VAŠE TIJELO VAPI ZA VODOM - Poglavlje XI
 
      
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Neki metabolički aspekti stresa i dehidracije
 

Čvrsto sam uvjeren da kad bismo ukupno medicinsko znanje koje se danas primjenjuje mogli baciti na dno mora, bilo bi to u korist čovječanstva - i na štetu riba. - Oliver Wendell HolmesDijabetes neovisan o inzulinu

Postoje dva tipa dijabetesa. Za liječenje jednog od njih potreban je inzulin, jer ga gušterača više ne proizvodi. Taj tip zove se dijabetes ovisan o inzulinu. Za liječenje drugog tipa potrebne su određene kemikalije koje postupno oslobađaju inzulin iz gušterače, tako da je dijabetičar u stanju kontrolirati kliničke simptome. Taj tip zove se dijabetes neovisan o inzulinu; gušterača još uvijek ima sposobnost stvaranja inzulina.

Dijabetes neovisan o inzulinu koji nastaje kod starijih ljudi i može se regulirati uzimanjem lijekova u obliku tableta, najvjero jatnije je krajnji rezultat nedostatka vode u mozgu, toliko jakog da utječe na sustave neurotransmitera - posebno na serotogenički sustav.

Fiziologija mozga uređena je na način da automatski počinje ograničavati prag glukoze, kako bi mozak mogao održati svoju zapreminu i svoje energetske potrebe. Mozgu je glukoza potrebna zbog njene energetske vrijednosti i njene metaboličke pretvorbe u vodu. Prevladava mišljenje da većinu energetskih potreba u mozgu zadovoljava sam šećer. Moje je osobno mišljenje da to vrijedi samo u slučaju ako u tijelu postoji nedostatak vode i soli. Voda i sol su apsolutno neophodni za stvaranje hidroelektrične energije, posebno za mehanizme prijenosa živčanih podražaja.

Razlog i mehanizam promjena razine šećera u krvi vrlo su jednostavni. Kada histamin postane aktivan u regulaciji vode i upravljanju energijom, on također aktivira i grupu tvari poznatih kao prostaglandini (PGs). Prostaglandini su uključeni u rad podređenog sustava za uravnoteženu raspodjelu vode stanicama u tijelu.

Gušterača - vrlo složena žlijezda smještena između želuca i dvanaesnika - osim što je sjedište proizvodnje inzulina, također je uključena u proizvodnju obilnih količina vodene otopine koja sadrži bikarbonat. Ova otopina bikarbonata izlijeva se u dvanaesnik da bi neutralizirala kiselinu koja dolazi iz želuca. To je način na koji se neutralizira želučana kiselina. Međutim, dok stimulativna tvar, prostaglandin tipa E, može biti uključen u usmjeravanje krvotoka u gušteraču* da bi se mogla stvoriti otopina bikarbonata, on istovremeno prirodno inhibira lučenje inzulina iz gušterače. Ovo djeluje kao vrlo strogo vođeni servo-mehanizam.

Što se jače koristi jedan sustav, to će drugi biti u većoj mjeri isključen. Zašto? Jednostavno zato što inzulin potiče ulazak kalija i šećera u stanice tijela. On također potiče ulazak nekih aminokiselina u stanice. Zajedno sa šećerom, kalijem i aminokiselinama, i voda će također ući u stanice stimulirane inzulinom. To će automatski smanjiti količinu dostupne vode kojoj je lakše pristupiti kada se nalazi izvan stanica. U dehidriranom stanju, djelovanje inzulina bilo bi kontraproduktivno. Logika koja upravlja radom tijela zato je ta dva procesa - opskrbu gušterače vodom i neophodnu inhibiciju djelovanja inzulina, dodijelila istom sredstvu - prostaglandinu E.

Na taj način, i po cijenu teškog nedostatka vode u nekim stanicama, osigurava se voda potrebna za probavu hrane i neutralizaciju kise- lina u crijevima. Dakle, dok je inhibirano izlučivanje inzulina, metabolizam tijela je ozbiljno poremećen, uz iznimku mozga. U dehidriranom stanju, inhibicija inzulina korisna je za mozak. Rad moždanih stanica nije ovisan o inzulinu, dok je rad stanica u većini drugih dijelova tijela u potpunosti ovisan o inzulinu. Razmislimo li o ovome, postoji prirodna logika u tome da teška kronična dehidracija na kraju dovodi do nastanka dijabetesa neovisnog o inzulinu.

Zašto se on zove dijabetes neovisan o inzulinu? Zato što tijelo još uvijek može stvarati inzulin, premda mu je za pokretanje njegovog lučenja potrebna pomoć nekih kemijskih tvari.

Ova pojava inhibicije inzulina za vrijeme dehidracije pokazuje da je najvažnija uloga gušterače da osigura vodu potrebnu za probavljanje hrane. Inhibicija inzulina je proces prilagodbe ove žlijezde na dehidraciju tijela.
Triptofan i dijabetes

Čak i najjednostavnije objašnjenje o triptofanu moglo bi se činiti previše složenim. Ipak, potrebno je steći barem osnovno razumijevanje ove aminokiseline da bi neke tvrdnje iznesene u ovoj knjizi dobile smisao. Sjetite se da je tijelo vrlo složeno kemijsko postrojenje koje je izuzetno osjetljivo na promjene u protoku najvažnijih sirovina.

Mozak je uređen tako da može sam sebe oživjeti kada u tijelu postoji nedostatak vode i soli. On podiže razinu šećera u krvi. Povišena razina šećera trebala bi popraviti vitalnu osmotsku ravnotežu, na isti način na koji liječnik vraća snagu pacijentu intravenoznim infuzijama otopina šećera i soli. Potrebno je razumjeti još jednu jednostavnu činjenicu: osmotske sile koje moraju biti na raspolaganju zbog regulacije zapremine izvanstanične tekućine stvaraju se prvenstveno zahvaljujući sadržaju soli, povećanom sadržaju šećera, a ponekad nastaju i povećanim sadržajem mokraćne kiseline.

Ali kod dijabetesa ovisnog o inzulinu može postojati težak nedostatak soli, i u tom slučaju mozak je prisiljen povećati razinu šećera još više, kako bi nadoknadio manjak rezervi soli u tijelu.

Taj proces je automatski korak predviđen planom moždanih aktivnosti, i njega nadziru razne izravne i neizravne funkcije triptofana. Također je dokazano da je triptofan esencijalna tvar koja je tijelu potrebna kao vitalni sastojak, i dalje se pretvara u tri ili četiri do danas poznata i izuzetno važna neurotransmitera.

Kod dijabetesa neovisnog o inzulinu trebalo bi obratiti posebnu pozornost na odgovarajući unos bjelančevina da bi se nadoknadio mogući manjak triptofana, koji bi mogao biti osnovni uzrok bolesti. Zašto? Čini se da dehidracija dovodi do ozbiljnog iscrpljivanja moždanog triptofana, najvažnije aminokiseline u ljudskom tijelu. Kada u mozgu postoji odgovarajuća količina triptofana, osim drugih učinaka, to uzrokuje povišenje praga boli - bol se lakše podnosi.

Kod nekih životinja koje boluju od dijabetesa dolazi do velikog smanjenja količine triptofana u mozgu.

Opet ću naglasiti da su sol, šećer i mokraćna kiselina uključeni u održavanje ravnoteže osmotskih sila složenih izvanstaničnih tekućina. Sadržaj soli u najvećoj mjeri doprinosi izvanstaničnoj osmotskoj ravnoteži. Regulativna svojstva samog triptofana, ili sustavi prijenosa živčanih impulsa koji o njemu ovise, upravljaju sustavom mjerenja količine soli koja se zadržava u tijelu. Serotonin, triptamin, melatonin i indolamin dobivaju se iz triptofana, i svi su oni neurotransmiteri. Zato je triptofan prirodni moždani regulator apsorpcije soli u tijelu. Čini se da niže razine triptofana - i prijenosnika koji se od njega dobivaju - dovode do sniženja razine zaliha soli.

Čini se da RA sustav, kao pomoćni mehanizam u tijelu, to nadoknađuje tako što uzrokuje zadržavanje soli u tijelu. Histamin i aktivnost sustava RA koju on uzrokuje, postaju pojačano aktivni ako sustavi neurotransmitera ovisnih o triptofanu postanu slabije djelotvorni - zbog nedostatka ili pojačane razgradnje triptofana. Iz ovoga slijedi da dijeta siromašna solju ne pogoduje smanjenju razine šećera u krvi kod dijabetičara.

Povećanje unosa soli moglo bi se pokazati neophodnim za sniženje razine šećera u krvi

Triptofan je također i najvažnija aminokiselina uključena u ispravljanje grešaka u procesu "otiskivanja", odnosno stvaranja kopija DNA. Zajedno sa još jednom aminokiselinom, lizinom, on stvara sustav za premošćenje (tronožac lizin-triptofan-lizin) koji izrezuje dijelove nastale pogrešnom transkripcijom DNA i povezuje krajeve stvorenih rupa. Ovo svojstvo triptofana od najveće je važnosti za prevenciju nastanka stanica raka u tijelu.

Ako se zalihe triptofana u mozgu popune, sustavi koji djeluju putem histamina bit će usmjereni na svoje primarne dužnosti - uravnoteženi rad. Količina soli u tijelu bit će bolje regulirana. Razina neke senzacije prije javljanja boli će se podići. Krvni tlak će se normalizirati do svojih prirodnih razina za rad svih funkcija u tijelu; bubrezi, mozak, jetra, pluća, probavni trakt, filtracija vode u živčane stanice kroz "glavu tuša", zglobovi i ostalo, radit će unutar svog normalnog raspona aktivnosti.

Postoji izravan odnos između hodanja i stvaranja zaliha triptofana u mozgu. Postoji nekoliko aminokiselina koje se nadmeću za prolaz do mozga kroz sustav prirodnih barijera. Sve one moraju "uzjahati" iste transportne bjelančevine. Ti suparnici triptofana okupljeni su pod nazivom aminokiseline razgranatog lanca. Za vrijeme tjelesnih aktivnosti, ove aminokiseline razgranatog lanca se, zajedno s mastima, koriste kao gorivo u velikim mišićima.

Mišići počinju uzimati te aminokiseline iz krvotoka. Posljedica toga je da se vjerojatnost prolaska do mozga kroz barijere u krvo- toku mijenja u korist triptofana. Jedna od najvažnijih fizioloških koristi od vježbanja leži u izravnom odnosu tjelesne aktivnosti i izgradnje zaliha triptofana u mozgu.

Sadržaj triptofana u mozgu i razni neurotransmiterski sustavi njegovih derivata odgovorni su za održavanje "homeostatske ravnoteže tijela". Normalne razine triptofana u mozgu održavaju dobro reguliranu ravnotežu svih tjelesnih funkcija - ono što se podrazumijeva pod homeostazom. Pri smanjenju opskrbe mozga triptofanom, dolazi do proporcionalnog smanjenja djelotvornosti svih funkcija u tijelu.

Depresija i neki psihički poremećaji posljedica su neuravnotežene količine triptofana u mozgu. Prozac, lijek koji se koristi u liječenju nekih živčanih poremećaja, posebno depresije, sprječava djelovanje enzima koji razgrađuju serotonin, koji nastaje iz triptofana. Kad je prisutna velika količina serotonina, svi živci rade normalno. Ipak, Prozac ne može nadoknaditi nezamjenjivo djelovanje samog triptofana. Potrebno je raditi na popunjavanju tjelesnih zaliha triptofanom kroz uravnoteženu dijetu i redovni unos vode.

Moja su istraživanja pokazala da postoji izravna veza između unosa vode - razrjeđenja krvi - i djelotvornosti sustava za prije nos triptofana do mozga. Nedostatak vode i proporcionalno oslobađanje histamina dovode do povećanja razgradnje triptofana u jetri. Čini se da odgovarajući unos vode prekida pojačani i nedjelotvorni metabolizam triptofana u tijelu.

Kronična dehidracija izaziva njegov gubitak iz zaliha raznih aminokiselina u tijelu. Triptofan se ne može izgraditi u tijelu - mora ga se unositi hranom. On je jedna od esencijalnih aminokiselina. Zato dobra opskrba tijela vodom, tjelesna aktivnost i pravilna prehrana pomažu u popunjavanju moždanih zaliha triptofana.

Još jedna izuzetno važna činjenica koju treba zapamtiti je osebujnost koja, kako se čini, prevladava u stvaranju i metabolizmu bjelančevina. Bjelančevine nastaju povezivanjem aminokiselina. Postoji 20 aminokiselina od kojih su izgrađene razne bjelančevine. Svaka bjelančevina je "mješavina" različitih aminokiselina. Ovisno o redoslijedu aminokiselina u ovoj mješavini, svaka bjelančevina ima različita svojstva. Ovisno o redoslijedu i broju aminokiselina, bjelančevina može služiti kao enzim, kao proizvodna traka za sintezu drugih bjelančevina, i kao generator energije u hidroelektričnim pumpama.

Svim funkcijama tijela upravljaju posebna svojstva i "karakteristike niza" aminokiselina koje su upotrijebljene u enzimima i tjelesnim bjelančevinama. Postoji osam esencijalnih aminokiselina koje se ne mogu sintetizirati u ljudskom tijelu; one se moraju unijeti s hranom. Tri aminokiseline mogu se sintetizirati, ali u ograničenim količinama. Povremeno može doći i do njihovog nedostatka. Ostalih devet aminokiselina u ljudskom se tijelu stvaraju u velikim količinama. Ako se postoci aminokiselina u tjelesnim zalihama počnu mijenjati izvan granica normalnog raspona, neke aminokiseline se odbacuju (različito razgrađuju ili troše) da bi se sastav aminokiselina u tjelesnim zalihama za buduću izgradnju bjelančevina i enzima održao u granicama normalnog. Među aminokiselinama koje u stanju stresa bivaju odbačene, triptofan je, čini se, jedna od najvažnijih.

Međutim, čovjek ne može unijeti samo ovu ili onu aminokiselinu da bi uravnotežio sastav zaliha, čak i kad bi poznavao sve njihove složene međuodnose. Potrebno je hranom unositi cijeli raspon aminokiselina, kako bi se s vremenom izgradile zalihe. Bilo bi dobro, iz predostrožnosti, jesti bjelančevine koje imaju veliki udio ovih aminokiselina. Nekim bjelančevinama, npr. ustajalom mesu, mogu nedostajati neke aminokiseline. Najbolje bjelančevine su one koje se nalaze u proklijalom sjemenju biljaka kao što su leća, žitarice, grah, itd. - kao i u jajima i mlijeku, pomoću kojih priroda stvara novu generaciju kokoši i hrani telad.

Među namirnicama su posebno dobri izvori aminokiselina leća i zeleni grah. Oni sadrže oko 28% bjelančevina, 72% složenih ugljikohidrata, i nimalo ulja/masnoća. Ova vrsta hrane dobar je prirodni izvor za opskrbu aminokiselinama u pravilnom omjeru. Napokon, ova kvalitetna "hrana" je prirodno namijenjena stvaranju "savršene" kopije dotične vrste. Zaliha aminokiselina uravnoteženog sastava dio je tog procesa.

Dijabetis neovisan o inzulinu trebalo bi liječiti povećanim unosom vode, vježbanjem, i prilagođavanjem ishrane da bi se osigurale potrebne aminokiseline za obnavljanje tkiva, uključu jući i potrebe moždanog tkiva. Regulaciju soli također bi trebalo imati na umu. Dijabetes je dobar primjer oštećenja koje dehidracija uzrokuje na drugoj generaciji. Dok je nastanak dijabetesa uzrokovanog dehidracijom uobičajena pojava kod starijih ljudi, i često je reverzibilan, njihovi potomci često nasljeđuju ozbiljniji oblik ove bolesti koji dovodi do strukturnih oštećenja.

Mladalačkom dijabetesu će također biti potreban isti pristup ranog preventivnog liječenja kako bi se spriječio nastanak trajnih strukturnih oštećenja. Treba zapamtiti da ako je mehanizam za genetsku transkripciju kod roditelja - posebno kod majke - oštećen neuravnoteženim odnosom aminokiselina u zalihama, to će se u jednakoj mjeri prenijeti i na potomstvo. Ustvari, upravo na taj način dolazi do genetskih oštećenja i nasljednih poremećaja. Ovo što ćete pročitati u sljedećih nekoliko odlomaka trebalo bi vam prikazati tipičan proces.
Dijabetes ovisan o inzulinu

Kod dijabetesa ovisnog o inzulinu, stanice gušterače izgubile su sposobnost stvaranja inzulina. Da bi se bolest držala pod nadzorom, prijeko je potrebno svakodnevno injekcijama unositi inzu- lin. Ovo stanje se počinje bolje razumijevati.

U okviru procesa razgradnje bjelančevina radi mobilizacije rezervi aminokiselina, mehanizmi za oslobađanje kortizona također potiču lučenje tvari zvane IL-1 (inter-leukin). IL-1 je neurotransmiter. Između mehanizama stvaranja kortizona i stvaranja IL-1 postoji učinak uzajamnog pojačavanja; svaki od njih potiče izlučivanje onog drugog. IL-1 osim toga potiče lučenje još jedne podređene tvari zvane IL-6. Tako će produženo stvaranje IL-1 istovremeno pokrenuti pojačano stvaranje IL-6.

Na kulturama stanica dokazano je da IL-6 uništava DNA strukturu stanica koje stvaraju inzulin. Stanice koje su bile izložene djelovanju IL-6 više ne mogu stvarati inzulin. Pretpostavljam (a to mišljenje sam i objavio) da je produžena dehidracija i njeno nekontrolirano narušavanje metabolizma aminokiselina u tijelu najvjerojatnije odgovorna za uništenje DNA strukture u beta stanicama gušterače koje stvaraju inzulin. Zato dehidracija i njeno poticanje fiziologije stresa može na koncu također biti uzrok nastanka dijabetesa ovisnog o inzulinu.

Dakle, promjena paradigme može znanstveno objasniti ulogu vode u prevenciji bolesti i/ili njihovom liječenju. Strogim i apsolutno redovnim svakodnevnim unosom vode radi sprječavanja stresova i s njima povezanih šteta od dehidracije, glavni upravitelj i nadzornik dobrobiti tijela - triptofan i njegovi derivati, neurotransmiteri serotonin, triptamin i melatonin — lakše će moći regulirati sve funkcije. Uravnotežen unos aminokiselina u jednostavnim bjelančevinama omogućit će da sve one budu u dovoljnoj količini dostupne tijelu. Redovite, svakodnevne šetnje održat će koordinaciju mišića i ispraviti sve fiziološke procese koji su u tijelu nastali kao posljedica zabrinutosti i emocionalnog "stresa".

Navedene tri navike najvažnije su i osnovne mjere opreza protiv starenja. One su osnovni koraci prema vrlo dobrom zdravlju, te zdravoj i vlažnoj koži kojoj je neprestano potrebna voda kako bi nadoknađivala vlagu koju predaje okolišu. Tada će se krvne žile u licu i tijelu otvoriti i dovesti prijeko potrebne hranjive tvari izloženim stanicama kože.

Kada je tijelo dobro opskrbljeno vodom, svi fiziološki i hormonski preduvjeti za zadovoljavajući spolni život i više nego zadovoljavajući libido bit će ispunjeni. K tome će jedna ili dvije čaše vode prije "događaja" pomoći da se postigne čvršća i postojanija erekcija kod muškaraca i veći užitak u sudjelovanju kod žene.

STATUS STRANICE: Stranica je formirana za 0.0028 sek.   [ Uključi rečnik ]  [ Memo ]
 
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
      
 
 
PRIJAVLJIVANJE
Ako ste već registrovani, unesite korisničko ime i lozinku i prijavite se klikom na LOG IN.

Prijavljivanjem dobijate pristup svim raspoloživim opcijama na sajtu (pogledaj Help)...

Ako se do sada niste registrovali, kliknite OVDE za registraciju;
Korisnik
:
 
Lozinka
:
 
 
 
 OTVORENA KNJIGA
 
 
 
 
Beleške posetilaca
 
Markeri teksta
 
Recycle
Data
Help ]   
 
 MAILING LISTA
 
U slučaju da želite da vas redovno obaveštavamo o novim tekstovima i ostalim promenama na našem sajtu, prijavite se na našu mailing listu!
PRIJAVLJIVANJE JE JEDNOSTAVNO!
Dovoljno je da unesite svoju e-mail adresu i da zatim kliknite na tipku PRIJAVA!

E-mail adresa:
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SPONZOR NASLOVA