BESEDE - Poglavlje XVII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Pitanje seksa
 

Osnov polnosti

Seks je svakako jedno od važnih pitanja sa kojim se um suočava u sferi dualnosti. To je jedna od datosti u šarenilu ljudske prirode koja se ne može mimoići. Kao i sve ostalo u ljudskom životu, o seksu se sudi na bazi suprotnosti koje pripadaju ograničenom umu. Kao što stalno pokušava da sabije život u jednostranu šemu alternativa - kao što su radost ili patnja, dobro ili loše, usamljenost ili društvo, privlačenje ili odbijanje - tako je i u pogledu seksa um sklon da razmišlja o prepuštanju ili obuzdavanju kao o jedinim alternativama.

Um je naizgled primoran da prihvati ili jedno ili drugo rešenje. Pa ipak ne može svesrdno da prihvati nijedno od ta dva. Kada proba obuzdavanje, brzo se razočara svojim izborom i onda čeznutljivo počinje da razmišlja o prepuštanju, a kada se prepusti uživanjima, postaje svestan svoje vezanosti za čula i počinje da žudi za slobodom, pribegavajući veslačkom obuzdavanju. Um ostaje nezadovoljan obema krajnostima i tako nastaje jedan od najsloženijih, najvitalnijih problema ljudskog života.

Prepuštanje i obuzdavanje kao krajnosti

Da bi resio pitanje seksa, um mora prvo da shvati da su oba rešenja podjednako produkti imaginacije koja deluje pod obmanjujućim uticajem požude. Požuda je jednako prisutna kako u potiskivanju tako i u zadovoljavanju polnog nagona. I u jednom i u drugom slučaju rezultat je pomračenje svesti zbog strasti ili želje za čulnim uzbuđenjima. Prema tome, um je neizbežno uznemiren u oba slučaja. Kada je vreme oblačno, mračno je i turobno bez obzira padala kiša ili ne; isto tako, kada je ljudski um zamračen požudom, životnog elana i istinske sreće nema, bez obzira da li je požuda zadovoljena ili ne.

Žudnjom uznemiren um tka iluzornu sliku sreće koja će se javiti nakon zadovoljenja, a posle toga, znajući da će duša ostati svejednako neispunjena, nastoji da se vrati veslačkom obuzdavanju. Tako, tragajući čas za srećom, čas za oslobođenjem, um biva uhvaćen u kolo prepuštanja i obuzdavanja, iako zna da će oba rešenja dati podjednako razočaravajuće rezultate. Umesto da čini pokušaje da ih prevaziđe, on luta od jedne do druge oprečnosti, i, samim tim, od jednog do drugog razočarenja.

Varljivo obećanje sreće

Tako požuda, zloupotrebljavajući imaginaciju, potura umu prepuštanje ili obuzdavanje kao jedina dva rešenja. Međutim, uprkos stalnom smenjivanju zadovoljstava i razočarenja, obuzdavanja i prepuštanja, um se ne odriče uzroka i suštine nezadovoljstva, to jest same požude. Kada ga razočara obuzdavanje, um podleže lažnim obećanjima sreće i čovek se prepušta zadovoljstvima. Kada ga razočaraju zadovoljstva, um, privučen suprotnim varljivim obećanjima, tera čoveka na prisilno obuzdavanje.

Odbacivanje žudnje nakon buđenja

Ovo je poput kretanja u kavezu. Put duhovnosti i spontanog unutrašnjeg dbacivanja požude ostaje zatvoren za one koji nemaju tu izuzetnu sreću da budu probuđeni od strane Savršenog Učitelja. Istinsko buđenje je stupanje na put mudrosti, što će vremenom pouzdano odvesti u slobodu i trajnu sreću večnog života. Spontano unutrašnje odbacivanje žudnje se razlikuje kako od prisilnog obuzdavanja tako i od prepuštanja. Um poseže za prisilnim obuzdavanjem zbog razočaranosti, a pravom unutrašnjem spontanom odbacivanju žudnje se vraća tek kada se izbavio iz iluzije ili probudio.

Razumeti žudnju

Potreba za prepuštanjem ili prisilnim obuzdavanjem javlja se samo ako je priroda požude nedovoljno dobro shvaćena. Kada tragaocima postane potpuno jasno da požuda neizbežno povlači za sobom vezanosti i patnje, onda oni počinju da se, naporom volje, oslobađaju same požude, razborito sagledavajući suštinu problema. Dilema - prepuštanje ili obuzdavanje, večiti je pratilac požude. Potreba za izborom između ta dva rešenja nestaje sa potpunim nestankom požude. Um koji je raskrstio sa požudom više nije omamljen lažnim obećanjima prepuštanja ili prisilnog obuzdavanja.

Obuzdavanje pre vodi slobodi nego prepuštanjeLjubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0063 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
Moji tekstovi
 
Dodaj novi tekst
 
Recycle Data (Tekstovi)
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA