VEGETARIJANSTVO U SVETLU TEOZOFIJE
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Greh ubijanja
 

Dosad smo govorili o onome što nazivamo fizičkim i sebičnim razmatranjima koja bi trebalo da učine da čovek prestane da jede to mrtvo meso i okrenu ga, samo radi njegove vlastite koristi, čistijoj ishrani.

Dozvolite sad da za nekoliko trenutaka mislimo o moralnim i nesebičnim važnim stvarima povezanim sa njegovom dužnošću prema drugima. Prva od njih – i za mene izgleda najužasnija stvar – je užasni greh nepotrebnog ubijanja tih životinja. Oni koji žive u Čikagu dobro znaju kako se to grozno neprestano ubijanje odvija u njihovoj sredini, kako ono hrani veći deo sveta tom veletrgovinskom klanicom i kako je novac zarađen tim gadnim poslom umrljan krvlju, do poslednje pare. Jasno sam pokazao besprekornim dokazima da je sve to nepotrebno; i ako je nepotrebno onda je to zločin.

Uništavanje života je uvek zločin. Ima određenih slučajeva kada je to manje od dva zla; ali ovde je to nepotrebno i bez traga opravdanosti, jer se dešava samo zbog sebične bezobzirne pohlepe onih koji kuju novac na mučenju životinjskog carstva kako bi povlađivali izopačenim ukusima onih koji su dovoljno pokvareni da žele takvu odvratnu hranu. Upamtite nisu to samo oni koji obavljaju sramotan posao, već oni koji ih hraneći se tim mrtvim mesom ohrabruju i čine njihov zločin unosnim, koji su krivi pred Bogom za tu užasnu stvar. Svaka osoba koja okusi tu nečistu hranu ima svoj deo u neopozivoj krivici i patnji kojom je to postignuto. To je opšte poznato po zakonu da qui facit per alium facit per se – sve što čovek čini drugome čini sebi.

Čovek će često reći: "Ali neće biti nikakve razlike u svem tom užasu ako samo ja prestanem da jedem meso." To nije tačno i neiskreno je. Prvo, to će činiti razliku, jer mada vi konzumirate samo pola kilograma ili kilogram svakog dana, to će vremenom postići težinu životinje. Drugo, nije u pitanju količina, već saučesništvo u zločinu; i ako sudelujete u ishodu zločina, pomažete da to bude unosan posao, i tako imate udela u krivici.

Ni jedan iskren čovek ne može propustiti da vidi da je to tako. Ali što se tiče čovekovih nižih žudnji one su obično neiskrene u svom pogledu, i odbijaju da se suoče sa golim činjenicama. Kada pogledamo sa iskrene tačke gledišta sigurno ne može biti razlike u mišljenju prema tvrđenju da je sve to užasno nepotrebno ubijanje zaista strašan zločin.

Još jedna stvar koje se treba setiti je užasna okrutnost povezana sa transportom tih jadnih životinja i kopnom i morem, i takođe postoji užasna okrutnost i u samom ubijanju. Oni koji hoće da opravdaju te odvratne zločine reći će vam da se nastoji da se životinje ubijaju što je moguće brže i bezbolnije; ali samo treba da pročitate izveštaje da biste videli da u mnogim slučajevima ta nastojanja nisu sprovedena i događa se strašna patnja.Korisna adresa: avelickovic/STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0043 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA