KLJUČEVI PSIHIČKE MAGIJE - Poglavlje VII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Zakon analogije
 

Osnovni, zakon hermetizma je zakon analogije ili Hermesov zakon. Njegovo poreklo zakukuljeno je u mitove, tako da se o tome ne može ništa određeno reći, U krajnjoj liniji to nije važno. Važna je njegova praktična operativna vrednost za savremenog čoveka. U literaturi ovaj zakon poznat je takođe pod imenom Zakon Hermesa Trisonegistosa, koji je njegov mitski tvorac. Negde se sreće pod imenom ˝Zapis sa smaragda˝. Zakon analogije (Hermesov zakon) glasi: ˝Kako je gore, tako je dole. A kako je dole, tako je gore.˝ Ničeg jednostavnijeg od ovakve formulacije, iza koje se krije beskonačno polje praktične primene. Celokupno učenje hermetizma predstavlja, u. jednom ili drugom vidu, odraz ovog zakona. Neke praktične primene imaćete prilike da vidite u ovom udžbeniku. Kad steknete iskustvo u sagledavanju životnih pojava na hermetički način moći ćete sami da se uverite u neslućene mogućnosti primene Hermesovog zakona.

Hermetizaim svoje poruke saopštava na simboličan način, tako da pomenuti zakon ima svoj simbolički izraz u Prvom Ključu Tarota, ili Prvom Arkanumu ili Prvoj Karti Tarota. To je karta po imenu Mag ili Čarobnjak. Laički .posmatrano ovaj ključ je veoma jednostavan (vidi sliku). Prikazan je čovek koji levom rukom pokazuje na tle na kome stoji, a desnom, visoko uzdignutom upire u nebo. U uzdignutoj desnoj ruci drži veoma kratak štap, ustvari palicu, sa dva identična zadebljanja na oba kraja. Drugim rečima, taj štap je jednak sa obe strane; i dole i gore, što nam vizuelnim putem prenosi poruku Hermesovog zakona - ˝Kako je gore, tako je dole˝. Ispred Maga je sto, stabilan i čvrst. Na stolu četiri osnovna simbola psihičke magije, koje ćete od sada na dalje često sretati. To su:

MAČ - simbol elementa vazduha,Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 30% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.spiritual-technology.com/srp/index2.php?_link=books/klju_psih_mag.php

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0065 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA