NOVAC JE MOJ PRIJATELJ - Poglavlje VIII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Mesečni procentni budžet
 

Svrha Mesečnog Procentnog Budžeta je da shvatite da imate kontrolu nad novcem. Dolarski budžeti su neefikasni pošto deluju iz situacije oskudnosti. Ako ste ikada pravili dolarski budžet, verovatno ste mislili: "Pošto nemam dovoljno novca, bolje da napravim budžet". Sabravši svoje troškove, otkrili ste da su se vaše najcrnje slutnje obistinile, da zaista nemate dovoljno novca. Procentni budžet uvek će raditi za vas ako ga budete savesno primenjivali. To je zato što on polazi od ideje obilja. Još jedan važan rezultat, koji će vam doneti ovakav budžet, biće sigurnost u sopstvenu sposobnost da živite lagodno sa sredstvima kojima raspolažete, bez obzira kolika ona bila. Ovo je važno zato što je bez te sigurnosti novac za vas uvek nužda, a mnogo je teže doći do kreativnih ideja, kada ste u nuždi.

Prvi korak u pravljenju Mesečnog Procentnog Budžeta jeste sastavljanje liste stavki na koje trošite novac. Razvrstajte ove stavke u logične kategorije tako da dobijete otprilike 8-10 kategorija.

Primer Mesečnog Procentnog Budžeta:

Štednja 10%

Stanovanje 15%

Dugovi 20%

Samopoboljšanje 10%

Pokloni 10%

Hrana 12%

Porezi 15%

Saobraćaj i veze 8%

Svega: 100%

Drugi korak je da odredite procente svog mesečnog prihoda koje ćete potrošiti u svakoj od ovih kategorija, kao što je pokazano u primeru. Ja sam do te mere bio nesvestan svojih troškova da sam morao da beležim sve mesečne troškove pre no što sam se osećao dovoljno sigurnim da napravim Mesečni Procentni Budžet. Poslednji korak su postupci kojima možete da smanjite trošak u svakoj kategoriji, a da istovremeno u toj kategoriji živite bolje. Dobar način za to je da odaberete jednu kategoriju i da razmišljate o njoj sve dok uspešno ne stvorite višak u njoj, a zatim pređete na sledeću. Jednom kada izračunate kako da u jednoj kategoriji živite bolje za manje novca, u toj kategoriji ste obezbedili višak za naredne mesece, jer sigurno nećete hteti da se vratite bilo čemu, što ste radili ranije, a što ne samo da je više koštalo, već je donosilo manje zadovoljstva.

Zapamtite, svaki put kada potrošite novac, vi povećavate nečije prihode. U krajnjoj liniji, ako biste uspešno poslovali u svim oblastima u kojima sada trošite novac, bilo bi moguće da svoje troškove svedete na nulu.

OBJAŠNJENJE STAVKI U PRIMERU MESEČNOG PROCENTNOG BUDŽETA

Štednja

Kada razvijete naviku da štedite 10% svojih prihoda, nikada nećete biti bez novca. Kao što je pokazano u budžetu, važno je da uštedite prvih 10% vašeg prihoda. To je naprosto stvaranje navike da podmirite najpre sebe. Ne čekajte da budete u stanju da uštedite 10%, da biste počeli sa ovom praksom. Zapravo, ako to već niste učinili, vi ne možete sebi da dozvolite da odmah ne počnete sa ovom praksom. I to zato što je redovna štednja potvrda da imate višak gotovine, što će se povoljno odraziti na vaš dohodak. Ne čekajte da otplatite dugove, kako biste postali uspešan štediša.

Dugovi

Ako ste zaduženi, savetujem vam da za otplatu dugova odvojite najviše 20% svog mesečnog prihoda. Dobro je da redovno otplaćujete dug svakom od vaših kreditora, bez obzira koliko su rate male. Ako imate dug koji ne otplaćujete, lako je izračunati koliko vremena će vam trebati da ga otplatite tim tempom. Odgovor je VEČNOST. Ako mesečne otplate vašeg duga premašuju 20% vašeg dohotka, onda je neophodno da pregovarate sa vašim kreditorima i da napravite plan otplaćivanja, koji će vam omogućiti da u tome uspete. Ponekad srećem ljude koji nastavljaju sa velikim redovnim otplatama svojih dugova, iako to teško mogu da podnesu, samo da bi sačuvali svoju kreditnu sposobnost.

Ako imate dužničke probleme, poslednja stvar o kojoj treba da brinete je vaša kreditna sposobnost, koja vas je prvobitno i dovela u škripac. Ustvari, pošten razgovor s vašim poveriocima i redovne mesečne otplate, koji su oboje pokazatelji vaše sposobnosti i spremnosti za otplaćivanje, najbrži su način da poboljšate svoju kreditnu sposobnost.

Pokloni

Uvršćivanje poklona kao kategorije u vaš budžet, omogućiće vam da upražnjavate darežljivost kao što je opisano u prethodnoj glavi.

Porezi

Ako imate sopstveni posao, onda je dobro da odvojite deo svog prihoda za poreze, da biste imali novca da ih platite, kada dođe vreme za to. Biće vam mnogo lakše da pregovarate sa upravom prihoda oko smanjenja poreza, ako niste već na samom početku nesposobni da platite ono što uprava misli da joj dugujete. Ako vaš poslodavac izdvaja porez na prihod iz vaše plate, onda ste u pogledu ove kategorije zbrinuti.

StanovanjeLjubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 60% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: gaon/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0057 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA