FONTANA MLADOSTI - Poglavlje I
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
DREVNA TAJNA "IZVORA MLADOSTI"
 

Svatko želi dug život. Ali nitko ne bi htio biti star. (Jonathan Swift)

SHANGRI-LA? HORIZONT IZA HORIZONTA

Prije nekoliko godina, jednog popodneva, dok sam sjedio u parku i čitao novine, prišao mi je stariji gospodin i sjeo pokraj mene. Činio se oko sedamdesete, kosa mu je bila sijeda i rijetka, ramena pognuta, a u hodu se oslanjao na štap. Kako sam mogao znati da će taj trenutak zauvijek promijeniti tijek moga života?

Nije dugo potrajalo i mi smo se našli u živahnom razgovoru. Pokazalo se da je stari gospodin umirovljeni časnik britanske vojske koji je služio i u diplomatskoj službi. Zbog toga je tijekom života proputovao gotovo čitav svijet. Pukovnik Bradford - tako ću ga zvati, premda to nije njegovo pravo ime - zainteresirao me neobično zanimljivim pričama o svojim pustolovinama.

Kada smo se rastali, dogovorili smo se za ponovni susret i već nakon kratkog vremena među nama se razvilo prisno prijateljstvo. Često smo se sastajali, u njegovom stanu ili u mojem, i vodili rasprave i razgovore koji su trajali do duboko u noć. Jednom takvom prigodom postalo mi je jasno da ima nešto značajno o čemu je pukovnik želio govoriti, ali je zbog nekog razloga oklijevao. Pokušao sam mu olakšati rekavši mu da ću strogo čuvati ono što mi povjeri. Počeo je govoriti, u početku polagano, a zatim sa sve većim zanosom.

Kad je pred nekoliko godina bio na dužnosti u Indiji, došao je u dodir s lutajućim domorocima iz udaljenih krajeva unutrašnjosti zemlje i čuo mnogo zanimljivih priča o njihovom životu i običajima. Jednu neobičnu priču, koja je osobito pobudila njegovo zanimanje, čuo je češće i uvijek od stanovnika jednog određenog kraja. Činilo se da stanovnici drugih dijelova zemlje nisu nikada čuli za nju.

Priča se odnosila na grupu lama, ili tibetanskih redovnika, koji su navodno znali tajnu "izvora mladosti"! Tisućama godina ta se izuzetna tajna prenosila preko članova tog mističnog udruženja. Oni se, doduše, nisu trudili da je zadrže u tajnosti, ali je njihov samostan bio tako udaljen i izoliran da su praktički bili odsječeni od vanjskog svijeta.

Taj je samostan i njegov "izvor mladosti" za domoroce koji su o njemu pričali, postao nekom vrstom legende. Oni su pričali o starcima koji su na tajanstveni način ponovo zadobivali zdravlje, snagu i vitalnost. No izgledalo je da nitko ne poznaje točan položaj tog neobičnog i divnog mjesta.

Poput drugih muškaraca i pukovnik Bradford počeo je stari ti, od četrdesete godine života, i to se očigledno nije više moglo zaustaviti.

Što je više slušao o tom čudesnom "izvoru mladosti", to je više dolazio do uvjerenja da takvo mjesto zaista postoji. Počeo je skupljati informacije - podatke o smjeru, vrsti krajolika, klimi i svemu što bi mu moglo pomoći da pronađe to mjesto. I čim je počeo svoja istraživanja, sve ga je više opsjedala želja da pronađe taj "izvor mladosti".

Ta želja, kako mi je pričao, postala je tako neodoljivom da je sada odlučio vratiti se u Indiju i ozbiljno potražiti to svetište i njegovu tajnu vječne mladosti. Upitao me bih li mu se htio priključiti u tom traženju.

U običnim prilikama i ja bih bio prvi koji bih s nevjericom prihvatio tako nevjerojatnu priču, no pukovnik Bradford mislio je sasvim ozbiljno. Što mi je više pričao o tom "izvoru mladosti", sve više sam vjerovao da bi tu moglo biti nešto istinito. Neko vrijeme ozbiljno sam razmatrao mogućnost priključivanja pukovnikovom traganju. No kada sam počeo konkretno razmišljati, pobijedio je razum i ja sam odbio poziv.

Ubrzo nakon pukovnikovog odlaska, počeo sam sumnjati u pravilnost svoje odluke. Da bih se opravdao, govorio sam sam sebi da je pobjeđivanje starosti možda pogrešno. Možda bismo se svi mi trebali pomiriti s tim da ljupko i dostojanstveno ostarimo, a ne da tražimo od života više nego drugi.

No ipak, negdje duboko u mojoj svijesti stalno se pojavljivala mogućnost: "izvor mladosti". Kakva uzbudljiva misao! Nadao sam se da će je pukovnik pronaći.

Prošle su godine i u žurbi svakidašnjice pukovnik Bradford i njegova "Shangri-La" napokon su nestali iz mog pamćenja. Tada, kad sam se jedne večeri vratio u svoj stan, našao sam pismo i prepoznao pukovnikov rukopis. Brzo sam ga otvorio i pročitao vijest koja je očito bila napisana u radosnoj uzbuđenosti. Pukovnik je pisao kako vjeruje da se sada nalazi neposredno pred otkrićem "izvora" usprkos mučnim poteškoćama. Nije naveo svoju adresu, ali meni je bilo lakše kada sam saznao da je još živ. Trebalo je proći još mnogo mjeseci, prije nego što sam opet o njemu čuo. Kada je napokon stiglo drugo pismo, ruke su mi gotovo drhtale dok sam ga otvarao. U prvi čas nisam htio vjerovati njegovom sadržaju. Novosti su bile bolje nego što sam se mogao nadati. Ne samo što je pukovnik našao "izvor mladosti", već ga je htio donijeti sa sobom kad se vrati, negdje tijekom sljedeća dva mjeseca.

Prošle su četiri godine otkad nisam vidio svog starog prijatelja. Počeo sam se pitati koliko li se promijenio za to vrijeme. Da li mu je taj "izvor mladosti" pomogao zadržati sat nadiruće starosti? Hoće li izgledati kao onda, kad sam ga zadnji put vidio ili će izgledati stariji jednu godinu umjesto četiri?

Napokon, pružila mi se prilika da odgovorim na ta pitanja. Kada sam jedne večeri bio sam kod kuće iznenadila me zvonjava telefona. Podigao sam slušalicu i javio se portir: "Pukovnik Bradford je ovdje, došao vas je posjetiti." Preplavio me val uzbuđenja kad sam rekao: "Pošaljite ga odmah gore." Ubrzo zatim pozvonio je na vratima i ja sam brzo otvorio. No na moje razočaranje, nisam ugledao pukovnika Bradforda nego stranog, mnogo mlađeg čovjeka. On je primijetio moje iznenađenje i rekao: "Zar me niste očekivali?"

"Mislio sam da je netko drugi", odgovorio sam pomalo zbunjeno. "Očekivao sam da ćete me primiti s malo više oduševljenja", rekao je posjetitelj prijateljskim glasom.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.esotheria.com/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0011 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA