VEGETARIJANSTVO U SVETLU TEOZOFIJE
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Okultni razlozi
 

Pod ovim naslovom takođe ćemo imati dve grupe razloga – one koji se odnose na nas i naš razvoj, i one koji se odnose na veliki plan evolucije i naše dužnosti prema tom; tako da još jednom možemo da ih klasifikujemo kao sebične i nesebične, mada na mnogo višem nivou nego pre.

Ja sam, nadam se, jasno pokazao u prethodnom delu ovog predavanja da jednostavno nema mesta za diskusiju u vezi sa tim pitanjem o vegetarijanstvu; sva svedočenja i razmatranja su potpuno na jednoj strani i nema apsolutno ničega što bi se reklo protiv njih. To je čak mnogo jači slučaj kada počnemo da razmatramo okultni deo naše teme. Ima nekih učenika koji se kolebaju na periferiji okultizma koji još nisu spremni da slede njegove zahteve do najvišeg stepena i stoga ne prihvataju njegova učenja kada se ona upliću u njihove lične navike i želje. Neki takvi su pokušali da tvrde da je pitanje hrane zanemarljivo sa okultne tačke gledišta; ali jednodušan zaključak svih velikih škola okultizma, i drevnih i savremenih, je bio nedvosmislen po tom pitanju i tvrdi da je za svaki istinski napredak čistota neophodna, čak i na fizičkom planu, i u stvarima ishrane, kao i u višim stvarima.

U mnogim knjigama i predavanjima već sam objasnio postojanje različitih planova u prirodi i ogromnog nevidljivog sveta svuda oko nas; i takođe sam imao priliku da se često pozivam na činjenicu da čovek ima unutar sebe materiju koja pripada svim tim višim planovima, tako da je opremljen sa telima koja odgovaraju svakom od njih, kroz koja on može da prima utiske i pomoću kojih može da deluje. Mogu li ta viša čovekova tela biti na bilo koji način dirnuta hranom koja ulazi u fizičko telo sa kojim su ona tako blisko povezana? Sigurno da mogu, i to baš iz tog razloga.

Fizička materija u čoveku je u bliskoj vezi sa astralnom i mentalnom materijom – tako mnogo da je svaka u velikoj meri duplikat druge. Postoji mnogo vrsta i stepeni gustine među astralnom materijom, tako da je, na primer, moguće da jedan čovek ima astralno telo sačinjeno od sirovih i grubih delova, dok drugi može imati neko koje je mnogo više osetljivo i rafinirano. Kako je astralno telo sredstvo emocija, strasti i osećanja, sledi da će čovek čije je astralno telo grubljeg tipa biti uglavnom podložan grubljim varijantama strasti i emocija; dok će čovek koji ima finije astralno telo naći da njegovi delovi najspremnije vibriraju u reagovanju na više i rafiniranije emocije i čežnje. Stoga čovek koji gradi grubu i nepoželjnu materiju u svom fizičkom telu stoga uvlači u svoje astralno telo, kao njegov duplikat, materiju grubog i neprijatnog tipa.

Svi mi znamo da na fizičkom planu efekat prevelikog afiniteta prema mrtvom mesu proizvodi sirovu, grubu pojavu u čoveku. To ne znači da je samo fizičko telo u tom jednom neprivlačnom stanju; to takođe znači da oni delovi čoveka koji su nevidljivi običnom pogledu, astralno i mentalno telo, takođe nisu u dobrom stanju. Tako čovek koji sebe zasniva na grubom i nečistom fizičkom telu stvara sebi u isto vreme grubo i nečisto astralno i mentalno telo, takođe. To je odmah vidljivo oku razvijenog vidovnjaka.

Čovek koji uči da vidi ta viša tela odmah vidi efekat na višim telima koje je izazvala nečistoća u nižem; on odmah vidi razliku između čoveka koji hrani svoje fizičko telo čistom hranom i čoveka koji unosi u njega to odvratno raspadajuće meso. Da vidimo kako će ta razlika uticati na čovekovu evoluciju.Korisna adresa: avelickovic/STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0035 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA