Uvod
1) Temu možemo najšire shvatiti, jer se sa mukama, trpljenjem, problemima, sudbinskim udarima, često neobičnim psihološkim dešavanjima, itd. u manjoj ili većoj meri, bar na našim prostorima, suočavaju svi.
2) Dakle, u temu, iznoseći svoja iskustva i mišljenja, mogu se uključiti i oni koji razmišljaju u okvirima istočnjačkih učenja, u okvirima objava iz nove duhovnosti, ili u okvirima zvaničnog hrišćanstva. (Zato tema i nema prvobitni predlog naziva “Transmutacija karme”.)
3) Mislim da poslednjih godina posebno, ali i poslednje dve decenije, nezavisno od duhovnog smera, i nezavisno od toga da li su uopšte naklonjeni duhovnosti, svi osećaju ono što sam nabrojao u tački 1).
4) Svako može da navede svoja iskustva, svoje probleme, naravno, do granice do koje su oni za druge, i da navede svoja tumačenja tih problema. DAKLE, RAZMENIMO SVOJE MUKE I RAZMENIMO SVOJA SHVATANJA NAŠIH MUKA.
5) Ovo može da bude vrlo značajno. Ako čovek ima nekakve orijetire dok mu se nešto loše dešava – neće mu se muke olakšati, on ih mora istrpeti, shvatao ih ili ne shvatao. Ali, na osnovu ličnog iskustva, biće prilike da ga navedem, znam da u takvim situacijama “orijetacija u prostoru”, na osnovu iskustava drugih i na osnovu proverenih objašnjenja može puno da znači. PROSTO U SMISLU ZAUZIMANJA PRAVILNOG STAVA. (Jedno je ako ima svedočenje nekoga ko je prošao kroz slične muke, drugo je ako se bez toga postavljam kao da mi se život survava.)
6) Tumačenja onoga što nam se kao teško dešava i dešavalo se – biće raznolika, kao i raznolikost naših muka, proizilaziće iz naših duhovnih smerova i učenja (Učenja) koja smo prihvatili kao svoje duhovne programe, no… baš to je zanimljivo i korisno.