[b]1. Učitelj je znao da je svaki Radnik Svetlosti pozvan da ispuni svoju svetlosnu misiju, u svojoj životnoj situaciji, oblasti ili profesiji. I onaj ko obrađuje njive, i onaj ko radi u fabrici, i onaj ko se bavi biznisom... Na osnovu tog znanja, i na osnovu unutrašnjeg usmerenja, i Učitelj je shvatio svoju učiteljsku misiju... Uz rizik da bude samozvanac, jer nije mogao ni sebi, ni drugima da dokaže da li je ispravno ili pogrešno shvatio.[/b]
[b]2. Učitelj je svojoj sabraći na duhovnom Putu opširno i dugo tumačio Učenje, da bi bio što jasniji. Pa je uvideo da mnoštvo reči samo zamagljuje suštinu.
[/b]
[b]3. Učitelj se setio šta kaže Učenje: i naše misli, osećanja i reči kojima ih iskazujemo – iluzije su, rođene u svetu iluzija, kao reakcija na svet iluzija. Ne možemo ih mimoići. jer se rađaju u nama. Ali se možemo potruditi da ih bude manje... A da one koji su višak - zameni mir meditativne praznine.[/b]
[b]4) Neki Radnici Svetlosti videše u Učitelju sujetu, pa uzviknuše: „Što si ti bolji od nas?! Zar ne možemo i mi da budemo Učitelji?!“ „Naravno, odgovori Učitelj, sledite i vi svoja unutrašnja usmerenja. Što su vam ona jasnija i čistija – biće veća i snaga učenja koje prenosite.“[/b]
Da odgovorim na jednu opravdanu privatnu primedbu (pp)...
Ja se osećam duhovnim učiteljem u meri u kojoj to može da se oseća svako drugi na ovom forumu, ko ima izvesna znanja i iskustva iz ove oblasti, pa sve to može da prenosi nekome ko je u tome početnik.
U slučaju ove teme (možda i knjižice) - ja pokušavam da ZAMISLIM kako bi Učitelj, na osnovu ideja i logike Učenja Bića Hijerarhije Svetlosti, tumačio raznorazna pitanja.
[b]DAKLE, POKUŠAVAM DA ZAMISLIM NJEGOVU POZICIJU, KAO ŠTO I PISAC POKUŠAVA DA ZAMISLI PSIHOLOŠKU I KARAKTERNU POZICIJU LIKOVA U SVOM DELU.
[/b]
A ja ne mogu da se poistovećujem sa svojim Učiteljem, iz ove teme, jer se Učiteljem ne postaje tako što se neko proglasi za Učitelja, iako oko sebe uopšte nema ljude koji ga slede...
[quote]1. Učitelj je znao da je svaki Radnik Svetlosti pozvan da ispuni svoju svetlosnu misiju, u svojoj životnoj situaciji, oblasti ili profesiji. I onaj ko obrađuje njive, i onaj ko radi u fabrici, i onaj ko se bavi biznisom... Na osnovu tog znanja, i na osnovu unutrašnjeg usmerenja, i Učitelj je shvatio svoju učiteljsku misiju... Uz rizik da bude samozvanac, jer nije mogao ni sebi, ni drugima da dokaže da li je ispravno ili pogrešno shvatio.[/quote]
Ne smatram sebe za ucitelja ali svakako znam da imam misiju koju ispunjavam.
Ovo kazem da bih mogla dati jedno objasnjenje. Dok sledis put svoje misje, ne znas sta te ceka i zasto nekuda ides, ali kada se desi dogadjaj, onda sve vidis, sve putanje ljudi koji su ucestvovali u dogadjaju. Neverovatno je kako se sve pokaze i vidi.
Puno puta sam to dozivela, svaki dogadjaj je prica za sebe.
Radnici svetlosti uvek stignu na svoje pozicije da ispune svoju misiju.
Tumacenja su nesigurna do jednog trenutka kada se spozna i vidi sva mudrost Boga, tada svaka sumnja u istinitost nestaje i sve, bas sve postaje vidljivo, treba samo obratiti paznju.
Radnici svetlosti nikada ne zakazu i sto im je teza mislija i put im je za toliko otezan jer dobiju vodica u vidu deteta koje ih navodi u pravome smeru.
Kada se samo delic plana sagleda, ostane se bez daha od iznenadjenja koliko je nepredvidiv i van pameti ljudske.
[b]5. Ako svojom pažnjom i energijom (p)održavamo svet iluzija u kojem živimo, i ne možemo to sasvim izbeći dok ga ne preobrazimo, onda bar Radnici Svetlosti pažnju i energiju, koju im svet iluzija isisava, mogu da svedu na minimum. To znači, između ostalog – minimum reči, misli i ideja, i znači fokusiranost na suštine.[/b]
[quote="plavizrak"]
A ja ne mogu da se poistovećujem sa svojim Učiteljem, iz ove teme, jer se Učiteljem ne postaje tako što se neko proglasi za Učitelja, iako oko sebe uopšte nema ljude koji ga slede...[/quote]
Dobri moj plavi Zrače,
moram ti nešto važno reći:
ILI JESI, ILI NISI.(u narodu kažu: Il' jebi, il' odjebi :lol: )
Ako si ti slikar pa ti neko ukrade štafelaj i boje, da li ti više nisi slikar?
To da li je neko Učitelj je isključivo NJEGOVA unutrašnja stvar.
Odn. ti to JESI ili NISI.
Ti to u sebi osjećaš.
To nema veze sa učenicima ili sljedbenicima.
Ti možeš biti vrhunski Učitelj bez učenika.
Prema svemu do sada što si napisao: Ti NISI učitelj.
A ako nemaš taj unutrašnji osjećaj da imaš i trebaš nešto prenijeti drugima, nešto što je tvoje iskustvo, onda ćeš ostati samo neka vrsta indigo papira. Nećeš biti papir.
I to je tako.
Na ovom svijetu ima mnogo Učitelja. I naravno, mnogo loših, slabih, ALI ipak Učitelja. Ti loši Učitelji negdje u sebi imaju taj osjećaj i pokušavaju neko znanje koje imaju da prenesu. Oni će to prenositi na svoj način (neki loše, neki bolje). Među njima je mnogo onih kojima je materijalno isključivi poriv, ali to ih ne izbacuje iz 'kategorije' Učitelja.
Pozdravljam te
Ne postoji stvaranje ni razaranje
Ni sudbina ni slobodna volja;
Ni staza ni postignuce;
Ovo je konacna Istina
Svaki potez od nekoga, koji dozivis, ce uticati na tvoju svest i neko iskustvo ce prouzrokovati> znaci naucice te nesto.
Nema poente izvlaciti samo polje "razumnog" ucenja iz celog spektra ucenja u svesti.
Cak i ako neko kopira neki tekst i ti to procitas, naucice te nesto.
Usmerio te je ka tome iako je ucenje tudje, nesto izvlacis i od onoga ko te je usmerio...
[quote]Dobri moj plavi Zrače,
moram ti nešto važno reći:
ILI JESI, ILI NISI.(u narodu kažu: Il' jebi, il' odjebi [/quote]
Dobro, ti vidiš u relacijama "ili-ili" (Kjerkegor), koja znači diskriminativnost, ja sam više za varijantu "i-i" (Jaspers), koja znači integrativnost, jer mi čini da je malo toga crno-belog u životu.
Ne znam koliko ti je poznata psihologija književnog stvaranja... TAMO JE UPRAVO NEDVOSMISLEN STAV KOJI VEĆ OBJASNIO: PISAC SE UŽIVLJAVA U SVEST I PSIHOLOŠKO POLJE SVOG JUNAKA, TE SE MOŽE REĆI DA [b]I[/b] JESTE [b]I[/b] NIJE TAJ JUNAK.
I jeste, jer mora da uđe u njegovu svest i da pokuša da svet sagledava iz ugla te svesti, a i nije, jer on može da piše i o likovima koji su prava suprotnost njegovom, piščevom, karakteru.
Da li je Paolo Koeljo ratnik svetlosti ili se samo uživljava u svest ratnika svetlosti (u "Priručniku za ratnika svetlosti")?
(Što se tiče ovih narodskih kvalifikacija za seksualni odnos... nisu mi baš bliske, jer ima naš narod jedan fond fraza i izraza koji su bez imalo duha. Sve ovo ne znači da sam androgin...)
[quote]To da li je neko Učitelj je isključivo NJEGOVA unutrašnja stvar.
Odn. ti to JESI ili NISI.
Ti to u sebi osjećaš.
To nema veze sa učenicima ili sljedbenicima.
Ti možeš biti vrhunski Učitelj bez učenika.[/quote]
Ovo zaista jeste neka šira tema... U duhovnom smislu meni je blisko ono o čemu Giba govori (što je jedna odlična ideja iz "Kursa o čudima"): u svim situacijama u kojima se prenosi ili stiče saznanje, mi smo jedni drugima i učitelji i učenici. Zato sam i rekao da se osećam učiteljem koliko i svako od nas na forumu, ili bar većina, jer svako od nas (većina) ima neka duhovna saznanja i iskustva, i mogao bi da ih penosi - to je upravo pozicija učitelja - drugima, koji sve to nemaju.
[b]U ovoj svojoj temi prosto imam zamišljenu situaciju[/b], da Učitelj, u smislu predstave koju imamo o duhovnim učiteljima koji imaju svoje fizičke sledbenike, govori tim svojim sledbenicima. U tom smislu ja se, naravno, ne mogu osećati takvim učiteljem.
[quote].Prema svemu do sada što si napisao: Ti NISI učitelj.
A ako nemaš taj unutrašnji osjećaj da imaš i trebaš nešto prenijeti drugima, nešto što je tvoje iskustvo, onda ćeš ostati samo neka vrsta indigo papira. Nećeš biti papir.
[/quote]
I ovo je takođe jedna široka tema... Tj. ne to da li ja jesam ili nisam učitelj, već sam rekao da se u tom smislu osećam kao i većina nas na forumu, i da, i ne.
Zanimljivo je pitanje ličnog iskustva, PO SVEMU BI SE REKLO DA SI MISLIO I NA ORIGINALNOST, i pitanje "indigo-papira".
O PUNOJ ORIGINALNOSTI DUHOVNOG UČENJA MOŽEMO GOVORITI SAMO KOD LAŽNIH DUHOVNIH UČITELJA. Niko od nas, kao ovozemaljskih ličnosti, u svesti odvojeno od Viših svetova i od Učitelja iz Viših svetova - ne može da smisli ili pronađe originalno duhovno učenje. Postoji jedna Istina, i veština i originalnost duhovnih učitelja se može sastojati u tome u kojoj meri su uspeli da svoje sposobnosti podrede otkrivanju, primeni i prenošenju Istine. Što su razvijenije njegove sposobnosti i duhovna postignuća, to će on bolje da prenese više nivoe Istine, koje preuzima ili prima iz Viših svetova, ili od Uzvišenih Učitelja. On u svemu tome može da bude originalan, u tom smislu da daje nešto čega na Zemlji do tada možda nije bilo, ali, u smislu tvoje primebde - ON JE ITEKAKO INDIGO-PAPIR KOJI KOPIRA IDEJE SVEOPŠTE ISTINE.
Jer to je logika našeg širenja svesti... Kako nam se svest širi u smislu osećaja stapanja sa svime što postoji, nestaje potreba da KAO INDIVIDUE ISTIČEMO SVOJU ORIGINALNOST. Svakako ima originalnosti već time što smo svi mi posebni delovi beskrajne raznolikosti Postojanja, ALI TU ORIGINALNOST NE VIDIMO VIŠE KAO PRIMARNI CILJ. Primarni cilj nam je da se stavimo u službu sveopšteg razvoja, na način na koji mi to u svojoj životnoj poziciji možemo da učinimo.
[quote]Na ovom svijetu ima mnogo Učitelja. I naravno, mnogo loših, slabih, ALI ipak Učitelja. Ti loši Učitelji negdje u sebi imaju taj osjećaj i pokušavaju neko znanje koje imaju da prenesu. Onani će to prenositi na svoj način (neki loše, neki bolje). Među njima je mnogo onih kojima je materijalno isključivi poriv, ali to ih ne izbacuje iz 'kategorije' Učitelja. [/quote]
Nije problem da svako sebe proglasi za duhovnog učitelja, a čini se da situacija doslovno i jeste takva. Pitanje je njihovog ispravnog duhovnog delovanja.
MATERIJALNI PORIV, NAPROTIV, NE SAMO DA IZBACUJE NEKOGA IZ KATEGORIJE UČITELJA, NEGO GA POTPUNO DISKREDITUJE KAO DUHOVNOG UČITELJA. Ne može duhovni učitelj da gradi svoju delatnost na logici sveta za čije ukidanje bi trebalo kroz svoje duhovno delanje da se bori.
[quote="Giba"]Ma, svi smo mi ucitelji jedni drugima.
Svaki potez od nekoga, koji dozivis, ce uticati na tvoju svest i neko iskustvo ce prouzrokovati> znaci naucice te nesto.
Nema poente izvlaciti samo polje "razumnog" ucenja iz celog spektra ucenja u svesti.
Cak i ako neko kopira neki tekst i ti to procitas, naucice te nesto.
Usmerio te je ka tome iako je ucenje tudje, nesto izvlacis i od onoga ko te je usmerio...
Tema je siroko diskutabilna... :)[/quote]
Već iz prethodne poruke se vidi da se uglavnom slažem sa ovim što si rekao...
S tim što bih se još malo zadržao na sledećem tvom citatu:
[quote]Cak i ako neko kopira neki tekst i ti to procitas, naucice te nesto.
Usmerio te je ka tome iako je ucenje tudje, nesto izvlacis i od onoga ko te je usmerio...[/quote]
Već sam izneo svoj stav o ne-originalnosti duhovnih učenja. Prosto živimo u takvom civilizacijskom ambijentu, da originalnost ističemo u prvi plan. To je ambijent u kojem se svako bori da bude svoj, originalan, najbolji... To nije ambijent budućeg društva na Zemlji.
I zaista - može neki duhovni učitelj da primenjuje potpuno kopirano duhovno učenje, ali da ima veštine da to učenje približi većem broju ljudi.
Dakle, pitanje delovanja duhovnog učitelja nije pitanje originalnosti njegovog učenja, kao što mi stereotipno to vidimo, već pitanje uspešnosti delovanja, pitanje efekata koje postiže kod ljudi.
A i to je, opet, složenije pitanje... Nivo složenosti određenog učenja... Učenje koje je bliže nivou prosečno razvijene svesti - naravno da će bilo koji učitelj lakše preneti. Ali je i niži efekat takvog učenja. I suprotno - složenije učenje, koje je odraz viših nivoa Istine, teže će se preneti do ljudi prosečno razvijene svesti, to znači da učitelj koji je u ovome neuspešan - nije neuspešan zbog svoje nesposobnosti. Koliko je bilo sledbenika izvornog učenja Isusa i Bude, naravno, dok ta učenja nisu formalizovana i pojednostavljena kroz kanonizaciju i crkvenu institucionalizaciju?
[b]6) Naše aktivnosti u spoljašnjoj svesti, svesti okrenutoj ka fizičkom svetu – rađaju, često kao u grču, mnoštvo misli, ideja, slika, planova, reči... Prosto kao da se na svakom koraku, pred naletom tog mnoštva, zagrcnemo. Okrenutost ka unutra, ka unutrašnjoj svesti, koju magnetski privlače Viši svetovi i Božanska svojstva – znači opuštenost usredsređenosti na suštine. Znači da nam misaona pažnja lagano, kao vazdušasti oblaci, plovi nad pitanjima koja sebi postavljamo.[/b]