Duhovnost - kroz humor i parodiju - Poglavlje 3.
 
Autor teksta
 
plavizrak
Šifra teksta
 
Dkhip03
Datum kreiranja
 
30-12-2009 22:55:40
Datum poslednje izmene
 
30-12-2009 23:06:45
Status teksta
 
JAVNI TEKST
Pregledano puta
 
2777
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
Koliko bih ja duhovno napredovao da znam još i engleski!
 

Ono... i u pravu su, donekle. Kao da naše duše nisu željne svega i svačega, i Mamakute, i Tibeta, i Majami Biča...!

Ali, znamo koliko smo dugi, kad spavamo, pokrijemo se, kad ne spavamo, ako ne pričamo - ćutimo i trpimo...! I to je to...!

Evo, jutros sam platio telefon, adsl i struju. I niko te ne pita ništa, ti samo odeš i platiš.

* * *

5. element: "Kaj kod vas ništa ne pitaju? Kod nas pitaju zašto tako malo trošiš."

Pitaju i kod nas.

Na primer: plaćaš 15 585 RSD za struju, što je naš prosek potrošnje za srednje duhovno razvijenu porodicu. A šalterski gospodin te pita: "Je l´ imate 35 RSD, da bih vam vratio 50 RSD?", pošto si ti dala 16 000 RSD.

Sad, ako imaš, ti odgovoriš: "Imam", a ako nemaš - onda nemaš. Što je, onako... iskreno i korektno sa tvoje strane. Jer - zašto bi ti rekla da nemaš 35 RSD, ako imaš. Nije to samo pitanje savesti... ne znam kako bih rekao, ali znam da to nije samo pitanje savesti.

* * *

Drugar: " Ne bih ja nešto puno verovao tom drugaru Drugaru, prvo, priče su mu koješta, a drugo, on priča koješta - to se tako ne može reći, jer ja znam najmanje dvoje takvih ljudi."

Ne znam kada si izgubio poverenje u njega, ali - teško je to kada se razočaraš u nekoga.

Ali, moraš obazrivo sa njim! Moraš mu dati šansu! Da ponovo stekne tvoje poverenje.

I... nemoj tako...! "Priče su mu koješta". Zamisli da tebi neko tako nešto kaže?! Kako bi se osećao?! Da li bi ti takva konstatacija dala snage da u rana jutra bos trčiš po rosnim poljanama, da se raduješ suncu, nebu, dugi koja se izvila nežno na horizontu? Ne bi ti dala...!

To što znaš najmanje dvoje takvih ljudi - ne opravdava te. Treba da se družiš i sa takvim ljudima. Nemoj da te sprečavaju rasne, nacionalne i polne predrasude!

* * *

Drugar: " Ma mene to više ne zanima, i bez uzbuđivanja, gledam samo kako ću da jedem i da pijem. A vanzemljaci ? Nek´ živi ko gde ´oće!"

Drugar, ako se tebe više ne zanimaš, ne birni, tu smo mi, tvoji verni forumski pajtosi, da brinemo o tebi umesto tebe.

Evo, iz šamanske literature, specijalno za tebe, iskopao sam jednu vrlo ekološku tehniku za povraćanje samopouzdanja, koju koriste šamani iz zaseoka Mabuku-Sekutu, iz zapadne Tanzanije.

Ta duhovna praksa se izvodi ujutru, dok izlazi sunce. Okreneš se prema zapadu i tri puta izgovoriš sebi: "Ja ću da te mazim i da te pazim, i zvaću te Đoka-Đole!"

Naravno, svi mi znamo da on nije Đoka-Đole, on je Tvoj Viši Drugar, ali šamanska fora je, kroz ovu praksu, da se Naš Viši Drugar prevede iz stanja duhovne pokunjenosti - u duhovno fensi-stanje.

Kada ti prođe ova kriza identiteta, možeš da nastaviš da se zoveš onako kako se i inače zoveš, dok se brijaš ili dok vezuješ kravatu.

Probaj i javi nam kako je bilo!

I inače nam je ovde tema: duhovna praksa na našem duhovnom putu (E-75).

* * *

Drugar: " Hvala na brizi, mislim da se nismo najbolje razumeli, naime, nije se promenio moj duh, već polje interesovanja. Sa teorije sam prešao na praksu, ali jednu drugačiju praksu, zasadio sam veliki voćnjak i ima tu bogami dosta posla, i preko cele godine. Za sad ne idem nigde, svaku mapu sam stavio po strani, slušam ponekad samo ove naše "dispečere" sa objava, da vidim šta kažu - gde se nalazimo i zašto."

Smer sa voćnjakom ti je dobar novi smer, podudara se suštinski sa mojim željenim smerom, s tim što ja nisam srećnik da mogu za trajno da biram voćnjak, njivu ili pašnjak, već samo - honorarno i voajerski. Moj smer me gura u masu koja već uveliko dostiže nivo profesionalne svesti iz doba Dositeja Obradovića. Dakle, tebi svaka čast i svaka zavist sa moje strane!

A dodatno bih voleo da nam objasniš ovu duhovnu metodu koju si samo uzgred spomenuo:

Drugar: "... a i ptice i grane su dispečeri - tako kažu naši stari, i po njima uvek znam da sam u voćnjaku"

Da li je ona negde u literaturi šire opisana. Ja je za sada spontano koristim, ali nisam siguran da li je to baš na najbolji način.

Na primer: kćerka me je izbacila iz svoje sobe, gde se ona razbaškarila sa lap-topom. Ja sam kompjuter preneo u trpezariju, a ekran je veliki i težak kao oni stari crno/beli televizori "Ei-Niš". I sada... kad uđem u trpezariju, ja se po tom ekranu orijentišem i znam da sam u trpezariji. Po slavinama znam da sam u kupatilu, i to - ne samo da znam, već mi se tada i mišljenje i intuicija aktiviraju: "Treba ih isprskati sredstvom protiv kamenca!" To pomišljam već mesec dana, ali mi sile tame nikako ne dozvoljavaju da taj poduhvat i izvedem. Po višnji , koja je pored garaže, ja znam da sam napolju, itd.

Dakle, ako imaš neku literaturu o ovoj metodi duhovne orijentacije u prostoru...

* * *

Ovaj engleski mi vezuje ruke! Koliko bih ja duhovno napredovao da znam još i engleski! Evo, Giba pre neki dan postavio nekoliko filmova o duhovnosti, preveo ih samo na španski, ja gledam u lepe slike, kao u šarena vrata... Onaj ko je potkovan engleski - tu je mogao da izvuče maksimalnu duhovnu korist. Ja - ništa!

Nisam imao u školi engleski, posle završene srednje škole razočarao sam se što nisam imao engleski u srednjoj školi, pa mi nije bilo do naknadnog učenja van škole... To su neke zamršene karmičke slagalice...

STATUS STRANICE: Stranica ovog teksta je formirana za 0.0031 sek.  
 
 
Podesite izgled stranice! Možete promeniti veličinu i boju slova, kao i boju podloge:
 
 
 
POŠALJITE TEKST - "Koliko bih ja duhovno napredovao da znam još i engleski!" - SVOM PRIJATELJU!
 
AKO VAM JE STALO DA I VAŠI PRIJATELJI DUHOVNO NAPREDUJU, OBAVESTITE IH O SAJTU www.OBJAVE.com!
 
Recycle Data
(Ovaj tekst)
Recycle Data
(Ostali tekstovi)
 
 
 Svi moji markeri
 Sve moje beleške