KLJUČEVI PSIHIČKE MAGIJE - Poglavlje XVII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Reinkarnacija i zakon karme
 

Reč karma ima veoma široko značenje, koje se do krajnosti uprošćeno prevodi sa ˝sudbina˝. Kako je termin karma odomaćen u zapadnoj hermetičkoj tradiciji, zadržaću ga u izvornom obliku u daljem izlaganju. Po svoj prilici najviše bi odgovarao prevod ˝uzrok i posledica˝, što ćete videti iz daljeg izlaganja.

O karmi i reinkarnaciji napisano je more knjiga. Pravilo da ima malo onog što vredi važi i ovde. Većina autora na stotinama stranica raspreda o indijskoj mudrosti, o poznatim ljudima koji su verovali u reinkarnaciju itd. Malo je knjiga koje izlažu učenje o karmi na način koji može poslužiti tkao vodič za praktičnu akciju.

Odmah na početku hteo bih da raščistim sa iluzijom koja je veoma česta među početnicima, iluzijom, da ih proučavanje hermetizma pošteđuje nevolja u životu. Ništa od svega toga! Naprotiv, kretanje Stazom dovodi do javljanja većeg broja nevolja i nesreća za kraće vreme. Istini za volju i do njihovog bržeg uklanjanja.

Problemi, nevolje i nesreće samo su druga strana rešenja, prijatnih iskustava i sreće. Oba pola iskustva imaju isključiv cilj da nas navedu da ih naučimo jednom zauvek i tako ih eliminišemo sa puta koji nas čeka. Dogod to ne uspemo, isto iskustvo ponavljače se s neumoljivom upornošću.

Kratko rečeno karma nas uči da svaki akt, svaka reč, svaka misao, budući energetske manifestacije moraju imati sasvim određene posledice. Po kosmičkom zakonu akcije i reakcije posledica uvek mora biti jednaka uzroku. Na taj način naše sadašnje stanje posledica je naše aktivnosti u prošlosti. Isto tako naša budućnost zavisi od naše aktivnosti u sadašnjosti (naših postupaka, misli i reči). Nejasna vera u zakon karme našla je svoj izraz u narodnoj poslovici ˝Što čovek seje, to će i žnjeti.˝

Naravno reakcija ne mora biti vremenski tako određena da je to neposredno uočljivo i najčešće nije. Ovo nas dovodi do učenja o ponovnom rađanju ili reinkarnaciji. Neću raspredati o tome pošto verujem da se treba držati sadašnjosti i da je dugo razmišljanje o tome šta će biti u budućem životu čest način da se pobegne od obaveza koje nas sada čekaju. Činjenica je da učenje o reinkarnaciji na Zapadnjaka ostavlja utisak sujeverja i nedostatka zdravog razuma. Takav utisak je, međutim, u najvećoj meri posledica našeg uobičajenog načina mišljenja, koji je obojen skepticizmom i objektivizmom.

Da je moguće izmiriti učenje o reinkarnaciji i marksističko delovanje u praktičnom životu pokazuje primer pokojnog Džavaharlala Nehrua, u čijoj je ličnosti to izmirenje ostvareno na veoma plodan način. U praktičnoj delatnosti nesumnjiv marksista. Nehru je svoju veru u reinkarnaciju tumačio načinom života. Istočnjak u nju veruje tako prirodno kao što diše, isto onako kao što Zapadnjak ne dovodi u sumnju verovanje da se elektroni kreću oko protona, mada to svojim očima nikad nije video.

Uticaj karme ispoljava se na dva načina: društvenom sredinom u koju dolazimo rođenjem i urođenim ili naslednim crtama karaktera. Kad kažem nasleđenim crtama karaktera onda mislim na njihove najšire implikacije kao što su temperament, životni elan, energija, snaga manifeste van ja tendencija, inteligencija, pa čak i telesne karakteristike.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 30% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.spiritual-technology.com/srp/index2.php?_link=books/klju_psih_mag.php

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0035 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA