RADŽA JOGA
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Napomene
 

(1) U vezi sa ovim, Vivekananda je u jednom razgovoru rekao:

"Koncentracija je suština svakog saznanja; bez nje se ništa ne može učiniti. Ljudsko biće obično uludo troši 90 % svoje misaone snage i neprekidno pravi greške; istreniran čovek, istreniran duh nikada ne greši. Kada se duh koncentriše i okrene ka samom sebi, sve što je unutar nas postaće naš sluga, umesto da bude gospodar- Grci su svoju koncentraciju upravljali na spoljni svet, a rezultat toga je bio savršenstvo u umetnosti, literaturi i tako dalje. Indus se koncentrisao na unutrašnji svet, na nevidljive oblasti JA i, zahvaljujući tome, usavršio je nauku joge. Joga se sastoji u vladanju čulima, voljom i duhom. Dobitak koji čovek izvlači iz upražnjavanja joge jeste to što nauči da upravlja, umesto da bude upravljan. Izgleda da je duh sastavljen od uzastopnih slojeva. Naš stvarni cilj je da prođemo kroz sve te slojeve našeg bića i pronađemo Boga. Cilj joge jeste da realizuje Boga. Da bismo to postigli, mi moramo da prođemo iza relativnog znanja, iza sveta čula. Za čula, svet je jedno buđenje; deca Gospoda na tom nivou spavaju. Za Večnost, svet je usnuo; deca Gospoda u toj oblasti su probuđena. Ona su sinovi Boga. Postoji samo jedan način da se ovlada čulima – to je videti Njega koji jeste Realnost u univerzumu. Jedino tada i samo tada moći ćemo zaista da gospodarimo svojim čulima.

(2) Pod izrazom "Nervni tokovi" Vivekananda ćesto podrazumeva tokove prane koji mogu, ali nipošto ne moraju da se poklapaju sa fizičkim nervima.

(3) U jednom razgovoru, Vivekananda je dodao sledeća upustva:

"Recite sebi da sedite čvrsto i da ništa ne može da vas uzdrma. Zatim se podsetite na savršenstvo svog tela, deo po deo, od glave do stopala. Zamislite da vam je telo čisto kao kristal, da je kao jedan savršeni brod, kojim plovite preko okeana života. Tražite od svih profeta, svih spasitelja i svih duhova u univerzumu da dođu da vam pomognu... Postoje 84 asane, ali za vas je najbolja ona koja vam je najprirodnija."

(4) Vivekananda misli na Sjedinjene Američke države gde je održao ciklus predavanja od kojih se uglavnom sastoji prvi deo knjige.

(5 ) Lotos je simboličan naziv za čakre, energetske centre. Inače, raskošno lep lotosov cvet na Istoku je veoma rašiuren i mnogoznačan simbol. Kako cveta na površini ustajalih voda, a pritom ostaje neuprljan, predstavlja simbol čistoće i visoke moralnosti, koja je izvan uticaja "prljave" okoline. Poput ptice feniksa, simbolizuje i ponovno rađanje. Iz vode, koja je simbol prvobitnog haosa, lotosov cvet raste kao "jaje sveta", pri čemu stabljika biljke predstavlja "osu sveta". Pošto izlazi iz tame vode, a cveta na svetlosti, lotos naročito simbolizuje spiritualni razvoj. Prikaz tri faze lotosovog cvetanja (slika na naslovnoj strani) simbolički predstavlja etape spiritualnog razvoja – od pupoljka, koji sadrži klicu budućeg razvoja, do potpuno rascvetalog cveta, koji simbolizuje spiritualno Samoostvarenje – krajnji cilj joge i drugih sistema samorazvića.

(7) Kod ovog i sličnih primera treba imati u vidu da je knjiga "Radža-joga" nastala krajem prošlog veka i da Vivekananda polazi od naučnih saznanja i nivoa razvoja tehnike tog vremena. Tako, što se tiče ovog primera, u to vreme, kao što je poznato, nije se znalo za mogućnost prenosa energije bežičnim putem.

(8) Kada je ćita potpuno sprečena da uzima različite oblike, Vidilac (Puruša) ostaje u svom sopstvenom stanju čistoće, ne poistovećujući se sa mentalnim promenama. U drugim trenucima, ona se "meša" ili poistovećuje sa modifikacijama ćite.

(9) Ukratko, razlikuju se:

A –samprađnata samadhi, koji se deli na:

a) vitarka samadhi (na grube elemente), koji se, pak, deli na: - savitarka samadhi i - nirvitarka samadhi

b) vićara samadhi (na tanmatre), koji se deli na: - savićara samadhi i - nirvićara samadhi

c) sananda samadhi (na organ mišljenja) d) asmita samadhi (na duh)

B – asamprađnata samadhi (nadsvest) koji donosi slobodu.

(10) U prvobitnom izdanju "Radža-joge" postoji sledeći dodatak: "U Indiji postoji jedna teorija po kojoj je nekada postojao jedan primordijalni jezik, koji se zvao devavani ("božanski glas") i koji je bio jezik velikih učitelja. Od njega su, zatim, neprekidnim promenama, nastali različiti jezici. Većina reči tog izvornog, nebeskog jezika je izmešana ili izgubljena, ali ih je ostalo još nekoliko. Od reči, koje su nam ostale, Om je jedna od najvećih i označava Boga.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 60% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: gaon/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0028 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA