VEGETARIJANSTVO U SVETLU TEOZOFIJE
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Čovekova dužnost prema prirodi
 

Postoji i daleko više važna nesebična strana ovog pitanja – čovekova dužnost prema prirodi. Svaka religija poučava da čovek treba uvek da se stavi na stranu Božije volje u svetu, na stranu dobra protiv zla, evolucije protiv nazadovanja.

Čovek koji se nalazi na strani evolucije shvata grešnost uništavanja života; jer zna da, baš kao što je on tu u fizičkom telu u cilju učenja lekcija sa ovog plana, tako i životinja poseduje svoje telo iz istog razloga, da bi kroz njega mogla sakupiti iskustvo na svom nižem stupnju. On zna da je iza životinjskog Božanski život, da je sav život u svetu Božanski; životinje su stoga zaista naša braća, čak i ako mogu biti mlađa braća, i mi nemamo nikakva prava da im uzimamo živote radi zadovoljavanja našeg izopačenog ukusa – nemamo prava da im stvaramo neopisivu agoniju i patnju samo da bismo zadovoljili naše degradirane i odvratne požude.

Doveli smo stvari do takvog stanja našim nazovi "sportom" i našim sveopštim ubijanjem, tako da sva divlja stvorenja beže od nas. Da li to izgleda kao univerzalno bratstvo Božijih stvorenja? Da li je to vaša ideja o zlatnom dobu i sveopštoj dobroti što treba da dođu – da li je to stanje kada svaki živi stvor beži pred čovekom zbog njegovih ubilačkih instinkata?

Postoji jedan uticaj koji nam se vraća od svega ovoga – jedan efekat koji teško možete da uočite dok niste sposobni da vidite kako to izgleda kada se gleda sa strane višeg plana. Svako od tih stvorenja koje vi tako nemilosrdno ubijate ima svoje sopstvene misli i osećanja prema svemu tome; ima užas, bol i ozlojeđenost, i jedno snažno ali neiskazano osećanje gnusne nepravde svega toga. Cela atmosfera oko nas je puna toga.

Dvaput u poslednje vreme sam čuo od vidovitih ljudi da su osetili užasnu auru ili okruženje Čikaga čak mnogo milja daleko od njega. Gospođa Bezant mi je rekla istu stvar pre više godina u Engleskoj – da daleko pre nego što je stigla u vidokrug Čikaga osetila je taj užas i smrtonosni veo depresije koji se spustio na nju i zapitala se: "Gde smo to, i koji je razlog da tu bude to užasno osećanje u vazduhu?"

Osetiti ovako jasno efekat je van domašaja osobe koja nije razvijena; ali, mada svi stanovnici ne moraju biti direktno svesni toga i prepoznati to kao što je gospođa Bezant to učinila, oni mogu biti sigurni da trpe to nesvesno i da ta strašna vibracija užasa i straha i nepravde deluje na svakoga od njih, čak i ako oni to ne znaju.Korisna adresa: avelickovic/STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0069 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA