ONTOLOŠKE PRIČE - Poglavlje LXXX
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Potisnute emocije i strah
 

O Egu, hrabrosti, (po)grešnosti...

Osobe koje nisu u stanju da žive u sada, često se vraćaju starim ranama i problemima pa na taj način sebe stalno stimulišu na zakasnelu emotivnu reakciju. Sa druge strane, neiskazane (potisnute) emocije sprečavaju osobu da aktivno živi u sada i tek sa popuštanjem ovog napona ona je u mogućnosti da ostvari taj cilj.

Čovek najčešće potiskuje strah, stid, krivicu, osećanje poniženosti, neuspeha... uopšte - potiskuje bolna osećanja. Sa potiskivanjem, u svesti se istovremeno grade predstave koje odgovaraju emocijama suprotnog kvaliteta.

Emocije koje niste u stanju da podnesete bivaju intervencijom ega "lepo upakovane i drugačije označene" ili proterane iz svesnog dela psihe, ali nisu izbrisane niti zauvek zaboravljene - već samo nisu ispitane i iskustveno valorizovane. Vaše telo, međutim, ne reaguje uvek adekvatno na odbrane koje gradi ego, a telesni simptomi mogu da ukažu na gomilanje neobrađenih psihičkih sadržaja.Strah je veoma bolna emocija. Kada čovek nije u stanju da ga izrazi, otpusti ili podnese - ne ostaje mu ništa drugo sem da ga potisne.

Čovek koji je potisnuo strah, boji se čak i da se plaši. Oni koji su iznutra najviše preplašeni negiraju svako osećanje straha. Stoga, razvijajući u svesnom delu suprotno osećanje potisnutom strahu, u vidu kvazi hrabrosti često posežu za grubim igrama i sportovima, vole oružje i opasne pse, ukratko -(mentalno) traže nasilje i okupirani su njime.

Kada neko potiskuje ljutnju - vidi sebe kao ljubaznog i tolerantnog, kada potiskuje strah - sebe vidi kao odvažnog i hrabrog, a kada potiskuje agresivnost - sam oseća strah. Kada jednom posegne za mehanizmom kompenzacije, čovek pokušava da do kraja odigra ulogu koju je za sebe izabrao. Tako on, ako je potisnuo strah, stalno govori o (svojoj) hrabrosti ili nastoji da čini ono što on i sredina u kojoj živi smatraju za hrabra dela, a ako je potisnuo agresivnost, čineći gomilu često nepotrebnih ustupaka, pokušava sebe da prikaže kao izuzetno tolerantnu osobu.

Kolektivno osećanje jedne vrste prevashodno deluje na pripadnike sopstvene vrste i to naročito na one pojedince kod kojih postoji ista ili slična vibracija, isti kvalitet osećanja. Oni koji podlegnu ovom uticaju, svojim pobuđenim i(li) pojačanim emocijama povratno utiču i energetski "hrane" kolektivno osećanje.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 20% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.dobra-knjiga.com/Home.asp?AutorID=5118

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0762 sek. Broj pronadjenih pojmova: 9;   [ Isključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA