DNEVNIK DUHOVNE ZAPITANOSTI

1) Zna se šta je dnevnik, šta se i kako beleži u dnevniku.
2) Zna se šta je zapitanost nad nečim, nad nekom idejom, nečijom izjavom, nekim događajem.
3) Pretpostavljam da je jasno i šta bi to bila duhovna zapitanost, ili - zapitanost sa stanovišta duhovnosti.
4) Zašto - dnevnik duhovne zapitanosti?
5) Inspirisale su me brojne "čarke" i nekorektna sučeljavanja mišljenja na forumu.
6) Na FORUMU DUHOVNOSTI.
7) Nije problem ako JA mislim da vidim bolje od drugih. MOŽDA OBJEKTIVNO I JESTE TAKO.
8) ALI JESTE PROBLEM AKO ME NERVIRAJU DRUGI, KOJI NE PRIHVATAJU MOJU ISTINU.
9) Zašto bi me oni nervirali? Pa - neka misle onako kako misle, ja ću da mislim onako kako mislim. Objektivno - tu nema problema!
10) ALI, U MOJOJ SVESTI I U MOM UMU POSTOJI PROBLEM!!! U mojoj svesti i u mom umu javlja se reakcija iritiranosti time što drugi ne slušaju MOJU istinu, suprotstavljaju se MOJOJ istini, ne prihvataju MOJU istinu, ne slažu se sa MOJOM istinom!
11) EH, KAKVA BI TO HARMONIJA BILA, KADA BI SE SVI SLAGALI SA MOJOM ISTINOM!
12) Ako se zamislim nad svim tim - ako sam iole mudar, ja moram da priznam DA POSTOJI DEBELI PROBLEM NEGDE U MENI, U MOM UMU, U MOJOJ SVESTI!
13) A NE U DRUGIMA!
14) Mogu li drugi da misle drugačije, do onako kako misle, mogu li da vide stvari i probleme oko sebe drugačije do onako kako ih vide?
15) Ovde sam pokušao da demonstriram jedan tip rezonovanja...
16) Kao što rekoh - svakome se čini da najbolje vidi istinu...
17) Pitanje je: KOJA JE LOGIKA TAKVOG REZONOVANJA?
18) Da li je to takozvana zdravorazumska logika, koja se nekako spontano kod svakoga od nas formira, nezavisno od toga da li je išao u školu ili nije, da li je nešto čitao ili nije?
19) Ili je to logika koja se nekako formira na osnovu čitanja i usvajanja logike i ideja iz brojnih, raznovrsnih knjiga?
20) Ili je to, bar u duhovnosti, logika JEDNOG usvojenog duhovnog učenja?
21) Svako neka za sebe potraži odgovor.
22) Moja varijanta je: logika Učenja Visokih Bića Svetlosti. Tačnije - želeo bih da bude ta logika, jer ne znam u kojoj meri sam je usvojio i u kojoj meri je primenjujem.
23) Da li ja, OVOZEMALJSKA LIČNOST U SVESTI ODVOJENA OD BOGA, znam istinu, mogu da znam istinu?
24) JA, kao ovozemaljska ličnost koja se oslanja na znanja DO KOJIH JE DOŠLO ČOVEČANSTVO, KOJE JE U KOLEKTIVNOJ SVESTI ODVOJENO OD BOGA, nemam ispravne logičke orijentire.
25) A ja, kao ovozemaljska ličnost koja se trudi da usvoji principe Božanske Logike i da pomoću njih sagledava sva pitanja i sve probleme...?
26) Trudim se u ovom drugom smeru. Još jednom da naglasim - trudim se...TAJ DRUGI SMER BIĆE PRVA OSNOVA OVIH DNEVNIČKIH BELEŽAKA.
27) Druga osnova biće forma zapitanosti. Pozicija nekoga ko svoju zapitanost prenosi drugima, prenosi im podsticaje da se i sami zapitaju, A NE PRENOSI IM SVOJU ISTINU. Naravno, ne mogu se u svemu ovome izbeći i povremena, kraća moja tumačenja – ali težište nije u njima.
28) I, kao poslednje - FORMA DNEVNIKA PODRAZUMEVA ISKRENOST I OTVORENOST.
29) Iskrenost i otvorenost podrazumevaju rizik iznerviranog reagovanja drugih.
30) Na to računam, ali - svoje dobre i iskrene namere već sam objasnio.
31) Možda je sve to skupa deo duhovnih testova kroz koje treba obostrano da prođemo.
32) Takođe, želim da ovi zapisi, i uz eventualna iritiranja drugih, imaju korisno duhovno dejstvo.
33) Da ne želim tako nešto, ne bih gubio vreme sa ovim zapisima. Podrazumeva se da bi mi bilo lakše i jednostavnije da ne pravim ovakve zapise. Niti da bilo šta drugo pišem za ovaj sajt i forum. Ali, valjda, u svima nama postoje neki dublji, unutrašnji podsticaji...
34) I još nešto...
35) Sagledavanjem raznih tema, ideja, događaja, van foruma, te komentara poruka sa foruma, itd. - NE ŽELIM DA IZAZIVAM POLEMIKE. Naravno, ne bežim od njih.
36) Samo želim: a) da podstaknem druge da preispitaju ono što govore (pišu), da preispitaju svoje stavove; b) da pokušam da te podsticaje zasnujem na principima Božanske Logike (onako kako ih ja shvatam).
37) Možda ovakavi zapisi nešto uzburkaju i pokrenu u mnogima, a možda bude po principu - pas laje, a karavan prolazi. Neka bude onako kako treba da bude!
.