RADŽA JOGA - Poglavlje I
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Prvi koraci
 

Radža-joga je podeljena na osam etapa. Prva je jama, koja se sastoji od uzdržavanja od ubistva, istinoljubivosti, uzdržavanja od krađe, čednosti i neprihvatanja bilo kakvih poklona. Sledeća je nijama, koja se sastoji od čistoće, zadovoljstva, ozbiljnosti, učenja i prepuštanja Bogu. Zatim dolaze asana ili položaj, pranajama ili kontrola prane, pratjahara ili razdvajanje čula od objekata, dharana ili usredsređivanje duha na jednu tačku, dhijana ili meditacija i samadhi ili nadsvesno iskustvo.

Jama i nijama čine moralni trening bez koga nema uspešnog upražnjavanja joge. Kada se usavrši u te dve dscipline, jogin počinje da žanje polodove svojih vežbi; bez njih, on nikada ne bi došao do ploda. Jogin nikome ne sme da učini nažao ni mislima, ni rečima ni delima. Njegovo milosrđe ne sme da se ograniči samona ljude, već mora da ide dalje i da obuhvati čitav svet.

Sledeća etapa je asana ili položaj. Čovek se svakoga dana mora podvrći nizu fizičkih i mentalnih vežbi dok ne postigne određena viša stanja. Neophodno je, zato, da pronađemo položaj u kome možemo da ostanemo dugo. Treba da odaberemo onaj položaj koji smatramo najudobnijim i najprirodnijim. Izvestan položaj nože jednom čoveku da bude veoma lak, ali veoma težak nekom drugom. Kasnije ćemo videti da se u toku vežbanja, u telu razvija velika aktivnost. Neki nervni tokovi (2) moraju biti premešteni i usmereni u nove kanale. Nastaju nove vrste vibracija i, u neku ruku, menja se čitavo ustrojstvo. Ali glavni deo aktivnosti se odvija duž kićme, tako da je, za usvojeni položaj, jedini neophodan uslov da kičma bude slobodna i prava i da grudi, vrat i glava budu u pravoj liniji. Ako je pritom celo telo poduprto sa strane, imaćete jedan prirodan i lak položaj, prave kičme. I sami ćete lako ustanoviti da sa uvučenim grudima ne možete da imate uzvišene misli. (3)

Ovaj deo Radža-joge pomalo liči ba hata-jogu koja se bavi isključivo fizičkim telom i čiji je cilj da telo učini veoma jakim. Mi se ovde nećemo time baviti, jer je praksa hata-joge veoma teška i ne može se naučiti za jedan dan; a osim toga, ta praksa ne vodi značajnijem spiritualnom razvoju. Mnoge od tih vežbi, na primer upustva za postavljanje tela u različite položaje, možete naći kod Deslarta i drugih autora. Njihova svrha je fizičkog, a ne psihološkog reda. Nema ni jednog jedinog mišića u telu nad kojim čovek ne može da uspostavi potpunu kontrolu: on može po volji da zaustavi ili pokrene srce i da, isto tako, upravlja svim ostalim delovima organizma.

Rezultat hatha-joge sastoji se jednostavno u tome da čovek postigne dug život; zdravlje je glavna ideja, jedini cilj hatha-jogina. On je odlučio da ne bude bolestan i uspeo je u tome. On živi dugo. Sto godina za njega nije ništa; sa stopedeset godina on je još posve mlad i krepak, bez ijedne sede vlasi. Ali, to je sve. Banijan, indijska smokva, živi ponekad i pet hiljada godina, ali ipak ostaje banijan i ništa više. Isto tako, čovek koji živi dugo samo je jedna zdrava životinja. Ipak, jedna ili dve uobičajene vežbe hatha-jogina veoma su korisne. Na primer, neki od vas uvideće da je dobro sredstvo protiv glavobolje da, čim ujutru ustanete, usisate malo hladne vode kroz nos; celoga dana glava će vam biti prijatno sveža i nikada se nećete prehladiti. Postupak je veoma lak: umočite nos u vodu, uvucite je kroz nozdrve i usisajte u grlo.

Po nekim školama, kada čovek nauči da sedi prav i stabilan, treba da se podvrgne jednoj vežbi nazvanoj pročišćavanje nerava. Neki autori su je odbacili, tvrdeći da ne pripada Radža-jogi, ali budući da je jedan tako veliki autoritet, kao što je komentator Šankaračarja, preporučuje, ja mislim da o njoj treba govoriti pa ću navesti upustva koja on sam daje u komentaru Svetašvara Upanišade:

"Duh čiji je talog uklonjen, pomoću pranajame, učvršćuje se u Brahmanu; zato se poučava pranajama. Najpre se moraju pročistiti nervi, a zatim dolazi sposobnost upražnjavanja pranajame. Zatvorivši palcem desnu nozdrvu, udahni vazduh kroz levu, prema svom kapacitetu, a zatim, bez ikakve pauze, izdahni vazduh kroz desnu nozdrvu, zatvarajući levu. Ponovo udahnuvši kroz desnu nozdrvu, prema svom kapacitetu, izdahni kroz levu. Čineći ovo tri ili pet puta u četiri različita doba dana – pre zore, u podne, uveče i u ponoć - čovek za petnaest ili mesec dana postiže čistoću nerava. Tada počinje pranajama."

Praksa je apsolutno neophodna. Možete sedeti i pažljivo me slušati satima svakoga dana, ali ako ne vežbate nećete napredovati ni jedan korak. Sve zavisi od prakse. Nikada nećemo razumeti te stvari sve dok ih ne iskusimo. Treba da ih vidimo i osetimo, mi sami. Nije dovoljno jednostavno slušati teorije i objašnjenja.

Postoje različite prepreke za upražnjavanje joge. Prva prepreka je rđavo fizičko zdravlje; ako telo nije u dobrom stanju, vežbanje će biti ometeno. Moramo, dakle, održati telo u dobrom zdravlju; moramo paziti šta jedemo, šta pijemo i šta radimo. Treba da uvek ulažemo jedan mentalni napor da svoje telo održimo krepkim. To je sve; nije potrebno ništa više što se tiče tela. Ne smemo da zaboravimo da je zdravlje samo sredstvo, a ne cilj. Ako bi zdravlje bilo cilj, mi bismo bili kao životinje koje su zaista retko bolesne.

Druga prepreka je sumnja. Mi uvek sumnjamo u ono što nismo iskusili. Čovek ne može da živi od reči, čak i ako to pokuša. Tako nam dolaze sumnje i mi se pitamo da li u tim stvarima ima neke istine ili ne. Čak i najbolji među nama ponekad sumnjaju. Međutim, praksom se, već posle nekoliko dana, može steći jedan mali, letimičan uvid, dovoljan da donese ohrabrenje i nadu. Kao što kaže jedan komentator joga filozofije: "Kada dobijemo jedan, ma kako mali dokaz, on nam uliva veru u čitavo učenje joge."

Na primer, posle nekoliko meseci vežbanja, počećete da primećujete da možete da čitate misli drugih ljudi; one će vam se javljati u obliku slika. Možda ćete čuti zvuke na velikoj udaljenosti, kada usredsredite svoj duh sa željom da čujete. Te stvari će se najpre dešavati u malim fragmentima, ali to će biti dovoljno da vam ulije veru, snagu i nadu. Na primer, ako usredsredite misli na vrh svog nosa, posle nekolio dana počećete da osećate divne mirise; to će biti dovoljno da vam pokaže da postoje izvesne mentalne percepcije, koje čovek može da iskusi bez dodira s materijalnim predmetima. Ali uvek moramo da imamo na umu da su sve to samo sredstva; cilj, svrha, meta čitavog tog treninga jeste oslobođenje Duše. Naš cilj mora biti apsolutna vlast nad prirodom, ništa manje od toga. Mi moramo da budemo gospodari, a ne robovi prirode; ni telo ni duh ne smeju da budu naši gospodari i ne smemo da zaboravimo da telo pripada nama, a ne mi njemu.

Jedan bog i jedan demon došli su nekoć da traže od nekog velikog mudraca da ih pouči o Jastvu. Dugo su učili, pod njegovim vođstvom; najzad im mudrac reče:

- To ste vi, vi sami ste Biće koje tražite.

Obojica pomisliše da je njihovo telo istinsko Ja. Demon se potpuno zadovoljan vrati svome narodu i reče:

- Naučio sam sve što je moglo da se nauči. Jedite i pijte i budite radosni. Mi smo Jastvo, nema ničega izvan nas.

Demon je bio glup po prirodi; tako nikada ne upita ništa više, već je bio potpuno zadovoljan idejom da je on Bog i da Jastvo označava telo.

Bog je imao suptilniju prirodu. On je najpre pogrešio misleći: "Ja, ovo telo, ja sam Brahman; zato treba da telo održim jako i zdravo, da ga dobro oblačim i da mu pružim sve vrste uživanja." Ali, on ubrzo otkri da to ne može biti smisao reči mudraca, njihovog učitelja, da mora postojati nešto više. Tako se on vrati mudracu i upita:

- Učitelju, da li si me poučio da je telo Jastvo? Međutim, ja vidim da sva tela umiru, a Jastvo ne može da umre.

Mudrac mu odgovori:

- Otkrij to sam. Ti jesi To.

Bog se još jedanput vrati kući, misleći da je možda duh Jastvo. Ali uskoro on opazi da su njegove misli jako promenljive – sad dobre, sad rđave. Duh je bio suviše nepostojan da bi bio Jastvo. On se vrati natrag mudracu i reče:Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 60% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: gaon/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0064 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA