Autor teksta
 
plavizrak
Šifra teksta
 
Didr18
Datum kreiranja
 
07-07-2009 02:28:38
Datum poslednje izmene
 
11-07-2009 23:53:43
Status teksta
 
JAVNI TEKST
Pregledano puta
 
2875
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Okretanje Božanskom Planu (Božjoj Volji) (polemika sa principima iz "Moći podvesti")
 

Plavi Zrak

Ideja, princip - koji imaju svoje uporište u ideji autosugestije od E. Kuea, pa nadalje preko P. K. Žagoa... Ako ubedimo sebe, svoju podsvest, u neku ideju - stvaramo uslove za ostvarenje, materijalizaciju te ideje. Ta vrsta učenja svakako je doživela nekakav vrhunac u radu Dž. Marfija, on u "Moći podsvesti" navodi niz fascinantnih primera o delovanju njegovog principa, primeri koji su zaista više nego ubedljivi: od pozitivnih promena u karijeri, preko iznenadnog obogaćivanja u situacijama u kojima su se ljudi osećali očajno i izgubljeno, do čudesnih izlečenja ili samoizlečenja.

Posebno je važno što Marfi ovaj princip povezuje i sa verom. Ne sećam se baš detalja, ali mi se čini da uz vizualizacije ide i obraćanje Bogu, ili verovanje u postojanje i Moć Boga.

I - ŠTA JE TU LOŠE, AKO NA OVAJ NAČIN ZAISTA MOŽEMO DA REŠIMO SVOJE ŽIVOTNE PROBLEME, A TEŽIMO POZITIVNOM REŠENJU, NE NA ŠTETU DRUGIH? ZAR TO NIJE NEŠTO ČEMU MOŽE TEŽITI SVAKO NA ZEMLJI, NIJE LI TO TAKOREĆI IDEAL SAMOOSTVARENJA, POZITIVNOG DELOVANJA NA SOPSTVENU SUDBINU, NA SOPSTVENO ZDRAVLJE, itd.?!

Pre nekoliko godina sam dva-tri puta (ili: u dva-tri rezličita perioda) pokušavao da primenim u praksi Marfijeve ideje... Naravno, sama procedura je vrlo jednostavna, nije za nju potrebna nikakva posebna obuka, posebno ne za nekoga ko je i inače razvio samodisciplinu u isprobavanju raznih duhovnih i sličnih tehnika. Međutim, malo-malo, pa me je nešto zustavljalo, zbunjivalo u svemu tome... Na kraju bih stao... Pa u sledećem periodu – opet isto...

Ono što sam više slutio u Marfijevim idejama kao problematično – postalo mi je sasvim jasno kada sam se upoznao sa Učenjem BHS. Tek tada više nije bilo dileme o čemu se radi, odnosno – da se ne radi o duhovno korisnoj tehnici...

Osnovno pitanje je: da li mi znamo šta želimo da postignemo u životu, da li znamo čemu da težimo...? Naizgled besmisleno pitanje. Svako, čak i bez imalo znanja i iskustva, duhovnog ili ovozemaljskog, zna sve to, svako spontano nečemu teži...

Dakle, svako zna, ume da nečemu teži, da postavi sebi neke ciljeve. ALI – DA LI ZNA ZAŠTO NEČEMU TEŽI, ZAŠTO POSTAVLJA SEBI ODREĐENE CILJEVE, ODNOSNO, BAŠ TAKVE CILJEVE KAKVE KONKRETNO POSTAVLJA?

Obično se ti ciljevi, uopšteno, znaju kod velike većine ljudi: da budu zdravi, oni i svi njihovi bližnji, da imaju dosta para, da budu cenjeni, odnosno da budu uspešni u životu, u karijeri, da mogu da zadovolje svoje potrebe i želje, vezane za dobre stambene uslove, za putovanja i odmore, za neka sitna životna zadovoljstva...

MALTENE JE TO NEKI UZORNI OBRAZAC USPEŠNOG ŽIVOTA...

I NORMALNO JE DA NA OSNOVU TAKVOG UZORNOG OBRASCA PROIZILAZE I PLANOVI I CILJEVI U ŽIVOTU.

AKO BI ČOVEK DOBIO METODE DA OSTVARI TAKAV ŽIVOTNI OBRAZAC I DA OSTVARI TAKVE ŽIVOTNE CILJEVE – MALTENE IMAO BI SIGURAN OSLONAC I ORUĐE ZA USPEŠAN I VREDAN ŽIVOT.

U KOJEM SMISLU JE TAKAV ŽIVOT USPEŠAN, DOBAR, U KOJEM SMISLU NAM TAKAV ŽIVOT DONOSI ISPUNJENJE?

* * *

Plavi Zrak

SVAKOME OD NAS JE JASNO DA JE MALTENE ŽIVOT UREĐEN TAKO DA SE SVE DEŠAVA SUPROTNO OD ONOGA ŠTO SMO OVDE POSTAVILI KAO PRETPOSTAVLJENI UZORNI ŽIVOTNI MODEL. PROSTO IMAMO U ŽIVOTU DELOVANJE NEKIH BAŠ SUPROTNIH SILA.

Zar to ne primećuje svako? Želimo zdravlje, a ono nas bolesti napadaju na svakom koraku. Želimo što više novca, a ono – novca nikad dovoljno. Želimo da nam sve u životu ide glatko – a ono maleri i problemi na svakom koraku. (Naravno, izuzimam retke srećnike kod nije ovako.)

PITANJE ZA ONE KOJI VERUJU U BOGA: AKO JE ŽIVOT TAKO USTROJEN, I AKO VERUJEMO DA JE BOG, POSREDNO ILI NEPOSREDNO SVE STVORIO I UREDIO, A MI TOLIKO TOGA DOŽIVLJAVAMO KAO ĆUDI SUDBINE I ĆUDI ŽIVOTA, USMERENE PROTIV ONOGA ŠTO MI ŽELIMO, ŠTO NAMA DELUJE KAO DOBRO, LEPO PRIJATNO, POŽELJNO - DA LI TO ONDA BOG IDE PROTIV NAS, DA LI ŽELI DA SE MI MUČIMO, PATIMO, ITD.?

ILI TU POSTOJI NEKA DUBLJA LOGIKA KOJU ZA SADA NE SHVATAMO?!

DUBLJA LOGIKA U SLEDEĆEM SMISLU: JA ŽELIM DA BUDEM ZDRAV, LEPO MI JE I PRIJATNO KADA SAM ZDRAV, A BOLESTI ME SALEĆU NA SVAKOM KORAKU - NE ZATO ŠTO SU TO ĆUDI BOGA I ĆUDI ŽIVOTA KOJI JE ON ORGANIZOVAO, NEGO JE TO DEO NEKE DUBLJE LOGIKE ŽIVOTA, KOJU JA NE SHVATAM. TO BI ZNAČILO DA BOLESTI IMAJU NEKU DUBLJU LOGIKU, KOJU JA SADA NE SHVATAM. DA IMAJU DUBLJU ULOGU, DUBLJU FUNKCIJU.

To što ja želim da stalno budem zdrav i da imam dosta para je jedno, to što me bolesti i finansijski problemi saleću - je nešto drugo. PRVO JE IZRAZ ONOGA ŠTO JA MISLIM DA JE ZA MENE DOBRO, DRUGO JE IZRAZ ONOGA ŠTO JE DOBRO ZA MENE U DUBLJEM, KOSMIČKOM SMISLU, U SMISLU DOBRA PO KOJEM JE BOG ORGANIZOVAO ŽIVOT U OVOJ VASELJENI (AKO VERUJEM U TU VARIJANTU, DA JE BOG ORGANIZOVAO ŽIVOT PO PRINCIPIMA DOBRA I RASTA, EVOLUCIJE).

ŠTO ZNAČI DA BI OVO DRUGO - BILO DOBRO ZA MENE U NEKOM NEPROLAZNOM, KOSMIČKOM SMISLU, A ONO PRVO DOBRO BI BILO MOJA BRIGA U PRIVREMENOM, OVOZEMALJSKOM, OVOINKARNACIJSKOM SMISLU.

ONDA BI ZNAČILO DA SE BOG, ORGANIZACIJOM OVAKVOG ŽIVOTA, POBRINUO DA MOJA DUŠA, MOJ BESMRTNI DEO, DOBIJE ŠANSU ZA RAZVOJ. DAKLE, SVE ONO ŠTO JA DOŽIVLJAVAM KAO LOŠE I NEPOŽELJNO (bolesti, maleri u životu, itd.) U ŽIVOTU, AKO VERUJEM U ORGANIZACIJU ŽIVOTA, PO KOJOJ SVE MOŽE DA ME VODI DOBRU, UKOLIKO SE TOME NE PROTIVIM, ONDA ME BOLESTI, MALERI, PROBLEMI, ITD. - VODE DOBRU, DOBRI SU ZA MOJU DUŠU, S TIM ŠTO JA TO, ZA SADA, NE ZNAM, NE DOŽIVLJAVAM TAKO.

* * *

Plavi Zrak

DAKLE... VRAĆAMO SE VEĆ POSTAVLJENIM PITANJIMA - JA NE ZNAM ŠTA JE ZA MENE DOBRO, ŠTA JE DOBRO ZA MOJU DUŠU I MOJU EVOLUCIJU, JER ONO ŠTO JA DOŽIVLJAVAM KAO DOBRO - NE PROIZILAZI PRIRODNO IZ KOSMIČKE ORGANIZACIJE ŽIVOTA NA ZEMLJI, I JA STALNO MORAM DA SE BORIM PROTIV TE KOSMIČKE ORGANIZACIJE ŽIVOTA NA ZEMLJI - DA BIH OSTVARIVAO ONO ŠTO JA DOŽIVLJAVAM KAO DOBRO ZA SEBE. ("Kosmička organizacija života na Zemlji" - mislim na dešavanja koja nisu "u vlasti" čoveka, na tzv. sudbinska dešavanja. Čovek je organizovao radno vreme od osam sati, organizovao je život u jednoj državi, ali nije organizovao grad i nepogodu, itd.) Moram da se borim protiv malera u životu, protiv bolesti, bede...

AKO JA NAPRAVIM PREOKRET U SVOJOJ SVESTI, ONDA SVE DRUGAČIJE POSTAVLJAM I SVE DRUGAČIJE POSMATRAM.

AKO PRIHVATIM DA SU BOLESTI, BEDA, MALERI, ITD. KOJI NAS SNALAZE - DEO BOŽJE KOSMIČKE ORGANIZACIJE ŽIVOTA NA ZEMLJI, KOJA IMA DUBLJU SVRHU, TO ZNAČI - KORIST ZA RAZVOJ MOJE DUŠE, ONDA JA NEĆU DA SE BORIM PROTIV TE KOSMIČKE ORGANIZACIJE ŽIVOTA NA ZEMLJI, VEĆ ĆU JE PRIHVATITI KAO IZRAZ BOŽJE VOLJE. ODNOSNO - PRIHVATIĆU DA MI SE PO BOŽJOJ VOLJI I PO BOŽANSKIM ZAKONIMA DEŠAVA SVE ONO ŠTO JA SADA DOŽIVLJAVAM KAO LOŠE U ŽIVOTU, PRIHVATIĆU DA TO IMA SVOJ SMISAO, DA MI JE TO KORISNO NA NAČIN KOJI NE RAZUMEM. DAKLE, PRIHVATIĆU BOLESTI, MALERE, BEDU, ITD. - KAO IZRAZ BOŽJE VOLJE, MOLIĆU SE ZA POMOĆ DA SVE TO IZDRŽIM.

AKO JE TAKO - ONDA MI NISU POTREBNI MARFIJEVI PRINCIPI, POMOĆU KOJIH SE JA BORIM DA MI U ŽIVOTU BUDE ONAKO KAKO JA ŽELIM I PLANIRAM (da imam dovoljno para, da budem stalno zdrav, itd.).

AKO PRIHVATAM DA ME BOLESTI, BEDA, MALERI, ITD. SNALAZE PO BOŽJOJ VOLJI, I AKO PRIHVATAM DA ONI IMAJU SVRHU, KORIST ZA RAZVOJ MOJE DUŠE, SVRHU, KORIST, KOJE SADA NE SHVATAM, ONDA JA NEĆU DA SE BORIM PROTIV BOLESTI, BEDE, MALERA, ITD, NEGO ĆU IH PRIHVATATI KAO IZRAZE BOŽJE VOLJE, I SAMO ĆU SE MOLITI ZA BOŽJU POMOĆ DA SVE TO ŠTO LAKŠE I BOLJE IZDRŽIM.

MARFIJEVIM PRINCIPIMA IZ "MOĆI PODSVESTI" MI DOBIJAMO INSTRUMENTE ZA BORBU PROTIV BOŽJE VOLJE. ODNOSNO, NAŠ EGO UMIŠLJA DA MOŽE DA SE BORI PROTIV BOŽJE VOLJE, I MI POMOĆU OVIH MARFIJEVIH PRINCIPA IMAMO ILUZIJU DA MOŽEMO DA POSTANEMO GOSPODARI SVOG ŽIVOTA. (A kakvi su to, npr, Atlantiđani bili gospodari svog života, kada je u trenutku ceo kontinent potonuo?!)

Dakle, eto nesklada u jednom učenju ili u jednoj teoriji, koji nam raskrinkava celu teoriju - NA JEDNOJ STRANI GOVORI SE O VERI U BOGA, TO ZNAČI I U BOŽJU VOLJU (BOŽANSKE ZAKONE), NA DRUGOJ STRANI DAJU SE INSTRUMENTI ZA NAŠU BORBU PROTIV BOŽJE VOLJE! TO JE PRAVI REZIME "MOĆI PODSVESTI". TO JE ISHODIŠTE NJE KAO DUHOVNE STRAMPUTICE.

STATUS STRANICE: Stranica ovog teksta je formirana za 0.0147 sek.  
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
 
POŠALJITE TEKST - "Okretanje Božanskom Planu (Božjoj Volji) (polemika sa principima iz "Moći podvesti")" - SVOM PRIJATELJU!
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
Recycle Data
(Ovaj tekst)
Recycle Data
(Ostali tekstovi)
 
 
 Svi moji markeri
 Sve moje beleške