BESEDE - Poglavlje LI
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Reinkarnacija i karma II
 

Odeljak II Pakao i Raj

Subjektivnost posmrtnog života

Posle smrti prosečna duša više ne poseduje svest o grubom svetu, jer je svest o tome uslovljena postojanjem fizičkog tela. Premda dolazi do gubitka svesti o grubom svetu, utisci o iskustvima grubog sveta ostaju u mentalnom telu i nastavljaju da se ispoljavaju u polusuptilnom svetu. U intervalu između smrti i naredne inkarnacije, svest duše usmerena je na ove impresije, što ishoduje u ponovnom oživljavanju i buđenju zemaljskih impresija i njima odgovarajućih doživljaja. Duša, međutim, nije svesna svoje suptilne sredine; ona je uronjena u totalnu subjektivnost i obuzeta je proživljavanjem zemaljskih impresija.

Stanje pakla i stanje raja

U životu nakon smrti, zadovoljstvo i bol doživljavaju se mnogo intenzivnije nego za zemaljskog života. Ovakva subjektivna stanja pojačanog zadovoljstva, odnosno patnje, zovemo raj i pakao. Pakao i raj su stanja uma, a ne stvarna mesta. I mada, subjektivno, imaju veliki značaj za upojedinjenu dušu, pakao i raj su samo iluzije u okviru šire Iluzije.

Želje i iskustva se u posmrtnom stanju intenziviraju

I u stanju pakla i u stanju raja želje postaju mnogo intenzivnije obzirom da im vise nije potrebno da se ispolje posredstvom grubog tela. Uporedo sa željama intenziviraju se i doživljaji vezani za njihovo ispunjenje ili neispunjenje. Za vreme zemaljskog života se želje, kao i prateća zadovoljstva i patnje, doživljavaju kroz medijum grubog tela. Iako duša istovremeno koristi i svoja viša tela, njena svest je, u toku života na zemlji, ponajviše zaokupljena grubim telom. Tako procesi svesti bivaju zatomljeni ovim dodatnim grubim velom, što umanjuje njihovu snagu, životnost i intenzitet - baš kao kad svetlost, propuštena kroz zatamnjeno staklo, postane prigušena. Dok čovek boravi u fizičkom telu, njegove želje i doživljaji izgube na intenzitetu; a kada napusti fizičko telo, njihov intenzitet se srazmerno poveća.

Ispunjenje želja putem misli

U stanju koje zovemo raj, ispunjenje Želje ne zavisi, kao u gruboj sferi, od posedovanja predmeta želje. Želja se ispunjava samim razmišljanjem o željenom predmetu. Na primer, ako duša poželi da čuje veličanstvenu muziku, ona će moći to zadovoljstvo sebi da priušti jednostavno razmišljajući o njoj. Zamišljanje zanosne muzike je zamena za vibracije fizičkih zvukova u gruboj sferi. Zadovoljstvo koje proističe iz razmišljanja o muzici mnogo je snažnije od zadovoljstva koje osoba oseća dok u zemaljskom životu sluša fizičke zvukove. U rajskom stanju se ništa ne preprečava između želja i njihovog ispunjenja; ispunjenje putem misli ili osećanja uvek je na dohvat ruke.

Raj na zemlji

Čak i u zemaljskoj sferi postojanja, neke osobe razviju sposobnost da zadovolje želje bez posredovanja grubog tela. Betoven je, na primer, bio sasvim gluv; no ipak je bio u stanju da, uz pomoć imaginacije, intenzivno uživa u svojim sopstvenim kompozicijama. On je, figurativno rečeno, još na zemlji uživao u raju. Isto tako će osoba koja s ljubavlju meditira o Voljenom, doživeti sreću razmišljajući o Njemu, bez obzira da li je On fizički prisutan ili ne. Posle smrti, u stanju raja, postoje sa svesti podignut spoljnji sloj koprene grubog tela, ovakva imaginativna ispunjenost je neuporedivo veća.

Grube želje daju stanje pakla

Neke želje neposredno se tiču posedovanja i asimiliranja grubih stvari kroz grubo telo. Grublje žeije kao što su požuda, proždrljivost ili žudnja za alkoholom i drogama, spadaju u ovaj tip želja. Radi se o tipično zemaljskim željama, posesivnim i prianjanjajućim za fizičke stvari. U takvim željama prevagu imaju Čulne senzacije i telesne reakcije. Takve grublje želje proizvode stanje pakla.

Razlika između grubih i finih želja

Za razliku od finijih želja, grube želje su usmerene na čulne doživljaje, ne osvrćući se na razumsku i moralnu opravdanost čulne opsednutosti. Naravno, i kod finih želja (kao što je želja za slušanjem muzike) postoji element želje za čulnim kontaktom sa fizičkim zvucima. Međutim, ovde zvuči nisu bitni zbog njih samih, već zbog njihovog svojstva da Izraze lepotu. Čovek, na primer, ne uživa u dobroj besedi zbog čulnog doživljaja zvuka, već da bi upio njenu intelektualnu dubinu i emotivnu snagu.

Telesne senzacije grnbih želja



Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.meherbabasrbija.info/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0848 sek. Broj pronadjenih pojmova: 16;   [ Isključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA