ONTOLOŠKE PRIČE - Poglavlje LXXXI
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Psiho-fizički blokovi
 

i način oslobađanja

Jedan primer

O spontanosti...

Teški životni uslovi u detinjstvu često služe kao osnov za objašnjenje i (samo)opravdanje kasnije nastalog poremećaja vrednosnih normi, moguće pojave psihičkih smetnji, pa čak i agresivnosti.Ako prihvatite da su psihički sadržaji stečeni u ranom detinjstvu nepromenljivi, uskraćujete (sebi i drugima) mogućnost za rast i promenu.Detinja ličnost učestvuje u izboru roditelja i ambijenta učenja, pa i eventualnih trauma sa kojima će se sretati. Izuzetno, ličnost može da na duhovnom nivou oseća veliku glad za materijalnim životom ili strah od slobode koju pruža duhovna dimenzija, pa tada, uprkos potrebi i savetima vodiča, brzopleto žudi da se što pre materijalizuje. Tada moguće teško detinjstvo i život nisu odgovor na osnovne zadatke te ličnosti, već su odgovor na njenu želju i nestrpljenje za životom u telu.

Međutim, delimično je tačna pretpostovka da je najveći broj duhovnih rana zadobijen u detinjstvu, jer dete u tom periodu najčešće nije spremno da adekvatno reaguje na neke teške konfliktne situacije.

Tek rođeno dete je najčešće savršen primer harmonije tela i duha. Ono ne oseća nikakvu podeljenost, a roditelje, igračke i okolinu doživljava kao deo sebe. Sasvim malo dete ne ume da potisne ni jednu emociju. Bebin ego nije razvijen, pa ne može da joj pomogne u izbegavanju problema; stoga svaku njenu emociju prati telesna reakcija, a telesno događanje prati odgovarajuća emocija.

Instinktivne radnje koje se javljaju tek na nivou materijalnog tela, imaju svoje ekvivalente i na nivou duha. Bez instinktivnih radnji bi teško opstao čovek na vašem nivou duhovnog i telesnog razvoja. Instinkt ne može biti zamenjen umom niti intelektom, jer oni nisu u direktnoj vezi sa telom i ne mogu biti zaduženi za telesno opstajenje i usavršavanje.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 20% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.dobra-knjiga.com/Home.asp?AutorID=5118

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0041 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA