VEGETARIJANSTVO U SVETLU TEOZOFIJE
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Nečista tela
 

Ako je jasno da je čovekova dužnost u pogledu njega samog da razvije sva svoja različita tela što je više moguće, da bi ih učinio najpogodnijim instrumentima za upotrebu od strane duše, postoji i još viši nivo u kom je sama ta duša vežbana da bude pogodan instrument u Božanskim rukama, savršeni kanal za Božansku milost; ali prvi korak ka tom visokom cilju je da duša sama treba da nauči potpuno da kontroliše niža tela, tako da u njima ne bi bilo misli ili osećanja izuzev onih koje duša dozvoli. Sva ta tela stoga treba da budu u najvišem mogućem stanju efikasnosti, sva treba da budu nezagađena i čista i bez mrlja; i očigledno je da to ne može biti dok god čovek unosi u fizički okvir takve nepoželjne sastojke.

Čak i fizičko telo i njegovi čulni opažaji nikada ne mogu biti najbolji ako hrana nije čista. Svako ko prihvati vegetarijansku ishranu brzo će početi da primećuje da je njegovo čulo ukusa ili mirisa daleko oštrije nego što je bilo dok se hranio mesom, i da je sada u stanju da razlikuje tanane razlike u aromi hrane za koju je pre mislio da je bez ukusa, kao što je pirinač i pšenica.

Ista stvar je tačna u još većoj meri u pogledu viših tela. Njihova čula i osećaji ne mogu biti čisti i jasni ako im se doprema nečista ili gruba materija; bilo šta takve prirode ih začepljuje i zatupljuje, tako da za dušu postaje mnogo teže da ih koristi. To je činjenica koju su uvek primećivali učenici okultizma; naći ćete da su svi oni koji su se u drevna vremena upućivali u Misterije bili ljudi najveće čistote i naravno stalno vegetarijanci. Ishrana mesom je fatalna za sve što predstavlja stvarni razvoj, i oni koji je prihvataju nameću ozbiljne i nepotrebne teškoće na svoj sopstveni put.

Veoma sam svestan da postoje druga još viša razmatranja koja su od veće težine od svega na fizičkom planu i da je čistota srca i duše važnija čoveku od telesne. Ipak, sigurno nema razloga zašto ne bismo imali obe; zaista, jedno preporučuje drugo, i više bi trebalo da uključi niže. Postoji sasvim dovoljno teškoća na putu samokontrole i samorazvoja, i sigurno je veoma budalasto skrenuti sa puta i dodati još jednu, i to vrlo značajnu, na listu. Mada je tačno da će čisto srce učiniti za nas više od čistog tela, ipak potonje može sigurno učiniti veliki deo; i niko od nas nije tako napredan na putu ka duhovnosti da možemo podneti da zanemarujemo veliku prednost koju nam to daje. Sve što čini naš put težim nego što treba je izrazito nešto što treba izbeći. U svim slučajevima ta hrana od mesa bez sumnje čini fizičko telo gorim instrumentom i stavlja teškoće na putu duše intenzivirajući sve nepoželjne elemente i strasti koje pripadaju tim nižim planovima.

Niti je taj ozbiljni efekat tokom fizičkog života jedini o kome treba da mislimo. Ako, putem unošenja odvratnih nečistoća u fizičko telo, čovek gradi sebi grubo i nečisto astralno telo, treba da se setimo da u tom degradiranom telu on treba da provede prvi deo svog života posle smrti.

Zbog grube materije koju je uneo u njega, sve vrste nepoželjnih entiteta biće privučene u njegovo društvo i učiniće njegovo telo svojim staništem, i naći spreman odziv u njemu za svoje niže strasti. Nije samo da se njegove animalne strasti lakše pokreću ovde na zemlji, već u dodatku tome on će oštro patiti od delovanja tih žudnji posle smrti. Ovde opet, gledajući na to čak iz sebičnog ugla, vidimo da okultna razmatranja potvrđuju jasno zdrav razum o argumentima na fizičkom planu. Više viđenje, kada se bavi tim problemom, pokazuje nam još življe kako je nepoželjno ždranje mesa, pošto ono u nama intenzivira ono čega treba najviše da se oslobodimo i stoga, iz ugla gledanja napretka, ta navika je stvar koju treba izbaciti odmah i zauvek.Korisna adresa: avelickovic/STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0048 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA