starcy
kosmička_beba napisa:Сабор светог архангела Гаврила
Овај велики архангел Божји празнује се 26. марта. На данашњи дан пак славе се и чествују његова јављања и чудеса кроз сву историју људскога спасења. Држи се да је ово славље установљено прво у Св. Гори у IX веку за време царева Василија и Константина Порфирогенитних и патријарха Николе Хрисоверга, а поводом јављања овога архангела у келији једној до Кареје, где је прстом по камену исписао песму Богородици Достойно естъ. Због тога догађаја ова келија се назвала и до данас назива келија „Достојно". У вези с овим помињу се и остала јављања архангела Гаврила, као: јављање Мојсеју, кад је овај чувао стадо Јоторово, којом приликом он је саопштио великом избранику Божјем како је створен свет и све остало што је Мојсеј после записао у књизи Постања; јављање пророку Данилу и саопштење тајне о будућим царствима и о доласку Спаситеља; јављање св. Ани и обећање, да ће родити кћер, преблагословену и пречисту Деву Марију; многократно јављање св. Деви, док се ова бавила у храму јерусалимском; јављање Захарији првосвештенику и саопштење о рођењу Јована Претече и кажњавање истога немилом зато што није поверовао речима његовим; јављање опет св. Деви у Назарету и саопштење благовести о зачећу и рођењуГоспода Исуса Христа; јављање праведном Јосифу; јављање пастирима код Витлејема; јављање самом Господу у врту Гетсиманском, када је он Господа као човека крепио пред страдање; јављање женама мироносицама, итд.
Shalom napisa:http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/foto-veliko-cudo-na-reci-jordan-na-zezal-patrijarha-teofila-sleteo-beli-golub-clanak-1661498
(FOTO) VELIKO ČUDO NA RECI JORDAN: Na žezlo patrijarha Teofila sleteo beli golub!
Shalom napisa:Srecan,srecan Djurdjevdan!
To je veliki praznik,mada nisam sigurna zasto,ali tako osecam..
Prema narodnom, običajnom računanju vremena, Đurđevdan je polutar godine: vreme se računalo od i do Đurđevdana. Na ovaj dan kuće se kite vencima od bilja i leskovog pruća, organizuju se Đurđevdanski uranci, a u istočnoj Srbiji i obredna manifestacija "Moltva pod Midžorom".
http://www.vesti-online.com/Vesti/Drust ... Jurdjevdan
P.S.Moj otac je umro prosle godine na Djurdjevdan,
a u nedelju proslu, cujem ga kako mi kaze "Sta radis?".![]()
Isti njegov glas i intonacija.Samo ja se zbunila i nisam odgovorila,moram da vezbam to,
da ne prekidam komunikaciju.Nije mi prvi put...
Sada je na boljem mestu.
Shalom napisa:Srecan,srecan Djurdjevdan!
To je veliki praznik,mada nisam sigurna zasto,ali tako osecam..
Prema narodnom, običajnom računanju vremena, Đurđevdan je polutar godine: vreme se računalo od i do Đurđevdana. Na ovaj dan kuće se kite vencima od bilja i leskovog pruća, organizuju se Đurđevdanski uranci, a u istočnoj Srbiji i obredna manifestacija "Moltva pod Midžorom".
http://www.vesti-online.com/Vesti/Drust ... Jurdjevdan
P.S.Moj otac je umro prosle godine na Djurdjevdan,
a u nedelju proslu, cujem ga kako mi kaze "Sta radis?".![]()
Isti njegov glas i intonacija.Samo ja se zbunila i nisam odgovorila,moram da vezbam to,
da ne prekidam komunikaciju.Nije mi prvi put...
Sada je na boljem mestu.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 1 gost