SAVJETI O UMIRANJU i boljem životu - Poglavlje XXIII
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Povezivanje sa sljedećim životom
 

O neka bismo se ponovno rodili u najvišem obliku održavanja života,
u čovjeku koji vježba tantru i okrenut je nebu
Ili tijelu samostanskog ili svjetovnog učenika
koji će ovladati trima oblicima vježbe
neka bismo dovršili ostvarenje puta u dva stupnja,
stvaranjem i dovršavanjem,
I tako brzo stekli Buddhino tijela,
Istinu, potpuno blaženstvo i Zračenje duha.

Povezivanje sa sljedećim životom, dok smo još u prelaznom stanju, proces je u kojem se pojavljuju privlačnost i odbojnost. I životinje koje se rađaju iz jaja, dakle izvan tijela, kao i bića što se rađaju iz maternice, vide roditelje ili u spolnom snošaju ili u njegovoj slici, i pritom se u njima stvara želja za roditeljem suprotnog spola i odbojnost prema roditelju istog. Kad prelazno biće poželi zagrliti onog koga želi, najednom od svega vidi samo njegov spolni organ, i zbog toga se naljuti. Na taj način privlačnost i odbojnost dovode do konačne smrti bića prelaznoga stanja.

Sad moramo reći da na taj način prelazno stanje završava samo ponekad, zato što umjetna oplodnja proturječi onome što govore neki naši spisi, određenije govoreći, da roditelji moraju ležati zajedno u stanju jake spolne uzbuđenosti. Danas, međutim, očevo sjeme možemo čuvati u laboratoriju, i zatim ga, bez ikakvog spolnog uzbuđenja, ubaciti u majčinu maternicu. Taj postupak koji proturječi nekim našim svetim spisima danas je postao dio stvarnosti, i mi to moramo prihvatiti. Kao sljedbenici tradicije Samostanskog sveučilišta Nalanda iz stare Indije, mi moramo prihvaćati i razum i istraživanje. A s tog je stanovišta naše uobičajeno objašnjenje nepotpuno.

Recimo, međutim i to da čak i u buddhističkim svetim spisima nalazimo priču o bračnom paru koji se odlučio na celibat, pa je on prešao u redovnike, a ona u redovnice.

Jednoga je, međutim, dana muž, pod utjecajem sjećanja na prošlost, nasrnuo na svoju bivšu ženu. Kad joj je dotakao tijelo, na njezinu se odjeću izlilo njegovo sjeme.

Kasnije je i ona potpala pod dojam uspomena, pa nešto ejakulata stavila u rodnicu. Nakon nekog se vremena rodilo dijete. Tako, dakle, čak i taj stari buddhistički spis proturječi učenju da do začeća dolazi samo kad se par nađe u spolnom zagrljaju.

Slično se tome priča da se čak i loza samog Shakvamuni Buddhe dade pratiti sve do čovjeka koga su zvali Sunčevim Prijateljem, i to zato što je sjeme njegova oca, koje je palo na list, zagrijalo sunce, pa se tako stvorilo dvoje djece. Te dvije priče, koje su nekad izgledale kao bajke, danas je ostvarila znanost, lako se općenito može reći da do začeća u pravilu dolazi pod izvjesnim okolnostima, ipak treba dodati da to baš nije uvijek tako.

U skladu s tim, konac prelaznoga stanja ne mora nužno predmnijevati privlačnost prema roditelju suprotnog spola niti silnu razočaranost što na kraju vidimo samo spolni organ. Dok traje umiranje prelaznoga stanja, biće brzo prolazi kroz osam faza i to normalnim redom:

1. jasno svjetlo

2. jarko crno nebo uma

3. jarko narančasto-crveno nebo uma

4. jarko bijelo nebo uma

5. plamen svjetiljke

6. krijesnice

7. dim

8. fatamorganaU trenutku začeća, biće prolazi kroz preostalih sedam, ali obratnim redom:

7. jarko crno nebo uma

6. jarko narančasto-crveno nebo uma

5. jarko bijelo nebo uma

4. plamen svjetiljke

3. krijesnice

2. dim

1. fatamorgana

O tome kako biće ulazi u maternicu postoje različite pretpostavke. Neki spisi govore da ulazi kroz muškarčeva usta ili tjeme, pa zatim prolazi kroz njegovo tijelo i kroz falos napokon dospijeva u maternicu. Drugi pak tekstovi kazuju da biće u maternicu ulazi izravno kroz ženinu rodnicu. Čovjek u kojemu prevladava vrlina pritom će se osjećati kao da ulazi u ugodnu kuću i čuje ugodne zvukove. Čovjek pak u kojem prevladava opakost, osjećat će se kao da ulazi u močvaru ili tamnu šumu usred razuzdane halabuke.

Vrlo suptilni vjetar i um bića ulaze u materijal (jajašce ili spermatozoid) što ih daju roditelji. U fetusu, koji je u tom trenutku velik kao poveće zrno gorušice, stvara se središnji kanal, baš kao i desni i lijevi kanal koji ga triput obilaze. Tada se uzlazni i silazni vjetar počinju gibati u svojim smjerovima i sva se tri kanala produžuju. Tako se tijelo postupno razvija da bi napokon izašlo iz maternice.

Stalnim održavanjem duhovnih vježbi, kako je to objašnjeno u prethodnim kiticama pjesme prvog pančenlame, možemo postići da se ponovno rodimo u posebnom fizičkom tijelu, koje nas održava na životu, a u kojem ćemo biti sposobni dovršiti ostatak puta tantre koji vodi do punog prosvjetljenja. Tako se možemo ponovno roditi na neobičnim mjestima na kojima žive bića zvana »nebožitelji « i koja prakticiraju tantru, ili pak na drugim, običnijim mjestima na kojima postoje učenje, gurui i sloboda vježbanja duha. Pri takvim povoljnim ponovnim rođenjima mi polažemo zavjet o čistoći života, pa dolazimo u posjed tri dara - moralnog života, sabrane meditacije i mudrosti, kao korijena našeg duhovnog napretka.

Polazeći od toga kao temelja, trudit ćemo se dovršiti ostvarenje dvaju stupnjeva Najviše joge tantre: božanske joge udružene s meditacijom o praznini i osmerim znakovima smrti, božanske joge udružene s meditacijom o praznini, povlačenjem vjetrova u središnji kanal i aktualizacijom dubljih razina svijesti.

Kroz te ćemo stupnjeve prevaliti preostale korake do buddhinstva, stanja potpunog služenja drugim ljudima. Završna želja u pjesmi prvog pančen-lame odnosi se baš na takav budući život. Ne zaboravimo, krajnji je cilj buddhističkog vježbanja duha služenje drugima, a da bismo dosegli najdjelotvornije stanje služenja, moramo najprije ostvariti čistoću tijela i uma. A cilj je pomoći golemom broju osjetilnih bića i to na bezbroj načina.

Kad vježbamo, ne smijemo dopustiti da duhovni put bude tek nešto izvan nas, nego svoj vlastiti um moramo pretvoriti u duhovni put. U suprotnom, makar i počnemo marljivo vježbati, nakon nekog ćemo se vremena umoriti, pa će nam sve to postati čak i dosadno. I nemojmo samo recitirati riječi pjesme prvog pančen-lame zvane Zelje za oslobađenjem iz opasnog tjesnaca prelaznoga stanja, za oslobađanjem junaka od straha, nego ih svakodnevno i usvajajmo refleksivnom meditacijom, unosimo njihovo značenje u svoj um. To je moj savjet.

ZAKLJUČNI SAVJETI

1. Usmjerimo svoje ponovno rođenje tako da se rodimo s tijelom i u prilikama koji nam omogućuju da stignemo do kraja započetog duhovnog puta.

2. Cilj je potpunog prosvjetljenja potpuno služenje drugima.


Svakodnevna razmišljanja o pjesmi
Baš kao što se snažna struja slapa
Ne može natrag okrenuti,
Tako je i gibanje života ljudskog Nepovratno.

Buddha

Evo pjesme prvog pančen-lame u cjelovitom obliku. Želje za oslobađanjem iz opasnog tjesnaca prelaznoga stanja, za oslobađanjem junaka od straha Napisao prvi pančen-lama Losang Chokvi Gveltsen

1. Ja i sva bića u čitavom svemiru i bez izuzetka Pribježište tražimo sve do najvišeg prosvjetlje-nja U prošlim, sadašnjim i budućim Buddhama, u Doktrini i Duhovnoj zajednici. O neka bismo bili izbavljeni od strahova ovoga života, sljedećeg i prelaznoga stanja.

2. O neka bismo iz onoga što nas drži na životu izvukli smislenu bit A da nas ne skrenu besmisleni poslovi ovoga života, Zato što nam taj valjani temelj, do kojeg je tako teško doći a raspada se tako lako, Daje priliku da biramo između dobitka i gubitka, udobnosti i bijede.

3. O neka bismo shvatili da nema vremena za gubljenje, Jer smrt je izvjesna a neizvjestan joj čas. Što se skupilo, razdvojit će se, što se nabralo, potrošit će se bez ostatka. Na kraju uspona dolazi pad, konac je rođenja smrt.

4. O neka bismo se oslobodili nesnosne patnje zbog smrti od raznih razloga Jer ovo je grad pogrešnih predodžbi o promatraču i promatranom. Iluzorno je tijelo sazdano od četiri nečista elementa. A svijesti samo što se nisu razdvojile.

5. O neka bismo se oslobodili pogrešnih privida što ih stvara nevrlina Kad nam se, prevarenima u času nevolje od ovog tijela održavanog tako skupo, Strašni dušmani, gospodari smrti, uskazuju, a mi se ubijamo oružjem triju otrova: požude, mržnje i smetenosti.

O neka bismo se sjetili uputa za vježbanje duše U času kad liječnici od nas dižu ruke i ne pomažu obredi, Kad prijatelji se već odriču nade u naš život, Te nam ne preostaje da radimo išta drugo.

7. O neka bismo se uzdali u radost i veselje Kad za sobom ostavljamo hranu i zgrnuta blaga i svu bijedu života i zauvijek se odvajamo od prijatelja ljubljenih i željenih, Te sami odlazimo u pogibeljno stanje. 0 neka bismo stvorili moćni um vrline Kad se elementi, zemlja, voda, vatra i vjetar, postupno rasplinu sve jedan za drugim, i tjelesna se snaga gubi, i usta se i nos suše i skupljaju, toplina se povlači, dah je sipnja, i zvukovi se halabuke dižu.

9. O neka bismo shvatili besmrtni način postojanja Kad se prikaze razne, zabunom našom stvorene, utvare jezive i strašne. A napose kad se fatamorgana, dim i krijesnice ukazu i nestanu nositelji osamdeset predodžbi koje nas vode.

10. O neka bismo stvorili snažnu svijest o zbivanju u sebi i oko sebe. Kad se sastojak vjetar počne rasplinjavati u svijest 1 prestaje stalno vanjsko disanje, a grube se dvojstvene pojave rasplinjuju, A sviće privid u liku svjetiljke na maslac.

11. O neka bismo sami spoznali svoju narav Kroz jogu koja shvaća da su cikličko postojanje i nirvana prazni Kad se privid, rast i stanje blisko prosvjetljenju rasplinu, prvi u potonje i doživljaji poput prozimajuće mjesečine, sunca i tame svanu.

12. 0 neka bi se jasno svjetlo-majka i dijete susreli Kad se stanje blisko prosvjetljenju raspline u potpunu prazninu i sva umnožavanja predodžbi prestanu i doživljaj nalik na jesenje nebo nezagađeno ničim svane.

13. O neka bismo se zadubili u samo na jedno usmjerenu duboku meditaciju U uznesenoj mudrosti združenog naravnog blaženstva i praznine Dok traju četiri praznine nakon taljenja Mjesecu sličnog bijelog sastojka. Na vatri gromu slične Moćne Žene.

14. O neka bismo na mjestu prelaznoga stanja Dovršili sabrano meditiranje o iluziji tako da poslije odlaska iz jasnoga svjetla ustanemo u Tijelu potpunog blaženstva blistajući slavom Buddhinih znakova i ljepota. Iznikavši samo iz vjetra i uma jasnog svjetla smrti.

15. Ako se, a zbog naše karme, uspostavi prelaz-no stanje O neka bi se pogrešni prividi pročistili. Kroz neposredno razmatranje i shvaćanje da opstojnost u sebi ne postoji. Ni patnja rođenja, ni smrti, ni prelaznoga stanja.

16. O neka bismo se rodili u čistoj zemlji Kroz jogu koja preobražava vanjsko, unutrašnje i tajno Kad pojave se razni znaci, četiri zvuka prekretanja elemenata. Tri strašna privida i neizvjesnosti.

17.O neka bismo se ponovno rodili u najvišem obliku održavanja života, u čovjeku koji vježba tantru i okrenut je nebu ili tijelu samostanskog ili svjetovnog učenika koji će ovladati trima oblicima vježbe i neka bismo dovršili ostvarenje puta u dva stupnja, stvaranjem i dovršavanjem. I tako brzo stekli Buddhino tijelo, Istinu, Potpuno blaženstvo i Zračenje duha.

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0034 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA