[url=http://www.objaveforum.com/phpBB3/viewtopic.php?p=59007#p59007][img]http://www.objaveforum.com/phpBB3/images/quotebackarrow.gif[/img][/url][quote="Ramzes13"]Kako da ti kažem, definiraj prvo što ti smatraš pod Iluzijom, jer ta jedna riječ može da se koristi za bilo koju drugu. Dakle sve je ljepo napisano i ti pišeše ono s čime se ti suočavaš i kako vidiš stvari.
Uvrsti prvo definicije i bit će mnogo konstruktivnije.[/quote]
Ramzes, tačno je da je definisanje jedan od načina da dobijemo bolju predstavu o nečemu. Ali, kada se u puno konteksta upotrebi jedan pojam - predstava o njemu se u priličnoj meri formira i iz tih konteksta.
Drugo - onima koji su se kasnije uključivali na ovaj forum, malo je teže da iz poruka koje su bile aktuelne pri nihovom uključivanju, prate sve detalje.
Pojam "iluzija" je, po mom osećaju, ključni za duhovni rast, i o njemu sam pisao (mada, nije uvek bio u prvom planu) skoro od početka ovog foruma. Sećam se da je na jednoj temi čak bilo dosta poruka sa sporenjem oko definisanja iluzija.
Najjednostavnije: kada neki privid percipiramo kao realnost, kada verujemo da je taj privid realnost - imamo posla sa iluzijama. Na primer, ako novac (bogatstvo) doživljavamo kao izvor životne stabilnosti, unutrašnjeg zadovoljstva, ako nam on daje vrednost životu... Onda mi verujemo u iluziju, valjda ne treba da objašnjavam zašto.
Kao što sam naglašavao u prethodnim porukama - suština je u percepciji stvari oko nas... U ovom slučaju: bitno je da mi novac ne doživljavamo kao ishodište životnog zadovoljstva i stabilnosti, a to ne znači da mi novac možemo da ukinemo ili da se na normalne načine ne trudimo da ga steknemo, jer je naše fizičko funkcionisanje vezano za njega.
I... još nešto, vezano za definisanje... Već sam objasnio da ovde govorim sa stanovišta svog stanja svesti i duhovnog i životnog iskustva. A ne radi se o mom akademskom izlaganju teme. Kod mene se iznutra javio osećaj za iluzije, pa sam ja nakon toga počeo da o tome govorim...
Nešto više o ovom procesu možeš pročitati u elektronskoj knjižici na prvoj strani sajta, "Depresija i duhovni rast".