IZA OGLEDALA - Poglavlje III
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
KAKO RADI UM?
 

Podnaslovi: SISTEM VEROVANJA, STVARNOST I ISTINA

Vi niste isto što i vaša misao i nemojte da svoju suštinu povezujete sa mislima. Potrebno je da se distancirate od toka misli i posmatrate ih sa perspektive Višeg Ja. Um je aparat uz pomoć koga možete da radite dve stvari. Prva je tumačenje energije koja vas okružuje i protiče kroz vas. Druga je da ga koristite kao vrhunski kompjuter koji će vam rešavati probleme.

Um je pod kontrolom samo onda kada mu dozvolite da odluči kada i gde će da radi. Većinu vremena provodite u dnevnom sanjarenju, razmišljajući o prošlosti i zamišljajući budućnost. Istražujete događaje koji su prošli ili se nikada neće odigrati, a istovremeno propuštate da vidite i uživate u onome što je oko vas.

Sve što sada posedujete ste sami stvorili, bilo da vam se to sviđa ili ne. Ako vam se ne sviđa to što ste kreirali, znajte ovo: uvek možete da stvorite novo i bolje okruženje. Ako to zaista želite onda je sledeće neophodno:

Pogledajte oko sebe i vidite šta ste stvorili. Ovo podrazumeva da ste u stanju povišene pažnje.

Morate da naučite kako um radi i kako da svesno stvorite novi kvalitet.

Osvojite kontrolu nad mislima i tako dozvolite Višem Ja da se ispolji.

Um se može podeliti na dve različite oblasti. To su svesno i nesvesno. Svesno ima četiri uloge:

1. Opažanje. Svet opažate uz pomoć pet fizičkih čula - vid, sluh, dodir, ukus i miris. Uz pomoć njih tumačite ono što verujete da je stvarnost.

2. Asocijacija. Sve ono što opažate čulima poredite sa prošlim doživljajima.

3. Procena. Kada nešto opazite vi ga odmah i procenjujete, uz pomoć asocijacija.

4. Odlučivanje. Kada nešto procenite, sledi akcija.

Vaš um ima zadatak da čuva vašu verziju stvarnosti.

Vaša verzija realnosti se sasvim sigurno razlikuje od moje verzije, a i od verzije drugih. Nesvesni um snima sve što otkrijete uz pomoć čula. On je sačuvao sva vaša iskustva pa i ono što mislite o njima. Sačuvano je sve ono što ste sebi rekli, a takođe i emocionalne reakcije na sva iskustva.

Sve ovo je krajnje subjektivno. Subjektivno je zato što su to vaše verzije događaja a ne ono što se zaista dogodilo. Zbog subjektivne prirode iskustava vaša stvarnost pripada vama i nikome više. Ako vi i ja prisustvujemo nekom događaju, tada ćemo zabeležiti potpuno različite verzije istog.

Znate li koliko policija ima problema kad sakupi više svedoka nekog zločina? Izjave mogu biti toliko različite da postaju beskorisne. Događaj se filtrira kroz subjektivne prizme svakog svedoka.

Ono što opazite postaje vaša stvarnost.

Nesvesni um takođe sadrži i sve vaše navike. Navika je nešto što ste svesno naučili i ponavljali toliko da se to može izvesti automatski. To je ponavljanje neke aktivnosti koja je snimljena u nesvesnom i može se izesti automatski.

To je dobro jer nešto možete uraditi a da ne razmišljate, kao u slučaju raznih sportova ili vožnje. Kada igrate fudbal, ne razmišljate o svakom potezu koji ćete izvesti.

Ako počnete da razmišljate gubite efikasnost. To se odnosi na sve što morate da uradite brzo i efikasno. Zahvaljujući automatizmu možete da radite dve stvari istovremeno - da vozite bicikl i razgovarate ili da jedete i čitate.

Nesvesno ne može da sudi o kvalietu informacija koje pohranjuje. Dešava se da snimi i pogrešne informacije, koje kada ih koristite, mogu da oboje pogled na svet. Kada ste bili mali verovatno su vas nagrađivali slatkišima. Sada kada ste odrasli, verovatno se dešava da ih nesvesno jedete kada ste neraspoloženi.

Nesvesno ne može da sudi o razlozima. Možda ste pohranili činjenicu da biti mršav doprinosi trajnosti ljubavne veze. Nesvesni um ne može da analizira ovu situaciju i da pita: "kakve veze ima kilaža sa trajanjem veze?" Nesvesno jednostavno snima sve.

Više Ja je deo nesvesnog uma koji vas povezuje sa univerzumom i koji je odgovoran za sve magično u vašem životu. To je veza između drugih dimenzija i vašeg fizičkog postojanja. To je veza između čovekove suštine i fizičke stvarnosti.

Više Ja je oblast uma koja se koristi za ostvarivanje svega. Oblast uma koja vam daje sve što poželite. Kad naučite da je koristite kako treba i postanete jedno sa njom tada stvarate "magiju".

Kreativno nesvesno ili više ja je deo nesvesnog i ima četiri uloge:

1. Prva uloga je da održava vašu stvarnost. To znači da kakvu god sliku da imate u nesvesnom, ona teži da se ostvari u fizičkom planu.

2. Druga uloga kreativnog nesvesnog je da rešava probleme. Ono pregleda banku podataka o svim iskustvima i donosi rešenje. To znači da ne morate svesno da rešavate problem. Više ja (kreativno nesvesno) vas vodi ka rešenju a da vi to i ne znate.

3. Kreativni nesvesni um je izvor energije za vas. On pokreće energiju koja će rešiti problem.

4. Problem znači da vaš unutrašnji i spoljašnji svet nisu u harmoniji. Ako vidite sebe kao mršavu osobu, a skala na vagi pokazuje drugačije, javlja se problem koji mora biti rešen. Kreativno nesvesno će poraditi na rešenju (ostvariće sliku koju ste zamislili).

5. Poslednja uloga je postavljanje ciljeva. Uvek morate da imate ciljeve ili nešto ka čemu težite. Bez njih ne možete da funkcionišete. Ciljeve morate imati pa makar mislili i da ih nemate. Ako pogledate svoj život u nazad, primetićete da kad god niste imali svoje ciljeve, tada ste ostvarivali tuđe.

Postoji termin koji se naziva sistem filtriranja i vi ga stalno koristite. Sistem filtriranja je deo nesvesnog uma koji odbacuje sve što je nepotrebno i fikusira se na bitno. Pošto neprestano dobijate informacije putem čula, i pošto je njihova količina ogromna, dolazi do filtriranja. Zamislite sve kuće u vašoj ulici. Iako svakodnevno prolazite pored njih, malo toga bi rekli o njima kada bi vas neko ispitivao do detalja (npr. koliko prozora ima na svakoj ili kakve su boje vrata). To podaci vam ne trebaju pa ih um filtrira.

Ovo filtriranje radi tri stvari:

1. Pozitivno filtriranje. Ako ste novopečena majka, tako ste naštimani prema bebinim potrebama da čujete i odgovarate na svaki zvuk koji od nje dođe. Ako želite da se odmorite onda idete u drugu sobu inače vas svaki bebin pokret uznemiri. Vaš filter je podešen da čujete sve što od bebe dolazi. Ako kupite auto, odjednom vidite koliko istih takvih ima u gradu. Filter je podešen da vidite sve takve automobile jer sad i vi imate jedan. Ove stvari su veoma važne.

2. Negativno filtriranje. Ako živite pored aerodroma ili prometne saobraćajnice, posle nekog vremena vi ne čujete buku aviona ili vozila. Filter odbacuje buku koja bi vam veoma smetala. Primetili ste da često ne čujete rad zidnog sata iako je dovoljno glasan da vas kljuca u mozak.

3. Treća stvar koju filter radi je da daje individualna opažanja. Ako vi i još nekoliko ljudi posmatrate istu scenu, imaćete potpuno različite utiske.

Kada um odluči da je nešto važno, filter vam skreće pažnju kad god se to pojavi. Ono što je nepotrebno se odbacuje, a na ono što je bitno se fokusirate. Jednom kada opazite da je naka misao, zvuk, osećaj važan za vas, proces fitriranja je obavešten. Veoma brzo postajete svesni primljene informacije.

Kako se krećete kroz život doživljavate iskustva koja su u zavisnosti od toga kako ste podesili filter. U stvari nećete iskusiti sav vaš svet nego samo jedan njegov deo. To znači da je vaša stvarnost (ili ono što vidite) jako različita od stvarnosti drugih ljudi. Drugačije rečeno - vaš svet je jedinstven.
SISTEM VEROVANJA

Verovanje postaje samo ono što vi odlučite. Nakon što iskusite i protumačite događaje, vi odlučujete da je određena stvar istinita. Sakupite određeni broj misli o nečemu i ne čekajući dokaz postajete sigurni. Biti siguran o nečemu znači videti mnogo stvari usmerenih u jednom pravcu. Jednom kad ste sigurni skup misli postaje verovanje. Verovanje je jako ubeđenje.

Sigurni ste da je zima hladna, a leto toplo. Sigurni ste da se ujutro Sunce uzdiže, a uveče spušta na horizontu.

Formirali ste verovanje o onome što možete fizički da uradite - znate dobro da li možete da trčite, skačete ili letite. Kad ste sigurni, to znači da imate iskustvo koje nešto podržava. Sigurni ste u vaše verovanje jer se ono pokazuje kao tačno.

Sigurno je da ste već tokom života, formirali verovanje o većini stvari koje ste iskusili. Ovo ste uradili putem posmatranja. Verovanje se uvek zasniva na nekoj činjenici iz prošlosti.

Život teče glatko kada je sve stabilno i u redu. Ovo je slučaj kad ste sigurni u svemu što vam se dešava. Skupovi misli koje vode ka sigurnosti čine verovanje. Nesvesno sakuplja misli o nečemu i omogućava da život teče glatko i efikasno. Dobro znate da kada voda ključa u posudi, ona je vrela i to ne morate da proveravate. Naopako kada bi svaki put proveravali. Znate dobro da je sve što stoji u frižideru hladno i da ga ne otvarate.

Ali verovanje vas takođe može učiniti i slepim. Verovanja su toliko jaka da vas u stvari sprečavaju da vidite očigledno. Um je nesposoban da istovremeno sadrži dve potpuno suprotne ideje. Suprotne ideje izazivaju napetost jer se međusobno poništavaju. Evo par jednostavnih primera.

Vaš poslodavac vas nervira do tačke ludila i želite da zbog toga napustite posao. Istovremeno, materijalno zavisite od njega i smatrate da ćete teško naći drugi. Ovo dovodi do unutrašnjeg sukoba. Deo vas bi da ode, a deo da ostane.

Verujete da je laganje krajnje nemoralno. Iznenada se pojavljuje prijatelj koji je nešto zgrešio i moli vas da slažete nešto u njegovu korist. Ovo takođe izaziva unutrašnji sukob i on se naziva kognitivna disonanca (saznajno neslaganje).

Možda se ponekad ponašate vrlo čudno. Kada nastupi unutrašnji sukob, možda promenite verovanje ili mišljenje zato što ste pod pritiskom da nešto uradite. Problem je što radije menjate ponašanje da bi se uskladili sa verovanjem, nego što menjate verovanje kada je ono netačno. To je u redu ako su vam verovanja tačna i ako vam služe. Ali mnoga verovanja su potekla od netačnih postavki ili su preuzeta od ljudi ili situacija kao već netačna.

Jednom kada usvojite verovanje, a ono je netačno, jako ga je teško ispraviti. To bi značilo da kada jednom nešto usvojite, tada podesite filter da zaustavi sve informacije koje bi pobile vaše mišljenje. U tome leži problem - verovanje koje ste stvorili vas sprečava da ispravno tumačite šta se dešava oko vas.

Siromaštvo je stanje uma koje podrazumeva nedostatak. Kada verujete da ste siromašni, slepi ste za mogućnosti koje vam omogućavaju bogatstvo, ali zato vrlo lepo vidite sve ono što vas održava u siromaštvu. Ako verujete da se brak završava razvodom, tada ste otvoreni za partnere koji vas neće baš usrećiti. Kada smatrate da niste zaslužni, slepi ste za bilo kakvu nagradu. Nagradu u smislu bilo čega što je dobro za vas.

Jednostavnije rečeno - vidite i čujete ono što želite da vidite i čujete. Verovanja oblikuju vaš svet. Ona oblikuju i vaš život. Možda ste mislili da događaji formiraju život, ali to nije tačno. Formira ga način na koji reagujete na događaje. Reagujete u skladu sa vašim verovanjima.

Ako usvojete verovanje da ste vitki i zdravi i da ćete to i ostati do smrti, bićete uvek u boljoj kondiciji nego mnogo mlađi od vas.

Setite se sistema za filtriranje. On postoji jednostavno zato što svakog minuta stotine informacija pokušava da dopre do uma. Nužno je da pronađe način da vas zaštiti od pretrpavanja informacijama. Način je taj što propušta samo dva tipa informacija:

1. Informacije koje ocenjujete kao vredne.

2. Informacije koje sadrže pretnju

Baš zbog ovoga ostvarujete ciljeve!

Ako tačno znate šta želite, otvarate sistem za filtraciju. To znači da dovodite um u sklad sa vibracijom energije koja čini vašu želju.

Kada se nalazite u stanju povišene pažnje, Više Ja deluje kao čuvar kapije vašeg uma. Šta to tačno znači? Verovanja potiču iz misli. Kada čujete nečiji negativan stav moraćete da razmislite o njemu. Često se dešava da nesvesno razmišljate pa i ne primećujete misli koje se pojavljuju. To je kao da otvorite širom vrata stana i odete na posao. Ništa ne sprečava mišljenja drugih ljudi da se usele. Svaki put kada razmišljate o nečijim negativnim stavovima činite utisak sve jačim.

Izbegavajte takva razmišljanja i još bolje, odbacite takve misli. Vi ste odgovorni i niko vas ne može spustiti dok sami na to ne pristanete. Zaustavićete neželjene stavove samo ako ne prihvatite baš sve što vidite i čujete.

Budite u stanju povišene pažnje.

Postavljajte pitanja o novim informacijama i utvrdite odakle dolazi taj niz misli.

Prestanite da prihvatate ono što drugi sude o vama. Imate mogućnost da odbijete da se složite sa bilo čim što čujete. Složite se samo sa onim što želite i to putem pozitivnog komentara. Na primer "ja sam inteligentan"

Delujete u skladu sa slikom koju ste stvorili o sebi. Verovanja su vaša ograničenja. Ispitajte odakle ona potiču. Ispitajte ko je odlučio u kakvim ćete okolnostima da živite. Sebe ograničavate shodno verovanjima drugih ljudi. Ograničenja su kavez koji dolazi iz vašeg uma - sami ste postavili svoja ograničenja. Možda verujete da nije moguće imati odnos ispunjen ljubavlju. Pogledajte u prošlost. Sigurno ste imali veze koje se nisu slavno završile. Možda ste posmatrali roditelje i susede kako uništavaju svoj brak i sada verujete da se on uvek završava katastrofalno. Ako u to verujete tada ćete se kretati kroz seriju raskida i neuspešnih veza i nećete moći da vidite ono što je u vezi pozitivno. To će još više učvrstiti vaše verovanje. Krug je zatvoren.

Možda verujete da ćete se uvek mučiti sa finansijama zato što ste rođeni siromašni, zato što su vam prijatelji siromašni, a religija vam kaže da je bogatstvo zlo. Ne zaboravite da vam kreativno nesvesno omogućava da živite vaša verovanja. Verovanja su tako moćna da će blokirati sve što opažate. Filteri koje postavite će sve uraditi da održe vaša verovanja nedirnutima.
STVARNOST I ISTINA

Opažanje je način na koji stičete iskustva o svetu, zavisno od toga ko ste vi i šta ste označili kao važno. Opažanje je subjektivno. To znači da ne vidite uvek stvari kako one zaista izgledaju. Čula postaju opterećena pa ste prinuđeni da filtrirate ono što vam se događa. Činite dve stvari:

1. Sudite o događajima.

2. Birate šta ćete iskusiti a šta ne.

Sud je način da se tumače događaji. Kada sudite o događajima evo šta se dešava. U toku radnog vremena, dobili ste poruku da se hitno javite šefu. Ovo možete da tumačite na nekoliko načina:

1. Uradili ste nešto loše.
2. Možda hoće da vam da otkaz.
3. Dobićete povišicu plate.
4. Možda će da vam ponudi bolji posao.
5. Nešto se desilo detetu u školi pa vas zato zove.

Svako od ovih tumačenja je različito i ne mora da bude istinito ili neistinito samo po sebi. Kad posmatrate misli iz perspektive Višeg Ja, tada možete jasno da vidite kakve to sudove donosite i da uključite volju kako bi ih izmenili.

Kada birate šta ćete iskusiti ili ne, dešava se sledeće. Čitate rečenicu i ne vidite štamparsku grešku. Vidite da nedostaje slovo ili je ono na pogrešnom mestu, ali automatski ga ispravljate zato što ste tu reč videli ranije i znate kako ona izgleda. Kada dvoje ljudi vidi isti događaj oni će ga tumačiti na dva različita načina. Setite se puta kojim prolazite svaki dan.

Kakve je boje predposlednja kuća sa leve strane? Vaše opažanje utiče na istinu. Imate svoju sopstvenu verziju istine. Kada vi i vaš prijatelj vidite isti događaj potpuno različito, ni jedan nije u pravu ili krivu. To znači da ono što se zaista dogodilo zavisi od vaše tačke gledišta.

To takođe znači da je veoma teško razaznati istinu. Da li je na dvadeset stepeni spoljne temperature vrućina? Jeste vrućina je. Kako znam? Pitao sam prijatelja koji radi u Sibiru. Izvinite prešao sam se - u stvari je hladno. Kako znam? Pitao sam prijatelja koji radi u Australiji, gde su temperature još više u sred zime.

Stvarnost i istina su različiti za svakoga. Svi vide stvari drugačije. Iz našeg okruženja jasno vidimo činjenicu da čovek može da bude terorista i borac za slobodu u isto vreme. Zapamtite da je iskustvo subjektivno. Iskustvo proizvodi mentalne slike koje se pohranjuju u nesvesnom, Evo još jednog primera. Vi ste u školi i trenutno niste koncentrisani na predmet koji nastavnik izlaže. On vas iznenada proziva a vi ni da beknete. On ili drug is klupe vas nazivaju glupanom. Ovo se možda ponavlja nekoliko puta i vi prihvatate ovu subjektivnu ocenu i počinjete da verujete da ste glupi. U stvari vi ste veoma inteligentni samo imate slabu koncentraciju. Šta je od svega ovoga prava istina? Ako verujete da ste glupi to će i biti vaša istina.

Možda verujete da je pustinja jedno veoma vrelo mesto, jer ste tako videli u filmovima. Otidite tamo noću pa ćete saznati koliko je hladno.

Stvarnost je zanimljiva za posmatranje. I nauka i metafizika nam govore da je sve energija. Energiju razlikujemo po frekvenciji talasa kojom ona vibrira. Na primer crveno svetlo se razlikuje od zelenog po talasnoj dužini. Razlika između zvukova koje čujeme se zasniva na različitoj veličini talasa.

Osnova energije je ono što znate kao misao. To je ono od čega je sagrađen vaš svet. Vi ste energija i projektujete misli u svoju okolinu. Ta energija je sačinjena od vaših opažaja u prošlosti. Misli koje ste kristalizovali u fizičkom svetu vam se vraćaju i vi to nazivate - stvarnost.Um zatim uzima ovu stvarnost na dalju analizu. Analizirate stvari na osnovu drugih stvari. Ova analiza nije nikad potpuna. Koliko je sati? A u odnosu na koju tačku na zemaljskoj kugli mislite? Da li je vrućina? Mislite u odnosu na Sibir ili Australiju? Koliki je kilometar? Ne znam, ali neko ga je odredio i ja sam to samo prihvatio.

Stvarnost je varljiva i subjektivna. Ako želite da bude onakva kakvu želite prvo postanite svesni tako što ćete biti u sadašnjosti i stanju povećane pažnje. Tada možete da kreirate svoju stvarnost, svet kakav se samo poželeti može.

Baš tako, um je savršen alat koji možete da koristite kako vam volja. On može da obrađuje zamršene ideje i da dejstvuje na način koji će vam omogućiti da kontrolišete materijalni svet koji vas okružuje. Problem je što mu omogućavate da pokreće vaš život i kada nije pod kontrolom. Kada ga kontrolišete onda omogućavate Višem Ja da zasija. Misli su tada pod kontrolom i stvara se dosta prostora koji će obasjati vaše stvarno biće.

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0058 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA