VEGETARIJANSTVO U SVETLU TEOZOFIJE
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Želimo najbolje
 

Smatram da od hrane, kao i u svemu drugome, svi mi želimo najbolje koliko je u našoj moći. Trebalo bi da želimo da dovedemo naše živote i stoga našu svakodnevnu hranu, kao ne beznačajan deo naših života, u sklad sa našim težnjama, u sklad sa najvišim što znamo.

Trebalo bi da budemo zadovoljni da uzmemo ono što je stvarno najbolje; i ako još ne znamo dovoljno da bi bili sposobni da shvatimo šta je najbolje, onda bi trebalo da nam bude drago da naučimo da tako činimo. Ako razmišljamo o tome, videćemo da je to slučaj i kod drugih predmeta, kao, na primer, u muzici, umetnosti ili književnosti. Učili su nas od detinjstva da ako želimo da imamo razvijen muzički ukus prema najboljim stanovištima moramo birati samo najbolju muziku i ako u početku ne razlikujemo potpuno ili je ne razumemo, moramo biti voljni strpljivo da čekamo i slušamo, dok se na kraju nešto od njene slatke lepote ne spusti u naše duše i počnemo da shvatamo to što u početku nije izazvalo nikakav odziv u našim srcima.

Ako hoćemo da shvatimo najbolje u umetnosti ne smemo ispuniti naše oči senzacionalističkim novinama policijskih vesti, ili sa gnusnim odvratnostima koje se pogrešno nazivaju komičnim slikama; već moramo uporno gledati i učiti dok tajna Tarnerovog dela ne počne da se otkriva našoj strpljivoj kontemplaciji, ili velika širina Velaskeza dospe u našu moć razumevanja. Tako takođe i u književnosti. Bilo je tužno iskustvo mnogih da je mnogo najboljeg i najlepšeg izgubljeno za one čija se mentalna hrana sastoji isključivo od senzacionalističkih novina ili jeftinih novela, ili od te prazne mase otpadnog materijala koji je bačen kao šljam na istopljen metal života – kratke novele, romani u nastavcima i odlomci one vrste koji niti poučavaju neznalice, niti ojačavaju slabe, niti razvijaju nezrele. Ako želimo da razvijemo um u našoj deci ne ostavljamo ih njihovom vlastitom nekultivisanom ukusu u svim tim stvarima, već pokušavamo da im pomognemo da razviju uzvišeniji ukus, bio on u umetnosti, muzici ili u književnosti.

Naravno da onda možemo tražiti da nađemo najbolje u fizičkoj kao i u mentalnoj hrani i sigurno moramo naći da to ne bude puki slepi instinkt, već pomoću učenja da razmislimo i prosudimo stvar sa više tačke gledišta. Može biti onih u svetu koji nemaju želju za najboljim, koji su voljni da ostanu na nižim nivoima i svesno i namerno da izgrade u sebi ono što je grubo i degradirajuće; ali sigurno ima mnogo onih koji žele da se uzdignu iznad toga, koji bi rado i željno uzeli najbolje samo kad bi znali šta je to, ili kad bi im bila skrenuta pažnja na to. Ima muškaraca i žena koji su moralno od najviše vrste, koji su ipak bili vaspitani da se hrane uz hijene i vukove u životu, i bili učeni da je njihova neophodna hrana leš ubijene životinje.

Potrebna je samo mala misao da nam pokaže da taj užas ne može biti najviši i najčistiji i da ako ikada želimo da se uzdignemo na skali prirode, ako ikada želimo da naša tela budu nezagađena i čista kakvi bi hramovi Gospodara trebalo da budu, moramo odbaciti taj odvratni običaj i da uzmemo naše mesto među veličanstvenim domaćinima koji se bore za napredak čovečanstva – boreći se za najviše i najčistije u svemu, za sebe kao i za svoje bližnje. Hajde da vidimo u detalje zašto je vegetarijanska dijeta izrazito najčistija i najbolja.Korisna adresa: avelickovic/STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0013 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA