MOĆ SADAŠNJEG TRENUTKA - Poglavlje X
 
   
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Značenje predavanja
 

PRIHVAĆANJE SADAŠNJEG TRENUTKA

Nekoliko ste puta spomenuli »predavanje«. Ta mi se zamisao ne sviđa. Zvuči pomalo fatalistički. Prihvaćamo li uvijek ono što se događa, tada nećemo napraviti nikakav napor da poboljšamo stvari. Meni se čini da napredak, i u osobnom životu i kolektivno, ne znači prihvaćanje ograničenja sadašnjosti, nego težnju da ih se prekorači i stvori nešto bolje. Da to nismo učinili, još uvijek bismo živjeli u špiljama. Kako možete pomiriti predavanje s promjenama i djelovanjem?

Za neke ljude predavanje može imati negativne konotacije, nagovješćujući poraz, odustajanje, nesposobnost u odgovaranju na izazove života, letargiju i tako dalje. Istinsko predavanje, međutim, nešto je potpuno drukčije. Ono ne znači da se trebate pasivno pomiriti sa situacijom u kojoj se nađete i ništa ne poduzimati. Niti znači da morate prestati praviti planove ili poticati pozitivno djelovanje. Predavanje je jednostavna, ali duboka mudrost popuštanja, umjesto opiranja životnom tijeku. Jedino gdje možete iskusiti životni tijek jest Sadašnji trenutak, stoga predati se znači bezuvjetno i bez suzdržanosti prihvatiti Sadašnji trenutak. To znači otkloniti unutarnji otpor prema onom što jest. Unutarnji otpor onom što jest kroz mentalno prosuđivanje i emocionalnu negativnost govori: »Ne«. To se osobito jako može uočiti kad stvari krenu »nizbrdo«, što znači da postoji provalija između zahtjeva ili krutih očekivanja vašega uma i onoga što jest. To je provalija boli. Ako živite dovoljno dugo, znate kako stvari prilično često krenu »nizbrdo«.

Upravo u takvim trenucima trebate vježbati predavanje, želite li otkloniti bol i patnju iz svoga života. Prihvaćanje onoga što jest odmah vas oslobađa poistovjećenosti s umom i tako vas ponovno povezuje s Bićem. Otpor je, zapravo, ura. Predavanje je isključivo unutarnja pojava. To ne znači da na vanjskoj razini ne smijete nešto poduzeti i promijeniti situaciju. Zapravo, predajući se, ne morate prihvatiti cjelokupnu situaciju, nego samo onaj sićušni djelić koji zovemo Sadašnjim trenutkom. Primjerice, ako ste zaglavili negdje u blatu, nećete reći: »Dobro, ostajem zaglavljen u blatu«. Prepuštanje nije predavanje. Ne morate prihvatiti neželjenu ili neugodnu životnu situaciju. Niti morate varati sebe i reći kako nema ničeg lošeg u tome što ste zaglavili u blatu.

Nije tako. Vi potpuno shvaćate kako se želite izvući iz blata. Tada pažnju sužujete na Sadašnji trenutak, ne pridajući mu u mislima nikakve oznake. To znači kako ne postoji prosuđivanje Sadašnjeg trenutka. Stoga nema ni otpora, kao ni emocionalne negativnosti. Vi prihvaćate postojanje tog trenutka. Tada se prihvaćate posla i radite sve ono što možete kako biste se izvukli iz blata. Takvo djelovanje nazivam pozitivnim. Daleko je učinkovitije od negativnog djelovanja, koje se temelji na bijesu, očajanju ili razočarenju. Dok ne postignete željeni rezultat, predajete se tako što se suzdržavate od pridavanja oznaka Sadašnjem trenutku.

Dopustite mi da iznesem analogiju s vidom kako bih objasnio ono što želim reći. Noću hodate stazom, okruženi gustom maglom. Ali imate jaku bateriju koja se probija kroz maglu i ispred vas stvara uzak, čist prostor. Magla je vaša životna situacija, koja uključuje i prošlost i budućnost; baterija je vaša svjesna prisutnost; čist prostor je Sadašnji trenutak.

Ne predate li se, vaš psihološki oblik, ljuska ega, postaje sve grublji i time stvara jak osjećaj odvojenosti. Svijet oko sebe i ljude koji vas okružuju možete smatrati opasnim. Javlja se nesvjesna prisila za razaranjem drugih kroz prosuđivanje, kao i potreba za natjecanjem i prevlašću. Čak i priroda vam postaje neprijateljem, a vašim opažajima i tumačenjima vlada strah. Mentalna bolest koju nazivamo paranojom tek je malo izraženiji oblik ovog normalnog, ali neučinkovitog stanja svijesti.

Zahvaljujući otporu, tvrd i krut ne postaje samo vaš psihološki oblik, nego i tjelesni. Napetost se javlja u različitim dijelovima tijela, a tijelo kao cjelina se steže. Slobodan protok životne energije kroz tijelo, koji je najvažniji za njegovo zdravo funkcioniranje, uvelike je ograničen. Rad na tijelu i neki oblici tjelesne terapije mogu pomoći u obnavljanju protoka, ali ako u svakodnevnom životu ne vježbate predavanje, te stvari mogu vam pružiti samo privremeno olakšavanje simptoma, budući da uzrok - obrazac otpora - nije razriješen. Ima u vama nešto što ostaje nedirnuto prolaznim okolnostima koje čine vašu životnu situaciju, a tome možete pristupiti samo kroz predavanje. To je vaš život, samo vaše Biće - koje postoji vječno u bezvremenom carstvu sadašnjosti. Pronaći taj život »ono je jedino što vam je potrebno«, o čemu je Isus govorio.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 10% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.vbz.hr/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0025 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
   
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA