VEGETARIJANSTVO U SVETLU TEOZOFIJE
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
5. Manje animalnih poriva
 

Peto: Jer jedenje mrtvih tela vodi ka slabosti prema piću i uvećava životinjske porive kod čoveka. Gospodin H. B. Fauler, koji je proučavao i držao predavanja o dipsomaniji (periodična nekontrolisana strast za pićem; pijaničko ludilo) četrdeset godina, tvrdi da upotreba hrane od mesa, sa pobudama koje ona vrši na nervni sistem, priprema put za navike neumerenosti u svemu; i što se više mesa konzumira, veća je opasnost od nepopravljivog alkoholizma. Mnogi iskusni lekari su činili slične eksperimente i mudro delovali u svojim tretmanima dipsomanijaka.

Niži deo čovekove prirode je nesumnjivo pojačan navikom hranjenja leševima. Čak i posle pojedenog punog obroka takvog užasnog materijala čovek se i dalje oseća nezadovoljan, jer je još uvek svestan nejasnog neprijatnog osećaja potrebe i sledstveno tome mnogo pati od nervne napetosti. Ta žudnja je glad telesnih tkiva, koja se ne mogu obnoviti siromašnim materijalom koji im se nudi kao hrana. Da bi zadovoljili tu nejasnu žudnju, ili pre umirili te uznemirene nerve kako se to ne bi više osećalo, pribegava se stimulativnim sredstvima. Nekad se uzme alkoholni napitak, ponekad se načini neki pokušaj da se ublaže ta osećanja crnom kafom, a drugi put jak duvan se koristi u nastojanju da se umire nadraženi, iscrpljeni nervi. Ovde imamo početak neumerenosti, jer u većini slučajeva neumerenost počinje u pokušaju da se alkoholnim stimulansom umiri nejasno neprijatno osećanje potrebe koje sledi jedenju osiromašene hrane – hrane koja ne hrani.

Nema sumnje da pijanstvo i sve siromaštvo, beda, bolesti i kriminal povezani sa njim mogu često da se istraže u greškama u ishrani. Mogli bismo da sledimo ovaj pravac misli beskrajno. Mogli bismo da govorimo o razdražljivosti, koja katkad kulminira u ludilu, što je sad priznato od svih autoriteta da je čest rezultat pogrešne ishrane. Mogli bismo da pomenemo stotinu poznatih simptoma slabog varenja i objasnimo da je slabo varenje uvek rezultat pogrešne ishrane. Međutim, sigurno je dovoljno rečeno da se označi važnost i dalekosežnost uticaja čiste ishrane na dobrobit individue i rase.

Gospodin Brarnvel But, glavni u Armiji spasa, je objavio proglas na temu vegetarijanstva, u kome on govori snažno i odlučno u njenu korist, dajući listu sa ništa manje do devetnaest dobrih razloga zašto bi čovek trebalo da se suzdržava od konzumiranja mesa.

On insistira da je vegetarijanska ishrana neophodna za čistoću, čednost, i za savršenu kontrolu nagona i strasti koje su tako često izvor velikih iskušenja. On zapaža da je uvećanje ishrane mesom među ljudima jedan od uzroka povećanja pijanstva i da ono takođe pogoduje lenjosti, pospanosti, nedostatku energije, slabom varenju, zatvoru i drugim sličnim mukama i degradacijama. On takođe izjavljuje da ekcem, hemoroidi, gliste, dizenterija i teške glavobolje su često dobijene ishranom mesom i da on veruje da je veliko povećanje tuberkuloze i raka tokom poslednjih sto godina bilo prouzrokovano odgovarajućim povećanjem upotrebe životinjske hrane.Korisna adresa: avelickovic/STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0044 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA