VEGETARIJANSTVO U SVETLU TEOZOFIJE
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Vegetarijanstvo i okultizam
 

U govoru o vezi između vegetarijanizma i okultizma, moglo bi za nas biti dobro da počnemo definisanjem naših termina. Svi znamo na šta se misli pod vegetarijanstvom; i mada ih ima nekoliko podvrsta, neće biti neophodno da ih razmatramo. Vegetarijanac je onaj ko ne jede meso. Ima nekih od njih koji prihvataju životinjske proizvode koji se dobijaju ne uništavajući životinji život, kao na primer, mleko, puter i sir (Sir dobijen kiselinskim postupkom ne oduzima život naših dragih životinja. Ali dobijanje sira uz pomoć maje zahteva ubijanje tek rođenog teleta, rasparanje njegove utrobe i vađenje enzima iz želuca koji se razblažuju i pakuju da bi došli domaćicama kao dobro poznata maja. Na žalost, kod nas se sir uglavnom tako dobija. Prim. prev.) Ima drugih koji se ograničavaju na određene biljne vrste – voće i orahe, možda; ima drugih koji više vole takvu hranu koja se može jesti nekuvana; drugi neće uzimati hranu koja raste pod zemljom, kao što su krompiri, repe, šargarepe itd. Nema potrebe da se interesujemo za te podele, već jednostavno definišemo vegetarijanca kao nekog ko ne uzima hranu koja se dobija ubijanjem životinja – naravno uključujući ptice i ribe.

Kako ćemo definisati okultizam? Reč potiče od latinskog occultus, skriven; tako, to je proučavanje skrivenih zakona prirode. Pošto svi veliki zakoni prirode u stvari rade u nevidljivom svetu daleko više nego u vidljivom, okultizam uključuje prihvatanje mnogo šireg pogleda na prirodu nego što se obično uzima. Okultista je, prema tome, čovek koji proučava sve zakone prirode do kojih može da dopre ili za koje može da čuje i kao rezultat njegovog proučavanja on se identifikuje sa tim zakonima i posvećuje svoj život služenju evoluciji.

Kako okultizam gleda na vegetarijanizam? Gleda vrlo povoljno i to iz više razloga. Ti razlozi se mogu podeliti u dve vrste – oni koji su uobičajeni i fizički i oni koji su okultni ili skriveni. Ima mnogo razloga u prilog vegetarijanstvu koji su ovde dole na fizičkom planu i koji bi bili očigledni bilo kome ko bi se poduhvatio teškog zadatka da ispita tu stvar; i to će delovati kod okultnog učenika čak i jače nego kod običnog čoveka. U prilog njima i sasvim izvan njih, okultni student zna za druge razloge koji dolaze iz proučavanja tih skrivenih zakona koje opet većina čovečanstva tako malo razume. Stoga moramo podeliti naše razmatranje tih razloga u dva dela, prvo uzimajući uobičajeno i fizičko.

Čak i ti uobičajeni razlozi mogu se međusobno podeliti u dve vrste – prva sadrži one koji su fizički i takoreći sebični i druga one koji se mogu opisati kao moralna i nesebična razmatranja.

Prvo, onda, da uzmemo razloge u prilog vegetarijanstvu koji se tiču samo samog čoveka, i potpuno su na fizičkom planu. Na trenutak stavićemo na stranu razmatranja efekta na druge – što je neizmerno više važno – i razmišljaćemo samo o posledicama za samog čoveka. Neophodno je da se to uradi, jer jedan od prigovora koji se često iznose protiv vegetarijanstva je da je to lepa teorija, ali takva da je njeno sprovođenje neizvodivo, pošto se misli da čovek ne može da živi bez proždiranja mrtvog mesa. Ta zamerka je iracionalna i zasnovana je na neznanju ili izvrtanju činjenica. Ja lično sam primer njene netačnosti; jer sam živeo bez zagađivanja mesnom hranom – bez mesa, ribe ili živine – poslednjih trideset osam godina i ne samo da sam još živ, već sam bio sve to vreme izvanredno dobrog zdravlja. Niti sam na bilo koji način jedinstven u tome, jer znam nekoliko hiljada drugih koji su učinili istu stvar. Znam neke mlađe koji su bili tako srećni da ne budu zagađeni ishranom mesom tokom celog svog života; i oni su upečatljivo manje bolesni od zaraza od onih koji imaju udela u takvim stvarima.

Nesumnjivo postoji mnogo razloga u prilog vegetarijanstvu iz čisto sebične tačke gledišta i to ću staviti prvo, jer znam da će sebična razmatranja imati najjaču privlačnost za većinu ljudi, mada se nadam da u slučaju onih koji proučavaju teozofiju možemo pretpostaviti da će na njih moralna razmatranja koja ću kasnije predočiti uticati mnogo snažnije.Korisna adresa: avelickovic/STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.1001 sek. Broj pronadjenih pojmova: 14;   [ Isključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA