FONTANA MLADOSTI - Poglavlje VI
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
ISHRANA I VITALNOST
 

Da bi produžio život, skrati obroke. Benjamin Franklin

Nakon desetog tjedna pukovnik Bradford nije više bio nazočan svakom sastanku, no i dalje se zanimao za "Klub Himalaja". S vremena na vrijeme običavao bi grupi govoriti o raznim veoma korisnim temama, a katkad bi ga članovi grupe pitali za savjet. Neki su se, na primjer, veoma zanimali za zdravu prehranu i za golemu ulogu koju ona igra u našem životu. Bilo je raznih mišljenja o toj temi pa smo odlučili zamoliti pukovnika Bradforda da nam opiše ishranu lama i njihova prehrambena načela.

"U samostanu u Himalaji, u kojemu sam bio pripravnik", pričao nam je pukovnik, "nema poteškoća u svezi s ispravnom ishranom ili nabavkom dovoljnih količina hrane. Svaki od lama sudjeluje u proizvodnji onoga što im treba. Posao se obavlja na najprimitivniji način. Oni bi, na primjer, zemlju mogli prekopavati štihačom, ali više vole izravni dodir s njom. Oni osjećaju da izravni rad rukama i obrađivanje zemlje dodaje nešto ljudskom postojanju. Ja osobno osjetio sam to kao iskustvo koje mi je obogatilo život. Pridonijelo je osjećaju jedinstva s prirodom.

Dakle, istina je da su lame vegetarijanci, ali ne u strogom smislu. Oni koriste jaja, maslac i sir u upravo takvim količinama koje su dostatne za neke funkcije mozga, živčanog sustava i tijela. No oni ne jedu meso. Snažni su i zdravi te vježbaju šesti ritual pa čini se da nemaju potrebe za mesom, ribom i peradi.

Najveći broj onih koji su se pridružili lamama, bili su ljudi vanjskog svijeta, poput mene, koji su malo znali o odgovarajućoj hrani i svjesnoj ishrani. No ubrzo nakon dolaska u samostan kod njih su se počeli pokazivati nesumnjivo čudesni znakovi fizičkog poboljšanja. To se moralo barem djelomično pripisati ishrani.

Nijedan lama nije izbirljiv u onome što jede. On to i ne može biti, jer mu izbor nije velik. Njihova ishrana sastoji se iz dobre, tečne hrane, no u pravilu samo od jedne vrste u svakom obroku. To je već samo po sebi važna tajna za zdravlje. Ako se svaki puta uzima samo jedna vrsta hrane, ne može u želucu biti sukobljavanja živežnih namirnica. Živežne namirnice sukobljavaju se u želucu jer se ugljikohidrati loše miješaju s bjelančevinama. Ako se, na primjer kruh, koji je ugljikohidrat, jede zajedno s bjelančevinama kao što su meso, jaja ili sir, započinje u želucu kemijska reakcija. To može uzrokovati ne samo nadimanje ili trenutačne tjelesne smetnje, već na duži rok pridonijeti i skraćivanju životnog vijeka te smanjenju kvalitete života.

Mnogo puta sjeo sam s redovnicima u blagovaonicu za stol da bih pojeo obrok koji se sastojao samo iz kruha. Jeli smo i samo povrće i voće onako kako je bilo ubrano. Drugi puta jeo sam samo kuhano povrće i voće. U početku osjećao sam veliku želju za svojim uobičajenim obrocima i raznovrsnim živežnim namirnicama, na koje sam navikao; no nije prošlo mnogo vremena i mogao sam uživati u obroku koji se sastojao samo iz crnog kruha ili samo iz jedne vrste voća. često se obrok, koji se sastojao samo iz jedne vrste povrća, činio gozbom.

To ne znači da vam predlažem da se ograničite na ishranu koja se sastoji iz jedne vrste živežnih namirnica ili da izbacite meso iz svoje ishrane. No savjetovao bih vam da u obroku odijelite ugljikohidrate, voće i povrće od mesnih proizvoda, ribe i peradi. Jesti samo meso za jedan obrok sasvim je u redu. Ako želite, možete u jednom obroku jesti i različite vrste mesa. Dobro je također jesti maslac, jaja i sir s jelom od mesa i po želji, k tome piti čaj ili kavu. No ne bi trebalo obrok zaključiti slatkišima, bogatim ugljikohidratima -kao što su torte, kolači i pudinzi.

Maslac je, čini se, neutralan. Može ga se jesti s ugljikohidratima kao i s jelima od mesa. Mlijeko više pristaje ugljikohidratima. Kavu i čaj treba uvijek piti crne, nikada sa slatkim vrhnjem, premda neće škoditi ako se malo zaslade.Ljubaznošću nosica autorskih prava za ovaj naslov, u mogućnosti smo da prezentujemo 50% ovog poglavlja. Knjiga se inače može nabaviti u maloprodaji ili poručiti direktno kod izdavača.

Korisna adresa: http://www.esotheria.com/

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0011 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
Moji tekstovi
 
Dodaj novi tekst
 
Recycle Data (Tekstovi)
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA